- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- No Voice in the Galaxy
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vesa
veterán
válasz
7Heads Drago #180 üzenetére
Nekem Edilkamin volt az egyik szobában, full öntvény. 10 éve semmi baja nincs. A Wamslert cseréltük le, mert 6 évet bírt. Alapvetően nem volt rossz egyébként, a samott cserélhető benne, kell is, mert törik, szétég. Megjegyzem, ők is gyártanak már full lemez hulladékot.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
7Heads Drago #191 üzenetére
Egy magyar kőműves nem. Jobb helyeken kihúzzák a madzagot és ahhoz rakják a falat. Érintőre a madzaggal. És az ott van. Érdekes... Meg a kötőanyagot is úgy kenik fel, hogy azon a téglafalon Monk a flúgos nyomozó nem találna oda nem illőt. Az olyan precíz, mintha legóból lenne kirakva. Van ahol tudják mi az a párhuzamosság, merőlegesség, meg az egyenes.
Ez itt egy angol építőipari példa konkrétan amit volt szerencsém végig követni. Igaz, a mester itt egy műszak alatt nem haladt látványosan és egy autóbeálló némi támfallal is vagy fél éves projekt volt egy embernek. De a piramisokat se két nap alatt húzták fel. De itt kezdődik a munka. Persze aláírom ez valószínűleg egy jobb használtautó árába került. Ezt a beállót odahaz mennyi idő alatt csapják össze? Egy hét talán? De még a víz is megáll a sarokban utána.Itt egy oda nem illő tégla nincs, ami megtöri a mintázatot. Itt nincs az a jóvanazúgy mentalitás.
-
Tikakukac
titán
válasz
7Heads Drago #190 üzenetére
Neked rossz tapasztalod van a te kályháddal. És tény hogy van egy ilyen trend a gyártóknál. De kétlem hogy konkrétan megvizsgáltál egy Wamsler kandallót. Szóval ez csak találgatás.
Kétled és feltételezed. Beszéld le a forgalmazóval, mert ez bezony tőle jött, mikor kérdeztem, hogy na és akkor mi a szitu, mert az amúgy náluk forgalmazott Salgo is egy vödör hulladék lett. Akkor ezt rövidre is zártuk.
Az anyag vastagsággal való játékra egyszerű a válasz csak meg kell nézni a súlyát és már lehet is tudni van-e turpiság. Nálam ez a gyártó szerint 146 kg. Jelenleg nem tudom megmérni, de meg fogom. Az biztos hogy dög nehéz. Már csak kíváncsiságból is.
Kibontod a kandallót vagy élére állítod és ráteszed a vaskonyhát a mérlegre?
Kemény, egy jó képet majd lőj mellé.
A turpisság pedig, hmmm, láttál már ólomsúllyal pótolt egeret? Giga megcsinálta nálam van 2 egér, kott ugyanazon név alatt futnak. A régiben drága szenzor volt és több anyag a házban az újban ólomsúly és gagyi szenzor. A világ egy színház, ne tapsolj hozzáMás:
Egy kőműves sose fog neked mm-re dolgozni. Sztem bőven jó ha 1cm-en belül van egy 10 méteres fesztávon. Azt normál átlag ember már nem szúrja ki szemmel.
Ha nem 4cm-t cseszett volna el 2m30cm-en belül én is helyeselnék. Lehet tippelni 10m-en ez milyen lenne. 50 zsák vakolat pluszban instant. -
Tikakukac
titán
válasz
7Heads Drago #185 üzenetére
Huh bazeg, nem vagy könnyű eset.
Amit én használok kandallót az még most is kapható. Ugyanaz, mint az enyém. De sebaj.
Na akkor leírom. Igen, most is kapható. Igen, elsőre azt mondanád ugyanaz. Nem. Nem ugyanaz. És igen, azért mert elképzelt világban élsz hajtod a magadét.
Tehát. Vannak az xy márkák. Az általad említett Wamsler vagy az általam említett Salgó. Ezek liszensz alapján készülgetnek szépen tovább 20-30-40-50 éve látszólag ugyanúgy. Jön a csavar: elszálltak az árak a fizuk meg nem. Ehhez a gyártó úgy alkalmazkodott, hogy az 1-es lemezből lett 0.85, a 0.7-esből 0.5, a téglák is jók lesznek kicsit vékonyabbra és mehet az a felső rész is kevesebb anyagból.
Mikor fogod és szétkapod a 20 éves és a mai tűzhelyet ami szinte tényleg kott ugyanúgy néz ki, max ahol régen sima csavar volt, most lett kereszthornyos, rájössz, hogy amúgy eltűnt az anyag a tűzhelyből.
Én pl akármilyen mondvacsinált gyártótól nem veszek semmit se.
Én se tettem. Eredményt látod. Itt fityeg a Wamslered a konyha közepén.
Nekem a Wamsler-rel nincs bajom.
Ismét leírom: 10 éve is használtan vetted. Köze nincs a mainak ahhoz.
A samotot meg nyilván lehet cserélni ha kell. De ez régen se volt máskép.
Megint leírom: 2 éves a tűzhely. Nem 5 nem 10. 2. Azaz kettő éves.
A lényeg hogy a hegesztések és az vasanyag bírja a hőterhelést.
Nem fogja, mert amit te látsz magad előtt annak a felével csinálják meg most.Jót csevegtünk, ha így sem érted, feladom.
-
Tikakukac
titán
válasz
7Heads Drago #183 üzenetére
Az 50 évvel ezelőtti kályhákat felejtsd el.
Szeretném, de még mindig van egy az egyik garázsban. Szerintem épp kerozinos feketeszén nem volt benne égetve és egyben van.
Nálunk már kb 10 éve megvan a kályha és használtan vettük. Semmi baj sincs vele.
1 db Kamino 8kw van 86 nm-re. Állja a sarat.Ja, hogy 10 éve és akkor is már használtan. Főnököm, én most új dolgokról beszélek, újonnan véve. Hidd el, egy vödör putri az összes
-
Tikakukac
titán
válasz
Akkor nem láttál még jó anyagot. A drágábbik felsőbb régióból kapott a nagymuter Wamslert és egy darab régi salgó samottja vagy lemeze kettévágná az egész kályhát.
-
válasz
Nekem is Wamsler van 4 éve, de már cseréltem benne samottot (eltört 1 oldalt és a kéménycsonk alatti vízszintes) és azóta 1 megint eltört. Nem minőség már ez sem.
-
Tikakukac
titán
válasz
7Heads Drago #175 üzenetére
A Salgó már régen nem Salgó, egy butított hulladék, nagymuterhez megvettük, hogy na 20 évet ez is kibír, 4 után égett porrá mindene.
Most egy Lölő sparhelt van, ezt is agyig kellett utólag tömni samottal, mert hiába a 130k-s ár (még a rezsicsöki csöki előtt lett véve tavaly) egy hulladék.
-
Rive
veterán
válasz
7Heads Drago #175 üzenetére
Hiánycikk lett a ... fa is.
Nomost, pl. mifelénk ez úgy történt, hogy az erdészet 'prioritásra' vette a rezsicsökkentett fa kiszolgálását, a viszonteladók pedig pill. semmit se kapnak.
A rezsib*ott fa viszont kettő- vagy négyméteres rönkben vihető az erdészet telephelyeiről: magadnak kell elvinni, összevárni, felhasogatni
Erre a lakosságnak nincs kapacitása, tehát azt látja, hogy nem lehet fát szerezni.
A viszonteladó meg (aki eddig vette a rönköt, felvágta, hasogatta, kiszállította) nem kap fát, tőle se lehet szerezni.Na, így hiánycikk a fa a rezsimegb@szás óta.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
7Heads Drago #135 üzenetére
Vályog nem egy homogén szabványos cucc, erősen tól-ig a lambdája, ahány kalkulátor annyi értéket használ. Azt szerintem te sem vitatod, hogy értékelhetetlen a hőszigetelése szemben az legendával ami szuperjó hőszigetelőnek tartja
Ez neked filléres tétel?
Egy soktízmilliós építkezésen? Az. Egyébként nem biztos, hogy érdemes a mai elszállt árakat nézni, ha lecseng ez az őrület akkor garantáltan nem fognak ezek az árak maradni. 2 éve a taurus sütőset 80ezerért vettem, most 200-250ért kínálják.Vagy egy kályha mindennapos használatra?
Mindennapos használatról írtam volna, nem pedig hosszabb áramszünet kibekkeléséről?aminek az ára szépen felmászik a gáz árához.
Viszont akkor is lehet vele fűteni ha leszakad a villanyvezeték és napokig csak nézni tudod a gázkészüléket a hideg házadban.A lényeg hogy nem olyan egyszerű az.
De nem is olyan bonyolult mint ahogy előadod
-
Vesa
veterán
válasz
7Heads Drago #136 üzenetére
Nem ilyen helyen kell venni.
Lehet azért kapni itt-ott...pl. itt egy ami full öntvény. Vagy van ott 12kW-os is, 250k-ért. -
7Heads Drago
veterán
válasz
7Heads Drago #135 üzenetére
-
arnyekxxx
veterán
válasz
7Heads Drago #80 üzenetére
Valami hasonló szakit kellene keresned:
szakiellenőrünk (tudom, itt nem ő a főszereplő) 20centi grafitos EPS-el rakta körbe a 200éves vályogházát
Egyébként nincs semmi baj a 40centis vályoggal, a tetőt megtartja, a tévét fel lehet rá rögzíteni, höszigetelni meg duplavastagon se fog semmit, körbe kell rakni közetgyapottal és kész.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
7Heads Drago #55 üzenetére
és még a ruhák is sokkal gyorsabban száradnak.
a szárítógép a világ 8. csodája, ha valakinek nincs teregetésfétise annak érdemes venni egyet.
-
elfelejtette
veterán
válasz
Nálunk pont fordítva volt. Egészen addig küzdöttünk a penésszel, amíg a vegyes tüzelésű kazánnal fűtöttünk, ami a pincében volt, a radiátorok által kiadott meleg pedig nem ért el a távolabbi falakig. A klíma folyamatosan mozgatja a levegőt, így eljut a szekrények mögé is.
-
válasz
7Heads Drago #27 üzenetére
Anyám vályogházban lakik. Padláson az egyik gerendába az "épült isten segedelmével az úr 1921 esztendejében" felirat van belevésve tehát már több mint 100éves a ház. Nagyméretű vályogtéglából rakott ~60cm-es falazata van aminek semmilyen alapja nincs a termett talajon áll az épület ennek ellenére száraz mint a puskapor és sose penészedett. Ami nedvességet a talajból felvesz még a lábazati részen ki is párologtatja. Semmi baj sincs a vályoggal csak meg kell nézni hová építi az ember. Pl. Szeged környékén ami annyira mély fekvésű, hogy belvíz idején tilos koporsós temetést tartani (nem vicc, előző nap megásod a szabvány mélységű sírgödröt másnap ~15centi víz áll benne és abba engeded le a koporsót) oda nem való a vályog. Megjegyzem ott az átkosban az összecsencselt építőanyagból jókora vasalt beton alappal épült kádár kockák is áznak penészednek és repedeznek. Ha pedig valaki beton alapra építi és hermetikusan el van zárva a falazat az alulról jövő nedvességtől akkor kb. örök mint a nyomorúság. Nád vagy szalmatáblával tökéletesen hőszigetelhető de 60cm feletti falvastagságnál sok értelmét nem látom a dolognak.
-
válasz
7Heads Drago #68 üzenetére
De vakolva és megfelelő fedő réteg mellett nagyon sokáig bírják. Főleg a régi téglák.
Persze vannak jobb agyagok is a téglához, de a tégla alapvetően a kiégetés miatt volt tartósabb régen. Jellemzően tovább égették, magasabb hőmérsékleten. A tetőcserepet ugyanígy. Apám bontotta el a helyi bíró házát, amin építkezett. Kikindai cserép volt rajta, kb. 100 éves, állítólag 1 tört el a bontáskor. Apám nem akart új házra régi cserepet, eladta, örömmel vette meg valaki. Az új cserép tatai volt, 30 évet bírt, majdnem 10 éve le kellett cserélni, lapokra esett szét. A kikindai cserép sorsáról nem tudunk, de szerintem még mindig fent van a tetőn. -
válasz
7Heads Drago #60 üzenetére
Nem ütöm. A vályog teljesen jó építőanyag, ha betartják a technológiát. Csak aztán ha nem, akkor jöhet az egymásra mutogatás.
A szűkös és karcsú vonalak a P38+15 centi sztirollal sem fognak összejönni. Menőéknél ezért divat a betonfal, majd erre kőgyapot. Meg a gyorsház, amerikai stílusban (OSB+kőgyapot), nulla hőtartó tömeggel.
-
Goose-T
veterán
válasz
Kondenzációs kazán van, zárt égésterű.
-
válasz
7Heads Drago #28 üzenetére
Vajon akkor az miért van, hogy a tőlünk jelentősen nem eltérő éghajlatú Szlovákiában már vagy tíz éve minimum 20 centi hőszigetelés kötelező egy átlag új építésű falszerkezetre?
Lehet, hogy a rezsicsökkentésre kiszórt évi cirka 200 milliárdot itt is inkább a hőszigetelés támogatására kellett volna költeni, és akkor most nem menne annyira a sírás a megugrott gázárak miatt.
-
7Heads Drago
veterán
válasz
7Heads Drago #27 üzenetére
Jelenleg olyan 12-15 cm között van a határ szigetelésben ami a piacon még gazdaságosnak mondható. Persze ha a pénz nem számít, akkor csillagos ég a határ. Csak a valóság nem ez.
Amiről a kolléga beszél az a passzívház kategória, de nem az követelmény.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Nincs csodaszer: hiába harcolunk a penész ellen, ha nem figyelünk oda a penész megjelenésének okára.
- HP ProLiant MicroServer Gen8
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Négy P-maggal jön a Panther Lake generáció
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- TP-LINK routerek
- Google Pixel topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / Line-interaktív / 2aksi / Schuko
- Intel Xeon Processzor E5-2680 v4
- HP Compaq 8000 Elite USDT Klasszikus teljesítmény, minimalista dizájn!
- FSP HEXA+ 400W Megbízható Erőforrás a Stabil PC Működéshez!
- Macbook pro 14" m1pro 16/512, szép állapotban,kiegészítőkkel, dobozával.
- Gombászkönyvek egyben
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 4500 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest