- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
Új hozzászólás Aktív témák
-
arnyekxxx
veterán
az eleje triviális, a második fele azért érdekes, Ha az ablak nincs hermetikusra rázárva akkor már sokkal hangosabban bejön az utcazaj, a szellőztetőnél meg a levegőnek csak kell szabad átjárás különben ugye nem szellőztet és ahol a levegő átjut ott a hang is átjuthat. Persze egy komplexebb rendszerben azért van bőven akadály a hang terjedése előtt ez tény.
-
-
Rive
veterán
válasz
t72killer #396 üzenetére
Ugyan a fürdőszobabeli tartózkodások igen gyakran abba az idősávba esnek, amikor ott éppen nagy a páratartalom, de ez nem azt jelenti, hogy ott mindig nagy a páratartalom.
Az átlag tipikusan csak valamivel magasabb, mint a lakás többi részében.Most hirtelen nem rémlik, mennyi is a tipikus küszöb, de valami tartós (hőmérsékletfüggő) 70-80% RH fölött megfelelő táptalajon (fa, szövet, efféle) akkor is megjelenhet a penész, ha páralecsapódás (hőhíd) nincs.
Mondjuk aztán aki kibírja a tartós 70-80% RH-t ...
-
otapi
tag
válasz
arnyekxxx #386 üzenetére
A szellőztetésnek csak az egyik hatása hogy kontrollálja a páratartalmat (és így a penészesedést) a másik (talán még fontosabb) hogy biztosítja a friss levegőt a lakóknak. A magas széndioxid szint még penészesedés nélkül is fáradtságot, fejfájást, rossz közérzetet okoz, sokan nem is veszik észre hogy ezek a szellőztetés hiánya miatt lehetnek.
Központi szellőzőnél nem szabad hogy bejussanak a csövön a külső hangok, ha a rendszerben van egy-két légszűrő, meg még egy hővisszanyerő is. -
-
-
-
arnyekxxx
veterán
Ha nincsenek hőhidak akkor lehet bármekkora páratartalom nem lesz penész.
Az mindig érdekelt volna, hogy az ilyen szellőztetőrendszereken mennyire jön be az utca zaja meg a szomszéd kutya ugatása? Merugye megcsináljuk légzáróra a házat, hogy kizárjuk a zajokat(is) aztán lyukakat vágunk a falba...
-
válasz
t72killer #384 üzenetére
Én is párátlanítóval kezdtem... nem rossz, hasznos cucc. De ez az aktív szellőző rendszer, amit végül beépítettem egy nagyságrenddel jobb (igaz, majdnem egy nullával drágább is...). Azóta penésznek nyoma sincs, és mindig friss a lakás levegője, nincsenek szagok. Nem kell hipó, meg Domestos. És a festék sem pereg le utánuk a falról.
-
nem olvastam a kismillió hsz-t:
#1: páratartalom kontrollja, ez nem feltétlen megy/ideális szellőztetéssel, emiatt vettem ebayről egy használt párátlanítót. A konyhában próba alkalmával kb 4 óra alatt vett ki 2 liter vizet a levegőből.#2: ahol felüti a fejét: hipó/domesztosz töményen vagy 1:1 vízzel hígítva.
-
vdavid4
tag
válasz
arnyekxxx #381 üzenetére
Nekem a telek közepén van a ház, egyelöre semmi sem árnékolja , a teraszon a déli oldalon van több mint 10nm üvegfelület ott van egy nagy fedett terasz kialakítva, a nyári nap nem süti közvetlenül azt az üvegfelülelet, de télen a nap alacsonyabb jár, így már közvetlenül süti, de ezt leszámitva így valamelyik oldalt mindig süti, és minden oldalon vannak ablakok, nyáron így is pokol melegnek kell lennie és nem elég 4-5 nap, hogy szanua legyen bent. 26 fokot a nappaliban kb 2 hét alatt ért el agusztusban. Akkortól volt csak haszálva a ház hütés kb..
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Tikakukac #375 üzenetére
Engem különösebben nem szokott érdekelni a léghőmérséklet a plafonon így aztán van egy hőmérő az ágy mellett a kisszekrényen, egy a gyerekszobában a gyerekágy oldalára szerelve meg egy a konyhaasztalon, jelenleg 21,3-21,9 közti értéket mutatva.
Ja meg az érdekel, hogy fázok/ beledöglök a melegbe vagy nem és ez nem azon múlik, hogy melyik kommentelő mit ír/hisz.
-
-
arnyekxxx
veterán
Ráadásul az ilyen meleg éjszakák arról híresek, hogy beáll a levegő és tárva nyitott ablakok mellett sincs még egy kis szellő se nagyon.
Ez ingatlanfüggő, az előző házban többek között azért volt megdöglés éjjel mert abban tényleg meg sem moccant a levegő magától, ebben pedig megmozdul a levegő éjjel. Nem tudom mi az épületfizikai oka, de örülök neki.
-
ncc1701
veterán
Ilyen a házunk, szép déli fekvése van.
Nekem nem kellett volna a klíma, mert évente ha 6-8 nap volt, mikor bent 25-26 fok fölé ment a hőfok, de anya akar bent főzni nyáron is, így lett klíma. De amúgy szigetelés + passzív házas ablakok, nap közben kinti tárcsázás, főzés a hajnali/esti órákban, és kb 25 fok az egész ház, hiába van kint 40 fok. Éjjel ablakokat kitárjuk, akkor van ciki, mikor hajnalra nem megy le 1x fokra a hőmérséklet, mert az már nem hűt érdemben sokat. Amikor beléptél a bejárati ajtón, mindenki azt hitte, h klímázunk. Szóval, lehet ezt okosan is. Ja, bejárati ajtó is dupla, van egy tisztességes fa ajtónk belül, és egy olcsó műanyag kifele. Nagyon sokat számít télen-nyáron.
Idén összesen ha ment 2 napot a klíma, de idén már anya bent főzött.
-
Teasüti
nagyúr
Ráadásul az ilyen meleg éjszakák arról híresek, hogy beáll a levegő és tárva nyitott ablakok mellett sincs még egy kis szellő se nagyon. Lámpaoltáskor kitárt ablakokkal kereszthuzat nélkül az esti 30 fokos szoba reggelre jó ha visszaesik talán 26 fokra. A hajnali 20+ fok mellett kint. Ilyen esetben mikor a passzív szellőztetés csődöt mond, akkor kerülnek elő a ventillátorok. De még az is alig-alig tudja behúzni az ablakból a hűvös levegőt.
Ilyenkor egy központi szellőztető kéne. Vagy bekapcsolja az ember a klímát. -
paljani
aktív tag
válasz
arnyekxxx #365 üzenetére
Ügyesen kerülöd, hogy ki kelljen mondanod, hogy amiket leírtál annak egy része (?) mese habbal, semmi több…
Az a ház amit a tájolása végett “egész nap telibe ver a nap” ráadásul még jól szigetelt is abból 4-5 nap alatt konkrétan szauna lesz ha megérkeznek a 30+ fokok. Nálam 15+ fokos hőmérsékletkülönbségnél (bent 24 kint 8-10) egy teljes éjjel (10-12 óra) NEM esik 1 fokot összesen a benti hőmérséklet. Ezt jelenti a “jól szigetelt” és ennél még vannak sokkal komolyabban szigeteltek is. Ezért nem tudod kiszellőztetni a 28 fokos “jól szigetelt “ házat a hajnali 20 fokos levegővel, mert ahogy becsukod az ablakot és odateszed eléjük a farostot (muhaha amúgy) már ontják is a falak vissza a meleget a benti levegőre.
A most leírtakat persze tudnád, ha láttál volna ilyen házat belülről ever.
-
arnyekxxx
veterán
Ha nincs bent csak 28 fok estére akkor nem kell hajnalban beköltözni a kinti húsznak, hogy ne legyen bent 30 feletti hőmérséklet, a hajnali 20-24fokos szellőztetés csak kicsit rásegít a dologra.
Egyénként nem akarlak én semmiről meggyőzni, attól nálam nem lesz se hidegebb, se melegebb, hogy te mit írogatsz.
-
paljani
aktív tag
válasz
arnyekxxx #361 üzenetére
Akkor teljesen jó, bocsánat. Hiszen a hőhullám alatt a hajnalokban mindig volt egy jó egy-két óra amíg viszonylag hűvös volt és ez a hűvösség egy az egyben beköltözött a “jól szigetelt” házadba, amit utána “egész nap telibe vert a nap” de nem melegedett 27-28 fok fölé, ezért nem is kellett klímáznod.
Teljesen kerek a sztori.
(Mifelénk picit “másképpen működik” a fizika, meg szívok pl. a teraszok burkolataival meg a padlástérrel/tetővel is mert alig akarnak 30 (ill. 40) fok alá menni még hajnalban is, de látom ezek mind-mind taníthatóak, hogy merre fele sugározzák a hőt szóval van hova fejlődnöm még).
-
válasz
arnyekxxx #362 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy nincs vetett árnyék, hanem hogy alig. Megfelelő tájolással, magassággal, anyagválasztással a szórt fény ellensúlyozza az éles árnyékot.
Ha a család nincs otthon kit érdekel, hogy a kredenc nem tud gyönyörködi a diófában vagy a szembelevő 10emeletesben?
Oké, csak megint eljutottunk oda, hogy az ablak elsődleges funkcióját nem akarod kihasználni. Ha a család nincs otthon egész nap, akkor nem gond a redőny. De mi van a szabadnapokkal? Már 1 nap alatt is masszívan felveri a napsugárzás a hőmérsékletet, ha nincs lehúzva a redőny.Amúgy azért meddő ez a vita, mert számodra az ablaknak nincs valódi funkciója. Azt viszont fogadd el, hogy a legtöbb ember számára fontos a fény, és a kilátás is.
-
arnyekxxx
veterán
Kevered a teljes fényzárást az árnyékolással, árnyékolás vagy van vagy nincs. Ha nincs vetett árnyék akkor ott a direkt napsugárzás jön.
"Amikor egy panorámát lezársz, akkor onnantól az ablakod nem tölti be elsődleges funkcióját"
A klíma sem tölti be az elsődleges funkcióját amikor ki van kapcsolva, ettől függetlenül amikor nincs rá szükség akkor mindenki kikapcsolja mert van amikor az elsődleges funkció többet árt mint használ. Ha a család nincs otthon kit érdekel, hogy a kredenc nem tud gyönyörködi a diófában vagy a szembelevő 10emeletesben? Redőny leereszt reggel és amikor hazaér a család akkor nem 34 fok van a házban/lakásban hanem 27."A reluxával az a gond", pont ezért írtam, hogy "bár maga az ablakfelület felmelegszik" ettől függetlenül nagyon érezhető hatása van már annak is, hogy az ablaknál nem engedi tovább a direkt sugárzást. Ez nem elmélet hanem gyakorlat, egyelőre reluxa van felrakva az utca felé és reggel amikor leengedem olyan mintha lekapcsolnám a 2 m2 fűtőfelületű hősugárzót.
Mindemellett senki nem tiltja meg neked, hogy az ablakaiddal fűts a házadat 40 fokra nyáron és maxon pörgesd közben a klímádat hogy ne rohadj meg. Mindenkinek lehet hobbija.
-
arnyekxxx
veterán
mikor este/éjjel is még 30 körül marad
Olyankor tényleg nem, csak ilyen nem volt ezen a nyáron sem Magyarországon. Hajnalra mindig le"hült" húsz fok körülire a levegő. -
válasz
arnyekxxx #359 üzenetére
árnyékvetés nélkül nehéz a napfény ellen védekezni
Ennél azért bonyolultabb a szitu. Például egy jól megkonstruált árnyékolás alig vet közvetlen árnyékot, és rengeteg szórt fényt enged be. Közben a kilátást 100%-ban biztosítja. És ez a gond az összes többi megoldással. Amikor egy panorámát lezársz, akkor onnantól az ablakod nem tölti be elsődleges funkcióját. A reluxával az a gond, hogy beltérben van, tehát az infravörös sugárzás mindenképpen bejut az épületbe. És sokan eleve idegenkednek tőle, új építéseknél szerintem nagyon kevesen telepítenek már lakóépületbe. -
arnyekxxx
veterán
z általad felsorolt eszközök mindenképpen árnyékot vetnek
pont mint a tornác, árnyékvetés nélkül nehéz a napfény ellen védekezniA zsaluzia ebből a szempontból 1:1 a tornác, "a szórt fényt beengedi teljesen, viszont nyáron a közvetlen napsugárzást nem" csak állítható, tudsz vele sötétet is csinálni, ha meg esős a nap akkor ki tudod nyitni teljesen amit a tornáccal nehezebb megvalósítani. Egyébként a reluxa is sokat javít a helyzeten, bár maga az ablakfelület felmelegszik de a sugárzó hő nem tudja telibe forrósítani a szobát és tudod úgy állítani, hogy a szoba nem sötét de a tűző nap nem tombol odabent.
-
válasz
elfelejtette #346 üzenetére
A tornácnak az a lényege, hogy a szórt fényt beengedi teljesen, viszont nyáron a közvetlen napsugárzást nem. Az általad felsorolt eszközök mindenképpen árnyékot vetnek. Amúgy nem azt mondtam, hogy tornácot kell építeni, számtalan modern építészeti megoldás van erre. A funkció a lényeg.
Gondolj bele. Van mondjuk egy déli tájolású panorámás házad hatalmas ablakokkal, amit gyakorlatilag tavasztól-őszig nem tudsz kihasználni, mert telibe kell árnyékolnod redőnnyel? Ez nyilván nonszensz.
#347dabadab
Persze, erre írtam is, hogy tök jó megoldás. De nagyon sokszor nem megvalósítható a helyi adottságok miatt. Szóval ma már érdemes eleve passzív árnyékolással tervezni egy új házat, illetve gondolni ezekre a szempontokra is. Ez hangzott el a képzésen is, nyilván nem az, hogy kezdjen el mindenki tornácot építeni. -
paljani
aktív tag
-
-
Eagl3
veterán
Nem egész nap és nem egész évben engeded le a redőnyöket, csak mikor kell és akkor sem kell feltétlen tökig leengedni. Nálunk alumínium antracit színű redőnyök vannak, nyilván sokat számít, de ezek is átforrósodnak és tolják a meleget.
Egyébként a zsaluzia baromi jó alternatíva a redőnnyel szemben, csak lényegesen zsebbenyúlós. -
válasz
arnyekxxx #344 üzenetére
Voltam idén egy Tondach képzésen, ahol a régi tornácok előnyét hangsúlyozták (nyáron nem engedi be a direkt erős napsugárzást, télen viszont igen). Az ilyen passzív árnyékoló megoldások nagyon jók, csak ugye utólag nehezen kivitelezhetőek. Ha építkezni fogok, akkor biztosan így tervezi majd az asszony a házat.
Viszont azon ez nem segít, hogy maga a kültéri levegő is nagyon felmelegszik nyáron, és éjjel kevéssé hűl le. Ha mástól nem, ettől előbb-utóbb fel fog melegedni a ház, hiszen a levegőnek járnia kell.
És ott van még ugye a belső hőmennyiség. Például nálam a dolgozóban 3 gép megy 4 monitorral. Nyáron 26 fok volt itt reggel (éjszakára nyitva hagytam az ablakot), pár óra üzem után nyomták fel a hőfokot 28+-ra. Gyakorlatilag folyamatosan mennie kellett a klímának, különben megpusztultam volna.
-
arnyekxxx
veterán
Pl sokan nincsenek otthon egész nap, több fokot jelent este ha napközben le van eresztve a redőny. De ha csak egy napvitorlával megakadályozod, hogy telibeverje az ablakfelületet a nap már az is átkapcsolja az ablaküveget kandallóüzemmódról nyilászáróvá úgy, hogy bőven világos van bent.
Persze lehet a klímát is járatni.
-
arnyekxxx
veterán
27-28 fok körül volt benne a max, néha a klimát sima ventilátorfuncióba beinditottam. Előző ház vályog volt 5 centi szigeteléssel, a födémen 10centi szigeteléssel, abban nem volt klíma és halálközeli élmény volt benne az előző pár nyár, ott csak úgy tudtam aludni ha egész éjjel ment a ventilátor rám állítva.
-
válasz
arnyekxxx #341 üzenetére
Jó, de azt azért szerintem te is elismered, hogy farostlemez lapokat rakni az ablak elé eléggé életszerűtlen. Illetve meg lehet csinálni, csak ez így nem érv a klímával szemben az átlagembernek, aki nem olyan házban akar élni, mint a putris cigányok. No offense.
A redőny dettó. Az ablak elsődleges célja a kilátás/fény biztosítása. Ha egész nap redőnyt húzol rá, akkor minek van ott ablak?
-
paljani
aktív tag
válasz
sztanozs #337 üzenetére
Általában a relatív páratartalmat adják meg kintre. Tehát pl. amíg bent 22C fokon a 40%-os páratartalom 7.76 gramm víz / légköbmétert jelent addig kint 10C fokon a 80% páratartalom 7.52 gramm víz/ légköbméter.
Mondhatni a kinti 80% is “tud szárítani” bent a fenti példa alapján.
-
sztanozs
veterán
Jó ötlet ez a szellőztetés, csak az a baj, hogy odakint is 80+% a páratartalom
-
Eagl3
veterán
-
paljani
aktív tag
válasz
arnyekxxx #333 üzenetére
Ez engem is érdekelne. Hogy “mivel takarod le az ablakot”. Illetve mit jelent az, hogy “klíma nélkül is élhető a ház”.
Idén átadott ház: Majdnem Déli tájolás (-40 fok, hivatalosan déli) , Porotherm HS M30 falak, 15 centis grafitos szigetelés + 3 kamrás ablakok/ajtók, fehér nemesvakolat. Zéró árnyék nálam is. Ami volt nemrég ~6 hétig +32-36 fokok (napon 40+), napi 11-12 órányi napsütés, zéró csapadék, éjjel is 30 fok körül. Szóval ment a klíma rendesen, olyan 27 fokra állítva.
Nincs az a (rendesen szigetelt) ház, ami max. egy hét után nem szauna ilyen körülmények között. Főleg ha rendesen szellőztet az ember, de ha nem akkor is.
-
-
Teasüti
nagyúr
válasz
arnyekxxx #328 üzenetére
Nálunk egész nyáron ment vagy 3 órát a klíma hűtésre pedig még csak nem is valami csúcsszuper ez a fentebb részletezett ház.
Ott azért érdemes nem elfeledkezni a ház közvetlen környezetéről sem!
Egy zöld övezetben, ahol fák vesznek körbe és nemigen akkumulálja semmi a nap hőjét, ott könnyű hűvösen tartani a házat. Aztán próbálj hűvösen tartani egyet a betondzsungel közepén, ahol konkrétan napfelkeltétől napnyugtáig telibeveri a házat a nap és a házon kívül vannak 70 fokos felületek, ami éjszaka sem hűl vissza és a levegő is 5 fokkal melegebb éjjel, mint zöld övezetben!
Azért a hűtés sem ott indul, hogy végy egy klímát. Hanem ott, hogy árnyékold körbe a házat.Már ahol van egy kis gógyi. Mert amúgy a várostervezők előszeretettel építenek be minden létező fát, gyepet és bokrot ezzel is gerjesztve mesterségesen a fogyasztást - egy energiaválság közepette. Vicces.
-
Teasüti
nagyúr
Az ingatlanok töredéke padlófűtéses, a nagy részük radiátoros megoldást használ. Szerinted ezek az emberek mind fagyoskodnak?
Nem. Papucsban járnak. A számítógép előtt ülve meg vesznek vmi fűthető izét a talpuk alá.
Nekem csak azóta ropognak a lábujjaim, amióta hideg padlós házba költöztünk régen. Majd ha idősebb leszek, biztos jó lesz. -
...mikor az új házaddal kapcsolatban leültél az építészmérnökkel diskurálni
Felesleges, mert az építészmérnök a nejem, és minden nap diskurálunk ilyesmiről....jelenleg egy új építésű családi házban az esetek túlnyomó többségében padlófűtés kerül kiépítésre.
Szerintem itt félreértettük egymást. Simán lehet, hogy igazad van, én nem állítottam ennek az ellenkezőjét. Én azt mondtam, hogy azok a házak, ahol mennyezethűtés/fűtés van telepítve, mert a hűtést is így akarják megoldani, ott jellemzően nem telepítenek mellé padlófűtést.
-
Eagl3
veterán
Akkor erre szerintem majd térjünk vissza akkor, mikor az új házaddal kapcsolatban leültél az építészmérnökkel diskurálni a gépészetet illetően, mert úgy látom, te itt kevered a prémium társas házakat (mert csak ezekben lesz mennyezethűtésed) a régi elavult szigeteletlen társas házakkal meg új építésű családi házakkal, de már talán a régi kádárkockát is bevonjuk a mennyezethűtés/fűtéses buliba.
Akkor még egyszer: a személyes véleményem, hogy jelenleg egy új építésű családi házban az esetek túlnyomó többségében padlófűtés kerül kiépítésre. Ezt lehet kiegészíteni mennyezethűtéssel, esetleg fűtéssel. Amennyiben te csak a mennyezetet csövezed be és ott fűtesz, természetesen kifűtöd a házat, de a fejed tetejére is állhatsz a greslapod zavaróan hideg lesz, szerintem még a laminált lap is, lehet neked alatta bármilyen szigetelés. Feltételezem nem 28 fokra fűtöd fel a házat.
És ahogy írtam, 30 fokos előremenő víznél a padló szerintem nem lesz 25-26 fokosnál melegebb (de ha elindul a fűtés majd megmérem neked) így még padlófűtés mellett sem érzed melegnek a padlót, egyszerűen csak nem jéghideg. Szerintem te fejedben a régi rendszerek padlófűtése él, mikor beküldték az 55-60 fokos vizet a padozatba, (ilyen családi házban nőttem fel), ilyenkor valóban rendesen meleg volt a burkolat, pedig nem volt ám olyan hőszigetelés a padlóban mint manapság (ezzel visszautalnék a szerinted nálam elrontott padlószigetelésre). -
arnyekxxx
veterán
És a vásárlói "igények" honnan jönnek? A vásárlók találják ki vagy követik a trendet amit eléjük tolnak?
"bőven elég a mennyezeti egy modern kéglinél"
szerintem meg elég egy doboz valamelyik sarokban. Ha már csöveznék akkor az a padlóba menne mert a fűtésnek bárhonnan is nézzük az a jobb, hűteni meg nem is igazán kell egy rendesen összerakott házat. Nálunk egész nyáron ment vagy 3 órát a klíma hűtésre pedig még csak nem is valami csúcsszuper ez a fentebb részletezett ház. Nyilván lehetett volna 23 fokra is hűteni több klímahasználattal de annyira nem nagy buli a megfázás.
-
válasz
arnyekxxx #326 üzenetére
a vásárló az "igényli" amit elé tolnak.
Ez amúgy nagyon nem igaz már akkor, amikor egy 1,5 szobás lakás 50 millánál kezdődik. Márpedig az újépítésű piacon ez megy. Konkrétan azt a házat, ahol én is vásároltam teljesen áttervezték a vásárlói igények miatt (ezt a tervezőtől tudjuk).Mindemellett rendesen le kell szigetelni a házat
Igen-igen, ezért kardoskodok a mellett, hogy bőven elég a mennyezeti egy modern kéglinél az átlagembernek. -
arnyekxxx
veterán
lletve a trend is az, hogy csak mennyezetit raknak az új társasházakba, szóval a vásárlók nem igénylik a padlófűtést.
a vásárló az "igényli" amit elé tolnak.Mindemellett rendesen le kell szigetelni a házat ás onnantól durvára mindegy milyen a fűtési/hűtési rendszer, úgyis csak napi fél órát megy.
-
válasz
arnyekxxx #323 üzenetére
Oké, akkor ezek után mindenki döntse el maga, hogy igényli-e a padlófűtést, és megfizeti-e ennek felárát a mennyezeti mellé. Nekem nem hiányzik egyik ingatlanunknál sem (mármint maga a padlófűtés), pedig van hidegburkolatos családi ház, régi tégla társasház, és új építésű is. Illetve a trend is az, hogy csak mennyezetit raknak az új társasházakba, szóval a vásárlók nem igénylik a padlófűtést.
Ezzel együtt ismét jelzem, hogy szerintem is nagyon fasza dolog, imádtam, amikor volt. De hát az elektromos redőny is fasza, mégis nagyon kevés embernél van, és lehet nélküle élni.
-
Tikakukac
titán
Ha nem úgy csinálod, mint kedves kolléga, hogy nullszigetelés mellett aláküldte a csempének és szevasz, akkor nem lesz az akkora zaba.
Hogy mi az általános, well, na az egy másik topik, húgomék olyan lakásokat tervezgetnek, hogy néha a sírás kerülget. Értendő ez gépészetre is.
-
válasz
Tikakukac #321 üzenetére
Hja, csak ez is olyan izének tűnik. Mármint beraksz egy hőszivattyút, mennyezeti vizes rendszert, és mellé betelepítesz egy energiazabáló fűtőszőnyeget? Valahogy így nem áll össze nekem a matek. Biztos van ilyen ember, de nem hiszem el, hogy általános lenne.
Az amúgy oké, hogy mondjuk a fürdőbe berakod arra a pár négyzetméterre.
-
válasz
Tikakukac #319 üzenetére
Hja, persze, csak ugye arról beszéltünk, hogy mennyezeti hűtés/fűtés MELLÉ érdemes-e telepíteni padlófűtést. Szerintem nem, és nagyon kevesen fizetik ki ennek a plusz komfortnak az árát. Magát a padlófűtést én is imádtam, nagyon jó, de biztosan nem fogok telepíttetni a házamba, mert egyszerűen felesleges a mennyezetivel együtt.
-
Tikakukac
titán
Ja és megdupláztam a lakás árát
Nope. Kandalló is van, annak a levegőjét tolja szét egy venti a 3 szoba között és ehhez jönnek a klímák. Maxi redundancia, a pénzhez képest kiváló komfort.
Ha én építkeznék akkor simán nem lenne kőpadló kb. sehol, így engem nem érintene ez a dolog
-
-
-
Na de erre írtam azt, hogy a hazai ingatlanállomány nagy része nem padlófűtéses (családi házaké sem). Akkor szerinted ott mindenkinek fázik a lába?
Erről amúgy beszéltünk kb. 2 napja. A mennyezeti mellé padlófűtést rakni egy kényelmi extra, aminek a felárát nagyon kevesen fizetik meg. Technológiailag nem indokolt.
-
Ha új építésű társasházról beszélünk, és központilag van megoldva a hűtés is, akkor mennyezetit telepítenek csak. Nézz meg random új társasházi projektet, mindenhol mennyezeti rendszer van, semmi más.
A radiátoros fűtés új építésnél egyre ritkább
Én teljes ingatlanállományról beszéltem. -
Eagl3
veterán
Nem tudom, ezek az infóid honnan vannak, de szívesen olvasnék róla.
Feltételezem most új építésű házakról beszélünk. Jelenleg a legelterjedtebb megoldás a vizes padlófűtés (attól most tekintsünk el, hogy gázzal vagy hőszivattyúval üzemeltetett).
A radiátoros fűtés új építésnél egyre ritkább (az öszvér megoldás mint radiátor és padlófűtés egy új háznál értelmetlen).
Nem, nincs szigetelés hiányosság a padlóban, egyszerűen a greslap kb. 20 fokos, tehát hidegnek érzed. Hozzáteszem ha megy a padlófűtés, akkor is olyan jó hatásfokkal dolgozik a 30 esetleg 35 fokos előremenő hőmérsékletű vízzel, hogy így sem érzed melegnek a greslapot, csak nem jéghideg. -
Padló fűtés, mennyezet hűtés. Tudtommal ez az elterjedt megoldás.
A telepítés magas ára miatt ez egészen ritka, ráadásul technikailag sem indokolt. A mennyezetfűtés tökéletes megoldás.Ha a padlót nem fűtöd (csak a mennyezetet), akkor állandóan baromi hideg lesz a padlóburkolat...
Az ingatlanok töredéke padlófűtéses, a nagy részük radiátoros megoldást használ. Szerinted ezek az emberek mind fagyoskodnak?...de a padló már zavaróan hideg, papucsban kell lenni amit nagyon nem szeretek.
Akkor ott szigetelés problémák vannak a padlófűtés alatt. -
Eagl3
veterán
Padló fűtés, mennyezet hűtés. Tudtommal ez az elterjedt megoldás.
Ha a padlót nem fűtöd (csak a mennyezetet), akkor állandóan baromi hideg lesz a padlóburkolat (a "kő" különösen, de a laminált is), ami minden, csak nem komfortos.
Nálunk padlófűtés van, idén még nem kellett elindítani, mert nem ment a ház 22 fok alá, de a padló már zavaróan hideg, papucsban kell lenni amit nagyon nem szeretek. Viszont a jelenlegi helyzetben csak ezért nem fogom elindítani a fűtést 23-24 fokos termosztáttal, kibekkeljük ezt a pár hetet amíg kell a fűtés. -
-
Teasüti
nagyúr
válasz
arnyekxxx #304 üzenetére
És ez megéri? Én mikor utoljára hallottam a szerelési költségekről, akkor a csövezés métere nem volt olcsó. El kell vinni 20 métert, az évekkel ezelőtt vmi +200k HUF volt nagyságrendileg. Lehet jobban jár az ember szobánként egy-egy önálló klímával, mint körbecsövezni a házat.
-
Fűtő klíma, ami nemrég létezik.
Kutyaközönséges klíma, azaz olyan mint a 40 évvel ezelőttiek, bennt hűt, kinnt fűt.
És egy váltószeleppel megfordítva az elpárologtatót és a lecsapatót, megfordul a folyamat, bennt fűt kinnt hűt.
Ha egy hűtőszekrénybe sikerülne beapplikálnod ezt a váltószelepet akkor fűtőszekrény lenne, belül meleget csinálna.
Nem ennyire egyszerű mert még nagyon sok más kiegészítő is szükséges hogy működjön de ez a lényege.
És itt jön a csavar, amit sokan nem tudnak, van a "Fűtésre is alkalmas" klíma, mi átlagos, és van a "Fűtésre optimalizált" klíma aminek a másodlagos funkciója csak a hűtés, elsődlegesen ez egy levegő-levegő hőszivattyú fűtésre kihegyezve. Skandináv országokban jellemző, ott sokkal fontosabb a fűtés mint a hűtés.
És ez az ami valóban sokkal hidegebb időben is képes még elfogadhatóan fűten jóval 1 feletti cop értékkel. -
arnyekxxx
veterán
Minden inverteres tud jóideje fűteni de vannak tipusok amik a fűtésre vannak optimalizálva, ezek fűtenek akár -30ban is meg persze drágábbak is mint azok amik csinálnak valami meleget -párfokban is két tálcaleolvasztás között. Próbatermünkben van egy régebbi klíma, az tök jól tolja a meleget kb 0 fokig de ott megáll a tudománya, ha hidegebb van akkor csak szenved szegény.
-
arnyekxxx
veterán
Multi split klímáról én még nem hallottam.
Pedig van az háztartásiban is.
https://www.klimaprofi.hu/tipus-szerint/multi-split-klima
Nekem annyira nem szimpatikus, ha elromlik a kültéri akkor leáll az egész fűtés, a sima splitnél meg a többi tud tovább dolgozni.
-
arnyekxxx
veterán
30+éves B30 falazat, a tetőtér egyelőre lezárva, felújítás alatt, falakon 16centi eps, ablakok mezei műanyagok 2rétegű üveggel, padlóban nincs hőszigetelés, a ház közepén egy sütős kandalló, abba télen 1 vödör száraz fa belemegy délután/este kellemes kis meleget csinál és megsül benne valami vacsorára, plusz a szobákban gree amber royalok, kettő lent üzemben, kettő meg a tetőtérben de azok egyelőre ugye nem mennek, H tarifa, alsó rész hatvanvalahány m2. 21-22 fokot tartunk így a napi vödör fa mellett van 4ezer forint éves átalánydíj a H mérőn, ebbe benne van egy kis nyári hűtés is. Penész nincs.
-
Teasüti
nagyúr
Hadd kérdezzem már meg - mert többször elhangzott -, mi az a "fűtőklíma"? Mert amit én klímát láttam ezek tudtak hűteni és fűteni is. Ugye van a hűtőgázos kör, amivel kiviszi a meleget a kültéri egységre, meg ugye van benne fűtőszál is, amivel a benti levegőt melegíti fel. Én olyat még nem láttam, ami csak az egyik feladatot látja el vagy a másikat. Szóval ez egy olyan "klíma", ami nem tud hűteni?
Azt nem hősugárzónak hívják véletlenül?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Nincs csodaszer: hiába harcolunk a penész ellen, ha nem figyelünk oda a penész megjelenésének okára.
- OLED TV topic
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- PlayStation 5
- Gumi és felni topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Drón topik
- További aktív témák...
- ZBook Power 15 G9 15.6" 4K IPS i7-12700H RTX A1000 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra / 256 GB / 12GB RAM / 5G / Ezüst / Független / 2,5 év gyári garancia
- RTX 2060 6GB DDR6/ garancia/ ingyen foxpost
- DELL PowerEdge R620 10xSFF 128GB ECC RAM
- XPS 15 9530 15.6" FHD+ IPS i9-13900H RTX 4070 32GB 1TB NVMe ujjolv IR kam gar
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- ASUS TUF Gaming B760M-E D4 DDR4 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest