Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- kenand: Intel NUC 5i3RYK (Core i3-5010U) házbővítés 2db. SSD (HDD) befogadására
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
Ráadásul az ilyen meleg éjszakák arról híresek, hogy beáll a levegő és tárva nyitott ablakok mellett sincs még egy kis szellő se nagyon. Lámpaoltáskor kitárt ablakokkal kereszthuzat nélkül az esti 30 fokos szoba reggelre jó ha visszaesik talán 26 fokra. A hajnali 20+ fok mellett kint. Ilyen esetben mikor a passzív szellőztetés csődöt mond, akkor kerülnek elő a ventillátorok. De még az is alig-alig tudja behúzni az ablakból a hűvös levegőt.
Ilyenkor egy központi szellőztető kéne. Vagy bekapcsolja az ember a klímát. -
Teasüti
nagyúr
válasz
arnyekxxx #328 üzenetére
Nálunk egész nyáron ment vagy 3 órát a klíma hűtésre pedig még csak nem is valami csúcsszuper ez a fentebb részletezett ház.
Ott azért érdemes nem elfeledkezni a ház közvetlen környezetéről sem!
Egy zöld övezetben, ahol fák vesznek körbe és nemigen akkumulálja semmi a nap hőjét, ott könnyű hűvösen tartani a házat. Aztán próbálj hűvösen tartani egyet a betondzsungel közepén, ahol konkrétan napfelkeltétől napnyugtáig telibeveri a házat a nap és a házon kívül vannak 70 fokos felületek, ami éjszaka sem hűl vissza és a levegő is 5 fokkal melegebb éjjel, mint zöld övezetben!
Azért a hűtés sem ott indul, hogy végy egy klímát. Hanem ott, hogy árnyékold körbe a házat.Már ahol van egy kis gógyi. Mert amúgy a várostervezők előszeretettel építenek be minden létező fát, gyepet és bokrot ezzel is gerjesztve mesterségesen a fogyasztást - egy energiaválság közepette. Vicces.
-
Teasüti
nagyúr
Az ingatlanok töredéke padlófűtéses, a nagy részük radiátoros megoldást használ. Szerinted ezek az emberek mind fagyoskodnak?
Nem. Papucsban járnak. A számítógép előtt ülve meg vesznek vmi fűthető izét a talpuk alá.
Nekem csak azóta ropognak a lábujjaim, amióta hideg padlós házba költöztünk régen. Majd ha idősebb leszek, biztos jó lesz. -
Teasüti
nagyúr
válasz
arnyekxxx #304 üzenetére
És ez megéri? Én mikor utoljára hallottam a szerelési költségekről, akkor a csövezés métere nem volt olcsó. El kell vinni 20 métert, az évekkel ezelőtt vmi +200k HUF volt nagyságrendileg. Lehet jobban jár az ember szobánként egy-egy önálló klímával, mint körbecsövezni a házat.
-
Teasüti
nagyúr
Hadd kérdezzem már meg - mert többször elhangzott -, mi az a "fűtőklíma"? Mert amit én klímát láttam ezek tudtak hűteni és fűteni is. Ugye van a hűtőgázos kör, amivel kiviszi a meleget a kültéri egységre, meg ugye van benne fűtőszál is, amivel a benti levegőt melegíti fel. Én olyat még nem láttam, ami csak az egyik feladatot látja el vagy a másikat. Szóval ez egy olyan "klíma", ami nem tud hűteni?
Azt nem hősugárzónak hívják véletlenül? -
Teasüti
nagyúr
Mi a helyzet a DIY megoldással? Édesapám ezt a sima kutyaközönséges fehér műanyag-alu-műanyag fűtéscsövet tekerte körbe spirálban lefektetve a zuhanyzó csempéje alá és az vagy 10 éve szuperül szolgál. Nem gondolom, hogy feltételenül spéci és drága berendezések kellenek egy padlófűtéshez. Bár fogalmam sincs mi az elterjedt ebben a műfajban.
Végső soron csak egy darab csőhálózat az egész. Ugyanaz a téma, mint a napkollektornál: egy fekete slagnál semmi nem lesz költséghatékonyabb és sok év, mire ezt is megeszi a nap (tapasztalat).Nem tudom mik a járulékos költségei egy padlófűtésnek, hisz lehet nem lehet ugyanazokat az anyagokat használni, mint amit amúgy használnál: beton, hézagkiegyenlítő és rá a parketta.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #283 üzenetére
+1 a felületfűtésre/hűtésre. Ott penész sincs lefogadom.
-
Teasüti
nagyúr
Az én szótáramban a "légkondi" az az ami a levegőt kondícionálja. Nem csak hőmérsékletszabályzás a feladata, hanem a légtér cseréje szűrt friss (száraz) levegővel. Ezt hívják légkondícionálónak. A split klíma az nem légkondi. Az csak klimatizál, a levegő minőségét nem szabályozza. Ahogy a hagyományos fűtés is csak klimatizál, legyen a feladata éppen fűtés vagy hűtés. Én sehol nem írtam olyat, hogy a felfűtés az önmagában megoldja e feladatokat. Megholdja a fűtést, hisz arra lett kitalálva.
A hőszivattyúnak más szerepe van, azzal a kazánt váltják ki egy hagyományos vizes körben. De a hőleadó szerepéhez semmi köze, tehát ugyanúgy kell a radiátor.
Amire én gondolok az a kazán melegvizének a légkondiba vezetése egy hőcserélővel és így a kazán biztosítaná a meleglevegőt. Hogy a kazán az most mivel fűt, az mellékes. Felőlem hőszivattyú is előállíthatja a melegvizet, de végső soron én a meleglevegő előállítására céloztam. Ezt értettem abból amit írtál és erre jött a kérdés, hogy van-e olyan hőcserélő, amire a kazánt lehet kötni és akkor a központi szellőztetőből jön a meleg?
Multi split klímáról én még nem hallottam. El tudom képzelni, hogy ipari környezetben létezik ilyesmi, de házi környezetben? Eleve milyen elven működik egy ilyen? Felteszem több párhuzamos hűtőköre lehet neki. -
Teasüti
nagyúr
Persze, teljesen érthető. Egy nyűg a split klíma igazából. Főleg kis helységben, ahol huzatban leszel. De olcsó megoldás.
Nálad hogy van megoldva a helységenkénti termosztát? Felteszem központi minden, nem szabályozható külön-külön minden helység. Így akkor ha mondjuk a fürdőben megszalad a relatív páratartalom és az ebből számolt harmatpont felugrik, akkor nem fog hűteni sehol se, míg ki nem szárad a fürdő? -
Teasüti
nagyúr
Persze, nyilván kényelmes légkondival fűteni. De a falfűtés valóban ontopic, hisz fűtött felületen nem lesz penész akkor se ha piros hó hullik.
Amúgy nem értem miért akarna vki egy vizes fűtőkörrel hűteni. Nincs minden háztartásban split klíma manapság még? Se radiátorral, se padlófűtéssel, se falfűtéssel nem jutna eszembe hideget csinálni. Erre a központi légkondi való, ha a split klíma túl snassz.
Bevallom mennyezetfűtésről meg először hallok. De nekem nem szimpatikus ezeket a felületeket közvetlen lehűteni, éppen az említett harmatpont miatt.Amúgy légkondinál léteznek már ilyen kombi megoldások, amik áramon kívül esetleg tudnak hőt cserélni mondjuk vízzel is és így ráköthető egy kazánra, stb?
-
Teasüti
nagyúr
Mit lehet még beszélni a penészről?
Kerülni kell a hőhidakat, kerülni kell a magas páratartalmat és kerülni kell a nagy hőingadozást. Állandó fűtés és jó szellőzés kell. Meg nem szabad elzárni a falat: legyen lába a szekrénynek, az ágynak, ne legyen rátolva a bútor falra, stb. Nem bonyolult.
Persze lehet próbálkozni páramentesítővel is, de az szvsz csak tüneti kezelés a rossz kivitelezésre. A legjobb a termosztátot állandó hőmérséklete állítani és a központi szellőztetést beépíteni. De minimum a nedves/párás helységekben - mint a fürdő és a konyha - meg kell tudni oldani a légcserét. -
Teasüti
nagyúr
Ükapámék idejében max a TSZ volt jelen, kint az Alföldön. A bányászat pl. csak a fiaik idejében lett sláger és meghatározó társadalmi tényező, ami így eszembe jut, mint ipar. Ekkor költöztek nagyszüleim városba.
De gyerekkorukban az ő tanyájukon nemigen volt gépiesítve semmi. Ásott kút, vasalt fa eszközök, kézi szerszámok, szekér, állatok, nekik gémes kút, szalmatetős vályogház és munka látástól-vakulásig. De élelmiszer szintjén önfenntartó volt a család. Mamámék hatan voltak testvérek ha jól tudom. Mindenki megérte az öregkort. Piacra kellett csak elmenni néha, meg ugye olykor-olykor kellett egy mesterség is, mint mondjuk egy suszter, ilyesmi.
De ükapám felépítette a házát, értett az állatokhoz, a mezőgazdasághoz, a gazdálkodáshoz, a fákhoz, gyümölcsökhöz, stb. Ami akkor ahhoz az élethez kellett, ahhoz értett. És ez már a 20. század volt. Bankhoz sem kellett menni 53 millió forintért, hogy legyen egy könnyűszerkezetes hatvan négyzetméteres bádogházad kis kertecskével.De azt adom, hogy mamám sem akarna visszamenni abba az időbe. Még ha jóval egyszerűbb is volt az élet, de sokkal keményebb is egyben.
-
Teasüti
nagyúr
Értem. Jogos
Ezzel is egyetértek. De nem lehet elbagatelizálni az új építést se. Ott merre induljon az emberiség? Mert én továbbra is tartom, hogy a minőségi problémák miatt nem fog több száz éveket állni egy mai ház. Már az első néhány évben jönnek elő a problémák. Ha egy életciklust kiszolgál jelentősebb ráfordítás nélkül a mai állomány (értsd: új építmény költségének jelentős százaléka), akkor lehet sokat mondok.
-
Teasüti
nagyúr
Én arra lennék kíváncsi milyen technológiánk áll ma rendelkezésre, ami a lehető legkevesebb kompromisszummal jár az életszínvonalunkra nézve úgy, hogy a környezeti lábnyoma a legközelebb áll a 19. századi paraszti élethez, amikor még a természet adott mindent, csak munka kellett hozzá, nem bank.
Ehhez nem kell mélyszegénységben lenni, ez egyszerűen az a játék, mint az elektromos autózás: egyszerűen nem lesz 8 milliárd embernek ilyenre, mert nincs hozzá elég erőforrás a bolygón. A modern építészetnek is ott lesz vége, mikor elfogy a folyami homok. És állítólag nem állunk jól azzal se.
Persze mindig is voltak és mindig is lesznek kiváltságos emberek, akiknek lesz mindenük. De a másik 99%-nak nem lesz pazarló élete, az fix.
-
Teasüti
nagyúr
A téma onnan indult, hogy környezeti lábnyom és fenntarthatóság.
Persze közben ezer ellenérvet olvashattunk miért nem jó alternatíva manapság.
De a kolléga volt eddig az első és egyetlen, aki elkezdett tapogatózni abba az irányba, hogy mihez kezdene az emberiség mondjuk téglagyár nélkül, mert az nagy energiafogyasztó.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
philoxenia #220 üzenetére
Tudom, átjött. Viszont ezt senki nem fizeti ki ha saját maga nem tudja megcsinálni. Csak a gazdagok, esetleg cégek. Józsi bának sose lesz ilyen lépcsője, amiben van néhány száz óra munka. Akkor se ha Józsi bá Mucsaröcsöge járás 2 polgármestere.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
philoxenia #200 üzenetére
Nemtom. Nézd meg Patreon-on, ott listázza elvileg az költségeket!
De háromrészes sorozat, 40 perces videókkal és ahogy elnézem elég pepecs meló ez is.
Viszont 300 éves csak a lépcső!!Felteszem ilyen helyeken nem a pénz az akadály. Ez olyasmi megbízás lehet, mint mikor nekünk előadják a tévében, hogy "Én IT-s vagyok, a feleségem Onlyfans vállalkozó és van öccá' eze' angol font büdzsénk, kiköltöznénk vidékre..."
-
Teasüti
nagyúr
Itt nincs az a jóvanazúgy mentalitás.
Ezt itt erre az egy munkára értem igazán.Mert amikor már társasházak építéséről van szó befektetőkkel és cégekkel, az már másik történet. Ott is megy a sunda-bunda nyilván. Laktunk újépítésű társasházban is az évek alatt és hát hőhíddal nem is volt probléma, viszont az éplületgépészeti résszel voltak azért problémák néha. -
Teasüti
nagyúr
válasz
7Heads Drago #191 üzenetére
Egy magyar kőműves nem. Jobb helyeken kihúzzák a madzagot és ahhoz rakják a falat. Érintőre a madzaggal. És az ott van. Érdekes... Meg a kötőanyagot is úgy kenik fel, hogy azon a téglafalon Monk a flúgos nyomozó nem találna oda nem illőt. Az olyan precíz, mintha legóból lenne kirakva. Van ahol tudják mi az a párhuzamosság, merőlegesség, meg az egyenes.
Ez itt egy angol építőipari példa konkrétan amit volt szerencsém végig követni. Igaz, a mester itt egy műszak alatt nem haladt látványosan és egy autóbeálló némi támfallal is vagy fél éves projekt volt egy embernek. De a piramisokat se két nap alatt húzták fel. De itt kezdődik a munka. Persze aláírom ez valószínűleg egy jobb használtautó árába került. Ezt a beállót odahaz mennyi idő alatt csapják össze? Egy hét talán? De még a víz is megáll a sarokban utána.Itt egy oda nem illő tégla nincs, ami megtöri a mintázatot. Itt nincs az a jóvanazúgy mentalitás.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Tikakukac #188 üzenetére
Számít az valamit, hogy kinek mi a szakmája? Semmit. Kettessel el lehet végezni az iskolát. A felnőttképzés meg külön vicc kategória. Nekünk az asztalos odahozta az egyedi gyártásban megrendelt jobbos ajtót úgy, hogy balra nyílik. Hát ott apám majdnem elsírta magát.
Ismerős élethelyzet...
Szóval hogyan építsünk házat 300 évre, ha még el se készült, de már el van qrva?
Nekünk meg azt tanították anno, hogy az egyiptomiak a tonnás kődarabot miliméterre pontosan faragták, mi meg nem tudunk lerakni egy km téglát lerakni egy miliméterre. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Tikakukac #171 üzenetére
És nekiálltam aztán 2mm hullámvölgyekkel a konyhában már én falaztam. Ez 30 évnyi kőműves rutinnak a szakinak +/- 3,5cm-el sikerült a fürdőben, az ajtót úgy kellett vízsugarassal megvágatnom a díszlécnél. És amikor ezt prezentáltam akkor letiltotta a telszámomat és az utcán se köszön azóta. Tessék, ezt értem el.
Ez vicces sztori és édesapám jut eszembe róla, aki maximalista és így a házunkon is csak az van elbaszva, amit nem ő csinált.
Ő már az elején köpködött a szakikra, akik centiben dolgoznak. Szerinte az nem mértékegység, az ökörhugyozás. Ő meg vasas szakmából jött és nálunk a házon minden miliméterre van megcsinálva. A beton is.Emelem kalapom, mert a víz is arra folyik rajta, ahova kell.
De még a tetves gyepházagos téglákat is fél napig szinteztük az udvaron - itt azért már kezdett elegem lenni. Ez az ember meg még képes volt talicskával áthordani a telek egyik feléből a földet a másik felébe, mert kicsit lejt a domb és az úgy nem jó.
Nálunk kivitelező egyszer betonozott, de azt fel kellett verni, mert se a vízelfolyás nem volt jó, de még le se tudta rakni egyenletesen és az egyik sarkára csak pár centi anyagvastagság jutott. Ezzel a munkával nem tudtunk mit kezdeni, úgyhogy felver és állhattunk neki sajátkezűleg. Az a szomorú csak, hogy ha az ember tényleg jó munkát akar, akkor kénytelen megtanulni a szakmát. Meg mellette még száz másikat. -
Teasüti
nagyúr
Vmi 6000 volt két liter. Kellett belőle három doboz. Mittomén, a kátrány az kátrány. 20 éve amit lekátrányoztunk az 15 évet tartott. Aztán most nesze itt van ez...
Ezt a hőingadozást semmilyen festék nem bírja ki hosszútávon.
Említettem egy korábbi hsz-ben a festéket is. Nálunk a 15 éve felkent ereszcsatorna a mai napig hibátlan. A két éve épült melléképület - ez egy konténer tulajdonképpen - fém tetején a fehér festék már pereg lefele.
Igen, hozzávaló festék. Igen, pénzbe került.
Szerintem ilyet forgalomba se szabadna helyezni. Ilyen nyugaton nincs. Németben kikensz sziloval egy fürdőszobát és viszlát 50 év múlva. Itthon a szilo összezsugorodott pár év után. -
Teasüti
nagyúr
A thread abból a téves felvetésből indult, hogy azért jobb a régi egyszerű paraszti építési mód, mert a mai modern házakat 10 éven belül már fel kell újítani.
Nem.
Már az első hsz-től azon voltam, hogy ökolábnyom és fenntarthatóság. Szóba került a 19. századi életmód és a 21. századi összehasonlítása is, majd körvonalazódott, hogy nem csak a vályogház, hanem az egész paraszti talpraesett életmód is kellene ahhoz, hogy a természettel való harmónia fenntartható is legyen. Persze senki nem akar visszamenni abba az időbe.Aztán a topik szép lassan járta körbe a témát mire odajutottunk oda, hogy a drága modern építkezés lehet csak több generáció alatt hozza be az árát a (gyártáskor) belerakott erőforrásoknak és természeti kincseknek, a munkának, valamint a bürökrácia felárának.
Amivel nem is lenne probléma, ha nem mindenki még a saját életében akarna megtérülést látni. Még a 300 év is elhangzott amit én megmosolyogtam, hogy ezekkel a szar kisker anyagokkal biztos nem fog állni annyi ideig, amikor még egy nyavalyás festékkel, kátránnyal, sziloval (és a lista folytatódik) is át vagyunk b.szarintva a palánkon. Mert így 5-10 évente lehet renoválni, mert a szar minőség hamar gondot okoz. Nálunk 2 évet bírt a kátrány és most ázik a melléképület.
A még szarabb kivitelezés egy újépítésű háznál is probléma szokott lenni akár már néhány éven belül a trehány munka, a drága szerződések és zsebbre tett pénzek okán.
Szóval a Balkánon igen nehéz bármi tartósat építeni szvsz. Nyugatabbra még megtalálható a minőségi alapanyag. Csak minőségi munkát nehéz találni hozzá, mivel nagyon kevesen dolgoznak úgy, mintha a sajátjuk lenne. Vagy konkrétan megfizethetetlen az aprólékos és szakszerű munka. A sajátkezű házépítés meg el van már lehetetlenítve.
Az utóbbiakban meg kitárgyaltuk az ideális építőanyagokat, szigetelést, és a szellőztető rendszereket. Nekem nagyon tanulságos volt meghallgatni ennyi véleményt. Határozottan kevésbé érzem már a romantikát a vályogház iránt.Ez lenne a lényeg, ha vki nem figyelt az elejétől.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
arnyekxxx #101 üzenetére
Oké, most vegyük hozzá ehhez az alkalmazott technológiák bekerülési költségét is és az energiahordozók költségét is 19. század vs 21. század összehasonlításban! 50 Watt az felteszem 24/7 lesz, mert azért lélegezni szeret az ember. Nemtom ki hogy van vele, de nekem nem elég a napi kétszer 5 perc szellőzés. Az az a kategória, ahova ha becsenget az ember már az ajtóban visszafordul inkább. Ez elektromos áramban azért nem kevés éves szinten. Minden 24/7-es kisfogyasztó komoly tétel éves szinten.
Aztán ott van a fűtés, ami energiahordozótól függően lehet akár olcsó is. Ahogy említetted a kályhát és a fát, ami régen többnyire nem volt nagy probléma. Aztán hány évig lehet venni a fát egy ilyen központi szellőztető árából? -
Teasüti
nagyúr
válasz
arnyekxxx #96 üzenetére
Naponta kettő rövid légcsere? Oszt harapni lehet bent a levegőt olyan állott és büdös? Főleg kis házban kicsi légtérrel? Köszi, én ragaszkodom a friss levegőhöz. 100 m3/h levegőt kérek a helyiségbe ahol tartózkodom. Erre mi a megoldás? Jelenleg a résnyire nyitott ablakok télen-nyáron. Akkor van értelme a 2-3 rétegű üvegnek? Csak annyi, hogy praktikusabb.
Ha XXI. századi életet akarsz benne élni akkor nem sokkal kevesebbe. Ha XIX. századit akkor persze sokkal olcsóbb.
Ez egy teljesen jogos észrevétel. Ugye ha ökolábnyomról van szó, akkor főként a 19. századi életmódot hasonlítanám a maihoz. Persze én se szívesen mondanék le az összkomfortról és beismerem talán a vályogház vitában is erősen az jár a fejemben, hogy az akkori életvitel is miként járult hozzá a dolgokhoz. Persze ha manapság a házat telerakjuk gépészettel, akkor nyilván a falak és a tető számítanak a legkevésbé a legyártáskor felhasznált erőforrások tekintetében. -
Teasüti
nagyúr
válasz
elfelejtette #85 üzenetére
Ott inkább a hőingadozás szokott probléma lenni. Felteszem nem volt begyújtva 24 órában.
-
Teasüti
nagyúr
Persze lehet telepíteni sokszor annyiért sokalta több munkával rendes épület szellőztetést, amit a mérnökök megterveznek neked és a kivitelezők beépítik egy hét munkával a kétszobás családi házba. Jah. Végülis.
Vagy kihúzod a csövet csináld magad módszerrel és igazából nem nagyon kell hozzá szakértelem és megvan fél milla alatt az egész kóceráj kb. Nehezebb áramlás? Na és? Ehhez kell méretezni a motort. Picit hangosabb lesz, de ez amúgy is várható ilyen kicsi keresztmetszeteknél. Nem nagy tudomány a légtechnika.
Kosz? Központi szellőztetésnél már szűrt levegő van minimum.
De ha mégis elkoszosodna, akkor 5-10 évente kihúzol egy új csövet. Nem a cső a drága. -
Teasüti
nagyúr
válasz
tothmaxy182 #70 üzenetére
Jogos észrevétel. De a központinak se kell feltétlenül komplikáltabbnak lennie nagyon. Csak ott nem a falat ütöd át, hanem a plafont. A padlástérben meg már könnyű elvinni a csövet és itt a zaj se nagy probléma.
Vannak ilyen relatíve olcsó megoldások, mint a flexi gégecső amit csak le kell dobni, összedugni és jóvanazúgy.
A plafon kifúrása és a szellőző felszerelése az igazi munka, de ez többnyire még mindig könnyebb, mint a falat kikezdeni. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Feketelaszlo #65 üzenetére
Amerre halad a világ nem elképzelhetelen, hogy visszamegyünk egy-két száz évet majd életszínvonalban. Én inkább ezt vízionálom, semmint építészeti előnyei miatt helyezném előtérbe újra a vályogot.
Az a probléma az építőiparral is, hogy ott nézi hülyének a fogyasztót, ahol csak tudja.
Manapság már egy szaros festéket is fel kell hordani pár évente, mert fabatkát sem ér a bőrük a gyártóknak. Van a házunkon egy 20 éves vmilyen zselés szuper festék, amivel az ereszcsatornák lettek lekenve anno és a mai napig kifogástalan. Aztán van a mai "termék", ami meg két év után felrepedezik és lepereg.Régen a kátrányozás nekünk a lapos garázstetőn kitartott 15 évet DIY módon lerakva. Egy friss építményünkön meg épp pár hete indult a beázás, mert a mostani drága kátrány kevesebb, mint két év után teljesen felrepedezett.
Ezek csak azok a példák, amik épp nagyon aktuális problémák a családban. De ha kicsit ráfeküdnék szerintem listát tudnék írni arról, hogy milyen felesleges költségeink voltak eddig minőségi problémákból adódóan a 15 év alatt egy családi ház körül.
Szóval ha a mostani kiskereskedelmi anyagokból akarnánk 300 évre építkezni, hát kiröhögném ezt a tervezőt. Meg a kivitelezőt is börtönbe zárnám, mikor újépítésű lakótelepen nem telik el két év és már jönnek elő a problémák.Nyugatabbra talán meg lehetne oldani, de a Balkánon? Esélytelen.
Németben dolgozó vizes/gázos ismerős ki volt akadva, hogy a magyar Ginger (jól írom? én nem ismerem ezt az áruházat) és a német Ginger köszönőviszonyban sincs egymással a termékpalettát illetően. Aztán olyat is mondott, hogy kint a fürdőszobát mikor kikenik szilóval, az úgy több évtizedre szóló munka. Itthon veszel sziloplasztot és pár évente lehet újracsinálni, mert összezsugorodik és meg lehet cseszni... -
Teasüti
nagyúr
de egyenletes hőmérséklet önmagában nem fog penészhez vezetni
+1. Amióta gáz van és 24 órában tartja a hőmérsékletet, azóta nincs penész nálunk. A nappali/éjjeli mód között van kb 1 fok különbség beállítva. Előtte fa tüzelésnél a mindennapos hideg-meleg átmenetekkel durván fel volt nagyítva a probléma.
Szerintem a legjobb a fal fűtés lenne és nyilván egy egyenletes hőmérséklet, szigorúan a cikk kontextusában. Jah meg a szellőztető rendszer. Az manapság kell. Ki kell tudni cserélni az elhasznált párás levegőt vmi módon. Tanulmányaimból eleve úgy rémlik, hogy egy felnőtt ember óránként elhasznál 100 köbméter levegőt irodai környezetben (tehát még csak nem is sport, vagy hasonló intenzív tevékenységgel). Ezt főleg egy kis házban ha már agyonszigetelünk mindent is, akkor mesterségesen kell biztosítani.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Feketelaszlo #57 üzenetére
Manapság úgy van, hogy cirka 10 évente felújítás van egy modern házon.
Ha azt mondod nekem, hogy bármi modern technika ami eddig elhangzott a topikban állni fog 300 év múlva is, akkor elfogadom az érvelésed a megtérülésről. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Krugszvele #21 üzenetére
Ez inkább egy fricska akar lenni a hatályos jogszabályoknak és narratívának. Én se veszem be ezt a zöld diktatúrát, hisz ha bárki is komolyan gondolná ezt az elitből, akkor ők lennének az elsők, akik leraknák a magánrepülőket, a szuper yachtokat, stb.
Ellenben az elvitathatatlan, hogy gyakorlatilag nincs választási jogod már, hogy milyen házat épít(tet)hetsz. Nem csak azért boszorkányüldözik a régi paraszti életet, mert meghaladta a kor és a technika, hanem azért is, mert nincs benne üzlet. Milyen profitja van abból a banknak, ha te sárból építesz házat?Nyugaton már a konténerházakat is kikezdik lassan a döntéshozók, mert az nem járja, hogy a paraszt önerőből megoldja az életét, lol.
-
Teasüti
nagyúr
Pontosan. Meg nem volt így probléma a házba beszoruló elhasznált levegővel és párával se.
Oszt megfagytak régen? Nem.
Mindenkinek:Manapság a hermetikus szigetelés korában meg konkrétan energiába kerül átszellőztetni a házat. Elektromos páramentesítő? Az elhasznált levegő meg még mindig bent van... Szellőztető rendszer? Ez már alakul, csak ugye egy energiaválság közepén amikor lehet lekapcsolják a villanyt, akkor mihez kezd az ember áram nélkül a tél közepén? Áram nélkül nem megy a gázkazán sem, a keringető sem. Vicc. Vagy kinyitod az ablakot és ugyanott tartasz, mint régen amikor átfújt az ajtó alatt a szél. Aztán betolsz egy kályhát és befűtesz áram és gáz nélkül.
De még békeidőben is arról papolnak, hogy nullás legyen az energiamérlege a háznak. Oszt épp hogyan, mikor villany nélkül létezni sem lehet? Jah, napelem? Mennyi is az energiamérlege egy új építésű háznak, mire legyártják neked a hozzávaló technológiákat és beszerelik neked jó drágán a kivitelezők, meg még mire áttolod a bürökratikus rendszeren?
Lehet hamar kiderülne, hogy vagy háromszáz év lenne, mire valóban visszahozná a "nullás" ház a belerakott erőforrást.
Mennyi erőforrásbe kerül egy vályogház felépítése és fenntartása?
Lehet gondolkodni melyik a zöldebb. -
Teasüti
nagyúr
Az a baj, ha teljesen szigetel minden nyílászáró, akkor egyszerűen muszáj mesterségesen szellőztetni. Régen erre ugye nem volt szükség, mert átjárta a levegő a vályogházat.
Mennyi otthonban van szellőztető rendszer? Minél kisebb a légtér, annál fontosabb lenne.
Azért éltetik, mert annál zöldebb építkezési forma nem létezik. Azt könnyű kihozni nullás ökolábnyomra, hisz szinte mindent adott hozzá a természet.
Nem lehet az olyan szar, ha már 60-100 éve áll.
-
Teasüti
nagyúr
Akkor most beszéljünk arról a régi paraszt/vályogházakban miért nem volt penész?
Új hozzászólás Aktív témák
lo Nincs csodaszer: hiába harcolunk a penész ellen, ha nem figyelünk oda a penész megjelenésének okára.
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- sziku69: Szólánc.
- Nők, nőügyek (18+)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
- Béta iOS-t használók topikja
- Gurulunk, WAZE?!
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650 R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800XT 16GB Zalman Z1 Fractal Design 760W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Bomba ár! Dell Latitude 3510 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Intel i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bezámítás! ASUS ROG Strix G513IE 15 Gamer notebook - R7 4800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050Ti 4GB WIN
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest