Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
bepken
veterán
várom azt a cikket!

nekem ma reggel került ki a cikkem, ami egy régi analóg Kodak gép megcsonkításáról, illetve "újrahasznosításáról" szól. (bár ez szerintem nem nagy meglepetés számodra
)az ezzel készült képek itt láthatóak: Flickr Photostream
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
andaxin76
üzenetére
Nagyjából háttérmosásnak mondanám, igazából csak a lencsével elért szép a fotósok szerint... Az előtérben lévő dolgok kiemelésére használják, portrénál kötelező, valódi makrónál általában kikerülhetetlen... vigyázat, nagy képek: [link][link]
bepken: Nézzetek át az itteni fotóstopikokba is, nagyon sok jó dolgot tanulhattok...

-
bepken
veterán
válasz
andaxin76
üzenetére
akkor marad ez a wiki írás: Bokeh (homály/köd/elmosódottság)
lényegében a fókuszon kívül eső, életlen részről van szó. illetve annak mértékéről - remélem nem beszélek hülyeséget

magyarázó ábrák az előző cikkből:
- Fig. 1. Poor Bokeh (rossz)
- Fig 2. Neutral Bokeh (semleges)
- Fig. 3. Good Bokeh (jó)mellesleg philoxenia! erről a jelenségről most olvastam először. rendkívül érdekes leírás, köszönöm!

-
andaxin76
aktív tag
válasz
philoxenia
üzenetére
Sorry de angolból gyökér vagyok :-)
-
andikaaa
aktív tag

Kipróbáltam én is... Milyen lett?
-
sonar
addikt
-
Na, ezért jó dolog a fordított obi

-
-
-
fotózás szempontjából lényeges, hogy DVD vagy CD olvasó lencséjével próbálkozunk..?
-
-
bepken
veterán
na jó mostmár akkor...

debrecenben valaki nem dobna meg egy ócska DVD olvasóval? ...van söröm!

-
-
-
-
-
trufa12
addikt
Nah hát ez maszek, minek ide a sok gyár

ENNYI !

-
bali93
tag
válasz
philoxenia
üzenetére
Nagyon komoly lett, gratulálok, lehet én is kipróbálom ezt az összeállítást.

-
Apika
addikt
Szenzációs megoldás!
És a képek is jók lettek! 
-
válasz
SüdiLaller
üzenetére
:S
-
válasz
SüdiLaller
üzenetére
Folyamatos világítással próbáld.
-
SüdiLaller
aktív tag
Nagyon ott van ez a sztori,grat! Bent vannak szép nagy nagyítók a cégnél, kipróbálom, ha beértem, nekem egy alca ot995 van 5mpx led fénnyel, bár szerintem rá flesselne a nagyítóra, és lfszt se lehetne látni a képből

-
-
tvamos
nagyúr
-
-
nagyon jó cikk, köszi!

-
ez világos.. csak ilyen kép készítéséhez még legalább 3 mm kellene.. tehát hogy valami szép is legyen azon a képen..

a kamera és a cd olvasó lencséje közti távolság mennyit számíthat..? nincs nálam olyan telefon, aminél a kamera előtt ne lenne plexi.. :/
szerk.: + olyan közelről fényt juttatni a téma és a kamera közé.. természetben fotózni meg szinte esélytelen, a legapróbb mozdulatra is elveszik a fókusz..
-
-
olvastam a cikket még a múlt héten (grat hozzá, szép munka - és a képek is!) azóta nem hagy nyugodni a DVD/CD olvasó lencsés megoldás.
ma találtam itthon egy működőképes, hordozható CD lejátszót (Watson márka), úgysem használná már senki, így.. hát nem a legfinomabb módszerrel kiszedtem belőle a lencsét..
próbáltam 2 telefonnal (zte U950 [a kamera lencséje és a plexi között szerintem túl nagy a távolság, így szinte egyetlen értelmes képet sem sikerült csinálnom], x10 mini pro), többféle felhelyezési technikával (cellux), de eléggé körülményes, és nagyon-nagyon közel kell tenni a témát (pár mm), szinte alulról kell megvilágítani, hogy rendesen látható legyen..
elsőre én is a celluxon levő port, illetve nem tudom mit kaptam le ([link] ) aztán a celluxot áttettem a másik oldalra (a kamera és a lencse közé, így "kifele" ragadt fel a kis lencse), ezzel a módszerrel, és egy x10 mini pro-val sikerült értelmezhető képeket csinálni..
a leírtak miatt a téma is elég behatárolt - papírpénzzel illetve apróval próbálkoztam.. nem túl sok sikerrel
előlapi 0,3-as kamerával, hogy lássam, mit csinálok: [egy ötszázas sarkából a legkisebb felirat]
x10 mini pro-val, a másik telefon kijelzőjéről készült kép: [link]
egy 100-asról a címer keresztje (fényhiányos.. vakuval még rosszabb) : [link]
az eszközök - cellux a hátlap alatt, ragadós felülettel kifele: [link]
egy betű egy könyvből, alulról led-del megvilágítva..: [link]próbáltam a kerettel is [link] -> még távolabb került a 2 lencse + már csak egy kis kör maradt a kép közepén..
ez vált be leginkább, szinte az összes linkelt fotó így készült: [link]szóval az ötlet nem rossz, működik is valamilyen szinten, viszont van még mit finomítani rajta..

-
McDog
aktív tag
Amikor elkezdtem olvasni, na gondoltam mobilfotózás.., aztán nézegettem a képeket... Le a kappal elötted nagyon jók lettek!
-
-
bepken
veterán
kicsit már fáradt vagyok biztos, meg talán túl nagy volt a hév
a lényeg, hogy valóban találtam még egy lencsét, csak sikerült vaddisznó módjára meg is karcolnom...így most egy elég érdekes (de nem szép) effekt látható a képeken. az autofókusz pedig keresné a pontot, ahová fókuszálhat, de nem nagyon találja...úgy sejtem, ha nem lenne rajta a karc, akkor ez volna amit keresünk
szóval tessék csak nyugodtan mélyebre matatni azokba az olvasókba! 
én meg kereshetek egy másik olvasót
-
tvamos
nagyúr
Gratulalok a cikkhez, de elsosorban a kepekhez!
Nem is lehet mit mondani roluk...Megdobbento kepek!Nekem gyari super-macro elotet lencsem van a Fuji gepemhez,
de nem tudok kulomb kepeket csinalni vele, csak ha gepen nekiesek.
Lehet, akkor sem... nincs turelmem hozza!?.. -
-
-
Mirman
őstag
Nem lehet hogy rossz lencsével próbálkoztok véletlenül ?
Én ugyan egy 7-8 éves olvasóval próbálkoztam , de nálam nem volt gond . Nem azt a lencsét használom ami közvetlenül a CD.t olvassa hanem fölötte a tokozásban van 3-4 különböző alakú lencse különböző szögben be állítva és aközött középen volt az amit én használok. -
-
bepken
veterán
na nem kellett nagyon keresni, találtam itthon egy régi CD olvasót (kb 16 éves
)vajon ez megfelel majd a célnak?
-
0xmilan
addikt
Én anno ilyet csináltam egy low-end telefonnal meg DVD lencsével. Tényleg nagyon közelre lehet vele fókuszálni. Azóta a lencsét sajnos elhagytam valahol. Szétszedtem már játék-mikroszkópot, távcsövet, de egyik se pótolta...
-
bepken
veterán
srácok én nem a cikk íróját kérdeztem

szerk.: a CD olvasó lencse lenne nekem igazán szimpatikus megoldás, mert úgy tudnék használni vakut is. meg ugye kisebb is, mint egy nagyító

-
vakond5
őstag
Jó volt olvasni, köszönjük, nagyon nagy ötlet a nagyítós fotózás

-
kpal
nagyúr
Szuper lett és érdekes ,
Nekem egy régi Nokia N8 van igaz makrót ritkán használok de így kedvet kaptam hozzá . -
GardaY
tag
grat
nagyon jók lettek a képek 
-
Wa2x_
veterán
Update | Bővítettem pár tegnapi képpel a cikket.
-
siska75
tag
Jó képek.
-
Mirman
őstag
Szia , elolvastam a cikket és elállt a szám amikor láttam hogy egy nagyítóval és egy átlag okos telefonnal milyen minőségű képeket lehet csinálni. Ezen felbuzdulva kipróbáltam a nagyítós és a CD lencsés technikát is ( ezzel 1 órát el p*csöltem mire össze jött
). Köszönöm az ötleteket , hihetetlenek a képeid. 
Az első két kép a CD lencsével , az utolsó nagyítóval készült.
Kép1 , Kép2 , Kép3 -
ADAM1337
nagyúr
Jó megoldás és jó képek lettek gratula !
-
talmida
Közösségépítő
Szuper ötletes!!! Gratulálok!!!
Máris küldöm a fiamnak a cikket. 
-
Wa2x_
veterán
Lőttem pár új képet a nagyítóval, nemsokára felteszem őket a topicba.
-
válasz
philoxenia
üzenetére
Egyáltalán, ezek a lencsék nem lettek semennyire sem az adott telefonhoz faragva, tehát még az a nagyobb csoda, ha értékelhető képet adnak. Nyilván nem fog minden mindennel működni.
-
Wa2x_
veterán
válasz
philoxenia
üzenetére
A nagyítóm közelebbről ad és élesebb képet, a távcső lencséjének csak a közepe éles, de széleken nagyon torzít.
-
Wa2x_
veterán
Nos, amit eddig kipróbáltam:
Távcső és távcsőlencse | Gyenge, nagyító jobb
DVD-olvasó lencse | Nem jó, full homály, semmit nem lehet kivenni belőle
Zseblámpa lencse | Nem rossz, de nagyító jobbA rendelt makrolencse még nem jött meg.
-
Reignman
aktív tag
http://www.phonearena.com/news/Give-any-smartphone-optical-zoom-capabilities-using-Snapzoom_id42557
-
Ed3r_X_
nagyúr
Durva, nagyon ötletes. Tetszett a home made megoldás.

Ám te korrektorként a saját cikkeidet javítod ki?

-
Jók a képek! Grat!

Elsőre meg sem mondanám, hogy mobillal készültek. Na jó, másodikra sem....

-
Kashim
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
Ja tudom, de egy mobiltelefonnál a mobilitás a lényeg. Senki nem fog külső körvakut cipelgetni, hogy valamit lekapjon vele. Ezért jól jöhet a beépített, akár valami egyszerű DIY diffúzorral is.
Mondjuk akinek nincs otthon dedikált fényképezője a célra, azt megértem, ha ilyesmihez folyamodik.Videózásban igazad van, de baromi nehéz ilyen közel+kis fókusztávolságot tartva értékelhető végeredményt produkálni szinte folyamatos árnyékban. (telefon maga is eltakar egy csomó fényt, olyan közel kell tenni a témához)
-
Kashim
őstag
Igazából nem valószínű hogy jobb lesz a lencsével amit rendeltél. Nagyon pici az átmérője, szerintem rosszabb képek lesznek, mint a nagyítóval. Nekem van hasonló iPhone-hoz, amit rendeltél, de nagyon torzít. Én meló miatt hozattam, apró dolgokat meg lehet vele nézni, de gyakorlatilag a kép közepén lévő kis rész használható csak. A nagyítónak megvan az előnye, hogy nagyobb az ív az üvegen, plusz több fényt is átenged, mert nem takarja le nagyon oldalirányból a telefon lencséjét. Másik hátrány, hogy vaku teljesen kiesik, mert nálam pl. teljesen kitakarja, pedig a makró fotózás nagyon fényigényes.
-
philoxenia
MODERÁTOR
A távcső megfordítva, mint nagyító? Statikus témáknál kivitelezhető szvsz..... Tele helyett próbálkoztam már távcsővel de még a régi telefonommal....
-
már néhány éve én is használom IC-k és nagyon kicsi felíratok fotózására ezt a módszert, a kép szélei viszont nagyon torzítva szoktak nekem megjelenni, de lehet sokkal nagyobb lencsét kéne használnom
-
djpety
tag
Ez érdekes! És tényleg korrekt képek készültek. A szemes képnél azért erősen tükröződik a nagyítóval kombinált Ace 2

-
Köszi a cikket ki fogom próbálni!
-
Wa2x_
veterán
válasz
Psychopeti
üzenetére
Keress rá ebay-en, nem néztem még.
-
Leesett az állam, nagyon nagy gratula!
-
dionaea
őstag
Jó cikk jó képek
-
gery2123
őstag
Ez nagyon ott van, gratula, én is ki fogom próbálni az tuti.
-
Valzor
aktív tag
Ez nagyon frankó kis ötlet! Azt hiszem itthon is van egy régi nagyító valahol, lehet teszek én is egy próbát

-
petipetya
nagyúr
Jó ötlet, tetszik a cikk.
Mennyi volt az a makro lencse? -
olbaidhun
őstag
A képek alapján egész korrektnek tűnik a kütyü, remélhetőleg tényleg szuper hatása lesz... gondolkozom, lehet megvárom a tapasztalataidat ez ügyben is...
-
olbaidhun
őstag
Nagyon tetszett a cikk,
dobnál egy linket a makro lencse elérhetőségéről? Honnan és mennyiért veszed? 
-
Az igazi mikroszkópnak is kicsi. Tegnap próbáltam webkamera + mikroszkópot, meg fordított objektív + mikroszkópot... Pocsolyavízben úszkáló férgeket (kb. tűhegynyiek) szemmel még láttam, de lefényképezni nem lehetett -> még az elkent vízcseppben is tudtak fel-le úszkálni, és állandóan kimentek az élességből...
Még azt akarom, ha lesz időm, hogy két tárgylemezt használok összefordítva, hátha akkor síkban maradnak (vagy jól szétpasszírozom őket MUUHAHAHAHAHAHAHA) -
Hebehebe
tag
5letes
tényleg jó képek lettek.. kíváncsi vagyok h a mágneses rendelt lencséd hogy szuperál
mindenféleképp írj róla!!! 
-
andris1602
aktív tag
Nagyon jók a képek
úgy is mondhatnám, hogy odab*sz 
Szerintem is ezek az ember saját kreativitás határait feszegető, otthon megvalósított dolgok a legjobbak
emlékszem, amikor csináltam az ND szűrőmet otthon hegesztőüvegből, hungarocellből, meg ragasztószalagból
a legjobb élmény volt vele kimenni fotózni
Csak így tovább
-
Olyannyira, hogy kb. kétszeresére csökkentette a fókusztávolságot:
Ez a mondat satufékkel száguld fel a Himalájára.
Maga az ötlet marha jó
Körülnéztem itthon, kár hogy én nem találtam ekkora nagyítót 
A képek is elég jók lettek. Imádom a makró fotozást.
-
Reignman
aktív tag
Egy másik topikban olvastam, hogy dvdolvasó lencséjét lehet a lencse elé tenni, kvázi makroobjektívként.
-
bepken
veterán
-
Ügyes! Mondjuk a makróhoz jobb a minél kisebb és egyszerűbb optika, szóval annyira nem meglepő a dolog

@bepken : Valójában az, csak drágán árulják

-
törölt tag
Gratulalok! Nagyon jo kepeket csinaltal! Erre a ketyerere kivancsi vok en is. Plane, hogy optimus 3d-re is jo lenne-e!?
-
Nigér
őstag
Üdv!
Elképesztően jó képek lettek, grat!
Bár nyilván az utómunka is dobott rajta, de egy sima nagyító és egy középkategóriás teló (kamerája) kombóból ezt ki lehet hozni...
Le a kalappal.
Most elgondolkoztam honnan szerezhetnék egy hasonló nagyítót
-
3ristol
csendes tag
Uhh... Bámulatos... Hát grat, rég olvastam cikket ami ennyire felkeltette volna a figyelmemet. Képek is bámulatosak... GRAT

-
BloodRay
veterán
Továbbra is jók a képeid.

-
bepken
veterán
ezt a cikket jó volt olvasni így kora reggel! a képek elképesztőek, de tényleg! gratulálok!
nagy rajongója vagyok a makró képeknek, de jobb híján én is csak kompakt gépekkel és telefonnal próbálkoztam eddig. (na meg egyszer egy jó barátom DSLR kütyüjét is kipróbálhattam - talán nem is kell mondanom, hogy nehéz volt letenni
)
valahol olvastam én már erről a nagyítós módszerről, de akkor nevetségesnek tartottam. de mentségemre szóljon, hogy nem láttam még ezzel az eljárással készült képeket korábban...tényleg meggyőző!na hát délután, ahogy hazaértem melóból, az lesz az első dolgom, hogy előásom a fiók mélyéről a nagyítót és kipróbálom ezt a dolgot!
erről a "makrólencséről" tudsz esetleg még infót mondani? konkrétan az ára érdekelne első körben

Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S24 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3904
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Eladó Samsung S23 Ultra 8/256GB / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)

), jó képeket lehet vele lőni.

meg akart csípni
) szúnyog szárnya:

Én ugyan egy 7-8 éves olvasóval próbálkoztam , de nálam nem volt gond . Nem azt a lencsét használom ami közvetlenül a CD.t olvassa hanem fölötte a tokozásban van 3-4 különböző alakú lencse különböző szögben be állítva és aközött középen volt az amit én használok.