- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Essejó: MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- Parci: Ég veled, KEndre! :(
Új hozzászólás Aktív témák
-
blackman01
csendes tag
Én ma is hasznàlom az ecs-t,az os/2 utodjàt.Szuper os,progik is van hozzà rendesen,pl open office .Szóval a mindennapi hasznàlhatósàgàval nincs baj,drivertàmogatàsa is magas.Ami nem túl jó,hogy a felhasznàlói felülete inkàbb a windows nt-re emlékeztet.Aki túl teszi magàt ezen,egy böngészésre ,filmnézésre,munkàra kivàló os-t kap.Szóval ajànlom mindenkinek.Az ingyenes 2.2 democd is eleget tesz a fenti feltételnek ,abszolút jól hasznàlható.
-
OS/2 akarok, vagyis akartam volna ha '87-ben ifjú korú lettem volna
-
Hunork
veterán
Szia!
Elolvastam!
Nagyon tetszett, bár személyesen soha nem használtam, viszont egyik barátomnak, aki egy PC boltban dolgozott, és nagyon utálta az MS-t, elvből ez volt az egyik gépén. (a másikon meg az, mert muszáj volt)
Az én cikkembe is bedolgozom, persze ott csak egy bekezdést kap,de a 7 oldal már így is majdnem nyolc lett... -
5h4rK
tag
-
Bubus01
újonc
Szeretném olvasni a folytatást is!
Gratula a munkádhoz!
-
liksoft
nagyúr
Nagyon tetszik! Ez meg különösen:
"Az OS/2 elsősorban operációsrendszer volt és csak másodsorban vidámpark, mint a Windows, így nem sok kiegészítő program járt mellé."
Pont ennek köszönhette a stabilitását amit a mai rendszerekben keresünk. Sajnos a vidámpark miatt egyre több rendszer válik instabillá.
-
moonman
titán
a mai napig van virtualban Warp 4-esem, sőt egy Merlin-em is (Warp Server), anno az IBM-nél csak ilyeneken dolgoztunk, még a bankautomatákban is i386-osok és butított Warp 3-asok mentek.
sajnos 98/99-re nagyon elavult, már az NT4 is überelte sokmindenben, aztán a Windows 2000 betette neki a kaput. szép volt, jó volt, ennyi.
-
zdanee
őstag
Igazad van, elnezest. A Win 3.0 futott real modban, ez viszont biztos, mert mukodik Dos-boxban. Bizonyitek.
-
zdanee
őstag
Ez igy igaz, a cooperative multitaskingban minden programnak gondoskodnia kell arrol, hogy a CPU-t atadja a tobbieknek, eppen ezert eleg egyetlen hibas program a rendszer osszeomlasahoz. De az igazsaghoz az is hozzatartozik, hogy a Win 3.x-en kivul a MacOS is cooperative multitaskot hasznalt a 4-es verziotol (elso multitaskos MacOS, 1987) egeszen a 9.x-ig, azaz 1999-ig!
-
kszabber
tag
válasz
Rickenstein #33 üzenetére
A win3.x csak a coperative multitaskot támogatta a preemtive-t nem. Anélkül, hogy belemennék a részletekbe inkabb azt mondanam, hogy a win3.x a korlátozottan támogatta a hagyományos értelemben vett multitaskot.
-
Hosssszu
őstag
Nagyon jo iras!!! Gratula!
Melohelyen meg mindig ezt az oprendszert (is) hasznalom! -
balees
tag
Tetszett, profi cikk!
-
hardzsi2
aktív tag
Elolvastam, remek és meglepően elfogulatlan (amennyire saját korábbi ismereteimből meg tudom ítélni), csak így tovább!
Szeretem, ha valaki alaposan ismeri a témát, amiből cikket kanyarít és még az apróbb részleteknek -melyekben esetleg bizonytalan- is utánnanéz, mert így hiteles leíráshoz jutunk és nem csak egy személyes véleményhez (a sok közül).
-
Ruban
tag
Gratula a cikkhez!
Sok munkad volt vele, de nagyon jora sikerult.. nekem szemely szerinti tapasztalatom egy 286-on volt 9 eves koromban eloszor.. azutan megfertozodtem vele ororkre..
Valahol a regi cuccaim kozott meg van egy kb A4-es meretu flopy lemez a szamtek laborbol....
(nem 5"25-os)
-
jokeph
nagyúr
Gratula, szép munka!
Csak egyetérteni tudok a hozzászolokkal, télleg hiánypotlo a cikk
még a mai napig is fut az OS/2 Warp a Flextronicsnál, majd az összes Universal beültetögép azzal nyomul.
Basic-röl esetleg nem lesz cikk? vagy Commodore VS. Videoton TV-Computer?
Sok sikert a folytatáshoz -
Flashy
veterán
biztos hogy tudott, de voltak korlátai a védett módjának, pl nem tudott visszaváltani valós módba, régebbi msdos módú programok párhuzamos futtatása emiatt problémás volt (és ugye a visszafelé kompatibilitás az ami megkönnyíti az újabb rendszerekre áttérést - és hát megnehezíti az újabb rendszer újabb funkcióinak hatékony megvalósítását), ezért tulajdonképpen nem volt alkalmas rendes multitask oprendszer alá. aki pontosabbat tud, azonnal javítson ki mert engem is érdekel ez a téma
upsz, megint nem figyeltem és nem olvastam végig az összes hozzászólást csak ami a cikk alatt látszott... nembaj most már nem törlöm ezt ki -
zdanee
őstag
válasz
Rickenstein #34 üzenetére
Amikor elkeszultem, es szembesultem a 15 oldalas terjedelemmel, megfordult a fejemben, de vegul inkabb a rizsa kihuzasa mellett dontottem
Remelem is, hogy nem csuszott be semmi, megprobaltam minden reszletnek utanajarni, mielott leirom.
Egyebkent reneteget segitett Michal Necasek cikke, az elismeresek fele ot illeti
-
Pötyi
őstag
eComStation rokz!
Valahol van egy magyar és egy angol nyelvű warp 4.0 install cédém is...
-
Nutszeru
csendes tag
Remek írás, öröm volt olvassni! (Igaz kicsit szubjektív, de ezt nehogy kritikának vegye bárki!)
-
Johnny Cage
addikt
Na ez egy remek cikk. Imádom a nosztalgiát.
-
krystman
őstag
Hát le a kalappal a cikk előtt. Én mondjuk nem próbáltam, csak a DOS-t, de nagyon jó volt ilyenről olvasni már. Gratulálok a cikkhez. Igazán profi volt.
-
Köszönet a cikkért, nagyon igényes és hiánypótló írás!
Grat!
-
Blyan
félisten
OS2 forever.
Tucatszám hever a melóhelyen a 4-es Warp telepítőlemeze.
-
kszabber
tag
Gyerekkorom oprendszere...
Kiváló összefoglaló, gratulálok. Várom a folytatást.
-
Orcsi
aktív tag
Huh azok a régi szép idők ... még most is meg vannak az OS/2 Warp telepítő lemezeim valahol ..(mintegy 60 darab 1.44es floppy) ....
Gratula a cikkhez nagyon jó volt olvasni ezekről a rég elfeledet dolgokról ...
Várom a folytatást ...
-
kovy79
őstag
Én is vártam már valami átfogó, hozzá nem értő számára értelmezhető cikket. Gratula.
Várom a következőt! -
vottokar
senior tag
Belegondolva cca. 20 éve (na jó 18) találkoztam vele előszőr. Egy ipari folyamatirányító PC-n futott az akkori gyakorlati helyemen. Ritka egy madár volt. Akkoriban inkább ipari spéci számítógépek végezték ezt a feladatot nálunk, irodákban meg max dos-t futtató PC-k voltak.
Amúgy nagyon jó és hiánypotló a cikk, várom a fojtatást.. -
Vakegérke
félisten
Kipróbáltam, gyönyörködtem a progiban. Játszadoztam a beállításokkal, nagyon tetszett. Ám én is gyarló vagyok, sodródtam a könnyebb ellenállás irányába.
A cikk nagyon jó, gratulálok.
-
peterszky
őstag
Príma írás
Ha minden jól megy, akkor a köv. félévben sikerül minimálisan megismernem a nagygépes OS-t (z/OS). Most még csak meséltek róla, hogy eléggé megbízható rendszer: a kód 2/3-a a hibakezelés
Most még csak VM-et használtunk, tetszik az is. -
Rover623
félisten
Megérte a melót...
Jó volt olvasni...egyes apróságok könnyeket csaltak a szemembe: Persze az IBM mérnökei nagyon találékonyak, és a processzort háromszoros hibázásra kényszerítve leresetelték, ami valós módban indult újra.
Bizony, ez jó móka volt...gyakorlatilag bekapcsolás utáni állapotba került a proci...ez azért volt jó, mert a CPU stepping-et az Intel már a 386-os prociknál bevezette, csak még nem volt CPUID utasítás amivel le lehetett volna kérdezni. Az Intel procik viszont a 386-os óta bekapcsolás után a DX (ill. EDX) regiszeterben "hozzák" a CPU stepping infót...
Vagyis ha egy békebeli rendszerinformációs modul pontosan akarta azonosítani a procit, semmi más dolga nem volt, mint resetelni a procit és kiolvasni a regisztereket... -
Remek kis cikk, gratulálok hozzá
Várom a folytatást természetesen
Én is csak warp-al találkoztam még anno. Én dost használtam nagyon sokáig, igazából akkoriban az oktatás (ha egyáltalán talált az ember hozzáértőt ) csak a dos-al foglalkozott
Ja DR. Nekem volt DR-DOS-om is 6.0-ás
Húúú, kezdődik a nosztalgia -
Daveeboy
tag
Grat és elismerés..
Köszönöm a fáradságod nagyon jó , hiánypótló írás! -
philoxenia
MODERÁTOR
MÁV-nál még most is dolgozik.
Sok helyen 486-os klienseken.Tildy biztos látta, ő tanul SZIR-t, ha jól értettem a blogját.
-
doc
nagyúr
nagyon szép munka, gratula!
én sajna sosem próbálhattam ki élőben, bár a warp 4-est nagyon szerettem volna, de vmi macera volt vele és nem akart menni
meg próbálkoztam beos-sal, egyebekkel, éreztem hogy valami más kell mint a windows mert attol idegbajt kaptam, aztan szerencsere par ev utan megtalaltam a szamomra idealis oprendszertesetleg ha van kedved/energiad mas, regebbi oprendszerekrol irni (pl. az imadott DR-DOS 7-ről, ami már valódi multitaskos DOS volt, vagy a BEOS) ne fogd vissza magad
-
Zoz
őstag
-
zdanee
őstag
Koszonom szepen, igencsak volt munka ezzel a cikkel, majdnem egy honapomba kerult egy OS/2 1.3-at beszerezni es telepiteni, es megegyszer ennyi ido volt megcsinalni, hogy VirtualPC alatt is fusson, ami ugye hivatalosan lehetetlen kene, hogy legyen
Ami a multitaskingot illeti, cooperative multitaskingot meg a 8088-as is tudott, sot, gyakorlatilag egy kenyerpiritora is lehet ilyet irni. A win 3.1 peldaul minden tovabbi nelkul futott 8086-oson 640 Kbyte RAM-al. Persze lassan... En is remelem, hogy sikerul egy par ember figyelmet felkeltenem ezzel az irassal, ha elkezdeni hasznalni mar talan keso is az OS/2-t, legalabb ismerjuk el az erdemeit. Egyebkent eredetileg a PC torteneterol is akartam irni, de mikor belemerultem, rajottem, hogy ez mennyire osszefonodott az OS/2-vel, es mivel az a tema ugyis tul sablonos lett volna, inkabb az operaciosrendszerrol irtam
-
elit_hun
őstag
huh, ez kemény volt
Remélem kirakják kiemeltbe -
Viszlát
addikt
Nekem csak jó emlékeim vannak az OS/2-ről, hónapokig elment reboot nélkül. Nem volt nay eresztés külsőségekben, de megbízható volt és stabil.
A cikkhez óriási gratula!
-
Ygg
senior tag
Jó írás, grat.
Tesztergépeken találkoztam Warp-pal.
Nem volt rossz dolog. -
Ygg
senior tag
Jó írás, grat.
Tesztergépeken találkoztam Warp-pal.
Nem volt rossz dolog. -
Szaszati
tag
Huhh, hát elég nagy lélegzetvételre. de sikerült elolvasni
Igencsak hiánypótló, már nagyon régóta keresek egy részletesebb leírást az OS/2-ről, de eddig még ez a legjobb. Igazán szakmai, igazán átfogó, igazán jó.
Várjuk a következőt!
-
Sokan nem is hallottak erről a rendszerről, nagyon jó, hiánypótló írás, gratula!
ui.: biztos, hogy a 286 tudott multitasking-ot?
-
neduddki
nagyúr
HI!
Ez mindkepp elolvasom:- )
en 93 oszen szorakoztam os/2 2.1-val, de sajnos a dlc40-es lapom fagyott a fdd-val , es mivel a gep jo munkasgep volt ezert par het utan lejott rola, pedig kedveltem nagyon:- )udv
neduddki
-
zdanee
őstag
Várom a véleményeket, észrevételeket, esetleg személyes tapasztalatokat
Új hozzászólás Aktív témák
lo Pár nap múlva az OS/2 betölti a 20. életévét. Régóta akarok írni egy kis összefoglalót...
- Négy P-maggal jön a Panther Lake generáció
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Linux Mint
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
- Melyik tápegységet vegyem?
- Autós topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Új DLSS4 4K Gamer PC Ryzen 5 7600/RTX 5070 12Gb/32Gb DDR5/500Gb NVME SSD/750W 2-3Év gari
- Új DLSS4 Gamer PC Ryzen 5 5600/RTX 5060 Ti/16Gb-32Gb DDR4/500Gb NVME SSD/750W 2-3Év gari
- Új 2K Gamer PC R7 5700X/RTX 5060 Ti/32Gb DDR4/500Gb NVME SSD/750W 2-3Év gari
- BENQ ScreenBar Plus Computer Monitor Light
- Kedvező ár! Lenovo E460 laptop (14/i5-G6/8GB/128SSD)
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- PS3 Slim 4.92 HEN - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest