- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Hieronymus: A németországi vasúthálózat
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- Hieronymus: Három júniusi képem
Új hozzászólás Aktív témák
-
lapa
veterán
épp most fejeztem be többé-kevésbé a második gépre maverick összetákolást, közben sokat gondolkodtam az íráson, meg kicsit ezen a (nem-negatívan értett) verzióbuzizáson is.
először is biztos vannak olyan dolgok, amik nem jól működinek az ubiban pár embernek, de én se a 8.10, se a 10.04 alatt nemigen találkoztam komoly működésbeli problémával. ellenpéldaként a nem frissen kiadott 9.10-ben a telepítést követő percekben bezárta magát a nautilus, a 9.10-nek ott vége is lett örökre nálam.
a lucidon volt nvidia, kétféle intel vga, két képernyős mód, 2 különböző tuner, usb cuccok, nyomi, web, imap szerver, terminálszerver, ssh meghajtó megosztások, mobilnet, gps, hot-swap hdd stb.
mindezen felül használva van desktopként, internettel, maillel, sok fájlkezelővel, terminálklienssel, zenével, filmmel, skypeppal, kamerával, fotókezelővel. mivel ez egy noti dokkolóban, menet közben véletenszerűen ki van tépve az usb-ből, hálózatból, bedugva máshol, visszarakva stb.
mindennek tetejébe a gép mondjuk heti egyszer vagy ritkábban van újraindítva, attól függően van-e valami új kernel vagy mittomén.
és a gép rezzenéstelen arccal működik. én személy szerint a 10.04-gyel eljutottam oda, ahová anno a win 2003-mal, miszerint nem kérdőjelezem meg, hogy elvégzi a feladatát. kinyitom a tetejét és csak van, rendelkezésre áll. és azért ezt se egy xp-nek, se egy vicctának nemigen sikerült kiharcolnia nálam. az nt4-ben meg a win 2000-ben meg még nemigen volt semmi, ami elromoljon. és azért azt hozzáteszem, hogy még a win 2003-ban is volt elég taskmanagerrel killezés, több, mint most ubiban.
mindezen túl egy csomó szolgáltatást már most magasabb színvonalon, biztonságosabban nyújt a 10.04 (a linux általában), mint anno a win. mindezt úgy, hogy winen nőttem fel, ismertem töviről hegyire az egészet. tehát mondhatom, hogy ott a legmagasabb elérhető színvonal közelében jártam. az ubi elé meg leültem először saccra két éve, és abból élek, ami azóta rámragadt. persze más kitalálni mikre van szüksége az embernek, meg más portolni az igényeket egy tök más rendszerre, de 10 év az csak 10 év.
verziók: oké, a 8.10-ről migráltam 10.04-re, de végtére is csak a tuner miatt, az nem ment a 8.10 kernelével. de szerintem nehéz lesz nyomós érvet találni, hogy a fő gépen 10.04-ről elmenjek bárhova is. persze szépek a maverick betűi, megfogott. de ezen kívül nemigen érzem hiányát semminek. közben más gépeken tesztelgetem a mavericket, de csak azért mert az volt a telepítés pillanatában a legfrissebb, nem azért mert annyira kíváncsi voltam. mondjuk úgy, hogy talán a vista gyógyított ki elsősorban a verzióbuziságból.
szerintem egyébként aki letölt, kikarcol és feltelepít egy oprendszert, az nem áltagjúzer. de továbbmegyek: szerintem még az se, aki megveszi a notit ubuntuval vagy win7-tel és eligazodik rajta egyedül. de nem is feltétlenül gondolom, hogy ezt neki kell megtenni. arra vannak a kockák, hogy ismerjék, megismerjék az új rendszereket és megválaszolják a felmerülő kérdéseket. az a júzer, aki mögött nincs legalább egy "szomszéd számítógépes srác", az úgyis elveszti az összes adatát előbb vagy utóbb.
ha meg érdekli annyira, hogy elkezdje megismerni (...most még jellemzően a wint), akkor idővel úgyis a látókörébe kerül az ubuntu vagy a mint vagy más. és innentől kezdve nem az a cél, hogy gizike élből eligazodjon. sokkal inkább az a cél, hogy ezeket az ismerkedő emberek elviselhető mértékben sokkolja a váltás és a kezdeti nehézségek.
na, szóval nem vagyunk még ott, de itt és most egyre többen megyünk ugyanarra. és aki egyszer rálépett az útra (mondjuk fél éve linuxon él), az nemigen fog letérni / visszatérni. lehet, hogy egyszerűen a többen levés az ott levés. abbahagyom.
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Opel topik
- Építő/felújító topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Bluetooth hangszórók
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
- További aktív témák...
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! I5 14400F / RTX 5060 Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5060/5060Ti/5070/5070Ti +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! I5 14400F / RTX 5060 / 32GB DDR5 / 1TB M.2 SSD
- Dobozos gamer MSI Prestige 14 /i7-1185G7/16GB/512 SSD/GTX 1650 4GB GB/FHD/IPS/Gari/
- HP Spectre x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 16" -60% i7-1360P 32/2TB Intel Arc A370M 4GB UHD OLED
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Honor Magic7 Lite 8/512GB, Kártyafüggetlen
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest