Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz Dave™ #246 üzenetére

Nem azt mondtam, virtualizálj. Csak abban értettem egyet a kollégával, hogy ezt kezdő felhasználónak alternatívának ajánlani nem jó ötlet. Egyébként az MS Office megy Wine alatt is, ráadásul egész tűrhetően, ha nem a legújabb, 2016-os verziót erőlteti valaki, hanem még egy régebbit, 2013-asat vagy azelőttit. Azért én sem tennék fel Windowst, még csak virtuálisan sem. Pedig az én gépeim is bőven bírnák a virtualizációt, akár több virtuális gépet is párhuzamosan, 2-3. genes i5-i7-es mobilprocik, meg 8-16 GB RAM, 525-1050 gigás SATA3 SSD, az idő nagy részében valóban kihasználatlanul unatkoznak. Pedig még virtualizálni, meg emulátorozni is szoktam, de főleg DOS-t és régebbi rendszereket, retrózáshoz meg abandonware játékokhoz, nem Windowst, ezeknek a hardverigénye is alacsonyabb.

(#242) ubyegon2: sok felhasználó elfelejti azt is, hogy oké, van licence Winhez, de az csak adott esetben, ha OEM, adott hardverre szól, virtuális gépre nem érvényes, meg ha nem is OEM, de már fent van a gépen, akkor külön példányra nem jogosít virtuális gépben, ahhoz külön lincencet kéne venni. Akkor még a Windowson futó alkalmazások licencével nem is foglalkoztunk. Ezt viszont azért nem szoktam felhozni a Linux mellett, mert elcsépelt, mindenki tudja, meg warez programokat arra is lehet letölteni, wines játékok, Wine alatt Photoshop és társai, fizetős linuxos programok (Codega, UltraEdit, Sublime). Aki meg nem akar warezelni, az Windowson is el tudja kerülni. Így sose látom értelmét ezt az oldalát mélységében firtatni. Sőt, igazából én voltam az, aki a kezdő linuxos topikban lebeszéltem az egyik emberkét, aki csak azért váltott volna, mert nem volt pénze Win-licencre, de amúgy nem sok kedve volt a Linuxhoz sem. Inkább javasoltam neki, hogy eBayen lőjön aprópénzért érvényes termékkulcsot, és használja azt. Na ezért váltson, hanem azért, mert tényleg akarja élvezni a Linux összes előnyét.

Illetve még a vírusos szálhoz: nem lebecsülendő szempont átlag felhasználó szemszögéből, aki csak böngészik meg filmet néz. Nem fogja a vírusirtó a gépet, ami főleg gyengébb gépnél jelentősen gyorsító tényező tud lenni. Lehet ezen humorizálni, de egyes felhasználóknak ez ég és föld különbséget jelenthet. Nálam ez sose volt szempont, mert Windows alatt sem használtam aktív vírusirtót, szóval nálam nem volt mi lassítson, így sem kaptam be vírust. Átlag felhasználónál viszont lehet igenis jelentős érv.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés