Hirdetés

2024. május 24., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Hieronymus


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

A legpontosabb hőmérőknek a testhőmérséklet mérőket lehet tekinteni. De ez nem fog sokat segíteni rajtad, túl magas tartományban mér pontosan.

Azt nem gondolom, hogy teljesen alaptalanul mérnek eltérő hőmérsékleteket a hőmérők. Ha nagyobb a két hőmérő közötti távolság, akkor teljesen természetes a néhány fok eltérés. A gyenge légmozgások ennyit könnyen összehoznak. A falak sem egyformán adják le a hőjüket a hidegebb oldalon.

Van egy praktikus megközelítése a dolognak. A legpontosabb hőmérő az ember. Ha fázik, feljebb tekeri a termosztátot. Pont.

Most körbemértem a infrával a falakat ebben a szobában. Fűtés nélkül kettő fok eltérés van a falak között, azonos magasságban. Ha a magasságot is beszámítom ennél durvább az eltérés. (Ennek sok értelme azért nem lenne.)

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#2) exabit


exabit
tag

A legtöbb digitális mérőben az elektronika is fűti a szenzort és ez a jellemzően nincs is korrigálva. Használj folyadékhőmérőt, az a legvállalhatóbb. A páratartalommérőt felesleges állítgatni szerintem: 5%-on belül van a pontosságuk, az meg átlag felhasználásra elég. Persze mivel relatív páratartalmat mér, ezért ha a hőmérsékletet rosszul méri akkor a relatív páratartalmat is rosszul számolja.

(#3) Huntszy válasza Hieronymus (#1) üzenetére


Huntszy
tag

Köszi a választ. Alap esetben jogos is az észrevétel, de amint írtam egy-azon ebédlő asztalon pihentek a hőmérők, egymástól nagyjából 20 centis távolságra. Közvetlen napfény nem érte őket. Erős légmozgás nem volt a szobában ami az egyiket érte volna a másikat nem.

Szóval nem volt olyasmiről helyzet, hogy az egyik 1.5m magasságban egy nagy, napfényes szobában egy fekete falon lett volna, a másik egy kamra sarkában a földön. Ennek ellenére mértek ennyire eltérő értékeket.

Azt értem, hogy nem életbevágó probléma hisz ha a termosztát 22 fokra állítva hűvös van akkor feljebb tekerem és ezt észben tartva programozom fel. Ez világos. Ettől függetlenül még örülnék ha tudnám, hogy valóban mennyi fok van bent. Amit most nem tudok megmondani mert az teljesen lehetetlen, hogy egy ugyan azon az asztalon, egymástól 20 centire 5 fok különbségű legyen a levegő a fenti helyzetben. Érezni érzem, hogy kellemes vagy nem. De tudni szeretném. Nincs miértje ennek. Nem is kell szerintem. Csak szeretném kideríteni és bosszant, hogy 2021-ben egy olyan alap fizikai jellemzőt nem tudok megbízhatóan megmérni mint a hőmérséklet legalább 0.3 C-os pontossággal.

Szóval továbbra is marad az, hogy szeretnék vásárolni egy megbízható hőmérőt (mindegy, hogy digitális vagy sem) ami alapján be tudnám állítani a többit ha van rá mód, ha nem akkor csak fejben tudnám, hogy mennyit jelent a kijelzett hőmérséklet valójában.

[ Szerkesztve ]

(#4) Huntszy


Huntszy
tag

Szóva úgy gondolod, hogy a foyladékos hőmérő a legpontosabb a felsoroltak körül?

(#5) zriba válasza Huntszy (#4) üzenetére


zriba
csendes tag

Ha pontosat akarsz akkor PT100 (platina) vagy K tipusú hőelemmel szerelt hőmérőt vegyél. Azok pontosak,
a PT100 mondjuk drága, de kvázi ipari szabvány.

https://www.ebay.co.uk/itm/291943467616?hash=item43f92fca60:g:vN8AAOSw44BYKvJ-

Ez pontos ilyen van nekem is.

Z

(#6) Samus


Samus
addikt

Mi a helyzet a Xiaomi féle integrálható hő és páratartalom mérő pontosságával? Egy ideje nézegetem őket, aránylag elérhető árú, és később integrálható is, ha úgy lenne.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#7) Huntszy válasza zriba (#5) üzenetére


Huntszy
tag

Köszönöm. Nézek akkor egy ilyet.

(#8) DigitXT válasza Huntszy (#3) üzenetére


DigitXT
félisten

örülnék ha tudnám, hogy valóban mennyi fok van bent
Nincs ilyen abszolút érték, mivel a levegő hőmérséklete az adott helyiségben
nem jellemezhető egyetlen számértékkel... Jó közelítéssel is egy mátrix...:D

Átlaghőmérsékletre gondolsz, meg arra, hogy az asztalon mennyi az annyi...
Eközben a termosztát a falon mást érez. De ahogy többeken kifejtették, ez a
problémakör nem arról szól, hogy lehetetlen elég pontosan megmérni, hanem
csak azt mutatja meg, hogy az adott "műszereid" erre sajna alkalmatlanok...

Ui: nem lennék benne biztos, hogy egy egységsugarú kínai órában egyáltalán
van lehetőség hőmérő kalibrációra. Dedikált hőmérőben inkább látok rá esélyt.

Egyébként ez pont ugyanaz, mint az órák esete a többszörözéssel... Ha 1 db
órád van, "tudod", hogy mennyi az idő. Ha kettő, sosem lehetsz biztos benne.
(Teát szoktam megnézni infra hőmérővel, hogy ne csak az "éles tesztelésnél"
tudjam meg, hogy még égetően forró.:D Az adott infrahőmérőnél tudom, hogy
ha 50 fok alatt méri, már éppen iható. Másik hőmérő ugyanekkor mást mutat,
nem is kicsit: nem tudom, melyiknek van igaza, tehát nem tudom az abszolút
értéket, de nincs jelentősége, hiszen mindig ugyanazt a hőmérőt használom...
Ahhoz tudok viszonyítani: esetedben a falitermosztát kellene legyen az etalon,
hiszen csak az tudja befolyásolni a hőmérsékletet, a többi asztali mérce nem.)

(#9) szipipeti


szipipeti
csendes tag

Talán a legközelebbi "hőmérő" ami várhatóan pontos értéket mutat az az infravörös felülethőmérséklet érzékelő. Az alját 6-8K környékén már lehet venni barkácsboltokban, tapasztalat, hogy 1-1,5 C szórás ebben is van (10 db mintán teszteltük azonos gyártó azonos típusa egyező gyártási sorozat).
Ennek hátulütője, hogy nem hőmérsékletet mér, hanem adott tárgy felületi hőmérsékletét, és ugye az szintén (időfaktort is figyelembe véve) lehet fals adat.
Persze ezen eszközöknek és minden hőmérőnek van komolyabb ipari szintje, ezeket etalonhoz rendszeresen kallibrálják, és elméletben pontosan mér egy meghatározott ideig, de itt már 100K vagy magasabb matekról beszélünk.
Egy volt munkahelyemen (gyógyszergyárban) ahol az inkubátorban 36,5 C-n kell tartani, a SIEMENS szondákat a kollégák 3 havonta újraparaméterezik, mert "elmászik" az érték, és itt 2-3 tized Celsius a tolerancia.. ennyi idő múlva már fals a mérés.
Érdekes, hogy az intenzív légcsere ellenére a rendszer alaphőmérője, a kontrollhőmérő (ezek a légtechnika részei) a helységben elhelyezett 1 db digitális, 1 db higanyos, 1 db folyadéknyomásos hőmérő - tehát 5 db - mindegyik OMH kalibrált IS képes 0,3 C szórással mutatni (hozzáteszem ez ipari, profi)
Szóval a házi, és barkács kategóriától annyit várhatunk el, hogy lássuk, melegebb, vagy hidegebb van-e mint korábban.

(#10) Huntszy válasza DigitXT (#8) üzenetére


Huntszy
tag

Értem, hogy nem lehet egy helyiség hőmérsékletét leírni egy számmal mert az nem egyenletes. Pont ezért helyeztem őket egymáshoz közel, egy légmozgástól és közvetlen napfénytől mentes helyre, azonos magasságba. Így azon az ~1m^3 levegőbuborékban kb garantálható volt, hogy nem volt 5°C foknyi eltérés két pont között (még ha 0.?°C fok volt is). Ez pedig pont azt jelenti, hogy az egyes hőmérők ugyan azt a hőmérsékletet +-2.5 °C szórással mérik minimum. Ami számomra túl sok. Értem (#9) válaszát miszerint ne számítsak consumer vonalon pontos értékre, pláne ne karbantartás nélkül hosszú távon. De már -+1 °C szerintem elvárható lenne. Ehhez képest ennek minimum a 2.5X az amit tapasztaltam.

Nem kizárólagosan a ház fűtése miatt érdekel ez. Sőt leginkább nem amiatt mert azt ahogy te teás példát is mutatja tapasztalati, fájdalommentesen és gyorsan megtippelhető úton megtanulható (ehogy ez meg is történt).
Azért akarnám tudni +-1°C pontossággal a ház hőmérsékletét mert egyrészt b@ssza a csőrőm, hogy ennyit nem lehet nemszázezrekért 2021-ben megtudni, másrészt meg van amihez igen is kell a nagyjából pontos hőmérséklet és nem tudod próbálgatással könnyen kitapasztalni. Például az utóbbi időben kacérkodom a mézbor mead készítéssel. Egyelőre egyszerűbb, igénytelenebb batcheim vannak készülőben csak. De ha beválik a dolog a jövőben már tervezek kicsit bonyolultabb, különlegesebb és drágább recepteket. Ezek között van olyan amihez különlegesebb élesztőgombák kellenek. Néhánynak ezek közül a gombák közül viszont megvan az a fránya szokása, hogy csak 1-1.5°C tartományban biztosítja a megfelelő ízt. Fölötte és alatta is ha erjed akkor hajlamos mellékízeket is beleerjeszteni a lébe. Namár ha kifizetek 5/10/15 ezer forintot a mézért, tápsóért, importált élesztőért és várok 6-8 hónapot, hogy legyen egy különleges batch azért, hogy a végén kiderüljön, hogy 2.5 fokkal elment a hőmérséklet ezért pedig mellékíze van nem lennék boldog. De ez csak egy példa. És azt mondom ezt is, bár nem gyorsan és nem olcsón, de tapasztalati úton meg lehet tippelni. Csak nem szívesen lőnék el több hónapnyi várakozást meg pár Szent Istvánt ha nem muszáj :)

(#11) #90088192


#90088192
törölt tag

Én azt javaslom, tégy úgy mint a kritikus rendszerek esetében elfogadott norma, 3 műszer közül a 2 ami ~ ugyan azt mutatja, az az elfogadott. Akár hívhatjuk mostantól nukleáris erőműnek is. :K
K típusú Thermo couple pl a Deutz gazmotorok égésterében és az közti hűtő utáni levegő hőmérséklet mérésére is használják, 1 nagyságrend differencia, de a lézeres hőmérő 1 fokon belül van hozzá képest mindkét esetben.

(#12) DigitXT válasza Huntszy (#10) üzenetére


DigitXT
félisten

Ebben az esetben tényleg venned kell egy etalont.:K Az órába szerelt mérő
az nice to have, de ilyen pontosságra sajnos alkalmatlan. Pontosabb mérés
ott kezdődik, hogy nincs közelében az elektronika, ki van vezetve a szenzor.
(Amit linkeltek eBayről, az is ilyen. Mondjuk nekem furcsa méréstartomány,
nehezen tudom elképzelni, hogy -50 és 1300 fok között lineáris legyen, vagy
hogy egyáltalán ilyen tartományra van igény szobahőmérséklet belövéséhez.
Olyat tudnék inkább elképzelni, ami kisebb tartományban jó, de ott nagyon.)

Mondjuk valami PT1000 alapú tetszene. Csak egy példa, nincs vele semmi
tapasztalatom, és nincs itthon adatgyűjtőm se, de érdekel a téma...:))

(#13) CounterBoci válasza Samus (#6) üzenetére


CounterBoci
senior tag

Ami itthon van is összeverem kalapáccsal. Van 20% eltérés páratartalomban két egymás mellé rakott ilyen szalámi csodában. Hőmérséklet 1 fokon belül, arra jó.

(#14) bul07


bul07
nagyúr

De minek fokra pontos

Fűtést azt ki kell tapasztalni, viszonyítási alapnak jó a hőmérő

(Mert elég ha 50cm-rel van magasabban egy hőmérő már akkor is többet mér, nem hogy másik helyiségben, másik helyiségben ugyan abban a magasságban ugyan az a hőmérő is mérhet más fokot)

Be kell lőni a fűtést egyik hőmérőhöz, majd hagyni pár napig hogy abban a beállításban menjen a fűtés
Majd akik ott élnek leülni és megbeszélni hogy elég meleg van e vagy túl meleg, és lehet állítani a hőmérő meg csak azt mutatja hogy az állításnak a megszokotthoz képest milyen hatása van

Ha nem egy szobában élnek az ott lakók, és az egyik fázik a másiknak melege van akkor lehet játszani, egy fokkal feljebb a fűtést és akinek melege van a radiátorán zárni hogy kevesebb meleg víz áramoljon át így hidegebb lesz abban a szobában

A hőmérők meg arra jók hogy azokhoz legyen viszonyítva

[ Szerkesztve ]

( ͡° ͜ʖ ͡°) Samsung Galaxy A52S / Samsung UE48H6400 / Touran 1.9PDTDI 90LE (2005)(BRU) ( ͡° ͜ʖ ͡°) ---->"A nők pedig olyanok, mint a parkolóhelyek. A jobbak mind foglaltak, a maradék meg vagy rokkant, vagy fizetős..." - By:elfelejtette

(#15) bkercso


bkercso
nagyúr

Veszel egy vegyészhőmérőt, beleteszed víz-jég rendszerbe: 0°C-t kell mutasson. Aztán forrásban lévő vízbe: tengerszint körül 100°C. Ha nem, interpolálod az eltérést 25°C-ra; de ezek pontosak szoktak lenni (annyiba is kerülnek).
Ahhoz már hozzá tudod "kalibrálni" a meglévőket.

De a komfortérzet a hőmérséklet-páratartalom térben értelmezett, szóval mindkettőt mérned kell. Ha párásabb a levegő (pl. nyáron, vagy télen fürdés után), akkor hidegebb kell legyen, hogy jól érezd magad.

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#16) UnA válasza bkercso (#15) üzenetére


UnA
Korrektor

A komfortérzet az ravasz dolog... Az egyik legjobb döntés volt, amikor a mostani lakásban a padlófűtés mellett döntöttünk, mert hihetetlen, mennyivel jobb a langyos kövön állni, akármilyen meleg is legyen a szoba másfél méteres magasságban. :)

(#17) ktr_lala


ktr_lala
csendes tag

Ezt a hőmérős mizériát már én is eljátszottam az új lakásba költözéskor. A termosztát szerint 21 fok, a higanyos hőmérő szerint 19 alja, a digitális szerint 19,5. Mivel fáztunk, ezért a termosztátot felküldtük 23-ra, így a többi hőmérő 21-et mutatott. Probléma megoldva. Azóta mindig +2 fokkal számolom a termosztát előre programozását. Az viszont tényleg egy idegesítő apróság, hogy nem tudom pontosan hány fok van a lakásban.
Ha valaki kérdezi 21-et mondok :D

(#18) And válasza Huntszy (#10) üzenetére


And
veterán

Szigorúan a hőméréshez: néhány euróért lehet kapni olyan pontos hőszenzort, amely digitális (jellemzően I2C-) adatbuszon olvasható ki. A kiolvasás és megjelenítés egy olcsó kontrollerrel, pl. arduinoval minimális gyakorlattal vagy segítséggel leprogramozható. Ilyesmire gondolok például: TMP117, ez a mezőnyben viszonylag drága, de az abszolút hibája -20...+50 °C között kisebb, mint 0,1 °C, jól konfigurálható (nem fűti magát, átlagolásra is képes), a felbontása pedig 1/128 °C, vagyis a gyakorlatban századfokos. Ezt a típust már próbáltam, a mérés annyira érzékenyre sikerült, hogy a nyers chip a kéz közelségét is centiméterekről 'detektálta' pár századfokos indikált melegedéssel.
Ennél olcsóbb, 1/16 °C-os felbontású szenzorokkal is van tapasztalat, ha összerakok egy rakásba fél tucatot, azok eredménye sem tér el egymástól 1-2 tizedfoknál jobban. Pedig utóbbiak deklarált tűrése már legalább ±0,5 °C.

(#19) nemlehet válasza ktr_lala (#17) üzenetére


nemlehet
őstag

This. Big upvvót.

Én is csak ezt tudom javasolni.Néz ki egy hőmérőt, kiáltsd ki etalonnak. A többire meg írd rá egy filccel, hogy hány fokkal tér el az "etalonhoz" képest. Ennél jobbat házilag nem tudsz vagy csak nagyon magas költségekkel.

Nekem van 3 ugyan olyan elektromos fűtőpanelem. ugyan az a márka, típus méret, rögzítés. Megpurcant fürdőszobai, ezért ideiglenes átraktam a kevésbé használtat a vendégszobából mert oda nem létszükséglet. Ami eredetileg ott volt elég volt 19 fokra rakni, de az újat fel kellett rakni 20-ra hogy ne párásodjon le miden éjszaka. Ismétlem, totál ugyan az a fűtőtest, még egyszerre is rendeltem őket.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#20) kenwood


kenwood
veterán

Ebbe en is belefutottam. Ahany homero, annyi ertek. Ha egy 1-2 ezer forintos eszkoz nehany szazad,esetleg tized fokot teved, akkor azt el tudom fogadni.
Ha akar 20% kulonbseg is lehet koztuk, akkor azok hasznalhatatlan szemetek.
Tok erthetoen leirta a srac, hogy a meresi korulmenyek (egy asztalon,egymashoz kozel) miattcsak az eszkozok lehetnek a szarok, maga a meres nem.
Abba az iranyba kar lenne emiatt elmenni, hogy mozog a levego,vagy fent melegebb van,mint lent.

Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben

(#21) seolwon


seolwon
tag

"If you have one thermometer you know the temperature. If you have more all you have is confusion."

(#22) bkercso


bkercso
nagyúr

Nekem egyébként van egy 5000Ft-os Conrad-os hőmérőm, egy olcsó kínai és van a klímán is. A kettő együtt fut, a klímáé 1°C-kal többet mér, mert magasan van. Szóval nálam nincs gond.

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#23) #90088192 válasza bkercso (#22) üzenetére


#90088192
törölt tag

Jó jó, de te egy fizikus vagy, lételemed az energia szintek monitorozása. :R Delta Eb=C*m*delta t. :DDD

(#24) bkercso válasza #90088192 (#23) üzenetére


bkercso
nagyúr

De nem én építem ezeket a sz@rokat. Hogy jön ez ide, kérem? :B

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#25) #90088192 válasza bkercso (#24) üzenetére


#90088192
törölt tag

Hőn áhított hőmérő, ő merőben más ha benne izzik a Hő.

Neked ez Szakmai ártalom. :P Különben a matematikust lejet szekalni a szorulas és a ceruza kapcsolatával, a fizikusok nem tudom milyen sztereótipia elszenvedői. :O

(#26) bkercso válasza #90088192 (#25) üzenetére


bkercso
nagyúr

Hidegen hagyja őket; talán meg se értik a szekálást. :P

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#27) Jhonny06


Jhonny06
veterán

Pontosan mi a jelentősége annak, hogy hány fok van? Annyira állítsd, amennyiben jól érzed magad és kész.

(#28) kenwood válasza Jhonny06 (#27) üzenetére


kenwood
veterán

Ez most komoly kerdes?
En meg nem lattam olyan futotestet,ami ez alapjan allithato be ...
Ha egyszer kimerem, hogy 21 fokban erzem jol magam, akkor eleg azt megcelozni,es nem kell tobbet kiserletezni, hogy mikor lesz jo a beallitas ...

Az mondjuk teny, hogy eleg egy homero,es nem is kell pontosnak lennie, eleg ha konzekvensen teved.
Ha en beallitom az alapjan a 21-et ,de valojaban 23 van,az nem baj.
Csak akkor,ha holnap mar a 19-re irja ugyanaz a homero a 21-et.

[ Szerkesztve ]

Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben

(#29) Jhonny06 válasza kenwood (#28) üzenetére


Jhonny06
veterán

"Ha egyszer kimerem, hogy 21 fokban erzem jol magam, akkor eleg azt megcelozni,es nem kell tobbet kiserletezni, hogy mikor lesz jo a beallitas ..."

Ezt mondom én is. Teljesen mindegy, hogy a termosztát 1 fokot téved-e vagy sem. Egyszer kikísérletezed és onnantól arra állítod be, ami neked jó.

(#30) #90088192 válasza kenwood (#28) üzenetére


#90088192
törölt tag

Melyik része a testednek szereti a 21 fokot?
Mekkora páratartalom mellett?

Mert képtelenség homogén homersekletet előállítani egy szobában. Vagyis 21 fok milyen magasságában?
Utánna meg kell mérni a talpad magasságában és a fejed magasságában abból lehet egy lineáris hőmérséklet eloszlás térképet készíteni ha nem számolunk a konvekció és egyéb külső tényezőkkel. Mert a nap besuthet, az ajtó alatt fütyül a szél...... :DDD

[ Szerkesztve ]

(#31) Eastman


Eastman
őstag

A székelyudvarhelyi módszer a leghitelesebb:

- Tegyél az asztalra három pontosan egyforma, magasfalú 2 dl-es konyhai üvegedényt!
- Tölts mindháromba pontosan 1-1 dl házi körtepálinkát!
- Helyezd bele a mérőpoharakba az ellenőrizendő három hőmérőt!
- Figyeld 20 percen keresztül a mutatott értékeiket, és közben percenként jegyezd fel az általuk kijelzett adatokat!
- Az összevetést követően rájössz arra, hogy a kísérletnek valójában semmi értelme nincs.
- Egy konyhai papírtörölközőre kiveszed, és egymás mellé helyezed a három hőmérőt, majd
- Lassan belekortyolsz az első pohár tartalmába...

- Addig ismételed az előző műveletet, míg jelentőségét veszíti a különböző mért adatok feletti aggodalom.
- A módszer valódi eredményességét a mindezek után lejjebb csavart termosztátod jelzi vissza számodra.
- A világ színessé válik, előbb a barátaidat hívogatod, majd az összes exbarátnőddel osztod meg a kísérlet részleteit, felajánlva nekik a megismételt mérésekben való részvételt.
- Ezt követően visszatérsz a topikba, a módszert méltatod, majd a hitelesítő folyadék kiürült üvegét átkozod és végül itt mindenki mást.

...rajtam kívül, aki megosztotta Veled ezt az ősi módszert.

Hetente ismételhető.

` :)

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.