Hirdetés

2022. július 5., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#10) Huntszy válasza DigitXT (#8) üzenetére


Huntszy
tag

Értem, hogy nem lehet egy helyiség hőmérsékletét leírni egy számmal mert az nem egyenletes. Pont ezért helyeztem őket egymáshoz közel, egy légmozgástól és közvetlen napfénytől mentes helyre, azonos magasságba. Így azon az ~1m^3 levegőbuborékban kb garantálható volt, hogy nem volt 5°C foknyi eltérés két pont között (még ha 0.?°C fok volt is). Ez pedig pont azt jelenti, hogy az egyes hőmérők ugyan azt a hőmérsékletet +-2.5 °C szórással mérik minimum. Ami számomra túl sok. Értem (#9) válaszát miszerint ne számítsak consumer vonalon pontos értékre, pláne ne karbantartás nélkül hosszú távon. De már -+1 °C szerintem elvárható lenne. Ehhez képest ennek minimum a 2.5X az amit tapasztaltam.

Nem kizárólagosan a ház fűtése miatt érdekel ez. Sőt leginkább nem amiatt mert azt ahogy te teás példát is mutatja tapasztalati, fájdalommentesen és gyorsan megtippelhető úton megtanulható (ehogy ez meg is történt).
Azért akarnám tudni +-1°C pontossággal a ház hőmérsékletét mert egyrészt b@ssza a csőrőm, hogy ennyit nem lehet nemszázezrekért 2021-ben megtudni, másrészt meg van amihez igen is kell a nagyjából pontos hőmérséklet és nem tudod próbálgatással könnyen kitapasztalni. Például az utóbbi időben kacérkodom a mézbor mead készítéssel. Egyelőre egyszerűbb, igénytelenebb batcheim vannak készülőben csak. De ha beválik a dolog a jövőben már tervezek kicsit bonyolultabb, különlegesebb és drágább recepteket. Ezek között van olyan amihez különlegesebb élesztőgombák kellenek. Néhánynak ezek közül a gombák közül viszont megvan az a fránya szokása, hogy csak 1-1.5°C tartományban biztosítja a megfelelő ízt. Fölötte és alatta is ha erjed akkor hajlamos mellékízeket is beleerjeszteni a lébe. Namár ha kifizetek 5/10/15 ezer forintot a mézért, tápsóért, importált élesztőért és várok 6-8 hónapot, hogy legyen egy különleges batch azért, hogy a végén kiderüljön, hogy 2.5 fokkal elment a hőmérséklet ezért pedig mellékíze van nem lennék boldog. De ez csak egy példa. És azt mondom ezt is, bár nem gyorsan és nem olcsón, de tapasztalati úton meg lehet tippelni. Csak nem szívesen lőnék el több hónapnyi várakozást meg pár Szent Istvánt ha nem muszáj :)

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.