Hirdetés
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kalandor: Habemus papam
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Mahrenburg #250 üzenetére
Ezen a szinten olyan alacsony a fogyasztas, hogy nem fogod eszrevenni a pasztazas gyengeseget.
-
Gondolkoztam kicsit ezen a gyakorlati dolgon es eloszedtem azokat a szamitasokat, amikoet akkor vegeztem, amikor a felig passziv gepet epitettem.
A szamitasok egy resze tenyleg saccografian alapult, de tanulsagkent talan erdemes leirni.
- Elso korben megneztem, hogy mekkora a CPU TDP-je.
- Ezzel es a maximum homersekletbol es onkenyesen felvett 40 fokos kornyezeti homersekletbol (zart ter, nincs csak onventilacio...) szamoltam egy hoellenallast.
- A hoellenallasi ertekhez katalogus segitsegevel megneztem, hogy nagyjabol mekkora hutofelulet tartozna (tapasztalati keplet)
- Ugyanezt megismeteltem a videokartyara is.
- Az eredmeny tobb negyzetmeter lett, amit belattam, hogy nem lehet ep esszel megepiteni.
- Kiszamoltam ugyanezt minimalis legaramra. A legaramot egy lassu 20-as venti alapjan vettem fel. Az eredmeny toredeke lett az eredetinek, ezert az eredeti otletet dobtamEzt a szamitast pillanatok alatt el lehet vegezni kockaspapiron, de egy xls tablaban meg egyszerubben varialhato. A tapasztalati kepletek eleg jo kozelitest adnak es lathato, hogy par erteket onkenyesen vettem fel. Az is onkenyes volt, hogy 50% margint akartam rahagyni biztos ami biztos, de mar az eredetileg kapott borda meret is boven elrettentett.
Innen jott a gyakorlati resz. Osszeraktam a gepet nagy hutovel es elkezdtem terhelni. Neztem a mert hofokokat, amik nem leptek at semmilyen hatarerteket, de en soknak talaltam folyamatos uzemhez. Ezert alulfeszeltem a CPU-t, kikapcsoltam a turbot es a HT-t. Igy az i7-bol visszabutitottam ugyan i5-re kb a procit, de a fogyasztasa egy 2400S ala ment le. Hogy szerencsem volt, vagy a 2600-be valogatott darabok nagyon kis feszultseggel is beerik ilyen esetekben azt nem tudom, de elegedett vagyok a geppel. A 7770 pedig kapott egy Accelero S1 rev 2-ot, ami boven eleg a maximalis 85W-hoz.
Kiegeszites: A szamitast elvegeztem a fogyasztasi adatok alapjan is es nagysagrendileg hasonlo eredmenyt kaptam. Ez annak koszonheto, hogy gyarilag a TDP tul specifikal, de belemertem a tap veszteseget is, amik kb. kiegyenlitettek egymast.
-
válasz
Mahrenburg #247 üzenetére
IGP-ben a Celeron a gyorsabb. CPU-ban a Pentium elveri atlagban kb. 10%-al, de ez fugg a programtol, mert ami preferalja a nagyobb cache-t ott jobban, a tobbiben az Ivy mag optimalizacioinak hala kevesbe. Igazan ember legyen a talpan, aki megmondja a kulonbseget tesztprogramok nelkul. CPU eroben atlag felhasznalo altal erezheto elorelepes a G2020 vagy G860 korul van.
-
Amig egy hataron belul vagy, addig ez igaz. Sajnos a teljesen passziv gepek ritkak, mint a feher hollo. Mondjuk egy IGP-s Celeronos, Pentiumos, i3-as vagy max. 65W-os AMD APU-s megoldasra meg talalasz peldakat. Felette viszont nem igazan.
Ha ugy erted, hogy aki csendes gepet akar az tulmeretezi, akkor igazad van. Ezt a szuk reteget leszamitva a tulmeretezest gondold vegig. Keves az az ember, aki felramol egy kilos hutot az amugy alapon jaratott CPU-ra. Nezd meg a mai hulladek AMD hutoket. Meg nincs meleg, de mar most maximumon porognek egy atlag hazban fel/egy ora BF3 utan. Raadasul meg tuningolni is akarnak vele. Az Intel egy fokkal jobb, de atlag felhasznalonal a ki nem takaritott hazban egy ev utan az is teker, mert tiszta mocsok a borda. Pont a mult heten lattam, hogy valaki a 70 ezer koruli 4770K-ra is a gyari hutot rakta, melle single chanel memoria kerult... Egyszeruen a tomeget nem erdekli, nem ert hozza stb.
Ha valami egyedit akar az ember, akkor nem art, ha erti is, hogy mit epit. Nezd meg, hogy a barkacstopicban mennyi elvetelt cucc keszult es az mennyibe kerult az epitoknek. A legtobbet par oras modellezessel (kezdokent legyen mondjuk egy het) meg lehetett volna sporolni. Tobb kilo aluminium, hocsovek meter szamra... Bar mondhatjuk rajuk, hogy amit muvelnek az mar nem hobbi, de akkor a K6 topic lakoira is mehet a muszaly kabat
-
Az, hogy nincs indittatasom es hogy nem tudom megcsinalni nem jelenti ugyanazt. Kuplungot is tudtam volna cserelni a verdan. Van hozza szerszam, meg csapos emelo is a garazsban, megis ebben a hidegben szenvedjen vele a fene. Programnak ott van pl. a Lisa, ami nem draga es a leiras alapjan tud annyit, ami neked kell. [link]
Jozan esszel:
Allitsd fuggolegesen, rakj ra nagy bordat es egy Celeront tudsz huteni, ha fentrol lefele van legaramlas. Fogj egy kartondobozt es allitsd bele a cuccot. A haz jobban fogja vezetni a hot, de ha nem vezeted ki direkt ra a hot, kakor erdemesebb elhanyagolni es csak a ventillaciora szamitani.
-
Aramkorokre regebben csinaltam szimulaciot, ma mar nem vagyok benne. Persze ezt kezzel szamolgatni nem realis, ahogy egy osszetettebb munkadarabot is geppel terveznek ma mar, erre is ott a PC. Pl. a sauna, igaz nem olcso, de mindenre van megoldas...
Termeszetesen a saccografos modszer is jol hasznalhato.
Sethdobaloah: Mar megvalszoltad
-
A becslessel nem ertek egyet. Nagyon jol szamithato es meg csak nem is kell a hotanban nagyon elmelyedni. Hazilag is siman osszehozhato passziv rendszer, csak a vege az lesz, amit en is mar vegigjartam es a vegen egy darab 180-on jaro 20-as ventinel kotottem ki:
CPU-ra raraksz egy normalis hutot
Berakod egy jol szellozo hazba
Ekkor radobbensz, hogy hangos a merevlemez
Azt is beszereled valami zajcsillapito dobozba.
Ennek oromere az elkezd melegedni
Nagy bordat barkacsolsz ra
Ez utan rajossz, hogy az alaplap is melegszik, legalabbis a FET-ek nem eppen huvosek.
Ezokra is bordat barkacsolsz
Kellene egy passziv VGA kartya
Hiaba passziv, az is melegszik, mint a veszett fene
Arra is kerul egy 3 slotos hutes
Az eddig megfelelo legaramot megfogja a VGA, ismet melegszik a CPU
Meg nagyobb bordat raksz ra
Nem fernek el a memoriak a hutojuk miattEleged lesz az egeszbol, kiszerelsz a gepbol minimum 1 kilo hutest es beszerelsz egy darab szuper halk ventit, amit lelassitasz amennyire lehet. A vegeredmeny: Ejjel, mikor mindenki alszik, akkor hallod a venti zajat, ha becsuksz mindent es oszpontositasz. Mas esetben te sem hallod, igy belenyugszol, hogy nem teljesen hangtalan. Nyaron nyitott ablaknal radobbensz, hogy a 2 km-re levo vasut hangosabb, mint az egy szem ventillator
-
-
Az AM3 tovabbfejleszthetosege nem sok. Annyi ertelme van, hogy lehet vele nyerni 30% koruli teljesitmenyt. Talan egy 6 magosra is ki lehet cserelni a processzort, de kerdes, hogy az kesobb mire lesz eleg. AM3+ eseten az a gond, hogy egy normalis alaplap, ami kesobb elbir egy Bulldozerrel, 20k korul indul, tehat araban nem uszod meg a fejlesztest.
-
"- A Somogyi fele EM 01 pontossaga is par % lehet."
Tehat ebben benne van a kockatap es a paneltap vesztesege is. Pontosabb lenne, ha az egyenaramot (es melle a feszultseget) mernem a paneltap elott, de igy is jo indikalasra. Ha az EM1 10%-ot tevedne, akkor sem lenne lenyeges a kulonbseg, de eddigi tapsztalataim alapjan 2% korul van a pontossaga 20W folott.
-
Persze, aramra kell tervezni, ebben igazad van.
De sokkal egyszerubb ugy meretezni, hogy a tapot max 50%-ig terheled, mert okolszabalykent a kis tapok 12V-on adjak le a terhelhetoseguk 66%-at. A max terheles 36.6W volt amikor mertem. Ebbol kijon 3A, de nem csak 12V-on vesz fel aramot, szoval mar ez is tul van kicsit meretezve. Ehhez kepest a tap terhelhetosege boven eleg (5A), ami csucsban (merevlemez, ventillator feporgetese bekapcsolasnal) 7A-ig is felmehet. Egy gyengebb, mondjuk 60-as tapnal mar tenyleg gondot okozhat a 12V terhelhetosege.
-
1. Az IGP teljesitmeny kb. fel uton van az Sandy es az Ivy kozott.
2. Igen, de csak az atlag.
3. Nem jatszhato es ez a kesleltetes gorben jol lathato miert. A gond az, hogy nem nehol, hanem masodpercekig van 30 fps alatt. Ha hosszabb idoszakot tudtam volna mutatni, akkor lathatnad, hogy rendszeresen bezuhan 50ms kore a kesleltetes, raadasul ezt pont a jatek lenyeget ado reszeknel.
4. Amin a meres ment ennel erosebb gep, IGP magasabb orajelen fut, SSD, 16GB memoria. A jatek jatszhato lenne csokkentett felbontasnal, multira alkalmas lenne 1366x768-nal.
+++++++++++
A 30+ fps megvan atlagban, de a jatszhatosag nem, mert kritikus reszeknel (elkezd lovoldozni az ember) nincs meg meg 20 fps sem es ez az allapot masodpercekig all fent. Ilyennel jatszani nem elvezetes. Pont ezt taglaltad a dGPU-s gorbenel.
"Ezek az ingadozások általában adatfeldolgozási, számítási, vagy adat-transzportálási torlódások miatt alakulhatnak ki. Aki erre érzékeny azt biztos zavarja játék közben az ilyen mértékben akadozó képmegjelenítés."
Megjegyzes: Az ottanival szemben ez barki eszreveszi, mert a kep erosen rangatozik.
"Ez a folyamatos akadás, avagy a képmegjelenítési időközök ciklikus és nagy mértékű eltérésének jelensége. Nehéz a képernyőn észrevenni, de hogy több órás játék alatt rendkívül fárasztó az biztos"
Megjegyzes: Az IGP alacsony fps-e mellett meg farasztobb es nem elvezetes. Az ingadozas pedig drasztikus, meg sima gyaloglas kozben is, amikor nincs lovoldozes.
-
Egyertelmu dolgokat nem irtam le>
CoD4-rol beszeltunk mar regota.
Mertekegysek ms, mint az osszes hasonlo gorbenel. Masban nem lehet, ha kesleltetesrol van szo, sec es mikrosec is durva lenne.fps ertekek ott vannak a hozaszolasban.
2.4 vs 3.4: 13/32.467 vs 13/33.163 (min/atlag)
IGP OC: 16/38.798Mindig amikor lottem, vagy hullam csapott at a fedelzeten rogton szaggatott. Jellemzo, hogy mozgo celpontot eltalani nehez, erosen ele kellett tartani az alacsony fps miatt. Ez nem a jatek fizikaja miatt van, mert 7770-el nincs ilyen.
1. Nem, ha atlagrol beszelunk. Akkor igen, ha folyamatosan felette van (kesleltetes folyamatosan 30 ms alatt) es nincsenek nagy tuskek. Pont eryert keszult a kesleltetesi gorbe. Jol lathato, hogy tobb masodpercre is 20 fps ala zuhant a pillanatnyi atlag, maskent fogalmazva sokszor jart nem 30, de 50ms folott a kesleltetes. Ez pont akkor tortent meg, amikor harcolni kellene. A grafikon hossza limitalt, igy is filozofalt egy darabig rajta az excel. A kesleltetesbol es a framek szamabol az idotartam kovetkeztetheto. 50ms folott volt tobb masodpercig (idotartam=vizszintes tengelyen mert tavolsag/fps. Az elobbi mondjuk 1189-1117=68 az utobbi 50ms/bol 20fps, tehat tobb, mint 3 masodperc. De ennel is tobb a valosagban, mert az fps-t felul becsultem.)
2. Atlagban igen. Minimumban nem. A jatekban kritikus reszeken nem hozta a 30 fps-t. 2/3-a fole ugralt t sem az IGP tuning nelkul, durva tuninggal sem.
3. Egyertelmuen nem. A jatek lenyeget kepezo akciodusabb reszeknel hasznalhatatlanul lelassul. Meg single playerben is zavaro, hogy nem lehet eltalalni az ellenfelet. Multihoz 30 folotti minimum kellene.Azt is erdemes hozzavenni, hogy a mereshez hasznalt CPU IGP-je bar megegyezik a Pentiummal, annal nagyobb orajelen fut. A kulonbseg kb. 30% alap orajelen. A Pentiumok tuningolva ritkan futnak meg 1600 MHz-nel tobbet, a teszben az azonos tudasu G530 1400-ig jutott csak el tuningban.
Kerdes:
Szerinted mi a meghatarozobb es miert?
atlag fps, minimum fps, hosszabb kesleltetesi kiugrasok, rovid kesleltetesi tuskek.
Ha tudsz, akkor irj erteket is, hogy mi a hasznalhato ertek, ahogy en is teszem: minimum 30 fps (Hosszabb idoszakra vetitve .5% alatti gyakorisaggal lehet alacsonyabb is, amennyiben ez nem kritikus reszre, pl. palyak kozotti toltes idejere esik.), kesleletes folyamatosan 30ms alatt, neha egy/egy tuske belefer 50ms-ig.:
-
kesleltetessel es CPU terhelesi grafikonnal egyutt, reszletek a szovegben. (beallitasok, fps...)
Tomoren osszefoglalva:
CoD 4 lebutitva, beallitasokrol mentes mellekelve.
i7-2600
Letiltva minden ami kulonbseg lehet.
2.4 es 3.4GHz mellett az IGP orajel a gyari 850/1350MHz-en ment
IGP OC-nal CPU 2.4GHz, IGP 1.8GHz-en futott (itt nincs alap es turbo, az emeles merteke eleg brutalis meg a turbohoz kepest is.)
IGP OC melletti CPU kihasznaltsag is lathato. -
Most konkret meresrol beszelunk: CoD4 (2007) full HD minimalis reszletesseg. Eldontendoek a kerdesek:
1. Az elozo meres alapjan 40% CPU orajel emeles 2% atlag javulas eseten szerinted a CPU limitalja az IGP-t, vagy gyakorlatilag GPU limit van?
2. Az IGP-ben a letiltott reszek, mint Quick Sync nem befolyasoljak a grafikus teljesitmenyt. A CPU-t visszabutitottam mind orajelben, mind funkcionalitasban (HT es ket mag letiltva, ioMMU tamogatas letiltva). Igy a lenyegi elteres a cache meret, mert meg a memoria is 1333-on ment, mint egy G860 eseteben. Ezek alapjan elmondhato, hogy par szazalekos (10% koruli) elteres lehet egy hasonlo orajelu Pentium es a butitott i7 kozott?
3. Konkret merest adtam a hozzaszolasban ertekekkel, grafikonnal, nem teoretikus levezetest. Az i7 butitva, de gyorsabb orajelen jaratott IGP-vel kepes volt jatszhato fps-re?
4. A gorbet es a min/atlag eredmenyek is megtalalhatoak a hozzaszolasomban a tuningolt IGP-hez is. A konkret meresnel jatszhato, vagy sem a tuningolt IGP mellett a jatek?
5. A butitott i7 szerinted gyorsabb, mint az azonos orajelen futo G530, vagy G860?
-
A 120-as hozzaszolasodra es az elotte levo beszelgetesre valaszoltam a meresekkel. Addig nem merult fel dGPU, csak IGP. Az IGP es a szeriak kozotti kulonbseget, illetve egybevagosagot kerulgettuk tobb hozzaszolason keresztul.
Kerdeseim lennenek:
A meresek alapjan szerinted is az IGP limitalja a teljesitmenyt?
Mivel az i7 GPU-ja megegyezik a G530-G860 szeriaval, ezert ez azokra is igaz?
A 6. generacios IGP-kel a COD4 meg minimum beallitasokkal sem jatszhato full HD bealllitasokkal. Ezt igy igazoltnak vehetem?
Eros tunig eseten is tekinthetjuk jatszhatatlannak a jatekot full HD-ben?+++++
A valaszom masodik fele vonatkozott csak a dGPU-ra, de ez jol lathatoan G@ß!-nak adott valasztol indul.
GTS450 nekem is volt eleg sokaig. A GTS450 es 5770 is architecturalis lemaradasban van. Ez egyre komolyabb gond. Az uj GCN az ujabb jatekokban egyre jobban teljesit hala a magas szamolasi kapacitasanak. Ezertl fuggetlenul nem ajanlanam senkinek emiatt, de a magas fogyasztas es a TDR miatt sem. Kevessel tobbert van 6770, ami kicsit gyorsabb es meg kevesebbet is eszik. [link] De annal is megvan a lemaradas. Meg egy 7750 is 25k korul megvasarolhato, igaz az meg nem gyorsabb a 6770-nel, de nem 30-40k. Ezt az osszeget a 7770 karcolja alulrol, de meg az is keves full HD jatekhoz. Tudom, mert nekem is az van, 1600x900-ig eleg a teljesitmenye magas reszletesseg mellett.
Nem egzisztencia, hanem nem ajanlok olyat, amit en magam sem vennek meg. Hasznaltat senkinek sem ajanlok videokartyabol, aki nem tapasztalt. CPU, memoria nem utheto konnyen halalra, ha Intel es nem tuningolhato verzio, de videokartyaval mar en is jartam meg. Fokent, ha ahogy te is megmutattad alig dragabb az uj, mint az apros.
CPU temahoz annyit tennek hozza, hogy azonos orajelen a Sandy es Ivy kozott kb. 5-10% a kulonbseg. Ebbol kovetkezik, hogy a G860 semmivel sem lenne gyorsabb egy G2020-nal. Igaz ez utobbi sem lenne erdemben gyorsabb az elobbinel, de legalabb olcsobb.
Chaser: Igen, de en a 7770-et beraknam a Celeron melle is, persze ugy nem fogja kifutni magat a kartya, de meg nem veszes a CPU limit. Ugyanez igaz egy 7850-Athlon 750k parosra. Az utobbi szerintem most az also kategoria (20k alatt, de akar 30 ezerig, ahol az FX-6 veszi at a stafetat) tippje. Legalul 10 ezer korul viszon inkabb Intel, mert egy modul eleg gyenge
All: Szerintem a konkluzio a parokkal nagyjabol megegyezik, hogy mihez mit erdemes parositani.
-
Mivel nem egyertelmu, amit irsz, ezert nem biztos, hogy az jon at, amit le akarsz irni. A kerdesek azert eldontenoek, mert igy lehet egyertelmuen tisztazni, hogy mit szeretnel mondani. Ne lass moge semmi mast, csak tenyfeltarast.
Megcsinaltam 3 merest minimum beallitasnal.
Sajnos elfelejtettem visszavenni az IGP sebesseget, igy 1350-en futott a CPU orajel 2.4 es 3.4 eseten. Mivel ennel az orajelnel is gyakorlatilag GPU limit van (13/32.467 vs 13/33.163) ezert a gyengebb orajelu, de azonos felepitesu IGP-vel rendelkezo G530 vs. G860 eseten is elmodnhato ez. Persze tiszta GPU limit sose lesz, de 41% CPU orajel emelesnel 2% atlag javulas elhanyagolhato. Az IGP orajelet 2.4GHz eseten emeltem meg 1800MHz-re. Az eredmeny (16/38.798) biztato, de nem eleg a boldogsaghoz. A hullamoknal nagyon be tud szaggatni es lovoldozesnel erezhetoen belassul. Az Ivy kb. 50%-al erosebb IGP-je sem lenne eleg. Meg akkor sem, ha ilyen brutalisan meg lehetne tuningolni. Az 5400k tobb, mint 2x erosebb, azzal mar szodaval elmenne, de nem allnek le azzal sem multizni, maximum 1600x900-ban.
Nezd meg a CPU terhelesi gorbet tuningolt IGP es 2.4GHz-es proci mellett. Itt is latszik, hogy a CPU unatkozik, ergo meg a 10-20%-al lassabb AMD CPU reszleg sem lenne gond.
G@ß!: Evekkel ezelott boltban.
All: Nem ertem minek ajanlotok barkinek 5770 vagy GTS450 kartyat. Mind a ketto kifutott, elavult, max hasznaltan kaphato es lassan mind kifut a garanciabol is. A kesobb ajanlott 7750 mar jobb valasztas. Egy Pentium melle maximum 7770 ami ertelmes, folotte kezd felkaru oriassa valni a gep. Hiaba emelkedik ugyanis az atlag egy 7850-tol, ha folyamatosan mikrolaggal fog kuzdeni a rendszer. Az ember sokkal erzekenyebb a kesleltetes valtozasra, mint gondolnank. Az zavarobb, ha ugyan szinte folyamatosan 30ms alatt van a kesleltetes, de nagy tuskekkel terhelt, mintha lassabb, de folyamatos. Ezt fsb1000 is leirta. Ez mar egy 5850-nel is megfigyelheto, ha rendesen megtuningolja az ember fia.
djculture: Nem ertek egyet. Nezd meg a G530 es a 1610 kozotti kulonbseget. Csak 10-15% a CPU ero kulonbseg, de a kesleltetesi gorbe sokkal simabb az utobbival. A Pentiummal a mikrolagok tovabb simulnanak. Az viszont igaz, hogy a ket mag lassan ki fog futni. Esetleg egy 750K lehet kozepes tavon jobb valasztas. Ezt feszegeti fsb1000 is a #145-ben es pont amit leir, amiatt szeretnek egy 2 modulos 750K-t osszemerni egy i3-mal ujabb jatekok alatt.
-
válasz
Mercutio_ #105 üzenetére
Szerintem igen, ha rendesen szellozik a haz.
Sajnos nem lehetseges, legalabbis nekem nem all rendelkezesre.
fsb1000:
KAMELOT ajanlotta fel a merest Celeron vonalon en i7 lebutitassal. Aztan azt irod, hogy nem erdekel. most megis azt hogy igen. dontsd mar el. De az egyertelmu mar ebbol a teszbol is, hogy az uj szerias GPU 50%-al erosebb also hangon, mint a regi.
5400K merest nem fogadod el validnak, mert Dullie vegezne. Vagy akkor most megis? 30% orajel emeles kicsit alom kategoria, sokkal realisabb a 20-25%, mert tobbet nem tud az A6.
A kerdeseim eldontendo kerdesek voltak az elozo hozzaszolasomban, kerlek igennel vagy nemmel valaszolj.
-
Egy szakmai topicban legyél konkrétabb. Milyen IGP, milyen órajel. de minimum a családot határozd meg, mert az adott árkategóriában a régi és az új generáció is megtalálható.
Ezek nélkül nem értelmezhető, hogy mit is szeretnél látni. Bármilyen mérés megtámadható azzal, hogy másra gondoltál.
Két eldöntendő kérdés:
1. A Chasernek adott válaszod szerint úgy gondolod, hogy teljesen mindegy, hogy a G860 vagy G2020 van a gépben. Jól értettem?
2. Ezek közül is te az előbbit (G860) preferálod. Ezt is így gondoltad? -
Mar tobbszor leirtam, hogy A Sandy es az Ivy IGP kozott generacios valtas tortent, akkor mit nem lehet azon erteni, hogy a nagyobb testverrel egyezik az IGP? Testver -> azonos csaladon belul. Innentol kezdve sajnos korvonalazodik egy PBMAC. Ez az elso hozzaszolasodtol kezdodoen megfigyelheto, ahol az irasban kristaly tisztan leirt dolgot kifogasoltal. A temahoz tartozoan a legszebb pelda, a 83. hozzaszolasbol kiragadott idezet, amire hivatkozol:
"de ebben az árszegmensben (i3 alatt) az IGP megegyezik az összes processzorban."
A kiemelse azert fals, mert a hozzaszolasban megtalalhato a 6. es a 7. generacio es az is, hogy a teszben szereplo G1610 ez utobbihoz tartozik. A cikkben pedig olvashato, hogy a G530az elobbihez.
A full HD-ban jatszhatot sem fogja teljesiteni. Ez latszik ebbol a meresbol: [link] Ahhoz, hogy full HD-ban elfusson nem eleg semelyik Pentium. A jatszhato alatt azt ertem, hogy nem szaggat be, tehat a minimum 30 korul alakul. Az atlag is ez alatt lesz egyertelmuen.
A kerdesre meg mindig nem valaszoltal:
Melyik Intel processzort javasolnad az 5400K araban?
-
Eredeti kerdes:
"Ivy celeron IGP-je, COD4-ben mit tudna produkálni fullHD közeli felbontáson, minimumon?"
Te ezt merted:
"i5-3450 procimban lévő IGP ezt tudja.
COD MW3 Minden low / medium, AA OFF, 1366x768......20-25FPS, Extra cuccok meg amit lehet ki volt kapcsolva. Shadow, soften smoke edge meg ilyenek."Ebbol lathato, hogy a valasz az eredeti kerdesre nemleges.
1. Sokkal alacsonyabb felbontason merted
2. Az i5 3450 IGP-je erosebb, mint az Ivy Celeron/Pentium szeriaban levo, de csak az esetleges orajel kulonbseg (IGP és memória) miatt.
3. A kerdezo kesobb 60fps-t emlegetett, az 720p-ben sem éri el az Intel. -
Kiragadsz felmodatokat, mikorzben tobbszor leirtam, hogy generaciokrol van szo. Amig nem konkretizaljuk, addig nem lehet esély a tesz elvegzesere.
Eldontendo kerdes:
KAMELOT-nak irt valaszod alapjan egy G860 szintu CPU-val vegzett meres megfelelo lenne?
Ennek felel meg:
Sandy architectura
CPU: 2 mag, no HT, 3GHz
IGP: Gen 6.: 850/1100MHzAz i7-bol amit elo lehet butitani, az egyedul a cache meretben ter el, de attol csak magsabb fsb-t lehet merni.
Az eredeti kerdes full HD-ra vonatkozott, ezert azon minimum es 720p-ben is minimum beallitasok mellett le lehet merni az elso palyat.
-
Olvastad a cikket? Ott leirtam mindent, amit kifogasolsz. Itt is leirtam, hogy nem tartozik a ketto azonos generaciohoz. Azonos csaladrol volt szo. Ergo Ivy Celeron es Pentium, valamint Sandy Celeron es Pentium. Ez utobbi gyengebb, mint az elozo. Par idezet:
Elozo hozzaszolasom:
"A 860G IGP-je 6. generacios. A G1610 pedig 7. generacios. A 860 IGP-je megfelel a G530-ban levonek, mig a G1610 az uj ivy alapu Pentiumokkal osztozik az IGP-n."
Cikkbol:
"Az IGP már jobban különbözik, elméletileg azonos órajelen sokkal erősebb az újabb darab. Persze csodát és AMD APU szintű teljesítményt nem szabad várni. Az alap frekvencia ugyan a G530 javára szól, de a turbó frekvencia közel azonos, 1GHz a G530-nál és 1.05GHz a G1610-nél. A H67-es lapnak hála az IGP-k tuningolhatóak. A G530 1400MHz-en, míg a G1610 1300MHz-en volt képes stabilan futni 0.1V-os feszültségemelés mellett."
A GPU-Z kepek:
Kerdes:
Melyik Intel CPU-t javasolnad az 5400K araban?
-
A 860G IGP-je 6. generacios. A G1610 pedig 7. generacios. A 860 IGP-je megfelel a G530-ban levonek, mig a G1610 az uj ivy alapu Pentiumokkal osztozik az IGP-n. Pl. a G2020 van most jo arban az ujabb IGP-vel. A G860 lassabb IGP-ben, mint a G1610.
Tiszta GPU limit soha nem letezik, de itt annyira gyenge az IGP, hogy nem lenne javulas a magasabb CPU orajel miatt A javulas, amit mernenk az IGP orajel miatt (turbo +10%) lenne, de az boven keves az udvosseghez.
G530: 850/1000MHz
G860: 850/1100MHzDuliee: Kerlek te se kezd a szemelyeskedest
-
flash eseten nem elkepzelhetetlen a dolog. Mozillahoz eleg jo wiki van a blokkolt driver/hardver cuccokról: [link]
fsb1000:
CPU limit úgy jött be a képbe, hogy erősebb Intel processzort javasoltál, de ebben az árszegmensben (i3 alatt) az IGP megegyezik az összes processzorban.
"Dobj rá 40-50%-ot, akkor a A6-5400K árával közel megegyező pénzből vehetsz egy intel procit és az általad leírt beállításokkal már használható szinten tudsz COD4-ben játszani."
Erre írtam, hogy értelmetlen, mert ezért az árért max egy Pentium vásárolható. Majd a CPU limitet konkrétan így írtam le:
"A COD4 megjelenesekor piacon levo procikhoz képest viszont meg az A6 is erősnek számít, így nem CPU limit lesz."
Ez másként írva azt jelenti, hogy GPU limit van, mert a CPU sokkal erősebb, mint a GPU. (Fölösleges az erősebb Intel CPU, inkább az erősebb IGP-s AMD APU-ra érdemes beruházni.) Tehát én pont az írtam, hogy kizárt a CPU limit. Bővebben kifejtve:
Az akkor erős processzornak tartott E8x00 körüli teljesítménye van az A6-5400K-nak. Akkor ezekkel a processzorokkal sokkal erősebb kártyákat hajtottunk ki, mint az 5400k, vagy a Celeron IGP-je.
Az IGP megegyezik a komplett családban, csak kisebb butítások vannak (ezek mind a HD gyorsítást érintik) és órajel különbség van az i7 és a Celeronok között. A butítás nem jön képbe, mert nem videót kódolunk, az órajel meg egy mozdulattal állítható. Több infót találsz itt:
Ha az a kifogásod, hogy ez csak a régi széria, akkor az 50% teljesítmény különbséget simán tudom órajellel kompenzálni, mert 1800-1900MHz között fullad ki az i7, ha letiltok két magot. Az újabb gen leírása itt található, ami jól mutatja, hogy a cikk tárgyát képező Celeron és a javasolt drágább Intel (5400K árában ez egyenlő Pentiummal) között nincs IGP különbség.
Szerk:
"Én még élő embert nem láttam aki IGP órajel változtatásokkal csinált volna tesztet."
Szerinted mit jelent az OC beállítás a bejegyzésben? Idéznék:
"A H67-es lapnak hála az IGP-k tuningolhatóak. A G530 1400MHz-en, míg a G1610 1300MHz-en volt képes stabilan futni 0.1V-os feszültségemelés mellett."
-
Sajat magadnak mondasz ellent azzal, hogy nem tartod atszamolhatonak a merest, majd javasolsz egy merest 5400K-n, mikozben Intel CPU-bol ajanlasz egy gyorsabbat. Egyszerubb lemerni azt, hogy az Intel gyorsul-e a CPU orajelet novelve. Ha nem gyorsul, vagy csak minimalisan, akkor egyertelmuen megmarad az AMD elonye.
A i7 eseteben ha lekapcsolom a magok felet, a HT-t es visszaveszem az orajelet, akkor a cache kivetelevel nem lesz kulonbseg egy Celeronhoz, vagy Pentiumhoz kepest. Mivel az IGP megegyezik, ezert siman megmerheto, hogy a COD4 CPU limites vagy sem. Az IGP tuningolva pedig meg lehet nezni, hogy mennyire fugg a GPU-tol a MW.
Ha ezen a gepen CPU limites, akkor hasonlo kategoriaju CPU-k eseteben ugyanez mondhato el, persze valamekkora bizonytalansag lesz a meresben, de nem hiszem, hogy pusztan a cache merete 10%-nal nagyobb differenciat jelentene.
Azt is hozzatennem, hogy az 5400G eseteben is GPU limit lenne.
A boritekolhato eredmenyrol annyi, hogy az olcsobb Intel siman leverte az APU-t. Az APU GPU teljesitmenye annyival nagyobb, hogy annak 2/3-a is sokkal tobb, mint amit valaha elerhet az Intel GT1.
-
Mivel ugysem ugyanazta tapot, memoriat stb. veszed, mint amivel teszteltem, így az egész értelmetlen. Attól, hogy nem ugyanaz, még le lehet vonni következtetéseket. Én azt látom, hogy a fogyasztás nagyon lement az elmúlt pá évben és pár W különbség van az AMD-Intel páros között kis terhelés esetén (idle, film lejátszás)
Az, hogy kinek mire van szüksége én nem tudom megmondani. Elvégzek pár mérést a saját okulásomra, amit talán más is tud használni. A 20 lap nem mod semmit, mert lehet javascripttel és flash-el megtűzdelt bozalom, youtube film és sima text is. Az előzőekhez kevesek lehetnek ezek a processzorok, pont a héten néztem, hogy van olyan GUI, ami egy magot koppon teker. Az utóbbiakhoz meg csak memória kell.
-
Ezek szerint elbeszéltünk egymás mellett:
- Te egy gyorsabb, az 5400-al egyező árú Intelt ajánlottál.
- Én azt állíítom, hogy az erősebb CPU semmit sem javítana, mert a játék GPU limites az intel IGP-n, aminek a sebessége nem növekedne. (Egy GT2-vel felszerelt i3 más árkategória.)
Azt is állítottam, hogy egy 5400K IGP-je erősebb, mint egy hasonló árú Intel.
Ezt egészítettem ki azzal, hogy nem lesz CPU limit. Ezt természetesen IGP-re értettem, mert innen indultunk.Nem, ebben nincs igazad. Egy program skálázódását meg lehet mérni egy másik rendszeren és az alapján a hasonló teljesítményű rendszerekre le lehet vonni következtetést. Ezt hívhatjuk mondjuk modellezésnek is. Anno a CoD4 megjelenésekor a két magos csúcsán az E8x00 széria állt. Egy E8200 alap órajelen 1.5-1.6 pontot kap Cinebench alatt alaplaptól és memóriától függően. Ennyit tud kb. A6 is. Az IGP-je kb. egy 2600XT-nek felelhet meg. HD-ben az utóbbi határozza meg a gép teljesítményét.
KAMELOT: Az AMD APU-k sem rosszak, pontosabban CPU-ban gyengébbek, de cserébe az IGP-jük sokkal erősebb.
stratova: Én szurkolok az AMD-nek, de kicsit rá kellene gyúrni az alaplap részre is, nem elég csak a CPU a boldogsághoz. Ez viszont a partnerek kezében van.
Pítőr: Azért valamennyire így is használható. Idle-ben minimális a különbség fogyasztásban. CPU teljes terhelésnél 20-30% különbség van az Intel javára. IGP terhelésnél szintén az Intel a nyerő, de amennyivel többet eszik az AMD IGP része, annyival erősebb is. Érdemes megnézni a kiegészítést, ahol panel táppal is lemértem a Celeront.
-
Nezd azt allitottad, hogy gyorsabb Intellel gyorsabb lesz. Ezt ki tudom probalni. A desktop gepben eleg jo proci van es 2.4 vs 3.4 tesztet tudok futtatni akar 1800-as IGP orajel mellett is. Az IGP annyira gyenge, hogy szerintem nem lesz lenyegi kulonbseg. Az A6 IGP-je ugyan erosebb, de nem annyival, hogy ne GPU limit legyen.
A szemelyeskedes, sertodes nem ide valo. Ha igy folytatjatok megint moderalas lesz a vege, aminek semmi ertelme. Ez mind a kettotoknek szol!
-
FM1-es alaplap es DDR5? De biztos kijonnek majd a megfelelo lapok. El tudom kepzelni, hogy mekkora valtozas jelnetenenek a tenyernyi gepek 8GB memoriaval kb. 7770-es IGP teljesitmennyel.
Vladi: Igen, ha a gyari XBMC disztribuciot rakod fel. Amugy kuzdelmes tud lenni, nekem most csak az openGL megy, a tobbi szoftverbol.
-
Nagyjabol ezt a kovetkeztetest vontam le en is. Erdemes merlegelni. Ha ki tudod hasznalni a 2x erosebb IGP-t, akkor jobb az AMD, ha nem, akkor Intel. Az AMD IGP-je pont a hataron van. Ha regi jatekokkal jatszol, akkor mar eleg a teljesitmenye, de az ujabbaknal elverzik.
Az AMD-nek a platform a kerekkotoje. Sajnos sokkal kevesebb lap van hozza, az olcsobbakkal gond van, az ITX felhozatal pedig nagyon hianyos.
-
Nem, nincs 5400K-m. Ahogy azt mar leirtam tobbszor, a gepet valaki masnak raktam ossze es bejarataskent 2 napig teszteltem. Ha gondolod, akkor elokeresem az egy hettel ezelotti valaszaimat, amiket pont neked irtam.
peti_s: Erdekes lenne egy ilyen kis proci 4.5-5GHz kozott jaratva. Azzal gyakorlatilag a kis i5-ok teljesitmenyet hozna toredek penzert.
Kroni1 Az Ivy fogyasztasa becsapos. Ezt olvasd el: [link] A cikkhez is hozzáfűztem egy updatet.
-
válasz
IIIIIIIIIIII #34 üzenetére
Ha bejon a Kaveri es tenyleg lesz DDR5 verzio, akkor az nagyot uthet az AMD oldalon. Intelnel az a kerdes, hogy hogyan fogjak parositani a kulonbozo IGP verziokat a CPU magokkal. Magyaran kiadnak-e desktopra is valami jobb IGP-t az also kategoriaban is, vagy megint erthetetlen modon kozep kategoria alatt nem lesz eros IGP.
-
válasz
IIIIIIIIIIII #32 üzenetére
720p-ben mar be mernek szallni vele multiba is, ha koca szintu a jatek. De inkabb AMD, IGP-ben sokkal jobbak, bar CPU-ban gyengebbek. Egy 5600-at celoznek meg, az mar eleg combos, de ez igaz az arara is. tuningolhato is, ha nem eleg a kakao.
Esetleg egy Celeron es melle valami hasznalt VGA kartya, itt talalsz eredmenyeket, en egy 5570 vagy 5670 DDR5 verziot neznek melle, az mar megfizetheto, de a COD4-hez mar elmegy szodaval:
-
válasz
IIIIIIIIIIII #27 üzenetére
Folosleges merni. Hasznalhatatlan lenne. Mertem az elodjet es nem gyorsult annyit, hogykepes legyen full HD-ra:
fsb1000: Ezt te sem gondolod komolyan. Egy 5400 barmelyik Intel IGP-t elver, ha nincs igeny CPU erore. A COD4 megjelenesekor piacon levo procikhoz kepest viszont meg az A6 is erosnek szamit, igy nem CPU limit lesz. De szerintem meg az 5400K sem lenne eleg a full HD-hez szaggatas nelkul.
-
korcsi: Jogos a ket pont, tenyleg szoftverbol futott a dekodolas. De a fogyasztas meresnel meg nem. Utalom a buguntus updateket, most mindenaron fglrx-et akr telepiteni va melle
Chaser: Igen, terhelve ilyen "magas" a feszultseg. A lap nem hagyta alulfeszelni, ezert nem probaltam.
-
MEgvan a meres, bar a csati miatt csak tavolrol fenykepeztem:
Boot kozben merevlemez veszettul teker: 29.8W
XBMC GUI, CPU idle: 25.9W
CPU maximumon, XBMC GUI-val: 36.6W
HD lejatszas: 29.5Wjo tudni meg:
- Az XBMC openGL-el rendereli a kezeloi feluletet, tehat minden esetben a GUI fogyasztasa is benne van az eredmenyben.
- Egy 20-as ventilator egy 2TB-os merevlemez es 8G memoria van a gepben
- Egy 90W-os paneltap es a hozza valo kocka latja el a gepet, a hatasfok nem tudom mekkora lehet, de valahol 80-90% kozott.
- A Somogyi fele EM 01 pontossaga is par % lehet.
- Sajat XMBC es hekkelt disztro van a gepen, amin meg fut jo par dolog (NFS, virtualizacio...) amitol kicsit tobbet fogyasztArra mindenesetre jo ez a meres, hogy nagysagrendileg lathato, hogy meddig lehet paneltappal lemenni a fogyasztassal. Referencianak ugyanebben a hazban volt Brazos, amit nagyon megbantam, ott a kovetkezoket mertem:
idle: 24W
CPU: 33W
GPU: 38W
CPU+GPU:40.5W -
Megint meg kell, hogy cafoljalak. Ahogy anno feltetelezted, hogy a prohardveres csapattal egy kovet fujok, ugy Duliee sem a spanom. A multkor is csodalkoztam, hogy miert jart moderator a topicban.
Ajanlom figyelmedbe az elso es a masodik oldal veget is. Amennyiben nem erted, hogy mire gondolok szivesen beidezem es kifejtem.
Brogyi: A blogot sajat es masok szorakoztatasara irom. Sajnos limitaltak az anyagi forrasok, de mar megvan az otlet, hogy hogyan fogom lemerni mindjart megis a paneltap-Celeron kombinaciot, ahogy nem figyelnek a nonemu csaladtagjaim.
-
válasz
szabi__memo #6 üzenetére
A Brazost tobb dolog miatt sem emlitettem meg:
1. 19.000Ft egy 350-es alaplap, mig egy alaplap-Celeron paros 24.000-ert siman megvasarolhato. Komplett gepnel ez a kulonbseg elenyeszo, de a Celeron, akarcsak egy A4-5300 az idle orajelen erosebb, mint a Brazos, de nem eri meg ar-ertek aranyban.
2. Mivel elsosorban XMBC alatt neztem es az fglrx driverekkel folyamatos leak gondok vannak, ezert nekem nem johet szoba. Windows alatt termeszetesen ez nem el.
3. Egyszeruen a Brazos es az Atom is tulsagosan gyenge. Egy nagyobb felbontasu kepekbol allo slideshow animalt megjelenitese gondot okoz neki, a beusztatsoknal akadozik, varakozni kell a kovetkezo kepre stb.A fogyasztas nagyon csaloka, de ezt irtam is. Az A6 egy jo hatasfoku 350-es tappal futott egy csupasz zsirosdeszkaban. A Celeronok sokkal jobban felszerelt lapban voltak, tobb ventillatorral (20cm) es egy regebbi nagyobb teljesitmenu tappal. Ez idle-ben szerintem 8-10W kulonbseget okoz. Anno itt probaltam ki tobb gepet es tapot, jol lathato, hogy mennyit szamithat:
Brogyi: A fogyasztasra fent olvashatod az indoklast. Sajnos nincs lehetosegem ilyen meresre jelenleg.
Esetleg ezt tudom meg linkelni, itt egy FSP 350-60APN vitte a G530-at, ami az A6-os gepben levo FSP elodje elvileg. Itt is kijon a -30W kisebb lapban es tappal a jobb hatasfok miatt.
Panel tappal, SSD-vel ez lehet meg alacsonyabb, bar a 20W mar nagyon hatareset lehet, de egy jol hutott 60W-os picoPSU elbirhat a geppel.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Az új Ivy Bridge alapú Celeron. Mit tud a régi szériával és egy A6-5400K-val szemben?
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Futás, futópályák
- Formula-1
- Spórolós topik
- Diablo IV
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest