Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- sziku69: Szólánc.
- iRiver: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- localhost: Radírgumi hatás [Törölt topicok emlékhelye]
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- Algieba: Hulladéktermelés művészi szinten, mert megérdemlem
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
hegefe
csendes tag
"A 2, 3, 4, 5 A-s többszöri deszulfátorozás sem hozott semmit, sőt a nagyobb áramra tán még rosszabb is lett."
Mindig csak a valós mért kapacitás 5%-át szabad töltő áramnak állítani. Az ok, hogy a 10.5 V-ig teljesen lemerített erősen leszulfátosodott akkumulátor nem vesz fel károsodás nélkül nagyobb áramot. Ha regenerálás kisütés-töltés ciklusban nő a mért kapacitás, finoman szabad csak emelni a töltő áramot. Ez max tized Ampereket jelent! Ha az akku névleges kapacitásának 10%-ával szulfátoldózol - mintha normál akku töltést végeznél - károsítod az akkut! (A szükségesnél nagyobb áram hővé alakul.) -
hegefe
csendes tag
Szerintem az aktív hűtés vezérlése körül volt valami gebasz. A kondi
elszállás csak okozat volt. A hiba észlelésekor kis áram leadása mellett elég meleg volt a készülék, a venti meg nem ment.
Most 47 C fok belső hőmérsékletnél kapcsol be, 42 C fokon meg ki. Ami fura, hogy állandóan nem jelzi ki a belső hőmérsékletet, 42-nél villantja ki először. Kérdezgetem folyamatosan emiatt is a Forexet, mert a készülékeikhez írt használati utasításaik elég elnagyoltak, pontatlanok és hiányosak.
A T1232TFT viszonylag új szériájuk. Kérdeztem is vásárlás előtt, hogy mennyire kiforrot, szabad-e már venni? Folyamatosan tesztelik használat közben, volt a válasz ...A Forex egyébként a készülékei zömét - a drágább árfekvésben kb. 90%-át - angol nyelvterületen értékesíti. (Ilyen internet fórumot sajna még nem találtam.) Nehéz utána olvasni valahol a dolgaiknak ...
-
csiga8
senior tag
Van egy makacs - igaz 6 éves - Exide excell akkum. Azzal már mindent próbáltam, már a varázsigék mormolásán is túl vagyok.
A 2, 3, 4, 5 A-s többszöri deszulfátorozás sem hozott semmit, sőt a nagyobb áramra tán még rosszabb is lett.
Azt hiszem itt az ideje az Optimate6-ot elővegyem, megbizonyosodjak, hogy az sem csodatevő és akkor nyugodt szívvel feltehetem a jófogásra...
-
hegefe
csendes tag
Valóban nem a név adja ... De ha egy azonnali ellenőrző töltéskor egy másik IUu karakterisztikával üzemelő - tök mindegy hogy Forex-szes vagy sem - töltő is átrohan az akkumulátoron, értsd szinte nem tölt semmit, mert rögtön határ feszültségen van, az azért elég beszédes. Csak erre gondoltam mert nincs másmilyen IUu karaktersztikát tudó töltőm.
Nem csak a Forex szulfátoldóval próbálom regenerálni. Előtte a Forex T1232 impulzus-felezős-kisütés a töltésben bizbaszt is használom.
Ja, nálam a Forex T1232 TFT töltő három akku töltése után hibás lett. Miután az impulzus-felezős töltést egyszer használtam. Egy puffer kondi száradt ki benne, a szerviz szerint.
Impulzus töltés frekvenciájával csattogott, a normál cicergő hang helyett. A LED TV tápegységéből is ez hallatszott a nappaliban. -
hegefe
csendes tag
CTEK MX 5.0 töltővel a tapasztalatom, két év használat után.
A vele töltött akkumulátor Bosch S4 005 60 Ah 540A (gyártó: Johnsons Controls Autobatterie Gmbh. Honnover)
Az akku gyári aktiválása 2015.04 hóban történt, vásároltam '15.06.24 (nyugalmi kapocs feszültség 12.66V), autóban üzembe helyezve '15.11.18. (Autóban folyamatosan ellenőrizve a generátor töltés - minden rendben.)
Az autó üzeme tipikusan városi, kevés hosszú úttal. Emiatt az eltelt 2 év alatt 15 esetben történt CTEK MX 5 töltés az akkumulátoron. (A 6. után 2 X Recond töltés egymás után.)
Kétszer mértem töltés előtt picivel 12.35 V alatti nyugalmi kapocs feszültséget. Ált. 12,4V körüli minimumok voltak. (Indításkor soha semmilyen probléma nem jelentkezett az akkuval.)2017.02.15-én ellenőrizve lett az akku kapacitása. Tartalék tárolóképesség méréssel 61Ah, valós C/20 terheléses méréssel 57 Ah-át mért a Forex PD-01 kapacitás teszter. (Tesztelés alatt is CTEK MX5 töltővel történt az elő-köztes-utó töltés ciklus.) Tehát a kapacitás vesztés kb. 3 Ah volt az autóban használat 15 hónapja alatt.
Pár hónapja figyeltem fel arra, hogy a töltési karakterisztikában a Bulk (felduzzasztás) szakaszban egyre kevesebb ideig üzemel a CTEK MX 5 töltő, viszonylag elég gyorsan az Absorption (elnyelés) szakaszba lép a töltés.
A legutolsó töltésnél 12,43 V nyugalmi feszről indulva már átvágtázott a Bulk-on és nagyon gyorsan végzett a töltéssel. Kontroll töltésként Forex T1232 TFT töltővel IUu üzemmódban is pár perc alatt végzett a töltéssel.
Előtte már volt olyan CTEK töltésem, hogy a gyors Bulk szakaszos töltés lefutása után újra indítottam a töltést. A második töltésnél jóval több ideig volt az Absorption (elnyelés) szakaszban.Gyanús lett a dolog. Ezért megmértem újra, hogy mennyi az akku kapacitása.
Tartalék tárolóképesség méréssel 48 Ah volt. Ez valós C/20 méréssel 46 Ah adódna. A kapacitás vesztés kb. 14 Ah volt az előző mérés óta eltelt 7 hónap alatt. Tehát nagyon úgy néz ki, hogy az akku másodlagos szulfátosodása exponenciálisan nő!A bennem felmerülő kérdések az eset kapcsán.
1. Xar a Bosch akku, mert gondos töltés ápolás mellet városi üzemben csak ennyit bír.
2. A CTEK MX 5.0 akku töltővel gondosan ápolva-töltögetve az akkut nem tudja megakadályozni a másodlagos szulfátosodást.
3. Ha az akku jó, és a CTEK töltő körül van a probléma, ennek mi a pontos oka. (Töltő hiba nem valószínű, ezt más akkukkal tesztelve vagyon.)
Sosem tölti fel teljesen az akkut? Ezért a vissza nem alakított másodlagos szulfátosodás okozza a további jelentős szulfát képződést és az exponenciális kapacitás vesztést?Jelenleg a Bosch S4 akku regenerálását végzem. Remélem a 3. kérdésre így választ kapok.
Ha jelentős mérhető értékkel vissza tudom állítani az akku kapacitását nem valószínű az akku hiba.
Ha nem tudok kapacitást növelni, meg a fene tudja.Majd lecsekkolom a Bosch S5 akkumat is - ami szintén CTEK MX 5-tel töltögetek, kb. azt is 2 éve. Ez ellenkező rossz akku üzemben van egy másik autóban, mert ritkán mozdul csak az autó.
-
Sanyo77
tag
válasz
szetcsuszott #3839 üzenetére
Én CTEK-el (5A) töltök egy 100 Ah-at, semmi probléma nincs vele.
-
pimmi
senior tag
A kijelző világítás folyamatos vagy csak egy ideig világít? folyamatos
Mekkora feszültségen tartja a csepptöltéskor? nem mértem, figyeltem ezt, de azt hiszem kb 70mA -
szetcsuszott
aktív tag
Köszi!
Majd valamikor a későbbiekben kell egy 80-100 as munkaakksit töltenie elektromos csónakmotorhoz, amit hobbi szinten használok majd, de ez még a jövő zenéje. Az idő nem lesz tényező, ráér majd töltögetni. Csak azért voltam kíváncsi, mert a kocsi aksijához vettem egy ilyet, és kíváncsi voltam, hogy be kell-e ruháznom még valami más töltőbe is majd a munkaakkumulátorhoz, vagy használhatom ezt. -
Kernel
nagyúr
válasz
szetcsuszott #3837 üzenetére
Ha speckónak lehet nevezni, hogy legalább 8-10 A kellene neki, különben túl sokáig fog tartani a töltés.
Egyéb szempontból ugyanaz. Ugyanúgy nem célszerű buta töltőt használni (hacsak nem kisáramú csepptöltő), ne töltsön 14,4 V-nál feljebb stb.
-
szetcsuszott
aktív tag
Sziasztok!
A lidl ultimate okostöltő alkalmas munka akkumulátorok (80-100 Ah) töltésére? Olvastam valahol, hogy valami speckó töltő kell hozzájuk.. -
pimmi
senior tag
Megvettem tegnap a lidl US töltőt (lidl nagytétény hegyekben), aldishoz viszonyítva írok pár dolgot, de nem profi
írás lesz.
-Első dolog, szerintem a csomagolás meg újult, legalábbis a neten talált dobozfotókat nézve, tavaly lemaradtam erről, szóval nem tudom milyen volt, ez most átlátszó tetővel érkezik.
Kibontás után jellegzetes új szaga van, igényes korrekt csomagolás, az aldishoz képest leragasztva, és teljesen más jellegű.
A töltővezeték vastagabb itt, a 230 rész kb. ugyan az, érzésre nézésre maga a műanyag ház kialakítása, anyag használata jobb mint az aldis, minden szempontból, és nehezebb súlyra, ha ez számít.
Apróságok de,,, az összeillesztésnél gumitömítés fut körbe korrekten, az alján levő matricák precízen ragasztva oda ahova kell, a csipeszek erősebbek, törésgátlósak, és valahogy masszívabb érzést keltenek, a tetején szintén ez a szitu, védőfólia feliratozva, stb.. látszik a korrekt szerelés, anyaghasználat.
A mikró kapcsolót megnyomva, ismét pozitív dolog “műszeres” érzést ad, töltés közben 0.05 – 0.1 a mért eltérés mínuszba metex -el mérve, azt gondolom ez a töltővezeték miatt lehet.
Töltés közben, után is a használatiban leírtak szerint üzemel, 14.4 nél vált csepptöltésre, nekem az aldis 15.1-3 ig is felkúszott, szerintem 4990 -ért ajándék.
kb. ennyi hirtelen. -
Nikaré
őstag
Újból lesz Lidl -ben töltő
-
csiga8
senior tag
válasz
Harkovz #3825 üzenetére
20A-el még nem toltam ki a szemét egy akksimnak se, mert ahhoz azért kicsik, annyira sürgősen meg nem kellett, hogy töltsem ezerrel.
10A-nél ( pince hidegben) is bekapcsolgat a ventillátor. Ahogy töltődik az akku, úgy vesz vissza majd az áramból. Ha lejár a gari, lehet szétszedem és teszek bele egy halk, csendes ventillátort, ami állandóan megy.
Ha lassan emelkedik a feszültség és lassan töltődik az akku, az szerintem pont jó. A gyenge ( kevés tároló kapacitású) szulfátosodott akku töltődik gyorsan és emelkedik gyorsan töltésnél a feszültség.
-
Harkovz
aktív tag
-
Kernel
nagyúr
Most látom, elnéztem az elsőt, valamiért 4060 IC-t gondoltam oda (bináris osztó és oszcillátor, egyebek mellett időzítőt lehet vele építeni).
Pedig az 40106 Schmit trigger, amivel lehet sok mindent csinálni, oszcillálni, esetleg komparálni is, legalábbis a hiszterézis sajátosságaival együtt.
Kétoldalas áramkör lévén viszont így nehéz elmenni rajta, csak ami egyértelmű:
Hogy milyen input vagy trigger, azt sem tudni, mindenesetre a kimenetet negatívra zárja a tranzisztor. Oda lehetne kötni egy relé tekercsét is, de hiányzik a szokásos védődióda, ami a tekerccsel párhuzamosan szükséges.
-
csiga8
senior tag
Köszönöm a segítséget!
Közben kutakottam én is, megkerült az egyik rajza. Anno akku merítéshez vehettem mindkettőt, de sosem használtam.
Az eszközöket az előző képhez képest előre felé felfordítottam:
Kutakodásom során ezeket találtam, amik a az utódjaik lehetnek:
-
Kernel
nagyúr
Az első lehet időzítő, késleltető, ebben az esetben a trimmerrel állítható be az idő.
A másik valóban lehet töltési vagy kisütési komparátor egyaránt, ami figyeli a feszültséget és kapcsolja a relét, valamilyen szinten.
Akkor viszont egyik zöld csatlakozó a relé két érintkezője, a másikon kapja a tápot. Polaritásra természetesen oda kell figyelni, ami megállapítható sok mindenből: elkó polaritás, műveleti erősítő lábkiosztása stb.
-
Brogyi
őstag
Ez így elég nehéz. Az alját is látni kellene ahhoz, hogy valamit mondani tudjon az ember. Most pl. azt mondanám a jobboldalira hogy akár egy olcsó töltő pontosítása is lehetne. A relé a szabályozatlan töltőt kapcsolja be/ki. Persze ilyen alapon lehet kisütés vezérlő is. A baloldali az olyan oszcillátor/időzítő féle lehet. Igazából Kernel kolléga a nagy mágus a visszafejtésnél. Többször bizonyított.
-
csiga8
senior tag
Tisztelettel kérdezném a hozzáértőket, hogy az alábbi fényképen tudják-e mik azok az elektronikai eszközök. Gyanítom, valami olyanféle, amire műterhelést kell kapcsolni, ( akku merítés?) de hogy hova kössem rá ( pl izzó) meg lehet valamit is állítani, azt nem tudom. Pakolás közben találtam, szerintem ezek évek óta ott voltak a fiók aljában.
-
csiga8
senior tag
Ja, én mind a hármat megrendeltem.
Ha nem próbálom ki, nem tudom melyiket lett volna érdemes megvenni.
-------------------------------------------Meglepődtem rajta. Egész korrekt. 10A módban használom 72-76 Ah akkukhoz. Ahogy töltődik az akku, szépen veszi vissza az áramot, nem tölt túl. Szerintem teljesen jó nagy akkukhoz.
Az a hűtőventillátor benne akár lehetne állandóan működő is.
-
Brogyi
őstag
Ha jól látom visszavesz a kisütőáramból ha nagyon meleg a hütőborda. Szinte 100% hogy be lehet állítani pl. +10,5V-ra. Az is biztos hogy az áramot is állíthatod. Tehát egy 78Ah akksihoz 3,9A és a végfeszültség 10,5V.
Az akksinak nem árt szerintem a 10A, csak a definició szerint nem az igazi kapacitást kapod meg.
C/20 árammal kellene kisütni +10,5V-ig.
Valaki erre azt mondta, hogy nem életszerű. -
csiga8
senior tag
Köszi a segítséget,
akkor megrendelem.
Annyit segíts, hogy ezt be lehet állítani, hogy mekkora feszültségig merítsen ? ( gondolom fix 10 A terheléssel)
A másik ugyanez lenne, de fix 5 A terheléssel?
Természetesen fotózok mindent.
szerkesztve
"Egy picit azért aggódnék a 10A-es kisütésnél."
Jelenleg 8A-el sütöm ki ( izzó terhelés), tudnám 4 A-el is, de az sokáig tart.
Esetleg káros, sok a 8-10 A-es terhelés 72-76 Ah akkuknál?
-
csiga8
senior tag
Esetleg ez, mint kapacitásmérő?
-
csiga8
senior tag
Kapacitásmérő, akku teszterként találtam egy ilyet:
Ismeri esetleg valaki ezt a típust, jó, nem jó, van esetleg jobb picit drágábban?
-
jocek26
újonc
Köszönöm az infokat! Én is kinéztem már ezt a töltőt, sokat tud nem drága kérdés meddig tudna üzemelni, mivel kínai. Ez a Global "márka" mondjuk nem ismeretlen számomra, van egy riasztóközpontom ami ilyen, évek óta működik gond nélkül. A cikkben is jókat írtál róla, szóval szerintem megveszem. 30-50 ezer forintos akkukat nem mindegy hogy egy tesco-s töltő hamarabb kinyírja, vagy még 1-2 évet tovább tudom használni. Gondolom ennyi időt ad neki egy jobb töltő.
-
Brogyi
őstag
válasz
jocek26 #3804 üzenetére
Szerintem ez még mindig jó ajánlat. [link]
[Itt] egy picivel több infó róla.
A CTEK-ről majd írnak a többiek ha több pénzt szánnál rá.
Legalább 10A-es, vagy nagyobb árammal töltő eszközt kell venned, és ott már nagyon számít az ár.
A kis áram nem csak sokáig tart hanem sokáig melegszik, és az öregíti a töltődet. Értsd, gyorsított elhasználódás. -
jocek26
újonc
Sziasztok!
Új vagyok itt és olyan kérdésem van, hogy 100 és 154 ah akksikhoz milyen töltőt javasolnátok? Mezőgazdasági gépekben vannak, még töltés sincs rajtuk csak beindítgatnak én meg töltögetem őket. Eddig valami piros színű fémdobozos 10a-es hagyományos töltővel csináltam, de most valami kontakt hibája lett vennem kell újat gondoltam valami normálisat vennék. Az engem nem zavar ha lassan tölti. Szóval érdemes valami drágább mikroprocesszoros intelligens töltőt venni vagy ezekre az akksikra meg használati stílusra jó a hagyományos "brummogós" klasszik töltő? Előre is köszönöm.
-
Kernel
nagyúr
Ilyenek vannak, épp a napokban is:
https://prohardver.hu/tema/re_ebay-es_kutyuk_kis_penzert/hsz_91648-91648.html
Válaszom rá:
https://prohardver.hu/tema/re_ebay-es_kutyuk_kis_penzert/hsz_92101-92101.html
Új hozzászólás Aktív témák
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest