- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hegefe
csendes tag
válasz
Sanyo77 #4295 üzenetére
Csinálj egy töltés kiegyenlítést a cellák között (Recond). Lehet pár cella nem veszi rendesen a töltő áramot, emiatt a többi meg nagyobb feszt kap. De ilyet még nem láttam 13.6V töltő feszültségen.
Pár órát pihentesd az aksit - ha még töltőn van, majd töltsd újra. Ha rögtön vízbontás indul, zárlatos v.melyik cella. Dugj passzentosan egy megfelelő méretű vékony műanyag csövet (infúzió csövet) az akku szellőző nyílásába. Ha a cső másik vége vízbe mártva buborékol. Vagy jól hallható a pezsgés, akkor vége az aksinak. Recond sem segít.
-
Soma01
veterán
válasz
Sanyo77 #4222 üzenetére
Na, az áruházban már én is láttam akciót, meg üres polcokat.
Tesco:
Bosch S3 56Ah 19.000 ft
Power Bull 55Ah 13.000 ft !!! üres polc
Power Bull 60Ah 14.500 ft !!! üres polc
Power Bull 72Ah 17.000 ft !!! üres polc
Gondolom Power Bull, miVel csak annyi volt kiírva, hogy "AKKUMULÁTOR POWERB"Auchan:
Bosch S3 70Ah 22.800 ft
Varta black dynamic 45Ah 12.700 ft
Varta black dynamic 56Ah 19.000 ft
Varta black dynamic 70Ah 24.000 ft
Varta black dynamic 88Ah 29.000 ftItt ezek voltak akciósak a címke szerint. Itt volt mindenből.
-
ddsteel
aktív tag
válasz
Sanyo77 #3765 üzenetére
Érdekes, ahogy irtad, rögtön megnéztem a lidlis akciós újságokat a neten, de se a mostaniban, se a korábbiakban nem láttam hirdetve (vagy aug 3 előtti az akció, azelőtti újság nem volt fenn). Pont arra volt dolgom, bementem a Béke téri boltba, volt 2 még, el is hoztam.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Sanyo77 #3280 üzenetére
Gondolod mindenki figyelembe vesz az aktuális hálózati feszt, mert vannak helyek ahol nagyok lehetnek az aktuális kilengések.
Nem, azt én veszem figyelembe a fórumozók helyett, és azért nem írom bele a hozzászólásba, mert nem kell beleírni.
Nekem a legnagyobb félelmem az, hogy van megvédve a töltő kimenete. A trafó, vagy bármely alkatrész halálakor egész szép pillanatnyi feszültségek (tüskék) kerülhetnek az akksira, persze pufferel, de én nem próbálnám azért ki.
Ha az említett kis trafókra gondoltál, az fizikailag nem tud leadni túláramot, tüskéket, ártalmatlan. Még primer menetzárlat esetén sem, olyankor legfeljebb kiolvad a tekercsbe integrált hőkioldó.
Ha a processzoros töltőkre gondoltál, az lényegében egy kapcsolóüzemű tápegység, felokosított szabályzókörrel. Aki ilyen tápegységek javításában járatos, az jól tudja, milyen problémákat tud okozni, amikor egy hiba miatt megfut, túlfeszültséget ad le a kimenetén, vagy "csak" impulzusokat, egy kiszáradt kondi miatt.
Ilyenkor van az, hogy a tápegység agyonvágja a számítógép, TV, vagy bármilyen készülék további áramköreit is.
Éppen ezért, egy kapcsolóüzemű tápegység mindig veszélyesebb, mint egy hagyományos trafó. Eleve, ami bonyolultabb, ott mindig több a hibalehetőség is.
Ha egy technikai fórumon nem szabad technikai ötleteket adni, az már megint az a szint, mint amikor videókat mutattam más témában:
https://www.youtube.com/watch?v=xPEa0Wc9iUc
https://www.youtube.com/watch?v=F5Y7BniaRXgEmiatt feljelentettek a moderátornál, mert soha nem lehet tudni, hogy valaki megnézi a videót és kárt okoz magának. Ami egy műszaki jellegű fórumon szerintem mondjuk nevetséges. (A dolog szépséghibája, hogy a feljelentő HDD-javításban üzletileg érdekelt volt, tehát inkább az volt a gondja, hogy rontom az üzletét.)
-
Kernel
nagyúr
válasz
Sanyo77 #3276 üzenetére
Egy gyárilag 15 A-os biztosítékkal védett szivargyújtó aljzat 15 A terhelhetőségre van tervezve, ezért kis áramú csepptöltéshez nagyon adja magát. Ahol gyújtás nélkül nem kap áramot, ott nem kap. Azt nyilván meg kell oldani, ha akarja / tudja valaki.
De ezzel nem azt mondom, hogy bekötném oda az orosz töltőmet is, amikor véletlenül lemerült az akku és gyorsan indítóképesre kell hozni, 5-10 A közötti árammal. Ilyen nagyobb impulzusokat én sem vezetnék át a rendszeren, amit egy tirisztoros töltő generál. Amit én kötök be – csepptöltést gyakorlatilag –, az szakmai szemmel nézve vicc kategória.
Sokkal inkább kell vigyázni, hogy a dugó kötése, vezetékezése korrekt legyen, hiszen ha összeérne valami, az akkut zárnám rövidre. Ha nem elég vastag a vezeték, akkor esetleg nem a biztosítékot nyomja ki, hanem a vezeték kezdene izzani.
Régebben alkalmaztam olyan megoldást is, hogy a dugó belsejébe építettem egy jól méretezett, áramkorlátozó ellenállást. Csak később rájöttem, hogy túlzott óvatosság, az említett adapterek ellenállás nélkül sem töltenek túl, akkor meg inkább menjen rá annyival is több áram.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Sanyo77 #3270 üzenetére
Még szép, hogy nem vagyunk egyformák, vannak laikusok, vannak szakmabeliek, de ezt nem kell lenézésnek venni, hiszen természetes, hogy nem érthet mindenki, mindenhez.
De azt mindenkinek fel kell tudni mérni, hogy mit ért meg egy hozzászólásból. Amiket én írtam, szakmailag nagyon alapszintű, nagyon leegyszerűsített dolgok, a közérthetőségre törekedve. De például olyan fórumolvasók részére, akik esetleg láttak már forrasztópákát is.
Azért vegyük figyelembe, hogy nem a Nők Lapja fórumán vagyunk, ez egy technikai téma.
Akinek az egészből annyi jött át, hogy rányomok 12 V-ot ész nélkül, annak meg kell venni az xx ezer forintos töltőt, amiben a processzor gondolkodik a laikus helyett is. Ezért gyártják ezeket, ezért van piaca.
Aki megértette, hogy miért nem lehet 12 V-ot rányomni ész nélkül, viszont ennek ellenére mégis akadnak házilagos, biztonságos lehetőségek, annak akad némi mozgástere, a költségek elkerülésére.
Az akkutüzes eset a részletek ismerete nélkül értelmezhetetlen, de valamilyen brutális gánymunkára utal. Az akkunak már az üres helye látszik, vagyis eldurrantották, eszerint. Pedig az nem is olyan egyszerű.
Katonaságnál egyik gépkocsivezetőnk a villáskulcsot ejtette rá egy Kamaz akkura, amitől annak oldala kirobbant. A sav szétmarta a ruháját, de más baja nem lett. Tűz sem keletkezett.
A házban lévők azt vették észre, hogy a biztosíték lekapcsolt. A nagyobbik fiúgyerek kiment, hogy megnézze mi történt. Azt látta, hogy a gépkocsi motortere ég.
Ekkor már a tűzben összeolvadt a 230 V-os vezeték is, elvileg az nyomta le a biztosítékot.
-
Inhouse
őstag
válasz
Sanyo77 #3270 üzenetére
Kipróbálta a dugasztápot, nem megy soha feljebb a megengedett feszültségnél, sosem tud kárt okozni. Egy ekkora dugasztáp nem tud tönkretenni egy autó akkumulátort. Ne ijedjetek meg ennyire, az autók elektronikáiban van azért védelem a túlfeszültség ellen, nem bolondbiztos, de 16V-on még nem lesz semmi bajuk.
A szivargyújtós töltéssel kapcsolatban felhívnám, megint a figyelmet, hogy többségében ez a gyári aljzattal nem járható út. -
agyarka
aktív tag
válasz
Sanyo77 #3246 üzenetére
A fenébe, ezt tényleg több ponton is elszámoltam.-(((
Ráadásul még a CELLÁNKÉNT 2 - 3,3 mV os határ sem stimmel mert a BatteryMINDer töltők 0,025 V/C (6x0,0416) azaz, 4,2 mV/C cellánkénti kompenzálást alkalmaznak.
Hópihe 14,7 V -14,4V =0,3 V, 0,3/ 25 = 0,012 , 0,012/6 =0,002 tehát a hópihések 2 mV /C / cellával vannak számolva.
A Forex is cellánként számolja a kompenzációt a T1232 esetében 3 mV esetén a 14,4 V ot -15C = 15,25V... +55C = 10,1V .
Fura, most számoltunk először utána a pirosgombos Ctek nek, pedig már korábban is voltak magas mért értékek.
Új hozzászólás Aktív témák
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Lian Li HydroShift 360 LCD /3x120mm RGB FAN/ HSLCD36RB (593933)
- Lian Li Hydroshift 360 LCD /FANLESS/ HSLCD36NB (593932)
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G4 - i5-7GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- ÚJ Asus TUF Gaming F17 FX707 - 17.3"FHD IPS 144Hz - i7-13620H - 16GB - 1TB - RTX 4060 -3 év garancia
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- PS Plus előfizetések