- Fűzzük össze a szavakat :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Vigyázzatok a jófogással!!!
- Internet fejlesztés országosan!
- Ep128Emu felhasználói képeskönyv
- Asszociációs játék. :)
- Egy Biztonsági őr kalandos útja.
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Mindent a StreamSharkról!
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
baani59
aktív tag
Nem maradsz le, mert a személyiknél kivezetik a digitális aláírást.
Digitális aláírás a DÁP applikációban -
batagy
őstag
Sziasztok!
A személyim 2021 áprilisában került kiállításra, azaz még éppen 2021 június előtti.
A DÁP regisztrációt ehhez a személyihez nem tudom otthonról elvégezni, egyszer be kell mennem a kormányablakba. Illetve ezen a sorozaton nem lehet frissíteni a certificate-et, ami nekem már lejárt. 2021 június utáni személyikben lehet frissíteni a tanúsítványokat.Tegyük fel, ha nem kérek új személyit (és a DÁP-ot hitelesítést elvégzem), akkor lemaradok-e bármilyen szolgáltatásról, amit csak a 2021 június utáni személyik tudnak?
Pl digitális aláírás, titkosítás,. vagy akármi?Vagy, minden ami hiányos a 2021 június előtti személyikben, azt már a DÁP tudni fogja?
-
cocka
veterán
Akkor ha jól értem, az egész cikk okafogyottá vált?
-
Na, jártam a kormányablakban. Na ott nem tudnak segíteni, pedig többen is összedugták a fejüket. De azóta sikerült mégis megoldanom.
A telefonon működik az eSzemélyiM alkalmazás, benne az:
eAzonosítás funkció szerintem megszűnt, de ezzel semmit se vesztek mivel a Digitális Állampolgárság app teljesen kiváltja.
Az eAláírás és a Szolgáltatásazonosító kocka (#231) csak informatív hogy van/nincs, mikor jár le. Nem tudom hogy ez régen is így volt-e.A kártyaolvasó funkció viszont működik újra. Eleinte nem megbízhatóként írt alá és a nevem helyett egy hosszú számsort írt a pdf-re. De utána hosszas várakozás után sikerült frissítenie valamit csak nem szabadott a telefon képernyőjét elsötétülni hagyni.
Azóta az aláírós pin kód beírása előtt egy választóablak van, ott a 2. vagyok én, mindig ki kell választani és működik, a saját nevemet írja a pdf-re.szkorhetz: viszont ahogy látom neked nincs aláírás funkció telepítve (kék kártyát nem kaptál vagy nem aktiváltad be), pc-n az e-utiokmány nálam működik, ámbár semmi értelme.
-
válasz
szkorhetz #240 üzenetére
Sajnos nálam sem megy. Olyan mintha minden rendben lenne (pc-n még az eutiokmányra kattintva is megjelennek az adataim) de egy idő után a telefonon megjelenik egy olyan hiba hogy "Új címke leolvasva - Üres címke" bontja a kapcsolatot és ennyi.
Telefonon mindig cvca hiba háromszög jön fel eazonosítás-ra..
Kénytelen leszek bemenni a hivatalba.[ Szerkesztve ]
-
-
Én ma kaptam meg a kék kártyát. Már működik.
Okmányirodában nem kell engedni hogy kérjen tőlünk pin kódot az ügyintéző ha van NFC képes Android telefonunk. Otthon állítgattam be. Sőt egyik ügyintéző még új személyit is elkezdett intézni (pedig tavaly ősszel kaptam újat), de szerencsére átkerültem másik ügyintézőhöz és az lefújta és a meglevőn aktiválta amit kell.
Ha .PDF filet írok alá az egyszerű, minden aláíráskor kéri a 7jegyű pin kódomat (amit magamnak állítottam be) egy uac ablakban. Az aláírt pdf-ben csak a nevem és az email címem látszik (amit okmányirodában kellett megadni). Igaz a hitelesség csak adobe acrobat reader-ben ellenőrizhető, más ingyenes pdf olvasóban nem.
Tehát ez a személyi igazolványos aláírás jobb mint az ügyfélkapus (AVDH) aláírásos, mert abban látszik a születési dátum és az anyja neve is, és nem is hiteles annyira.Nem .pdf file aláírásakor viszont .asice file keletkezik ami csak a keaasz progival ellenőrizhető a hitelessége, igaz a tartalma 7zip-el megnézhető.
Email: Outlookot nem használok. Thunderbird-ben valaki már életre tudta kelteni?
Csak aláírni lehet vele vagy titkosítani is? -
asdf_
veterán
Mi a teendő, ha nem áll rendelkezésre az eSzemélyihez tartozó PIN és PUK kód?
Abban az esetben személyesen az okmányirodai és kormányablak ügyfélszolgálatokon van lehetőség új PIN kód beállítására. A PUK kód pótlására azonban nincsen lehetőség, így a PIN kód elfelejtése esetén, ha nem áll rendelkezésre a PUK kód sem, akkor személyesen szükséges kérni az eSzemélyi feloldását az okmányirodai és kormányablak ügyfélszolgálatokon.
Az új kódkártya így fejből 3e Ft, de hivatkozást most nem találok rá.
Viszont ha már bent vagy, kérd a digitális aláírást is, hogy ne kelljen még egyszer menni, amikor majd az kell.
-
flash-
veterán
sziasztok
ha az uj szemelyi melle megkaptam a borítekot amiben valami kod van es azzal kellett volna vusszamenni a hivatalba tavaly hogy az eszemelyi reszt aktivaltassam a szemelyi igazolvanyomon am ezt nem tettem meg sot a boríték sincs mar meg akkor mi a menet? hova kell mennem? -
asdf_
veterán
válasz
st3v3np3t3r #232 üzenetére
Háááát, ez legyen az almások problémája
Akartam amúgy írni, mert bizonytalan voltam benne, egyik részét olvasva úgy jött le, hogy Apple cuccal nem megy, másikról meg úgy, hogy igen (csak akkor ha nem, akkor nem áll össze, hogy almással akkor tulajdonképp most mire is használható). Volt az írásban, hogy alig lehet valamit módosítani (ez valamilyen szinten logikus is) de vészhelyzet esetén értesítendő telefonszámot azt lehet, azt kipróbáltam.
[ Szerkesztve ]
-
Köszi az infót, frissítettem a cikket... De a " már nem szükséges 10-15 ezer forintot erre elszórni." kiegészíteném azzal, hogy csak azoknak, akik megfelelő androidos telefonnal rendelkeznek, hogy a kártyaolvasó funkció működjön, ugyanis iOS-en a kártyaolvasó funkció nem működik!
Kipróbáltam én is, Galaxy S22-vel gond nélkül megy a kártyaolvasó funkció.
Mégy egyszer köszi az infót
-
asdf_
veterán
Megjelent az e-SzemélyiM app. NFC képes telefont így kártyaolvasóként lehet használni, már nem szükséges 10-15 ezer forintot erre elszórni. Wifin keresztül kapcsolódik a számítógéphez az app (azonos lokális hálón kell lennie a két készüléknek).
-
ChiliChili
tag
válasz
UberMutant #229 üzenetére
Ha láttad volna a két ügyintézőt, minden egyértelmű lenne...
-
UberMutant
őstag
válasz
ChiliChili #226 üzenetére
érdekes, hogy még mindig lebeszélik az embereket az e-aláírásról.
-
válasz
egyet értek cocka-val. az ügyvédi hablaty egy nagy marhaság.
cocka: jelenleg túlságosan korlátozott a digitális aláírás használata, pedig sokkal több mindenre lehetne használni, mit amire jelenleg engedik
-
cocka
veterán
válasz
Együtt kellett volna megkapd az új személyivel.
Az ügyvédi hablaty meg hülyeség, miért ne igényelhetne magánszemély is ilyet? Bár tulajdonképpen én se használtam ki ezt az aláírásos dolgot, csak azt hittem, majd el lehet intézni így is ezt-azt. Hát én hagytam lejárni. Nem érdekel.
-
ChiliChili
tag
Sziasztok!
Kaptam egy értesítést emailben:
„Tájékoztatjuk, hogy 000000XX számú személyazonosító igazolványának elektronikus aláírás funkciójához tartozó minősített tanúsítványa XY nap múlva lejár.”Elmentem az okmányirodába, ahol azt mondták, hogy ha nem vagyok ügyvéd, akkor nem kell ez nekem...
Persze, ezt én nem hittem el és szeretném érvényesíteni a szolgáltatást. Ugye jól értékelem a helyzetet és hasznos lesz számomra?A PIN kártyát nem találom, mert az új személyi még a járvány kezdetekor készült el 2020-ban és akkor azt mondták, majd értesítenek, mikor és hova kell mennem, de ez elmaradt hivatalos részről, részemről meg elfelejtődött, a zöld pin kártyával együtt. Van valakinek tudása arról, hogyan tovább?
[ Szerkesztve ]
-
gekkoXT
senior tag
válasz
st3v3np3t3r #224 üzenetére
köszi az infókat
-
Hírek:
Az NJSZT tartott egy ingyenes webmeetinget Október 20.-án, amiben szó esett a eSzemélyi jövőjéről. Az alábbi funkciók bevezetéséről illetve bővítéséről esett szó:
ePass(utiokmány), eID, eSign, eNEK
ePass: lényegében egy digitális útlevélként funkcionálna
eID: elektronikus azonosítás/hitelesítés funkció
eSign: Elektronikus aláírás, ennek a felhasználási körét bővítenék(munkaügyi vagy céges iratok és cégek, ügyvédek is használhatnák)
eNEK: tömegközlekedési-,belépő kártya, illetve ügyfélhitelesítésKészülőben van az eSzemélyi mobilApplikáció... az app tartalmazna egy Mobiltárcát, amiben tárolni lehet a TAJ kártyát(új nevén a Hatósági Igazolvány),Adókártyát és Jogosítványt.
Számomra továbbá még mindig érdekesség, hogy a külföldről beszerezhető egyes eSzemélyi olvasók miért lettek kizárva a használatból. Tudom, sablon szöveg, firmware kompatibilitás miatt, de ez 99%, hogy kamu duma. Egyedüli értelmét annak látom a dologban, hogy a hazai és esetenként jóval drágább eszközöket tukmálják rá a magyar emberekre, ez a tipikusan "Vedd a hazait" elv. Ez egy nagyon jó kényszerítés, bár nem hiszem, hogy jogosan teszik, hogy egyazon gyártó termékét kizárják, csak mert nem magyar nyelvű. Nagyon mélyen nem megyek az árak keresésébe, de még mindig eléggé nagy az ár ingadozás:
Reiner cyberJack® RFID standard: A gyártó 30ezer Ft-ért árulja, itthon 40-60ezer FT
Reiner cyberJack® RFID basis: A gyártó 14ezer Ft-ért árulja, itthon 20ezer Ft
ACS ACR1252U USB NFC Reader: A gyártó 22ezer Ft-ért árulja, itthon 17-35ezer Ft
Identiv CLOUD 3700F(még a nevét sem tudják normálisan kiírni, uTrust 3700 F hivatalosan!: A gyártó 22ezer Ft-ért árulja, itthon 1 helyen találtam 31ezer Ft-ért.Az árakból is látszik, hogy a legnagyobb árkülönbséget a Reiner cyberJack® RFID standard-re tették, a gyártói árhoz képest akár dupla árkülönbség is lehet.
-
-
flash-
veterán
köszi st3v3np3t3r !
utána néztem és tényleg kell személyi külföldre!!amúgy tudja valaki hogy hány munkanap alatt szokott elkészülni az e személyi?
lejárt a régi sima és úgy mentem be csináltatni azt mondták ha már előző lejárt akkor ebben az esetben gyrsabban megvan.[ Szerkesztve ]
-
-
baani59
aktív tag
Nem elég a jogsi.
Úti okmányok az EU-ban. -
flash-
veterán
Egyébként mivel nincs hivatalos ügyek topic ezért itt kerdezem hogy ha van jogsim akkor egyáltalán nem kell semmihez se a személyi? Semmi ugyintezeshez?
Valamit kulfoldi utazashoz is (romania) eleg a jogsi? -
wwhy
veterán
Viszont MS doc-ot nem lehet vele aláírni, csak pdf-et, és ez elég sz@r ügy (az én szempontomból).
-
-
flash-
veterán
Olyan eszemélyihez való kártyaolvasót amit tudok otthon használni hivatali ügyekhez olyat hol lehet a legolcsóbban venni itthon és milyet?
Nehany bm ajanlas van link de azok dragak, par ezer forintos nincs ami ugyanugy hasznalható?[ Szerkesztve ]
-
cocka
veterán
válasz
waverider #213 üzenetére
Ígéretekkel tele a padlás, de mikor lesz bátorság a mögötte lévő infrastruktúrát használni is végre? Egyszeri polgárként hiába szeretném az előnyeit kihasználni, ha félnek tőle az ügyintézők és/vagy nem értenek hozzá vagy ne adj isten ki sincs építve adott helyen az infrastruktúra. LOL
Vagy ha tudják és ismerik is mit hogy kéne, inkább lebeszélnek a használatáról, mert az nekik több adminisztrációval járna. vicc
remélhetőleg hamarosan útra kelhetünk megint..
hiú ábránd
[ Szerkesztve ]
-
waverider
senior tag
jómagam idén Januárban cseréltettem, mert lejárt a régi típusú.
két dolgot megerősített az ügyintéző aki kivételesen valami magasabb rangú tiszt volt és nem irodista.
"a következő 6 éven belül vagy amikor ez a kártya érvényét veszti és újat kapok, bekerül a lakcím kártya és a jogsi is az eSzemélyibe. ezért is adják csak 6 évre és nem 10-re, mint az előzőt"ez előző régi típusú személyivel főként 2018-2020 közt 2 helyen gyűlt meg a bajom, skandinávoknál és hollandoknál. többször is kellett 10-15 percet ülnöm az elkülönítő helyen v előtte, pedig nem volt különösebben elkopva - elhasználva a személyim, de mivel az új biztonsági előírásaiknak már nem felelt meg, így kérdőre vontak párszor.
aki ezt a plusz 15 perc vagy fél óra reptér extra időt kihagyná ezen országokban az cseréltesse az újra szerintem.
remélhetőleg hamarosan útra kelhetünk megint...
[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
De a választási lehetőséged adott (és ha valóban használni akarod az e-Azonosítás és e-Aláírás funkciót, amikhez mindenképpen kell az aktiválás, PIN, akkor talán nem nagy beruházás egy kártyaolvasó beszerzése), nem kötelez senki arra, hogy kormányablakban aktiváld/cseréld le a PIN-t. Tehát vagy neked, mint kártyabirtokosnak kell gondoskodnod arról, hogy tudd függetlenül a közigazgatás által biztosított lehetőségtől elvégezni az aktiválást, vagy élsz azzal.
Szóval amit a #208-ban irtál, az nem helytálló, legalábbis abban a formában, ahogy ott írtad. Persze teljesen megértem azt, hogy sokkal kényelmesebb lenne az online, de kötelező hardveres eszköz (= kártyaolvasó) nélkül megoldható PIN csere az eSzemélyinél, de azt hiszem, ez technológiai jellegből fakadó korlát is.
[ Szerkesztve ]
-
gekkoXT
senior tag
Az új e-személyihez kapott zöld kódkártyán az ideiglenes pin van, ezt vagy komrányablakban, vagy kártyaolvasóval (szerintem elég kevés embernek van) lehet végleges pin-re "cserélni". Ergo én akinek nincs kártyaolvasóm, kénytelen vagyok bemenni, ha végleges pin kócot akarok az e-személyimhez.
Szüval igen, lehet online, kártyaolvasóval, de mivel az kevés embernek van, azért kvázi mégsem lehet. Addig örizgessem a zöld kódkártyát, és ne felejtsem el magammal vinni ha megyek bármiért az okmányirodába. -
Tim82
félisten
Valamit nagyon félreértesz.
"Az aktiváló PIN kódot az állandó személyazonosító igazolványhoz tartozó PIN kód legelső használata előtt az okmányirodai és kormányablak ügyfélszolgálatokon személyesen vagy amennyiben az állampolgár rendelkezik megfelelő kártyaolvasó eszközzel, otthonról a http://eszemelyi.hu/letoltesek felületen elérhető kártyakiolvasó alkalmazás – eSzemélyi Kliens – letöltését és telepítését követően kötelezően meg kell adni."
(forrás, az "1. Az állandó személyazonosító igazolványhoz tartozó kódok amelyeket az átadásra került ZÖLD borítékban talál" alatti "Aktiváló PIN kód" feliratra kattintás után megjelenő tájékoztatóból, kiemelés tőlem)
Kb. ugyanez vonatkozik az e-Aláírásra is (a fenti rész az e-Azonosításra). Aztán ezután már meg lehet változtatni a PIN-t, de miért kellene ezt kötelezően, csak okmányirodában/kormányablakban?
[ Szerkesztve ]
-
gekkoXT
senior tag
Az azért megdöbbentő, hogy nem lehet végleges pint csináni online hanem csak az okmányirodában/kormányablakban lehet. Addig őrizgesd a pin kártyát...
-
hzsolee
őstag
válasz
st3v3np3t3r #205 üzenetére
Uh, tényleg kell az a szemüveg...
-
-
hzsolee
őstag
válasz
st3v3np3t3r #29 üzenetére
Még jó, hogy Szépné arcát nem takarták ki. Kellemes....
-
Dyingsoul
veterán
válasz
Donki Hóte #199 üzenetére
Szerintem az ujjlenyomat tárolása több problémát vet fel, mint amennyit megold.
Hogy konteósan fogalmazzak:
Nem belénk ültetik a chip-et, hanem minket ültetnek a chip-be... -
-
Persze, lehet hamisítani, de honnan veszik az ujjlenyomatot, amit le kell másolni?
Senkit sem győzködök, hogy adja meg az ujjlenyomatát, de azért azt te is beláthatod, hogy egy újabb azonosító plusz biztonságot jelent.
A személyin van aláírás, ezt egy gyerek is tudja hamisítani. Van rajta fénykép, kis hajfestés, kis fodrász, szemüveg, stb. és máris be lehet csapni vele sokakat.
Ha van rajta ujjlenyomat is, akkor már kell elég komoly igyekezet kell, hogy megszerezzék a tiédet a másoláshoz, pluszban nagyon komoly technika, hogy műanyag zseléből ál-ujjlenyomatot csináljanak a hamisításhoz. Ha elterjed, hogy az ujjlenyomatot is ellenőrzik a személyinél, akkor Gazsi üzletének befellegzett, aki azért lopkodja a személyiket, hogy előfizetéses mobiltelefonokat vegyen vele.
-
Reggie0
félisten
válasz
Donki Hóte #194 üzenetére
Hogyne lehetne szavazni vele. En mar 20 eve azzal jarok szavazni. Ingatlant is azzal inteztem, nincs szemelyim 20 eve. A szemelyi semmihez sem kell, max a gyerekeknek, akiknek nincs jogsijuk es utleveluk.
[ Szerkesztve ]
-
gekkoXT
senior tag
Myth Busters elég gyorsan bebizonyította, h az ujjelnyomattal elég könyű visszaélni, szóval én megértem, ha valaki üdzkodik megadni.
-
-
-
válasz
Donki Hóte #191 üzenetére
Nemcsak a lelkük egy részét lopták el, hanem kb. az összes földjüket...
-
Reggie0
félisten
válasz
Donki Hóte #191 üzenetére
Miert ne tudna? Ezekhez eleg a jogsi is, max kulfoldre nem tud utazni.
-
Akkor 2021 augusztusa után se érvényes útleveled nem lesz, se személyid. Az útlevélhez már egy ideje kötelező ujjlenyomatot adni, a személyihez pedig augusztustól lesz kötelező, szóval ha utána járna le, akkor ujjlenyomat nélkül nem tudsz hosszabbítani.
Nyilván nem hal bele senki abba, hogy se érvényes személyije, se útlevele nincs, persze külföldre utazni, bankszámlát nyitni, házasodni, elválni, gyereket anyakönyvezni, házat, autót venni, vagy eladni, lakcímet változtatni, egyetemre beiratkozni, BKV bérletet venni, stb, stb. nem fogsz tudni (jogosítvánnyal országon belül el lehet lenni egy ideig, amíg az is le nem jár, aztán teljesen törvényenkívüli leszel
).
Olyanok vagytok, mint az észak-amerikai indiánok voltak az 1800-as években, ők lefényképezni nem engedték magukat, mert azt tartották, hogy a fénykép készítésével ellopják a lelkük egy részét
-
k-adi
nagyúr
válasz
Donki Hóte #185 üzenetére
értetlenkedés .. hogyne.. te csak add meg nyugodtan.. én nem fogom
-
Dyingsoul
veterán
válasz
Donki Hóte #173 üzenetére
Az ujjlenyomatot én használom saját magam azonosítására, például banki rendszerekben. Én ezt az információt (az ujjlenyomatomat) nem szeretném rábízni a kormányra és a személyigazolványhoz kapcsolt rendszerekre. A BKK-s malőr után pláne nem, de lehetne sorolni az indokokat napestig.
Különben is, kötelező jelleggel vegyenek ujjlenyomatot a bűnözőkről ahogy eddig is, ne tőlem.
Azon pláne meglepődtem, hogy azt mondod ez EU-s döntés. Hol a GDPR? Nem csak arról kellene szólnia a GDPR-nak, hogy az adatokat csak hozzájárulással és kellő körültekintéssel kell kezelni, hanem arról is, hogy csak a valóban szükséges adatokat gyűjtsék.
Természetesen nem veled vitatkozom erről, csak kicsit bosszant a dolog. Aztán lehet idővel megbékélek vele, de tetszeni soha nem fog. -
válasz
Donki Hóte #183 üzenetére
Ha jól emlékszem, a cikk és a korábbi hozzászólások nagy részének is az volt a konklúziója, hogy milyen sok mindenre lehetNE használni, ha adottak lennének hozzá a feltételek.
Pl. bár az ügyvédeknek-közjegyzőknek hivatalból van kártyaolvasójuk, semmi nem írja elő, hogy a felek személyazonosságának ellenőrzéséhez használják a kártya elektronikus funkcióit.
Tudhatna közlekedési bérletet is - ha lenne olvasó minden buszon, vonaton, villamoson, de legalább a kallereknél.
Kiválthatná a TAJ-kártyát - ha nem lenne sokkal egyszerűbb a 9 számjeggyel dolgozni, akár papírfecniről bepötyögve.
Kiválthatná az adókártyát - ha nem ugyanez lenne a helyzet, csak 11 számjeggyel.
A jogsit is kiválthatná - ha a rendőröknél is lenne kártyaolvasó, amivel pl. az egyes kategóriákat és azok érvényességi idejét ellenőrizni tudnák.
Stb. -
Reggie0
félisten
válasz
Donki Hóte #181 üzenetére
"Egyébként miért van ez a nagy ellenkezés az ujjlenyomat rögzítésével szemben?"
Nem bizunk az allamban
Amugy praktikus dolog az ujjlenyomatos azonositas, csak sajnos az ujjlenyomatot ma mar konnyu hamisitani is es mivel mindenhol otthagyod ezert megszerezni se tul nehez. Egy elvesztett kartya eseten eselyes, hogy ott lesz raja, mig a pin kod remelhetoleg nem.
[ Szerkesztve ]
-
Látom, hogy csak a szándékos értetlenkedés megy
Ha az olvasó máshol is pont ugyanezt a két ujjadat pont ugyanígy olvassa be, akkor tökéletesen megfelel azonosításra.
A rendőrségnek azért kell teljes ujjlenyomat, mert ők ujjlenyomat töredékeket is azonosítani szeretnének, egy betörés tettesét nehéz lenne rávenni, hogy az ablak felfeszítésekor a hüvelyk és a mutatóujját pontosan merőlegesen helyezze az ablaküvegre
-
k-adi
nagyúr
válasz
"azokat is csak laposan odaérintve, nem oldalra görgetve."
aha akkor mi értelme?
-
Pedig szerintem tök jó, hogy van az e-személyin ujjlenyomat, sokkal több helyen kellene használni ennek a beolvasását.
Pl. ha ellopják a személyidet és visszaélne vele egy hozzád egy kicsit hasonlító személy, akkor jó (lenne) ha nemcsak a rajta lévő fényképet néznék meg, hanem az ujjlenyomatot is, rögtön kiderülne, hogy aki éppen te a nevedben akarja a lakásodat eladni, az valójában nem is te vagy
-
válasz
Mondjuk mert semmi értelme. Az ilyen jellegű ujjlenyomat-azonosítást tök könnyű átverni. Laptopra/mobilra kényelmi egyszerűsítésnek jó, de biztonsági szempontból felejtős.
-
A pöcsöd mérete nem állandó a határon, a mérete attól függ, hogy egy csinos szőke nő útlevélkezelő méri, vagy egy morózus arab férfi, szóval azt eleve nem lehet biometrikus azonosítónak megadni.
Ellenben az ujjlenyomatod állandó, független attól, hogy ki nézi, tehát a megfelel a biometrikus azonosítóval szemben támasztott követelményeknek
Egyébként miért van ez a nagy ellenkezés az ujjlenyomat rögzítésével szemben?
A személyihez, útlevélhez nem úgy veszik le az ujjlenyomatodat, mint a rendőrségen, a rendőrségen mind a 10 ujjadról körömtől-körömig oldalra görgetve leveszik az ujjlenyomatot, a személyihez csak két ujjadat veszik fel, azokat is csak laposan odaérintve, nem oldalra görgetve.
-
cocka
veterán
Tudtommal csak akkor kell kötelező jelleggel megadni, ha EU-s vagy EGT országba utazol. De ha nem utazgatsz sehova, valóban semmi értelme, főleg hogy még mindig ott tartunk, hogy a kártyák és az infrastruktúra már velünk vannak évek óta, de a fejekben még mindig nagy a káosz, ha használni akarod. Úgy hiába akarok valamit rutinszerűen használni, ha az ellenoldal tájékozatlan, és a végfelhasználónak kell tájékoztatnia olyan dolgokról a személyzetet, amit már rég tudniuk kéne.
Továbbá addig értelmetlenek a funkciók, amíg mindre van kvázi feltétel nélküli helyettesítő folyamat. Tehát talán csak az elektronikus aláírás kivételével minden mást el tudok intézni elektronikus személyi nélkül is vagy sima személyivel. Na amíg ez a helyzet, addig senki ne várjon jelentős előrelépést.
-
válasz
Donki Hóte #177 üzenetére
Ennyi erővel lemérhetnék a pöcsöd méretét is, hiszen mi haszna van NEM megadni? Úgy értem azon túl, hogy nyilvántartsák rólad, mert csak.
Engem ennél sokkal jobban zavar amúgy, hogy nincsen épeszű és könnyen kezelhető felület a hozzáférési jogosultságok kezeléséhez. Már önmagában a csodás nevű EESZT jogosultság-kiosztó felülete is pilótavizsgás agyrém. Aminek persze annyi értelme van, hogy ha nem adsz meg minden jogot mindenkinek, akkor kb. nyugodtan meg is dögölhetsz.
Bájdövéj egy normális rendszerben lenne rá lehetőséged, hogy lekérdezd, az adataid közül ki és mit (mikor, miért) nézett meg.
-
Semmi. Sőt, magának a személyi igazolványnak sincs semmi haszna, az USA-ban pl. nem is elterjedt
Viszont az EU kötelezővé tett a fénykép mellett az ujjlenyomat rögzítését a személyin lévő chipben, így rögzíteni kell és kész...
Viszont a kérdésed ellentéte is jogos, mi haszna van NEM megadni az ujjlenyomatot
-
DrDobos
őstag
válasz
Donki Hóte #175 üzenetére
Mi haszna van megadni az ujjlenyomatot?
-
Nem csinálják meg, visszahívnak később, ha már megjavult az ujjad
EU-s előírás, hogy kell rá az ujjlenyomat.
Van egy speciális betegség, ami azzal jár, hogy az embernek nincs ujjlenyomata. Na, ők nagyot fognak szívni, mert nekik ugyan megcsinálják a személyit ujjlenyomat nélkül, de pl. másik országba történő belépéshez nem tudják majd használni, szóval pl. repülni nem fognak tudni
-
válasz
Donki Hóte #173 üzenetére
Vagy szerezz "véletlenül" egy sérülést az ujjadra épp akkor.
-
-
Sancza
tag
válasz
st3v3np3t3r #168 üzenetére
Lényegében írtam, ott van a cikk címében, hogy magánszemélyként ! Ebből logikusan az következik, hogy a cikk teljes terjedelme magánszemélyekre vonatkozik, nem egyéni vállalkozókra és cégekre.
Lehet én nem fogalmaztam pontosan, vagy nem értem a magyar nyelvet.
Szóval, az hogy Te leírod, hogy mire lehet magánszemélyként használni az eSzemélyit, abból semmilyen formában nem következik, hogy azt más célra (üzleti, munka) nem lehet használni ha ez nincs külön leírva. Ráadásul egy cég által aláírt dokumentum van a cikkben (tudom, hogy csak mintának, hogy hogyan néz ki egy aláírás PDF-en), de ezt sokan értelmezhetik úgy is, hogy lehet használni üzleti célra is az eSzemélyi aláírást, hiszen a leírásban is egy ilyen példa van.Egyébként ez a kitétel csak az aláírásra vonatkozik, azaz csak magáncélú aláírásra használható, céges, munkaügyi célú aláírásra nem.
Ezt azért kell kiemelni, hangsúlyozni, mert sokszor láttam, hogy céges dokumentumokat, számlákat eSzemélyivel írták aláSzolgáltatási szerződés első oldaláról:
Igénybevevő tudomásul veszi, hogy az eSzemélyihez kapcsolódó elektronikus aláírásszolgáltatást csak magáncélra használhatja fel; a szolgáltatáshasználata bármilyen üzleti, munkahelyi vagy egyéb szakmai tevékenység céljából nem megengedett.
Sajnos az ilyen jellegű dolgokat muszáj szájbarágósan egyértelműen leírni, mert vannak akik hajlamosak félre érteni, rosszul értelmezni ezeket. -
BestofJAVA
tag
Ezt követendő példának találom, tudnál készíteni róla egy részletes bemutatót fotókkal?
-
Tim82
félisten
Az hogy jogilag ugyanaz a két aláírás (AVDH és eSzemélyi), az csak Magyarországon van így. Erre van egy külön jogszabály (talán az elektronikus ügyintézési tv-ben), ami ugyanolyan joghatást biztosít az AVDH aláírásnak mint a minősített aláírásnak.
451/2016. (XII. 19.) Korm. rendelet az elektronikus ügyintézés részletszabályairól:
"112. §
(1) Az azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés (a továbbiakban: AVDH) KEÜSZ keretében a szolgáltató a személyhez rendelésről kiállított igazolást elektronikus dokumentumba vagy az elektronikus dokumentumhoz kapcsolt záradékba foglalja, és azt – a hitelesítendő nyilatkozattal együtt – minősített vagy minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus bélyegzővel, valamint minősített időbélyegzővel hitelesíti.
(2) Az (1) bekezdés szerinti igazolás tartalmazza
a) az ügyfél nevét és a rendelkezésére álló azonosító adatok közül az ügyfél által megjelölt és az AVDH szolgáltatója által az azonosítási szolgáltatónál, a központi azonosítási ügynök, a rendelkezési nyilvántartás vagy az összerendelési nyilvántartás igénybevételével lekérdezett adatokat, valamint
b) a nyilatkozat további azonosító adatait.(3) Ha a nyilatkozatot több személyhez kell rendelni, a szolgáltató az egyes személyekhez rendelés során az (1) és (2) bekezdés megfelelő alkalmazásával jár el.
(4) Az e § rendelkezései szerint kiállított okirat teljes bizonyító erejű magánokirat."
-
-
Nagus
senior tag
Március végén jár le a személyim és már ilyen förtelmet kapok. A hátam közepére sem kívánom és mivel a vészhelyzet alatt érvényes a lejárt okmány is ezért kivárok.
Annyi előnye lesz, hogy a TAJ és adókártya kikerül a zsebemből. A hülye kódkártyáikkal meg hagyjanak békén, rászarok a PIN kódjukra.
Azt sem tudom mi az az e recept. Az elmúlt 20 évben még papír recept sem volt a kezemben.[ Szerkesztve ]
-
Sancza
tag
Egy példa mire jó (többek között) az eSzemélyi aláírás
Pár éve a lakáshitelemet átvittem egy másik bankhoz. Ez azzal járt, hogy végtörlesztési kérelmet kellett beadni régi bankhoz. Ez a végtörlesztési kérelem egy olyan papír amihez két tanú aláírását is kérték. Azt tudni kell, hogy a minősített aláírás (és az AVDH) jogilag egy teljes bizonyító erejű magánokiratnak számít (2016. évi CXXX. törvény a polgári perrendtartásról 325. § (1) f )
Szóval a végtörlesztési nyilatkozatot elektronikusa kitöltöttem , eSzemélyivel aláírtam és időbélyegeztem, majd elküldtem e-mail-ben. A bank szó nélkül elfogadta. így nem kellett tanúkat keresgélnem és postával szórakozgatnomTermészetesen erre bármelyik hitelesítés szolgáltatól igényelt minősített aláírás alkalmas, nemcsak az eSzemélyi.
Jó lenne, ha egyre több helyen elfogadnák az aláírást, de sajnos nagyon sok helyen még nem fogadják el. Egyik ilyen cég a Fundamenta, akivel kénytelen voltam postán levelezgetni pár hónapja, mert egyszerűen nem hajlandók tudomást venni az elektronikus aláírásról
Ahelyett, hogy pikk pakk leleveleztük volna elektronikusan a dolgokat, hetek mentek el a postai levelezgetésekkel
-
Sancza
tag
válasz
st3v3np3t3r #162 üzenetére
Ha szerinted nem lehet, akkor a tanusítvány miért tartalmaz olyan bejegyzést, hogy: A lemezen lévő adatok titkosítása, ha nem lehet titkosításra használni.
ö mert esetleg baromságokat ír a ringyóz ?láttunk már ilyet
nekem még több célt ír a ringyóz az én tanúsítványomra
megnézed jobban a tanúsítványt, akkor láthatod , hogy csak a "non-repudiation" /letagadhatatlanság van bekapcsolva , semmi más! Minősített aláírás céljára kiadott tanúsítványokban csak ez az egy lehet bekapcsolva!Az eSzemélyi csak magáncélú aláírásra használható! Nem is írtam olyat, hogy cégszerű aláírásra is lehet használni.
De nem is írtad, hogy nem lehet! Ezért írtam pontosításnak, főleg, hogy egy számla aláírását részletezed. Emiatt gondolhatják mások, hogy lehet üzleti, munka célra is használni.Nagyon nem! Nem a pin kód a titkos kulcs! Erre van valami publikus dokumentációd is ami alá támasztja?
Basszus, az egész kriptográfiának az a lényege, hogy a privát kulcs titokban maradjon!
Minősített aláírást csak minősített aláírást létrehozó eszközzel hozhatsz létre. Ezeknek az eszközöknek a lényege, hogy a bennük tárolt kulcs semmilyen formában nem nyerhetőek ki és hogy a kulcs semmilyen formában nem is létezett az eszközön kívül (azaz importálni sem lehet az eszközre!!)
Nagyon komoly külső független tanúsító szervezetek tesztelik ezeket az eszközöket és tanúsítják hogy ezeknek a követelményeknek megfelelnek (Common Criteria - CC, stb) ezek az eszközök. A hitelesítésszolgáltatók csak ilyen eszközökre adhatnak ki minősített aláírás létrehozására alkalmas tanúsítványt.
Példának itt találsz egy tanúsításjelentést IDPrime 940 -es kártyáról:
https://hiteles.gov.hu/cikk/83/safenet_idprime_940_intelligens_kartya
(eSzemélyi kártyának is létezik ilyen tanúsítása, de az most passz, merre van, megkeresheted nyugodtan, ezek publikus dokumentumok)most ezek után szerinted a pin kód a titkos kulcsod?
Dell Latitude laptopokba épített NFC-s kártyaolvasó tökéletesen kezeli az eSZIG-et, nem kell feltétlenül az eSzemélyi honlapon lévő kártyaolvasókat használni. Köszi az infót. De szintén nem írtam olyat, hogy csak BM által jóvágyahott olvasókkal működik.
??
ez csak egy kiegészítő információ volt (látva mennyi nyekergés volt itt a hozzászólások között az olvasók miatt)Valaki valahol írta, hogy a KEAESZ-hez nem kell internet. Ha rendes aláírást szeretnél csinálni, kell internet hozzá, anélkül nem tudsz időbélyeget tenni az aláírásra! KEAASZ, nem KEAESZ. Mellesleg erről is kellene valami pontosabb dokumentáció.
KEAESZ-t és a KEAASZ-t mindig keverem , bocsi
(KEAESZ: https://keaesz.gov.hu/keaesz/validate.html )milyen pontosabb dokumentációra gondolsz? erre? :
https://eszemelyi.hu/dok/KEAASZ_Felhasznaloi_leiras_v1_33_20171012.pdf
4.2.2 fejezetSzerintem magától értetődő, hogy egy netes szolgáltatás igénybevételéhez szükség van internet elérésre. Márpedig az időbélyeg szolgáltatás interneten keresztül vehető igénybe
-
Ha szerinted nem lehet, akkor a tanusítvány miért tartalmaz olyan bejegyzést, hogy: A lemezen lévő adatok titkosítása, ha nem lehet titkosításra használni.
Az eSzemélyi csak magáncélú aláírásra használható! Nem is írtam olyat, hogy cégszerű aláírásra is lehet használni.Nagyon nem! Nem a pin kód a titkos kulcs! Erre van valami publikus dokumentációd is ami alá támasztja?
Dell Latitude laptopokba épített NFC-s kártyaolvasó tökéletesen kezeli az eSZIG-et, nem kell feltétlenül az eSzemélyi honlapon lévő kártyaolvasókat használni. Köszi az infót. De szintén nem írtam olyat, hogy csak BM által jóvágyahott olvasókkal működik.
Valaki valahol írta, hogy a KEAESZ-hez nem kell internet. Ha rendes aláírást szeretnél csinálni, kell internet hozzá, anélkül nem tudsz időbélyeget tenni az aláírásra! KEAASZ, nem KEAESZ. Mellesleg erről is kellene valami pontosabb dokumentáció.
-
Sancza
tag
Ezt kicsit pontosítanám
Az AVDH az aláírandó dokumentumra egy minősített tanúsítványra visszavezetett fokozott bélyegzőt tesz. Nem hoz (nem hozhat) létre minősített aláírást!
Az eSzemélyivel minősített elektronikus aláírást lehet létrehozni. Ezt az aláírást az EU-ban mindenhol ugyan úgy el kell fogadni, mindenhol ugyanolyan jogi hatással bír.
Az hogy jogilag ugyanaz a két aláírás (AVDH és eSzemélyi), az csak Magyarországon van így. Erre van egy külön jogszabály (talán az elektronikus ügyintézési tv-ben), ami ugyanolyan joghatást biztosít az AVDH aláírásnak mint a minősített aláírásnak.
Az EU-ban az AVDH aláírás csak egy NISZ GOVCA által kiadott fokozott bélyegző lesz és nem lesz olyan joghatása mint egy minősített aláírásnak.Cikkhez :
A tanúsítvány élettartamával kapcsolatban
Jelenleg 2 éves érvényességi idejű tanúsítványok kerülnek kibocsátásra. Ez az alap. De a tanúsítvány érvényességi ideje nem lehet hosszabb mint az eSzemélyi kártya érvényességi ideje! így akinek az igazolvány érvényességi idejéből kevesebb mint 2 év van hátra a tanúsítvány igénylésének időpontjában, neki a kiadott tanúsítvány érvényességi ideje rövidebb lesz mint 2év. Nekem most a tanúsítványom csak 13 hónapig érvényes emiatt.[ Szerkesztve ]
-
Sancza
tag
Pár helyesbítés, kiegészítés a cikkhez:
De akár adatot is titkosíthatunk vele. (Nem próbáltam.)
Nem ! Aláírás célú tanúsítvánnyal nem lehet titkosítani!
A tanúsítványok tartalmaz egy úgynevezett kulcshasználati biteket , ezek mondják meg, hogy az adott tanúsítvány mire használható. Ezt a tanúsítványt kiállító szolgáltató állítja be. A titkosításnak is van ilyen jelzése. Rendes aláíró programok ezeket tiszteletben tartják, ha a tanúsítványban ez nincs engedélyezve, akkor nem engedik titkosításra használni.
De akár meg lehet kerülni ezeket a programokat, és a tanúsítványból kivenni a publikus kulcsot és azzal titkosítani, de a kititkosításhoz már kell a privát kulcs. Minősített aláírás céljára kiadott tanúsítványhoz tartozó privát kulcs egy biztonságos aláírást létrehozó eszközön kerül kiadásra (máshogy nem lehet). Ez az eszköz (token, kártya) a privát kulcsot csak aláírásra és aláírás ellenőrzésre engedi használni. Titkosításra / kititkosításra már nem!Nem mellékesen az eSzemélyi ECC kulcsot használ (p256), ezzel aztán végkép nem olyan triviális titkosítani mint a hagyományos RSA kulcsokkal. Jelenleg úgy tudom, nincs olyan hardver eszköz, ami támogatná az ECC alapú titkosítás funkciót
(vagy ritka mint a fehér holló) Tanúsított eszközök tuti nem tudják.
Máik fontos dolog:
Az eSzemélyi csak magáncélú aláírásra használható!
Azaz, ha van egy céged, akkor a céged vagy munkaheyled nevében történő aláírásra nem használható az eSzemélyi! (nem írhatsz alá céges szerződést, számlát, stb,)Ezt a "Felhasználói tanúsítványok kezelő"-ben találjuk, mint "Személyes tanúsítvány".
Ha jól sejtem a tanúsítvány titkos kulcsa, az nem más, mint az e-Aláírás PIN kódja, amit használatkor kér:
Nagyon nem! Nem a pin kód a titkos kulcs! Ezt jó lenne átfogalmazni, mert így gáz
Pin kód megadásával engedélyezed, hogy az alkalmazások "hozzáférjenek" a kártyán tárol privát kulcshoz (műveletet hajtsanak végre vele)!Kártya olvasó témában:
Dell Latitude laptopokba épített NFC-s kártyaolvasó tökéletesen kezeli az eSZIG-et, nem kell feltétlenül az eSzemélyi honlapon lévő kártyaolvasókat használni.
De a kártya teljes használhatóságát csak azokkal az olvasókkal garantálja a BM! Mivel csak azokkal az olvasókkal lettek teljes körűen letesztelve.Valaki valahol írta, hogy a KEAESZ-hez nem kell internet. Ha rendes aláírást szeretnél csinálni, kell internet hozzá, anélkül nem tudsz időbélyeget tenni az aláírásra!
-
-
Sancza
tag
Az ügyintéző emellett megkérdezi, hogy hozzájárulsz-e, hogy a tanúsítvány nyilvános kulcsát közzétegyék az országos adatbázisban. Ez kell a működéshez és ha nemet mondasz rá, az e-mail cím nem kerül be a tanúsítványba, mert az rendszer űrlap kitöltője automatikusan törli.
Az, hogy nyilatkozol arról, hogy a kiadott tanústvány bekerüljöne-e a publikus tanúsítványtárba, annak égvilágon semmi köze ahhoz, hogy bekerülhet-e a kiadott tanúsítványba az email címed. Ez két egymástól teljesen független dolog. Az ügyintéző rosszul tudja! Sajnos az ügyintézők jórésze rosszul tud dolgokat az eSZIG aláíárs funkciójával kapcsolatban és sokszor félretájékoztatják az állampolgárokat (és sokszor néhányan tudatosan teszik ezt)
sajnos ez a tapasztalat
-
Luser2000
addikt
válasz
st3v3np3t3r #156 üzenetére
Már, hogy miről? A semmiről? Vagy a közlekedési alkalmazásról?
Hiteles forrás arról, lehetne, ha valaki használná. De arról, hogy senki nem használja ...[ Szerkesztve ]
-
-
Luser2000
addikt
válasz
st3v3np3t3r #142 üzenetére
Az ún. "közlekedési alkalmazás" települt föl. "Előnye", hogy az égvilágon nem használja senki.
-
Szerintem a PH! olvasók túlnyomó többsége eléggé nagyfiú ahhoz, hogy el tudja dönteni, hogy érdekli egy adott téma, vagy sem
(A maradék persze rákattint mindenre, aztán itt duzzog, de ez nem a cikkírók hibája.)
A cikk legnagyobb értéke az szerintem az, hogy korrektül kiolvasható belőle az, hogy az e-személyi elektronikus funkciói pillanatnyilag nincsenek kihasználva és ennek az okai mind a kibocsátó, mind a lehetséges elfogadói területeknek felróhatók
-
Tim82
félisten
Szerintem téged sem kényszerített rá senki, hogy rákattints a címre és elolvasd a cikket. Azt gondolnám, hogy felnőtt ember el tudja dönteni a(z amúgy korrekt) cím alapján, hogy érdekli-e a téma, majd intelligensen azt is le tudja kezelni, ha mások voltak az elvárásai a cikkel kapcsolatban vagy a végkövetkeztetései nem azok, mint a cikkírónak - de persze tévedhetek is.
-
Pont jó lesz, ha visszahúzol innen a Facebookra levezetni a frusztrációd.
Egészen konkrétan sima "magán" bejegyzésnek írta st3v3np3t3r az eredetit. Én javasoltam neki, hogy akár címlapos írás is lehetne belőle, mert valószínűleg sokak érdeklődésére számot tartana. (Akár azzal a konklúzióval is, hogy magánszemély számára túl bonyolult és nem jó semmire. Ez is információ.)
-
-
Sinesol
veterán
válasz
st3v3np3t3r #147 üzenetére
Itt epp te vagy az, aki trollkodik.
Bár ki tudja, lehet tenyleg nem erted miről is beszelünk.Na mindegy, leptem a topikbol, nem tamogatom tovabb a szemetelesed.
[ Szerkesztve ]
-
-
Sinesol
veterán
válasz
st3v3np3t3r #145 üzenetére
Kattintasszamot, ez kb ugyanaz, mint amikor valaki facebook likeokra vadaszik.
-
-
Sinesol
veterán
válasz
st3v3np3t3r #143 üzenetére
Csak mert nem fizetnek érte, még nyugodtan lehet kattvadász.
-
-
válasz
MasterMark #141 üzenetére
Nem, ugyanis mint az a közösségi közlekedés funkció nekem nem volt telepítve a kártyára, így az adott hsz-nen szereplő linken keresztül megigényeltem és azt írta ki, hogy Adatok írása kártya, a művelet végén langyos volt a eSzemélyim. Nyilván ha nem írt volna rá semmit, akkor nem lett volna langyos.
-
MasterMark
titán
válasz
st3v3np3t3r #107 üzenetére
Hmm nem gondoltam volna, hogy ráteszik az adatokat magára a kártyára.
Nem csak a digitális aláíráshoz van rajta ami kell?
[ Szerkesztve ]
-
k-adi
nagyúr
ez valami telexes clickb cikk?
Mire is használható otthon az E-személyi? --- nem derül ki, azon kívül hogy macerás meg minden.......
-
cocka
veterán
Kedvenc példám. Gyógyszerkiváltás másnak.
Mit kér tőled TAJ számot, OK, bediktálod. Mondod mit akarsz, aztán személyit kér, de csak azért, hogy ellenőrizze, megvan-e a kártya, majd odatol az orrod alá egy fecnit, hogy írd alá. Nem lehetne ezt az aláírást mondjuk kiváltani az e-személyis PIN kódommal, ha már személyit kérnek?
Mondjuk hiába állítottam be az e-azonosítás PIN kódot, soha sehol nem kérik, meg még hülyének is néznek, hogy mit akarok én. A kártya már mindent tud vagy mindenre is fel van készítve, az infrastruktúra már kevésbé, de még ha kiváló is lenne a mögötte lévő infrastruktúra, ahhoz először a fejekben is rendet kéne tenni. Hiába működne esetleg jól a rendszer, ha mindenki síkhülye a kezeléséhez. Ez itt a legnagyobb gond.
Elektronikusan bejegyzett ajánlott küldemény feladása.... amikor az egész OK, és már tudni kéne használni a rendszert, aztán úgy kezdik, hogy lebeszélnek róla, úgy folytatják, hogy jajj hogy is kell ezt, mit is kéne most nekünk csinálni... nem is értették mit akarok. 15 perc alatt akarták "rajtam begyakorolni" élesben, mire rájöttek mit hogy kell. Gondoltam magamban, ezt nektek már tudni kéne. És jönnek ilyen hülye érvekkel, hogy de még sose próbált így feladni levelet senki. Ennyit a 21. századi módszerekről. LOL
-
Tim82
félisten
Lehet, hogy a stílusom valóban nem volt a legszerencsésebb, ha egy ismeretlennek ezután az első dolga, hogy mind szakmai, mind emberi minőségemet érintően kapásból pökhendinek, arrogánsnak, illetve idegileg nem százasnak állitson be, nyilván "minden sértési szándék nélkül". My bad.
Bocsánat, nem bírtam megállni némi szarkazmus nélkül.
Elnézést, ne vegyél egészen komolyan.
Valóban "morgós" ember vagyok és ahogy írtam, úgy gondolom, hogy az, ha csomagolom a mondanivalómat olyan témában, ahol a pontos információ fontos és későbbi kellemetlenségeket előz meg, nem visz előrébb senkit és semmit. Remélem, nem kell ezen felül nekiállnom bizonygatni, hogy nem verem otthon az asszonyt (és a berendezést sem kalapáccsal), nem végzem úgy a munkám, hogy porba alázom a velem kapcsolatba kerülőket stb.
-
gekkoXT
senior tag
Annyira sajnálom. De tényleg. Végigolvastam a kommentjeidet. A szakmaiságot egy másodpercig se vitattam. Ellenben a megfogalmazási módból süt a frusztrációd, az idegességed és a stresszkezelési problémáid. Ha tévedek és simán morgós vagy és még senki sem mondta, hogy zavaró a stílusod, még egyszer elnézést kérek. Off topic-ban merészeltem írni, mert eléggé türelmesek voltak a többiek. Te dolgod, hogy egy ilyen témában is képes vagy hozni ezt a sértett, arrogáns stílust, de remélem, otthon azért nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb vagy. Mindenféle sértési szándék nélkül írom ezt.
-
gekkoXT
senior tag
Remélem te nem foglalkozol közvetlenül ügyfelekkel, hamár részben vagy egészben kapcsolódik a témához a munkád. A stílusod az a kategória, ami miatt az ügyfelek azt éreznék, lekezelik őket és a pökhendi ügyintéző szivességet tesz, nem pedig a munkáját végzi az ügyfél érdekében.
[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
Volt arról bárhol is szó, hogy nem lehet több típusú kártyaolvasót használni? A cikkben is linkelve van azon típusok listája, amelyeket a Belügyminisztérium bevizsgált. A potenciális probléma továbbra sem a kártyaolvasó típussal, hanem a forgalmazási országnak megfelelő lokalizációval, firmware-rel kapcsolatos.
-
baani59
aktív tag
Sziasztok,
mivel alapvetően szeretek/támogatok mindenféle papír és személyes jelenlétet kímélő megoldást, amint lehetőségem nyílt, e-személyire váltottam. Azóta szomorúan tapasztalom, hogy egy helyben toporog az alkalmazása ...
A használatához a német Amazonon vettem egy "Reiner cyberJack® RFID basis" olvasót. A használata során nem tapasztaltam semmi problémát.
Amit még meg szeretnék osztani veletek, mert nem találtam a téma indító írásban és a hozzászólásokban sem ezt az infót: az e-mail aláírás akkor használható, ha a tanúsítvány tartalmazza a használni kívánt e-mail címet. Az ügyintéző emellett megkérdezi, hogy hozzájárulsz-e, hogy a tanúsítvány nyilvános kulcsát közzétegyék az országos adatbázisban. Ez kell a működéshez és ha nemet mondasz rá, az e-mail cím nem kerül be a tanúsítványba, mert az rendszer űrlap kitöltője automatikusan törli.
A tanúsítvány érvényesítésekor azt mondták, hogy a funkciók egyezni fognak a lejárttal, de az e-mail címet simán kihagyták. Módosítani pedig nem lehet, csak újat csináltatni 2 év múlva. Az ügyintéző azt tanácsolta, hogy mondjam azt, hogy elveszett a személyi. Ehhez már nem volt kedvem, elengedtem az e-mail aláírást. -
sztanozs
veterán
Én ugyanígy jártam, az én édesanyámat rövid ékezettel anyakönyvezték, de az én anykönyvi kivonatomban hosszúval szerepel a neve, mert úgy értette az ügyintéző. Amikor személyit cseréltem akkor tűnt fel, és szóltam, hogy ez nem lesz jó így - mondták, hogy akkor szíveskedjek befáradni abba az okmányirodába, ahol anno kiállították a születésimet - édesanyámmal és az ő születésijével -, és akkor majd csinálnak valamit.
-
Tim82
félisten
válasz
st3v3np3t3r #123 üzenetére
A munkámhoz kapcsolódó belső információkat (mint említettem, a témával összefüggő a munkaköröm) ennél jobban nem fogok megosztani - nem mintha tudnék vagy akarnék bármilyen formában linkelni ide hibajegyet. Példát írtam, vissza kellene olvasni. Az meg a te dolgod, hogy mennyire vagy képes különbséget tenni a "lebaszás" és a jószándékkal megosztott információ, figyelmeztetés között.
-
-
Reggie0
félisten
Haragudni nem haragszom ra. Csak szomoru, hogy nem akar gondolkodni.
Persze, lehet szorszalhasogatni a szabalyok menten, de az egesznek ugyis az a vege, hogy el lesz intezve, legfeljebb mind a kettonknek tobb idejebe kerul. De a vilag nem lesz se elorebb, se hatrabb.[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
válasz
st3v3np3t3r #107 üzenetére
Az Aquánál is németnyelvű CyberJack RFID Standard-et árulnak! Akkor ezek ezerint ezt sem szabad megvenni, mert probléma lehet vele?? És ez dupla annyi amennyért én vettem külfödről
Igen, így van, onnan is csak saját felelősségre, az itt leírt infók tudatában bevállalva érdemes megvenni, ha nem magyar lokalizációs, nem magyar piacra/forgalmazásra szánt kártyaolvasó. Az ott írtakon nem fog változtatni az, hogy magyarországi bolt is árul külföldről beszerzett, külföldi forgalmazásra szánt kártyaolvasót (nyilván ugyanazon okból szerezték be külföldről, amiért te is, megtehetik, nincsen törvényi akadálya). Mellesleg az általam említett konkrét eset is hazai beszerzés volt, ha azt nézzük, geolokáció szempontjából hol volt a bolt, ahonnan a pórul járt tulajdonos beszerezte.
-
arcsi84
aktív tag
Itt alapvetően nem az emberre kell haragudni, mert az ügyintéző is jogszabályt követ.
Ami természetesen a legtöbb esetben, kusza, logikátlan és ostoba. De sajnos a hatályos jogszabály szerint kell eljárni.
Azonban a logikátlan jogszabályok esetén is van lehetőség némi méltányosságra, amennyiben megfelelő a kommunikáció.
Én a napi életemben, azt veszem észre, hogy kulturált kommunikációval sok esetben előrébb jut az ember, mint hisztivel, fenyegetőzéssel. Mert az ügyintéző jóindulatán is múlik a dolog.
Egy profi ügyintéző meg tud úgy szopatni, hogy azt se tudod, hogy fiú vagy e vagy lány és végig tartja magát a jogszabályokhoz. -
arcsi84
aktív tag
válasz
st3v3np3t3r #14 üzenetére
Köszönjük a cikket, rendkívül informatív volt.
Sajnos a gyakorlatban szinte semmi hasznát nem veszi egy átlag polgár az eszemélyi funkcióinak.
Ezért persze nem feltétlenül az okmány a hibás, hanem a hozzá kapcsolódó infrastruktúra is gyerekcipőben jár még.A legnagyobb baj azonban a befogadó közönségben van.
A mai magyar 30 év feletti állampolgárok több, mint 75%-a azt az amúgy nem túl bonyolult lécet nem sikerül megugrania, hogy időpontot foglaljon egy ügyintézésre. (Legyen az hivatali vagy más szolgáltató ügyintézése)
Ha egyáltalán van ügyfélkapuja, nagyjából 60%, hogy nem tud belépni vagy kezelni azt, pedig az mo.hu felület szinte hülye biztosra van megcsinálva.
Jók ezek az innovációk és akik ilyen tekintetben érdeklődőek, azok ki is tudják egy részét használni, de ezek az innovációk vagy 20-30 év múlva érnek majd be, vagy rákényszerítik a népet.
-
Reggie0
félisten
Tisztaban vagyok vele, csak eppen adott szituacioban semmit sem szamit. Meg azt sincs ertelme tanusitani, hogy en elfogadom a meghatalmazast, mert annal jobban semmi sem tanusitja, hogy en megyek oda az ugyintezohoz a papirral es igazolom magam az ugyintezonek az irataimmal. Tehat ezt nincs ertelme tanusitani. Tanusitani itt csak azt van ertelme, hogy aki meghatalmaz engem, az valoban szabad akaratabol es sajat maga adja meg a meghatalmazast. Az a baj, hogy a burokrataknak nulla logikajuk van es erre meg buszkek is.
[ Szerkesztve ]
-
arcsi84
aktív tag
válasz
#89309696 #109 üzenetére
Igazából csak szerencsés vagy, hogy eddig nem volt belőle baj. Mert ha édesanyád a leánykori nevét megváltoztatta, akkor az magával vonja az összes olyan okmány cseréjét, amin az a név szerepel. Tehát a tieidet is.
Bele futhatsz olyan esetbe, amikor majd a néveltérés miatt kerülsz egy joghátrányos helyzetbe.
Elhiheted, hogy ha szigorúbb ügyintézővel hoz össze a sors, nem fog azzal bajlódni, hogy korábbi okmányokat nézegessen, ugyanis neked 15 napon belül kezdeményezni kellett volna a cserét.
Elutasítja a kérelmedet és még jogszabályt sem szeg meg ezzel.[ Szerkesztve ]
-
arcsi84
aktív tag
Hát a kötekedő ügyintéző nem tehet arról, hogy nem vagy tisztában a tanúk szerepével egy papíron.
Ugyanis a tanúk azt igazolják az aláírásukkal, hogy te és a másik fél előttük írta alá a papírokat.
Mivel te nem írtad alá ezért a tanúk munkája semmit nem ér.Nagy kedvencem, amikor boldog boldogtalan aláír tanúként minden szart. Aztán meg csodálkoznak, ha egyszer beidézik őket egy tárgyalásra, például illegális lopott autó átírásnál és pislognak, hogy ők csak aláírtak.
-
törölt tag
Egyszer igazoltatott rendőr gyalog, nem volt nálam semmi ahogy sose, bemondtam az adataimat pontosan, megnézte a gépén aztán elköszönt. Ha épp autóval vagyok akkor ez 45 ezerbe kerül, de még eddig nem volt ilyen. Ezek nagyon erősen függnek amúgy attól, hogy ki van a másik oldalon. Gyógyszertárban a nagyszülőknek, szülőknek a gyógyszereit fejből bemondott tajszám alapján simán kiadják, semmit nem kérnek. Aztán egyszer olyan sokan voltak, hogy átmentem egy másikba inkább, ott meg nem akarták kiadni, merthogy így nem adhatják ki meg blabla, úgyhogy visszamentem oda ahova menni szoktam.
Ezeket el kell engedni. Ilyen lehetetlen rendszerben meg főleg, ahol a hivatalos iratok feldolgozása azon múlik melyik Manyi néni ül a székben.
-
Reggie0
félisten
válasz
#89309696 #109 üzenetére
Nekem azon kotekedett az ugyintezo, hogy meghatalmazassal besetaltam ugyet intezni, de a meghatalmazast en nem irtam ala, mint meghatalmazott. Kerdeztem, hogy ez megis miert problema, nyilvan nem lennek itt papirostul ugyet intezni, ha nem fogadom el a meghatalmazast. Mertcsak. Mondom jo, alariom. De ne irjam ala, mert azt elobb kell, mint a ket tanunak, szoval nem jo.... Vegul az lett, hogy hazaugortam es visszajottem 30 masodperc alatt, csak mar rajta volt az alairasom.
Meg jo, hogy nem kell alairni az alairasom, hogy tenyleg en irtam ala.[ Szerkesztve ]
-
suste
veterán
válasz
#89309696 #109 üzenetére
nekem még cifrább, mert anyukám Zsuzsanna, de az anyakönyvi kivonatomon egy kosz darab kerülhetett a névhez, és így Zsuzsánna -nak láthatták a hivatalban ...... sejtheted a többit
de pont letojom, szerintem nincs is ilyen név hivatalosan, és anyukám is úgy gondolja, hogy Zsuzsanna a neve -
törölt tag
Ezt mondjuk jó tudni, nekem anyám Zsuzsanna volt és Zsuzsára íratta át a nevét, de nekem minden dokumentumom Zsuzsanna ugyanúgy. Nem szóltak érte sose.
De mikor ilyen elvetemült, való életet sose látott jogászok által megkreált paragrafusokba futok amik itthon igencsak jellemzőek, általában az a reakcióm, hogy karmoljanak falat. Nem fogom kidobni az összes iratomat emiatt az biztos, oldják meg a visszakeresést és azonosítást, minden digitális ma már nem nehéz visszakeresni, hogy miért mi az anyám neve egy műanyag kártyán. Ilyenkor elgondolkozom rajta, hogy tényleg 2021-ben vagyunk-e vagy valami multiverzumban ugrálunk.Mikor a jogsit csináltattam (sokszor csinálták, mert több kategóriám is van) egyszer TünciManyi néni megkérdezte, hogy miért nem csináltatom meg a személyit, mert látja le van járva. Mondom mert a jogsi is alkalmas belföldön személyazonosításra, de autón kívül az sincs nálam. Erre felháborodva mondja, hogy de hát így hogyan lehet élni, ez mennyire felelőtlen. Hát mondom veszek levegőt, eszek, iszok és lezajlanak bennem a biokémiai folyamatok, így élek. Annyira megsértődött utána már nem is szólt hozzám többet.
[ Szerkesztve ]
-
És #70-re is válaszul...
Mindenkinek kötelező érvényes azonosító okmányal rendelkeznie. Még a csecsemőnek is, akinek ugye az életkorából kifolyóan sem lehet jogsija. Igen, lehet útlevéllel is igazolni egy kicsit, de egyrészt a személyi ingyen van, másrészt a személyi hamarabb van kész, harmadrészt meg úgysem fognak szaladgálni olyan országba, ahová kellene az útlevél. Vagyis a legkézenfekvőbb megoldás mindenki számára a személyi (lenne). Aztán hogy az életben ez után mit szerez még meg, az már más kérdés, és hogy mit nem fog lejárat után érvényesíttetni, az egy következő. Szerintem. -
Csak mert a múltkor le lettem b*$zva, mert miért németből rendeltem. Most találtam! Tessék! [link]
Az Aquánál is németnyelvű CyberJack RFID Standard-et árulnak! Akkor ezek ezerint ezt sem szabad megvenni, mert probléma lehet vele?? És ez dupla annyi amennyért én vettem külfödről#106 MasterMark: Nem, az adatok a kártyán vannak. A kártya és számítógép között erősen titkosított adatkapcsolatra van szükség. Ezért nem felel meg mindenféle RFID/NFC olvasó. Az eSzemélyi klienshez és a KEAASZ-hoz lényegében nem kell aktív internet kapcsolat, csak akkor ha az ügyfélkapun szeretnél az eSzemélyivel ügyet intézni.
[ Szerkesztve ]
-
MasterMark
titán
Ha tényleg gond a nyelv az olvasónál az amúgy elég gáz.
Miért kell ehhez speciális olvasó? Miért nem jó bármilyen RFID olvasó? Van valami plusz hardveres védelem is? Ha van akkor miért van, az is csak az elterjedését korlátozza.
Vagy csak lusták voltak leprogramozni, ahogy a több nyelvű olvasó támogatását?Ugyebár az adatok nem magán a kártyán vannak, hanem valahol máshol, a kártyán csak a kód van ahhoz a másik helyhez. Ezért nem értem a hercehurcát ezzel a részével.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
lo Szeretném bemutatni, hogy mit tud az eSzemélyi, illetve hogy mire és hogyan lehet használni.
- Játékosoknak szánt, 4K@240 Hz-es monitor a GameMax értelmezésében
- Xbox Series X|S
- Egy tápkábel négy vezetékét elvágva is működik a GeForce RTX 5090
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Yettel topik
- Napelem
- Milyen légkondit a lakásba?
- Horgász topik
- Azonnali játékos kérdések órája
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- További aktív témák...