- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lupi00
tag
Sziasztok. 775 alatt volt ennyi és ilyen sebességű ramom. Ennyit a memóriaigényről.
-
Lajos8721
csendes tag
Nem rossz teszt,,de vannak benne túlzások a 960 erejét illetően,hogy milyen brutálul megver egy r9 380-at,várjunk ezzel még egy kicsit,nem mellesleg kár ecsetelni a 960-an fogyasztását ,ugyanis én a 4gb-os 380-at egy 350wattos corsair tápról nyomom ettöl kisebb táp kell egy 960 alá ? ne mááár !!
-
zippofcy
senior tag
A CPU limitről csak annyit hogy most húztam fel az i5 ösöm 3.3 (turbo 3.8) ghzről 4.3-ra és az egyetlen játék ami gyorsult pár fps-t az a HotS (nagyon CPU igényes mert minden minionnak meg a 10 játékosnak is folyamatosan számolja az egymáshoz való ütközését / kerülő útját) és az is csak 5-ös teamfightokban.
Crysis 3 se gyorsult semmit. Pedig ahogy már írtam mindent AA nélkül játszok szal nem lehet hogy amiatt nem kell a VGAnak több procisebesség.
Az hogy hány %-on megy egy mag egy adott játék alatt nem jelent semmit. Csomó mást is számol a proci nem csak a VGAnak, pl. fizika, netkód, vagy lásd fentebb HotS.Lehet megnézem majd haver 970-esét is de biztos vagyok benne hogy az se lesz CPU limitált. Esetleg 1024x768-ban shadereket minimumra véve de ki játszik úgy?
-
Hunork
veterán
válasz
unrealnoise #179 üzenetére
Értem én! Csak az R9 390 cikkekben tele volt, hogy igazán i7 a trása, de ez ügyben természetesen nincs tapasztalatom.
Viszont ezt ma hallottam, elnézést kérek mindenkitől:
Miért jó az informatikusnak?
Mert az exe futtatható. -
mcs
veterán
válasz
unrealnoise #179 üzenetére
Azért egy Project Carsot is nézz meg, ahol esős-viharos pályán az i5 4460 mind a négy magja 70-80%on teker 960al.
-
unrealnoise
senior tag
Messze nem kell még egy 980Ti-nek sem I7. Én most vettem egy i5 4590-et, és nem két napra tervezek vele. Brutális, hogy mennyire GPU limit van a legtöbb játékban, ezt a GTX960-at elmondom nektek még az i3 4330 is tökéletesen kihajtotta az esetek 96%-ban. Egy valami miatt váltottam: Szeretnék majd újabb GPU-t, meg majd a VR is érdekelne.
De ne csináljunk már úgy, mintha egy i5 nem lenne elég lényegében bármire ilyen játékok mellett...
-
Hunork
veterán
Nem lehet gond, nem hiszem el, hogy minden okés.
1. A te kártyáddal azért kellene menni a minden max-nak.
2. Driver probléma. Én csak olvasom, hogy vannak gondok, nem a Crimson van fent neked? Csinálj egy teljes driver uninstallt a DDU programmal, gép restart, és tegyél fel egy stabilat. De ez csak egy ötlet. -
Rakeem
aktív tag
Én elszomorodtam a cikk elolvasását követően.
Valszeg nálam nem gömbölyű valami, de a GTA V nekem a beépített benchmarkkal minimum 20, maximum 38 fps-t produkál egy Sapphire R9-390X 8Gb/512b Tri-X karival, FullHD-n.Lehet a zöld oldalra kellett volna állnom amikor az új gépem decemberben összeraktam.
-
Hunork
veterán
SSD ügyben egyetértek, csak szívtam a fogam most is decemberben, és inkább vettem az 1TB WD merevlemezt, kellett már nagyon, mindig kevés a hely.
Táp amúgy pont FSP, vagy XFX, vagy esetleg Be quiet. nyilván ártól függ, és a kábelezéstől, a lényeg, hogy minél vékonyabb legyen, szép legyen a ház belseje, takaros!
De ez az év terve, nyárra már okosabb leszek. (A hat hónapos tervem, hogy minden hónapban megpróbálok beújítani valamit. ) -
mcs
veterán
Félmoduláris tápból tudom ajánlani az FSP Hyper M-et, ha olcsóbban szeretnéd megúszni. Nekem semmilyen marhaságot nem művelt még eddig a 700as (kop-kop
).
Amúgy az ssd-hez nagyon lazán álltam hozzá addig, amíg meg nem vettem. Az elmúlt 10 év egyik legnagyobb technikai újítása véleményem szerint. -
Hunork
veterán
-
DRCrain
csendes tag
-
Chaser
legenda
3D tudása megvan. Melegszik/nem melegszik téma is. Most hogy mondod igazából minden
OC meg úgyis egyedi. De azért tud lendíteni 20%-ot is. Legalábbis régi kártyáknál simán. Feszültségemelés nélkül azért gpu/ram órajelet emeltem pl 5670-nél is, érezhető volt.
szerk: nem is tudom mikor volt utoljára nv vga-m
-
DRCrain
csendes tag
Mostanában tervezek gépet vásárolni és eredetileg egy R9 380at szemeltem ki, de itt olvasgatva, lehet, hogy végül GTX 960 lesz belőle. Árban kb 5.000 forint a különbség és kb ugyanazt tudja, kisebb fogyasztás mellett. Legutolsó két vga-m Nvidia volt, egyedül az új API-k miatt gondolkodtam el a váltáson, de akkor lehet, hogy még mindig nem érdemes.
-
mcs
veterán
Olvasgatom ismét a cikkedet, majd amikor az ssdre tettél utalást, gondoltam ránézek a profilodra, és szinte sokkolt a tény, hogy nem használsz ahhoz a remek konfighoz.
Miért nem vettél még bele?
Engem kb az idegbaj kerülgetne, ha újra lemezes vinyón kellene futtatnom oprendszert, annyival gyorsabb az ssd nála. -
Hunork
veterán
válasz
Csapoati #152 üzenetére
Hát ez pontosan így van! És az is igaz, hogy a régi PC kuckó sincs már meg.
Van helyette webáruház, és kínos és hosszú gariztatás adott esetben.
(bár én ezt megúsztam, két dolgot cseréltek nekem, de még régebben, memóriát és CD olvasót, nem volt gond.)
Ja, és régen volt QBasic és a jó öreg Dos 6. Most meg mindenki ujjong, hogy a gép magától csinál mindent. Lesz is ebből galiba még egyszer... -
Hunork
veterán
Ó, hát elég részletes tesztet készítettem, nem is tudom, mit mondhatnék még.
Illetve az még a jövő, talán a hétvége, hogy megnézem a gyári boost órajelen, mit produkál, bár sokra nem számítok, pár fps nem nagy dolog. Ami tuti, hogy 1-2 évig FHD-hoz i5 mellé a 960 remek, bár a jövőt senki nem ismeri, így azt sem, mikor jön el az idő, mikor a 960 is maximum Medium-on tolja a játékokat.A 970 az bitang jó lenne, de elég drága szerintem. A 980 meg már olyan, hogy mellé tényleg egy i7 dukálna, megint csak szerintem.
-
Értem. Tehát nem érdekel hol a hiba, a gyártó a hibás, és kész. Ennyike.
A Crimson gyak. egy Béta Driver, így nem csoda, hogy bugos. A korábbi stabil Catalyst-ek között viszont szvsz nem nagyobb a bugok arány, mint a zöld oldalon - vagy legalábbis nem tudok róla, hogy készült volna empirikus felmérés a témában.
Amit linkeltél cikket abba is beleolvastam a fórumba, bakker az elsők között ott vannak az AMD driver panaszok...
Miért, talán Intel HD Graphics panaszok legyenek az AMD topikban? Elég életszerű, hogy a panaszosok is megjelennek egy ilyen cikk alatt...A piac mindenesetre megmutatta hogy mennyire érdekli kinek mi milyen mértékben a hibája ha valami nem kóser, az AMD majd eldönti mit csinál, ha azt az utat követi ami szerinted rendben van akkor nagyon hamar megszívja mindenki úgy mint a cpu piacon.
Hogy mi van? -
Peat;)
veterán
válasz
AxBattler #151 üzenetére
Hihetetlen fafejű vagy, már többször írtam engem nem érdekel hol a hiba, az érdekel hogy nálam legyen jó a dolog, ennyi, nem fogok egy topikot átnyálazni konkrétan mi hol merre hibás, mert nem érdekel, pláne hogy nem olyan hardwaret birtoklok, azt látom hogy van probléma, tulajok által jelzett probléma. AMD oldalon egyértelmű hogy van sár a gyártó oldalán is, ahogy írod hogy a "crimson" driver pl bugos...de az nem számít.
Eszem megáll, ingyen nano-ra hajtasz? Ha összejön volt részem benne így legalább mostani vga-dat adjad oda
Amit linkeltél cikket abba is beleolvastam a fórumba, bakker az elsők között ott vannak az AMD driver panaszok, itt neked nem engem kéne figyelni hanem a tulajokat és a gyártónak is őket kellene figyelemmel kísérni. A piac mindenesetre megmutatta hogy mennyire érdekli kinek mi milyen mértékben a hibája ha valami nem kóser, az AMD majd eldönti mit csinál, ha azt az utat követi ami szerinted rendben van akkor nagyon hamar megszívja mindenki úgy mint a cpu piacon.
-
Chaser
legenda
Ha van még tapasztalat a vga-ról az érdekelne, én is vele szemeztem. Azt hogy mi mellé megy még nem tudom. Terveim szerint egy haswell i5-höz. Tetszik hogy félig qsssban van, ha gariztatni kell hát kell, 3 év után meg nem érdekes. Silent is gold
980-at már drágállom azért, hogy havi pár órát bohóckodjak...max 10-20 óra közt lenne érdemben használva. AMD-t meg nem akarok.
szerk: illetve 970 ami jönne utána, 980 már tényleg brutál hülyeség lenne részemről
Akinek van esetleg tapasztalata, sandy i7 3,2Ghz-es FHD alá bőven elég ha nem tévedek nagyot? 6 magos a kicsike. Haswell i5-tel sem lennék sokkal előrébb ha jól sejtem.
-
Asszem' ez idevág:
Mennyit gyorsít egy újabb VGA driver a játékokon? -
Csapoati
nagyúr
Tény, hogy egyre jobban korlátozzák a felhasználók szabadságát. Nyilván ehhez van köze annak is, hogy most már kb mindenkinek (az 5 éves gyerektől a 95 éves üknagypapáig) van gépe és nem mindenki ért hozzá - emiatt nem akarnak szívni azzal a gyártók, hogy elcseszik maguknak a cuccost a kevésbé hozzáértők. Ha meg tuningolni akarsz, vegyél gámmer cuccokat jó drágán...
-
Egyszerűen nem életszerű hogy gyártói érdekeltség szemlélettel akarunk vga kártyákat megítélni, mint fogyasztók, sőt mivel ez egy tesztről szól és játékosoknak szól számomra ez szakmai hiba.
Nettó félremagyarázás. A saját érdekemet nézem, csak nem a gyártót, hanem a játékfejlesztőt hibáztatom, ti. ha vannak olyan játékok, amik hibátlanul futnak adott driverrel, akkor miért nem lehet más programokat is így megírni?
Szerk.: és most nem a Crimson-ról beszélek, azt mindenki tudja, hogy bug-os.Tessék odamenni AMD fiúknak és tökönrúgni a feljesztőket, de csak miután összerakták a drivert. Motiválni kell őket, nem rájuk hagyni hogy minden faszányos így.
Az a kiadó feladata, már ha érdekelt a bevételek, és a cég imidzsének fenntartásában. Ezt a hardvergyártótól elvárni, hát hogy is mondjam... Számomra nonszensz hozzáállás...(#147) Peat
Hát azt nem tudom miért ugrál az órajelük, gyártó vagy driver hiba, csak írták hogy az a c betűs driver ami már nem a jó öreg catalyst nem az igazi, ennyit láttam.
Én kérek elnézést. Ha előbb tisztában vagyok a tájékozottságoddal, eszembe sem jut megkérdőjelezni az igazadat.(#149) lezso6
A Crimsonnal tényleg vannak bajok, de ebben nincs semmi új, s eredetileg nem is erről szólt a vita, csak szépen el lett terelve a jó öreg szalmabáb módszerral.
Igen, ugyanazt az elcsépelt lúzerfordulatot nyomatják már az elejétől kezdve, de nem esik le nekik, hogy homok került az érvrendszerbe. -
-
Hunork
veterán
Nem háború ez. Eszmecsere.
Amúgy nem igaz, hogy nem hajtja ki, erre jó példa több játék is (GTA5, Batman...)
Többen is leírták, már nem az a fontos a mai GPU fronton, hogy hány bit, hanem maga a GPU felépítése. Így lehet, hogy a 380 nagyjából pariban van a 960-al, pedig ott 256 bit van. Akkor hogy is van ez?
Visszatérve: fontos persze, de nem a legfontosabb. És azt is kell nézni, hogy milyen célból készül a kártya, melyik vásárlórétegnek. Éppen ezért pl. teljesen felesleges egy R9 390 hasonlítás egy szinttel lejjebb, persze hogy hülyére veri mindegyiket. -
Peat;)
veterán
Hát azt nem tudom miért ugrál az órajelük, gyártó vagy driver hiba, csak írták hogy az a c betűs driver ami már nem a jó öreg catalyst nem az igazi, ennyit láttam. 960-nél annyit látni problémából hogy a gigabyte kártyákon a hűtés van hogy felpörög indokalatlanul aminek nincs kihatása a teljesítményre és gyártói hiba. Fentebb is ezt írtam, hiba mindenhol van, csak más a mértéke, vagy kihatása. Onnan indult az egész hogy hype miatt írtam be ezeket, meg hogy fejlesztők hibája stb stb, de hát ha más a minőség akkor más. Ha fordul a kocka és nvidia lesz ilyen azt is le kell írni. Elvégre csak azért van a fórum vagy mi.
Egyébként simán benne van hogy a 380x egy év múlva kétszer annyi fps-t fog kipréselni magából mint a 960-as, lehetséges opció és ha így lesz szerinted nem cserélem le a zöld szörnyeteget?
Én tényleg a magam oldaláról nézem a dolgokat, attól még lehet hogy nem tökéletesen látok, de teljesen rosszul biztos nem.
-
Pityu.
nagyúr
Mi ez AMD vs NVidia háború?
jó nagy vita gerjesztődött a 960 as véleményezésem után
-
Peat;)
veterán
Kíváncsiságból egyébként megint beleolvastam egy amd topikba, konkrétan a 380, 380x-be elvégre az passzol ide és csak nem akar abbamaradni a téma. Ahogy elnézem azon megy az ügyeskedés hogy lockolják az órajeleket, mert különben az ugrál pár tulajnál. Az egyik fórumozó már írta is hogy mi lenne ha 960-asra váltana. Ezek szerintem egyértelműen AMD hibák amelyeket magának köszönhet hogy elhesegeti ilyenekkel a vásárlóit, mert aki frissen lép be a pc játékok világába, esetleg nvidia után próbálja ki az AMD-t és nem olvas előtte napi szinten híreket csak telepíti a legfrissebb drivert az ebbe futhat bele. Pedig már jött ki javítás ahhoz a driverhez a ph! híreket látva. Számomra ennél több igazolás újfent nem szükséges ahhoz hogy a korábban írtakat továbbra is tartsam. Ezekhez jönnek még hozzá pluszban a specifikus játékproblémák.
Egyszerűen nem életszerű hogy gyártói érdekeltség szemlélettel akarunk vga kártyákat megítélni, mint fogyasztók, sőt mivel ez egy tesztről szól és játékosoknak szól számomra ez szakmai hiba. Kb olyan mint ha a kormány megmondaná hogy azért adózunk sokat mert tökéletes utakat, egészségügyet, oktatást stb kapunk, ha van hiba az az útépítők, tanárok hibája, ezért ne mutogassunk pl a németekre, hollandokra, mert ott jobbak a kivitelezők és hát arról ők nem tehetnek. Számomra nonszensz hozzáállás, akkor is ha van benne igazság. Tessék odamenni AMD fiúknak és tökönrúgni a feljesztőket, de csak miután összerakták a drivert. Motiválni kell őket, nem rájuk hagyni hogy minden faszányos így.
-
Arról, hogy valamiért hulladék az optimalizálás AMD-re.
Majdnem.Lehet akármilyen helyzetben az AMD, megmondtam, szánalomból nem veszek semmit, ami számomra rosszabb.
Senki nem lett erre kérve, csak a fejlesztők mellényúlásait ne fogjuk má' az egyik gyártóra.Ha már ennyire előre látják a jövőt (rosszabb mint egy telejósda, esküszöm) akkor kicsit koncentrálhatnának a jelenre is, meg arra, hogy mi lenne jó nekik is, és a felhasználóknak is.
Persze, tudom. Jól meg kell kenni a fejlesztőket, hogy csinálják is meg azt, ami amúgy alapból a dolguk lenne: írják meg rendesen a motort az éppen aktuális, stabil, WHQL-es driverekre. Hülye AMD-nél is tudhatnák már ennyi idő után. -
Ed3r_X_
nagyúr
válasz
AxBattler #135 üzenetére
Arról, hogy valamiért hulladék az optimalizálás AMD-re. Ez már csak az ok, vagyis inkább a miért.
Lehet akármilyen helyzetben az AMD, megmondtam, szánalomból nem veszek semmit, ami számomra rosszabb. Jelenleg pedig rosszabb, több dologban. És nem igazán akar senki tenni ellene semmit, maga az AMD se. Több Gaming Evolved cím? Ha már ennyire előre látják a jövőt (rosszabb mint egy telejósda, esküszöm) akkor kicsit koncentrálhatnának a jelenre is, meg arra, hogy mi lenne jó nekik is, és a felhasználóknak is.
-
Hunork
veterán
válasz
zippofcy #132 üzenetére
Akkor CPU fronton előzlek, nekem 386DX40 volt az első.
Imádtam, nagy batár gép volt, a monitor pedig, ha jól emlékszem egy Axion, annyi áramot fogyasztott egy hónapban, hogy egy kisebb ország elvegetált volna belőle fél évig.
Aztán lett 486SX, utána egy csoda, amit már rég elfelejtettek, a Cyrix MII, aztán kis szünet, és az első Celeron, utána pedig Pentium 3, Pentium 4, Core 2 Duo...stb. Proci terén nekem egy Celeron 633 volt a menő, ugyanis az ment simán 900 MHz-en, nem kellett semmit matatni pluszban vele. (hűtés...) Na, ekkor volt a Savage is egy jó darabig. Aztán ATI kártyák jöttek (Rage 128, Radeon 7500, 9600XT), és az FX5200-től szinte csak NV kártyák szép sorban. Volt hogy egy év alatt teljes átalakulások voltak, amin nagyban segített egy PC kuckó, szinte mindig ott lógtam.
És nem vert anyagilag sem a földhöz. (igaz, a Pentium 4-et részletre vettem kompletten valami Sulinet akció keretében
) Most meg? Vár az ember, aztán kénytelen jó sok pénzért szinte mindent cserélni, és nem lehet akármit venni, annyi a selejtes gyártó. És a középkategória, na szerintem az lett felfelé tolva árszint szempontjából.
-
zippofcy
senior tag
Mikor az S3 + Voodoo1-et lecseréltem Riva 128-ra de a maxra húzott busz sebességet nem bírta (asszem talán a 83 mhz-et kellett visssza szedni 73-ra) de akkor meg a proci ment lassabban tehát lecseréltem Trident + Voodoo2-re, egy 266mhz-re húzott 233-as Pentium MMX volt alattuk, a debreceni Quake versenyen a haverokkal beszélgettem miközben a gépem előtt sorba álltak az emberek és mind el volt ájulva hogy milyen szuperül megy rajta a játék. Sajna csak 4. lettem mert az első 3 már egérrel tolta én meg még billentyűzettel (e szörnyű csalódás hatására a Q2-őt már én is egérrel játszottam végig
)
Vagy a voodoo2 már ez után jött és ez még az 1-es volt? Nem emlékszem de az biztos hogy utána egy Banshee jött, az volt az első VGAm amit OCzni lehetett. A biost is átflasheltem benne de már nem tudom miért. A Carmageddon vmelyik folytatása csak úgy hasított vele. Aztán jött a Geforce MX aztán a Voodoo3 utána meg talán Geforce 4.A 233-as MMX után jött egy 166-os amit 300on hajtottam de sose volt igazán stabil, naponta 1x fagyott. A M&M6-ot az alatt toltam majdnem végig aztán egy fagyi után a HDD stackelt része (a felinstallált játékok ezen voltak) elszállt a mentésemmel
De a legjobb procim az a 133-as sima Pentium volt amit a boltos havertől csencseltem mert ment neki 200 mhzen de minden CRCs lett. Kiszedtem az alaplapból a cache-t ez megoldotta a CRCt de nem lehetett olyan coolert kapni ami le bírta volna hűteni. Erre fogtam egy 220v-os ventit, beraktam a ház elé a floppy tartóm tetejére és az már elbírta
Csak a forrasztás rajta elég ipari volt, vakon nem volt szabad arrafelé tapogatózni mer megbaszott volna a 220. (De volt a házban fí relé vagy mi, az megmentette anyámat is mikor késsel kotorászott a kenyérpirítóban szal nem aggódtam túlságosan)
Azóta is nyitott a házam oldala így a 20 év során vagy 200 ezer Ftot spóroltam meg házakon mert sose kellett vennem, ez a mostani kb. a 3. házam.Az első egy fekvő 1993-ban abban kaptam a 486DX2-őt, 160 ezer Ft volt (ez mai értéken 1 millió Ftnál is több) asszem 4MB ram, 170MBs HDD, Cirrus Logic VGA és GUS hangkártya voltak benne. Miket toltam ezen te jó ég, Dune2, Wolfenstein, X-Wing meg volt vmi Star akármi második része ilyen 2Ds űrfelfedezős lövölde.
Ezt 94-ben cseréltem le egy álló toronyra, az volt egészen az ATX korszakig.
Ezt a mostanit 2008-ban vettem 8 ezer Ftért (táp nélkül)Ha az Athlon procinak már ATX ház kellett akkor volt még egy házcserém kb 2002-2003 körül. A mellé 70 ezer Ftért vettem a Geforce 6800-ast, az mai értéken 120 ezer Ft. (95-ben a Voodoo1et 35 ezer Ft körülért vettem az ma 175 ezer, szal a VGA árak ha lassan is de csökkennek).
-
válasz
zippofcy #126 üzenetére
"A Cryengine tökéletesen optimalizált..."
Ezen most felröhögtem. Részleteket lásd ITT.
Kb. innentől kezdve még az elvi lehetőségét is elvetettem annak, hogy Crysis-be, vagy más Crytek-es címbe öljem a pénzem. És a GeForce-pártiak utólag is örömködhetnek: milyen jó is az már, hogy az Nvidia pénzzel tömi ki a fejlesztőket...
-
Hunork
veterán
válasz
zippofcy #127 üzenetére
"De aki régi motoros az még emlékezhet rá mekkora durranás volt 98-ban a Na Pali kastély az olcsó Celeron 300-akon amit felküldtünk 450 mhzre (mert a sokkal drágább PentiumII-kel ellentétben bírták) melléraktunk egy Voodoo2-őt és lestünk mint a moziban. 30+ fps simán megvolt, olyan látvánnyal amit addig (és még évekig) nem tudott felülmúlni semmi.
Pláne mikor beleraktuk a gépbe a S3 Savage-t és az S3TC patch-el a textúrák felbontása rögtön 4x-esére ugrott. Besza-behu volt"
Apám, letolom a gatyám!
Én emlékszem! Sőt, még arra is, hogy talán az S3 Trio volt, ahol plusz RAM modult vettem!
Milyen izgalmas idők voltak. A Savage volt amúgy az, amikor először toltam a Quake 2-t OpenGL-ben. Ha a számítógépházat vittem a cimborához, előtte gyúrtam kicsit, mert csak a ház üresen volt 20kg.
Istenem, annyira szép volt az a korszak!
-
zippofcy
senior tag
A Cryengine-t az ölte meg hogy az Unreal engine-t már kb 5 évvel ezelőtt pár ezer dollárért akciózták. Havernak játékfeljesztő cége van és bár van saját 3D motorjuk, még ő is gondolkozott rajta hogy megveszi annyira nem volt ára. (nem emlékszem már rá pontosan de vmi 2-3 ezer $ lehetett).
Ezzel totál letarolták a piacot mert akkoriban ez volt a legfejlettebb motor, plusz fejleszteni is ezzel volt a legkönnyebb, jól dokumentált, könnyen kezelhető programokkal (modeller, stb).
Az ilyen mindig egy öngerjesztő folyamat, olcsón adják ezért sokan licenszelik, így sok játékot kezdenek alá fejleszteni, ezek nagy része soha nem jelenik ugyan meg de a sok ember aki dolgozik rajtuk mind az Unreal engine-nel való fejlesztésben szerez gyakorlatot.
Így a fejlesztő cégeknek nem éri meg új engine-t licenszelni még akkor se ha azt még olcsóbban adják mert a piacon elérhető munkavállalókat át kéne képezni arra.
Ez még akkor se mindig éri meg ha az adott motort teljesen ingyen adnák.Ezzel a stratégiával ölte meg az Unreal az ID Tech motort is.
De aki régi motoros az még emlékezhet rá mekkora durranás volt 98-ban a Na Pali kastély az olcsó Celeron 300-akon amit felküldtünk 450 mhzre (mert a sokkal drágább PentiumII-kel ellentétben bírták) melléraktunk egy Voodoo2-őt és lestünk mint a moziban. 30+ fps simán megvolt, olyan látvánnyal amit addig (és még évekig) nem tudott felülmúlni semmi.
Pláne mikor beleraktuk a gépbe a S3 Savage-t és az S3TC patch-el a textúrák felbontása rögtön 4x-esére ugrott. Besza-behu voltRégi szép idők ... sose lesz már akkora fejlődés a játékok terén ami 1990-2005 között volt. Visszatekintve mindenki el fogja ismerni hogy az alatt a 15 év alatt ment végbe a játékok fejlődése. Ami iszonyat rövid, figyelembe véve hogy pl. a filmből hány évtized alatt lett hangosfilm aztán meg színes, majd szélesvásznú aztán digitális. Az volt vagy 100 év.
-
zippofcy
senior tag
válasz
Steve198310 #111 üzenetére
A Cryengine tökéletesen optimalizált, nekem a régi PhenomIIx4@3.6ghz procimon is jól futott, ellentétben pl. a Heroes of the Stormmal. Ez utóbbi 26 fps-re esett le teamfightok alatt, miatta cseréltem le a procimat az itt vett 2500k-ra. Rögtön nem esett 46 fps alá, bezzeg a 270-em mikor lecseréltem a 960-ra az csak +2-3 fps-t adott hozzá. Mikor a programozó havernak szidtam hogy milyen szar a kódja azt mondta nem szar az csak a rengeteg minion meg játékos útját mind a proci számolja ki (mármint az ütközéseket) és azért ennyire CPU igényes.
Szal a C3-ra visszatérve, jelenleg 40 fps körül van, minden kimaxolva 1080p-ben. Kivéve a New York-i pálya a fűtengerrel, ott leesik 32-30-ra. De a procim még nincs felhúzva mert egy H67-es lappal vettem, már megvettem neki itt a Z-set csak még nem volt időm átrakni. Meg kedvem se mert egy vacak 2 hűtőcsöves coolerem van rajta, az talán játékok alatt még elviszi a CPUt de 3D Studio vagy akár csak Vegas rendering alatt vissza fogja szedni a procit a throttling. Ebayről már jön a 4 csöves Zalman CNPS8X 10 ezerért, Thermolab BADA2010 lett volna 15-ért de akkora a Phenomnak kellett az meg TDP-ben majdnem a duplája volt szal ez is el kell bírja.
Szvsz húzott procival fel fog menni a füves pálya átlag 35-re.
AA-ból csak az FXAA-t szoktam bekapcsolni, amelyik játékban az nincs azzal AA nélkül játszom . 1080p-hez nehogy már szükséges legyen, mikor a konzolos játékok sokszor még csak nem is 720p-ben hanem 480p / 560p - ben renderelnek AA nélkül éppen csak 25 fps-el és senki nem mondja rájuk hogy játszhatatlanok. (rajtam kívül
)
Így voltam a physix-el is, a GTX 275-ömet még annyira lassította hogy be se kapcsoltam, kvázi használhatatlan feature volt. Az 560ti volt az első VGAm amin már be lehetett kapcsolni anélkül hogy felére esett volna az fps. A 960-nak meg már meg se kottyan, szal mostanra "beért" a technológia.
Játékra felesleges az i7, egy húzott i5 kihajt jelenleg minden VGAt. De egy 960-ast biztosan.
AMD procit el kell felejteni, a Phenom-om 5 éve megérte a 22 ezer Ftot, de csak mert direkt olyat vettem ami 4 magosítható volt és fel lehetett húzni 3.6ghz-re.
Manapság már viszonylag olcsón lehet használt i5-öst beszerezni akkor minek kínlódni AMD procival?És nem vagyok elfogult egyik oldallal szemben sem, prociból meg VGAból is majdnem mindig a másik gyártóét vettem cserekor. Persze most nem úgy néz ki hogy az AMD valaha is jobb lesz még mint az Intel / nvidia de a mostani i5 + 960 a következő 3 évre még biztosan elég lesz. Sőt lehet hogy tovább is, és gyorsabb VGA csak a 4k-s játékhoz kell majd. Pláne ha veszek mellé még egy 960-t és tolom majd SLIben.
A 960 4GB most messze a legjobb ár / teljesítményű VGA, a 970 már 100 ezer Ft meg a korai példányokban ott a memória kezelés bug, (ha ugyan nem az összesben
) a Radeonok meg semmi újat nem hoztak, még az eggyel régebbi architektúra, közel Geforce áron.
-
És ezzel igazából kivel cseszel ki, hogy nem veszed meg? Nem a fejlesztővel, mert neki így is, úgy is van haszna, nem is kevés.
Igen, és amíg szó nélkül tolják be a vásárlók a x@ros palacsintát, addig nem is fog senki rendes nutellásat készíteni.Amúgy valamilyen szinten igaz, hogy a fejlesztők sara. Szarnak az egészbe. Az NV viszont pénzzel tud kompenzálni. Az AMD nem szeretne?
Igen. Ha a konkurencia számára egy káros gyakorlat a célravezető (tömjük ki a lusta / pénzéhes fejlesztők zsebét), akkor az a megoldás, hogy mi is követjük őket.(#124) bozont
Van mivel játszani és az nem fontos hogy azonnal végigvigyek minden játékot ami érdekel, időm sincs rá.
Pontosan. Amíg nagy a kínálat, addig kényelmesen tudok válogatni - és miért ne tenném? Akinek meg nem kell a pénzem, az tehet egy szívességet. -
bozont
veterán
Biztos szeretne, csak nincs miből.
De ez is csak felfogás kérdése.
Mondjuk én is hasonlóan gondolkozom mint AxBattler. Nem igazán tetszik az nV felfogása és stratégiája (ami sajnos jól működik azt nem tagadom), így nem is akarom támogatni őket, ha meg a fejlesztők csak arra optimalizálnak akkor én sem veszem meg a játékukat amíg nem javítják. Van mivel játszani és az nem fontos hogy azonnal végigvigyek minden játékot ami érdekel, időm sincs rá. -
Ed3r_X_
nagyúr
válasz
AxBattler #122 üzenetére
És ezzel igazából kivel cseszel ki, hogy nem veszed meg? Nem a fejlesztővel, mert neki így is, úgy is van haszna, nem is kevés.
Oda-vissza én se cserélgetem. Ami AMD-re van írva jól megy NV-n, fordítva kevésbé ugye. Épp ezért vettem NV-t jelenleg, hogy ilyenből ne nagyon legyen gondom.
Amúgy valamilyen szinten igaz, hogy a fejlesztők sara. Szarnak az egészbe. Az NV viszont pénzzel tud kompenzálni. Az AMD nem szeretne?
-
Nem veszek első nap játékokat, hanem megvárom a teszteket, és amelyik progira azt írják, hogy hibázik a VGA-mon, azt nem veszem meg. Ha nem kell a fejlesztőknek a pénzem, nem hajlandóak megírni a kártyámra rendesen a játékot, akkor az az Ő bajuk, annyi játékot tudok még választani, annyi van még a Steam Könyvtáramban. Esetleg később ránézek a topikjára, hogy orvosolták-e már a dolgot, és ha igen, akkor egy leárazáson / GOTY kiadásban megveszem.
Nehogy már vásárlóként nekem kelljen figyelni, hogy a kiadó milyen VGA-ra óhajtott fejleszteni, aztán meg oda-vissza cserélgessem a kártyákat, alásszolgája. A lónak a fülét.
"De mégis kit hat meg, hogy a fejlesztő a szar, ha a másik fél kártyáin meg jobban megy?"
Nem mondtam, hogy hasson meg, csak ha megy a sárdobálás, akkor nem értem, miért a gyártókat szapuljátok, holott ez a fejlesztők sara. Következetesség, plz. -
Hunork
veterán
-
Ed3r_X_
nagyúr
válasz
AxBattler #115 üzenetére
Kicsit összetettebb szerintem.
De mégis kit hat meg, hogy a fejlesztő a szar, ha a másik fél kártyáin meg jobban megy? Engem nem. Jóskát se a boltból. Janit se a tehenészetből.
Amúgy mint Nv tulaj találkoztál már azzal, amiről beszélek? Első nap játszhatatlan játékok, 2-3 patch, driverek (amik igen lassan jönnek megint csak) Így könnyű mondani bármit is, meg hogy nincs itt semmi gond. Csak aki játszani akar, az nem fog neked hónapokat várni. Ezért ha meg kell fizetni a támogatást, akkor meg kell, nincs mese. A cégnek a userek érdekeit kellene nézni.
-
Hunork
veterán
Üdv Mindenki!
Egyrészt köszönöm, hogy ennyien olvastatok!
Másrészt azt is, hogy egy lelkes vita is kialakult, ami jó, mert ez viszi előbbre az emberiséget elviekben. Na jó, nekünk elég, ha a PH olvasóit.
Pár észrevétel tőlem:
(#96) távcsőves: Pont így elmélkedtem én is.Aztán az akciós 380X elfogyott, így maradt a sima 380 ellenében a 960.
(#109) Csapoati: Nagyon egyetértünk!
(#110) Tikakukac: Ez is fenomenális!
(#112) Peat: És neked is tök igazad van!
Driver fronton nagyon nem akarok beleszólni, de azt tudom, hogy régen volt AMD kártyám (több fajta is), és mikor áttértem NV oldalra, az addig akadozó játékaim megtáltosodtak. Persze ez régen volt. Pár éve csak azért nem váltottam át, pedig erős volt a kísértés, mert annyi gond volt a Rage-el. És hát én ID fan vagyok , így maradtam, akkoriban vételeztem be a GTX550Ti -t, és az sem volt rossz eresztés a maga nemében.
De a lényeg: ezerféle PC konfiguráció van, számtalan módon lehet összerakni egy gépet. Néha az alkatrészek párosítása nem jól sül el, abból is akadnak galibák. De végtére is mindenkinek a gyermeke a legkedvesebb. Hát igyekezzen jól nevelni, vigyázni rá. Tisztogatás (fürdetés), paszta csere (pelenkázás)...stb.
További jó eszmecserét kívánok!
-
Peat;)
veterán
válasz
Steve198310 #113 üzenetére
Persze hogy nem úgy játszottam csak kipróbálgattam a beállításokat, már régen volt ez tény, de én nagy differenciát nem láttam. És újra, amikor elfogadható sebességre lőttem be a grafikát úgy is magasan vert mindent a piacon. Csak erre akartam rávilágítani hogy kár hogy ennyire háttérbe szorul ez a csapat. D12 alatt megnéznék egy crysist pl...de erre semmi esély szerintem.
Az is elismerése méltó hogy mit hoztak ki nyitó! címként a ryse játékkal az xbox one-ból. Talán azóta sincs szebb játék arra a gépre.
-
-
Steve198310
őstag
Nem vita de honnan tudod mit állitottál hova mikor nem is tudtad futtatni őket megfelelő sebességgel? Mire hagyatkoztál?
Szóval ennyi. Már a 2x élsimítás alatta haldoklik egy 660 nem hogy 4x mellett
Pont azok a beállítás nem mennek gyengébb kártyával amik még szebbé teszik -
Peat;)
veterán
válasz
Steve198310 #111 üzenetére
Kicsit eltérve az alaptémától, a c3 tipikusan az a játék ahol egy két csúszkából ha visszaveszel egyet nem/alig látod a különbséget, az fps viszont felszalad. Szerintem egyáltalán nem igaz hogy erőforrásigényes, én nvidia 660-al játszottam és semelyik más játék nem produkált olyan látványvilágot olyan sebesség mellett, marha jó motor szerintem. Csak beraktak 1-2 álerőforrászabáló beállítást, ahogy az összes crysis-ba és megint elterjedt hogy nincs gép ami elbírná maximum grafikán. De ez csak egy nagyon buta marketinglépés, vagy nem tudom mi. Én sajnálom hogy így eltűnt mint grafikai motor, bár sok online játékhoz licenszelték pont a nagyon jó erőforráskezelése miatt(kapásból mechwarrior online, entropia universe)...csak a crysisba mindig meg kell mutatni hogy minden gépet megfektet...nem tudom mire volt jó ez a politika, szerintem vissza is nyalt a fagyi.
-
Steve198310
őstag
válasz
zippofcy #100 üzenetére
Nem akarok szavadba vágni kolléga. De azt a c3 minden futtattad?
Az a játék igen erőforrás igényes. Így kétlem, hogy egy 960 kegváltotta a világot. Oda egy core i 4770k is kevés nem, hogy egy 2500k 960 társaságában. Az FX8350 5ghz és egy 290x mellett is ki nem egészen max grafikai beállítás mellett is csak 38-tól felel teljesített. Azt a Welcom to jungel nél mért max 38fps.
Persze időnként el lehet élni magas fps számot ment is rendesen de fogjuk rá lehetett volna jobb is. Volt szerencsém össze hasonlítani egy 980 strix et egy 290x el. Meg lepett a 290x. 1140 mag órajelen elérte az 1400mhz magórajelen tekerő 980-at -
dhstyle
tag
Mondjuk vicces ,hogy egy 7970 oc bucira veri ezt a kártyát.. pedig hányéves is a hetes széria?
-
Pityu.
nagyúr
válasz
zippofcy #100 üzenetére
Én nem beszéltem fps ekről csak csupán megtanultam,hogy minek mindig a maximumot kergetni,össze rakhatnék egy csomó pénzből egy olyan gépet ami ultrán visz mindent,bár bocsi mai játékok olyan jól vannak optimalizálva néha még a legjobb cuccot is meg akasztják
Nos ez olyan,vehetnék nagy képernyős hiper szuper akár 4k s tv t is de minek pl nincs olyan csomagom ami ezt támogatná meg nem is fizetnék rá elő ehelyett van egy régebbi képcsöves 52cm es tv m ha filmet nézek ép leszarom,hogy milyen tv n nézem mert nem a látványért nézem a filmet hanem maga a tartalma érdekel.Na meg mostanában már alig játszok,el jutottam arra a szintre,hogy kevésbé érdekelnek a játétkok,nem mellesleg egyre szarabb semmit mondó játékokat gyártanak.Azt meg leszarom,ha már meg ezért a véleményemért támad be valaki
-
kpal
nagyúr
Remek részletes cikk.
Monitor Hz-re kitérve 144Hz -es monitorhoz kevés lesz a 960 szerintem .
-
zippofcy
senior tag
Ismerek olyanokat akik ha 25 fps-el fut egy játék már azt mondják rá tökéletes. Sőt, ha megmutatod nekik 60 fps-en, nem is látják a különbséget. Mikor ezen felhúzod magad és elkezded nekik magyarázni hogy a 25 mennyire szar, visszafordulnak és játszanak tovább 25 fps-el.
Engem meg kifejezetten idegesít ha nem pontosan a monitor refresh rate-jával megegyező számú a képkockák száma. De 40 fps alatt már inkább nem is játszom.
Szal különbözőek vagyunk, na. Nekik elég olcsóbb gép is
Három legjobb haverom közül kettő sehogy nem volt képes megérteni miért vártam a Crysis 3 PCs változatára, ahelyett hogy végigtoltam volna x360-on mint ők. Mikor elmagyaráztam nekik csak annyi volt a válaszuk: "Annyival azért nem lehet szebb."
Miután megjelent PCre, meg se nézték. Mikor elmondtam nekik hogy még nem játszottam végig mert új VGAt kell vennem hozzá hogy elég gyorsan fusson a gépemen az izlésemnek, lehülyéztek.
Az 560ti-n játszottam végig High-on.Most mikor megvettem a 960-at, már max beállításokkal is elég gyors lett, megmutattam nekik. Mondom: látjátok mennyivel szebb mint x360on?
Erre a válaszuk: "Ez a régi szar? Ugyan így fut boxon is. A legújabb CoD-ot mutasd, az a menő."
No komment.
-
Pityu.
nagyúr
Hát mondjuk azért mert van még ember aki megelégszik kicsit kevesebbel is meg annyit nem hoz az ultra,jó tudom majd mindjárt át harapják ezért a kijelentésemét a torkom de én nem azért játszok,ha még játszok,hogy azt nézzem minden fűszál külön mozdul e meg milyen faszán ki van dolgozva,meg egyéb dolgok nekem jó high ban is.
-
távcsőves
senior tag
Igen, én is így látom, és ezért nehéz a döntés. Mindkettő mellett van érvem, pro és kontra. A gond az, hogy egyenlő számban. Nem tudnám kijelenteni egyértelműen, hogy a 960 egyértelműen jobb választás, és fordítva sem. Talán az lehetne egy plussz érv, hogy a 960 TDP-je alacsonyabb, könnyebb lenne a gépet csendesen tartani. ( Minimálisan könnyebb, 380-al sem lenne kazán, ez is biztos.) Nehéz ügy, ezért is örültem ennek a cikknek.
-
mcs
veterán
válasz
AxBattler #94 üzenetére
Nem szabadott volna ennyire defektesen kiadni, vagy legfeljebb bétaként. Akinél bugos egy aktuális, frissen kiadott játék a 3 hónappal régebbi driverrel, annak fáj, és nincs türelme a várakozáshoz. Ha már az NVidia viszonylag gyorsan tud intézkedni, az AMD miért nem? Perpillanat nem tudok semmilyen érvet felhozni az AMD mellett, ami miatt védeni lehetne. A Zen hátha javít a helyzetükön.
-
A Crimson x@r. Teljesen új az egész csomag, persze hogy több a hiba is az elején.
És? Nem rakom fel, csak 3 hónap múlva. Fáj? Nem. Nem is veszem észre, hogy a régebbi driver van fenn, csak játszok. Vannak, akik évente 1x frissítenek és nem is érdekli őket.
Ezen felül az alaplapokat nem akarod még idekeverni véletlenül, csak hogy még jobban eltérjünk a tárgytól?(#93) Ed3r_X_
Lásd az első bekezdést, illetve...
Hiába a fejlesztő rontja el, ezt a user magasról lesz*rja. Nem fut úgy, a másikon meg igen.
Jól értem? Tehát a játékfejlesztők szúrják el, a júzer az AMD-t szapulja, és ez így teljesen rendben van, fúj AMD?
Mert elméletileg a játékfejlesztőnek is a birtokában van a legutóbbi stabil driver, azzal nem szabadna olyan játékot kiadnia a kezéből, ami hibázik. Vagy ha mégis, akkor a hardvergyártó qrva anyját? -
Ed3r_X_
nagyúr
-
mcs
veterán
válasz
AxBattler #87 üzenetére
Azért az szerintem már nem egészen user error, ha a felhasználók kb. 40-50%ánál sz@r a Crimson. Az nem egészen fair, hogy bármilyen apró beállítás gallyra vágja az egészet.
Amióta létezik Radeon, az ATi és AMD az esetek 80%-ában később adta és adja ki a javításokat hozzá, mint az NVidia bármelyik GeForcehoz. Az AMD évek óta sem egy értelmes, kiegyensúlyozott teljesítményű processzort, sem egy kevésbé gázos drivertámogatású vga családot nem képes előállítani. Egyedül a konzolokkal van csak hatalmas szerencséje, különben egyhamar a sárban dagonyázna. -
Peat;)
veterán
Légyszi hagyjuk ebbe ezt a driver dolgot, másképp látjuk, ennyi, bocs a cikkírótól, nekem is köszönhető hogy kibontakozott...nem ez volt a célom, hanem termékszembe állítás, miszerint jó kis vga a 960-as véleményem szerint, de árcsökkenés nem lenne hátrány reagálva a 380x-re!
-
válasz
Steve198310 #85 üzenetére
No comment.
(#86) Ed3r_X_
Persze van ilyen is, de...
290-enek adtak el a haverok rekordgyorsan gtx 970-et vettek helyette semmi hiba se a gta-ban se a battlefrontban.
Miért nem lehetett várni 1 hónapot egy esetleges javításra az eggyel régebbi driver-rel?
Mert hiányzott még +3 fps? Vagy csak okot kerestek a váltásra?
Az ilyen embereknél fordul elő leggyakrabban, hogy inkább user error, aztán így születnek a legendák...(#88) Peat
Felőlem.(#89) Ed3r_X_
Persze. De ettől még nem lesz az Nvidia kevésbé gáz. -
Ed3r_X_
nagyúr
-
Steve198310
őstag
válasz
AxBattler #84 üzenetére
Ha nem buzerálja senki az új AMD drivert nincs gond vele. Ha már játszadozik valaki az órajelekkel az gondot okozhat. Erre ott a z MSI AB, Trixx stb.De ezen kívül nincs vele gond. Nekem egy 280x em van és remekül teljesít 1440p ben is sok játék alatt.
(#86) Ed3r_X_: ilyen hibát nem igen észleltem GTA5 alatt. Tudod mást nem tudok elképzeli ,hogy minden drivert egymásra telepítve várták a csodát
-
Csapoati
nagyúr
válasz
távcsőves #73 üzenetére
Szerintem érdemes játékokhoz választani. Nekem egy R9 270-em volt, de kénytelen voltam egy picit gyengébb GTX660-ra váltani (1 az 1-ben ment a csere), mert sokkal jobban futott vele az Assetto Corsa és a Project Cars, ja és azóta a Fallout 4-nek is jobb az nV. Más játékokban meg nem számított az a -2-3%.
#78 pengwin: Ez abszolút így van, az Asus TURBO GTX960-amon mindig mennek a ventik. Emiatt alapból mindig elég hideg (20-21 fokos szobában és szerintem jó légáramú házban desktopon 23 fokos), de cserébe meg van hangja.
-
NandoXXL
senior tag
-
zippofcy
senior tag
Ez természetesen a gyártótól függ, vagyis attól milyen hűtést rak rá. Az én Gigabyte-om Windforce-os, dupla ventis de ezeket sose állítja le, igaz terheletlenül épp hogy forognak kb 800 RPM körül mehetnek ránézésre.
Cserébe a kártya nagyon rövid, fele olyan hosszú mint a full size VGA méret. Tehát nem is férne rá elég nagy hűtőborda. -
zippofcy
senior tag
Driverekről csak annyit hogy nekem nvidia driverrel bajom még nem volt, igaz kártyával már igen mert a Palit 560ti VGAm gyárilag akkora órajelre volt felhúzva hogy Crysis 3 alatt lefagyott és visszarakta magát alap órajelre. Afterburnerrel kellett neki voltemelést adnom, aztán meg BIOSban átírni a voltot. Természetesen ezek után további OCt meg sem próbáltam.
Radeon drivernél az első pofon akkor ért mikor nem volt hajlandó win8 alá felmenni. Rakjam fel a 8.1-et. Parasztság.
Aztán meg az új driver az MSI 270-em ventilátorát elfelejtette szabályozni. Csak néztem mi a fenéért fagy le a gép a játékok első 5 percében. Nagy nehezen rájöttem, szintén Afterburnerrel kézzel beállítottam az RPM értékeket, onnantól jó volt.Vmelyik következő driverben javították de akkor is, aki nem ért hozzá az mit csináljon, vigye vissza mindkét kártyát gariztatni??
Aki nem ért a HWhez az jobban jár egy PS4el.
-
pengwin
addikt
"Itt fontos megemlíteni egy újdonságot: a GTX960, egészen pontosan a Maxwell sorozat híres arról, hogy terheletlen állapotban a VGA ventilátorai nem forognak, csak akkor kapcsolnak be, mikor terhelés alá kerül, vagy elér egy gyártó által bekalibrált hőmérséklet értéket a GPU"
Tudtommal ez így nem igaz, ez ugyanis nem a GPU architektúrától függ, hanem a VGA gyártójától.
Ők konfigurálják a hűtést, és biztos van olyan (fapadosabb) Maxwell amin nem kapcsolnak ki a ventik. -
távcsőves
senior tag
válasz
Johnnyxy27 #75 üzenetére
Az itt is olvasottak alapján biztosan. Nem használok DDU-t, csak az adott gyártó telepítőjének uninstall opcióját. Idönként béta driver-t is használok. Biztos vannak hibák. De vagy én vagyok nagyon szerencsés, vagy túl is van lihegve ez a téma. Vagy mindkettő.
-
válasz
Johnnyxy27 #75 üzenetére
Csak józan használat kérdése: automatikus frissítés kilőve, béta driverek elfelejtve, 2-3 havonta kényelmes update a legutolsó stabil változatra. És persze mindig Display Driver Uninstaller!
-
törölt tag
Call of Duty AW játékban a 270X GPU volt már kevés, mert ha a videómemória használatot az okosan átgondolt beállitásokkal 2GB közelében tudtad tartani, az a játék akkor is akadt és jöttek a lagok. Battlefield 4 szintén hasonlóan viselkedett, de a HD7850 után az R9 270X-el sem volt mindenhol sima a játék sebessége. Itt mindegy volt a rendszer tuningja (CPU és GPU), ha az az 1280 shader és a GPU számitási teljesitménye kevés ezekhez a lövöldékhez. Nekem az R9 380 videókártya hozta el azt a teljesitménynövekedést amit a 270X-től majd elvártam volna, mert a HD7850 teljesitményéhez képest játékokban nem hozott sok változást. 256bites memóriabusz előnye csak az R9 380-nál kijelenthető, de a GTX 960 magas órajelei és a GM206 Maxwell GPU miatt ezeket a GCN 1.0 kártyákat simán otthagyja a kevesebb sávszéllessége ellenére is. Azért az Nvidia az órajelek és talán az architekturája miatt Pixel Fillrate értékben erős, és ott még az R9 380-nál is jobb (Texture Fillrate-ben majd egyenlőek). Játékokban viszont egy erős Core i5 és 16GB RAM kihozza a R9 380 teljesitményét rázos terhelési körülmények között is, mert a Battlefield 4 és a CoD, Far Cry 3-4 játékok most már jól játszhatóak szép látványos beállitásokkal is nálam. 2GB is kevés tud lenni mindkét oldalon és AMD oldalon már az 1280 shader és néhol az a 32 ROP is korlátozó tényező lehet egy komolyan vett játékos gépben. HD6850 960 shaderrel és 840MHz-en egy Phenom II X3 720 BE procival remek kis játékgép volt az akkori viszonyok között és a mostani konfigomon kezdem megint ezt érezni. Viszont a játékok optimalizálatlanul csak a sokadik patch után javulnak (...ha javulnak), és az AMD Crimson szoftverrrel is pillanatnyilag gyengélkedik az AMD driver programozó részlege. Lenne még hova fejlődni ezzel és valamennyi teljesitményjavulás várható is lesz megfelelő körülmények között.
-
távcsőves
senior tag
Nagyon jó írás, én is pont 960 és 380 között ingadozok, 3470 i5 mellé lesz. A driver témához: én piszok szerencsés ember lehetek.. 0 hibába szaladtam bele az elmúlt 15 évben mindkét gyártóval. Pedig frissítgetek.
-
zippofcy
senior tag
válasz
#00137984 #64 üzenetére
Az akadás egyértelműen azért volt mert a RAM kevés volt a shaderezett textúráknak. A menüben is csak úgy engedte bekapcsolni a max beállítást ha kikapcsoltam hogy nézze a RAM méretét. Ha max beállítás mellett levettem a felbontást 1600x900-ra, rögtön megszűnt az akadás. Ja és SSDről játszottam vele, HDDről nem tizedmásodpercekre akadt volna meg hanem másodpercekre.
Szerintem 2GBs Geforce alatt is akadozik 1080p-ben mindent maxra állítva a GTA5. Akinek van ilyen VGAja próbálja ki.
-
én nem offolom szét tovább ezt a remek cikket
Helyes.mindent leírtam amit akartam
Ez a lényeg, nem igaz?érdemben nem tudtál válaszolni
De, csak képtelen vagy értelmezni a veled egyet nem értő véleményt, de ha Te ezt így fogod föl...bátran kijelentem hogy inkább a gyártók oldalán állsz mint a magadén
Mondom, hogy képtelen vagy értelmezni, de örülök a magabiztos távkiértékelésnek.nem érdekel az a folyamat amin keresztül eljut hozzám a program, az érdekel hogy rendben menjen
Ahhoz képest elég sokat koptattad a billentyűzetedet. -
Peat;)
veterán
válasz
AxBattler #68 üzenetére
Szia, én nem offolom szét tovább ezt a remek cikket, mindent leírtam amit akartam és érdemben nem tudtál válaszolni, így bátran kijelentem hogy inkább a gyártók oldalán állsz mint a magadén, így meg tök értelmetlen a vita, hiszen én a játékos oldalon állok és nem érdekel az a folyamat amin keresztül eljut hozzám a program, az érdekel hogy rendben menjen.
-
Annyiért szerintem még a legelvetemültebb Radeon fanok sem bánnák.
(#66) Peat
Amire az egyik vga gyártó reagál, a másik kevésbé.
Szarul megírt játékmotorra miért is a hardvergyártóknak kellene reagálni?Érdekel az engem hol a lehetséges hibaforrás, vagy az érdekel engem hogy az egyiknél kevesebb a kellemetlenség?
Éppen ez az. Játéktól függ, hogy melyiken megy jól, előre nem tudod belőni.Ha az egyik azonnal reagál és optimalizál, míg a másik nem azt szépen figyelmen kívül hagyjuk, mert hát ez nem számít, mert a játékfejlesztők a bénák?
Igen, a fejlesztők sz@rát ne a hardvergyártónak kelljen már ellapátolni.Te sem tudod mit akarsz...
De, azt akarom, hogy a fejlesztők stabilan futó, letesztelt, rendesen megírt játékokat adjanak ki a megjelenéskori 10-14k HUF-os vételárért. És akkor most abba ne menjünk bele, hogy a technikai nehézségeken kívül milyen kiherélt, agyon-DLC-zett tartalmakkal jönnek ezek a fantasztikus játékok.Ameddig azt olvasni a topikokban hogy arányaiban több a kellemetlenség az AMD oldalon, addig én ezt le is fogom írni.
Ez empirikus adat, vagy csak sima kinyilatkoztatás? -
Ed3r_X_
nagyúr
Mai napig nem bántam meg, hogy 49-ért beszálltam anno egy WF2-es 4GB-os Gigabyte kártyába. Mindenre elég nekem, Full HD is simán felrakhatom majdnem maxra a dolgokat, bírja. Jó, azért nem MSAA-val, de FXAA szimplán adható rá.
-
Peat;)
veterán
válasz
AxBattler #57 üzenetére
"Ha egy játék a megjelenés után driverhibákkal küzd, akkor az a játékfejlesztők sara, nem a hardvergyártóé."
Amire az egyik vga gyártó reagál, a másik kevésbé. Akkor most mint vitatkozunk?! Érdekel az engem hol a lehetséges hibaforrás, vagy az érdekel engem hogy az egyiknél kevesebb a kellemetlenség? Komolyan nem értelek, te a vga gyártók jogi képviselete, vagy egy vásárló vagy? Ha az egyik azonnal reagál és optimalizál, míg a másik nem azt szépen figyelmen kívül hagyjuk, mert hát ez nem számít, mert a játékfejlesztők a bénák? Mondhatnám úgy is magad ellen vagy magaddal vagy? Az sem érdekel kinek milyen vga-ja van, most te egy velem ellenkező álláspontot képviselsz, nem halálmindegy mi van a gépedben? Érvek ütköztek. Te sem tudod mit akarsz, beírtam hogy az itteni topikokban megtalálhatod az AMD tulajokat, szerintem érdemesebb velük felvenned a kapcsolatot, mert nem tudom mi a célod. Ameddig azt olvasni a topikokban hogy arányaiban több a kellemetlenség az AMD oldalon, addig én ezt le is fogom írni. Ahogy leírtam hogy az nvidia is már kicseszett a 6-os és 7-es sorozattal és a maxwellel is bármikor kicseszhet. És nem azt írom hogy a játékfejlesztők sara hogy a gtx 770 szinte lassabb witcher 3 alatt mint a 960...
-
Hunork
veterán
Szerintem nem kell egymással harcolnunk, remélem nem vagyunk AMD vs. NV klub!
Én is filóztam a 380 vagy 380X mellett. Előbbinél nem győzött meg, hogy 1-6 fps-el gyorsabb pár játék, a másik meg elfogyott, és jött a karácsony.
Azért is írtam a cikkbe a másik oldalt is, és az tény, hogy a 380X megelőzi. Mellesleg elég új darab, így részletes tapasztalatok majd csak most jönnek majd a használóktól. Nézem is a megfelelő topokit rendszeresen.
A 4GB meg nem felesleges egyáltalán, később is jól jön majd. Vagy a sokat emlegetett GTA5 és a legújabb Batman kellően bizonyítja a létezését. Az új GPU és a memóriakezelése meg szépen megbirkózik a feladattal.
szerk:
A teszt alatt is a fő célom az volt, hogy nem fps-vadász módszert alkalmazok, nem a maximum a lényeg, hanem a kérdés az volt, hogy VSync-off módban mekkora a minimum és átlag fps? Ugyanis EZ határozza meg, hogy milyen lesz a kártya teljesítménye folyamatos játék közben.Ezen a téren nem csalódtam.
-
törölt tag
R9 270X videókártya a 2GB GDDR5 videómemóriával és 256biten aztán sávszélességgel bőven el volt látva, csak megfelelően gyors GPU-t nem kapott ami azt kihasználná. Ezért mikróakadásra és grafikai bugokra hajlamos volt azon a videókártyán a Pitcairn GCN 1.0 GPU. Ezzel ellentétben a GTX 960 4GB GPU-ban és órajelekben erős, ezért gyorsabban tudja frissiteni a VRAM-ot. Memóriakezelésre és szintömöritésre, meg egyebekre ezért feküdt neki az AMD is az R9 380 Tonga esetében. Az már értelmesen kihasználja azt a 4GB-ot és DX11-ben is feljavult az előző GCN verziókhoz képest. Crimson szoftver hulladékot használnak az optimalizálatlan játékokhoz, ezért erős gépen is néha fix 30fps-t hoznak, ezért lehet ezt a GTX 960-at egyáltalán szóba hozni az R9 380-hoz, mert AMD egyre kevesebb figyelmet fordit a jó driverekre, és egyébként a WHQL minősités sem garancia már nekünk semmire.
-
Sinesol
veterán
Lényegében mindkettőtöknek igazatok van.
Mert hát az egy dolog hogy tényleg van sz@rul optimalizált játék, sajnos mostanában egyre több, de egy prímán megírt játék is bőven kifuthat a 2gb-ból 1080p-ben is, ha raksz rá pár modot, nagyobb felbontású textúrákat, extrákat stb. -
nyakdam
aktív tag
-
zippofcy
senior tag
"Kihajtani" ... nem kondás az
Azért kellett lecserélnem a 2 éves 2GBs 270-em 4GBs 960-ra mert pl. a a GTA5 max beállításokkal 1080p-n nem fért bele a 2GB-be.
Egyszerűen szaggatott. Persze ha lebutítottam a grafikát akkor belefért de mi a francnak van akkor i5-öm meg 40 ezres VGAm? Inkább rádobtam még 20 ezret, 4GB-be már belefér. Nem kérdezi hány bit, 128 vagy 64 vagy 32Csak működik. (copyright by Steve Jobs)
Gondolkoztam egy 3GBs 270-en de majdnem ennyibe lett volna az is. És ha kiderült volna hogy mégis hiányzik az az 1GB ...A fogyasztásról meg annyit hogy a teljes PC-m 200W körül van játékok alatt, de 220W-ot még sose lépte át.
2D-ben meg 70W. Konnektoros wattmérővel mérve. (pedig a 960 +160/+450-en megy Afterburnerrel)
Ebben már benne van 1 HDD + 1 SSD meg a ventik. Vagyis elég neki egy 300W-os táp is. Sőt, ha lenne annál gyengébb az is elég lenne. Már ha a 12v-os ágon le tud adni 250W-ot.A mostani tápom egy Corsair VX450. Anno a GTX 275-ömhöz vettem mert a 400W-os Chieftechem a Just Cause 2 alatt lekapcsolgatott. Nem is csoda mert wattmérővel megmérve 430W volt a Corsairral a fogyija (PhenomIIx4@3.6 + GTX 275 OC). Azért vettem ezt mert gugli kidobta hogy ez az egyetlen táp ami a 12v-os ágon is le tudja adni a max teljesítményét. Szomorú látnom hogy most már félig sincs kihasználva. Asszem 2 év múlva veszek még egy 960-at hogy ne lazsáljon.
Szal a lényeg az hogy a 4GB a mostani játékok textúra méretéhez már kevés. Amúgy meg 4GB RAM címzéséhez tudtommal 32bit is elég
-
Sinesol
veterán
Nem feltétlenül arányos a teljesítménnyel, hogy egy játék éppen mekkora textúrákat használ. A mostanra már elég réginek számító Skyrimmel is bőven 2gb fölé mehetsz és még mindig csak FullHD-ban vagyunk.
Egyébként pedig a bit nem a memória sávszélességet jelöli, másrészt meg sok egyéb tényező van, amelyek miatt a nyers sávszélesség keveset mond eltérő architektúrák esetén. Elég csak a DCC-re gondolni, vagy arra hogy a 380 és a 960 közel azonos teljesítményt hoz, miközben annak 256 bites a memóriavezérlője. Lehet hogy mégsem kéne leragadni a buta számoknál?
Egyébként a mainstream cpu-k memóriavezérlője is 128bites és mégis kihajcsa' a 64gb-ot is, bár ez már nagyon-nagyon más témakör.
-
Pityu.
nagyúr
Nem értem ezt a nagy gtx960 4gb ajnározást biztos nem lenne rossz min 256bit memória sávszélességgel de 128bittel ki sem tudja hajtani azt a 4gb ramot.
-
Ha egy játék a megjelenés után driverhibákkal küzd, akkor az a játékfejlesztők sara, nem a hardvergyártóé.
"Linkelgethetnék ezernyi dolgot, aztán ti is linkelnétek bizonyára nvidiás dolgot, mert mindkét oldalon vannak gondok, aki racionális az meg látja ezek arányát."
El vagy tévedve csimota. Itt nincsen "MI" és "TI".
GTX750Ti-t használok, ha nem tűnt volna fel... -
mcs
veterán
Akkor szerencséd lehet, mert már a topikjában rajtam kívül is savazták jó páran.
Nemrég vettem egy Logiteck K100at, ami ugyan nem világít és nincsenek rajta média gombok, de összeszerelésileg ég és föld. Valahogy mégis ronggyá kellene használnom a Trustot, hogy tudjam gariztatni, ugyanis aprón a kutyának se fog kelleni szétkopott WASD-vel.A Kingston Fury ramok időzítése bár nem a legjobb, a húzást egészen jól bírják. Nálam kettő 4 gigás 1600as kék, és kettő 4 gigás 1866os piros van 2133on hajtva CL12-n és 1,56 Volton. Még 2200on is lazán elindultak, de a biztonság kedvéért visszább vettem.
-
mcs
veterán
Nem akarom elvenni a kedvedet, de lehet, hogy azt a Trust GXT 280 billentyűzetet pár hónap után kukázni fogod. Sajnos vettem én is korábban egyet, majd körülbelül 2 hónap után kezdtek el kopni a gombjai. Ami még gyengébb pontja neki, az a billentyűk nyomásérzékenysége, mert könnyebb nyomásokra nem vagy éppen alig reagál.
-
Peat;)
veterán
A 285 nem feltétlenül mérvadó, azt tegyük hozzá. A ph! tesztek nem használhatóak szerintem sem direkt vga fogyasztás összehasonlításra, ugyanakkor az látható belőlük hogy a 380x nem fogyaszt többet a 285-nél, ha nem kevesebbet inkább...AMD egyébként is hajlamos túlfeszt adni a kártyáinak, csak a jó ég tudja mi a fenéért, gondolom így kevesebb a selejt arány ha ezt meglépik. De ezen a felfogáson változtattak a 3-as szériával, szerintem jó irányba indultak el.
-
Peat;)
veterán
válasz
AxBattler #42 üzenetére
"Egyszerűen nem értem, mi ez a nagy hype folyamatosan a hibás driver-ekkel???"
Hype a nagy francokat, teljesen korrekt tesztekben látható hogy sok játéknál megjelenés után az AMD le van maradva a friss driverrel és míg kiadja egyértelműen nem azon pörög a hardware amire képes lenne. Eszem megáll hogy ez nektek így jó és téged irritál ha ezt leírja valaki. Fallout topikot is olvastam mert megvásároltam a játékot, ott is voltak belinkelve teljesítményre vonatkozó adatok és grafikai hibák amd tulajoktól. Valamelyik autós játék szintén. Gta5-öt is megvettem ott is jöttek amd tulajok hogy pofátlanság. Wticher3-nál is rémlik, de ott az nvidia 6-os sorozatával is elbántak, ott a maxwellel ment minden simán a megjelenéskor. Nem én írtam le, hanem tulajok. Nos ennyi játékot vettem az utóbbi időben, mindnél láttam amd panaszt, nvidiásat nem/alig, és akkor ez téged idegesít?!
A driver hibákat a ph! fórumokban olvastam, amd topikokban. Menj oda és hord el az amd tulajokat a francba ha ezt hype-nak kiáltod ki, mert hibás tapasztalatokat osztanak meg ezek szerint.
Linkelgethetnék ezernyi dolgot, aztán ti is linkelnétek bizonyára nvidiás dolgot, mert mindkét oldalon vannak gondok, aki racionális az meg látja ezek arányát.
Nekem is volt ati kártyám, nem volt gondom vele, néha volt valami, nem izgatott. De most annyira driver specifikusak már a játékok hogy d11 alatt ennek szerepét elbagatelizáni szakmaiatlan. Engem nem a ph! teszt érdekel ahol megjelenés után fél egy évvel kerülnek be a címek(mert itt az a hibás ott meg az, teljesen nonszensz felfogás játékos szemszögből), hanem a jelen. Hogy megjelenés napján kipróbálom a játékot és pont nem érdekel hogy hol mi van, csak menjen tűrhető sebességgel, hibátlan képpel, ha az egyik oldalon erre 95% esély van a másikon tegyük fel és eltekintek attól amit az AMD tulajok összehordanak a topikokban, akkor 85% akkor is a 95%-osat választanám. Annak a tudatában is hogy a kedves zöld gyártó ha kell már holnap kidobja a maxwellt...de ameddig van addig nyújt egy viszonylag állandó színvonalat. Aki azt állítja hogy a d11 érában nem került driver fölénybe az nvidia azzal én nem tudok mit kezdeni. A jövő meg majd kiderül, de ez nem az a cikk amiben a jövő hardwareiről van szó... -
Hunork
veterán
Hát írtam is, hogy pl az említett oldalon, de szinte a legtöbb esetben valami bika CPU - Memória párossal vágnak neki a tesztelésnek.
Pedig életszerűbb lenne, ha minden tesztelt VGA-hoz a saját CPU párját alkalmaznák teszthez, mert aki vesz egy k-s i7-et, az biztos nem áll meg a GTX970 alatt.
-
25%-kal gyorsabb és 25%-kal többet eszik. Csak hát ez konfig szintű mérés, ami annyira nem reprezentatív, főleg OC-zott CPU-val. Szóval megcáfoltam saját magam.
(#48) Sinesol: Mondjuk kérdéses, hogy ezt hogyan csinálják. A tápcsatin veszi fel az összes wattot a VGA? Elvileg magán PCIE csatin is felvesz a cucc valamennyit. Utánanézek ennek a TPU-s mérési metodikának. szerk.:Ja, elvileg mindent mérnek.
-
ViZion
félisten
-
Érdekes. Számos Radeon kártyám volt az évek során, driver-rel soha nem volt problémám - talán mert körültekintően, CCleaner-rel, Display Driver Uninstaller-rel takarítom a gépet, és soha nem telepítek BETA driver-t, ész nélkül.
Egy barátomnak vettünk most Gigabyte R9 380 Gaming 4GB kártyát, Catalyst-tel (nem Crimson-nal!) tökéletesen üzemel.
A mostani GTX750Ti-vel (meg az előző kettővel) sem volt soha gondom, meg a régebbi GF-ommal sem.Akkor ez most hogy is van?
Egyszerűen nem értem, mi ez a nagy hype folyamatosan a hibás driver-ekkel???
Valaki magyarázza már el, mert qrvra idegesít, amikor mindenki ezzel jön, de én még életemben nem találkoztam a jelenséggel, pedig volt már jónéhány kártyám! -
unrealnoise
senior tag
jó ki skártya ez a GTX 960. Nekem a gigabyte Gaming van meg, szinte mindenre jó FullHD-ban, 90%-ban a 60 FPS-re is. (Ha nem is mindig mindennel max grafon!)
Mondjuk Star Citzizen, meg ilyenek ahogy nézem szinte játszhatatlanok ezzel, de nem is csoda, ha egy GTX 980 sem hozza ott a fix 60 FPS-t... Értem én, hogy az a játék csak év végén jelenik meg, de nem értem mit akarnak ebből az egészből kihozni így...
-
Tikakukac
titán
válasz
HUNNIA1920 #38 üzenetére
Így igaz. 4k-ban amikor duplájára órajelezed a 960-ast akkor majd kevés lesz (megnézem ez hogyan lesz összehozva). Továbbra is erősen ajánlott már kiverni ezt a 256-512bit alatt minden hulladék dolgot. Maxwell van, tessék már megérteni, hogy ezerszer effektívebb a sávszél kihasználás.
-
válasz
HUNNIA1920 #38 üzenetére
Nem csak játékfüggő, az architektúra is ennyit tud, nem kell neki több. Pl a GTX 980 is "csak" 256 bites. A GTX 960 meg pont ennek a felezett verziója, teljesen arányos, jó az a 128 bit, úgy ahogy van.
(#33) Hunork: Ehh, valamit nagyon félreértettem vagy szerkesztetted. De így jó ahogy írtad.
-
MaxTorque
tag
válasz
balint107 #32 üzenetére
Valóban pariban vannak (bár OC-zett 760-assal), de mivel a GTX760 is elég mindenre, így szerintem ez a kártya nyer a 4GB ram miatt. Szerintem időtállóbb, mert a textúrák mérete szépen lassan kúszik felfelé, és én a 760-ból nem bírok ugyanekkora FPS-t kicsikarni GTA 5-ben folyamatosan ilyen beállítással, mert néha elfogy a memória a nagy textúrák miatt.
Ui.: 47500 volt apróról a még garis 2GB-os Gigabyte WF2 GTX760 ősszel
-
Hunork
veterán
válasz
balint107 #32 üzenetére
Üdv!
A cikk elején nagyon szépen és érthetően megfogalmaztam, hogy miről volt a váltás, így ehhez viszonyítottam. Ráadásul a tesztek többségéhez volt is valós mérésem. Mivel nem volt 760-as kártyám, így az nem is jöhetett szóba.
(Amúgy ma egy GTX760 60k körül van, és erősen filóztam hogy az lesz, de mivel nem csak 2GB memós volt, így inkább a jelenlegi mellett döntöttem. A másik kiszemeltem egy R9380X lett volna, de többe került volna. Bár mérhettem volna azzal is!
)
Én nem 80k-t fizettem a 960-ért, sőt, elég jó áron beszámították a 660-at. Így 50k-t fizettem ezért az Asus példányért.pendre54: Gratula, és szép eredmények!
-
Hunork
veterán
Üdv!
Nem veszem ki, mert pontosan ezt írtam két helyen:
"R9 380 sem tudja nagyon (mod) megverni az Nvidia közönség kedvenc megoldását, bár megszorongatja több esetben is. Ez a legtöbb esetben a játékfejlesztőktől függ, melyik GPU felé optimalizáltak jobban."
Aztán:
"Aki pedig a másik, azaz a Piros oldalt kedveli, és hasonló árfekvésben keresgél, az R9 380X mellett teheti le a voksát, ez a kártya az, amelyik megszorongatja, és több esetben megelőzi a GTX960 Strix változatát, átlagosan 70-80W többlet fogyasztásért cserébe."
Tehát a valóságot írtam le, NEM azt, hogy a 960 hülyére veri a 380-at, a 380X-et meg pláne!
Amúgy kb. 20, begyesen hazai és külföldi teszt alapján összegeztem. -
balint107
aktív tag
Azt ugye tudod kedves cikk író, hogy a GTX 960 jobbára a GTX 670 teljesítményével vetekedik, még ha 4GB-os is. A GTX 660-hoz érthető a komolyabb különbség, de egy GTX 760-hoz már nem sok lett volna. A kérdés az, hogy ár-értékben 2016-ra ez mennyire volt jó vétel, főleg a közel sem a legolcsóbb Asus, mondjuk egy Gigabyte-tal szemben.
Egyébként grat.
-
A 380 valamivel gyorsabb a 960-nál, igaz ez kb 5-8%, nem sok. Az a 70W csak elméleti, ha megnézed a méréseket, akkor valójában csak ~43W, szóval a 380 fogyasztásban is egész jó kártya. A 380X meg a 960 szintjén van perf / watt arányban, ami azért khhm, így lett a 70W-ból nulla, az egálból meg +20-25% a 380X javára. A cikkíró helyében ezt a bizonygatást inkább kivenném a cikkből, a GTX 960 az erőssége az ára lenne a 380-akkal szemben, de ez a Strix verziókról pont nem mondható el.
-
Csapoati
nagyúr
válasz
HUNNIA1920 #28 üzenetére
A 2 gigásomat 53 ezerért vettem "használtan" (az illetőnél 3 napot töltött, garipapír, minden járt hozzá), novemberben.
-
Tikakukac
titán
válasz
HUNNIA1920 #28 üzenetére
Én azt nem értem, hogy hogyan kérhetnek el közel 80 ezret egy 128 bites kártyáért.
Sokan felhozzák, tippre te sem olvastad el miért is bőven elég ezen a karin (is) már a 128 bites szélesség.
-
HUNNIA1920
őstag
Jó lett a teszt!
Én azt nem értem, hogy hogyan kérhetnek el közel 80 ezret egy 128 bites kártyáért.
Sajnos használtan se jobb a helyzet. -
Üdv!
Ugyan ezt a kártyát használom már tavaly május óta, nagy megelégedéssel, lezárva egy 7 éves AMD-s korszakot. A többi cucc a profilomban látható. A RAM-om ilyen: [link]
Sikerült kikapni valami überfaszányos példányt a kártyából, a szakik szerint:
Néhány tesztkép:
Összességében teljes mértékben alá tudom támasztani a cikkben leírtakat. A GPU hőfokokkal kapcsolatosan csak annyi infó még, hogy nálam nyáron, 28 fokos szobában 2 óra folyamatos játék után se volt 71-72 foknál melegebb, míg most télen max. olyan 60-62 fokos a kártya.
-
ViZion
félisten
seniman +1
WD Purple azért merész választás. Ha van SSD is, akkor a RED, Green ha nincs akkor a Black, esetleg Blue. Purple az a sok írásra való (PC-be meg inkább a gyors olvasás kell), még WD szerint is... [link]
"WD Purple Surveillance Storage is built for 24/7, always-on, high-definition surveillance security systems"
Valami van talán a hibakorrekcióval is, mert ez videó rögzítésre van, ahol bár bit hiba nem para. Nem tudom, ez PC-ben is előjön-e. -
seniman
veterán
Javítsatok ki,ha tévednék,de tudtommal a WD a purple szériát video megfigyelő rendszerekbe szánta,rengeteg írás-olvasás művelethez.A 24/7-es üzemre a Red meg az RE van.
-
Z_A_P
addikt
Ugyanez a billentyuzetem van nekem is: Trust GXT 280.
Nos, kb 1.5 ev utan kopik le a festek a gombokrol, valahol mar alig olvashato az eredeti betu rajta.SZERK: bocs, most latom mar joparan megirtak ezt. Amugy nekem mas bajom nincs vele, kedvelem.
-
nyulnyulu
senior tag
nekem a gigabyte g1 gaming wf3 as verzó van a 960 bol és nagyon meg vagyok vele elégedve,egy 7870 et váltott és ég és föld a 2 kártya,jelentős fps növekedés minden játéknál!Nem bántam meg hogy ezt választotam,a választást a fogyasztás döntötte el,egy fx 9370 mellé került,és ugy már nem bizti hogy a tápom birta volna!
-
Csapoati
nagyúr
Tetszik a teszt, jó részletes. Hasonló gépem van (i5 3550 + GTX 960 2 GB + 8 GB DDR3), hasonló értékeket is kaptam 3DMarkokban. Illetve picivel többet, gondolom a +100 MHz miatt. Egyelőre nem hiányolom a +2GB VRAM hiányát, pedig kicsit féltem tőle eleinte.
Világítós billentyűzetből nekem egy Genius KB-G265 van kb 1,5 éve. Nem kopott semennyire, egyedül a Space lötyög egy picit, de leütésnél ezt nem érzem. Viszont nálam is volt az a gond, amint fentebb jelzett valaki, hogy néha kikapcsolt a bill, ilyenkor ki kellett húzni és visszadugni. A vicc az, hogy ezt jellemzően Codemasters játékoknál csinálta (Dirt 2 és 3, Showdown), másnál nem igazán. Fura. -
Pete55555
addikt
Nézegettem én is a 280-ast, de egy GXT 31 egér után, ami 1 év után felmondta a szolgálatot inkább nem veszek Trust-ot...
Helyette a Genius KB-G255-öst válaszottam, már több, mint egy éve megvan, eddig semmi kopás nem jelentkezik, a gombok nyomáspontja változatlan, és továbbra is egész tűrhetően lehet rajta gépelni.
Ez egy 6000 Forintos bill, és a helyén kell kezelni, de szerintem használható, nem megy tönkre 1 év után sem, és nem elektronikai hulladék, mint a Trust... -
Peat;)
veterán
válasz
AxBattler #13 üzenetére
Mit tekintünk gondnak. Megjelenéskor sokszor nvidián mennek simábban, hibák nélkül a játékok. Gta5, fallout biztos, de talán witcher3 is ilyen volt. Míg ha fordítva van ilyen eset, mert természetesen van hogy az AMD-n a gyorsabb akkor a differencia sokkal barátibb, elhanyagolható. Ha most kellene vga-t vásárolnom én nagyon megszenvedném, mert a szívem a 380(x)-et zsákmányolná be a technikai paraméterei alapján. De amikor az ember nekiáll olvasni drivertopikot, illetve vga topikot akkor azt látja hogy a 960-nál zéró probléma szinte és az esze azt mondja ne törődjön azzal a pár fps-el amivel gyorsabb az AMD bizonyos játékokban, illetve időtállóbb, elviekben. A 960-al nem egy alfa romeot kapunk, hanem egy megbízható opelt...kinek mi jön be. Nekem inkább már a meglepetések nélküli sztenderd minőség. Miközben tudom tökéletesen, hogy a 960-on kategóriákkal nagyobb árhaszon lehet, sokkal jobban kihasznál a gyártó. De pont emiatt teheti meg, az AMD hullámzó minőséget ad, van hogy semmi baj megy mint a kisangyal aztán jön egy baki.
Nvidiánál a 660-asomnál emlékszem hogy volt egy driver ami grafikai hibákat generált, én nem részesültem benne, de máig azt emlegetik fel sokan, talán ez is mutatja mennyire stabilak. Mindenhol vannak hibák, kérdés mennyire kellemetlenek, kinek mi fér bele.A 380(x) szériánál legalább már elmondható hogy a megfelelő modelleket megvásárolva nincs gond a fizikával, gondolok itt a 280x szériához viszonyított előrelépésre, hűtés, fogyasztás. Pont ezért is lenne nehéz választani, szerencsére amikor vga-t vásároltam még nem volt 380x...az a vicces hogy a 285 szinte észrevehetetlen volt a piacon, mert túl nagy feszt adtak neki az is melegedett, sok gyártó vacak hűtéssel adta, 960 feletti árban pár ezerrel....erre kijött a 380 ahol nem emeltek feszültséget fölöslegesen az egekbe, minőségibb hűtők vannak, árban is ok, ezt a vonalat ha követi az AMD mellette stabil driverekkel akkor lenne esélye visszajönni a versenybe sokaknál.
-
Johnnyxy27
aktív tag
Először is remek a cikk, nagyon tetszett!
OFF
Én laptop vinyókat használok pont a hangjuk miatt (zéró hangjuk van, még ha seekel akkor sem hallom őket ha közelhajolok sem), nem igazán értem, hogy a mai napig miért vesz valaki 1 terrás, vagy az alatti vinyót AKÁR asztali gépbe! Megértem, hogy 2 terra fölött vagy nincs, vagy aranyárban van a laptop vinyó, jogos az asztali használata. A sebességük már régen ott van az asztali vinyókénál, van egy 1 terrás WD BLUE-m adattárolásra, meg van egy 320-as 7278 rpm-es 1 tányéros régi Toshibám csak letöltésre külön szeparálva, na arra a vinyóra kiváncsiságból crystaldiskmarkot ráeresztettem, és simán kenterbe veri azt a Purple WD-t, amit teszteltél!
PERSZE AZT IS MEGÉRTEM, HOGY 24/7-re a PURPLE volt az okos választás!
OFF
De arra is van biztos 2.5 colos megfelelő kisebb fogyasztással, melegedéssel, hanggal...
-
Hunork
veterán
válasz
MasterDeeJay #16 üzenetére
Nálam munka miatt és a fiam miatt
ez úgy történik, hogy egyszer bekapcsol a gép, és egyszer kikapcsol a gép egy adott napon.
Ezért választottam a Purple verziót, no meg azért, mert még a többi WD-hez képest sincs kanyi hangja. Nekem ez fontos, ha már egy nem noname házat vettem.
-
Én úgy tudom hogy a 24/7 a purplénél pont azt jelenti hogy nem arra van kitalálva hogy te naponta ki be kapcsolgasd. Szóval asztali gépbe nem ideális. Kis leírás angolul a színekről.
Olcsón tárolásra ott a Green, ha zavar a fejdobálás akkor van rá progi.
Játékoknak meg SSD vagy normális 7200-as hdd. -
Hunork
veterán
Közben egy kis kiegészítés ide, majd lehet bedolgozom: az ÉN kártyámnál a venti kérdés úgy van megoldva, hogy az egyik ventilátor megy, és a másik kapcsol be, ha terhelést kap.
Plusz: a billentyűt már majdnem 6 hónapja használom, és még mindig rendben működik. Sokat is gépelek, a cikket is azon írtam.
-
Vincent_
aktív tag
Igen, ahogy nézem, csúnyán elvitatkoztunk anno ott is rajta, hogy van-e értelme ennek a passzív-megoldásnak (továbbra is tartom, hogy így nincs, mert a kondikat [tudtommal] nem készítették fel a megnövekedett hőmérsékletre úgy, mint anno a gyárilag passzív kártyákat).
OK, hogy 3 év gar. van általában az Asus-okra, de hadd ne kelljen már gariztatással szenvedni. Szerintem.
-
Chaser
legenda
Én is úgy tudom ez strix sajátosság, nem gpu függvénye. Ahogy mondod van ott még alkatrész szépen amiknek kis hűtés nem ártana. Kb olyasmi arányban hullhatnak mint a passzív vga-k, ház/szellőzés függvénye. Az ötlet nem rossz, de nem nagyon kell 3 évnél tovább tervezni vele. Mondjuk addigra sokat úgysem ér egy vga.
-
Hunork
veterán
Örülök, ha a teszt és a bemutató tetszett!
Saját tapasztalatokat megosztani sosem rossz.
És valóban kimaradt egy szó korábban, mégpedig a többek által említett R9 380 passzusnál:"Sőt, a másik oldalról a hasonló árfekvésű, azonban 256 bites memóriavezérlővel rendelkező R9 380 sem tudja nagyon (mod) megverni az Nvidia közönség kedvenc megoldását, bár megszorongatja több esetben is."
Hozzáteszem, hogy a végén eddig is ott volt, hogy több esetben megszorongatja.
Ettől tény ami tény, közel azonos a tudásuk, kevesebbet eszik a 960, és a driver meghajtók terén is jobban állnak. Játékok alatt meg hol egyik, hol másik teljesít jobban, attól függ, melyik VGA gyártó nevével díszítették a játék dobozát. -
Vincent_
aktív tag
"egészen pontosan a Maxwell sorozat híres arról, hogy terheletlen állapotban a VGA ventilátorai nem forognak, csak akkor kapcsolnak be"
Ez tudtommal a Strix kártyák velejárója, és az Asus már a 780-ason, és az AMD 280-as-on is kijött egy ilyen szériával. Engem speciel nem győzött meg, mert a GPU mellett a többi részegység azért igényelné a hűtést - még terheletlenül is.
Szervizes ismerőstől hallottam, hogy hullanak is szépen ezek a kártyák...
-
Tikakukac
titán
R9 380 sem tudja megverni az Nvidia közönség kedvenc megoldását
Összetesztelhetjük a frissen vásárolt 380-al. 3 hétnyi tesztbújás után a helyes mondat amit le kellett volna írni: GTX 960 sem tudja megverni az AMD közönség kedvenc megoldását
Egyébként rühellem az AMD-t mint az állat, de ami igaz az igaz.
-
Taranti
senior tag
Jó lett a cikk, köszi, hogy megosztottad tapasztalataid. És örülök, hogy jó hasznát veszed az új hardvereknek.
Új VGA-n én is gondolkodom mostanság, talán 960 lesz (csakis 4GB!) de csak nyár felé...Személyes vélemény:
1. RAM: nekem többször volt Kingston memóriám, főleg AMD gépeimen. De Intelhez már inkább mást vettem, mert szeretik felülfeszelni XMP-ben a modulokat, főleg az 1600MHz felettieket (1,5V helyett 1,65V). Ettől féltem, úgyhogy inkább Corsair/Geil modulokra szavasztam, ott általános volt pl. 1866Mhz-en is az 1,5V. De persze ez egyedi preferencia.
2. HDD: nem is olyan rég volt cikk itt a PH-n arról, hogy WD előszeretettel variál a merevlemezbe épített tányérokkal. Konkrétan tök ugyanazt (mint a te esetedben 1TB) megkaphatod 3 db 333GB tányérral vagy 2 db 500GB-vel. Emiatt én ódzkodom a WD meghajtók megvételétől, de persze ez is egyéni dolog. Ha működik, gyors, halk, kit érdekel. -
thomeef
őstag
A trust gxt 280 is sajnos csak egy olcsó belépő szintű tucat termék. Nekem is van itthon.
Hátrányai: Fél év után felismerhetetlenné koptak a billentyűi, a nagyobb %-ban igénybevett billentyűk rugózása is megváltozott, a space ki akar ugrani a helyéről, csoda hogy még működik. Játék közben sokszor már 2-3 billentyű együttes lenyomásakor ghostingol, vagy rosszabb esetben kiakad, és pittyeg a windows. Az egyik legkedveltebb elfoglaltsága, hogy sokszor játék közben, fogja magát és mintha kihúznád a gépből, lekapcsolja magát. Pár másodperc után újra működésbe áll perzse, de a világítást kapcsolhatod be újra, és azért valjuk be elég idegesítő dolog. A világítást egyébként minden gépindításkor be kell kapcsolni. Ezen kívül csúszkál az asztalon, még ezt sem voltak képesek norálisan kivitelezni. Ennyire rossz billentyűzetem sose volt. Előtte egy 4k hufos logitech szolgált 6 évig.
Előnye: Tetszetős. Amíg le nem kopnak a billentyűk.
-
Retekegér
MODERÁTOR
Sőt, a másik oldalról a hasonló árfekvésű, azonban 256 bites memóriavezérlővel rendelkező R9 380 sem tudja megverni az Nvidia közönség kedvenc megoldását, bár megszorongatja több esetben is.
Ezt így kijelenteni szerintem elég meredek és nem túl szakmai.
-
Sanchez638
addikt
Amit sose értek.
Wd Green - lassú, kis fogyi
Wd Red - folyamatos használat és nagy sebességAkkor mennyivel lenne jobb pl: Blue/Purple/Yelow(talán van már ilyen is?) választani?
-
nyakdam
aktív tag
Köszi a cikket. Jól sikerült. A 960 jól belőtt áron van és jó látni, hogy mezei alaplappal és i5-el is szépen muzsikál. A nagy teszteknél tényleg sokszor a z-s lap +bika i7 nembiztos, hogy azt az eredményt adja mintha egy mezei hazai tulaj veszi meg a VGA-t. Itt látható hogy mire számíthatunk otthon.
-
Jó cikk, köszi!
Az a router felkeltette az érdeklődésemet...Egy apróság csupán:
"Aki pedig a másik, azaz a Piros oldalt kedveli, és hasonló árfekvésben keresgél, az R9 380X mellett teheti le a voksát, ez a kártya az, amelyik megszorongatja, és több esetben megelőzi a GTX960 Strix változatát, átlagosan 70-80W többlet fogyasztásért cserébe."Szvsz nem a 380X, hanem a sima 380 eszik 70W-tal többet a GTX960-nál, illetve már ez a Radeon is kicsit több teljesítményt nyújt a GeForce-nál.
-
4264adam
veterán
Kimerítő remek olvasmány elé nézek. Köszönöm a tesztet
Valóban sokat kellett rá várni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Miben rejlik a GTX960 ereje, népszerűsége? Hardver bemutató otthoni tesztkörnyezetben.
- Dark Souls sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- Láncfűrész topik
- SörcsaPH!
- Oakley topic
- Robogó, kismotor
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Félkonfig napi használatból! Leírást, olvasd!
- 150 ezerre ár alatt !új 0km-es garanciás Dell G15 gamer laptop rtx 4060 i7 13650hx
- BOMBA ÁR!! MacBook Pro Retina 16" M4 Pro 14CPU / 20GPU / 24GB / 512 SSD / Magyar - ÚJ!!
- UTOLSÓ darab - 2024 MacBook Pro Retina 14" M4 PRO - 12C / 16C / 24 GB RAM / 512 SSD / BONTATLAN
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- Beszámítás! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T590 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest