Hirdetés

2019. szeptember 22., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) commanDOS


commanDOS
(senior tag)

Köszönöm ezt az írást! Eddig nem sokat tudtam a stílusról, igaz nem jellemző rám, de volt bennem egy hülye előítélet, hogy ez is csak v.mi benarkózott diszkósok kreálmánya, nem is nagyon akartam megismerni, meghallgatni, utánanézni. Ez így nagy butaság, nyilvánvaló. Most, hogy valamiért elolvastam az írásod elkezdett érdekelni a dolog, legalább annyira, hogy meghallgassak 1-2 számot és utána alkossak majd véleményt.
Jó kis összefoglaló és a megközelítés is tetszik :R
Kiegészíthetnéd pár youtube-os linkkel :)

Kihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintéző: pénzbehajtó :)

(#2) Dany007


Dany007
(veterán)

Ez szép kis összefoglaló!
Zárásként még el tudtam volna képzelni, hogy elmész egy partyra és utána írod meg róla a véleményed.
Én már voltam pár goaparty-n és annyira nem vészes a helyzet, mint leírtad.
Viszont egy 7köznapi discotól igencsak különbözik, pozitív értelemben.

Azt, hogy mindnyájan egyek vagyunk, voltaképp sokkal régebb óta tudjuk. Tudnunk kellene.
Hiszen minden anyag alkotóeleme a proton, neutron, elektron. Ergo nem kell a húrelmélethez fordulni, ami még ezeket az alkotóelemeket is még kisebbre bontja, apró energiaszálakra. Arról nem is beszélve, hogy ez még közel sem bizonyított tény! Alakul a dolog, de a tiszta energia dolog, meg a húrelmélet még nem bizonyított.
Persze a lényeghez nem is kell, elég ha tudjuk azt, hogy egy darab fém is atomokból áll, amik protonokból, neutronokból, és elektronokból. Ahogy az emberi szövetek is molekulákból, amik szintén atomokból állnak azok pedig szintén stbstb....

Esetleg pár képpel feldobhatnád :) De amúgy tényleg érdekes és jó lett. Főleg az, ahogy kitértél a vallásokra, és egységesen kezelted őket.

[ Szerkesztve ]

(#3) tobal válasza Dany007 (#2) üzenetére


tobal
(tag)

Igazából azért mertem leírni, hogy a sztereotípia igaz, mert egy bizonyos Akpoh azért indított útjára egy külön mozgalmat a goán belül (ez a Love, Peace, Freedom), mert úgy látja, hogy ezek az értékek, amiket én is leírtam, kiveszőben vannak. Azelőtt én sem hittem, hogy ilyen rossz a helyzet, én is azt gondoltam, hogy a goás=drogos felfogás csak egy buta sztereotípia... de Akpoh ráébresztett, hogy nem.
Amúgy kiraktam a youtube linkeket, akiket érdekel a zene :).

(#4) Dany007 válasza tobal (#3) üzenetére


Dany007
(veterán)

Engem érdekel :)

Persze a drogok vele járnak, de nem feltétlenül.
Persze én is ismertem csajt, aki szerint cucc nélkül nem lehet meghallgatni azokat a zenéket... Érdekes, nekem megy... Már évek óta.
Meg amúgy az ilyen stílusú / típusú emberek a köznapi életben is kicsit mások. Tehát valami azért maradt, de tény, hogy nagy a szerepe a drognak is...
Bár én őszintén azt mondom, hogy inkább egy drogos goa party, mint egy piás disco, ahol ha csak rosszul nézel valakire már agyonvernek, vagy megkéselnek.
A kettő között szerintem ez a legfőbb különbség.
Egy goa party (főleg az erdő közepén) mindig egy nyugodt, békés hely, ahol a buli a szórakozás meg az általad leírt érzések a jelentősek.
Ezzel szemben egy discoban az megy, hogy mindenki mutogatja magát, ki a legnagyobb májer, ki a legmenőbb és ki kit fog leütni legközelebb, meg vajon kibe lehetne még belekötni stb stb...

(#5) WN31RD


WN31RD
(addikt)

Buddha meg Mohamed ugyanazt az "egyetlen igazságot" tanította... Hát persze. :)

"Az ókori Görögországban a templom mellett mindig volt egy színház. Amíg a templomban a papok beavatása folyt, a színházban az átlagemberek számára érthető módon adták elő a bent történteket."
Ezt a marhaságot mégis honnan vetted?

Oidipusz király melyik Shakespeare drámában szerepelt? :O

(Nem kötelező manapság ismerni az ókori Görögországot, sem Shakespeare drámáit feltétlenül. De ha már írsz ilyesmiről, igazán vehetnéd a fáradságot, hogy legalább a legalapabb dolgoknak utánanézel.)

''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

(#6) tobal válasza WN31RD (#5) üzenetére


tobal
(tag)

Igazad van, teljesen rosszul emlékeztem az Oidipusz drámával kapcsolatban. Kösz hogy erre rávilágítottál, eddig rajtad kívül senki sem vette észre :D. A színház keletkezésével kapcsolatban viszont a te álláspontod sem állja meg a helyét. Nyilvánvaló, hogy a történelem könyvekben nincsenek leírva ilyen következtetések, mint amit én leírtam, hiszen a történelem tudományban nem szabad komolyan venni az ősök által igaznak vélt szakrális törvényeket. Így a történelem nyilván máshogy magyarázza a színházak kialakulását.

(#7) cucka válasza tobal (#6) üzenetére


cucka
(addikt)

Nyilvánvaló, hogy a történelem könyvekben nincsenek leírva ilyen következtetések, mint amit én leírtam, hiszen a történelem tudományban nem szabad komolyan venni az ősök által igaznak vélt szakrális törvényeket.
Nyilván, a történelem tudományában azt veszik komolyan, amire bizonyíték van, tehát elsősorban valódi megtörtént dolgokkal foglalkoznak, nem pedig szakrális, metaforikus leírásokkal. Ettől lesz tudomány :) .

Amúgy ami nekem nagyon hiányzik a cikkből, az a kapcsolat a hippi kultúra és a goa kultúra között. Addig oké, hogy hasonlóak, de van direkt kapcsolat is (tehát folyamatról beszélünk) vagy pedig egyszerűen a diszkós/teknós/elektronikuszenés arcok újra kitalálták a 60-as évek hippi mozgalmát modernizált formában?

(#8) tobal válasza cucka (#7) üzenetére


tobal
(tag)

A 70-es években Indiába (és azon belül a Goa félszigetre) utazó hippik hozták létre a goa szubkultúrát. Tehát a goa a hippi kultúra "egyenesági leszármazottja" :)

(#9) D1Rect


D1Rect
(félisten)

A goások "társadalmilag elfogadott" dumája, hogy lehet drog nélkül is élvezni a goapartyt.
Mostanában egyébként több szintetikus drog fogy a goa partykon mint "természetes".

mod: azért nem ártana ellátogatni egy goa partyra.

[ Szerkesztve ]

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#10) cucka válasza D1Rect (#9) üzenetére


cucka
(addikt)

A goások "társadalmilag elfogadott" dumája, hogy lehet drog nélkül is élvezni a goapartyt.
Nyilván, egy álszent társadalomban álszent dumát kell mondani. Én nem látok semmi kivetnivalót abban, ha valaki felelősségteljesen fogyaszt tetszőleges tudatmódosító szert, de tudom, hogy ez a vélemény sem örvendene túl nagy társadalmi elfogadottságnak.
A másik dolog, hogy nekem mindenképp kéne valamilyen tudatmódosító szer, hogy legalább minimális szinten élvezettel hallgassam a belinkelt macskazenéket, de ez nyilván az én egyéni problémám :).

Mostanában egyébként több szintetikus drog fogy a goa partykon mint "természetes".
Hát igen, mert az általában vett hippimozgalom alapvető tudatmódosító szere, az lsd aztán nagyon természetes anyag. :D

(#8) tobal
Értem, de zenelileg is volt valami összeköttetés a 60-as évek rock alapú hippizenéje, meg a modern teknós-diszkós hippizene között?

[ Szerkesztve ]

(#11) Dany007 válasza cucka (#10) üzenetére


Dany007
(veterán)

Szerintem nemtúlsok. Mármint a 60-as évekbeli rock, meg a mostani 'Goa' zene.

A goára mindig is jellemző volt a széles spektrum, mármint, elektronikus zenékhez képest igen sokféle hang és hangeffekt jelenik meg bennük.
Messze nem olyan, mint egy techno- house zene, ahol voltaképp van egy erős basszus, aránylag gyors 140-148bpm-mel, meg néha egy kis cicergés.

Amúgy én imádom ezeket a zenéket. Bár goából is van többfajta. De sokszor mintha egy egész kis történetet mesélne el. Ami mindenki számára nyilván hihetetlen. De én mégis így érzem.
LSD-t sosem próbáltam és nem is akarom (már hallott tapasztalatok miatt sem), de a fűvel például olyan dolgokat hallasz ki a zenéből, amit 'józan' állapotban nem. Nyilván ez sem igaz így szó szerint. Csak arra utalok, hogy olyankor az érzékelés kicsit megváltozik. Felerősödik. Más területeket emel ki, mint amúgy.
Ezt már nem egyszer tapasztaltam. Adott egy számomra ismert régi zene, és mikor először hallom, hmm 'fűvel', akkor meglepődök, mert olyan hangokat hallok ki belőle, amit amúgy nem hallottam. Majd utána, mondjuk másnap meghallgatva u.a. a számot, már megint nem hallom. Jó, persze ha nagyon odafigyelek rá, akkor ki lehet hallani, de meglepő, hogy teljesen másképp.
Szal v.színűleg ez a THC 'tudatmódosító?' (én inkább érzékelésmódosítónak hívnám) hatásának köszönhető. Ezért ezek a számok 'erre' építenek.

Meg persze nem véletlenül vannak ilyen un. utaztatós zenék. Amiket talán elszállós zenének is neveznek... De ez megint nem erről szól. Ezt megint túlzásba viszi a közhiedelem. Ez nem az, hogy az ember meghallja és ott fetreng tőle a földön... Pusztán tényleg úgy érzi az ember legbelül, mintha a zene egy utazásra vinné. Mint akusztikailag, mint érzelmileg és esetleg egy Winamp MilkDrop plug-in segítségével vizuálisan is.

(#12) tobal válasza cucka (#10) üzenetére


tobal
(tag)

"Értem, de zenelileg is volt valami összeköttetés a 60-as évek rock alapú hippizenéje, meg a modern teknós-diszkós hippizene között?"

Annyira nem látok bele az elektronikus zenei szcénába, így ezt nem tudom megmondani.

(#13) D1Rect válasza cucka (#10) üzenetére


D1Rect
(félisten)

Tessék egy kicsit mainesebb goa, teljesen jó minden nélkül. :)
"Hát igen, mert az általában vett hippimozgalom alapvető tudatmódosító szere, az lsd aztán nagyon természetes anyag. "
Csak annyira mint a természetazonos színezék/aroma. :DDD

(#11) Dany007: Talán mert a fű gyenge halucinogén. ;) Amikor nézed a winamp plugint, akkor fless. Ha LSD.vel nézed, akkor lemászhat a monitorról.

[ Szerkesztve ]

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#14) Dany007 válasza D1Rect (#13) üzenetére


Dany007
(veterán)

Pontosan ezért nem akarom és nem is fogom kipróbálni :)

Oh, most nézem a linkedet! :C Egyik kedvenc. Bár nem az a számomra mesélős fajta :) Ez inkább a bulizósabb féle...

[ Szerkesztve ]

(#15) dabadab válasza cucka (#10) üzenetére


dabadab
(félisten)

"zenelileg is volt valami összeköttetés a 60-as évek rock alapú hippizenéje, meg a modern teknós-diszkós hippizene között?"

Igen, pl. a pszichedelikus rock határozottan ott van a zenei előképek közt, maga Goa Gil, a "goa atyja" is hippizenészként kezdta.
Egyébként maga a goa, mint zene irányzat, vmikor a nyolcvanas években kezdett kialakulni, de igazán a kilencvenes években nőtte ki magat.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#16) cucka válasza D1Rect (#13) üzenetére


cucka
(addikt)

Tessék egy kicsit mainesebb goa, teljesen jó minden nélkül.
Nem rossz, bár igazából nekem nem a mainstream-séggel van a problémám, hanem az elektronikus zenével :) . Nekem az egész olyan, mint ha egy József Attila költeményt egy beszédszintetizátor "szavalna el". A zeneszerzői oldal megvan az elektronikus zenében, az emberi előadás viszont teljesen hiányzik. Ha elmész egy élő koncertre, akkor ott nem csak a megfelelő hangokat hallod a megfelelő sorrendben egymás után, hanem ott van a zenészek összekacsintása, érzelmei, mellényúlásai. Elektronikus zenében ki fog összekacsintani, a Pioneer effektprocesszor meg a Technics keverőpult? Biztos megvannak az elektronikus zene szépségei, de ez a túlzott személytelenség számomra kifejezetten taszító és nehezen tudom összeegyeztetni a hippi gondolatvilágot az elektronikus zene szintetikus, gépi hangulatával. Amúgy lehet, hogy csak bennem van a hiba.
Amúgy a linkelt szám egész jó. :)

Csak annyira mint a természetazonos színezék/aroma.
Hát egy laboratóriumban szintetizálta egy Hoffmann nevű úr az 1930-as években. Valóban félszintetikus, tehát valamilyen természetes alapanyagból készül, de azért nem lehet mellé bullshit-legendákat szőni, hogy isten ajándéka meg hogy már az ókori aztékok/maják/egyiptomiak is használták.

(#17) hejesírásó


hejesírásó
(senior tag)

képeket! képeket! ez így nagyon száraz :(

Amikor nézed a winamp plugint, akkor fless. Ha LSD.vel nézed, akkor lemászhat a monitorról. :C állat! :B

[ Szerkesztve ]

(#18) D1Rect válasza cucka (#16) üzenetére


D1Rect
(félisten)

"Csak annyira mint a természetazonos színezék/aroma.
Hát egy laboratóriumban szintetizálta egy Hoffmann nevű úr az 1930-as években. Valóban félszintetikus, tehát valamilyen természetes alapanyagból készül"

Csak azt akartam, hogy ami "hivatalosan" természetazonos, ugyanezzel nyugtatják magukat az LSD fogyasztók is.

"de azért nem lehet mellé bullshit-legendákat szőni, hogy isten ajándéka meg hogy már az ókori aztékok/maják/egyiptomiak is használták."
:DDD

(#17) hejesírásó: Van egy ismerősöm, aki azon a filmen ragadt, hogy nem fog tudni lejönni az LSD-ről (van valami ilyesmi urban legend).
Ez igen kellemetlen lehetett bevétel után pár órával, mert valami 10+ óra az LSD hatása.

[ Szerkesztve ]

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#19) cucka válasza D1Rect (#18) üzenetére


cucka
(addikt)

Csak azt akartam, hogy ami "hivatalosan" természetazonos, ugyanezzel nyugtatják magukat az LSD fogyasztók is.
Nem nyert. A természetazonos azt jelenti, hogy egy, a természetben jelen lévő vegyületet a laboratóriumban állítanak elő (tehát nem a természetes megjelenési formájából vonják ki). A félszintetikus pedig azt, hogy természetes/természetazonos és mesterségesen előállított anyagokat egyaránt felhasználnak az előállításnál. Köznapi értelemben véve az lsd gyakorlatilag mesterséges anyag, szóval hamisan nyugtatják magukat :) .

Ez igen kellemetlen lehetett bevétel után pár órával, mert valami 10+ óra az LSD hatása.
Plusz a másnap, amikor a szervezet kiheveri a hatásait. Amúgy tudtommal nem addiktív, veszélyessége abban rejlik, hogy nem tudod 100%-osan megjósolni, hogy milyen hatást vált ki.

[ Szerkesztve ]

(#20) hejesírásó válasza D1Rect (#18) üzenetére


hejesírásó
(senior tag)

nem vmi gombából szintetizálta? szval akkor természetes alapúnak tekinthető az ős lsd, csak legfeljebb manapság előállítottank köze nincs az eredeti előállított lsd-hez.

(#21) Dany007 válasza cucka (#19) üzenetére


Dany007
(veterán)

"nem tudod 100%-osan megjósolni, hogy milyen hatást vált ki."

És ez sajnos elég nagy probléma (veszély) lehet. Ismerőseim mesélték, hogy fűzben vágtázó lovakat flesseltek a távoli égboltra... :U
Másoknál meg minden elhajlott, meggörbült... (látták a Föld gravitációja okozta térgörbületet :D) Szóval elég durva lehet. Főleg a 8-10 órás hatás.
Bár 'szakértők' szerint a tiszta citromlé gyorsan lehoz róla. Így ha valami baj van, akkor az segíthet. De semmiképpen nem próbálnám ki. Mondjuk úgy igen, ha lenne egy kapcsoló, amivel ki-be lehetne kapcsolni a hatást :D De ilyen nincs.

Amúgy szintén ugyan azon szakértő kollegák szerint ez a videó nagyon élethűen mutatja be milyen hatása is van a cuccnak. Ami szerintem egy tapasztalatlan ember számára elég ijesztő lehet. Esetleg beparázik, rákattan valamire, hogy nem tud leszállni a cuccról, bepánikol vagy akármi...

[ Szerkesztve ]

(#22) tobal válasza hejesírásó (#20) üzenetére


tobal
(tag)

Te sztem a mexikói "varázsgombáról" beszélsz, amit a sámánok is fogyasztottak. Annak a hatóanyaga a pszilocibin, az LSD viszont lizergsav (ezért is hívják acidnak).
Sajnos a téma elment a drogok irányába, pedig pont az lenne a lényeg, hogy a goával kapcsolatban nem ez merüljön fel mindenkiben először.

(#23) cucka válasza hejesírásó (#20) üzenetére


cucka
(addikt)

De, csak a gombakivonat nem fog magától átalakulni lsd-vé, hanem kell hozzá még pár anyag. Az angol nyelvű wikioldalon le van írva, hogy miből készül.

(#24) dabadab válasza hejesírásó (#20) üzenetére


dabadab
(félisten)

"nem vmi gombából szintetizálta?"

Minden szintetikus anyagot a természetes anyagokból szintetizálnak, mert hát miből másból, viszont az LSD természetesen nem fordul elő, az anyarozsban sem.

tobal: az anyarozsról beszél, ami gomba és - egyebek mellett - az LSD alapanyaga is.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#25) hejesírásó válasza tobal (#22) üzenetére


hejesírásó
(senior tag)

goa-ról beszélni lsd nélküle olyan mint tróger rokkerekről beszélni vbk nélkül

na utánaolvasgatok az ősanyagnak, mert már sokat felejtettem.

(#26) The Bachelor


The Bachelor
(tag)

Hát sajnálom, de a cikked után is úgy gondolom hogy a goa = drogos zene. Meghallgattam az első zenét amit belinkeltél, nah ott az utolsó előtti hsz:
"I was smokeing some purp, I closed my eyes, and turned this song on in my headphones, and I felt like I was flying. It was fun. "
:D

There Are Only 10 Types of People in the World: Those Who Understand Binary, and Those Who Don't.

(#27) cucka válasza The Bachelor (#26) üzenetére


cucka
(addikt)

A könnyűzene legnagyobb pillanatainak többsége összefüggésbe hozható valamilyen tudatmódosító szerrel és annak hatásával, szóval innen nézve a legtöbb zene drogos zene :) .

(#28) madstunt


madstunt
(addikt)

mellesleg nekem ami feltűnt hogy az O.Z.O.R.A. fesztivál ami mintha el lenne itthon "nyomva". csak a megfelelő csatornákon keresztül lehet róla hallani de a mainstream média nem is foglalkozik vele.Megkapja a mi szinünk a legzöldebb fesztivál kitüntetést de fasorban sincs ozorához képest pl ...

The Bachelor: hát igen tipikus gondolkodásmód :U az a baj hogy egyesek erre a véleményre büszkék is :((( én ezt sértésnek is veszem mert ilyenkor általánosítasz ami engem is belefoglal

[ Szerkesztve ]

(#29) Dr.Skype


Dr.Skype
(csendes tag)

Zseniális írás, nagyon köszönöm, szuper ilyet látni ezen a portálon!

még jöhet több is... :)

Skype® problémák? Kérdezz bátran, vagy https://support.skype.com/

(#30) tobal válasza madstunt (#28) üzenetére


tobal
(tag)

madstrunt: Nem kell Bachelort bántani, mindenkinek joga van ahhoz, hogy saját véleménye legyen. Ha ő így gondolja, akkor gondolja. Nem bánt ezzel senkit.

Bachelor: Mellesleg a drogos zene, amit hallgattál, főként indiai népzenei motívumokat tartalmazott. Akkor minden népzene drogos zene? Csak ha már az általánosításnál tartunk...

(#31) negyedes


negyedes
(addikt)

Ha mar "drogos" zene: [link] :C

Ez a stilus se fogott meg, ugy latom marad a heavy metal meg neha a disco. :P

Három dolog biztos az életben: az adó, a halál és az adatvesztés. - Baráth Gábor

(#32) dabadab válasza tobal (#30) üzenetére


dabadab
(félisten)

"Akkor minden népzene drogos zene?"

Nem lenne lehetetlen megvédeni ezt az álláspontot sem, tekintve, hogy minden nép tol valamit. :)

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#33) 3psilon


3psilon
(aktív tag)

Érdekes írás, még érdekesebb téma. :K
Magam is kutakodtam, kutakodom a témában. Ajánlom R.A. Wilsontól a Prometheus Risingot (könnyű neten rálelni), ő maga is sűrűn hivatkozik Learyre.

Egyébként mostanság Feldmár András előadásokat olvasok. Ő egy olyan bácsi, aki az LSD-t pszichoterápiában engedi a páciensének, hogy használja, persze végig ott van mellette. Mondjuk Leary módszerét kissé helytelenítette, hogy akkor most mindenki szedje.

Ami igazán érdekes, hogy mindkét ember nagyon-nagyon hasonló dolgokról ír és hasonló meglátásaik vannak, pedig van köztük 30 év, Wilson már meghalt, könyve 30-40 éves. Ez eléggé elgondolkodtató.

Hogy kicsit on is legyek, ezek szerintem jó zenék, a Psychill rádiót egy csomót hallgatom, ott megy ilyen, csak nem tudtam, hogy ezt goának hívják. Még "tisztán" is átjön belőle egy különleges érzés. :)

Modern harcművészet hatékonyan: http://modernninjutsu.eu | Fedora Linux | Kawasaki ER-6F 2006

(#34) madstunt válasza 3psilon (#33) üzenetére


madstunt
(addikt)

feldmárnak vannak jó könyvei is :)

(#35) cucka válasza dabadab (#32) üzenetére


cucka
(addikt)

Inkább mondjuk úgy, hogy az emberek szeretnek kizökkenni a normális, tiszta tudatukból, csupán a miértek és a hogyanok különböznek. (Lehet, hogy ez a fogalmazás sánta, remélem azért attól még érthető).

(#36) Taky


Taky
(senior tag)

Én nem voltam oda soha a goa zenéért, de egy este valahogy elkeveredtünk egy goa partyra. Na ott ami ment... pfff :D
2 méter magasra felcsapó lángokban égett a tűz, az emberek körben álltak, vagyis nyomták a táncot ezerrel! A látvány és a zene is nagyon bejött, de továbbra is maradok a techno zenénél, számomra az az igazi... :)

Tetszett az írásod, köszi!

"Tökéletes program nem létezik, csak olyan, amelynek még nem találták meg a hibáit." Pascal

(#37) Shufny


Shufny
(őstag)

Rövid, de hasznos írás. Azért azt megjegyzem, hogy a kedvenceken látszik, hogy nem vagy kifejezetten "goás". A Heavyweight és az Around the World in a Tea Daze nekem is a kedvencek között vannak, de főleg az elsőnek nem sok köze van a goához. Manapság pont a leírtak miatt nem beszélnek "goáról", hanem psychedelic trance -ről, meg azon belül rengeteg ágazatról. (A Becoming insane meg az újabb IM -ekről nem is beszélve, tipikus példái az elk*rvulásnak).

Elsősorban innen adódik a téves megítélés, hogy az emberek a goához a drogozást kötik. Mivel ma már nem nagyon van goa, csak az elnevezés elterjedt, és szinonímaként használják.
Ez egy természetes folyamat, minden szubkultúrával ez történik egyszer, és minden elnevezés átértelmeződik idővel. Ezért kár vesződni. Nem lehet elérni, hogy holnaptól mindenki úgy használja a szavakat, ahogy egy kis csoport gondolja, és különben is milyen alapon határozzák meg ők, hogy mások mit értenek alatta? :) Egymás között találnak új elnevezést, hogy elkülönítsék a dolgokat, az bőven elég. Valakit nem érdekel, hogy te mit gondolsz, akkor nem érdemes azon rágódni, hogy hogyan skatujáz be, ha meg érdekli a te véleményed is, akkor nem fog sztereotípizálni miután beszéltetek, ahogy ez a te esetedben is volt "goás" ismerőseiddel, ha jól vettem ki az írásból.

Végül egy kis ágrajz a psytrance-ről, szerintem elég jól sikerült:[link]
U.I.: Spugedelic rulz ;)

[ Szerkesztve ]

(#38) Pulsar


Pulsar
(veterán)

Én nagy GOA-snak mondom magam.. kb 14 éve halgatok GOA-t, otthon is, és nyilván nincs benyova otthon az ember :D
De a goa party-k sajnos egyre többször a hülye kis disco-ból kiszabadult ex-es csávóktól nem olyan mint régen :(

(#39) qestion


qestion
(aktív tag)

Visszanyúlni az ősök tudásához azonban nem tudtak, ahonnan megtudhatták volna az igazságot, így az egyéni megvilágosodás mezsgyéjére léptek, és a pszichedelikus drogokat

Mi az igazság?

a pálya

(#40) madstunt


madstunt
(addikt)

ha valaki kiváncsi a stílus európai térnyerésének egyik nagy mérföldkövére annak ajánlom ennek a megszerzését:
[link]
Én szerintem kb 20szor hallgattam már meg,egyszerűen fantasztikus

mivel nemtudom hogy rádióműsor linkelése tiltott-e az oldalon így inkább nem dobopk linket,de nagyon sok helyen fenn van

(#41) Franklin válasza madstunt (#28) üzenetére


Franklin
(őstag)

A mainstream média ne is foglalkozzon Ozorával!

Szerintem ez egy olyan esemény, aminek kifejezetten árt(ana) a nagyobb publicitás.

A tavalyin is elég sok nem odaillő ember volt már... sajnos.

(#42) bigz válasza cucka (#16) üzenetére


bigz
(tag)

"Elektronikus zenében ki fog összekacsintani, a Pioneer effektprocesszor meg a Technics keverőpult? Biztos megvannak az elektronikus zene szépségei, de ez a túlzott személytelenség számomra kifejezetten taszító"

Tegnap voltam Imogen Heap koncerten (+ Back Ted N-Ted es Tim Exile), ami persze meroben mas zene, viszont szinte teljesen elektornikus, es semmi baj nem volt az osszekacsintassal. Az atlatszu muanyag zongora mogul egy Grammy mosolygott rank, es kaptunk annyit zeneileg, amennyit nem birtunk befogadni. A ket elozenekar (kvazi ket srac) es Imogen mellett meg volt egy harmadik arc a szinpadon. Elvezheto volt, szemelyes, es elozene. Es tobbszor is osszekacsintottak ;) Bristolban elek, es tegnap rajottem, hogy doreseg hatatforditani az elektronikus zenenek ott, ahol ez resze a modern zenetortenetnek, es ahol ezt talan az egyik legjobban csinaljak.

ON: "Azok a zenéik, amelyek nem az univerzális szeretetről szóltak, azoknak a lázadás volt a fő témájuk. Így alakult a ki rockzene."
Ez a legudvariasabb formammal elohozakodva is kapitalis baromsag. A rock'n'roll hova tunt? A hippik csupan kolcsonkertek a zenei alapokat, tekertek egyet a hangeron es reszegen atestek az erositon, amiben kiment par cucc, es torzabb lett a hangzas, csak nem ertek ra megjavitani, mert azzal voltak elfoglalva, hogy a 8 meteres rozsaszin hod, ami most maszott ki a fulukbol lehetoleg ne masszon be az orrlyukaikon.

[ Szerkesztve ]

I <3 Razer Mantis Control.

(#43) cucka válasza bigz (#42) üzenetére


cucka
(addikt)

Elvezheto volt, szemelyes, es elozene. Es tobbszor is osszekacsintottak
Hát biztos én vagyok előítéletes. Az összekacsintást úgy értettem, hogy zenélés közben kacsintanak össze. Ha a zene cd-ről vagy lemezről megy, akkor ki zenél? :D
(Mondom, biztos velem van a baj, de nekem az jelenti a zenélést, hogy fogsz egy hangszert és játszol rajta. Ha a zene cd-ről vagy lemezről megy, akkor az legfeljebb zenelejátszás. Nem becsülöm le, tudom, hogy ezt a műfajt is nehéz jól csinálni, de kb. annyira zenélés, mint amennyire a guitar hero játék gitározás. Egy gitáron egyetlen hangot ezerféleképpen meg lehet fogni, pusztán a gitáros aktuális lelkiállapotától, tudásától, hangulatától függ, hogy hogyan teszi ezt meg. Ha egy zenész szívből játszik, akkor azt azon az egy hangon is hallod. Ettől szép az egész, ettől több, mint megnyomni a play gombot a cd lejátszón.

A hippik csupan kolcsonkertek a zenei alapokat, tekertek egyet a hangeron es reszegen atestek az erositon, amiben kiment par cucc, es torzabb lett a hangzas
Ez így vicces, meg jól hangzik, csak félig igaz. A torz gitárhangzás alapvetően a csöves erősítők velejárója. Régen a gitárerősítőket úgy tervezték, hogy minél tisztább hangjuk legyen. A zenészek rájöttek, hogy ha bizonyos típusú erősítőkön csutkára kitekerik a hangerőt, akkor az torzítani fog, de jól szól. Amúgy igen, arra is volt példa, hogy tönkrement erősítőn játszottak és ez eredményezte a torz hangot, de a ma használt torzítások mind a csöves erősítők viselkedésének következményei.

[ Szerkesztve ]

(#44) dabadab válasza cucka (#43) üzenetére


dabadab
(félisten)

Egyszer el kellene menned vmi elektronikus banda koncertjere es megnezni, hogy ott valoban hangszereket hasznalnak (ha van lemezjatszo, akkor azt is hangszerkent tekerik, nem ugy, mint egy sima DJ).
Imogen Heap koncerten

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#45) cucka válasza dabadab (#44) üzenetére


cucka
(addikt)

Egyszer el kellene menned vmi elektronikus banda koncertjere es megnezni, hogy ott valoban hangszereket hasznalnak
Igen, látom, hogy az egy szintetizátor, nem is ezzel van baj. Az elektronikus zenével semmi baj nincs, ha a zenészek kimennek a színpadra, megfogják a hangszert és eljátsszák. Ha a "koncerten" hallott zene nagy része lemezről megy, azzal vannak problémáim :) . Érted, a zenész álljon ki és zenéljen, ne csak a dsp potmétereit tekergesse.

ha van lemezjatszo, akkor azt is hangszerkent tekerik, nem ugy, mint egy sima DJ
Háát, ez már határeset :) . Kb. mint ha egy rockkoncerten a gitáros nem gitáron játszana, hanem lemezről menne a gitárhang és ő csak a wah pedált nyomogatná? :D

[ Szerkesztve ]

(#46) dabadab válasza cucka (#45) üzenetére


dabadab
(félisten)

A DJ-k fellepeset nem szokas koncertnek nevezni, azt ne keverd ide. A wah pedalos hasonlet meg nem igazan stimmel :)

DRM is theft

(#47) Eastman válasza dabadab (#44) üzenetére


Eastman
(őstag)
LOGOUT blog (1)

Uriah Heep koncerten :)

"This is Hungary calling, this is Hungary calling: the last remaining station forward to United Nations. Early this morning Soviet troops launched a general attack on Hungary. We are requesting you to send us immediate aid... For the sake of God and freedom - help Hungary!"

(#48) cucka válasza dabadab (#46) üzenetére


cucka
(addikt)

A DJ-k fellepeset nem szokas koncertnek nevezni
Én nem nevezném annak, de amúgy sajnos szokás.

A wah pedalos hasonlet meg nem igazan stimmel
Tudsz mutatni olyan felvételt, ahol egy lemezlejátszóval zenélnek? Nem kötekedek, tényleg érdekel.

(#49) dabadab válasza cucka (#48) üzenetére


dabadab
(félisten)

"Én nem nevezném annak, de amúgy sajnos szokás."

Jesszusom, ki, hol, miert?...

"Tudsz mutatni olyan felvételt, ahol egy lemezlejátszóval zenélnek?"

Zagar.

DRM is theft

(#50) bigz válasza cucka (#43) üzenetére


bigz
(tag)

A szam mozog, de nem jon rajta ki hang? Na jo, fussunk neki megegyszer::

Osszekacsintottak: ertsd szo szerint: osszekacsintottak. Kicsit kezd a perverziod lenni ez a kacsintos dolog, de nem itelkezem, nekem is megvannak a magam bogarai. 4 ember ucsul a szinpadon (ezt a szot harmadszorra sikerult csak leirnom, magaban mindenki lecci ertekelje az igyekezetet), es jatszodnak a kulonfele hangszereken. Az elektronikus zene nem abbol all, hogy felmesz egy szinpadra, felteszel egy lemezt, aztan hatramesz olvasni. Ennyi erovel Jose Gonzales a radioban elektronikus zene. Mindegy, mi a hangszer, lehet egy dob vagy egy gitar, de ugyanugy lehet egy midi bill rakotve a gepre, a lenyeg, hogy az eloado eloben csikarja a hangokat a hangszerekbol, szamitogepbol, seggebol vagy ahonnan eppen akarja. Jelen esetben elokerult es hangszerkent mukodott egy kicsi pluss madar, amolyan "nyommegabegyetescsipog" jellegu (UK tele van ezekkel, felismerheto a madar, amirol mintaztak, es az adott markaju madarnak az eredeti hangja van beleszuszakolva, k*rva aranyosak :DD ). Irany a Youtube, ott van par koncert felvetel, a hangminoseg sajnos pocsek.

"megnyomni a play gombot a cd lejátszón" - mi van??? Nooormalis apuka? Voltunk mar eletunkben koncerten?

A guitar hero-s hasonlatod ezer sebbol verzik, de megtisztellek azzal, hogy nem kezdem az oktatast, valoszinuleg rajosz magadtol is. (Nem tartom sokra azt a szemetet, habar ritmuserzek meg ujjkoordinacio fejlesztesere kivalo.) Husz ev zeneles utan batorkodom ugy gondolni, a gitaros eszmefuttatasod is enyhe tulzas, valamint fogalmad sincs a temarol, amirol vitatkozol. Foleg azok utan, hogy beirok valami irgalmatlan baromsagot, ami gyenge utanzata egy humoros megjegyzesnek (utolag is szori, legkozelebb benntartom), te meg nekiallsz elemezni, es kiseloadsz a csoves erositok kialakulasarol. En vagyok a hulye, hogy egy ilyen topikban leallok beszelgetni...

I <3 Razer Mantis Control.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.