Új hozzászólás Aktív témák

• Lompos48

nagyúr

Most bukkantam rá a cikkre és ha már elolvastam, végigmentem a százannyi hozzászóláson is.
    Elsősorban gratula a cikk írójának. Az olvasók nagy hányada számára megfelelő a szint, részletesség.

A hozzászólásokhoz lenne néhány hozzáfűznivalóm:
    1. Olvasgatva az ember azt hinné, hogy Magyarország tele van szuperhallású fiatalokkal. Csak úgy röpködnek a huszonannyi kilohertzek - tényleg - mint a denevérek. Pedig kevés az olyan kiválasztott, aki 20Khz fölött hall egy olyan korban, amikor nemcsak írni, hanem fórumban hozzászólni is tud. De lehet itt gyűlt össze ezen emberek színe-java.
    2. Mérésekről megy a vita 100dB-es, sokszortíz kilohertzes tartományokról, pedig meggyőződésem, hogy max. 2-3 hozzászóló látott egy mérőmikrofont vagy olyan hangszórót, ami tényleg tudja azt a mesés 20kHz-et, ami annyiszor elhangzik és nem csak a kínaiak írták rá. Ja igen, és hogy mindehhez milyen szoba-labor-stúdió szükségeltetik.
    3. 100dB-es vagy nagyobb dinamikáról esik szó. Évek óta tudott (zenész és hangmérnöki berkekben), hogy a legnagyobb dinamikával rendelkező zeneműnek Sosztakovics egyik művét tartják (ne kérdezze most senki pont melyiket)valmi 95dB-lel (zenekarral, nem bakelitről vagy CD-ről.
    4. Még spektrum is megjelenik illusztráció gyanánt, ami dícséretes. CSAK: ezzel kapcsolatban elhangzik, hogy - nyomaték kedvéért gondolom - az 1kHz-es jel tisztán szoftveresen volt előállítva. AZT HOGY? már csak a spektrális tisztaság szempontjából érdekelne. Hallott már a hozzászóló Wien hidas oszcillátorról, ami tényleg színuszos jelet állít elő szintézis és/vagy szűrők nélkül.

DE: nagyon jó olvasni, hogy ennyi embert foglalkoztat a mai nap is az audió. Sokan már tudnak, de még többet is fognak tanulni idővel, mások talán itt kezdik a tanulást. Sikert hozzá! Bocsánat az olvasással elrabolt időért. :R

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés