Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• azbest

félisten

válasz wassermann #48294 üzenetére

Péládul tanulni azt kicsiben, amit a nagyobb vasakon kell csinálni :D

Raspberry pivel nem hiszem, hogy olcsóbb lenne, vagy csak sokkal korlátozottabban. Idle 120 watt körül elvan most még és csendes.

De a redundancia miatt, akár komolyabb feladatra is megtenné. De valsz nem olyan élettartammal, mint az igazi szerverek vagy jobb minőségbiztosítású üzleti cuccokból valami.

Egyébként már egy ilyen masina is sokmindenre jó, ha clusterek konfigolása vm-ekről futtatva a cél de nem kell procit pörgetni. A negyedik masinán van még a tanulós környezetem, 12 virtuális gépen kubernes clusterben, haproxy, nfs. De ahhoz már a 64GB ram magában szűkös kezd lenni. A 3 vagy 4 gépen szétosztva viszont bőven van még kapacitás. Talán 30% teljesítmény és régebbi integrált gpu-val még olcsóbban is kijött volna, ryzen 8525u procis, ddr4 ramos rendszerrel, usb4 nélkül. Csak eredetileg esxi-vel gondoltam, az meg nem eszi a realtek lant (az m7 k8 plus gépen intel 226 lan van), de így is proxmox lett végül inkább a thunderbolt net és esxi licenszkavar miatt. Lehet később AI futtatást is próbálok iGpu segítségével, 16GB vramot lehet adni ezeken a minipécéken, csak nem tudom még a procit fogja-e, ha használja.

Szóktam nézni az ilyen cluster hordozó boardos videókat is, amikor raspi cm modullal vagy más hasonló modulokkal csinálnak valami hasonlót. De brrr az árukat sokallom ahhoz képest.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés