- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Gurulunk, WAZE?!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- vrob: 1991 - játék a PC-n
- Argos: Szeretem az ecetfát
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
stopperos
senior tag
Vezetéktől függ. Egy alap vezeték szerintem 20 m-t is tud, én most 5m-rel használom 3 szenzorral. UTP vagy más árnyékolt kábellel megy 50-100m-ig is (bár itt kell plusz kondenzátor a szenzorokhoz, meg nem mehet parazita módban, illetve le kell venni a felhúzó ellenállást 1k környékére.)
Javaslom a logoutos írásom Továbblépések 1-2 pontját, illetve ott két linket, ahol van pár elgondolás a hálózat növelésére. Kiindulásnak elég lehet.
+Itt egy 1-wire hálózatos pdf az első linkről.feco93: Kicsi a táp, vagy az usb kábeled ellenállása túl nagy/hosszú a vezeték.
-
stopperos
senior tag
Én 950/400/450 (CPU/CORE/RAM) -en használom, 2-es overvoltage szinten. Ha powersave-re veszem, illetve a config.txt-ben kiveszem a tuningot, akkor sem változik semmi. Ugyanazok az értékek, mint korábban. Egy felbontásnyit sem tértek el. Ezek szerencsére digitális szenzorok
A DS18B20 elég lazán kezeli a feszültségeket. (19.oldal) 3V-5,5V ig mehet, és [-10 +55] °C tartományon fél fok eltérés. Úgyhogy nem itt kell keresni, hogy esetleg tuningnál más feszültség megy ki. A CRC check pedig rögtön jelezné ha nem jól jött át a kommunikáció.
A szenzorokat ha egymás mellé rakod, akkor kiderülhet, hogy tényleg ugyanazt mérik e.
Nálunk az egyik szobára két szenzor jutott, és ott ~1,1 fok különbség van alap állapotban. Az egyik a szoba közepén van, a másik pedig a radiátoron, és emiatt az utcához közelebb. Itt ez okozza a különbséget. -
vzoltan
aktív tag
Na ezt jo hogy mondod, mert nalam ugye 950en megy a pi es meg sosem neztem meg h 700mast mutatnanak e a homero szenzoraim
Bar egyeb analog es digitalis homeroimmel ossze nezve minimlais 0.0x elters van csak, de ki fogom probalni mas orajelen. De nem hiszem h valtozan (remelem)Amugy en is pont egy ujabb pi vasarlasat tervezem igy kette lesz osztva nalam is, szenzorok miegymas az egyiken torrent media sick beard a masikon.
-
harry
veterán
Köszi a tippeket. Ennyire fontos, hogy diffúz legyen? Különben túl erős, vagy nem elég szórt, vagy mi a gond?
Típus: egyszer körbejártam a témát, már nem emlékszem pontosan, mindenesetre én a WS2812B-t néztem, ami többek között azért érdekes, mert magába a LED-be van integrálva a vezérlő chip. Igazából sok gyakorlati jelentősége nincs, legfeljebb annyi, hogy több fér el adott hosszon, de itt az nem annyira fontos.
Nekem szimpatikusabb a szalagos megoldás, egyszerűbben rögzíthető is, igaz igen, elhelyezést tekintve tán annyira nem praktikus, viszont ha jól emlékszem azt számoltam, hogy 1 méter pont elég lenne a monitorom hátuljára.
De majd nekiülök egyszer a témának mélyebben is. Igaz, én első körben most Arduinora szeretném kötni, meg úgy egyáltalán, az egészet PC-re.
Később lehet építek egy RPi alapú mozi-gépet is, jelenleg inkább otthon automatizálási feladatkörbe szeretném bevinni. -
vzoltan
aktív tag
nekem nem szaggatott meg boblightal sem soha, sem hyperionnal, mindig 50led volt es a 1080p bluray 3d iso is vigan ment raadasul halozatrol.
szoval sosem ertettem mikor a ledeg sebessegere panaszkodtak masok, szerencsem van, de nem tudom miert(amugy a raspbmc 'superre' van huzva ami 950mhz)
passz, nem probaltam mashogyan csak ahogy lathatod a fotokon, szoval nem tudom a szalagos cuccal milyen ha az a direkt feny a falat vilagitja. az viszont tuti hogy diffuz led legyen. plusz ami nekem van azt szinte barmilyen (0-10cm) tavolsagra vagy surusegre lehet pakolni egymastol nem ugy mint egy ilyen szalag ledet.
-
Lin3Lord
tag
en ezt a megoldast hasznalom, rrd jó, nem kell neki sok minden, mint pl az sql-es megoldasoknak.
-
vargalex
félisten
Szia!
Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de szerintem a hőmérséklet kiolvasására teljesen felesleges python-t használni. És egy shell scriptet írtam a hőmérséklet kiolvasására és mysql adatbázisba írására.
A lényegi rész a következő (a mysql insert-et a beillesztett script-ben echo-ra cseréltem, így a felesleges változókat is töröltem):
#!/bin/bash
TEMPERATUREDIR=/sys/devices/w1_bus_master1
TEMPERCOUNT=0
for temper in $(ls $TEMPERATUREDIR/28*/w1_slave)
do
((TEMPERCOUNT++))
TEMPNAME=$(basename $(dirname $temper))
TEMPCONTENT=$(cat $temper)
while [ "$(echo "$TEMPCONTENT" | head -n 1 | cut -f 12 -d " ")" != "YES" ]
do
sleep 1
TEMPCONTENT=$(cat $temper)
done
TEMPERATURE=$(echo "$TEMPCONTENT" | tail -1 | cut -f 2 -d "=" | awk '{ print $1/1000}')
TEMPNAMES[$TEMPERCOUNT]=$TEMPNAME
TEMPERATURES[$TEMPERCOUNT]=$TEMPERATURE
done
for i in $(seq 1 $TEMPERCOUNT)
do
echo "${TEMPNAMES[$i]}: ${TEMPERATURES[$i]}"
doneTermészetesen ez a script az összes hőmérséklet szenzor értékét kiolvassa.
-
vzozo
senior tag
-
vzozo
senior tag
-
vzozo
senior tag
Mire kapod a hibát, mit próbáltál, hogyan?
Ez segít? How to redirect 'print' output to a file using python?
-
vzozo
senior tag
Ez szerintem kicsit túl van bonyolítva, nekem ennyi van a cronban egy hasonló hőmérséklet loggoló szkriptnél:
*/4 * * * * /usr/bin/python /home/pi/temp/rpitemp.py
Azaz csak simán meghívja a szkriptet, és kész. (Igaz, nálam webes hívással loggol SQL-be.) Miért nem a .py-ben írod egy fájlba a végeredményt, miért kell átirányítanod a kimenetet?
A cron mit loggol a /var/log/syslog-ba?
-
peter9228
aktív tag
Elsőre nem ugrott be azért nem írtam le, de most eszembe jutott. A python scriptem egy ilyen mappában volt: /home/pi/photos/xy.py
Akármit csináltam, nem indult el crontab-ból. Aztán áttettem a /home/pi mappába, és ott működött. (igen, teljes elérési utat adtam meg)
De szerintem nálad nem ez lesz a gond. Szerintem próbáld meg root-ként futtatni a cron-t, így nem kell a sudo: sudo crontab -e -u root. -
vzozo
senior tag
Jaaa, hogy úgy, oké, az nem nagy varázslás.
A gond az az, hogy a falból nálam nem 5 és 30 volt közötti delej jön, hanem 230.
Egyébként rendeltem már több ebay-es DC-DC konverter modult, ugyanaz a feszstab IC van bennük, amit a sarki boltban is megvehetsz, ezt el sem lehet rontani - csak a franc fog szenvedni NYÁK készítéssel, egyenkénti beültetéssel, amikor pár dollárért a postaládádba teszik.
Ugyanakkor a hálózati feszültségről üzemelő tápok már egy másik kategóriát képviselnek életvédelem szempontjából.
-
DeniL
tag
Igen, erre sajnos rájtötem. Bár reménykedtem benne, hogy ha visszakötöm a dvd lejátsz bemenetére, "felkeveri valahogy" így használható maradt volna még a régi házimozi is "valamire". Viszont ilyen usb-s 5.1-es hangkártyákkal van valakinek tapasztalata? Még talán ez lenne árban a legolcsóbb és legegyszerűbb, ha 6 jack-to-rca-val visszakötöm a 6 csatornát az erősítőbe, csak elég érzékeny a Pi a hardverekre nem szeretnék zsákbamacskát venni.
-
moli.hu
őstag
peldaul a crontab @reboot mindig hatterbe teszi
Az rc.local-ba az a baj, hogy nem indul el, mert csak akkor fut rendesen, ha belépek abba a könyvtárba ahol a kód van, és úgy futtatom, mert sok a hivatkozás, és akkor valamiért nem találja meg.
ize... ird be a pathokat.
@Pulsar: nem atlagot irtam, hanem komoly-at.
@lord.lakli: digikabel. a legjobb szolgaltato. 30TB-ot seedeltem eddig torrentben, nem erdekli oket. -
harry
veterán
Nem igazán értem, a program akkor tehát relatív hivatkozásokat használ? Tehát abban a könyvtárban keres, ahonnan futtatják? Mert akkor mindegy, ki/honnan hívja meg, az adott helyen lévő programot, nem? Vagy előtte valami paranccsal megadni az aktuális könyvtárat / simán cd-vel átlépsz?
-
stopperos
senior tag
Neked a screen nevű tool-ra van szükséged.
Röviden: Ctrl + A, Ctrl + C vel hozol létre új terminált, Ctrl +A, Ctrl +D vel csatlakozol le belőle, screen -r paranccsal vissza, Ctrl +A, 0-9 el pedig váltasz a már meglévők között.
Ha kijelentkezel, akkor ez futni fog tovább a háttérben, majd következő bejelentkezéskor újra tusz hozzá csatlakozni. -
harry
veterán
Ha csak háttérben akarod futtatni, amíg be vagy jelentkezve, akkor tegyél egy & jelet a parancs mögé (noha ekkor is az alapértelmezett kimenetre fog irkálni, tehát a képernyőre, de ezt át lehet irányítani, na meg attól még lehet mással foglalkozni).
Ha ki is akarsz lépni, de szeretnéd futtatni, akkor tedd be a parancsot pl. az /etc/rc.local fájlba, ez lefut rendszerinduláskor. -
faham
aktív tag
Kösszi, ez normálisnak tűnik
Az ebayosok érintésvédelmileg nem a legbiztosabb tápok, de azzal tuti nem lenne feszültségesési problémámOlvasgattam vissza kicsit a hszeket és Média lejátszásra az én tesztelésem alapján mind 256, mind 512es pi re az OpenElec a legalkalmasabb
Igaz 256-os esetén , hogy ne fagyjon az a legjobb ha egy központi nasról szedi a médiatár adatbázist . -
sanchomuzax
aktív tag
Nem oké valami a linkben.
$ sudo wget https://secure.logmein.com/labs/logmein-hamachi_2.1.0.18-1_armel.deb
--2013-06-12 16:06:26-- https://secure.logmein.com/labs/logmein-hamachi_2.1.0.18-1_armel.deb
secure.logmein.com (secure.logmein.com) feloldása... 77.242.192.193
Csatlakozás a következőhöz: secure.logmein.com (secure.logmein.com)[77.242.192.193]:443... kapcsolódva.
HTTP kérés elküldve, várakozás válaszra... 404 Not Found
2013-06-12 16:06:32 HIBA 404: Not Found. -
V.Stryker
nagyúr
Raspbian
Illetve valaki küzdött már a logmein arm-es verziójával_?
Ez alapján csináltam volna, de a sudo apt-get install –fix-missing lsb lsb-core parancs -fix-missing részét nem nyalja be. Ötlet?
-
vzoltan
aktív tag
-
vzoltan
aktív tag
egy srac leirta szepen sorba, ennel egyszerubben nem is lehetne!
-
peter9228
aktív tag
-
vzoltan
aktív tag
Bocs, xbmcn nem ment film elozo meres kozben csak ipadre stream es transmisson,
Kozben inditottam filmet xbmcrol is, latszik h a proci felugrott ahogyan a homerseklet is picit:Governor: ondemand
Min Freq: 700Mhz
Max Freq: 950Mhz19:33:39: 950Mhz, 50.31C
19:33:41: 700Mhz, 48.69C
19:33:43: 700Mhz, 48.69C
19:33:45: 950Mhz, 49.23C
19:33:47: 950Mhz, 49.77C
19:33:49: 950Mhz, 49.77C
19:33:51: 950Mhz, 49.77C
^C50fole nem megy pici bordakkal szabad levegon.
Governor: ondemand
Max Freq: 950Mhz19:37:00: 950Mhz, 49.23C
19:37:02: 950Mhz, 49.77C
19:37:04: 700Mhz, 48.69C
19:37:06: 700Mhz, 48.69C
19:37:08: 700Mhz, 48.69C
19:37:10: 950Mhz, 49.77C
19:37:12: 700Mhz, 49.23C
19:37:15: 950Mhz, 49.77C
^C -
vzoltan
aktív tag
Ntfs kulso laptop vinyora transmission 24/7-ben tolt/seedel, vinyorol ha ugy van (mint most) ipadre video stream smb-n at. Tvre pedig megy ki a jel (raspbmc) parhuzamosan.
Nincs hazba rakva, szabadon van tv mogott.
Governor: ondemand
Max Freq: 950Mhz19:26:41: 700Mhz, 46.54C
19:26:43: 700Mhz, 46.54C
19:26:45: 700Mhz, 46.54C
19:26:47: 700Mhz, 46.54C
^C -
Hyperion
senior tag
Én a warning-ok megoldásával kezdeném. /etc/init.d/ dbus cron udev stb... scriptek LSB tag-je hiányzik. (Begint init info) Ha valóban nincsenek a warningolt fájlok legelején kitöltöd egy alap infóval majd mentés után egy apt-get update, és mehet az install.
Elméletileg így eltűnik a warning a következő restartig. Ha biztos vagy a dolgodban, update-eld le az initeket:
update-rc.d "the service" defaultsNemtudom, hogy a te esetedben ez segít e, de egy Debian6-os szervernél ez volt a gond.
Hasznosság: [link]
-
sanchomuzax
aktív tag
Mi nem megy fel?
http://pingbin.com/2012/07/howto-install-munin-raspberry-pi/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest