- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MasterDeeJay: Legújabb beszerzésem: Sata to Sas adapter
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- MasterDeeJay: H110-es lapban 10.gen Comet Lake működhet?
- hdanesz: Elektromos autózás - Hyundai Ioniq 28 kWh - 2018
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- btz: Internet fejlesztés országosan!
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
wassermann
Topikgazda
Még nem tudom biztos-e a Pi a konvektorvezérlésre, mert jóval egyszerűbben és olcsóbban is megoldható: a konvektorok termosztátján be van állítva a kívánt hőmérséklet, amikor leakarom tiltani őket (napközben amikor nincs otthon senki) csak egy kapcsolóóra kell ami áramot ad az érzékelőkre kötött apró fűtőelemeknek. Ezek megemelik az érzékelő hőmérsékletét, ami erre lekapcsolja a konvektort.
-
:AMF:
senior tag
A 3B+ nem hozott akkora újításokat a 3B-hez képest (1.2Ghz-ről 1.4 Ghz-re piszkált proci, 4.1 bluetooth helyett 4.2, kétsávos wifi, gigabit(nek mondott) LAN). Szerintem felesleges várni az újabb verziót. Mert utána meg az azt követőt fogod várni...
A munkatársadéhoz hasonló rendszert tervezek én is, csak nálunk régi gázkonvektorok vannak. Egy kerámia ellenállással becsapva a termosztátjukat vezérelni lehet őket távolról/időzítve is. Itt is az ESP küldené a hőmérséklet adatokat a Pi felé, majd a Pi mondaná meg az ESP-nek, hogy mikor adjon áramot az ellenállásnak.
-
senior tag
Nincs mese, venni kell egy Pi4-et, hogy kiderüljön az igazság.
Jön a tél, lesz szabadidő foglalkozni a Pi-vel.
Az ESP-t nemrég fedeztem fel, eddig csak az arduinoval ismerkedtem. (Egy konvekpro-hoz hasonló fűtésszabályzót kezdtem el összerakni arduino alapokon, de annál kicsit macerásabb a vezetéknélküli kommunikáció.) Az 1 napos tárolást nem lehet valami SD kártyás modullal kitolni? Gondolom az arduinohoz valók működnek ESP-vel is.
kinghaxor: szerintem egy infra vevő + arduino + relé hármassal megoldható, hogy a távirányító egy sosem használt gombjával elindítható (áram alá helyezhető) legyen a RPi.
-
senior tag
Abban a tesztben, amit néztem, nem volt nagy különbség a 3b+ és a 4 wifije között (2.4G-n kb egál, 5G-n a 4 egy kicsit gyorsabb). Nem tudom mi lehet az igazság, mert mindig kábellel használtam a Pi3-at. Pi4 híján pedig összehasonlítani sem tudom.
A kicsi és az "egybeborda" között kb. 10 fok különbség van, ahogy azt egy-két tesztben láttam. (Alin a kicsi Pi4 bordát vásárlóktól sem láttam panaszt, szóval tényleg túl van lihegve ez a dolog.)
Pi-t szerintem senki sem létszükségletből vesz.
A hőmérséklet érzékelő arduino vagy esp alapú?
-
senior tag
Annak a 30e-nek a feléből tudsz venni használtan egy komplett Pi3 csomagot (Pi + táp +sd), de most látom, hogy az aprón egy 2gb-os Pi4-et is hirdetnek 16-ért (Pi + hdmi + borda). Kipróbálni tökéletes, ha pedig nem jön be, akkor ugyanannyiért eladod.
Hasonló dilemmával szembesültem én is, mielőtt belevágtam (hasznos-e, kihasználtság, stb.), most meg már azt kérdem magamtól, miért nem tettem meg korábban.
Én amiatt vágtam bele, mert itthon használunk laptopot, asztali gépet, tabletet, telefont és nas nélkül jellemzően az asztali gépre töltöttünk le mindent. Aztán jöhetett az usb kábel meg az sd kártya/pendrive, ha képet kellett menteni a telefonról, filmezni akartunk a tévén, vagy zenét hallgatni a konyhában. Pazarlásnak éreztem azt is, hogy az asztali gép/laptop zakatoljon a torrent miatt. Most a nas-on elérhető minden bármikor, bárhonnan a lakásból, bármilyen eszközről (de ha igény van rá, akkor bárhonnan a világból). Kényelmes és alig kér enni. Egy sd kártya cserével meg két kontroller-el retro játékkonzol lesz belőle pár perc alatt.
-
zsolt_64
senior tag
Na ez a húszforintos kérdés.
Nem lehet belátni, szétszedni meg nem akarom, összeszerelés előtt sem tudtam megállapítani.
Szerintem sem lenne lényeges különbség a 1*2 és 2*1 között hővezetés szempontjából, szerintem a felület mérete a lényeges.
Én inkább arra gondoltam hogy az 1 mm-essel befedem fullra mind a chipeket, mind a borda dudorjainak tetejét.
Szvsz ekkor egymásba nyomódnának és ez lenne az elérhető legnagyobb hőátadó felület.
Ha veszek ilyen ragacsot az 5x5 cm tehát bőven és többször is telik belőle -
zsolt_64
senior tag
Wassermann egyetértek.
Nekem pilanatnyilag megvan mikettő pi
pi3b+ hivatalos doboz + felragasztható hűtőborda, a doboz fedelét már rá sem raktam 51-60 fok
pi4 egybeborda 51-60 fokA vicc az benne hogy a hivatalos doboz + felragasztható hűtőborda kb ugyanannyiba kerül mit az egybeborda...
-
wassermann
Topikgazda
Ha a Tomshardware mérései helyesek, az látszik, hogy PI3-ak sem fogyasztottak sokkal-sokkal kevesebbet.
Szerintem ez az egész csak egy felkapott valami, amolyan tömeg-pszichózis: sok teljesen új felhasználó most vásárolt PI4-et és a kiolvasott értékektől megijedtek.
Illetve a kereskedőket sem kell félteni: a Pi4 felkapott cikk, ezért megpróbálnak mindent eladni mellé!
Arról ne is beszéljünk, hogy a PI a dobozából kivéve azonnal használható (outofthebox) mindenféle borda nélkül (Beépített hővédelemmel is rendelkezik, így baja nem nagyon lehet) -
Azért nem 2 hétre veszed a cuccot, és előre tudod, hogy mit vársz tőle középtávon (1-2 év).
Viszont ha később ... Ugyan már ... Ha később tényleg kitalálod, hogy ez így nem jó, eladod féláron a mostani cucot, és veszel egy olyat ami éppen akkor kell. Azért ez nem egy akkora összeg(oké nem is olcsó vagy éppen semmi, de) pár hónap alatt talán kigazdálkodható, és ha eladod a régit, nem is a teljes árat kell összegyűjteni.
Ugyanakkor a 4-eshez új táp kell, új hűtés kell, új hdmi kábel kell (a fordító sincs ingyen)ez mind mind plusz pénz (kerekítve kb 10k) és annyit már tényleg nem ér meg ez nekem. Amíg 10-15k-s játék volt addig még vállalható volt az ára. -
Amikor tényleg kraftra van szükség, vagy 4k-ra, esetleg dual monitorra. Nekem jól jönne a +kraft, de amíg a Pi2 teszi a dolgt nem éri meg lecserélni. Plána amikor iyen forrófejü lett a 4. Hogy mit hoz a jövő, ki tudja?
(Most is olyan laptopot keresek aminek 15W(alatt) van a CPU TDP-je) -
Az emberek sem néznek szét mikor zöldre vált a lámpa, és néha mégis elütik őket a zebrán. Nem okoz feltétlen problémát. Nagyon sok dologtól függ hogy adott esetben mi történik.
- Az előző példában számolt 100mA-t feltételezve egy nap alatt 12W energiát melegít el. (Nesze neked ne használj műanyag zacskót környezetvédelem)
- Ha probléma lép fel, pl. zárlat, vagy bármilyen okból 2A-nál nagyobb áram akar átmenni rajta, a biztosíték lekapcsolja az áramkört. Ezzel szemben ha nem a táp csatlakozón át van megtáplálva, nincs ilyen védelem. Adott esetben tüzet is okozhat, attól függően mennyire izmos a merevlemez tápegysége. Az is lehet, hogy nem is a Pi, hanem a nagy terhelés miatt az adapter gyullad meg.
- Ha valami gyenge felépítésű (mindenféle szűrést, védelmet nélkülöző) tápegységről hajtod (mert eleve gagyi, vagy úgy tervezték, hogy a védelmet szűrést a merevlemez házon belülre épített elektronikára bízzák), a legváltozatosabb problémákat okozhatja, a bizonytalan működéstől kezdve a rövid elhalálozásig.És persze rengeteg eset van amikor rendben működik, csak kicsit melegebbek az adapterek. Persze senki sem nézegeti hány fokosak így vagy úgy kötve, hogy mikor merre milyen áramok folynak, fel sem tűnik hogy ez nem jó megoldás.
-
syler123
veterán
Nekem egy ilyen házban van egy 4tb-os WD Purple. 30 perc után állítja le ha nem használja semmi. Tehát usb-n használom, nincs is más lehetőség (Nincs Sata a Pi-n). Ezen felül van még egy 2,5" -os usb-s 500gb-os külső merevlemez, erre töltök, hogy a másik 4tb-os le tudjon állni, mert annak fontosabb az élettartama, arról nézem a filmeket.
-
syler123
veterán
Nincs vele túl sok gond. Amíg ház nélkül használtam, 63-64 fok között mozgott. Most a házban szinte mindig 70 fok felett van, terhelésnél meg 81-82 fok. Tehát ház nélkül használható minden nélkül, házban már csak ventivel.
Én egy 2,5"-os és egy 3,5 colos hdd-t kötöttem a Pi-re. A 3,5"-esnek külön tápja van, így elbírja a kettőt, nem volt semmi hibajelenség.
"Ti hogyan oldjátok meg a HDD csatlakoztatását?"
Ezt hogy érted?
A többiektől kérdezném:
Teljesen esélytelen 12V-os ventit 5V-on működtetni? Van itthon valami ilyesmi ventim.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AliExpress tapasztalatok
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hardcore café
- Videós, mozgóképes topik
- DOOM - The Dark Ages
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Autós kamerák
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- További aktív témák...
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- Komplett PC I7-12700KF RTX 4070 TI SUPER! FULL SETUP ASZTAL MINDEN!!
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- Szerezd be most az érzékelhető különbséget! Akár 0% THM-re
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest