- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- MasterDeeJay: Legújabb beszerzésem: Sata to Sas adapter
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
wassermann
Topikgazda
Picit öregecske ugyan a hardver, de a Pi árban és fogyasztásban ver mindent. Először féltem, hogy a család többi tagja, hogy boldogul vele (fixen lóg a TV mögött, csak egy vezetéknélküli egér/bill. kombó mutatja a kanapé mellett, hogy ez vmi más).
A családra visszatérve, mindenki boldogan használja: filmet vesz fel/néz, kotorászik a hálózaton megosztott dolgok között, internetrádiót hallgat... -
wassermann
Topikgazda
válasz
DrojDtroll #7943 üzenetére
Ez nem PC, nincs BIOS-a. A kártyán kellene lennie egy Linux-os oprendszernek ahhoz, hogy láss vmit! - de látom időközben megoldottad...
-
wassermann
Topikgazda
válasz
CharlieDrop #7611 üzenetére
A Pi-t alapesetben, szabályosan a tápcsatlakozóján keresztül tápláljuk. Itt található egy egyszerű áramkör túlfeszültségvédelemmel és áramkorláttal. Ezen kívül meg lehet táplálni a tüskesor (portok) felől, illetve az újabbakat az USB felől is, de ilyenkor az beépített védelmek nem működnek!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
feketegergo #7560 üzenetére
Teljesen más hardver mint egy PC! - egy PC-ben nagy a fogyasztás és nagy áramok vannak, itt viszont kb. 3,5W-ról beszélhetünk, nincs mitől félni!!!
Egyébként, ha jól emlékszem max. 85ºC, a megengedett, ahol beavatkozik a beépített hővédelem, -
wassermann
Topikgazda
válasz
schferenc77 #7488 üzenetére
Még annyi, hogy a HDMI-nek végig kell mennie mindkét eszközön (hang, kép) - csak egy kivételes esetben nem: ha a soundbar és a TV valahogy egymás között kommunikál
-
wassermann
Topikgazda
válasz
albinolynx #7478 üzenetére
Nekem minden a kártyán van, így saját tapasztalatom nincs, de kikerestem neked:
a minimális FAT-partició mérete: 8,5MB ([link] -
wassermann
Topikgazda
válasz
albinolynx #7476 üzenetére
Picike, igazán az indító konfig fájlokon kívül semmi más.
-
wassermann
Topikgazda
-
wassermann
Topikgazda
A fóliás nyilvessző érzékelésre visszatérve:
ha az érzékelő-fóliák előtt van egy további, leföldelt "kisütő-fólia", valószinűleg megvédhető a Pi és működik az eredeti elképzelés. -
wassermann
Topikgazda
válasz
Mezga Aladár #7353 üzenetére
Most nem vagyok pi közelben, de az azonos belső hálózaton futó Raspi Check mintha kiolvasna vmilyen feszültségértéket. Persze kérdés, hogy ez mért valós érték vagy csak a config.txt alapján beállított belső regiszter értéke.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
golya87 #7326 üzenetére
Lefagy? Miért nem állítod picit lejjebb a frekiket. Egy instabil cucc családban történő használata, elég problémás helyzeteket okozhat: nekem pl a nagyanyám bottal verte az STB-t, mert nem váltott csatornát, pedig csak annyi volt a bűne hogy az infraérzékelőjével lefelé csúsztatták be a TV mellé : )
-
wassermann
Topikgazda
válasz
balázs xp4e #7262 üzenetére
Az újakat már igen, a legbiztonságosabb mód, ha ugyanannak az aktiv HUB-nak egy másik csatlakozójáról külön vezetékkel az eredeti tápcsatlakozó is be van kötve.
-
-
wassermann
Topikgazda
Nézzétek ezt a cikket! - és benne az utolsó mondatot: [link]
-
wassermann
Topikgazda
válasz
balázs xp4e #7166 üzenetére
Nem, a boot a kártyán kell hogy legyen. Hogy utána hol találja az oprendszert (hova irányítod át) az már mindegy neki.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Mezga Aladár #7117 üzenetére
Valószínűleg ez a 720-as renderelés szigorúan csak a menü "layer"-jére vonatkozik, a háttérre és a filmre nem. Furán nézne ki, ha az 1080-as film menü előhívásakor (amikor a háttérben fut a film) hirtelen felbontást váltana. Inkább valószínű, hogy lerendereli 720-on a menü grafikáját és ezután, nagyítva ráteszi az 1080-as filmre, vagy épp ami ott van. Ez a fázis kimarad, ha 720-ra visszaveszi a felbontást, emiatt gyorsabb.
-
wassermann
Topikgazda
Én meg egy okos emberre várok, aki Apt-X drájvert farag az XBMC alá. Megérkezett a Bluetooth 4-es USB-s Apt-X dongle-m és a Hifi-toromyra csatlakozó Sony BM10 Bluetooth Apt-X DAC. A Hifi-nek is adott +10évet, de most még csak Windows alól tudom a Flac-okat veszteség nélkül átküldeni rá.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
bencsikgab #7017 üzenetére
Én inkább azt mondanám: min. Class6. Néhány Class6-os kártya kisfájlok (mint a Linux op.rendszer cuccai) esetén, sokkal jobban teljesít mint a Class10-esek, amik a HD-videók hatalmas fájljaira vannak "kihegyezve".
Nézz körül a raspberrypi.org miket ajánl.De 1. próbálkozásnak, bármi ami esetleg otthon akad valamiben : ) ez jó a Pi-ben!
-
wassermann
Topikgazda
Mostanában másnál is vacakol, az XBMC Youtube-kliense? Ha a Youtube-on keresek és a találatok közül vmit elindítanék, sokszor nem csinál semmit vagy feldob egy hibaüzenetet!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
lord.lakli #7003 üzenetére
Én minden este lefekvés előtt kikapcsolom és reggel újraindítom, a routerem igy nem buggyan meg : )
-
wassermann
Topikgazda
Amit írsz, igen: szerintem is valami olyan, mint a reclock. A hangot húzza a videó mellé.
Nem vagyok egyáltalán biztos benne, hogy a beállítással van a gond. Ki kellene próbálnod 480*640-es 23,976-al is. Ha ott is akadozgat, akkkor beállítás (vagy szoftver) hiba, ha ott nincs ilyen gond, akkor tisztán sok a Pi-nek a dolog . (
-
wassermann
Topikgazda
"RaspBMC-ben be lehet azt állítani, hogy ne 24 Hz-el hajtsa meg a képmegjelenítőt, hanem 23.976 Hz-el?"
RENDSZER > BEÁLLÍTÁSOK > VIDEO > KÉPFRISSÍTÉSI FREKVENCIA IGAZÍTÁSASA A FILMHEZÉn egyébként ha nem tudja akkor sem veszem észre: hogy 41 másodpercenként dupláz 1 képkockát : )
-
wassermann
Topikgazda
-
wassermann
Topikgazda
Amíg a hardveres videodekódoláshoz való licenszeket nem veszed meg, a videót "izomból" kell dekódolnia. Ezeket meg kéne venned!
Plussz ha jó a tápod szerintem is nyugodtan húzhatod (van benn hővédelem). Itt vannak az én tök stabil beállításaim a config.txt-mből (az, hogy a RAM 500-on megy, mindenen nagyot "tol"):
over_voltage_sdram=3
over_voltage=6
arm_freq=1000
core_freq=500
gpu_freq=500
sdram_freq=500 -
wassermann
Topikgazda
A rízs is jó, de a legjobb teljesen lezárt, szigetelt ház és a legalsó pontján vagy izzó tűvel vagy 1mm-es fúróval készített légzőlyuk. Ha le is csapódna a házban a kirakás utáni első estén egy pici víz a napi hőingás okozta ki-be szelelés kinyomja a vizet. A pici lyuk a hőszigetelésben nem igazán számít, mert mivel lefelé néz fölötte megáll a melegebb levegő.
-
wassermann
Topikgazda
Ha ennyire rákészültök a tuningra akkor egy jó tápegység is kell mert a borda magában a maximuhoz nem elég. Legjobb egy állítható kimeneti feszültségű tápegység 5,25V-ra beállitva a GPO felől. A normál bemenet ebben az esetben nem jó mert lehet, hogy elóbb bekorlátoz.
-
wassermann
Topikgazda
Arra gondoltam, hogy az SD-kártya nem birná sokáig a torrent sok kicsi fájljának mozgatását.
A tápod szerintem tökéletes, ha stabil a Pi, nem módosítanék rajta, mert semmin nem változtat. Ha később tunningolni akarod, akkor berakhatod az eredeti tápágat is, de nem biztos, hogy sokat emel a TP1-TP2 feszültségen. Ki kell mérni növekszik-e a feszültség, ha két felől táplálod.
Az igazi út, amit te is írsz: a TV-re kötött Pi tehermentesítése és a többi funkció áthelyezése egy másik Pi-re.
-
wassermann
Topikgazda
A kíváncsiságon túlmenően engem még az alábbiak hajtanak egy "A" kipróbálásának irányába (a cél egy független Wifi-s TV-szerver):
1 a "B"-n lévő két USB-port a két mux lefedésére, kártyaolvasóra és még egy USB-s Wifire amúgy sem elég.
2 alacsonyabb fogyasztás, mert éjjel nappal menne fixen
3 nincs szükség videora és hangra, ezért a videomemóriát levehetem minimumra, így talán a 256MB-ból maradó 240 is elég -
wassermann
Topikgazda
Megnéztem mennyi memóriát eszik magától az XBMC, ha igazán gyötröm: 1080P-s filmet lejátszva (le is kell méreteznie a vacak TV-mre + beállítottam deinterlace + széles nagyítás). így a videó memória 146MB. De találtam egy angol tutorialt, ami azt írja, hogy már 96MB-al elmegy a FullHD is, de még rátesz 32MB-ot. biztonsági tartaléknak.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
wassermann #6881 üzenetére
Megtaláltam a B-verzió átalakításáról a web-oldalt: [link]
-
wassermann
Topikgazda
Egyet lehet még tenned: kiheréled a Pi-t és csinálsz egy kvázi Model A-t dupla memóriával. Ehhez ki kell forrasztani a bug-os belső USB-hub-ot a Pi-ről és két átkötést be kell forrasztani. A Pi-n ezután csak az alsó USB-kimenet él, de állítólag gyorsabb. Valahol láttam róla tutorialt csak most nem találom.
-
wassermann
Topikgazda
A táp akkor látom így OK, igazán örülök. Viszont a többi sajnos ilyen: a Pi belső architektúrája nem PC-s, inkább egy mobil belsejéhez hasonlít. Emiatt sokkal jobban terheli a CPU-t minden.
Amit tehetsz: tovább emeled a tunning-ot: nem kell félni van benne belső hővédelem. Nálam így megy:force_turbo=1
over_voltage_sdram=3
over_voltage=6
arm_freq=1000
core_freq=500
sdram_freq=500A másik, hogy valamilyen kisebb felbontást választassz [lista itt]és visszaveszed a video memóriát, többet hagyva a rendszernek.
-
wassermann
Topikgazda
Valaki feldobta itt korábban az ODROID-U3-at... elkezdtem nézegetni, milyen jó 59 dollárért. Már kezdtem magam ráhangolni, amikor egy nagy átcseszéssel szembesültem: hogy a szállítás még plussz 25.
Asszem a következő páciens a kisebbik Pi lesz majd, aktív USB-hubbal
-
wassermann
Topikgazda
Ezt a "PiPad"-ot láttátok? : ) Bővebben itt: [link] Kicsit ormótlan, de több mint 5 órán át működik!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Hyperion #6669 üzenetére
Az alkotók vmi olyasmit szerettek volna, mint amit Sir Sinclair robbantott a ZX81-el, a 80-as évek elején: minden diáknak legyen home computere, amit otthon programozhat.
Azt pedig, hogy ilyen irányba (is) megy a Raspberry Pi felhasználása, nem tudják kontrollálni. Annak idején a ZX81 és a későbbi ZX Spectrum, C64 pl. teljesen elment játékgép-irányba, pedig nem ez volt az alapkoncepció. -
wassermann
Topikgazda
válasz
Szokenesz #6624 üzenetére
Csak a töltős dologhoz tudok hozzászólni, mert én a könnyebb telepíthetőség miatt kezdetektől fogva Raspbmc-t használok.
Érdemes kipróbálnod másik töltővel, mert ezeket sajnos csak néhány év üzemidőre tervezik (kb. telefoncsere intervallumra). Ezen kívül az SD-kártya is valamilyen módon öregszik. Nekem egy másban tökéletesen működő kártyám a RPi már fel sem ismeri (nem bootol róla). Azbest vhol írta, hogy a pendrájv jobban bírja a tuningot... Már én is visszavettem az enyémet alapra, pedig korábban nagyon jól ment.
-
wassermann
Topikgazda
Bocs, utólag visszaolvastam, tényleg leírtad hogy mindhárom bemegy... már rég nem frissítettem a RaspBMC-m, de remélem az is bírja majd. Nálam ez marad az alap, mert már megtanulta a család használni. Az egész cucc a TV-n lóg, az hogy TV-szerver is plusszban csak egy további hasznos többlet.
Akkor szerinted ekkora USB-terhelésnél, ezt az egész "bug-problémát" el is felejthetjük?
-
wassermann
Topikgazda
Gratulálok, nagyon jó.
Én most abban gondolkodom, hogy majd egy dual-tuner kerülhetne esetleg a mostani konfigba + egy aktív hub, mert a kártyaolvasót is kellene valahova dugni. Csak azt nem tudom két HD-csatornát (worst case) elbír-e hiba nélkül egyidőben ki-be az USB (max. két különböző csatornát nézünk egyszerre)...
-
wassermann
Topikgazda
Csak mert nagyon gondolkodom egy Pi-n, amin egy vevő és egy kártya lóg. A kártya lehet esetleg a hálózat egy másik gépén is?
Ez az antenna, vétel dolog érdekes. A Pi-men most épp csak a TV2 és RTL muxa jön be egy saját Biquad[-al. Eddig már 3 erősítős szobaantennát próbáltam (mindenfele poti állással), a drótból hajlított Biquad veri az osszeset .../OFF]
-
wassermann
Topikgazda
Nem kell megszakítani semmit: mivel egyetlen egy áramforrás van, saját magát nem táplálhatja vissza. Az aktív hub egyik bemenetébe dugod a tápvezetéket ( a kábel: normál usb > mikro usb), a másik vezetékkel normál módon csatlakozol a hub-hoz. Mivel az aktívhub az egyetlen energiaforrás ez olyan mintha a nyákon össze lenne kötve a tápbemenet +-a és az usb kimenet + ága. Nincs ebben semmi gáz!
-
wassermann
Topikgazda
Nem minden Pi hajlandó elindulni csak Usb-n taplalva.A hivatalos az, ha az aktív hub-ról két vezetéknek kell mennie a Pi-be, egy a tápba és egy az adatnak az USB-be. Ha messzire mennek a kettőt sodord össze hogy ne alkossanak induktív hurkot. Kis távolság esetén ez nem számít. Mivel ugyanaz a feszultségforrás hajtja mindkettőt nem lesz semmilyen galiba.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
sanchomuzax #6549 üzenetére
Hú ez tök jó, hogy ilyet is lehet a Pi-vel csinálni! Nagyon komoly ipari rendszereknél van vmi ilyesmi, amikor egy intelligens eszköz csak "szívdobbanás" jelet küld időnként a felügyeleti rendszernek, hogy épp nem végez semmit, de minden rendben van vele...
-
wassermann
Topikgazda
válasz
vitezfeher #6519 üzenetére
Hát igen, ezek a szép dolgok! Itthon nálunk is van hasonló: az RPi tévészerverét, ha akarom VLC-vel simán eléri két Windows-os gép és egy Androidos tablet. Két kellően fickós Androidos telefon közül viszont csak az egyik képes rá, a másik sitty-sutty becsukja a VLC-t, ha meghívod a Pi-n futó szervert. Ettől függetlenül egyébként minden mást tökéletesen felismer és lejátszik...
-
wassermann
Topikgazda
válasz
vitezfeher #6516 üzenetére
Más ext4-re formázott eszközt képes olvasni a médiallejátszód? Próbáltad esetleg ext2-vel és ext3-al is?
-
wassermann
Topikgazda
válasz
beloadjoker #6501 üzenetére
Nekem 1200mA-es tápról megy, egy DVB-T vevő és egy vezeték nélküli egér/billentyű páros van még a Pi-re dugva.
-
wassermann
Topikgazda
Ki fogom próbálni, kössz! Viszont jó hír az összes Pi-snek, hogy az XBMC mögött futó DVB TV-szerver automatikusan kikapcsolja a PID-filtert, azaz ugyanarról a mux-ról több csatorna is fogható egyidőben. Pl. nálam a PI-re kötött hagyományos TV-n megy a TV2, eközben ezen a PC-n ahol írok VLC-n fut a Pi-ről stream-elt RTL-Klub.
-
wassermann
Topikgazda
Karácsonyra érkezett hozzánk egy tablet, kicsit hasonlítgattam a Pi-vel: hát a tabletben hiába a duplamagos 1.2-es proci, a Pi multimédiára jobb. A videolejátszás hardveres gyorsítással a Pi-n akadálymentes (vettem codec licenszet), a tablet viszont legtöbbször már a 720-as filmeknél szenved, a fullHD-s dolgok pedig nézhetetlenek...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kicsit később jelenik meg a Heroes of Might and Magic: Olden Era
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Mikrotik routerek
- Fujifilm X
- ASUS routerek
- Elstartolt az AMD munkaállomásokhoz szánt platformja
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Linux kezdőknek
- Synology NAS
- További aktív témák...
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC Alaplap + Intel Core i7-8700K
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Lenovo ThinkCentre M700 - i5-6400-3.3GHz, 8GB DDR3, SSD 250GB, HDD 200GB eladó!
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR X670E GENE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Új, verhetetlen alaplap sok extrával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest