Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• nemurea

aktív tag

Bocsi, még egy kis alap hálózati kérdés DNS témakörben:
    Nyafogtam korábban, hogy szeretnék a nevével hivatkozni az egyes LXC-kre, meg úgy általában a fizikai kütyükre is akár docker szintől is indulva (nem IP címmel, tehát pl. influxdb). Emiatt most telepítettem az Adguard-ot. Ott a Szűrők/DNS átírásnál be tudom állítani, hogy pl. influxdb = 192.168.1.16, egyelőre ez a teszt. Az Adguard egyelőre nem lesz DHCP szerver is.

A másik vonalon a rendes router is DNS-ként funkcionál a helyi hálón belül is, (számomra) érdekes módon csak akkor, ha ő osztotta ki DHCP-n keresztül az IP-t, mindenesetre vannak olyan eszközök, amelyek ugye ott vannak listázva, laptopok, telefonok stb.

Ha egy LXC-ben az /etc/resolve.conf-ban a router 192.168.1.254 van megadva nameserverként, akkor az feloldja a DHCP-s neveket IP-re, ez oké. Nem oldja fel a fix IP címes LXC neveket.
    Ha ugyanebben az LXC-ben a nameserver-t átállítom az Adguard-ra 192.168.1.10, akkor feloldja a DNS átírásban lévő listából a neveket megfelelő IP-re, de nem oldja fel a router által DHCP-n kezelt neveket.

1. Be tudom-e állítani az Adguard-ot, hogy az általa nem kezelt neveket továbblökje a 192.168.1.254-re? Kitöltöttem ezeket a mezőket a beállításban, de nem működik.
    2. De még ha működne is, akkor az Adguard másik, adblocker funkciója menne pont a levesbe, nem?

Jól látom a fentieket, vagy van valamilyen best practice útvonal ezen a téren?

Köszi!

Szerk:
    Valami olyasmit tudok elképzelni, hogy HA a domain rész local, ÉS nincs benne az Adguard saját átírási listájában, AKKOR küldje csak tovább a router felé? Így ha a domain != local, akkor mehet a saját name serverei irányába, tehát az adblocker funkció is megmarad, de adunk egy plusz esélyt, hogy a helyi nevek mégis feloldásra kerüljenek.

Új hozzászólás Aktív témák