Új hozzászólás Aktív témák

• zka67

őstag

válasz Babetta-X #4576 üzenetére

Én magamtól tanultam meg a programozást, ezelőtt 26-27 évvel kezdtem, ma ebből élek és semmilyen papírom nincs róla, soha nem is jártam semmilyen iskolába.

Ha nem sürgős, hogy programozóként dolgozz, akkor szerintem a következőket tegyed: első lépésben ismerd meg a számítógép működését, ez kell ahhoz, hogy ráérezz a programozásra. Én egy HT-1080Z-n tanultam meg az alapokat, és nem a Basic-el kezdtem, hanem assembly-ben. Otthon papíron megírtam a programot, kézzel lefordítottam és a suliban délutánonként bent maradtam "túlórázni", bepötyögtem a kódokat és örültem, hogy működik. Mindig csak egyszerű dolgokat csináltam, de mindig mást. Kifényképeztem a képernyőről a gép "BIOS :)"-át, 14 kB kódot esténként otthon diavetítővel átmásoltam egy kockás füzetbe és visszafejtettem. HT ROM lista visszafejtése

Ennek volt értelme, hiszen beleláttam, hogy hogyan működik egy basic interpreter, nagyon sok ötletet merítettem belőle, és viszonylag hamar ráéreztem a programozásra.

Amikor úgy érzed, hogy készen állsz egy magasabb szintű nyelv elsajátítására, válaszd ki, hogy melyik legyen az és kezdj el magadnak kitalálni feladatokat - lehetőleg olyat, minek akkor épp hasznát is látod és érdekel is -, szerezz be könyveket a programnyelvről kezdőtől a haladóig és szépen lassan, sok-sok gyakorlással meg fogod tanulni magadtól is. Segítséget ne kérj másoktól mert rászoksz, addig kínlódj amíg magadtól megtalálod a helyes utat. Ne sajnáld az estéket, éjszakákat - és a legfontosabb, soha ne add fel a tervedet. Ha úgy látod, hogy rossz irányba indultál el, semmi baj, újból neki állsz.

A különböző iskolákkal és tanfolyamokkal nekem fenntartásaim vannak: vagy lehúzzák az embert és semmi olyat nem tanulsz, amit magadtól ne tudnál megtanulni otthon is, vagy a diákok szarnak bele, csak a papír a lényeg és itt a fórumon akarják megíratni a házifeladatukat. Rengeteg olyan "programozóval" találkoztam már életemben, akinek foggggalma nem volt az egészről - és mégis valahogy ellébecolnak egy-egy multinál... De vajon mi lehet a munkájuk? :D

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés