Hirdetés

Aktív témák

• Egon
    nagyúr

Szeretném felkérni Egont, hogy szavazzon a P4-esre és indokolja meg. :DD

Mint már többször, több helyen is kijelentettem (Parcit idézve): ha tuningolsz akkor Northwood, ha NEM tuningolsz (vagy ha 16 bites, ráadásul teljesítmény-igényes progikat akarsz futtatni NT-s környezetben és egyéb mazochizmus) akkor XP...

• Chrys_
    addikt

Én az eszmefuttatás helyett csak annyit mondok, hogy de jó annak akinek ez a legnagyobb gondja, hogy Northwood vagy XP!!! Hacsak nem vagy HardCore user akko nem tök mindegy... (ha van pénz akkor Intel, ha kevesebb van akkor AMD)

pRedATor:

Most lesz vége a polgárimnak, meg eladom a régi gépem és így lesz egy kis lóvé, ami elősegíti a cserét. Az ár meg a két konfig között nem döntő szempont, mert csak pár ezer Ft. a különbség.
    Ha nem 640*480-ban akar az ember az új gammákkal nyomulni, akkor nem árt, ha 1 év után vesz egy kicsit gyorsabb gépet (ha van rá lehetősége). Ezt egyéb fórumokon is alátámasztják,ja meg a tapasztalatok...és nem a csúcs PIV-RDRAM-PARHELIA-megmégmittudoménmi konfigokra gondolok.

Hali!

• Chrys_
    addikt

Hi!

Eddig a 800-as Celeronom hatottam 1200-on, egy FQP38-as hűtővel. Kib...ott hangos, ezért most már jó lenne egy olyan rendszer, ami elég gyors és relatíve halk is...ezért kérdeztem a tuningmentes állapotokról.
    A hozzászólásokból egyre jobban az AMD előnye szűrődik le: azért a 2000+ -os proci alapon járatásához nem hiszem, hogy egy 46 DB-es hűtőre lenne szükség. Még ha egy rendszerhűtőt is betennék, szerintem akkor sem lenne hangos. Ha a PIV 1.6-os ''csak'' tuningolva veri meg az AMD-t, akkor megint egy atombrutál hűtőt kellene vennem, amihez nem sok kedvem van. Most sem ártana egy füldugó...:)

Hali!

• CsendPenge
    őstag

Sziasztok!

A közeljövőben tervezek alaplap+proci vásárlást 333-as DDR memóriával. A kérdés az, hogy ha nem veszem figyelembe a tuninglehetőségeket, akkor mit éri meg venni:

1. 1,6GHz P4 (Northwood)
    2. XP2000+ (ha jól tudom,akkor 1667MHz)

A P4-es L2 cache mérete asszem 512kB. Ez azért elég jó szempont.
    Az áruk nem nagyon különbözik, és mindkettőhöz lehet azonos ár/teljesítmény kategóriában jó lapokat kapni.

Kíváncsi vagyok, hogy ki mire tenné a voksát és miért?

Hali!

XP2000+
    És nem csak pénz miatt. A 2K-s xp szerintem jóval erősebb, mint a 1,6A-s P4, ha nem húzod a renccert. Ha már tunningolni is kéne, akkor lehet, hogy P4... mert a tunning jó :)

• Attól azért óva intenék bárkit is, hogy két architektúrálisan ilyen szinten különbözö proci közül az L2-cache mérete alapján válasszon.

A cache hit-rate szempontjából ugyanis nem a nyers kapacitás, hanem az a lényeg, hogy mennyi hasznos adat van benne.

Akkor egy kis elméleti fejtegetés:

- A P4 esetén 8kB+12kOps L1 és 512kB L2-cache van inclusive módon, vagyis az eredö méret a nagyobbik -> 512kB.
    - A K7 esetén 128kB L1 és 256kB L2-cache van, de itt exclusive, tehát az eredö méret a kettö összege -> 384kB (már nem 2x a különbség).

- A P4 esetén a L2 cacheline 128 bájtos (ez a legkisebb adatblokk, amit a cache-be be lehet tölteni), vagyis ha a procinak a memóriából szüksége van egyetlen bájtocskára, akkor betölti az azt befoglaló 128 bájtos blokkot, és reménykedhetünk, hogy a maradék 127-et nem fölöslegesen olvasta be.
    - A K7 esetén a cacheline 64 bájtos, tehát maximum 63 bájtot pazarol el.

- A P4-es 512kB-os cache-sében 4096 cacheline fér el.
    - A K7 384kB-jában 6144 cacheline fér el.

Az eredmény:
    A P4-es +/-33% cache-miss-szel rendelkezhet a K7-hez képest, ami azt jelenti, hogy az 512kB-os L2 lehet hogy kevesebb, mint a 256kB, de az biztos, hogy sehol nem dupla olyan jó.

(A számításba nem vettük bele a K7 számára kedvezöbb asszociativitási-szintbeli különbségeket, az esetleges algoritmikus, és az általában a P4 javára írható sebességbeli paramétereket).

Szóval azért nem olyan egyszerü az élet...

Én az eszmefuttatás helyett csak annyit mondok, hogy de jó annak akinek ez a legnagyobb gondja, hogy Northwood vagy XP!!! Hacsak nem vagy HardCore user akko nem tök mindegy... (ha van pénz akkor Intel, ha kevesebb van akkor AMD)

• MoonFace
    csendes tag

Sziasztok!

A közeljövőben tervezek alaplap+proci vásárlást 333-as DDR memóriával. A kérdés az, hogy ha nem veszem figyelembe a tuninglehetőségeket, akkor mit éri meg venni:

1. 1,6GHz P4 (Northwood)

Az áruk nem nagyon különbözik, és mindkettőhöz lehet azonos ár/teljesítmény kategóriában jó lapokat kapni.

Hali!

Attól azért óva intenék bárkit is, hogy két architektúrálisan ilyen szinten különbözö proci közül az L2-cache mérete alapján válasszon.

A cache hit-rate szempontjából ugyanis nem a nyers kapacitás, hanem az a lényeg, hogy mennyi hasznos adat van benne.

Akkor egy kis elméleti fejtegetés:

- A P4 esetén 8kB+12kOps L1 és 512kB L2-cache van inclusive módon, vagyis az eredö méret a nagyobbik -> 512kB.
    - A K7 esetén 128kB L1 és 256kB L2-cache van, de itt exclusive, tehát az eredö méret a kettö összege -> 384kB (már nem 2x a különbség).

- A P4 esetén a L2 cacheline 128 bájtos (ez a legkisebb adatblokk, amit a cache-be be lehet tölteni), vagyis ha a procinak a memóriából szüksége van egyetlen bájtocskára, akkor betölti az azt befoglaló 128 bájtos blokkot, és reménykedhetünk, hogy a maradék 127-et nem fölöslegesen olvasta be.
    - A K7 esetén a cacheline 64 bájtos, tehát maximum 63 bájtot pazarol el.

- A P4-es 512kB-os cache-sében 4096 cacheline fér el.
    - A K7 384kB-jában 6144 cacheline fér el.

Az eredmény:
    A P4-es +/-33% cache-miss-szel rendelkezhet a K7-hez képest, ami azt jelenti, hogy az 512kB-os L2 lehet hogy kevesebb, mint a 256kB, de az biztos, hogy sehol nem dupla olyan jó.

(A számításba nem vettük bele a K7 számára kedvezöbb asszociativitási-szintbeli különbségeket, az esetleges algoritmikus, és az általában a P4 javára írható sebességbeli paramétereket).

Szóval azért nem olyan egyszerü az élet...

• Padre
    tag

Egon helyett ideiglenesen :)
    Mi az hogy talán? Az 1.6 (az ''A'' pláne!) lesöpri az AMD XP-t simán is. Húzott állapotában meg egyszerűen egy napon említeni sem szabad vele egy AMD-t sem, és akkor még nem beszéltünk a hűtésről, ami egy Intel esetében nem probléma, de ha AMD-ről van szó, akkor 42+ kört kell futnod, hogy nem égje le a lakásod is, meg hogy csendháborításért ne pereljenek be a szomszédok. A gagyiról meg inkább ne mondj semmit, hacsak nem AMD-ről szeretnél beszélni... :DDD

Lesöpri??? :)
    Neked volt már 2000+ -os AMD-d???

• emvy
    félisten

PIV-es akart lenni, csak nem jött össze... :)

Akkor nagyon úgy néz ki, hogy átnyergelek AMD-re. Spire hűtővel meg állítólag csendes is lesz a gép. Télleg: az AMD-hez szükséges a + hűtés a házba? És ha egyszer odajut a világ, hogy mégse lesz elég az 2 GHz+ a játékoknak (ami valszeg hamarosan be is következik :( ),akkor mekkora tuningot visel el a proc.?

Annyit nem hogy attól sokkal jobban futnának a játékok, ha 100fps akkor úgyis OK, ha meg 15, akkor meg felhúzod, lesz belőle 16, na puff.

• Chrys_
    addikt

PIV-es akart lenni, csak nem jött össze... :)

Akkor nagyon úgy néz ki, hogy átnyergelek AMD-re. Spire hűtővel meg állítólag csendes is lesz a gép. Télleg: az AMD-hez szükséges a + hűtés a házba? És ha egyszer odajut a világ, hogy mégse lesz elég az 2 GHz+ a játékoknak (ami valszeg hamarosan be is következik :( ),akkor mekkora tuningot visel el a proc.?

• McJames
    senior tag

Már bocs, de ha tuning nélkül akarod használni, akkor csakis az XP. A 2 GHz-es P4 sem éri utól, az 1.6 a lehető leggagyibb választás. Ha felhúzod 2.4-re, akkor már talán...

Egon helyett ideiglenesen :)
    Mi az hogy talán? Az 1.6 (az ''A'' pláne!) lesöpri az AMD XP-t simán is. Húzott állapotában meg egyszerűen egy napon említeni sem szabad vele egy AMD-t sem, és akkor még nem beszéltünk a hűtésről, ami egy Intel esetében nem probléma, de ha AMD-ről van szó, akkor 42+ kört kell futnod, hogy nem égje le a lakásod is, meg hogy csendháborításért ne pereljenek be a szomszédok. A gagyiról meg inkább ne mondj semmit, hacsak nem AMD-ről szeretnél beszélni... :DDD

• Chrys_
    addikt

Már bocs, de ha tuning nélkül akarod használni, akkor csakis az XP. A 2 GHz-es P4 sem éri utól, az 1.6 a lehető leggagyibb választás. Ha felhúzod 2.4-re, akkor már talán...

Hi!

Akkor a P-est (és gondolom akkor ez általános dolog is lehet) csak tuning esetén érdemes vásárolni az XP-vel szemben?

• Turmoil
    senior tag

Sziasztok!

1. 1,6GHz P4 (Northwood)

Hali!

• emvy
    félisten

Sziasztok!

1. 1,6GHz P4 (Northwood)

Hali!

Szeretném felkérni Egont, hogy szavazzon a P4-esre és indokolja meg. :DD

• Chrys_
    addikt

Sziasztok!

1. 1,6GHz P4 (Northwood)

Hali!

Aktív témák