- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pelmo
csendes tag
-
Pelmo
csendes tag
Igen tudom arra kell beszerezni szoftvert amit használunk(fogunk).
Ultimate combó nincs ahogy érzem...
S-200 nem fog kelleni. De azt használtam és tudom MicroWin kell hozzá.Szerinted érdemes megvenni a TIA-Portal V11 full csomag-ot? Tavaly(előtt) még kollégám belefutott abba hogy pl. szervo-t nem tudott leprogramozni megfelelően az új programmal. Siemens meg mondta használjuk a régit. De persze az újat adták el nekünk...amit nagy kegyesen valahogy átkonvertáltak a régire.
Ezért gondoltam a V5.5-ös verziót. Ami biztosan jó S300-ashoz és elég régi/új ahhoz hogy menjen minden..
S-1200-at lehet programozni Step7 V5.5-el? Inkább nem ahogy olvasom az eltérő utasításkészlet miatt.Meg nem sok jót olvastam a TIA- Portálról. Nagy gépigény, lassú, nem felhasználóbarát Siemens ígéretének ellenére. Bár lassan 2 éve hogy megjelent.
USB kábelt tudom, csak PLC-re lehet használni. De emlékeim szerint a HMI-t a PLC-n keresztül is feltudom programozni. Tehát ez jó lenne általános célra.
HMI-re megfogadom a tanácsot.
-
Pelmo
csendes tag
Szia Szirty,
Egy kérdésem lenne, te biztosan tudsz javaslatot adni mit érdemes beszereznem. Régi és új dolgokhoz is kell.
Újra PLC programozással kell foglalkoznom, és Siemens-el. Sajnos nincs semmi "alap" a mostani helyemen. Ezt össze kell szednem hozzá(kábelek, szoftverek):
Nagyon sok fajta variáció van. Melyik verziót érdemes használni és mihez?Egy ilyen kábel kell majd ha nem Ethernetes a PLC. Ez biztos, ilyet használtam régen.
SIMATIC S7, PC ADAPTER USB F. CONNECTION OF S7-200/300/ 400, C7; WITH USB-CABLE (5M) CAN BE USED UNDER WINXP/VISTA/ WINDOWS 7 32/64BIT
[link]Szoftverek: TIA Portál vs. Step 7 5.5 (Prof verzió esetleg mert az támogat egzotikusabb program nyelvet, bár mi/én a létrát preferálom)?
Inkább S300-ashoz kell szoftver nekem, de az új 1200-ast se fogom megúszni szerintem előbb v. utóbb. Te is említetted, hogy a TIA portál(v11) nem feltételen jó mindenhez.Én úgy gondoltam hogy kellene egy:
1. variáció
STEP 7 V5.5 (Floating License)
Order number: 6ES7810-4CC10-0YA5
The following items are included in this package:
• 1 STEP 7 DVD
• 1 License key USB Memory Stick
• 1 Certificate of license
• 1 Product informationHa 1200-ast kell majd programozni akkor meg meg kell venni majd a A V11 Basic-et. Esetleg a teljeset.
2. TIA-Portal V11 full csomag és akkor elviekben jó vagyok mindenhez(S7300-1200 és HMI) legalábbis a Siemens szerint...de megszívhatom régebbi munka esetén.
3, Egyéb variáció?
HMI programozás. Ehhez a WinCC kell elviekben és ezt is külön kell megvenni tudtommal.
Megköszönném ha segítenél!Nekem zavaros az egész...egy picit.
Angol fórumon ezt javasolták, de ez rengeteg szoftver és gondolom borsos a beszerzése ennek a csomagnak..
"
If you use Siemens today,
-S7-200 requires Step7 Microwin V4.0 +SP7 and have own text-HMI programmable with Step7 Microwin
-S7-300/400 requires Step7 V5.5
-S7-1200 requires TIA Portal (Step7 Basic V10.5 + WinCC Basic V10.5)
-WinCC Flexible 2008 + SP2 creates application for all HMIs and also runs on PCs
-WinCC 7.1 is SCADA (runs on PCs only)
" -
-
Pelmo
csendes tag
Szia,
Szerintem épületautomatizálási feladatra nem feltétlen érdemes Profibuszos Siemens PLC-vel foglalkozni... nem kimondottan ez a cél terep a Siemensnek.A Modbust inkább "kisebb" rendszereknél használják. Épületautomatizálás annak számít kivéve ha nem egy reptérnek csinálod.
Ha tudsz létrában programozni akkor bármelyik PLC-vel meg kell birkóznod az alap leírások alapján. De ahogy látom még nincs sok tapasztalatod.
Én nem Siemensben gondolkoznék bármelyik más gyártó terméke szóba jöhet.Akár én is tudok ajánlani neked a cégemtől ahol dolgozok. De ez már reklámnak minősül és nem akarlak befolyásolni.
Ha érdekel keress meg privátban.
Laci
-
Pelmo
csendes tag
Szia,
A Modbus kommunikáció a Telemecanique cég találmánya volt ami most a Schneider tulajdona. A Siemens nem támogatja natívan a Modbust mert hogy konkurencia. Bár egyes Siemens eszközöknél megoldották mivel ipari standarddá vált. Egyedileg meg lehet írni mivel RS485 van a Siemens PLC-n a többi csak szoftver meg ember kérdése.
Például S200-as PLC-hez van megírt Modbus kommunikáció. Meg egyes folyamatműszerekhez.Ha nem kell ragaszkodni Siemens PLC-hez a Modicon 340-es jó megoldás a feladatra abban alapból meglesznek a szükséges rutinok.
De a Siemens-et meg sok helyen preferálják, ennek persze sok oka van amit nem részletezek.
A vonalban kihúzás jó ötlet, nem lesz gond esetleg lezáró ellenállások szükségesek lesznek. RS-485 sokat elbírt nekem már.
-
Pelmo
csendes tag
válasz
DP_Joci #1040 üzenetére
Szia!
Egy pár hozzászólással előbb kollégám Tomi megadta emailcímét...
Kérdezd nyugodtan ő a szaki nálunk ebben.Amúgy egy szoftver kell
[link]
GPPRO-EX
Van egy lista a fenti linken melyikkel működik együtt.
Specko kábel? Hát forgalmazunk egy USB-s kábelt és tudtommal azzal majdnem mindegyik megy az elmúlt pár évben megjelentek és az újak biztosan.OFF
Ha érdekel komolyan téged keress meg minket. [link]
Reklámnak vége!
ONLaci
-
Pelmo
csendes tag
válasz
zoltan_30 #406 üzenetére
Így már világos!
Igen kitudod menteni a programot ha van kábel+pc szoftver. És át tudod másolni a másik készülékre. DE ezeket a programozható reléket a saját gombjaival is át lehet szerkeszteni! Tehát ha veszel egy ugyanilyet akkor fel tudod programozni. Nem egy kényelmes és egyszerű dolog de ez a legolcsóbb megoldás!
Én csak fejlettebb Omron PLC-kel foglalkozok azokhoz van kábelem és szoftverem ehhez sajna nincs, amúgy segítettem volna neked.Most elégé el vagyok havazva ezért nem akarok(tudok) most neked folyamatábráról programot írni...Bocs
-
Pelmo
csendes tag
válasz
zoltan_30 #404 üzenetére
Szia!
[link]A fenti link megadja a választ. A fenti Program+egy RS-232C kábel, de az valami speckó csatival legyen a végén(gondolom) mert a FAQ a következőeket írja:
Q3 What cable do I need to connect the ZEN with my personal computer?
A3 Use the ZEN-CIF01 Computer Connecting Cable. Other commercially available connecting cables cannot be used.
Ennyi! Ja és mindezt Google segítségével...Előbb nézz körül aztán kérdez...
-
Pelmo
csendes tag
válasz
totalkezdo #298 üzenetére
Bocs hogy letámadtalak egy picit de sokan nem néznek körül google-ba csak kérdeznek.
Ha ismered a srácot akkor nem tudsz kérdezni tőle?Én nem delphi hanem visual basic alatt foglakoz(-ok)tam Modbus kommunikációval. A kommunikáció felépítése nem nehéz de nem tudom delphiben ez hogy működik.
Ez is egy jó oldal bár lengyel:
[link]
itt sok hasznos tesztelő progi is van igaz nem delphi-re
Sok fizetős active-x kiegészitő van de akad ingyenes segítség is
[link] ez is annak látszik
Modbust megvalósíthatsz RS-485-ön(modbus rtu) de akár etherneten(modbus tcp/ip) is. Van egy két különbség a módszerekben. Az eszköztöl függ hogy mit támogat.még egy oldal [link]
Angolul jó ha tudsz! -
Pelmo
csendes tag
válasz
totalkezdo #295 üzenetére
A Google ezt adta ki nekem...Próbáltad? Csak beírtam a plc nevét!
Ahogy láttam modbus-t ismeri azt nem nehéz megtanulni annyira!Másik link
[link]
ahogy olvasom itt van egy példa modbus master-ra és delphi-re!Ez kell neked!Egy kicsit lehetnél kreativabb ez 1 percembe se került megtalálni!
Ha kérdésed van szóljál még, de Delphiben nem tudok segíteni!
Laci -
Pelmo
csendes tag
Akkor a tapasztalataink egyformák...
Nemcsak a Siemensre hanem más cégre is igaz ez.
A hiba elismerése az nagyon nehezen megy tőlük és igen általában a túloldalon nem szakmailag(csak részben) képzett ember ül aki néz mint a moziban ha valami kérdésed van.
A lelvlistát megpróbálom köszi! -
Pelmo
csendes tag
Ennek nem örülök...csak eszembe jutottál mivel a honlapodon sok Siemens megoldás van(igaz s7-300).
Amúgy Siemens-es cuccokkal ha van kérdésed kivel szoktál beszélni?Mert eddig a cégünknek csak rossz tapasztalata volt siemens-el ha valami támogatást kértünk!Ha tudsz ajánlani valakit akkor privi-ben küld már el létszi.Ha nem nagy kérés!
Köszi Laci -
Pelmo
csendes tag
Szia Szirty!
Kaptam egy szép feladatot Siemens s7-200-as PLC-vel kell kommunikálnom egy feladat során.A honlapodról letöltöttem a doksikat róla, ebben azt írták hogy létezik egy "library" kiegészítés amit megvásárolva tudok Modbus kommunkikációt lértehozni.
"
A STEP 7-Micro/WIN utasítás könyvtára megkönnyíti a Modbus mestereszközökkel való kommunikációt azáltal, hogy előre konfigurált szubrutinokat és megszakítási rutinokat illeszt be a programba, melyeket kifejezetten a Modbus kommunikáció céljára terveztek. A Modbus szolga protokoll utasításokkal konfigurálhatjuk az S7-200-t, hogy úgy viselkedjen, mint egy Modbus RTU szolgaeszköz, és kommunikáljon a Modbus mestereszközökkel. Ezeket az utasításokat a STEP 7-Micro/WIN utasításfa Libraries (könyvtárak) mappájában találhatjuk meg.
"
A feladat hogy bizonyos kimenetek,bementek értékét írjam és/vagy olvasam mert kell írnom egy Naplozó,regisztráló,megjelenítő progit Visual Basic-ben. A progim egy touch paneles pc-n fug futtni. Foglalkoztál már ilyennel vagy van valami jó tanácsod ehhez?
Modbus megy, már írtam egy pár ilyen programot más kütyühöz, de nem világos hogy a PLC-hez feltétlen meg kell vásárolni ezt a Library-t vagy van más lehetőség kommunikálni vele? -
Pelmo
csendes tag
Hát én ebben nem tudok segíteni neked c/c++(őő inkább hagyjuk...gyenge pont tanulmányaim során!), a kűtyűt meg a programozóját látnom,éreznem kellene. Egy példaprogramot meg erőszakoljál ki a tanárodból mert ilyen nincs hogy nesze fogd meg azt alkoss valamit(legalábbis a suliban nem kéne a valós életben megtörténik hogy most látod először a cuccot). Milyen suli ez egyébként ahol így áll a tanár hozzá?
Én inkább alkalmazással foglalkozok és nem saját PLC-t csinálok hanem kész dolgokat rakok össze üzemelek, programozok fel! Ahhoz hogy egy saját PLC-t csinálj ezzel, hát nagyon pengének kell lenned!Bár jó dolog csak bizonyos esetekben éri meg ezt csinálni(valami saját gyártású gép amit a céged elad és speckó program és hardver kiépités kell). Amúgy nem éri meg ezzel foglalkozni legalábbis nekem ez jött le tapasztalataim során!
Manapság mindent gyorsan kell csinálni és ha sok a fejlesztési idő akkor bukta az egész.Laci
-
Pelmo
csendes tag
válasz
csgabiii #276 üzenetére
Segíteni biztos tudunk vannak itt páran akik értenek(Szirty) hozzá vagy értegetnek(én)!
De én is csak segítek azt ne várd el hogy egy régi szakdogát csak át írsz azt jó van, minimális befektetéssel...Bár én is voltam diák(nem is olyan régen) csináltam én is hasonlót hajaj.DE akkor is ebben nincs sok sport érték és ha később is ezzel akarsz foglalkozni akkor ne járd ezt az útat!Ezt én is csak most tapasztaltam meg!
Pl van-e valami ötleted?Szabályozástechnika vagy valami vezérlés amit szeretnél csinálni?Pl. valami szintszabályozás ami vezérlési dologgal meg van bolondítva. Vagy esetleg más terület gyártásautomatizálás valami gép működtetése?
Tudom ötletet nehéz szerezni (nekem legalábbis az volt). Amióta dolgozok ötletet adnak nekem...
Egyelőre ennyi! -
Pelmo
csendes tag
Szia!
Hát öcsém(bocs a megfogalmazásért...)veled aztán kicsit kitoltak! Ha csak ennyi segítséget kaptál. Hát angol nyelvtudás nélkül nem fogsz sokra menni. C/C++ nyelven lehet programozni ezeket a procikat ha jól értettem a leírásból. És minden parancs szép angolszász nyelven van leírva. Web szerver alapú kommunikációval egy kütyüt próbálgattam már de szerintem ehhez még én sem tudom hogy kezdjek hozzá. Van valami konkrét elképzelésed hogy mit szeretnél vele megcsinálni?Pl. valamilyen programot irni bele és a bemeneteket kimeneteket(állapotokat) megjeleníteni a web-es felületről?
Ha csak ennyi segítséget adott akkor nyelvtudás nélkül reménytelen az egész!C/C++ mennyire megy?Van egy starter kit amit ba**urálhatok?Dinamikus HTML/ CGI programozás hallotál már ilyenről?
Laci -
Pelmo
csendes tag
válasz
Blackmate #194 üzenetére
Szia!
Ez egy egyszerű vezérlőrelének(Zelio) a programozó szoftvere!
Letöltöd, felrakod, kiválasztasz egy Zelio modul tipust majd tudsz létradiagramban vagy grafikus módon programozni és persze szimulálni a körülményeket. Ez alapvetően egyszerű dolgokra alkalmas(bár lehet bonyolultat is csinálni vele)
Kezdésnek megfelel szerintem!
[link]
Az a baj hogy minden egyes gyártónak és azon belül is különböző eszközhöz különböző program(kód) lehetőségek vannak.
Elvben van egy nemzetközi szabványos programozási nyelv és hozzá szoftver, de most az nekem nem rémlik honnan tudsz leszedni hozzá dolgokat!
Majd Szirty segít ha erre jár, ő ebben a topikban a ''legfőbb'' ember.
Laci
[Szerkesztve] -
Pelmo
csendes tag
Szia!
Én a Telemecanique Zelio vezérlőreléjét(speciális kiegészítő modul kell hozzá) használtam úgy hogy Modbus(RS-485-ön) vagy Modbus TCP/IP(Ethernet)-en tudtam olvasni, írni pár regisztert mivel elégé le van korlátozva ez a funkció.De csak modbus slave-ként konfigurálható tehát kell neki egy Master is ami lehet egy PLC vagy nálam az adatgyüjtő program amit Visual basicban irtam. Tehát tudsz hálózatot létrehozni a kütyükkel csak kell egy master is a hálózatba!
Egyszerübb dologra lehet öket hálózatba is használni. A Siemens Logo-ját nem ismerem arról nem tudok nyilatkozni!
Laci
[Szerkesztve] -
Pelmo
csendes tag
Pontos részleteket nem tudom mi volt a baj, valami kezelőpanel és s7-es kapcsolatával volt a baj, de nem kérdeztem meg a kollégát részletesen.
Az lehet hogy a neten meg lehet találni a dolgokat én is ott nézek elsőnek körül, nem szoktam rögtön véres szablyával a forgalmazóhoz rohanni...
Amit ez előttem levő ember is mondta szerintem a Siemens Mo. hozzáállásával van a gond. Ezen meg nem tudunk segíteni.A főnököm szerint drágábbak is mint pl az OMRON vagy Telemecanique. Meg ha valami beszarik akkor várjál 4 hétig míg hoznak új dolgot, addig meg megesz téged a beruházó. Nekem még nem kellett szívnom vele tehát nem mondok egyértelmű véleményt.
Meg szerintem te szépen belemásztál a Siemens S7-be legalábbis a honlapod alapján gondolom te jobban ismered mint egy átlag ember igy ismered a csinnyát-binnyátkevesebb a szivás részedről!
Tetszik a honlapod első ránézésre, majd ha lesz időm megyek okulni hozzád és olvasgatom.
Hány éve foglalkozol ilyenekkkel?
Laci! -
Pelmo
csendes tag
Sziasztok!
Látom a Ph-n is vannak kollegák ha nem is nagy létszámban. Én még egy zöldfülű villamosmérnököcske vagyok(1.5 év a szakmában), még egy pár évig az is maradok asszemMostanában az adatgyűjtés mezején vadászok de foglalkozok PLC-vel is. Legutóbb Omron CJ1M-el foglalkoztam, nekem szimpatikusan tűnt a programozása. Siemens-el csak a suliba találkoztam hát annyira nem lettem szerelmes bele...A cég ahol dolgozok Omron, Telemecanique valamint Siemens PLC-kel dolgozik. Nemhiába említettem a Siemenset utoljára...ez a sorrend nálunk ha egy feladatot meg akarunk oldani. Csak ha a vevő kéri akkor használjuk! Tapasztalt kollégáim (8-20 év a szakmában) a Siemens-el ált. szivtak pl. kapcsolat az egyes egységek között, támogatás mint olyan nincs a Siemensnek Mo-n, egy floppy-n lévő drivert 4 hét alatt akartak megküldeni nekik egy pár éve, az Internet az nem volt nekik megfelelő!
Áll a projected ilyen szivások miatt, gondolom nem kell ecsetelni anyagiak oldaláról!
Ha bármi bajunk volt Omron cuccal ugortak hogy megoldják, na ezt a Siemens-ről nem lehet elmondani. Nem tudom hogy ez Mo.-ra érvényes csak vagy az egész világon.
Ennyit a Siemens-Omron vitáról részemről, mindenki azt használja amit szeret vagy amit a vevő kér
Üdv Laci!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLED monitor topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- SörcsaPH!
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Eredeti játékok OFF topik
- ZIDOO médialejátszók
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Politika
- Micro Four Thirds
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 3840x2160 - 138Hz / 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- Részletfizetés elérhető -noblechairs ICON Series Real Leather Gaming Chair - Midnight Blue/Graphite
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest