Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Szirty

őstag

válasz moseras #580 üzenetére

Hali moseras!

"Ez így jól hangzik, de mi van akkor, ha el kell indítanom valamit 17:40:28-kor, és az RTC-t olvasó taszk mondjuk 17:40:27 legvégén olvasott be értéket"

Ha te végzed az idő bekövetkeztének a figyelését, akkor ezt a problémát elkerülheted, ha az idő összehasonlítását (beállított és az óra) nem egyenlőségre vizsgálod, hanem nagyobb relációra és erre teszel egy él figyelést.
    Vagyis ha az RTC-ből olvasott idő nagyobb mint a beállított, akkor bebillentesz egy bitet. Ezt a bitet figyeli a programod, hogy mikor változik 0-ról 1-re.
    Ennél csak arra kell figyelni, hogy ha állítják az RTC-t, átállás van téli nyári időszámításra, vagy a beállított időt állítják úgy, hogy az állítás következtében teljesül a feltétel, akkor is "jelezni" fog.

Ha az idő figyelését a rendszerre bízod, akkor nyilván rajta múlik hogyan kezeli az ilyen esetet. Mint pl. S7-nél vannak timer interruptok (beállított időpontban meghív egy blokkot).

"Ha van n darab taszkom, amik egy közös GLOBAL területen lévő változót írnak/olvasnak (mint pl. az előbb), akkor mi a megoldása annak, hogy az olvasó taszk csak akkor nyúljon bele, ha az író taszk már végzett az írással"

Ez nagyon rendszerfüggő.
    De szerintem nem kell ezzel as problémával számolni, mivel a több taszk ellenére is csak egy dolgot képes elvégezni egy időben. Tehát amikor éppen ír, akkor biztos hogy nem fog olvasni, és viszont.
    Ha az írás/olvasás több adatot érint amely hosszabb idő és elvileg megszakítható, akkor csak onnan kapsz választ a kérdésedre ha megnézed az adott rendszer timing dolgait. S7-hez van ilyen, nem tudom wagohoz van-e. Ebben le van írva hogy minek mekkora a prioritása és mi mit képes félbeszakítani és mit nem.

Szerintem két taszk nem egymástól teljesen függetlenül aszinkron módon fut.
    Nekem akkor volt ilyen jellegű problémám, amikor operátorpanellel kellett kommunikálni (PLC JOB-ok futtatása a panelen). De ott voltak szemafor jellegű jelzések, amivel lehett koordinálni nikor ki írjon.

Új hozzászólás Aktív témák