Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• B_Gyurci
    csendes tag

Sziasztok kedves PLC-sek!!
    Előszöris örülök hogy ''rátok'' találtam, jó hogy van egy lyen fórum!
    Látom, hogy itt segítenek egymásnak az emberek... ez tetszik!!
    Nekem is segítségre lenne szükségem. Sokan vagytok itt akik gyakorlottak vagytok SIEMENS S7 300, 400 terén, valamint STEP7 terén, hozzátok fordulok.
    Lenne egy alapvetően könnyűnek igérkező feladatom, ami nem jön össze:

'' Adott 8 digitális kimenet, és egy digitális bemenet.A kimeneteken lámpák vannak, a bemeneteken pedig egy nyomógomb. Ha ezt megnyomjuk, akkor a lámpákon elindul a futófény előre, a következő nyomásnál hátrafelé, aztán ha megint megnyomom, akkor minden lámpa világít, és így tovább előről... a futófényben a lámpák 10 ciklusig égnek...''

Kérlek titeket, ha tudtok, segítsetek!
    Ha tudok, énis mindenben a segítségetekre leszek!
    Üdv!

Szia.

Szerintem nem 10 ciklus kell neked, hanem valami időtag jellegű, vagy esemény. Az S7-300 ekkora programot amit kértél hipp-hopp futta futtatja. Annyira gyors hogy a lámpáid nem követik a lépéseket, csak hunyorognak, relékimenetek sem fogják követni! :U Bár nem tudom milyen feladatra kell a dolog, de ha olcsón kell ilyen sok ki/bemenet, jobban jársz egy LG GM7 sorozatúval. 50-80 rókából megúszod az egészet. Van tranyós, és relés kimenettel is. Van benne táp, CPU, be/kimenetek. Raktárról adnak ha bemész, nem kell hetekig várni még jön európából egy kamion. :))

Sok megoldás volna de hirtelen a számlálóval vezérelt a legegyszerűbbnek tűnik. Az egyetlen bemeneted a számlálót lépteti. (felfutó élre vezérelt, nem kell figyelni) Ha a számláló eléri azt amit neked kell tudni mindenféle dolgokat megnyomásonként, arra resetelje magát. A futófényeid megírása külön-külön FB-kben, mivel csak 8 bites, a bitenkénti léptetéseket ajánlom tanulmányozni. A teljes kimenet helyére betölteni, ami azonnal ki is kerül a kimenetekre. OB1 -be a számláló, utána ugrások a számlálónak megfelelő FB-re. Ha onnan visszatért vége is. Amit akarsz futófényeidet, az FB-k ben megírhatod. A futófényekhez az alap. Megnézed van-e kimenet. Ha a kimeneti bájt értéke 0, akkor nincs. Beírod amelyikkel akarod kezdeni, aztán időrelét kell indítanod az elején említett sebeség miatt. A következő alkalommal ha lejárt az idő, a kimenetének változása léptet a kimenetekem. Utána az időrelét újra kell indítani. Ha léptetések helyett számlálókkal akarod azzal is megoldhatod. Az időreléd lépteti a második számlálódat, Az első számlálónak megfelelően kell ugrándozni, a másodikban a lépéseket viszi. Ez nem túl értelmes lett, de remélem érthető.

Arra érdemes gondolnod ha lámpákat akarsz vezérelni, tranyós kimenetnél van túláram védelem! Az áramkorlát letilt, vagy visszakorlátoz ha a lámpa (izzód) hidegellenállására nem figyelsz. :B Egyik munkánban nem építettek be relét, 24V 40W izzót tettek a 0.5A kimenetre. Mire vörösen izzott a szál, kellett kis idő, de nem akart világítani. :F

Új hozzászólás Aktív témák