Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Nakipuha
    csendes tag

Helló marten!

Szerintem hardverkulcs kell hozzá

Omron fejlesztőrendszerekhez nem kell hardver kulcs. Sem a SysWin-hez, sem a CX-Programmerhez, de még a jó öreg LSS-hez sem kell!
    Bár mint mindennél, itt is akad kivétel. A Sysmate PMD-hez bizony kell hardver kulcs. De ha jól tudom azt nem az Omron fejlesztette ki (ez egyébként egy jó régi DOS-os ware, kb az LSS előtti időkből).

kétlem, hogy a PLC gyártók hagynák, hogy bármilyen számítógéppel kapásból kommunikáljon a vezérlő...

A kommunikáció az már más kérdés, kommunikálni nem csak programozási célzattal lehet egy PLC-vel :)
    De mint írtam, Omron engedi a fejlesztői rendszer demó változatával is programozni a mini PLC-jét. A Demo pedig kisebb regisztrációs hercehurca után ingyen is letölthető. Illetve a CX-Programmer demóját szokták CD-n is osztogatni (pl. kiállításokon, bemutatókon, stb).

A kommunikációval meg az a helyzet, hogy omronál teljesen nyílt a dolog.
    Az omron PLC-k gyakorlatilag bármilyen PC-vel (amennyiben a HW és SW körülmények megvannak) hajlandóak kommunikálni.
    A kommunikációs protokollt sem rejti véka alá az omron, A Host Link, NT link, Fins protokollok leírása PDF formában (száp vaskos :) ingyen letölthető. A doksi birtokában pedig a PLC-vel gyakorlatilag bármilyne kommunikációra írható program (én is írtam már Host-Link meghajtót PC-re, és S7-re is). A leírás teljesen korrekt.

Mondjuk ez csak tipp, én S5-tel és S7-tel találkoztam ''alapfokon...''

Pedig a Step5-höz (S5 prog. SW) a MicroWin-hez (S7-200 prog SW) és a Step7-hez (S7-300/400 prog SW) sem kell hardver kulcs. Van ugyan másolásvédelem rajtuk, de nem hardver kulcsos, hanem kulcslemezes (authorisation disk).

Szia!
    Bár elég régi az üzenet, de én csak most olvastam.
    Közel 20 éve PLC-k közelében dolgozom, de csak mostanában kerültem olyan helyzetbe,
    hogy programozhassak is .
    OMRON CPM1A tökéletesen működik a regisztrálatlan CX-programmerrel.
    Menteni PC-re, vagy tölteni lehetetlen, :((( de a vezérlőbe címkék, megjegyzések az IO-k nevei mind bekerülnek, :) legközelebb tudja az ember, hogy mit is csinált.
    Nem nagy dolgokat kell csinálni, gépsorok tervezési, és programhibáit kell kiküszöbölni :F .

Új hozzászólás Aktív témák