Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Victoryus: Rapoo VT9Pro egér
- Gurulunk, WAZE?!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
lovi27
addikt
válasz
Grawens #12147 üzenetére
Kipróbáltam és így nálam is újraindítás után működik az FTP virtuális OMV-én.
Pedig az utolsó service proftpd start parancs hibát dobott. Ezért biztos, hogy a 2. pontban a konfig mentése tesz helyre valamit az FTP beállításokban.Ezt megírtad Volkernek? Ha nem, tedd meg, mert segít megoldani a fura működést.
-
Grawens
senior tag
válasz
lovi27 #12138 üzenetére
Noh.. Elég furán fog hangzani, de egészen véletlenül jöttem rá ami (nálam) bevált.
3x újratelepítettem, hogy 3x kipróbáljam a lépéseket és mindhárom alkalommal működött.
Kezdéskor:
A rendszer elindulásakor látszik, hogy az FTP engedélyezve van "zöld" viszont a szolgáltatás nem fut "piros". Ilynekor a /run folderben nincs pid, scoreboard és scoreboard.lck sem.1; Terminal: service proftpd start (ekkor létrejön a három fájl a proftpd-hez.
2; GUI felületen átállítottam az automatikus kiléptetést 30 percre (decsak azért, mert zavart hogy kilépett 5 perc után, ha kihagyom ezt a lépést nem működik) ekkor ment egy teljes konfigot.
3; service proftpd stop
4; service proftpd start => ekkor hibát dob
5; proftpd.pid törlése (csak ezt)
6; service proftpd start (most már lefut hiba nélkül)
7; ugyanitt terminálban: rebootInnentől kezdve bármennyi reboot, az FTP rendben elindul. Én mondjuk terminal helyett MC-t használtam, de egykutya.
Transmission és az OpenVPN fa*zán működik Portainer-ben.
-
stigma
addikt
Nem nem, ez más lesz.
OMV 4 allól Docker 1 kattintás és kész, konfigurálás más tészta, de TDL videoi alapján bármi összehozható.
OMV5-ben a Docker-hez használ User Interface 2 lehet:
- Portrainer
- Cockpit
Mindkettővel lehet a Dockerben használatos programokat(imageket) konfigurálni és paraméterezni.Ez amiről a video van, ez olyasmi, hogy amiket szeretnél feltenni azokat 1 kattintásra fel tudsz tenni. Ami jól hangzik, meg szarul is mert sokmindent még nem tudsz 1 kattintással feltenni csak lépésről lépésre. pl.: nextcloud vagy pi-hole.
Ez nekem olyasmi, mint egy Raspberry Pi esetén egy DietPi nevü Debian rendszer, melyre SD-re kiirás után tudsz előre kb 200 alkalmazásból konfidurálni Pl.:minidlna, Plex,akármilyen cloud stb.
Elnézést, ha értelmetlennek tünnek, tűnik amit írtam de kb 3-4 éve még mikor Linux-ot konfogiltál a semmiből és akartál egy megosztás, Nextcloud, és egyéb más dolgot, akkor elég sokat kellett értened hozzá és konfigolni.
Ehhez képest a Docker első látásra nehéz, de kisebb tanulással már elég könnyen konfugirálható és használható.
Én úgy érzem a Portrainer mint menedzselő lesz a kulcsa a jövőben mindennek, én inkább ebbe fogok a napokban fektetni kisebb időt, mert elég jó kis konténer. -
lovi27
addikt
Nektek a torrent kliens hiányzik. Inkább ezzel ismerkedjetek: Install Qbittorrent with Portainer
Remélem majd előkerül a Transmission-ról is. -
mzsol
tag
Ez lenne a docker telepítése?
[link]
Ez kezdőknek bonyolult csöppet. -
stigma
addikt
válasz
Pelican #12133 üzenetére
Hi, hát én kb 1 hónapja tettem újra a rendszert valami nem volt jó nálam sem, de nekem 5-ös ment csak az új 4.1.2X nem ment.
Igaz nekem Gemini Lake lapom van 4.1.22 óta van olyan UEFI-s támogatás a lapnál hogy tudom direktben erre a lapra telepíteni és nem kell debianra feltenni.Viszont régi hsz-ben írtam gondokat, de az a 4.1.3-as imagre vonatkozott:
Igaz VM-re de kb 2 hete tettem fel az 5-ös gyakorolni Portrainerrel, azzal nem volt baja, simán ment a telepítés.
-
lovi27
addikt
válasz
A_ScHuLcZ #12139 üzenetére
Nem is kell, de ha annyit meg tudnál tenni, hogy engedélyezed a szolgáltatást. Nem kell beállítani semmit hozzá. Annyi volna a kérdés:
- sikerült-e elsőre, ill. hányadikra sikerült mire a zöld pöttyel jelzi, hogy fut a szolgáltatás?
- újraindítás után még mindig fut? Vagy újra kell engedélyezni?Ha ez megvolt csak tiltsd le és felejtsd el az FTP-t.
Ja, és mi a hardvered? Arm vagy Intel alapú? -
lovi27
addikt
Én csak bátorítani akarok mindenkit.
Most lehet még egy picit bizonytalanabb az OMV5, de aki egyiket sem ismeri annak már az OMV5-tel éri meg foglalkozni.(#12136) Grawens
Pont az FTP miatt kerestem élesben v5-t használót, mert mi a hibát virtualboxban tapasztaljuk. Újratelepítettem és azóta nálam is visszajött. Viszont, ha jól láttam akkor Volker egy Linux alapú virtuális rendszerben nem tudta reprodukálni, ami lehet más. Bár nem szabadna.
Ezt nem értem amit írsz, mert amikor nem indul el az FTP akkor a /run könyvtárból hiányzik a proftpd.pid. Akkor mit törölsz? Pont az a baj, hogy hiányzik. -
tama777
tag
válasz
Grawens #12124 üzenetére
Eddig nálam frissítésről frissítésre megmaradt az FTP hiba, érdekes (nem zavar, nem használom, de mindig leellenőrzöm, esetleg megjavult-e). Az itthoni gépen nekem is friss telepítés van, ugyan úgy hibával elszáll az FTP. De legalább most már nem érzem magam kakukktojásnak
!
-
Grawens
senior tag
válasz
lovi27 #12132 üzenetére
Most teszem fel élesbe (pár perc múlva).
Közben úgy néz ki megoldódott az FTP probléma is. Kicsit elbeszéltünk egymás mellett Volker-el, mert ugye ő csak azt mondta, hogy egyszerűen töröljem a "proftpd.pid"-et. Igen ám, de előtte a szolgáltatást le, majd újra indítani kell, és futás közben kell törölni a pid-et, majd a rendszer restartja után már változó értékkel újra létrejön a pid, de ekkor már nem okoz hibát.
Poratiner-be egyenlőre feldobok egy Transmissiont és egy OpenVPN-t, hirtelen ezek a legfontosabbak. -
mzsol
tag
válasz
lovi27 #12131 üzenetére
Persze tisztában vagyok vele hogy szerver rendszerről van szó. Ezért is akarom használni, belső hálón megosztott mappák, kivülről pedig FTP-n keresztüli elérés ha szüksges. De ha már lehetne vele letölteni is azt is használnám. Az angol segédanyagok nem a szivem csücskei de próbálkozok. Megosztások, jogosultságok, SMB, FTP talán nem okoz/okozott gondot, de mivel a docker használata kicsit bonyolultabb mint win alatt az exe-t elindítani ezért gondoltam az OMV4 alatt a pluginek használatát. Mert több mint 15 éve volt már hogy vizsgán Linux alatti FTP szerver beüzemelése parancssorból volt a feladatom. Azóta windows rendszerek gazdája voltam. De OMV5-el fogok próbálkozni.
-
Pelican
őstag
válasz
lovi27 #12131 üzenetére
A napokban újra kellett telepítenem az OMV-t gondoltam kipróbálom az 5-öst (eddig 3-as, 4-es volt). HP microserver Gen8 a gép, többször is nekifutottam, próbáltam telepíteni hdd-re, pendrive-ra, egyik sem sikerült. Mivel több képernyőnyi hibát dobott mindig elindulás helyett, és gyorsan túl akartam lenni rajta (esti filmnézéshez kellett) inkább hagytam az egészet.
A 3-ast, 4-est többször telepítettem korábban hiba nélkül, így most megint 4-es van.
Szóval nekem egyszerűbb a 4-es. -
lovi27
addikt
Van itt aki élesben használja az OMV5-t?
-
lovi27
addikt
Nem egyszerűbb az OMV4. A kezdők, pláne ha a Linuxszal is akkor ismerkednek sosem ússzák meg egy telepítéssel az OMV-vel való ismerkedést. Akkor pedig inkább az legyen az ajánlott, a legújabb verzió.
Azt is figyelembe kell venni - mindenkinek - hogy itt hálózati rendszergazdai feladatokról van szó. Senki nem várhatja, hogy elindít egy setup.exe fájlt és minden azonnal működni fog.
Kell egy kicsit szenvedni... -
TCr
veterán
Van rá esély, hogy a NAS326-ból kivett adat HDD-n lévő adatokat (filmek, zenék, képek) látni fogja az OMV, ha szintén adat HDD-ként teszem be az új gépbe?
Vagy az OMV formázni fogja azt? -
Grawens
senior tag
válasz
tama777 #11999 üzenetére
Jelentem ez a "Stabil 5.3.9-1" -nél is jelen van, tegnap tiszta telepítéssel rögtön jelentkezett és pontosan ugyan így ahogy leírtad.
Első lendülettel minden logot átküldtem Volker-nek, de úgy tűnik lila fingja sincs, hogy mit kezdhetne vele. A hibát áttolja a debian-ra és azt hajtogatja, hogy ők nem tudták eddig reprodukálni.A PID törlés sem vált be.
Nem marad más, restart után service stop/start. -
mzsol
tag
válasz
lovi27 #12120 üzenetére
Újraindítás nem volt még. Az utolsó mondat az arra vonatkozott volna hogy milyen szolgálatásokat akarok használni és úgy egyébként mire az omv-t. Tisztában voltam vele hogy az SMB és az FTP nem plugin. Lehet hogy inkább egy 4-es OMV használok ha már egyszerűbb a kezdőknek. Köszönöm a válaszod.
-
lovi27
addikt
Újraindítás megvolt?
Csak azokat a plugineket telepítsd amikre szükséged van és tudod használni! Ami majd jó lesz valamikor az ráér akkor. Pláne úgy, hogy se az SMB, se az FTP nem plugin, ezek a rendszer részei. Torrent plugin már nincs, így vagy direktben utasításokkal, vagy dockerben kell telepíteni. Így jelenleg csak az Extrák plugint telepítsd, a többire most nincs szükség.Az Összefoglalóban az Ami kell fejezetben találhatók a különböző telepítési segédletek (leírások és videók) linkjei. Ezek angol nyelvűek, de azért nyújtanak segítséget.
-
mzsol
tag
Sziasztok!
Új vagyok OMV és Linux téren is. Ma telepítettem OMV5-öt. Sikeres feltelepítés, partícionálás, web-es felület elérés, meghajtók felcsatlakoztatása, meosztások, FTP működik jelenleg is TC-ben be tudok lépni. A peoblémám akadt az az hogy pluginként akartam transmisssiont telepíteni pedig azóta már olvastam hogy nem úgy kell. A sok bővétmény telepítgetés után a csatolt kép mutatja hogy jártam.
1. Mi lehet a gond?
2. A docker telepítéséről, működéséről nekem is jó lenne egy leírás.
SMB, FTP, torrent lenne a feladata az OMV servernek amúgy. -
lovi27
addikt
Szerintem csak a Docker miatt nem kéne dobni az OMV5-t. Mindenképpen az mutat előre. Először egy alkalmazás telepítése lehet kicsit nehezebb, de az is csak azért, mert nincsenek olyan jól körbeírva a szükséges beállítások mint egy pluginnak a konfigurációs lehetőségei.
A usernek is használnia kell kicsit az eszét.Viszont ha átrágja magát az első nehézségen, utána sok nagyszerű alkalmazás telepítése válik egyszerűbbé.
-
paizinho
tag
válasz
lovi27 #12107 üzenetére
Köszi az új tippet, megnézem.
Igen, igaz OMV4-ben plugin, csak azt már "zsigerből" telepítettem.
A nyomatóm típusát ki tudtam választani a CUPS " varázsló lépésénél, így azt gondolom ez OK. Próbáltam USB portot és kábelt is cserélni, sikertelenül.
Megnézem a javasolt oldalt is, jelentkezem ha tudok másoknak is segíteni. -
TCr
veterán
válasz
lovi27 #12110 üzenetére
Akkor első körben mégis csak maradnék az OMV4-nél.
2 lemez lesz a gépben, egy rendszer HDD és egy adat HDD.
Kérdés: ha a későbbiekben mégis váltanék OMV5-re, az adat HDD-n olyan formában maradnak meg a filmek, zenék, képek, stb, hogy az új rendszer problémamentesen rá fog látni? -
lovi27
addikt
Szia!
Mivel a napokban lett stabil állapotú az OMV5, így ez az ajánlott.
Most még jól használható az OMV4 is, de egy-két pluginnál amiket nem fejlesztenek tovább már jelentkeznek problémák. Igaz, ami igényeket leírtál azt még a 4-es is maradéktalanul kiszolgálja.Felhasználás szempontjából nincs közöttük különbség. A Docker egy speciális virtuális környezet alkalmazások számára, amit az OMV már a v4-ben is támogatott. A támogatás módja változott a v5-ben és a fejlesztők jobban ösztönzik a használatát.
-
lovi27
addikt
válasz
paizinho #12104 üzenetére
Az OMV4 sem tartalmazta alapból a nyomtató szervert, csak a pluginok közt abban még megtalálható volt az openmediavalt-cups plugin. A verziószámból (3.1.2) látszik, hogy azt még az OMV3-ból emelték át, amit az OMV5-be már nem tettek meg, így megszűnt.
Lehet, valamelyik nyomató driver még hiányzik. Ezt az oldalt a figyelmedbe ajánlom. Sok hasznos infót ad. Arra figyelj nem a dockeres megoldáshoz.
-
TCr
veterán
Sziasztok,
A napokban fogok összerakni magamnak egy kiskonfigot, ZyXEL NAS326-ot fog váltani, OMV megy rá.
Nem volt még dolgom OMV-vel, de Linux-szal sem túl sok.
Melyiket telepítsem, a 4-est, vagy az 5-öst?
Melyik a "problémamentesebb", felhasználóbarátabb?
Olvasom itt a topikban ezt a docker-t, de a leghalványabb gőzöm sincs, hogy mi az.Az igényeim:
- adattárolás (képek, videók, zenék)
- SMB / NFS megosztáson keresztül film- és zenelejátszás (transzkódolás mentesen)
- Transmission futtatása (egyszerre nagyon max. 2-3 tucat torrent)
- Transmission mobilos appal használható legyen
- mobiltelefonnal (appal, vagy böngészővel az mindegy) elérhető legyen az OMV grafikus felülete -
paizinho
tag
válasz
lovi27 #12099 üzenetére
A CUPS-ot az OMV5 miatt kellett elővennem, az OMV4 tartalmazta a print servert. A kiválaszott Docker-s CUPS telepítésre nem igazán ad olyan részletes paraméterezési info-t, mint pl Plex., de elég friss. A többi print server még kevesebb infot ad. Próbáltam csak a leírásban szereplővel, próbáltam a többi Docker-s alapján pl. PUID,PGID,TZ Env változókat hozzáadni, de nincs siker. Az OMV4-el ez a nyomtató simán megy, OMV5-el nem. A Container indításánál nincs log
.
A CUPS weboldal bejön, hozzá tudom adni a nyomtatót, tehát azt gondolom a telepítés sikerül. Még próbálkozom.
Köszi a segítséget. -
lovi27
addikt
Volker bejelentette - stabil állapotú az OMV5.
-
Teagol
aktív tag
Sziasztok!
RPI3 alatt futtatok OMV-t, hiba nélkül teszi a dolgát. File és torrent server, valamint mini dlna megy róla.
Egy Beelink GT1 (S912) van a tv-re kötve, Libreelec van rajta.Arra gondoltam, jól jönne egy kis plusz teljesítmény a NAS-nak, ezért felcserélném a két eszközt.
Be is bootol az OMV az S912-n, de (lehet láma kérdés) hogyan tudom elérni, hogy indítás után automatikusan bejelentkezzen, mert nincs lehetőségem monitort használni hozzá?
Új hozzászólás Aktív témák
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Samsung Galaxy A5 2017 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest