Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• d4d

aktív tag

válasz szimi57 #18573 üzenetére

Ha jól értelmezem itt a híg olajat arra érti amikor 5w30 helyett mondjuk egy eleve nem engedélyezett, valóban "vékonyabb" 5w20-at akarsz beletölteni. Na ilyet tényleg nem ajánlott csinálni. Ebből lehet a felreértés.

Én ha a környezetemben elmondanám hogy 0W30-ban is gondolkodok a swifthez, hülyet kapnának. Jönne a szokásos az már víz, vékony, meg majd megeszi stb. Pedig konkrétan az SSO üzemelegen "vastagabb" mint a Motul 8100 Power 5w30 volt 100 fokon mért viszkozitás 10.8 vs 12.0 + hths 3.2 vs 3.57. 40 fokon mért viszkozitás 64,2, de az sso még erre is rátesz 60,9-cel.
    Arról meg volt szó, hogy hidegen a 0-as olaj még mindig sokkal sűrűbb barmilyen üzemmeleg olajnál, így nem fog elfogyni, meg kifolyni mindenféle réseken.

Igen, ott a Ford, ahol van egy előírás, ami fix 5W-20-ra van belőve. De ott ez nem csak a kenésről szól: a 'nedves' vezérműszíj (ami az olajban fut) kémiai összeférhetősége miatt ragaszkodnak hozzá. Egy más bázisolajú 0W-s olaj adalékai hosszú távon kikezdhetnék a szíj anyagát, ami annak foszlásához vezetne. Ott tehát az olaj nemcsak kenőanyag, hanem konkrétan a szíj 'élettartam-biztosítása' is.

A Ford esetében a 0W-20 hanyagolása az 5W-20 javára nem azért van, mert a 0W "túl híg" lenne kenés szempontjából, hanem egy komplex vegyipari és konstrukciós egyensúly miatt:

Bázisolaj-kémia és a gumiszíj: A 0W-20-as olajokhoz többnyire PAO (szintetikus) bázisolajat használnak, hogy bírják az extrém hideget. Az 5W-20 alapja általában a stabilabb, "szíjbarátabb" Group III (hidrokrakk) olaj. Mivel a Ford szíja az olajban fut, a gyártó nem kockáztatja meg, hogy egy agresszívabb bázisolaj vagy egy más típusú hidegoldali adalék felpuhítsa vagy rideggé tegye a szíj gumianyagát.

A Fordnál az 5W-20 nem egy ajánlás, hanem a motor anyagszerkezeti integritásának része. A 0W-20-at azért nem engedik, mert a szíjat és a tömítéseket nem tesztelték le arra a speciális kémiára, ami a 0W-s képességhez szükséges.

Apropó. A Ravenol RSP-t sikerült hozzácsapni a rendeléshez az olajmarketnek, így valamikor március első felében, közepén lesz belőle készleten. Beszéltem velük az SSO miatt. Azt is megtudják rendelni, de innentől kezdve min 2 hónap, mire kézzelfogható lesz.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés