Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• radio11

tag

válasz Müszi #6406 üzenetére

Engedelmeddel kicsit korrigálnék (más passzióim miatt viszonylag elmélyült tudásom van elemekről-akkukról):
    -a litium elem belső ellenállása kicsi, de ahogy helyesen irtad az önkisülése is kicsi. Két egymástól független dolog, mert például a NiCd belső ellenállása is kicsi, de az önkisülése igen magas. Illetve vannak speckó 3,7 voltos elemek (nem akkuk) amiknek a belső ellenállása relative nagy, de az önkisülése rendkivül kicsi (na ezek a drága cuccok, speciális helyeken használják őket)
    -az elem-akku fogalmak helytelen használata az angol nyelvből adódhat, ugyanis ott mindkettő "battery" néven szalad.
    - A "sima" 2032 litium elem nem olyan drága (200-400Ft körül már kapható). Ez az asztali gépekbe való verzió (meg manapság használják ezer más készülékbe, például a lázmérőnk meg a konyhai mérlegünk is erről megy, hogy csak gyorsan konkrét példákat emlitsek). A laptopba való az már viszont méregdrága, pedig ugyanaz az elem, csak van rá hegesztve két kis fül, meg a kábel a csatival. Forrasztani sajnos nem lehet (a melegtől azonnal purcan ki az elem-személyes tapasztalat), viszont van egy nem túl elegáns, de működő módszerem: a selejt elemről fülestől letépem a kis kábeleket és ezt jól hozzászigetelőszalagozom egy sima 2032 elemhez. A laptopba való csatlakozós 2032 elemek ugyanis 20 dollár körül vannak.
    - nem tudom mi inspirálta a gyártókat, hogy egyes (főleg régebbi) modellekbe nikkel akku került, de számomra nyilvánvaló, hogy nem az olcsóbbik utat választották (ugyanis drágább, mint a litium gombelem). Szerintem nem akarták az asztali alaplapokban használt "bepattintós" elemtartót használni a mobil üzemmódból adódó rázkódások miatt ezért jött a csatlakozós akku. Utánna meg valamelyik okos fejlesztő rájött, hogy technikailag olcsóbb egy csatlakozós gombelemet megcsinálni.

• Dell XPS

veterán

válasz Müszi #6406 üzenetére

Félreértetted, örültem a szakmai leírásnak! Bárcsak mindig, így lehetne egyeztetni, egymást informálni, azaz ilyen stílusban!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés