Hirdetés
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Hieronymus: Új biztosítási kártyát kap a nagymama
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
petipetya
nagyúr
NN Knives Körömcsípő
Ezt csak ajánlani tudom, az 59 HRC keménységével el nem tudom képzelni, hogy hány évig fog szolgálni. Csak a két nagylábujjam sarokkörmét csípem ki vele (too much information), amúgy a többi részhez hagyományos körömcsipeszt (pont ezt) használok.
-
petipetya
nagyúr
Ha a topic összedobja rá nekem az árát, akkor már rendelem is
Aranykor bicska -
lemmy71
őstag
válasz
Donki Hóte #6695 üzenetére
A seregben anno eredeti fókazsír volt, persze a hetvenes nyolcvanas években már a szintetikus katonaboxot adták. De a bajonetteket a gyárban fókazsírral kenték meg, bár lehettek kivételek is, mivel sok helyen készültek
Anno én is valamilyen katonaboxot kaptam, de csak arra emlékszem hogy valami óriási tubusban volt és olyan sárgás lehetett a színe
#6690 petipetya
Én a fókazsírt és a birkafagyút nem a mindennapos ápolásra értettem, ha nem amikor hosszútávra elteszed évekre konzerválod a késeket. Az egyik ismerősöm veterán motorokat gyűjt, ő pl. felolvasztott vazelinbe babahintőport kever és alvázvédő pisztollyal telibe fújja azokat a motorokat amiket évekig nem használ -
-
petipetya
nagyúr
válasz
lemmy71 #6689 üzenetére
Az ilyesmihez háromféle cucc van itthon:
- Sima műszerolaj: ezt már nem is használom a bicskákhoz.
- WD-40: új bicska érkezése után a belső mechanikához szoktam csepegtetni, vagy szétszerelés során vékonyan bekenni az egymással érintkező fém részeket.
- Ballistol univerzális olaj: remekül lehozza a pengén maradt ragasztót csomag nyitás után, mert olyan mocskosan nem szívesen vágnék bele vele egy gyümölcsbe. Emellett szénacél pengére is kenhető, de például bőr tárcát is kentem már be vele az ujjam hegyével.Még az áfás borzalom előtt érkezett két csomag csepegtető: az egyikben WD-40, a másikban Ballistol van. A vékony tűvel a végén könnyű precízen felvinni a kívánt felületre, például Victorinox esetén:
-
lemmy71
őstag
Nem tudom hogy manapság mit használnak, de ha van olyan pengéd amit nem használsz azt bekenheted fóka zsírral, vagy veszel a hentestől birkafagyút felolvasztod és fullra belemártod a bicskát vagy kést.
Én a bajonettek bőrtokjait méhviasszal ápolom, ha nem kezelik a marhabőr tokot akkor egy "idő" után összetörik mint a ropi. -
Zaied
addikt
válasz
Donki Hóte #6687 üzenetére
Én meg nem tudom hogy mondjam még el másképpen, patt helyzet
Nem fontos engedd el te is...Más, szeretnék venni egy gyutot, van rá kb 60ezrem, mik az opciók?
Itt vásárolt már valaki? japaneseknives.eu -
Nem értelek
A "szupermarketes kés" kategóriát te hoztad ide, itt a fórumban nemnagyon vesz senki szupermarketben kést, nagyon ritka és indokolt kivételektől eltekintve (mert bizony előfordulnak bestbuy kések ilyen helyeken is).
Szerintem a 0-10 eft közötti kés kategória nem egyenlő az olcsó és vacak kategóriával, ennek az ársávnak a közepétől nagyon kiváló késeket lehet kapni.
-
Sziasztok!
Elnézést, ha volt már.
Tud bárki bármit mondani a Sigg-ről, mint márkáról? A MOL matricagyűjtő akciójában lehet késeket, ollót, késtartót vásárolni "elvileg" jóval olcsóbban, mint az eredeti áruk. 70-75%-os kedvezménnyel. Rákerestem a Sigg márkára, elvileg svájci, de a késeikről nem találtam semmit.
Kulacsokat gyártanak, illetve táborozáshoz, kiránduláshoz kiegészítőket.
Kíváncsi lettem volna a Sigg késeinek árára, de semmit sem találtam róluk, se magyar, se külföldi oldalakon. A MOL matricagyűjtő füzetke szerint ezek 10000 Ft feletti árral rendelkező kések, amik most 2-3 ezer forintokért megkaphatok.
Gondolom nem lehet átverés ez az egész, hiszen mégis csak a MOL nyereményjátékáról, akciójáról van szó
Szóval bárki tud felvilágosítást adni arról, hogy léteznek e Sigg kések és ha igen, mennyibe kerülhetnek, milyen minőségűek és miért nem találni róluk semmit?
Előre is köszönöm a válaszokat! -
peestike
senior tag
válasz
Donki Hóte #6680 üzenetére
Mert fiskars szupermarketben is van
A barcikai tesco is az, a sabatier késeket is itt vettem.
De egy hipermarketben biztosan nagyobb a választék. -
Zaied
addikt
válasz
Donki Hóte #6680 üzenetére
Vegyük úgy hogy itt se voltam.Nem csak az utolsó hozzászólás egy mondatát kellene elolvasni.
-
A Prohardver szakmai fórum, itt olyanok vannak, akik valamiben jók.
Aki jó a számítástechnikában, az nem vesz számítógépet szupermarketben.
Aki jó az adatátvitelben, az nem vesz routert szupermarketben.
Aki jó a hegesztéstechnikában, az nem vesz hegesztőtrafót szupermarketben.
Akkor te miért akarsz kést venni szupermarketben
-
válasz
peestike #6676 üzenetére
Az általad linkelt késajánlóban olvastam ezt:
Bár már legutóbb is sokan megköveztek azért, mert a Fiskars márkát ajánlottam (otthoni!!) használatra, most se tudok másképp tenni.
Egyetértek ezzel a mondattal, otthoni szakácskodáshoz teljesen vállalhatónak tartom a Fiskars késeket. Nyilván nem a legeslegolcsóbb szériát kel venni, az egy fokozattal az alsó polc felett lévő száriák már tökéletesek otthoni főzőcskézéshez.
Az általam ajánlott Dick márka mellett a Fiskars középkategóriás kései is megfelelőek az otthoni használatra, az áruk pedig abszolút az FTF-en (feleség tűrési faktor) belül van
-
Zaied
addikt
válasz
Donki Hóte #6677 üzenetére
0-10ezer az egy összeghatár
a szupermarketes kés meg egy kategória (Dick kést tudsz ott venni? Szerintem nem, nem találkoztam vele)Pont ezt kérdeztem hogy van e jó kés 0-10ezer között, de szakácskéseket keresek még mindig...
-
0-10ezres határ
Szupermarketes kések, mint rossz példaHát nem azért, de van sok-sok nagyon jó kés a 0-10 eFt-os ársávban, nemrégen vettem 4 db Dick ErgoGrip kést összesen 23 eFt-ért, a markolatuk nagyon kényelmes, a pengéjük pedig megegyezik a profi széria pengéjével, eléggé éltartó, de köves élezővel otthon is kiválóan élezhető
(Azért mertem megvenni, mert ismerős húsipari kombinátban dolgozik, pontosan ilyen késeket használnak százszámra a hentesek az állatok feldolgozása során.)
-
peestike
senior tag
Nem tudom, hogy eddig belefutottál e ebbe. Jó dolgokat ír, nekem tetszett. Említi a X50CrMoV15-et, elég népszerű. Arra nagyon, de nagyon kíváncsi lennék, hogy ebből az anyagból egymás mellé teszünk egy ikeást, sabatier-t, wüsthof-ot, akkor van e megfelelő magyarázat a wüsthof árára, vagy a név annyit dob az áron.
Azt is figyelembe lehet venni, hogy ki milyen méretű kést szeret használni. Van itthon 8 collos séfkés kettő is, de a kedvencem a 6,5 collos sunnecko. Nekem valahogy a 8 coll nagy, kisebbel jobban tudok bűvészkedni.
Ugye árban is a kisebb olcsóbb.
Eddig nem igazán nézegettem az icel platina késeket. A 20 centis 21490, 8CR14MoV acéllal. Az X50CrMoV15 sabatier teszkóakciósan talán, ha 4 ezer volt, de lehet annyi se, ha jól emlékszem 50%-os akció volt. Én 100% ismét az olcsóbbat venném, az acélt figyelembe véve. Még teljes áron is a sabatier lenne a nyerő, mert olcsóbb. -
Zaied
addikt
válasz
BloodRay #6665 üzenetére
BloodRay
Köszi, ránézek.Digitalpimp
Ez kb mindenhol így vanÚgy gondoltam, hogy 30-35ezer lenne a szélsőséges max, mert ha jól látom ott bőven van nagy ugrás minőségbe a 20ezreshez képest.
Mi az a határ ahonnan már nem kapok arányosan többet?Fred23
Év végéig szeretnék az ügy végére járni. A topikgazda gondolom olvassa a fórumot, ha nem akkor majd ráírok külön egyszer csak
Persze gondoltam hogy sok opció van, de nem is akartam mindent megnézni/kipróbálni. Kiinduló pontnak nem lenne rossz, később csak kiegészíteni kell.Eddig ami összeállt a fejembe:
0-10ezres határ
Szupermarketes kések, mint rossz példa - van a családba elég, nem gondoltam venni
Ikea 365+ 20cm szakácskés - sok jót hallottam róla igaz e? Érdemes beszerezni és belerakni mint belépő kategória?
Ide még egy darabot gondoltam amire rámondjátok az áment, pl.: victorinox mint alapal kezdő kés, ha lehet ennyiért kapni amit jónak ítéltek.10-20ezres határ
Icel Platina 20cm szakácskés - általános javaslat késes boltokba
legalább +2db20-30
Wüsthof Classic 20cm szakácskés - általános javaslat késes boltokba
legalább +2db30+
Nem akartam belemenni, de jó ötlet különbenBocsánat a szakmaiatlanságomért, de ha jól tudom akkor nekem európai stílusú késeim vannak. Formára szeretnék hasonló vonalba maradni, ha jól tudom a gyuto ennek a japán megfelelője. Esetleg van e valami más stílus?
Az üres helyekre ilyeneket vennék, lenne egy keleti meg egy nyugati variáció minden árfekvésbe vagy amilyen opció van még.
Meg olyanokat belerakni ami kiemelkedően jó vételnek számít.Látszik hogy nem egy széles spektrumról beszélünk, ezekbe a kategóriákba várnák ajánlásokat.
-
dzsi23
addikt
válasz
Digitalpimp #6671 üzenetére
-
válasz
lemmy71 #6653 üzenetére
Köszi a linket! Nekem tökre mindegy, kinek mennyit ér egy ilyen bajonett, nem akarom eladni. Kap majd egy olyan új markolatot, ami nekem tetszik, és az se érdekel, ha esetleg emiatt senkinek se kéne.
Zaied: Ami azt illeti, egy téma összefoglalónak én is tudnék örülni, de elég sok idő az ilyesmit megcsinálni. Topikgazdának mondjuk illene felvenni a kesztyűt, noha sok szempontból problémás dolog ez tényleg, mert nagy a téma, és nagyon szubjektív, ki mit tenne összefoglalóba.
Olvasgattam tegnap este az acélok szívósságáról, legalább 80 oldalt, és kimeríthetetlennek tűnik a téma, ezért egyszerűbb gyakorlatiasan megközelíteni:
Drágább strapabíró acélok, amikkel sok helyen lehet találkozni:
- CPM-3V,
- CPM-CRUWEAR
- H1
- LC200N (Z-FiNit)
Olcsóbb strapabíró acélok, amikkel sok helyen lehet találkozni:
- 13C26 (AEB-L)
- 14C28N
- AUS-8
- 8Cr14MoV
- 420HC
- Nitro-Vpetipetya: Könnyeket csal a szemembe az a sok szép emlék a Duna jegén, mikor bunkósbottal fókára vadásztam!
-
lemmy71
őstag
Mert az nagyon jól tapad, sokáig a fémen marad. Anno amikor készültek az AKM bajonettek azok is vastagon bevoltak kenve fókazsírral, így az 50 - 60 éves M zárolt készletek a mai napig rozsdamentesek. Tavasszal vettem egy cirka 45 éves kelet német világos barna vékony nyelű bajonettet, rá van kövesedve a fókazsír teljesen gyári még sosem volt kihúzva a tokból, lesem mosom mert így nagyobb az értéke
A seregben a surranótól kezdve a bőrkeményedésig, mindent fókazsírral ápoltunk -
dzsi23
addikt
válasz
Digitalpimp #6666 üzenetére
"Azzal viszont nincs gondja, hogy több tíz-százezret adjon egy telefonért"
Talán majd ha a késsel is lehet szelfit lőni...
-
Digitalpimp
senior tag
A kések ára, ársávja mindig érdekes kérdés. Ha az átlagnak mondod, hogy 10-20E között nézelődjön, egyből felhördül, hogy ennyi pénzt egy késért?! Azzal viszont nincs gondja, hogy több tíz-százezret adjon egy telefonért, amit használ 1-2 évig, ellenben egy jó késsel, amit évtizedekig használhatna. Persze a késeknél is megvan a határ, ahonnan több pénzért már nem kapsz arányosan többet, meg itt is működnek erősen a marketing tényezők.
-
Zaied
addikt
Nem, a cikk célja az lenne, hogy mely az a lélektani határ amíg még érdemes/kell pénzt áldozni a dologba, a sok tescos kés helyett.
Gyakorlatilag egy reklám, hogy jöjjenek be ide és inkább kérdezzenek meg titeket...Kellenek nyilván ellenpéldának is rossz kések, meg a jók közt is mi a különbség, különböző ársávokba.
Nekem amik itthon vannak:
Lidl, aldi kések
Icel Platina
Wüsthof Classic
Wüsthof Classic Ikon
Elég kevés egy normális cikkhez... -
Ebben a topikban a véleményem szerint minimum alulreprezentáltak a kés szempontjából hétköznapi átlagemberek, tehát szerintem itt a jártasabbak csak abban tudnak segíteni, hogy szerintük az átlagember vajon mit vehet, ami vagy valós lesz, vagy nem. (Gondolod, hogy jó cikk lesz, ha leírod, hogy az átlagember milyen kést vásárol otthonra? Szerintem pont nem erre lennének kíváncsiak akik olvassák, de lehet, hogy rossz felől közelítem meg a dolgot.)
-
snipr
aktív tag
Nem lesz ember szerintem, aki a #6656 második soránál jobban összegzi neked (az ötleted jó egyébként, én is emiatt néztem be a topikba).
Ikea 365 késeket sokan szeretik, Fiskars/Victorinox... Kai ha többet is rászán a delikvens.
Ezeken túl esetleg néhány magyar késkészítő mester terméke is megérhet egy misét.
-
lemmy71
őstag
Igen "Biztosan"
Sokan csak úgy ismerik hogy AK-47 bajonett, de a tiéd az amit mondtam
Nagyjából ismerem őket, sok megfordult már a kezemben, itt találsz egy rövid leírást a bajonettekről ha érdekel a téma.
Akkor képez értéket egy ilyen bajonett, ha gyári az éle és a tokon - pengén - keresztvason megegyezik a sorozatszám. A fémtokban lévő acél rugólapot, néha fókazsírral meg kell kenni, hogy ne karcolja a pengét és ne rozsdásodjon -
Zaied
addikt
Az igazság az, hogy már van jó késem
Mindig amikor valamelyiknek kiment az éle, meguntam, megutáltam vettem egyet, így összegyűlt pár. Gondoltam hasznos lehetne Logoutra írni valamit róluk személyes tapasztalat/vélemény nyilvánítás formájában, mert nem nagyon találtam hasonlót összeszedettem formában.
Ahogy gondolkoztam, mit is kellene írni és hogyan, rájöttem csak kevés kés van hozzá. Így találtam rá a topikra(nem tudtam hogy ilyen is van).
Esetleg ha van valakinek kedve/ideje nyugodtan becsatlakozhatna a projektbe(úgy láttam nincs általános ajánlótok ilyen téren, mint más topikokban, nem árthat ha van), szakmai segítségnyújtásba vagy vélemény nyilvánításba szívesen venném a segítséget.
Pár olcsóbb kést pedig még szívesen vennék élezés gyakorlás végett, hogy ne a drágábbakat tegyem tönkre, kellemest a hasznossal -
petipetya
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
- Olcsó EPYC termékcsaládot prezentált az AMD
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Napelem
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- PlayStation 5
- OLED TV topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Megmutatta a Google az Android 16 Material 3 Expressive felületét
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U759 - i3-8GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest