- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- Parci: Ég veled, KEndre! :(
- sziku69: Szólánc.
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ZolkoW
őstag
válasz
Nerazim #1423 üzenetére
a márka szerintem vállalható, legalábbis pár konyhai kacat teljesít tőlük, úgy emlékszem, nincs gond velük. nrm tudom, Rockwell skálán az 52 milyen jó, de a 60-62-re szokták mondani,hogy kemény. ettől még -főleg ennyiért- lehet okés, ráadásul az én szememben ez inkább plusz pont,hogy kiírják, és nem azt biggyesztik oda,hogy 70
már írtam,a tök puha Tescoma santokukat is szeretem használni,mert jó méretű/alakúak, csak gyakran kell élezni őket.. annál ezt jobbnak tippelem. kőből én is hasonló finomságút vennék, és mindenképpen a domború oldalút,amit írtál is. vagy 1 kő esetén a 600-ast.szerk: ennek a nyélcsatlakozása nem tetszik, az átmenettel illeszkedőket jobban szeretem,könnyebb tisztán tartani..de én még csak nem is szakácskodom,szóval..
-
Nerazim
őstag
Köszi. Megnéztem a Haidu féle köveket, de ami árban még beleférne nekem az a HCJ sorozat mondjuk egy F600 és egy F1000 -es kő már elég lehet otthoni késekhez?
Más: A minap az Intersparban jártam és megakadt a szemem az egyik késen, szerintetek mennyire lehet ez jó, illetve maga a márka? Kb 2e párszáz volt ha jól emlékszem.
[kép]
[kép] -
-
ZolkoW
őstag
válasz
discrate #1415 üzenetére
jó eséllyel bekopik az, ha egy hét használat után is nehezen jár,megpróbálnám szétszedni ,vagy csak lazítani rajta. ha jól látom, speckó csavar tartja a forgáspontnál, de hátha valamivel nyitható.
(#1416) Nerazim :
én itthon vennék, Haidu.hunémileg kapcsolódik, hogy újabban az jött be a fix szögű élezőt használgatva, hogy kizárólag az 500-as gyémánt"követ" használom, az a mikrofogazás épp jól használhatóvá teszi a késeket a konyhában. a lényeg a befejezés, hogy a sorját mennyire ügyesen tudom eltüntetni, ennél a lépésnél 1-1 hosszú mozdulatot teszek, és rögtön váltom is az oldalt. eddig ezzel a módszerrel vagyok leginkább elégedett.
-
Nerazim
őstag
Üdv Urak!
Tervezek még mindig venni egy kő készletet, viszont kicsit elbizonytalanodtam, mert talán alin láttam képeket feltöltve a kövekről ami ketté volt törve. Kérdésem az lenne, hogy vki tudna olyan aladót linkelni ahol rendesen becsomagolják a köveket és várhatóan nem lesz semmi baja mire ideér, nem akarok refund meg egyéb nyalánkságokkal most vacakolni ha nem muszáj. Köszi előre is. -
discrate
aktív tag
Megérkezett a GANZO Firebird F708-am, szupernek találom ár/érték arányban. Egy apró bibi van csak, hogy picit nehézkesen nyílik. Egykezes nem is megy jelenleg.
Két fehér színű kör alakú műanyag betét van a penge illesztése körül (lsd kép), lehet h azok egy lehelletnyit vastagabbak?
Fog ez kopni a használattal vagy valamivel kenjem be?
WD40-em van, de nem nyomtam rá, mert lehet h csak ártanék vele a lerakódó porszemcsék miatt... -
jookomak
őstag
Az összes késem ebay-ről vettem, több ezer-tízezer értékelésű top rated seller-ek nem valószínű, hogy gagyit fognak eladni. Gari? Egy endura 12 darabból áll, ha a csavarokat és a klipszet is beleszámolom. Nem nagyon van, mi elromoljon rajta. Az árkülönbözetből pedig majdnem kijön egy újabb darab.
Native szerintem pici, ha azt mondja nem akadály a méret, én mindenképp nagyobbat vennék. Manix nem sokkal nagyobb, de jóval drágább.
Én speciel a kérdező helyében vennék egy Mora 860mg-t 4 ezerért, a többit meg elinnám.
Van lovas az ismeretségi körömben, egyik sem hord kést, legalábbis a Kincsem parkban. Terepre mondjuk én is vinnék, "a fene tudja mi történhet" alapon. -
válasz
jookomak #1411 üzenetére
Nekem nem volt világos hogy csak a késre szán a srác 50k-t vagy élezővel együtt. Egyébként én is a spyderco-t ajánlottam volna, bár ha 50k a keret akkor én egy Native 5-öt, Manix 2-t mondanék.
Ebayről nem vennék spyderco-t a hamisítás elkerülése végett. Meg szerintem egy több 10k-s késre jó ha van valami kézzelfogható gari. -
jookomak
őstag
válasz
anytime #1409 üzenetére
50k-ból megúszod a spyderco sharpmakert, és a fogazott endura-t, ha mondjuk ebayről veszed, itthoni árak kicsit túlzóak. Ebayes árakra még rájöhet némi vám, áfa. Bőr, illetve paracord vágáshoz talán egy fokkal jobb választás a fogazott penge.
Élezőből nálam is egy sharpmaker teljesít szolgálatot, mellette van egy Haidu 280as, és egy japán 1000/3000-es kő, ami valójában inkább 800-1000. Ja és természetesen egy fenőacél a napi karbantartásra. Ezekkel az eszközökkel kis gyakorlás után borotvaélt tudsz húzni egy konzervdobozra is. -
gyapo11
Topikgazda
válasz
anytime #1409 üzenetére
Az élezést két részre bontanám, az egyik a durvább, amikor komolyabb anyagmennyiséget kell leszedni, hogy kialakuljon a kívánt él, és egy finom, amit jellemzően fenőacéllal, vagy valamilyen kerámiával simítunk az élen, hogy a kis csorbulásokat, elhajlásokat korrigáljuk.
Az alap a fenőkő, nekem bevált a 200/800 kétoldalas kő. A 200-as oldalával egy kicsit kisebb élszöget, a 800-assal egy kicsit nagyobbat. Ezzel már elég jó fogós élet lehet csinálni, nem polír, de így pl. paradicsomot, paprikát még jobban is lehet vágni, jobban belekap. Polír élet bőrön lehet kevés polírpasztával, de nem látom értelmét a borotválkozáson kívül.
Ha nincs elég kézügyesség, akkor a Lansky féle vezetett megoldások jönnek szóba, persze babrálni kell a befogatással, meg kell tanulni a kő mozgatását, de az élszöget tartja. -
anytime
őstag
Sziasztok,
új vagyok a topic-ban, ezért elnézést kérek előre is ha olyat kérdezek, ami már korábban megválaszolásra került vagy éppenséggel nagy-nagy butaságot merészelnék kérdezni.
1.
A családban 4-5 bicska és kés van, ezek közül 2 darab ami Victorinox gyártmányú svájci bicska és ezek mellett van még 2-3 olyan no name, ami talán a kérdés szempontjából nézve nem is lényeges.
Otthon nekem is van egy Wüsthof gyártmányú, kör keresztmetszetű késélezőm, de mondanom sem kell, nem túl sok sikerrel használom.
Azt tapasztalom, hogy amikor "megélezem" a kést vagy bicskát, akkor az eszköz éle az egyik oldalról éles vagy inkább sorjás, amit élnek érzek, a másik oldalról azonban nem. Mind a két oldalt élezem a kést, de gondolom a hiba az lehet, hogy a két oldalon különböző élszöget sikerül "tartanom"?
Ezért gondoltam arra, hogy veszek egy "bolondbiztos" késélezőt. Felbuzdulva el is mentem az Extrametal üzlethálózat egyik boltjába, ahol nagyon ajánlották nekem ezt a terméket, mondván a konyhai hullámos pengét is tudom már vele élezni és az élszöget is tartja, sőt ez már cserélhető lapkás élező.
MI a véleményetek róla? Visszaolvasva láttam egy Lansky ajánlást is, tetszett, de egy kicsit el vagyok veszve a témában, mert új gyerek vagyok a késélezés világában. Tudnátok nekem segíteni, hogy mit lenne érdemes vásárolnia egy olyan személynek, aki nem rendelkezik túl nagy kézügyességgel?
2.
Ajánlást szeretnék kérni egy klipsz-el rendelkező zsebkésre. A cél az lenne, hogy ha lovazás közben bármi gond adódik bármelyik bőr szárral vagy éppen paracord zsinórral, akkor azt könnyen és legfőképpen gyorsan el tudjam vágni.
Kaptam üzletben ajánlást, hogy ebben az esetben talán jobban járok ha tört veszek mert annak pengéjét már nyitnom sem kell, de azt nem akarok.
Sokat nézegettem a Spyderco oldalait is, nagyon bejönnek az ott látható zsebkések, de nem ismerem őket. Amit a mutatványra rá tudnék szánni, az 50k-ig bezárólag lenne, egy fél életre venném, ezért is fontos lenne vagy megtanulni élezni vagy valami olyan élezőt venni, amit használni is tudok majd. A 8 cm-es pengehossz nem limit a cél a fontos.
Segítségeteket előre is köszönöm, üdv:
A -
Dehogy 30...
Itt van kettő, ami az általad leírtakat tartalmazza:
Rangergrip 68 18.500.-
Rangergrip 61 18.500.- ez ugyanaz csak egykezes nyitású a pengéje.Szerintem megvehetsz valami hasonlót pár ezressel drágábban, ami silányabb, lötyög a pengéje, kérdéses hogy meg tudod-e rendes élűre élezni (tapasztalatból mondom), és évente ha csak kétszer is használod, mindkét alkalommal az fog eszedbe jutni, hogy az utazás árához képest elhanyagolható plusz összegért olyat is vehettél volna, ami rendes.
-
Kasya
nagyúr
Bar en is kimondottan jookomak-kal ertek egyet, ha tenyleg ennyire ritkan hasznalnad es sporolni akarsz rajta, akkor esetleg Alin par ezres tetel. De ezek szvsz annyival gyengebbek is, mint amennyivel olcsobbak.
-
Syd69
aktív tag
Az évi 2x használathoz nem vennék Victorinox-ot.
Nagy markolat (130 mm - nagy a kezem) - -- (kicsi van)
Sörnyitó
Dugóhúzó (?)
Esetleg csavarhúzó+konzervnyitóNyaralni/telelni szoktam magammal vinni - hátha kell valamikor
Találtam Victorinox-ot is, csak az majd 30....
Közbe leltem ezt is, elfogadhatóbb:VICTORINOX Forester 2C - safari fûrészes bicska [link] - megsassanom
-
jookomak
őstag
Soha nem vennék más márkát, mint Victorinox, vagy Leatherman, ha többfunkciós eszköz kéne. Úgy vélem nekik van némi tapasztalatuk benne.
De valóban tudni kéne, hogy a kérdezőnek mire is van szüksége. Én a magam részére egy Victorinox sportsman-t vettem, ezen csak a legszükségesebbek vannak. Penge, sörnyitó, dugóhúzó, körömreszelő, meg a sallangok. Eggyel nagyobb méretben a Huntsman számomra az ideális. Ha még több cucc kéne, akkor meg Leatherman wave. -
gojko.m
senior tag
válasz
troland26 #1384 üzenetére
Örülnék neki, ha megosztanád tapasztalataidat (akár képekkel illusztrálva is). A kínai oldalak ajánlása mellett, egy késes topik kereteibe bőven belefér, hogy amatőr késkészítésről is szó essen.
Én a sufni szintű késedzést télen a kazánban oldottam meg.
A jól felizzított parázsba raktam az edzendő fémdarabot (nevezhetjük késnek is
). Mivel elszíneződés alapján nem tudnám megállapítani, hogy meddig kell hevíteni, így egy mágnes darabkával (konkrétan egy teleszkópos mágneses csavarkiszedővel) ellenőriztem, hogy a fémdarab elvesztette-e a mágnesességét. Állítólag ilyenkor éri el a kés éle a megfelelő keménységet. Olajba mártva hűtöttem le (nálam ez használt, leszűrt étolaj volt). Sajnos, a sütőben történő megeresztést kihagytam, így elég rideg lett a késlap. Szinte minden helyen ajánlják a megeresztést, hogy rugalmasabbá, kevésbé törékennyé tegyék a késpengét.
... és végül, még egy késes blogbejegyzés: Hogyan készül?
-
Szerintem inkább nézd meg hogy milyen funkciók fontosak neked, és az alapján válassz, de szerintem maradj a victorinoxnál. Nekem van belőle eredeti is, meg ilyen arra hasonlító noname is, az utóbbit volt drága megvenni, mert nem használom, sokkal silányabb. Ezt csak egyszer kell megvenni, hidd el minőségi darab. Én pl nem a rescuetool-t venném mert mindennapi használatra a cuccok nagy része haszontalan (nekem), de még túrázáshoz sem ezt venném. Mi lenne a felhasználási terület? Kirándulás, túra, nyaralás, vagy mindennapi?
-
Syd69
aktív tag
Sziasztok
Ehhez hasonló többfunkciós bicskát tudtok ajánlani?
Bicska forma érdekel csak és ilyen nagyobb méretű
-
válasz
Digitalpimp #1392 üzenetére
Én úgy tudom hogy 3 féle anyagból készülnek a Mora kések, van még egy vegyes laminált acéljuk is. Én nem tudok róla, hogy minden modellt legyártanának rozsdamentesből és szénacélból is.
-
benfolds
őstag
válasz
Digitalpimp #1388 üzenetére
rákereshettem volna, bocs. igazából tök laikus műkedvelő vagyok.
"12C27: Hasonló a 440A-hoz. 12C27 Skandináv Sandvik rozsdamentes acél gyakran bukkan fel a finn és a norvég kések alapanyagaként. Nagy tisztaságú acél amely megfelelő hőkezeléssel kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. Kiválóan edzhető és jó kopásállóságú. Jobb a szívóssága és a korrózióállósága, mint a 13C26 és az AEB-L acélnak. Rosszabb a kopásállósága, de jobb az éltartása min a 440C acélnak." (azt mondjuk elmagyarázhatná valaki, hogy az hogy van, hogy hamarabb kopik, ugyanakkor meg az élét jobban tartja.)
-
válasz
Digitalpimp #1390 üzenetére
Olyan messzire már nem mentem vissza, nem néztem hogy benne van.
Egyébként nem minden mora kés van rozsdamentesből, hanem van abból is. Van high carbon acélból készült késük is, erre adott esetben figyelni kell, pl az enyém is ilyen. -
válasz
Digitalpimp #1388 üzenetére
Plusz még annyi, hogy rozsdamentes.
-
benfolds
őstag
válasz
Charlie Gordon #1376 üzenetére
ez a 12C27 acél nem tudom milyen lehet. a ganzo-féle 440C-ről legalább van tapasztalat.
feketét vettem végül az FB7601-ből, most csak 16$, majd beszámolok.
-
Kasya
nagyúr
CRK jovoheten megy vissza Idaho-ba spa-ra, ugyhogy kis idore most ujra Bodnar es Rangerwood 55 kerul az "asztalra".
Remelem a futar nem fog szorakozni a vammal.Simon Csaba latom, hogy foallasba csinalja ujevtol a keseket. Van esetleg valakinek?
-
troland26
őstag
válasz
gojko.m #1381 üzenetére
Én 2 napja kezdtem bele , kőrfűrész tárcsából kivágtam a formát , meg nagyjából méretre igazítottam..Még elég sok munka van vele , de meló mellett meg profi eszközök híján lassan haladok . Köszi a linkeket nagyon hasznos mind
Leginkább az edzési ill a temperálási folyamatnál vannak sötét foltok . Eddig kb minden munkafolyamatot lefotóztam ..majd , ha kész leszek megmutatom ( persze csak , ha érdekel )
-
gojko.m
senior tag
válasz
troland26 #1369 üzenetére
A téma engem is érdekelne, bár tapasztalatom nem igen van ezen a téren (leszámítva talán két - körfűrészlap darabkából készült - faragókés-próbálkozást
). Anyag és eszközök híján, én is inkább csak youtube videókat nézegetek. Pl. Trollsky kései, késkészítő videó nagyon tetszenek: [link]
Ha netán késkovácsolásba szeretnél fogni, akkor jó kis indítólökést adhat pl. ez a cikk (hozzászólásokra, kérdésekre is van lehetőség a cikk alatt):
Az amatőr késkovácsolás örömei és buktatóiEz meg egy profi magyar késkészítő egyik késének születését mutatja be az elejétől a végéig:
Lovász S16 – késkészítés képekben -
Masooo
aktív tag
most kezdtem a fórum olvasgatásába, a kérdésem annyi, hogy valami mutatós bicska féleség, de mondjuk fa vagy csont nyéllel???
-
qqzs
őstag
Nemreg vettunk Aldis keramia kest Crofton markanevvel, aztan vettunk meg 4et mert olyan jol vag. Ha mar talaltam ezt a topikot csak kivancsisagbol kerdezem a keramiakesek fognak vesziteni az elukbol? fel eve olyanok mint uj korukba
-
Charlie Gordon
aktív tag
A Sanrenmu LAND 910 fekete most elég jó áron van.
-
válasz
discrate #1372 üzenetére
1. 2+1 féle konfig van. A +1-gyel kezdeném, ahhoz csak 1 pár rúd jár, az a legolcsóbb. Ezen kívül van 2 olyan, amiben 2x2 rúd van. Ebből az olcsóbbik olyan, hogy egy durvább (barna) és egy finomabb (fehér) kerámiarúd-pár van benne. Szerintem ez a felállás is teljesen jó, sőt lehet hogy mai fejjel ezt venném. A drágábbik konfig egy pár fehér kerámia rúd és egy pár gyémántbevonatos rúd. Ez utóbbi van meg nekem, a gyémántbevonatos rudat talán 2x használtam, ez nagyon erősen viszi a fémet. Akkor jött jól, mikor két-három olyan zsebkést éleztem meg családon belül, amivel a gazdája egyszerűen el nem tudom képzelni mit csinált, követ kapargatott talán, egyáltalán nem volt éle. Amúgy az esetek 99%-ában a fehér kerámia rudat használom mindenre, eszméletlen éles kést produkál, és az élszög "elronthatatlan".
2. Persze. Én is megéleztem rajta mindent, még a hullámos élű kenyérvágó kést is.
3. Ezt nem tudom, kerámiakésem még nem volt.
4. A német amazonról ahogy írod, eu-n belül jön, semmilyen egyéb adó vagy díj nem kerül már rá.
Esetleg azt mondanám tippnek, hogy egy olyat vegyél, ami a közepes árfekvésű, és tartalék rudat hozzá (bár el nem tudom képzelni jelenleg, hogy mikor kopik el), így fölé megy a 39 eurónak. Vagy egy turn box, plusz vegyél esetleg egy kis méretű zsebélezőt, pl egy Fallkniven DC-4-ez vagy DC-3-at.
-
discrate
aktív tag
Ez nekem is szimpatikus bar nem eri el azt a hatart (34 €) kvazi venni kell még mellé valami aprosagot.
Laikuskent lenne par kerdesem.1) Youtube videoban a keramia elezot hasznaltak, a masik fajta (durvabb) mihez jo?
2) Egyszeru noname konyhakesekhez is hasznalhato batran?
3) Keramiakesen csak a keramia elezovel szabad dolgozni?
4) Az afa mar fizetve, ill semmi illeték nem megy ra, jol gondolom? Hisz EUn belul van...
-
válasz
toth_janika #1368 üzenetére
Ezt látod nem tudom. Én a német amazonról rendeltem, ha 39 EUR felett van a csomag, ingyen szállítanak ide.
-
troland26
őstag
Sziasztok
Nem biztos , hogy jó topikba írok , de nagyon sok youtube videót láttam az utóbbi időnem kés készítésről . Eléggé megtetszett néhány végeredmény és gondoltam kipróbálom . Valakinek van itt a topikba ezzekapcsolatos tapasztalata/javaslata vagy esetleg van másik topik ahová tudnátok irányítani ..
-
válasz
toth_janika #1366 üzenetére
Én a lansky turn box élezőt ajánlom.
-
toth_janika
őstag
válasz
Digitalpimp #1365 üzenetére
Köszönöm és Neked is lugosi
Gondolkodtam, hogy veszek élező szettet, de azokból is annyi van, mint égen a csillag. Tudnátok ajánlani valamilyet, max 20e Ft-ig? -
Digitalpimp
senior tag
válasz
toth_janika #1359 üzenetére
Így távsegítségben maximum annyit tudunk, hogy nézegess videókat, olvass róla leírásokat, aztán a felszívott elméleti tudás alapján kezd el csinálni valami olcsó késen. Vagy veszel élező szetteket, azokkal egyszerűbb mint simán kövekkel, nem neked kell a szöget tartani.
-
válasz
toth_janika #1363 üzenetére
Az nekem sajnos messze van, de biztos helyben is van valaki aki tud ebben segíteni.
-
válasz
Merrefelé laksz?
-
toth_janika
őstag
válasz
MittuDomain_ #1360 üzenetére
Az nem jó, mert egyet sem ismerek!
Egyébként a kérdésem: adott egy pár db kés, amiket szeretnék megélezni. Elvesztem az élezők között és nem tudom, hogy melyik lenne nekem jó. Köszörűshöz nem viszem, mert volt egy csehszlovák késem, és azt is tönkretette, akkor a németekkel nem tudom mit csinálna... Ezért gondoltam, hogy inkább magamnak csinálnám. -
MittuDomain_
őstag
válasz
Hentes
-
toth_janika
őstag
Késélezésben tud valaki segíteni?
-
benfolds
őstag
válasz
Digitalpimp #1355 üzenetére
köszi. a cameo-t már kizártam, szóval marad a fekete és a narancs. néztem amúgy a karbont is, de az olyan nekem, hogy először ránézek, akkor húha, másodjára már elég gagyi hatást kelt. meg csúszik is.
-
peestike
senior tag
Ha netán valaki kedvet kapna a korábban szóbakerült ganzo fb7601-hez a GZFB7601kuponkóddal 14.99usd. Csak a karbon markolatúra jó.
-
ZolkoW
őstag
nekem egy Spyderco copyt küldtek egy C122 helyett (tehát nem annak a koppintása, de nem kerestem ki,hogy pontosan minek), az is csapágyas 3 ezresért. nincs is baj vele, de biztos nem választottam volna,mert egyik oldala fém,másik műanyag, és a szimmetrikusakat szeretem
a Sunrenmu 7010 viszont annyira bejött EDC-nek,hogy tényleg mindig nálam van, és biztos veszek még a márkából.
-
discrate
aktív tag
Miert jo a csapagyas? Elonye/hatranya?
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest