Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
sdavic01
tag
Én most jutottam egy szép etz 125-höz
Imádom csak még októberbe lesz meg a jogsim meg egy két csinosítást fogok rajta végezni.
-
válasz
Petipapa17 #247 üzenetére
Üdv!
Félek, hogy a topic nem fog egyhamar feléledni.
A kérdéseidre a válaszaim: Túrázni nem voltam, nem is tervezem, illetve úgy mondanám, nem az én stílusom "csak úgy" motorozgatni. Ha kell mennem valahova, előveszem a motort, és elmegyek vele. Én ezért vettem.
Szerelni nem nagyon kellett eddig, mindössze a karburátort pucoltam ki, illetve állítgattam kicsit.
Motort nem veszek, nemrég vettem meg a 251-est.Ahogy magamat ismerem, ameddig a 251-es szolgálni fog, nem vásárolok másikat.
-
Petipapa17
csendes tag
válasz
Petipapa17 #246 üzenetére
Sziasztok! Gondoltam megint beindítom a topikot, először is voltatok-e már idén túrázni, másodszor szereltetek -e valamit és legutójára ki töri motorvásárláson a fejét? Kb ennyit aztán reméljük beindul újra a topik
addig is széles utat
-
-
Buster17
addikt
Él a topik? Vannak itt MZ-sek?
-
Üdv!
Meg tudnátok osztani velem, hogy egy motorvásárlás során mikre érdemes figyelni? Minden apró részlet érdekel! Egész konkrétan 251-es ETZ-vel kapcsolatban szeretném tudni. Típusbetegségek vannak?
Köszi!
-
Petipapa17
csendes tag
Üdv!
Úgy látszik kinek mi működik am gratulálok, hogy szerencsés vagy és elhiszem neked hogy nálad az elektronikus vált be. Nálam meg a megszakítós. Nekem még sikerült gyári ( Török) megszakítót szerezni azzal nincs gond. Ja és tényleg kicsit munkaigényesebb mint az elektronikus -
hevizms
addikt
válasz
Petipapa17 #237 üzenetére
Hát ezzel én erőteljesen vitatkoznék.Szerintem meg pont a gyári elektronikus Hall jeladós gyújtás a sokkal megbizhatóbb mint a megszakitós.
Sok ezer km óta használom és azt sem tudom mi fán terem a gyújtásprobléma.
Nincs megszakitó beéégés,szenvedés az utángyártott szar megszakitókkal,nincs gond a kondenzátorra,na és nem utolsósorban nem kell utánállitanom a megszakitó hézagot sosem.
Meg még elég sok más előnye is van az elektronikus gyújtásnak.Egyetlen egy hátránya van neki.
Ha mégis meghibásodik,akkor az út mellett nem javitható,de hansúlyozom nekem sok éve semmi bajom vele és ezt tanusithatják az Mz clubban is.Tavaly pld Erdély túrán(3000 km)míg mások az út felénél megszakitó utánállitást/ellenőrzést végeztek,addig én ittam a sörömet mert semmi dolog nem volt veleAki attól tart hogy esetleg mégis elromlik neki,az meg vigyen magával egy bütyköt,egy kondit,egy megszakitó alaplapot megszakitóval és kb 5 perc alatt visszalakithatja megszakitósnak.Az egész elfér kis helyen.
Megsúgom nekem is van egy ilyen kis csomagom a dobozomban
,de még nem volt rá szükségem.
-
válasz
Petipapa17 #239 üzenetére
Ezt teljesen nem értem. Ha "Subee-féle", akkor a "másik" fórumon elterjedt szakzsargon - gondolom én.
A gyújtás Hall-jeladós a 251-esekben gyárilag? Engem ez foglalkoztat most. -
Petipapa17
csendes tag
válasz
csabyka666 #238 üzenetére
Általában a gyári "doboz" szokott behalni azt ki kell cserélni például egy Subee-félére és akkor nem nagyon nyúlhatsz mellé.
-
válasz
Petipapa17 #237 üzenetére
Valószínűleg én kevertem a fogalmakat. A Hall-jeladós gyújtásra gondoltam - tudtommal azzal szerelték a 251-es ETZ-ket.
-
Petipapa17
csendes tag
válasz
csabyka666 #236 üzenetére
Üdv!
A gyári elektronikus gyújtás kevésbé megbízható mint a megszakítósLehet kapni Hall, vagy OPTO jeladós gyújtásokat, vagy akár készíthetsz is hozzá. De én próbáltam mindet nem voltak olyan megbízhatóak mint a megszakítós. A megszakítós amúgy nem bonyolult ja és ha valami tönkremegy benne akkor gyorsan és olcsón javítható, akár az út szélén (ez is saját tapasztalat). Ja és a kisebb váz elég erős ahhoz a motorhoz. Remélem segítettem.
-
válasz
Petipapa17 #235 üzenetére
Értem. Az elektronikus gyújtás mennyire megbízható ezeken a típusokon? Én mindenképp' olyat akarok venni, amin elektronikus a gyújtás, a megszakító felejtős...
MOD: Tehát egy az egyben a 250-es ETZ blokkja van benne a 150-es ETZ vázában? Nem erős a motor ehhez a vázhoz, amit egy kisebb blokkhoz terveztek?
-
Petipapa17
csendes tag
válasz
csabyka666 #234 üzenetére
Üdv!
Igen jelentheti azt is bár ez a lánckerekes operálás nekem sosem volt szimpatikus. (ki kell próbálni). -A kis etz-ből vették a kereket, mert a kis etz vázára építették az egész motort.- A 251-es amit itthon veszel csak a külsejében modernebb, a blokk egy-az egyben ugyanaz (na jó a karburátort kivéve) Amit németből vagy Dániából hozhatsz az már kicsit korszerűbb -tudod az olajpumpás dolog- de azok meg csillagászati áron mennek. Tehát a 251-es kicsit máshogy néz ki meg kicsit újabb mint egy 250-es kb. ennyi a különbség.
-
válasz
Petipapa17 #233 üzenetére
Üdv!
Említetted, hogy a 251-esben kisebb a hátsó kerék. Ez azt jelenti, hogy ez a motor ugyanakkora lánckerékkel jobban pörög, mint egy 250-es? A 251-es véleményed szerint mennyivel korszerűbb technológia?
-
Petipapa17
csendes tag
Szia!
A 250és251 között a váz (a 251-es a kis etz vázát kapta) a tank dizájnja, a karburátor a hátsókerék (16"-os a 18" helyett) az ülés és a gyújtás ( a 250-esé megszakítós, a 251-esé pedig elektronikus). Az ETZ 250 jó választás, vásárlásnál a következőkre érdemes figyelni: a visszajelzők működésére, a blokktarók állapotára (ha szemben állsz a motorral akkor a blokknak pont a szimmetriatengelyén kell lennie ha valamerre fordul akkor a blokktartó ferde, valószínűleg krosszoztak a motorral, vagy már tört el egyszer a blokktartó) a teleszkópokat érdemes megnézni az elsőnél hajlamos ereszteni (gyenge minőségű szimmering miatt) a hátsó meg el tudja engedni az olajat. Az elektronikát is érdemes megnézni mindenképpen olyat vegyél amelyet akksiról és nem töltőről indít a tulaj. Ja és vetesd le nyugodtan a gyújtásoldali deknit ist ellenőrizd le a generátort hátha beázott (én így jártam) ja és nem utolsó sorban ha a tulaj még nem akar kinyírni, akkor nézd meg a légszűrőt is. (sokat elárul a motor használatáról, állapotáról). Nagyjából ennyi, ha szerelésre bármire kíváncsi vagy szívesen segítek. -
zedok
őstag
Sziasztok!
Most fogom megszerezni az "A" kat. jogsimat remélhetőleg, és a választásom mint "kezdő" motornak egy ETZ 250-esre esett. Illetve mi a különbség a 250/251 között? Az érdekelne, hogy vásárláskor mire is kéne figyelni?
Előre is köszi a válaszokat! -
válasz
Petipapa17 #230 üzenetére
Igen, ezt már többen mondták. Összeszedek minden hasznos információt, hogy felkészülten vásárolhassam majd meg a gépet!
Köszi!
-
Petipapa17
csendes tag
válasz
csabyka666 #229 üzenetére
Ja meg annyit még hogy az elektromechanikus fesszabályzót ha lehet minél hamarabb cseréld le elektronikusra. Pl ha hosszú túrára mész akkor ajánlott mert mivel már öreg könnyen meghibásodhat -nekem is fél évig bírta miután megvettem a motoromat-.
-
válasz
Petipapa17 #228 üzenetére
Persze, köszi szépen!
Továbbrais' várom a véleményeket/tapasztalatokat. Ne fogjátok vissza magatokat!
-
Petipapa17
csendes tag
válasz
csabyka666 #227 üzenetére
A karbi ugyanaz a csatos amelyiket eredetileg az MZ-re (251-es) szereltek az olajpumpa Mikuni (!) volt, és egy egyszerű gumicsövön juttatta a karburátor torkához (ahol a szívócsonkra csatlakozik) tehát max annyiban másabb hogy van rajta egy csatlakozás a gumicsőnek. Nagyjából ennyit írtak róla a nagy MZ-sek. Sajnos tényleg nagyon kevés készült belőle ezért nem tudunk róla sokat. -érdekességképp: A kis ETZ-ket is szerelték olajpumpával bár csak kísérleti céllal itt a pumpa egy lyukon juttatja közvetlenül a csapágyakhoz az olajat. Remélem segítettem valamit
-
válasz
Petipapa17 #226 üzenetére
Köszi a választ! Nyilván én értelmeztem rosszul az "elektronikus gyújtás" témát - a Hall jeladósra gondoltam, persze.
Tetszik ez a különolajzásos rendszer is, de ha nem fogok kapni ilyen motort (amire sajnos nagy az esély), akkor marad a keverés. Nem nagy dolog, mert kb 50m-re van a benzinkút...
És pontosan hogyan működik? Azt értem, hogy olajpumpa van benne, amit a főtengely hajt meg, és a gázkarral szabályozom az olaj mennyiségét (külön bowden), de a karbi felépítése is más, nem? Szal' a karbiban hogy történik a keverés? Erre lennék kíváncsi. -
Petipapa17
csendes tag
válasz
csabyka666 #225 üzenetére
A gyári elektronikus gyújtás sajnos nem mindig szuperál jó ezért találsz megszakítósat, az összes ETZ gyújtása akksiról megy úgyhogy ezé is így az akksit is igényli. A különolajzós nálunk ritka mint a fehér holló. Ide már nem nagyon jutott, dánoktól lehet beszerezni de mivel kezdeti fejlesztési fázisban volt sajnos akadtak hibák így a legtöbben visszatértek a keverésre. A karbiba egy olajpumpa küldte az olajat a pumpát a gázkarral működtetted, ha a pumpa meghalt (sajnos sokszor előfordult) akkor felakadt és direktbe nyomta bele az olajat amúgy a pumpa meghajtása a váltótengelyről ment. A 251-es amúgy jó választás. Remélem segítettem valamit, ha bármi kérdésed van csak kérdezz!
Ja és még annyit h az elektronikus gyújtást nem ajánlanám gyakran hibásodik meg bizonytalan a megbízhatósága. Vannak már úgymond "maszek" megoldások például a Hall-jeladós vagy az OPTO-jeladós. Ezek már kicsivel jobban működnek viszont drágábbak is
-
Üdv mindenkinek!
Most kezdtem el a "korlátlan" motorjogsit, és hosszas keresgélés után a 251-es ETZ-re esett a választásom, mint a jelenlegi S51B-s Simsonom méltó utódjára. Az ok: 200.000-ért patika állapotút lehet kapni, és én a Simsonnal is teljesen meg vagyok elégedve, csak tankolni kell, és megy. Szoci motor ide, szoci motor oda, én ezt választottam - persze anyagi okok is meghúzódnak a háttérben, nem tagadom.
Arra kérnélek benneteket, hogy mondjatok nekem érveket a fent említett motor mellett - pro és kontra!
Mostanában nagyon sokat bújtam a netet, és találtam pár ellentmondásos irományt, ezeket szeretném rendbe tenni.1.) Írták, hogy a 251-es ETZ már gyárilag elektronikus gyújtással szerelt, viszont jópár helyen olvastam, hogy van megszakítós is. Én csakis olyat akarok venni, ami elektronikus gyújtással szerelt, szóval fontos lenne ezt tudnom.
2.) Ez a típus akksiról gyújt? Szóval nincs benne trafó? (A Simsonom gyújtása is elektronikus, de ahhoz nem kell akksi, legalábbis az enyémben nincs.)
3.) Úgy tudom, léteztek olyan 251-esek, amikben gyárilag volt különolajzás. Erről mit tudtok? Nálunk mennyire beszerezhetőek ezek a modellek? Mennyire megbízható ez a technika? Milyen elven működik? Más karbi kell rá?Egyelőre ennyi, amit tudni szeretnék!
Köszi a válaszokat!
-
bence002
újonc
sziasztok! msot csinálom a jogsit... az lenne a kérdésem, hogy egy ezt 250-es ha normális állapotban van, akkor menniybe kerül? meg hogy kibír-e egy 90-100-as tempót hosszú távon...ugyanis az egyetemről akarnék ilyennel hazajárni (400 km) ha megfelelő erre a célra ez a motor...
-
buherton
őstag
Sziasztok!
Budapesten tud valaki MZ alkatrész boltot? TS-emhez keresek szénkefét de Békés megyében sehol nem lehet kapni már hozzá
.
-
atom87
aktív tag
válasz
Carlo009 #218 üzenetére
Hú de rég jártam itt!
Még mindig megvan a motor. 65 ezer az ára, úgy csörög, mint egy MZ
Miért van rajta nagyobb henger????? Mert így erősebb.... Kutya nem veszi észre, mivel csak a furat átmérője nagyobb a hengernek, ennyi az eltérés a 125 és 150-es között. Szerkezetbeli eltérés nincs.
Mikor festve lett, el lett tüntetve a betűk helye, mert így akartam. Matrica is ezért nincs rajt.
Nem törött/bukott a motor és természetesen minden jó rajta! -
atom87
aktív tag
Akkor az alapjárati keveréket lődd be úgy, hogy dúsabb legyen és máris gázelvételkor nem fog megszűnni a keverék és kapsz sok kis robbanást
Ettől függetlenül nem járnál rosszabbul egy elektromos gyújtással, 6 voltos rendszer amúgy is érzékeny. Az MZ klub honlapján megtalálhatod a gyújtás kapcsolását, amit akár saját kezűleg is megépíthetsz!
-
atom87
aktív tag
-
Adiking
tag
Sziasztok
250 TS-1-re lehet valahol tirisztoros gyújtást kapni, vagy készíteni? -
friss hus
újonc
hello mindenki én most tettem szert egy gépállatra 250-es mz szegénykém le van harcolva de megy mint a szél , csak egy gyik van 6 voltos volt de egy haver tanácsára átalakitottam 12re de valami gyik van mert durrog ha egyáltalán indul , mert azt sem teszi szivesen !! és kalapácsos gyujtása van de mindig beég ! papirja sajna nincs igy forgalomba nem igazán megyek vele csak hobbi meg a faluba futkosni ! kéne valami tipp hogy lehet átalakitani ugy hogy ne keljen szenvedni gyujtással mert szeretem a vasat nem akarok tölle megválni de szerelni sem akarom állandoan ! fiam 14 ideje megtanulnia a nagymotort mert a segrakéta ( robogo ) nem az !
-
Töltöttem fel még pár képet anno a motoromról, itt tekinthetitek meg őket
.
-
zolisx4
őstag
Jé most találtam meg a topikot régi szép emlékek
ETZ ből volt mind a három típusom a 125-150 es és a 250 -e nevezetű akkor raktak elektronikus gyújtást bele az oldalán szép kis e matrica árúlkodott róla ja és az ülés alatt egy kis fekete doboz ami nem is bírta 1 évig csak vissza lett alakítva megszakító kalapácsosra jó kis motorok voltak ,és még néha ma is látok belőle -
fer
őstag
Sziasztok!
Tudna valaki egy alkatrészboltot mondani, ahol lehet kapni ETZ250-hez török főtengelyt, meg minőségi csapágyakat? -
WRoli
tag
válasz
Tothgera30 #205 üzenetére
Jól mondod..
Ezek a gépek bírják...de nem Hobbi célra találták ki őket!
Sokkal többre mész egy A1-es jogsival meg egy ETZ 125-el,vagy esetleg egy ts\125-el...
Ha karba van tartva ,minöségi alkatrészekből(nehéz). Akkor sosem fog cserbe hagyni! -
válasz
Kicsifiú92 #204 üzenetére
Nagyon nem ajánlom hogy hobbi célra 250-est vegyél. Inkább szerezd meg a jogosítványt A1-re és vegyél 125-ös vagy 150-es Etz-t
.
-
Kicsifiú92
újonc
Sziasztok! 14 évesen Komárral kezdtem kisebb nagyobb sikerrel..
Utána 16 évesen Jawa mustáng jött... Volt vele elég bajom de szerettem és sajnálom is... Alkatrész hiány miatt idén elpasszoltam..
Jelenleg ETZ 250-esre pályázom persze hobbi célra... És tanácsot szeretnék kérni tőletek, hogy mire figyeljek vételkor?! És mit érdemes róla tudni?! A válaszokat szépen megköszönném előre is!!!
Egy 18 éves srác
-
erik1121
újonc
helló
azt szeretném megtudni hogy 125-ös etz nek a job oldali csapágy cseréjéhez szétkel húzni a blokkot? -
erik1121
újonc
helló
azt szeretném megtudni hogy 125-ös etz nek a job oldali csapágy cseréjéhez szétkel húzni a blokkot? -
Ernoke
újonc
Sziasztok!
Nekem egy 250-es ETZ-m van és olyan problémám van, hogy beindítom a motort és szépen van töltés. A lámpa is elalszik. Elkezdek menni vele és kb 5000.es fordulatnál ha kicsit megtúráztatom akkor a töltésem elmegy és nem jön vissza csak ha megcsiszolom a generátor forgó részénél lévő csúszókat. Tudna valaki segíteni, hogy mitől lehet ez és mit csináljak. Egy ideig úgy működött, hogy a szénkefék elé a csúszókra egy ruhadarabot lógattam és az finoman hozzáért. De most nem akar jó lenni. Már vettem bele új szénkeféket is!
Új hozzászólás Aktív témák
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 13 M1 Touch Bar 2020 Használt, karcmentes 3 hónap garanciával
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest