- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
dik
őstag
Sajnos kihalóban vannak ezek a gépek! Alkatrészekről nem is beszélek a minőség nem ismert fogalom! Ja igen és, hogy meglegyen a 200 hsz.!

-
laci1128
tag
-
streetficsor
újonc
Értem!!Ennek annyira nem örülök de köszönöm a választ

-
Móci
addikt
Üdv!
Ha valakinek lenne egy használt, de még jó eladó feszszabályzója, annak örülnék! 125-ös TZ-hez kellene. -
hevizms
addikt
Csak formában olyan,egyébként nem olyan.
-
streetficsor
újonc
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék hogy a 125-ös és a 251-es váz miben külömbözik?ugyanakkora vagy csak formában ugyanaz?Válaszokat előre is köszönöm!! -
hevizms
addikt
-
Tomsza
csendes tag
jajj, ma láttam egy 251es mzt szombathelyen
miért van az hogy 1év alatt csak 4mz-t láttam a városban? -pedig mindennap motoron ülök, -kihalófélben az mz? -nehogyám!! 
-
Iron Funeral
őstag
Aham, ha gépmunkával jár akkor felejtős, nem szívesen nyúlok bele véglegesen a meg nem lévő motoromba visszafordíthatatlanul
apropó, mióta feltettem a kérdést kutattam neten ezügyben, de nem találtam semmit, ahhelyett ráakadtam, u.n. Kanuni MZ-re, ez micsoda? Úgy néz ki mint egy rendes ETZ csak éppen fiatalabb évjárat, meg más emblémák vannak rajta
szerk.: megtaláltam, a Kanuni török cég '93 óta gyártja a 251,és 301 modelleket, változatlanul

-
hevizms
addikt
Bár nekem sosem volt 125-öm de azt tudom hogy gépmunkával is jár a dolog az biztos.Kérdezz rá inkább a szocimotoros.hu-n vagy a mzclubhungary.com-on vagy az index mz-s fórumán.Ezeken a helyeken biztosan kapsz kimeritő választ a kérdésedre.
-
Iron Funeral
őstag
Sziasztok! Volna egy pofon egyszerű kérdésem, a 125ös és a 150es ETZ blokkon mi a különbség? Csak a henger mérete vagy valami más is?
Arra gondoltam hogy lehetne javítani a 125ös teljesítményén egy 150es hengerrel+dugóval, csak nem tudom, hogy lehetséges-e.
-
hevizms
addikt
-
hevizms
addikt
-
hevizms
addikt
-
hevizms
addikt
Üdv mindenkinek!
Ts250/1-es motorom van.
Most találtam erre a fórumra.Szeretem az Mz-t.
-
dik
őstag
De rég jártam itt! Látom kicsit felperegtek a dolgok.Örülök neki. Remélem az mzclub oldalt is látogatjátok.
Ja és 6000Ft-t nehogy vegyen valaki megszakítóhoz elektronikus gyujtást ott az oldalon a fő elektroguru felénél is olcsobban készíti. Nekem is van tőle sokminden elektronikus és valóban nagyon jól műlödnek. Na de ez nem a reklám helye az is bisztos. A lényeg motorozzunk mert közeleg a tél! A bátrak persze télen is motorozzanak!

-
Tomsza
csendes tag
autó-motor szerelők figyelem!!
multkor ideg voltam aztán megkotrattam az etz-met, aztán a kipufogó durrant egy nagyot, -eza kisebbik baj, ha üresben alapjáraton megy a motor és behuzom a kuplungot akkor leesik a fordulatszám és pár sec-en belül leis áll (megfojtja) szal mi a rosseb lehet vele?
teljesen jó mert mentem vele azóta, uanúgy veszi a sebességeket, ha alapjáraton naobb gázt huzok akkor nemfullad meg, szal jó csak ennek nemígy kéne lennie..
milehet a problema?Hali!
-
Tomsza
csendes tag
-
durcapok
újonc
Sziasztok! Most készülök venni egy MZ ETZ 250 -est. Szinte ajándékba kapom és mivel a szabadban állt pár évig, szét kell majd szedni homokfujatni a látványos elemeket, szépen le is szeretném majd festetni, valami korszerű festékkel. A motorjáról azt mondják a főtengely rosz szögben áll és nem tudják a gyujtást rajta beállítani. Állítólag a kuplung miatt romlott el, de azt már megcsinálták. Lehetséges ez? Most kezdem beleásni magamat a témába és örülök, hogy találtam ezt a topicot.

-
csubak
újonc
Sziasztok! S.O.S.
MZ TS 150- eshez keresek szerelési útmutatót, leirást, ill. mféle segédletet. Most fogtam bele egy ts felújításába. (ez az első motorszerelésem,kérlek ne nevessetek ki) minden segítséget elfogadok. -
Adonimus
senior tag
-
DAVID0000
aktív tag
-
Tomsza
csendes tag
-
DAVID0000
aktív tag
Hali.
Nekem is van egy 250/1 Ts-em. Az a helyzet, hogy nem nagyon értek a motorokhoz és most ott tartok, hogy aksit kéne vennem bele mert már vagy 10 éve nem volt használva a motor. Milyen aksi lenne bele jó? -
Tothgera30
veterán
-
buherton
őstag
Olyan nagy különbség nincs ts és etz között. Gyorsulás ugyanaz, ts-nek erősebb váz, etz meg desingesebb ennyi. Ez nem tűnne rossz vételnek. Ez se rossz, de szerintem fikáztak vele, de pozitívum hogy mz rajongó
. Ez nagyon ott van, még meg is érné, igaz rögtön fel kellene újítani. Csak azt mondom, hogy vannak olcsóbban is alternatívák, amik állapotra megközelíti pl a te mz-ded. De mindegy is. Csak vigyék el
.(#172) Tomsza: Nekem 125-ös van. Sajna 16 évesen nem tehettem le az Ak-t, csak az A1-et, de mindegy is már, mert A-t csinálom
. Nem tudom mennyire hihetek az órának, mert nekem hátul nem 300-as hanem 350-es gumi van. És elég drasztikus a gumi magasság, pl a közép stander használhatatlan mert nem ér le. Óra szerint 95 körül van a vége, értelemszerűen a valós az 100+. -
Tothgera30
veterán
-
Tothgera30
veterán
Hát tudod, az enyimben pontosan 6784km van, és teljesen gyári állaotú, szóval ezt 130-ért senkinek
! Itt van a drágaság
! -
Tomsza
csendes tag
hát szerintem is az egy reális ár érte, ha televan extrákkal akkor ér kb 160at, no meg ha nincs széthajtva.
amúgy a te 250esed mennyit megy? mert emléxek rá hogy az enyém kb egy éve még vitte a 120at, ma már csak 110 a vége, persze csak ha elkap az ideg akkor szoktam meghajtani, -ez elég ritkán van
-
buherton
őstag
130k hufért nem adtad oda
??? Nem akarom lerontani a hangulatot, de a TS-emért nem kérnék 130k hufot pedig adnék mellé plusz komplett blokkot és még pluszba egy hengert.(#169) Tomsza: most nincs nagyon időm rá, főleg hogy Gyulán van, én meg Békéscsabán. Majd a jövőhéten ránézek, addig élvezem a Schwalbe adta örömöket
. -
Tothgera30
veterán
Az enyim még megvan! Csak 130-at kínálltak érte, hát annyiért én nem adom. Na, megyek lemosni!
-
Tomsza
csendes tag
-
buherton
őstag
Ez érthetőbb ábra csak sajna kicsi
Hagyd ki a kapcsolásból a gyújtáskapcsolót, és a fekete vezetéket közvetlenül a akksi 12V-ára tedd. Akkor mindkettőnek világítania kell ha nincs berúgva. Mi történt hogy széjjel kellett szedni a vezetékeket?
(#167) Tomsza: az a baj a mindkét ábrával, hogy lehagytak egy fontos átkötést, ami nélkül sem a töltés jelző sem a duda nem működik
. -
Tomsza
csendes tag
(#165)
ja én is most cseréltem le a mehanikus fesszabomat, hát ugye egy majdnem tökéletes megoldás az is amikor még új... de mihelyst eljár felette az idő vasfoga beégnek a pogácsák, a vezetékek korrodálódnak, máris nemannyi fesz megy rá mint amennyi kéne, relé nemejt el, több feszt kap az akksi, 14.4v felett van a tiltott sáv afelett károsodik az akksi,-12voltos rendszernél. 6osnál nemtom, kb 7volt még jó,(#166)
de ne kötözgess le semmit, mert tutira azért nem müxik, nagyonnem mindeggy hogy mi hova megy , adok egy másik kapcsolási rajzot, (250 etz-hez való), szetem ezen könnyebben átlátható az egész , mert pl. irtad hogy lehuztad a dudát, pl a fekete vezeték rámegy a dudára onnan meg a töltés visszajelzőre onnan meg az üresjárati izzóra,
szal itt tutira az lessz a baj, hogy vmi nagyon nincs a helyére kötve. -
kaffer1
újonc
Üdv Tomasz!
Nagyon össze vissza nem kötözgethetem a dolgokat, mert itt egy ETZ12V kapcs rajz, e szerint próbáltam bekötözgetni.
Csak ugye én most a sok hibakizárás végett minimálisra csökkentettem a madzagokat, nincs világítás, duda, kürt stb.
A fekete vezeték ami a töltés és az üres visszajelzőjéből jön azt átdugtam a gyújtáskapcsoló fekete/pirosához és a következő az eredmény:
Megszakítókalapács zárva, gyújtás kikapcsolva, töltésjelző világít, üres nem világít.
Megszakítókalapács zárva, gyújtás bekapcsolva, töltésjelző nem világít, üres világít.
Megszakítókalapács nyitva, töltésjelző üresjelző is világít, de egy picit gyengébben. -
buherton
őstag
Wazz az üresjárati soha nem alszik el (gyújtáskapcsolót forgatva)? Én először a gyújtás kapcsolót nézném meg közelebbről. Ha ki van kapcsolva, akkor semminek nem kéne működnie a motoron. Akkor ezek szerint nincs műszer
. Jó lenne egy műszer, mert meg kéne nézni, hogy mi van, ill. mi nincs. Izzóval is lehet csak az egy kicsit macerás, meg lehet, hogy fals eredményt ad. Elsősorban az üresjárati visszajelzőbe kéne életet lehelni. Most jobban megnézve a kapcs rajzot, ha a fesszab folyamatosan gerjeszti a generátort akkor sem fog világítani a visszajelző. De akkor ha beindítod a motort, akkor az állórészekről le kéne jönniük a delejeknek. De ha lejön akkor még mindig lehet a fesszab a hunyó, mert ha az áramkapcsoló nem érintkezik jól, akkor értelemszerűen nem fog tölteni. Elméletileg úgy néz ki a fesszab élőben, hogy van egy rezgőnyelv ami két pogácsával érintkezik (ez szabályozza a gerjesztést, fesszab baloldalán van, ha a saruk felőled vannak), és van egy szimpla érintkező, ami alap állapotban nyitva van (ez pedig azért felel, hogy ne fogyasszon a generátor, fesszab jobb oldalán van). Ezeknek kellene megnézni a pogácsáit, mennyire vannak beégve. Ha be vannak égve, akkor fogni kell egy köröm reszelőt, és nagyon óvatosan le kell reszelni az égett részt. Nagyon óvatosan kell, mert a nyelv lemeze laprugóként üzemel, és elállítódhat minden. Remélem nem mondok hülyeséget.Fesszab javítható, de én cserélném elektronikusra. Forgórész nem szokott tönkre menni, diódáék sem (úgy vannak tervezve, hogy a generátort rövidzárban is kiszolgálja).
Engem is szívat a motorom töltése. Most simivel kell járnom. Vicc, az hogy a dinamó nem kap gerjesztést, de nem a fesszab miatt, és nem szakadt a vezeték, és a fesszabba bele megy a delej. Elég ellentmondásos
.(#164) Tomsza: nekem a régi fesszabom könyörtelenül ráengedte a 8V-ot 6V-os akksira. Két hónap után nem volt víz az akksiban. Sajnos nagyon buta eszköz a rezgőnyelves. Le is cseréltem a fenébe. Amúgy az a legnagyobb baja, hogy teljesítmény függő.
-
Tomsza
csendes tag
Szetem meg összevisszakötözgettél mindent, az én etz-mnél is amikor belenéztem összevisszavoltak kötözgetve a drótok, aztán letöltöttem az etz 250 kapcsolási rajzot aztán összekötöttem normálisan, vagy 5drót máshova volt kötve csak a jóisten tuggya hogy ment az a motor, szetem szedd szét aztán nézd meg mégegyszer, mert szetem direkbekötötted a gyújtást vagy vmi ilyesmi, a töltést megtudod mérni, jobb oldali dekni le, rádugod a multimétert, egyiket az aku 31re másikat meg vmelyik kivezetésre, 14.4v-nál nem mérhetsz többert akkor az aksidat hamarosan szétb...ssza, ha alapjáraton 13.8-14.1v-ig mérsz akkor van töltésed, jó a generátor. onnantól megmár csak az van hogy nem arra mennek a kábelek mint amire kellenének, ha így se jó akkor valszeg szar az egyenirányítód, azt a fekete fém házasat vetted? -mert én is pont most tettem fel a bekötése gyerekjáték, minden jelölve van.
nahh beleburitottam 10littyó 50es keveréket, kiváncsi vok, miben lessz különbség a füstön kívül), ezen a héten elvileg meglessz a tirisztoros gyójtásom, hááháá, alig várom

ja meg a töltésjelző lámpát jó lenne ha 1-2 wattos izzóval próbálnád ki,(lehetőleg uanakkorával ami benne van) az elvileg akkor alszik ki ha megindul az előgerjesztő áramkör, de hogy ezen kettős (akksi és generátor) gerjesztés van e azt csak a jóisten tudja.
-
kaffer1
újonc
A fesszabom fémházas (és egyre gyanúsabb hogy sz....r.)
Na itt egy újabb kép, hogy mit hová kötöttem, a legnagyobb bajom az hogy a gyújtást nem lehet megszakítani.
- Vagyis.... ha ki van kapcsolva a gyújtás kapcsoló, akkor is világít az üres jelzőm, a töltés jelző nem világít.
- Ha rá adom a gyújtást nem változik semmi.
- Ha a pirosat, vagy a piros/sárgát lehúzom a fesszabról, vagy az egyenirányítóról lehúzom a piros/zöldet, akkor világít az üres jelző, és a töltés jelző is. (persze mindez akkor is ha le van véve a gyújtás, és akkor is ha rá van adva.Töltésem nincs, mert ha beindul a moci és leveszem az aksit, rögtön leáll.
Nem tom mi lehet a gáz, a legnagyobb gond az hogy ha leveszem a gyújtást akkor is világít minden, na meg töltést kéne varázsolni, csak mi lehet kipurcanva?? (fesszab, forgórész, egyenirányító)
Mindent megvenni elég húzós lenne, tehát ki kéne zárni mi az ami jó, rossz, vagy javítható. -
buherton
őstag
Sztem 40-es tökéletes. Nyáron +50°C jobb ha olajosabb egy picit. Tuskó, benne van a schubert tű, amit a lepke tart
Ilyennel engem is szívatott.Egyenlőre a legnagyobb végzettségem az érettségi
, semmilyen szakmám nincs. Villamosmérnöknek tanulok, de ott még semmi ilyesmit nem tanítanak.(#161) kaffer1: Mekkora a fordulat szám alapjáraton, ill amikor berúgod, és nem világít a töltés jelző, akkor az akksin mekkora a feszültség ill. mechanikus (alu ház), vagy elektromos (műanyag ház) a fesszabod? Ha az ábra szerint van kötve, akkor ha lehúzod a piros-fekete vezetéket, akkor megáll a motor, ergo nincs töltés a töltés jelzőnek világítani kellene. Töltés jelző jól van bekötve? Üresjárati visszajelzőnek nincs sok köze a töltésnek, beteszed sebességbe, annak el kell aludnia.
-
kaffer1
újonc
Üdv Buherton!
Nekem lenne ötleted hogy mi lehet a baj, vagy mit nem csinálok jól??
Amit tapasztalok az pedig következő:
Ha lehúzom a piros fekete vezetéket, ami szerintem a gyújtás megszakítása lenne, akkor is búg halkan a feszabályzó.
Ha rá van dugva a piros fekete vezeték, és bekötök az üres visszajelzőre egy visszajelző lámpát, akkor világít, ha a töltés visszajelzőre bekötök egy lámpát az nem világít.
Ha lehúzom a piros fekete vezetéket, nem változik semmi, a töltés nem világít, az üres jelző még mindig világít.
Valami a vezetékelésben nem jó, vagy máshol keressem a hibát?Itt van egy rajz, hogy mit hogy kötöttem be:
-
Tomsza
csendes tag
látom te is autóvillamossági műszerész vagy
, ennyire azért én nem akartam kifeljteni
ja végülis lehet h átállok 40esre ,aztán majd 50esre, jahh.. : de a hall jeladósnál nem mindeggy a távolság uanis minél közelebb van annál jobb, -persze a térerővonalak "vezérlik a hall ic-t de jó ha minél közelebb van,(legalábbis autóknál nem mindeggy) annál biztosabb a vezérlése,
b*ssza rosseb a karbiba meg elkopott aza kis csavar ami "megvezeti azt a henger alakú (nemtom mi szaknyelven) -szal amivel változtatom a torok keresztmetszetét, aztán tőgázról nemakart visszaálni-mert elfordult, persze ez pont a kereszteződés előtt volt (mert mér is ne
)
aztán végülis sikerült megállítani, -hát ezmár a 3. halálközeli élményem volt....
na aztán egy csavar behajtásával megoldottam, ugyhogy várom a gonosz következő lépését
-
Maci3.1
újonc
-
buherton
őstag
Két fajta Trabant trafó van. Egy kisebb, ami mz méretű, azt kifejezetten megszakítóra csinálták. Másik az jóval nagyobb, azt pedig kifejezetten az elektronikás gyújtáshoz csinálták, ez fog neked kelleni. Kicsit szűkösen, de el fog férni, cserébe nem fog idő előtt tönkre menni. (Nálunk nem tudják melyik melyik, sőt hoztak ki nekem Lada trafót is... Azt arról lehet felismerni, hogy olajos, lötyög benne az olaj. Nem tudom, hogy jó-e, Trabanté tuti jó). Amúgy megpróbálhatod a gyári trafóval pár 100 esetleg 1000 km-t kibír, de valszeg nem fog, persze ez a gyújtástól is függ, mert ha jó akkor nem fog sokat menni. Annyira csereszabatosak az ilyen cuccok pl hátsó lámpa búra simi mz ugyanaz. Első lámpa foncsor+üveg trabant etz ugyanaz. Szivató csonk is ugyanaz simon-mz ha jól emlékszem. Gyújtómágnes, trabant etz ugyanaz.
Tisztán látás kedvéért. Gyújtás úgy működik, hogy. Forog a főtengó, aminek a végén a bütyök mozgatja a megszakítót. Szikra akkor lesz amikor a megszakító nyit. Mivel a trafó az indukció elvén működik, és egyenáramban nincs feszültség változás -> nem lehet magában indukciót létrehozni, csak akkor ha elkezded szaggatni. Ezért nincs egyenáramú trafók. Ezért a szikra erőssége, erősen függ, hogy milyen gyorsan tudod a feszültséget 12-ről 0-ra csökkenteni. Továbbá függ hogy mennyi ideig volt zárva a megszakító, mert fel kell "tölteni" a trafót. Szimpla megszakítónak az a baja, hogy az elemelkedés nem ugrásszerű, meg nagy áram fut rajta keresztül (pogácsák beégnek, ami rontja a megszakítást), kondi se szűr jól, trafó is küld vissza naftát (pár száz volt befigyel). Jó, mert működik, és egyszerű, hátránya, hogy gyenge a szikra, és 10e km-ként érdemes megreszelni a pogácsákat. Megszakító+elektronika, azért jobb sokkal, mert a megszakítóra míg a motor megy nem kell ránézni, csak néha megkenni olajjal. És mivel nincs semmi a megszakítón jó formán, csak mA-eket kell szakítania, sokkal ugrásszerűbb a feszültség változás -> erősebb szikra. Hall generátoros, az még egy lapát. Egy normális hall ic (100 huf környékiek) schmitt-triggerezett -> tök mindegy milyen messze van a mágnes, lényeg hogy azt a nem tudom mennyi mT elérje. Nagyon nagy előnye a hall ic-nek a megszakítóval szemben, hogy jó formán négyszög alakú a jel -> majd végtelen meredekségű -> bika szikra. Csak ugye ezt az elektronika nem tudja egy az egyben átvenni, mert buták az alkatrészek, de még így is jobb, mint a megszakítós.
Az hogy hány amper megy a trafón keresztül, annak nem sok köze van az elektronikának se a megszakítónak, van, de nem sok. 6A soha nem fog neked 4 ohm-os trafón 12V-on átkocogni, max 3A
(jó persze ez nem passzív elem, de az igazság nincs messze
). Egy jó megszakító 3A röhögve átenged, és az elektronika is. Persze ha a tranyó nincs rendesen kinyitva, vagy a megszakító koszos/beégett, akkor nem fogja tudni átengedni a 3A-t, mert feszültség esik a cuccon.30-as keverés bejáratáshoz kell. Szerintem fölösleges annyira dúsra keverni, nem csak hogy jobban füstöl, de még többet is eszik. Elméletileg egy átlagos olajjal 50-esre bőven elég keverni. Vannak olyan olajok, amiket 120-130-asra is lehet keverni. Én azt mondom, hogy 40-esre keverd, de ha nagyon vigyázni akarsz a mozgóalkatrészekre, akkor vegyél Fimol-t, jobb mint ha dúsabbra kevered a benzint.

-
Tomsza
csendes tag
Hali, kössz az infot, és ha trabant trafót teszek bele akkor milyent tegyek bele?(sok választás ugyebár nincs
) szal mivel (ugynéz ki hogy maradok a megszakitó állt. vezérelt tranzisztorosnál) a kb 1amper helyett, a tranzisztor miatt 6-7amper fog valszeg átmenni rajta -tehát ebből következik hogy a gyári trafó primer és szekunder tekercse melegedni fog, (hát te azt mondod hogy leég, én nemtudom),de akkor értelem szerűen nagyobb menetszámú tekercs ebből köv.- nagyobb trafót kéne bele tenni, de nemtom milyen van a trabantban szal az tutira jó bele?
a motoros kolágák számára levezetem a különbséget (nagyon helyesen montad a különbségeket buherton)
na szal a hall jeladós a hall efektus elvén működik, forog egy mágnes , és van egy fix hall ic, ha elhalad közvetlenül előtte a mágnes(annál jobb minél közelebb) akkor a hall ic kitöltési tényezővel azaz egy négyszögjellel vezérli az elektronikát ami lehetővé teszi a megfelelő szikraszámot(amire ugye a sima megszakitó a magas fordulaton bekövetkező prell -/lebegés/ jelenség miatt közelsem tud teljesíteni, meghát ugye idővel be is éghet)
szal nincs benn kopó alkatrész , intenziv a szikra /vastagabb a több amper miatt/,
a megszakitó álltal vezéreltnél, ugyan van kopó alkatrész-maga a megszakitó, de mivel ugymond a kis árammal vezéreljük a nagyobb áramot ezért ezis tökéletes megoldás, ja és 6000ft-ért már bárki számára beszerezhető, (persze bontóból akár 2ropiért is szerezhetsz hall jeladósat -úgy mint a májer haverom)
igen a primer tekercs(asszem 15 - 1 pontok) ellenállása(ha nem szakadt) pár ohmos lehet(kb.3-6ig)
a szekunder tekercsé(asszem 1 - 4) meg kilo ohmos (ennek a pontos értékét nemtom mert trafónként változik, autónál 5kohm -szal etz esetében is kb ennyi))
ja.. én 30as keverékkel megyek, mindenki azt mongya h jó a 40-50is, dehát mitbánomén hogy füstöl.. szal így kevésbé kopik, de nemtom majd lehet h megpróbálom 40essel, de én megy oan vok hogy megyek mintr a golyó ami a csövön kifér -szal naon félek hogy egyszer besül a dugó.... vélemények?addig meg a legjobbakat!
-
buherton
őstag
Megszakító+elektronika (azért szokás elektronikát tenni, hogy az áram ne a megszakítón folyjon át, és rövidebb idő alatt szakít -> nagyobb indukció -> nagyobb szikra), és a hall generátoros gyújtás között annyi a különbség, hogy egy kicsivel erősebb a szikra, és soha nem fog elkopni. Egyet ne felejts, gyári trafó első dolga az lesz, hogy leég. Keress használtan Trabant trafót szép nagyot ( Trabantból is volt elektronikus gyújtású, és ezek direkt azokhoz készültek, az a jó aminek a bemenete 4 ohm körül és a kimenete meg asszem 3.6k ohm). Fogyasztásban fogod megérezni a hatását.
MZ ha jól van szerelve vagy gyári, nem téped a haját, akkor irány a világ vége. Nekem TS 125-ösöm van 3 éve vettem kemény 30k hufért 3.600 km-el közeli ismerőstől. 6V-os bimetálos fäszom index első körben csere elektronikusra. 6V-os rezgőnyelves akksi gyilkoló, dettó cserélve elektronikusra (6-7 havonta kell vizet önteni, de akkor sincs még minimumon a szint). Egy napon ment km-k számát ezzel döntöttem meg 680 km 20 óra alatt, Bükk és Mátrán keresztül. Most készülünk a 700+ km-es Balatonira
. Fogyasztásról annyit, hogy 2.9 liter volt, de amióta enged a szimering felugrott 3.4 literre (titok az, hogy a 150-esnek a karbija van rátéve
). Pont ma értem el vele a 25.000 km-et. Nem csörög, nem zörög, láncot soha nem kellett meghúzni. Egy baja van, hogy a 25 éves szimeringek engedik a váltóolajat, és mint a gyár kémény ontja a füstöt
. Nem tudtok valami értelmes szimering gyártót? Mert az SKF elég selejtes. -
Tothgera30
veterán
-
Marky1013
csendes tag
Sziasztok!
Most vettem egy 85ös 250es ETZ-t és igy egy hét után elmondhatom hogy imádom.Mikor megnéztük rossz volt az akksija igy csak másik aksiról kábellel tudtuk berugni de fél év állás után 2 szivatos rugásra + 1 gyujtással és pöfög.Nem csörög, húz mint a dög és elpusztithatatlan.Egy hét alatt kétszer jártam be vele a mátrát a fogyasztása nem vészes iszonyuan megy a hegyi utakon felfelé is, szerelni meg a simsonom utána simán tudom.Amit szeret és fontos is sztem hogy egy picit lehet több az olaj 40-45ös és én csak Racing 2T-t használok vele.Jó motorozást és széles utat mindenkinek!
-
Tomsza
csendes tag
-
Tothgera30
veterán
-
Tomsza
csendes tag
Naja, én is csak azt tudom ismételgetni hogy nagyon jó motor az etz 250, csak aza baj hogy manapság csak leharcoltakat árulnak, én az enyémet egy fullos simsonra cseréltem (kb. 80e-t ért), (ráadásul pestre kellett menni sz.helyről egy épkézláb etz-ért), azóta lefestettem, kapott robogó tükröket,féklámpa nyomáskapcsolót előre hátra, krauzer tartót +40l túradobozt, +üléshuzatot, aztán ennyi.... most kb 140e-be van benn -de marhára megérte mert motorikusan teljesen jó, nincs felfurva, pikpakk motor..
3,5-4littyót fogyaszt, ha meghajtom akkor 5öt, 25év után tönkrement benne a generátor felöli szimering, (egyszer üresben leforgatta a motort, azthittem kiugrik a dugó a helyéről
) párszáz ft-volt, aztán ennyi..... szal nemkell ezeket örökké szerelni. -hülyeség.. normálisat kell venni, utána meg ami tönkremegy nem bizsus otthoni kontármunkával megcsinálni,ezek örökéletű motorok.. majd megnézzük hogy egy most vásárolt nyugati 250es motor aminek a fele műanyagból van(és ugyebár nem 150e ft.) hol lessz 30év mulva.... szetem ha engem kérdeztek addigra már 3× beöntik, és leveseskanalakat csinálnak belőle..
szal ez az én véleményem a MZ-ről.
TÖK JÓ Motor...!!!ui. most akarom átszerelni megszakitósról elektronikus gyújtásra, de nemtudom hogy Hall jeladós legyen, vagy megsz.tó álltal vezérelt tranzisztoros legyen.
kérném a nagy tapasztalattal rendelkező motoros komák, vélemyét ezügyben.
addig meg a legjobbakat! -
dik
őstag
Nem lehet meszire menni vele dehogynem! Csak egyszer kell jól összerakni és sokáig elmegy! Aki nem hiszi keressen rá az MZ CLUB-ra és ott mindent megtud amit csak akar!

-
Tothgera30
veterán
-
Skodry
aktív tag
én is eladtam úgy 5 éve meg volt egy S51E-m is azt is úgy 4éve.
Most egy et 125 váltót javítok aki tud tippet adni az rjon,mert van egy kis gondom.
forognia kell az ETZ váltó vezető henger-ben lévő 4 tengely közül 2nek? mert elforog és lehet ezért nem tudja a tengejen lévő váltó kapcsoló lemezkapcsolni.
Aki tud ebben valamit az dobjon egy pm et. -
Tothgera30
veterán
-
Skodry
aktív tag
Nekem is volt SR4-2 1970es ,kapott egy 60as hengert egy jól behangolt karbit, 16os fogaskereket,hátulra kis 275ös virslit aztán elment 75km/h-val!!!
-
Tothgera30
veterán
Nekem egy 150-es ETZ-m van a Simson Sr mellett! Én egy öreg bácsitól vetttem 6000km-el! Most se több van bennne, mert nem nagyon használom, de tényleg szép állapotú, megkímélt motor. Most egy MZ 125 SX-et kellene szerezni, az új "MZ nemzedékből".
-
Skodry
aktív tag
Mellesleg akinek kell van egy fullos kasztnim 30K-ért ,
Me egy blokkom Léptetővilla hibával 20K ért. -
God Vazzeg
veterán
Emzé az biza! Hejj a régi szép idők. Nekem is volt 125, 150 és 250-es is. A 150-es volt a legjobb, kék színben vettem. Megsíklapoltam a hengerfejet rajta, olyan jól sikerült hogy ette a főtengely csapágyakat, mert mindig szétverte

A 250-es is jó volt, de annak se rendszáma, semmi se volt, tajgára használtuk, motorozni

-
Skodry
aktív tag
-
Skodry
aktív tag
Nekem is van ETZ-125-ösöm. Sajnos többet szereltem mit terveztem ,de jó vele menni.
Ne azért vegyetek mz-t mert strapabíró hanem mert tetszik és kell az igaz 2ütem feeling.
Mellesleg olvastam itt sok baromságot. Hozzátenném sajnát tapasztalatokat.
Fogyasztás az eég rugalamas igazából 3 -és 5liter között sikerült fogyasztani vele, tempótól függően. Egyszeméllyel 5be 70nel el lehet vele mocizgati 3literrel de 100-100körül 5főlé is csúszhat 2személlyel(90en is elég szembeszéllel
)
Motorikusan több gyenge pontja is van de legfökképp a gyujtást emelném ki ,ha töltés elmegy a gagyát is rámegy mire kicserélsz rajta mindent,mert hiába méred ki, az valamitől elment és nem adja fel egy fesszab cserénél,kell hozzá állórész meg ilyen apróságok
"Null" kilóméteresre varátzsoltam, bejáratás után hármomnegyed gáz és padlóközött ,úgymont "powerszelep" hatás jött ki 1-2-3fokozatba olykor 4esben is.
Meghökkentő bukó nélkül megtud könnyeztetni. Sajons sokáig magas fordulaton használata 5700-5900
elolvasztotta a szénkefetartót,ezálltal szintén a töltés szűnik meg ,de sebaj erős a 4amperos akksi.
Rövide ennyi. szeretni kell ,de messzire nem menny vele. -
dik
őstag
Szegény MZ-k itt azt megkapták pár embertől a mocskolást szépen! Nekem van egy 250 etz-m 7 éve, lementem vele már pár 10ezret. Kapot tőlem már sokmindent estem vele, megragadt alattam (azóta se bontottam meg a blokkját és már 15000km benne van és megy még mindíg szépen), stb. de sehol nem hagyott ott.
Akik sok negatív véleménnyel vannak az MZ-l vegyenek BMW-t azzal talán nem lesz (nem is lesz olcsó az is tuti)!
Akármilyen motorom is lesz az életemben sose fogom eladni az MZ-et. Egyszer kell jól összerakni és nincs azzal sok probléma. Persze ha gyilkolásza az ember akkor hamar szétesik, de melyik gép nem.
Szóval nem olyan vészes motor ez mint ahogy azt sokan állítják! -
Boci_83
őstag
-
SirRasor
addikt
-
Boci_83
őstag
ÁÁÁÁ jó topic!
Nekem is volt egy piros Etz 150-em. Első "nagy" motorom. A1 el motoroztam vele, soha nem állított meg a rendőr. Olyan mintha nem is lett volna rá jogsim. Kicsit csúszott a kuplungja mikor megvettem, tettem bele egy TS kuplungot. Azzal nagyon baba lett!
Van valahol róla képem is, majd keresek.
-
zsolt(ika)
csendes tag
Már nincs meg a gép, de az MZ-m még mindig fasza...
-
zsolt(ika)
csendes tag
Sziasztok!
Van egy AMD XP 2000+ számítógépem kompletten ELCSERÉLNÉM 150-es ETZ-re akár papírok nélkül is, de üzemképes legyen. Egyébként Nekem ETZ-m van. Akárki akármit mond, elnyűhetetlen moci. Persze, ha kihajtod a lelkét ezt is meg lehet ölni. De az enyém 21 éves. Pöccre indul és húz rendesen. Majdnem mint új korában. Szimmeringeket fogok cserélni, mert itt-ott már ereszt, és szerintem a gyári csapágyakat sem ártana kicserélni, de még mindig kiválló motor. A mostani motorok hol lesznek 21 év múlva? ....ha csak nem költöd rájuk a gatyádat is... Egy teljes motorgenerál kevesebbe kerül az MZ-n, mint egy újabb motor kipufogója... És 3 literes max. fogyasztással járok...de akkor már húzom rendesen... -
zsid
senior tag
-
N4ri87
senior tag
-
SirRasor
addikt
Mintha már írtam volna egyszer ide, de ezek szerint lehet akkor járok a legjobban, ha megveszem a legolcsóbbat 25-30k-ért és felújíttatom egy megbízható szerelővel, mert akkor tuti minden rendben lesz vele.
Azért az eléggé elkeserítő, hogy az emberek mennyire nem becsülik meg a motorukat, még ha csak egy 125-250 ccm-es járgányról van is szó

-
Topiccsendőr
addikt
-
Topiccsendőr
addikt
-
SirRasor
addikt
-
Tv
senior tag
Cső! Túl nagy szakértő nem vagyok, de általánosságban szerintem ezekre érdemes figyelni:
- külsőre rendben legyen, ne legyen dróttal felkötve a kipuffogó vagy hasonló gányolás
- nincs-e valahol újrahegesztve a váz
- hidegen is normálisan indítható legyen
-legyen normális alapjárat (erőteljes, de ne túl magas fordulatú)
- fékek jól, adagolhatóan fogjanak
- a blokk ne eressze az olajat, üzemmeleg motornál papírtörlővel vagy zsepivel töröld végig a blokk alját párszor, akkor már meglátod hogy van-e nagyobb szivárgás
- csavarok feje ne legyen elnyírva sehol
- ne jöjjön rendellenes hang belőle
- indexek, lámpák működjenek
- sebesség és fordulatszámmérő működjön
- menni kell vele pár kört, hogy veszi-e normálisan a fokozatokat, jól gyorsul-eMeg ami még nagyon fontos, hogyha az eladó elkezd nyomni ilyesmi dumát. hogy :" jajj hát igen van ez icipici gond, de csak azért nem csináltam meg mert nem volt még időm, meg így is tökéletes, meg amúgyis csak 200ft lenne megcsinálni blabalbalbla....." , na ilyenkor általában érdemes elfelejteni az egészet, mert valszeg valami sumákolás van. Persze ha értesz hozzá, vagy van veled valaki aki ért hozzá, és tényleg nem nagy dolog megcsinálni, akkor meg lehet venni attól, de ilyenkor meg alkudj ahogy csak tudsz

-
SirRasor
addikt
Most szerdán lesz a forgalmi vizsgám, úgyhogy már nagyon aktuális egy 125-ös ETZ, úgyhogy egy picit tudnátok segíteni abban, hogy ha elmegyek megnézni egyet, akkor mire érdemes figyelni, hogy ne verjenenk át?
-
Maci3.1
újonc
Én három napja vettem egy 251 es ETZ t, elötte volt egy 125 ös ETZ m, amivel meg voltam elégedve, persze kellett szerelni de nekem csak apróságokat kellett cserélgetni, illetve én 10000 km után felujjítottam mert le lett harcolva. Azért választottam az ETZ t mert olcsó és könnyen szerelhető, és mert szerintem egy 20 éves japán motorral hasonló bajok vannak mint egy ETZ vel csak macerás alkatrészeket szerezni meg szerelni. De ETZ t is csak annak ajánlom aki szereti a motort mert másképp nem lehet

-
Topiccsendőr
addikt
Naphosszatt tudnám mondani neked, nem kiragadott példákat az ETZ-kről. Pl. MZ túrára egy szervizautó szokott menni a srácokkal, telepakolva alkatrészekkel. ETZ nél motorja válogatja, hogy mennyit bír ki. A csapágyazásra ráköltesz vagy 30 000 et, akkor is ott van a kisipari dugó ami nem bír szerintem 10 000 feletti kilóméterteljesítményt. Vagy a taiwani hajtókar is gyenge pont. Szóval manapság nem lehet hozzá kapni értelmes alkatrészeket, ezért nem lehet összerakni egy normális ETZ-t. Elég furcsán hangzik, aki ezek után azt állítja, hogy jobb a japcsiknál ez a motor. Mennyit kapartam egy DDR hajtókar után... És milyen drága volt használtan is. Én kb 200 000 ből hoztam ki a fullgenerálos etz-met, amit kettőből raktam össze. Mindent kicseréltem rajta, a főfékhengertől kezdve a láncig, SKF csapágyak, fúrás, könnyített kuplung ésatöbbi, jah egy csomó kedvezményemet kihasználtam, szóval olcsón volt egy csomó dolog. Ennyiből lehet egy értelmes motort kihozni egy gányolt tézéből. Meggondolandó, hogy inkább japcsit vegyen az ember. És még így is vannak apró nyűgjei néha a megszakítóval, ami echte made in germany. Szóval azé ésszel. Nem kell misztifikálni egy öreg szocimotort.
-
SirRasor
addikt
Anyagra válogatja. 1hengeres 125ös japcsi és ETZ mennyit bír?
50 ccm-nél tudom, hogy simson henger kb 10.000 km
50 ccm japcsi NSR max 17.000 km, csak simson max 8000-el, NSR meg 12000-el pörög. Azért nem mind1. -
Topiccsendőr
addikt
-
SirRasor
addikt
Szerintem meg nincs strapabíró motor, csak kímélő gazda. Nem?

-
Topiccsendőr
addikt
-
Topiccsendőr
addikt
oké, hogy forevör tézé, de egy VanVan túléli az fix. A VanVan egyhengeres blokkja sem egy mai darab, ráadásul azt még fejlesztették is hébe hóba, nem úgy mint a tézét. Szóval nincs értelme egy TW hez, VanVan hoz, de még egy postás SR hez sem hasonlítani. Ezek mind kiforrottabb, technikailag jobb motorok.
-
Geeforce
csendes tag
gekko84 Hali Szedes le a hengerböll 2mm-t Igazizsd Hozzá a hengerfejet.A gyujtast persze 2mm elkeltolni mert ugye hamarabb éri el a dugó a holt pontott.Igy ha em téptem A kis Tznek akkor 3liter.És ha dobszra egy jó rezot.Már 2000 tól huz a kávádaráló.Ja nem petitól kell venni a Zichiból mert amit nala vettem minden szar volt.A bowdenek max egy napot birtak ki.A kuplungom szét hullot.A nála vásarolt fékbetétekkel lezuztam egy rendör autott.Esöben nem fogtak.1 hónapig voltam kórhazban a moci kukua lett.A régi Szent endrei uton van egy bolt Csillaghegynél.Ök a tutik.Kéz zsakot 2rugoval olcsobbat vettem náluk.Bowdent olyat adnak TZ-hez mint az ujjam.Amit petinél vettem az talán meg bicigre is keves lenne.Egyszer Peti faszajo bowdenje miadt Kuplung nélkul vergodtemhaza gyorböl.
-
Geeforce
csendes tag
Jok voltak a TZK.sot most is jok!!!!!!!!Nekem tavaj volt egy 150nesem egy nyugati csoda nem csinal amit Aragyoska.25ért vettem belekerult még 70be és az összes milios gépet megfingattam a dobogókői uton söt a városban is.Ugy gyorsult konnyitett dugóval és fötengellyel mint a rakéta.Az elsőtelőból levagattam és nem patogott az eleje 100környékén,ja Golyos csapágy helyett gorgöketkapott Aranyoska 4szer nagyobb a terhelhetösége.A tügörgok helyett sikló csapágyak voltak.Bármeik SKF boltban beszerezhetöek.Egyépként 12 ezerig mért az feletronikus fordulatszam mérö.
135km/o a vege egyenes utón (szélcsendben).Fogyasztasa?nem tudom én napi 2/3000 ert tankolok .Futarvagyok."gyengeje van.Az eggyik a kuplung lanc.Azt állandoan eltépte.meg a gyujtas.Bár állitolag lada vezérmulánc stapabirobb kicsit.Nem tudom.Lejárt a muszakija es valami reg meghalt faszi neven volt nem tudtam átiratni.A masik a maimotorokhoz nem lehet hasonlitani mert egy 20éves tervezés.A maigépek jok.(még)De a vanvan stb nem hiszem megélnek ennyi idöt.1éves vanvanról ovatoshasznalatnal ugy napi (200Km) utan lepörgött a primmer lehajtas a gyujtas behatlt.Szóval mindörökké MZ. -
Mz/ts250@300
tag
A japán 20 éves sokatt használt motorokkal is megvan ugyanezz amint az mz-kel.
A legnagyobb bibi a nem megfelelő szerelési szakértelem és a nagyon rossz minőségű alkatrészek.Érdekess mig nem érik el a gyári alkatrészek a kopásérték határátt addig a szervizeken kivűl nincs gond velűk ,mihelyst belenyúlnak hetente szerelheted.
Fogyasztást 125 -ös etz nél 2,3--3,5 liter között álapit meg a gyártó.
250 nél 3,5-5 litert. A kis 125 össel a 3 litert megvolt 250 nél a 4-5 l de ha töviggáznál képes volt 7-8 litert bekajálni.
Én is inkább valami kis 125 ős vagy 250es négy ütemü mocitt vennék de max 8 évesett ,kevés -km errel de ezekk már joval drágábakk. -
ideg73
újonc
Üdv mindenkinek!
87 óta párat már hajtottam. MZ az MZ ,ETZ az ETZ,mind JÓ.
Kinek ez kinek az.Nekem egy JÓ motor.
Hét 5-6 napján használom, eső, hó, jég, napsütés mindegy neki, megy.
Én még bízok benne.
Csak egy kérdés! Hányféle motort láttál, ónos esőben vagy télen az utakon? -
SirRasor
addikt
-
gekko84
csendes tag
Hozzáértő szerelő én vagyok, úgyhogy máshoz nem viszem, mert nem bízom más munkájában, ha magamnak rakom össze, akkor legalább tudom, hogy jó lesz, ráadásul anyagilag sem érné meg. Hát az biztos, hogy egy tanuló sosem fog olyat adni egy motornak, mint egy futár, így nagy igénybevételnek van kitéve, nap mint nap 200 km körül megyek - és hát nem bírják sajnos. sok futárral beszélek és mindegyiknek ugyanaz a véleménye, hogy a kis négyütemű japánokkal szinte sosincs baj. nemhiába már alig látni mz-ket, a japánokat szinte nem kell szerelni a kopó alkatrészeken kívül. én is át fogok ülni, ahogy tehetem.
-
SirRasor
addikt
Hozzáértő szerelőhöz vitted már? Úgy hallottam csak azokkal van gond, amiket rosszul raknak össze. Kisipari cuccok meg nemtom...van most egy tanuló 125-ös ETZ, szerdán megkérdezem az oktatót milyen bajok szoktak vele lenni, de valamiért az az érzésem áradni fog róla, mert a minimális fenntartásra és strapabíróságra megy.
-
gekko84
csendes tag
Én már évek óta használok nap mint nap ETZ-ket futárkodásra, volt már 125-ös is, 250-es is, most pedig egy 150-es van. Hát őszintén szólva egy ETZ addig jó, amíg megy, de sajnos rengeteg a gond velük, szinte örökké (hetente) szerelni kell valamit rajtuk, a főtengely, a hajtókar, a dugó és a henger max. 2 évet bír napi használat mellett, de ha kisipari utángyártott, még annyit se! A kisipari gagyi csapágyakkal se jobb a helyzet. Ami a kuplungot illeti, ha TS kuplungszerkezetet rak bele az ember, az valamivel tovább (sőt jóval tovább!) bírja mint a gyári ETZ, de sajnos mivel gyári nagyprimerlánckereket nem lehet kapni, azt így is sűrűn cserélni kell, mert megeszi a primerlánc az ócska kisipart. A megszakítós gyújtás sokkal jobban bírja mint az elektronikus és a régi gyári elektromechanikus feszültégszabályozó is nagyságrendekkel tovább bírja, mint az új elektronikus. Az olaj persze szinte mindig folyik valahol belőle, hacsak nem nyomom körbe mindenütt FBS-el a blokkot. 150-es létére nem megy rosszul, de a fogyasztás már egyáltalán nem baráti, főleg ha még az olajat is hozzávesszük, mert keverék ugyebár már nincs sehol. Szóval összességében egyáltalán nem éri meg az ETZ, én is csak azért kínlódok vele, mert nincs lóvé másra. Inkább egy négyütemű, kisfogyasztású 125-ös japánt ajánlanék mindenkinek, ami megbízható és 4-5-ször is többet elmegy mint az ETZ.
Üdvözlettel: egy gyakorlott ETZ-s futár
-
Topiccsendőr
addikt
vákuumos meg szervós van.
Mindegy. Totál nulláról felhozni egy kotvány motort mindig ráfizetés. És a munkaóráidat még nem is számoltad. A végére ott kötsz ki, hogy mindent megcsináltál, minden oké benne, de van aegy elöl-hátul dobfékes dt-d háromszorannyi pénzből. Utána biztos használhatod egy ideig, de eladni a büdös életbe nem fogod normális áron. A motort meg azért nagyjából be lehet lőni, hogy milyen az állapota, mennyire zörög, mennyire van elkopva a kulung, mennyire olajos a kipuff... A 150e NSR-ek a Svájcból meg olaszból behozott papírnélküli kategória. -
SirRasor
addikt
Hát nemtom nekem így mondták, hogy ~7000 fölött kezd nyitni. (legalábbis régi motoroknál..nameg mechanikus, szóval elektronikus meg lehet totál máshogy megy)
Am. meg szerencse kérdése mennyiért milyen motort fog ki az ember, mert 250-ért is lehet hulladékot kapni. NSR-eknek meg a zöme 150k körül mozog és mind rendszámos és széthajtott, de azért lehet van kivétel
sajnos egyedül csak a blokkot nem tudom széthúzni egy esetleges motorvásárlásnál, szóval lehet inkább érdemes a legolcsóbb lepusztultat megvenni, mert aztán egy totál felújításnál tuti jó dolgokat fog kapni és sok-sok évig jó lesz. Igaz úgy talán még 250-nél is drágábbra jön ki, de végtére még mindig jobb, mint 250-ért egy pöpec gép kívülről, aminek isten tudja hogy áll éppen a motorja. -
Topiccsendőr
addikt
-
SirRasor
addikt
Power szelep ~7000 RPM-től nyit.
Alacsony fordulat=5000-7000 RPMDT tényleg több, de annyival nem. 251-es ETZ 80-100k, a DT meg 120-150k Évjárat kb. ugyanaz
-
Topiccsendőr
addikt
Power szelep? Az arra jó, hogy alacsony fordulaton is nyomatékos legyen. Azt nem kell kalkulálnod semmihez. Nagyon alacsony fordulaton akarsz mindent üzemeltetni... Ezt nem értem. Jah igen, a kipuffot el is felejtetem. Ha nem normálisan használod akkor hamar tele lesz és pl az ETZ kipuffot nem is tudod kiégetni, mert a hangtompító lamellák egyből elégnek. Nem a legalacsonyabb fordulat a leghatékonyabb, legtakarékosabb. Alacsony fordulaton üzemeltetni nem kifizetődő. Alacsony fordulaton nem ideális semmi. Az égés, a hengertöltés, semmi az égvilágon. A legnagyobb nyomatékhoz tartozó fordulatszám környékén üzemeltesd a motort, mert akkor a legideálisabbak ezek. Azonkívűl egy DT 125-öt ne hasonlíts össze egy ETZ vel mert nem ugyanaz az árkategória.
-
SirRasor
addikt
Ajj power szelepet nem kalkuláltam bele
Bár az még mindig olyan, hogy keveset fogyaszt ha nem használom és inkább alacsony fordulaton tartom és akkor még mindig benne van az, ha néha száguldozni szeretnék, akkor menni is tud a kicsike (bár azt mondják akkor nagyon kormoz meg teleköpi olajjal a kipuffot minden 2T ha alacsony fordulaton használjuk. 4üteműkkel nem tudom mi van. Legjobb volna egy 125-ös 4 ütemű, csak azok meg drágák) -
Topiccsendőr
addikt
Na vááááááárjáá.
Ne legyünk naivak. Az ETZ versenykörülmények között eszik 8-at és 17 lóerő. 21 ló a 251-es. A DT 125 meg kb 15 lóerő. Hiába írkálják oda a 27 lovat. Ki kell nyitni, hogy huszonkörül legyen, de akkor ha meghajtod 10 litert is meg tudsz vele etetni, mert pörög, mint az állat. -
SirRasor
addikt
Jójó tudom most mire gondolsz, nem így akartam mondani

Közben ahogy nézegettem a moccokat, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy nem ETZ kéne. 250-es tud a legjobban menni, ~21 LE és bekajál 5-8 litert. Ugyanakkor egy 125-ös Yamaha DT elvan 4-6 literrel, nem kerül vészesen többe és 27 LE. Ráadásul enduro lévén még igénytelen és strapabíró is. Nah asszem végleg leteszek az ETZ-kről.
Thx a helpet mindenkinek

-
Topiccsendőr
addikt
-
SirRasor
addikt
Naja, mindenáron azt akarom kihozni, hogy valamelyik nagyonkeveset fogyaszt
Viszont abban is van valami, hogy végülis majdnem ugyanannyiért árulják a 250-eseket mint a 125-ösöket, szóval akkor már csak megéri jobban a nagyobb, csak reménykedek mellette olyan munkám legyen, hogy tankolni is tudjam 
-
Topiccsendőr
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Filmvilág
- Már megint variál a Samsung az Ultrával!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- LEGO klub
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Bluetooth hangszórók
- Garmin topik
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- iPhone 17 White 256 GB - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok - Számlás
- BESZÁMÍTÁS! AsRock H510M i5 10500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 Super 8GB Rampage SHIVA AeroCool 700W
- iPhone 13 Pro Max 128GB Sierra Blue-2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5271, 100% AKKSI
- Bontatlan! PlayStation 5 Slim Digital + kontroller 2 év garancia 2028.04.09-ig, számlával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Igazad van.Tényleg lehagytak 1-2 átkötést a rajzról,mégpedig a lámpafejben levő sorkapocsból.Ha gondoljátok töltsétek le ezt:kiegészitettem az átkötésekkel és magyarra irtam át a dolgokat.

! Tehát mégegy ilyet nem találsz
! Így elvileg 3* annyit is kérhetnék érte, (de úgyse vinnék el), de lényeg az egészben, hogy 150 alatt nem adom
!
! Olyat mint az enyim 300-ért kínállnak... 
!
, semmilyen szakmám nincs. Villamosmérnöknek tanulok, de ott még semmi ilyesmit nem tanítanak.
Bár az még mindig olyan, hogy keveset fogyaszt ha nem használom és inkább alacsony fordulaton tartom és akkor még mindig benne van az, ha néha száguldozni szeretnék, akkor menni is tud a kicsike (bár azt mondják akkor nagyon kormoz meg teleköpi olajjal a kipuffot minden 2T ha alacsony fordulaton használjuk. 4üteműkkel nem tudom mi van. Legjobb volna egy 125-ös 4 ütemű, csak azok meg drágák)