- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Gurulunk, WAZE?!
- weiss: Pant* rant
- Klaus Duran: 2025 dude
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: OAK Mozart Wavetable
- gerner1
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
sb
veterán
válasz
Mercutio_ #20564 üzenetére
A másik topciban épp erről vitatkozunk, hogy mi mennyire éri meg.
J1900 24k-ból megvan, cpu erő ugyanaz, gpu-ban kb. fele, kétharmada.A körítés dönt szvsz.
- 24p-t még mindig nem tudjuk jó-e Bay Trailen.
- Fogyasztásban egyértelműen a Bay Trail jobb.
- Értelmes lapot viszont még nem láttam rájuk. 1db usb3, 2db sata mindegyiken.
- J1800 2 maggal szerintem felejtős, bár elég a célra, én ennyit már nem spórolnék, J1900-ból meg csak 1db lapot láttam eddig.
- Ha az Asrock AM1 lapot nézem, akkor plusszban ott a beépített DC-DC táp nagy előnye. Helyben, de árban is sokat dob rajta.
- AM1 BGA helyett: Beema talán belemegy majd, nem kell kukázni. -
sb
veterán
válasz
#75912448 #20536 üzenetére
19V-ból elég nagy a választék, nem úgy, mint 12V-osból.
Pl. itt egy 120W-os olcsóbban, 2 év garral. -
-
sb
veterán
válasz
Oliverda #20460 üzenetére
"VGA (egyelőre) biztosan nem kerülne bele."
Egyébként én továbbra is azt mondom, hogy ekkora házban külön cpu+vga-val esélytelen a hűtéssel megküzdeni.
Vagy felesleges a vga, mert ami befér hűthető módon egy ekkorka házba az elfér a cpu mellett is.
Milyen cpu menne bele?
-
sb
veterán
válasz
viperabácsi #20416 üzenetére
A tuningoltat is behozza majdnem, 5-8% különbség lehet kb. köztük.
A többi-t nem nagyon értem, amit írtál...CPU tuning hogy jön ide?
A táp miért ne bírná? A 750 Ti max 75W-ot tud felvenni a PCIe-ről, tehát ezt tuningolva sem fogja átlépni. Ennél a 7850 alapon is többet eszik. Tehát ha nem elég a táp az a 7850-nél lesz gond előbb. -
sb
veterán
válasz
Oliverda #20424 üzenetére
Alapterületre a Coolcube sem nagy. Kicsit magasabb, mint kéne, de elfér bőven egy 2 slotos vga.
Hűtés kérdéses és a paneltápot bele kell erőszakolni.
De amúgy jó cucc.szerk: A HookR által javasolt E-D3 kb ugyanez csak az még nagyobb. Cserébe a felső venti jó hűtést eredményez.
Teljes magasságú vga-hoz kevés lesz ez a 25x25x10-es méret szvsz amit belőttél. Hűtésben is necces lehet.
Vagy ha annyira kis fogyasztásról van szó akkor APU kell és nincs gond a vga hellyel. -
sb
veterán
Megtörtént a HTPC cserém:
G2020 helyére ment az A6-3620 az E-D3-ba.A gyári-szerű Intel hűtő helyére pedig Big Shuriken 2 került. Még a "maszek" HDD állványt kell átméretezni hétvégén, hogy a Shuriken tudja kicsit hűteni a HDD-ket is.
Aztán jönnek a képek.Némi freki visszaállítás is lesz, mert sajnos a 40W-os max fogyasztás kitolódott alulfeszelve is 70W-ra, a külső táp pedig 75W-os.
-
sb
veterán
válasz
kovsol #20384 üzenetére
Én használta, fél évesen 35-ért vettem a sima i5 2500-at... már 2 éve kb. Szerintem most is ennyit ér kb.
Sokat gondolkodtam rajta, de végül a memória váltás miatt megérte, mert a DDR2-DDR3 csere kikompenzálta a cpu felárát.És persze gyorsabb plussz ami a lényeg, azóta nem foglalkozok hűtéssel, tápzajjal, stb... minden le van tekerve minimumra és kész.
-
sb
veterán
válasz
pc-user #20359 üzenetére
Teljesítményben.
4 maggal már az új Atom is jó, de egy Celeron/Pentium azért gyorsabb, általános használatra jobb lehet azért és sokkal többet nem fogyaszt.Egy ilyen noti vinyós összeállításban amit írtál idle 20W alatt maradhat paneltáppal. Teljes terhelésen cpu-tól függően 30-40W körül. Kis terhelésnél, netezés közben 20-25W körül lehet.
Teljesítményben pedig a P4-et verni fogja rendesen.
-
sb
veterán
válasz
Hiperhuje #20335 üzenetére
Egyetértek az előttem szólókkal...
- Vga nélkül egy sokkal kisebb házba raknám én is ezt a konfigot.
- Az Ivy-s Pentiumok kevesebbet fogyasztanak kicsit, mint a Haswell-es. Utóbbi viszont erősebb kicsit.
- T-s procit felesleges venni. Órajelet is vissza lehet venni és még feszültséget is lehet csökkenteni. De ha nem lesz nagyon hajtva akkor még ezek nélkül is alig lesz különbség a T-s és sima cpu között átlagfogyasztásban. -
sb
veterán
válasz
tozso76 #20227 üzenetére
Semmivel sem tud többet a Pentium, mint a Celeron. 2D-re bőven elég a kisebb is. Mindent visznek IGP-ből, 5-10% cpu használat mellett.
A kimeneti range nem a cpu-tól függ, hanem az IGP drivertől. Van amiben megcsinálja az Intel van amiben sz*rik rá és visszatér a hiba, aztán hónapokig nem oldják meg... majd egyszer hirtelen megoldják.
Ivy Bridge-nél tavaly nyáron volt 5-6 hónap amíg nem tudta a driver a full/limited range állítást, aztán megcsinálták. Most úgy láttam, hogy a Bay Trail Atomoknál nem tudja a driver, szóval újra sikerült kihagyniuk. De majd biztos abban is javítják.
Ja és mégegy: a kimenet a renderertől függ. Tehát amíg nem tudta a driver a 0-255-öt, EVR-en kívül más rendererrel, pl. Madvr-t használva simán ment. Szóval megkerülhető az is, ha épp hibás a driver és nem támogatja.
off: Van egy eladó H81 lapom, ha érdekel.
-
sb
veterán
válasz
Goose-T #20210 üzenetére
DXVA-val nincs a procin terhelés egyáltalán, majdnem mindegy milyenről is van szó.
A G2020 is 5-10% között mozog, de az Atom A330 is elvolt 5-15%-ból még BD-s FullHD filmmel is.A kérdés a FullHD 3D cpu terhelése, mert ott érdekes, módon a kisebb 2 magosokhoz nem ajánlják/támogatják. Ami furcsa, mert az A6-ok is kétmagosak és alig gyorsabbak a kisebb változatoknál.
Gabesz26 leírása alapján is 40-50%-os terhelés mellett akkor bírnia kellene kisebb 2 magosnak is.A 4 magos Kaveri talány, hogy bírja-e.
-
sb
veterán
Én egyébként épp a napokban rakom össze G2020 helyett az A6-3620-at HTPC-nek a FullHD 3D és a rendes 24p hiánya miatt. Ha érdekel valami tapasztalat akkor szólj.
Én arra már tényleg kíváncsi vagyok a nem egyértelmű gyártói 3D támogatás miatt, hogy valósan milyen lesz a GPU és CPU terhelés 3D közben.
-
sb
veterán
válasz
radi8tor #20189 üzenetére
Jól írtam Mercutio, Intel vonalon i3-tól van csak támogatva a FullHD 3D.
Illetve egy kicsit bonyolultabb a helyzet. Az MVC dekódoláson és a frame packed HDMi kimeneten kívül állítólag megfelelő cpu erő is kell hozzá, de erről már nyavalyogtam, hogy sehol nincs hivatalos infó.AMD:
- Llano-knál A4-től támogatott az egész, elvileg viszi, a gyakorlatban akadhat a kis cpu miatt bizonyos esetekben.
- Trinity/Richland: A6-tól támogatott az egész (A4-ben nincs MVC dekódolás). Talán épp a nagyobb cpu erő miatt vitték fentebb az MVC támogatást is.Intel:
- SB/IB vonalon i3-tól támogatott.
- Haswellnél is elvileg i3-tól támogatott, bár a ph-n megjelent hírek és teszt alapján az i3-ból is kimaradt. Szerintem nem herélték ki belőle.
- Bay-Trail nem támogatja, az biztos kevés hozzá hw oldalon is.(Most jelent meg új Intel driver, amivel a Quicksync-et engedélyezték az eddig letiltott Celeron/Pentiumokra... ha van eszük akkor ugyanezt megléphetnék az Intru 3D-vel is. De erre kár várni.)
Ha általános gépet veszel akkor szerintem majdnem mindegy cpu erőben, hogy i3 vagy Pentium, nem fogsz különbséget észrevenni, ahogy Rick4 is írta. Még játék alatt se nagyon, ha az szóba jönne. A kérdés a feature-ök listája, amit mérlegelned kell és az ár:
1. Celeron, Pentium nagyon olcsó, SB/IB 9-12k-tól van. Nincs 24p, 3D, nagyon jó fogyasztás. Haswell 14-15k, van 24p. Nincs 3D, nagyobb fogyasztás.
2. i3 SB/IB: 18-22k, nincs 24p, Haswell: minden van, 26-28k.
3. AMD... minden van, az árakat gondolom ismered, a fogyasztás nagyobb.SB-t én semmiképp nem vennék már, bár a gyenge IGP-je filmhez bőven elég, de ugyanolyan árban van az IB is. IB-nél nekem a G2020-ban lévő HD2500 is vitte 1-2 teszt erejéig egész jó/közepes beállításokkal a Madvr-t is. HD4000-től felfelé szerintem ezzel sem lehet gond igazán, ha szempont.
szerk: Ja és intel oldalon készülni kell a driver problémákra is, előfordul, hogy becsúsznak. Használható szinten vannak most épp, de extra igényeknél azért lehet, hogy kell trükközni és imádkozni.
-
sb
veterán
válasz
#16939776 #20146 üzenetére
Egyértelműen messze a legjobban variálható és legsokoldalúbb ház.
Én megfordítanám a kérdést: nem az, hogy ez a ház miben extra. Inkább várnék más ház linkeket, amik ugyanennek legalább egy részét tudják.Attól függetlenül írom ezt, hogy soha nem vettem még szerintem 20k-nál drágább házat és nem is áll szándékomban.
Sőt, talán a Coolcube-ot leszámítva 15k-nál drágábbat sem.
-
sb
veterán
De hol írtam én 300W-ról? Azt csak te írtad.
Pentium, i3 35-60W között megáll az egész konfig. 65W-os APU-k 60-100W-ból.
De még egyszer: én most nem csak itx rendszerekről beszéltem. Egy i5 100-120W. Játékos vga +100-150W. Természetesen játékban nem adódik össze, lesz kb 150-180W az összfogyasztás.Ja és nem tápról, hanem hűtésről volt szó. A fentiekre kell méretezni. Ez mind megoldható halkan. Ennyi a lényeg. Nem az, hogy nem is kell vga... Miért ne kéne? Van akinek kell.
A lényeg, hogy akkor is megoldható a halk hűtés. -
sb
veterán
válasz
#16939776 #20129 üzenetére
Hát max egy light load-ot jelenthet. A 28W terhelve irreális. Több procim is volt már, paneltáppal 1hdd(+1ssd, de az max 2-3W-ot számít) a G2020 40W, G3420 legalább 60W, i3-2100 60W. Ez alulfeszelés nélkül értendő.
A tesztek szerint is korrektek az arányok. Ivy kevesebbet eszik, Haswell legalább annyit, mint a Sandy, de inkább többet. Full load 60-65W kell egy Haswell i3-nak.
Az idle fogyasztás korrekt, hdd nélkül 20W alatt, hdd-vel 20-23W kb modellfüggően. -
sb
veterán
Írtam, hogy dvga-s konfigokra (is) gondoltam. Tehát kvázi bármilyenre.
ITX netezős gép nálam is 20-40W között mozog. HTPC szintén 20-40W (amiből 10W a két HDD).De én általánosságban értettem. Akinek kell a kraft az egy 90W TDP procival ugyanúgy hangtalan, minimál hűtésű konfgot tud építeni. És aki gamert az is össze tudja rakni 90W cpu + 100-150W gpu-ból ugyanezt, ugyanígy. Még játék alatt terhelve is hangtalan lesz, nemhogy idle-ben.
Így értettem.
-
sb
veterán
válasz
viperabácsi #20099 üzenetére
Egyetértek. Amíg 200W-os cpu-k és vga-k voltak addig kellhetett, de manapság már bármire elég egy töredék teljesítményű konfig is. 200W körül kijön egy bika dvga-s rendszer, amit léggel játszva hangtalanul le lehet hűteni. Dvga nélkül 100W körül.
A viszonylag alacsony fogyasztáshoz képest így értelemszerűen a tuning is sokkal több plusszfogyasztást jelent. Szerintem azzal sem éri meg nagyon vacakolni a mondjuk 5-10 évvel ezelőtti állapothoz képest.
-
-
sb
veterán
válasz
#16939776 #19900 üzenetére
Erről az írásodról lemaradtam akkor, de ismerem a funkciót. SB-n használtam is, de sajnos itt Haswellen (vagy ezen a lapon) valamiért nem működik. Bármit állítottam, semmi nem változott.
Sőt, még a Load Line Calibration sem csinál semmit, ami hiányzott is eléggé.
Fura egyébként, mert ebben a lapban kb. 5x annyi állítható power option van, mint SB/IB-n.A GPU feszt nem vettem le, de dvga mellett az teljesen inaktív, nem? Vagy számít?
Köszi!
-
sb
veterán
válasz
Mercutio_ #19894 üzenetére
A táp kevés neki. A külső kocka 96W-os elvileg és 85-90W-ot mértem a konnektornál. Szóval a pár másodperces teszt után gyorsan le is lőttem az egészet.
Sokat eszik ez a Haswell és/vagy a nagyobb Pentium. Egy tesztet találtam, ahol a G2120/2130 is 10W-tal többet kajált, mint a G2020. A G3420 pedig minimum 15W-tal többet kér. Alulfeszelve is +10W legalább.
Furcsa, mert ezekből a fogyasztási értékekből egy i3-3220 is bőven kijön. Több teszt alapján is ugyanúgy +10W egy i3 a G2020-hoz viszonyítva. Tehát a Haswell Pentiumhoz képest még takarékosabb is simán.Persze nem ezek a 10W-on múlik a dolog, de 75-80W már egy 120-as táppal is vállalható lenne.
Vagy a kényelmes üzemhez 150W-os táppal. Duracellm mesterrel tárgyaltam a tápról, de most kicsit elbizonytalanodtam a fenti mATX gondolatmenet miatt. Költséghatékonyabb és jóval egyszerűbb lenne...
Amúgy is családnál van a konfig, nem nálam. Ránézni, barkácsolni sem tudok rajta csak ritkán, ha kell esetleg a táp miatt.Úgyhogy lehet, hogy rövid életű lesz a konfig.
szerk:
Más: Bay Trail Atomokról van valami újabb hír? 4 magos érdekelne engem is, nem a J1800.
Ill. az, hogy a HTPC képességek hogy alakulnak.
Egy ilyen kommentet találtam, ami csak félig bíztató:
"It has hardware decode, for one. Just fire up mpc-hc to verify. It is true that Youtube doesn't seem to utilize it, which is probably an issue with the graphics drivers. The revamped Intel control panel also doesn't support rgb / ycbcr or full / limited range switching, another oversight. The 24p bug has been fixed, though." -
sb
veterán
válasz
BomiBoogie #19893 üzenetére
Őszintén szólva ez a Bitnefix sorozat nekem soha nem tetszett. A minél egyszerűbb kocka házak híve vagyok.
Ezért volt MX-31, most pedig a sima kocka Coolcube.Az mATX meg csak azért merült fel, mert igazából hely az lenne mITX-nél nagyobb háznak is. Csak a kompaktsága tetszett és a paneltápos/csendes/takarékos megoldás. Most viszont a dvga-val és a relatíve drága házzal együtt ez kezd elszállni.
- A ház drága volt, egy sima mATX fele ennyi lenne.
- Az alaplap is olcsóbb mATX-ben.
- Külső tápból egy ilyen erős sem olcsó... plussz a fogyasztásban mért különbség is nagyon minimális volt, most hogy jó hatásfokú ATX táphoz mértem. Eddig, rossz hatásfokú SFX/TFX-hez képest a paneltáp azért hozott 10-20W-ot.
- A halkság pedig paneltáp nélkül is lazán megoldható egy mATX házban jó táppal.Szóval összességében mire kész lett a cucc már nem is annyira tetszik.
Persze nagyon kompakt és jó lett a szellőzése is, összességében elég frankó, hogy befér egy 90W körüli mini "gamer" konfig egy ilyen kis házba hangtalanul. Csak azt felejtettem el közben, hogy mi volt a cél.
-
sb
veterán
válasz
BomiBoogie #19889 üzenetére
Egyetértek. Nagyok mITX-nek.
Viszont faragni nem akarok az alaplapnak.De akkor megnézem majd az mATX változatokat.
-
sb
veterán
válasz
BomiBoogie #19887 üzenetére
Bocs, lemaradt. Most beleírtam a hsz-be is: Cooltek Coolcube.
Jóval kisebb, mint a CM 120. -
sb
veterán
válasz
BomiBoogie #19884 üzenetére
Ez egyik sem mATX, nem?
-
sb
veterán
Látom ez senkit nem fogott meg. Pedig szerintem jól sikerült a táp beépítés a tápcsati fölé. Plussz a Ninja Mini beerőszakolása, ki lett maxolva a hűtés.
Itt az új konfig.
Asus H81I-Plus, G3420, CM Hyper TX3, Sapphire 7750, 3.5" 500GB HDD, 60GB SSD, LR1106, Cooltek Coolcube.
Végül egy SSD is került bele a tervek ellenére, így lehet, hogy a 3.5-ös HDD le lesz cserélve 2.5-re, hogy szellősebb legyen az alja. Most a gyári rögzítés helyett 90 fokkal elforgatva lettek berakva, így a 7750 ventije épp a HDD mögött kezdődik.A TX3 pedig - bár eléggé le van csavarva 800rpm-re kb. - talán hátrafelé szellőztet kicsit a házból, ill. a tápnak is jut némi légmozgás.
Egyelőre a hőfokok nagyon jók, nem jött elő a korábban tapasztalt gond, hogy bemelegszik a ház teteje, mivel ott nem mozog a levegő. A 7750 is elvan a gyári 40% körüli venti helyett 20%-on, terhelve 60 fokig max 25-30%-ig kúszott fel eddig.
-
sb
veterán
válasz
BomiBoogie #19877 üzenetére
Ha már itt járunk, offtopic, de kicsi (mini/midi toronynál kisebb) mATX házat tudtok ajánlani?
-
sb
veterán
válasz
Gaben01 #19808 üzenetére
Nekem olyan tapasztalatom van, hogy egymás ellen dolgoztak: működött. De ott volt azért 6-8mm köztük legalább.
A másik verzió erősen ház és szellőzésfüggő. Ha a tápon kívül más nem szellőztet a házban és a passzív szellőzés sem megoldott (mert pl. olyan helyen van a ház, hogy az oldalt lévő szellőzőnyílásokon nem nagyon jut levegőhöz), akkor mindenképp a cpu szívó venti+ táp bentről szív verziót ajánlom. Az ház(cpu)szellőzés szempontjából biztosan jobb, de esetleg hangosabb lehet. Bár jó/halk tápnál nem hiszem, hogy számít. Ezért ajánlottam azt.
De a legtisztább kipróbálni adott helyen/konfiggal.
-
sb
veterán
válasz
Gaben01 #19796 üzenetére
Én megpróbálnám a cpu ventit megfordítani. Ha nagyon közel vannak egymáshoz akkor így lehet a legjobb a cpu hűtés hatásfoka. Persze a táp hőmérséklet már más kérdés, de egy i3 nem hiszem, hogy agyonvágná.
Ha nincs nagyon közel akkor az egymás elleni ventikkel is lehet egy próbát tenni, de nem hiszem, hogy az túl jó lenne. Bár nekem SFX táp és gyári intel hűtő futott így.
-
sb
veterán
Összeállt a konfig a végleges helyén, paneltáppal. Egy kicsit korrigálnom kell magam újra. Rosszul emlékeztem, mert nem ugyanazzal az ATX táppal teszteltem most, mint régebben. Ennek jobb a hatásfoka, így a paneltápra átállás nem hozta meg a várt fogyasztásjavulást, amiről írtam.
Másik változás, hogy mégis kibővült a konfig egy 60GB-os SSD-vel.
Tehát: H81I-Plus, G3420, 7750 1GB GDDR5, 1SDD, 1HDD (3.5" 7200, 500GB), LR1106Idle: 32W (Zero Core: 25W)
Prime95: 56W
Load: 84-85W, de nyilván ez játékfüggő, néha a 90W-ot is megkarcolja. Szóval itt szinte nincs előrelépés sem. Túl jó hatásfokú volt a teszt ATX táp.Így ebben a formában, tartalékkal együtt talán a 120W-os táp is egyértelműen kevés lenne neki kényelmesen. Legalábbis órákra 85-90W-os terhelést nem engednék rá egy 120W-os tápra szívesen.
Tisztán a cpu terhelést nézve pedig egyértelmű, hogy benéztem a dolgot. Idle ugyanazt hozza, mint a G2020, terhelve viszont sokkal többet eszik. Így is van köztük 10-11W alulfeszelve, de alapfeszen inkább 15-16W.
Az egyetlen Haswell Pentium tesztben Civ5 volt, de ezek szerint az nem hajtotta ki rendesen. Ivy-s tesztekben azért látni, hogy mégis van különbség a modellek között, van ahol a G2020 és 2120 között is +8-10W-ot mérnek. i3-akra +10-12W. Arányaiban elég irreálisnak tűnik, de úgy látszik ez van. A 3GHz feletti Pentiumok inkább az i3-ak mellett vannak, míg a kisebbek jóval lentebb. A többi különbözet nem tudom honnan jön, vagy a lapból vagy a Haswell általánosan kicsit magasabb csúcsfogyasztásából.
Ilyen alapon egy Ivy-s i3 a B75-ös lapban lehet, hogy kevesebbet fogyasztana és persze gyorsabb is lenne. (Csak drágább is nyilván
).
A konklúzió az, hogy még a szegmensen belül is nagyon jó teljesítmény/fogyasztás mutatójú a G2020.
Ill. a táp kérdése. Még agyalok rajta, mert igazából az ITX mellett a méret és a hangtalanság szól, de látva az ennyire jó hatásfokú ATX tápot így már felmerült bennem, hogy sokkal egyszerűbb és jobb lett volna mondjuk mATX-ben összedobni a rendszert. Fogyasztásban sem sikerült egyértelműen jobbat kihozni belőle mITX-ben, a táp/tápzaj sem lenne rosszabb. Árban, kényelmes szerelésben meg nyilván jobb lenne az mATX.Egyébként ezen felül egész jól sikerült a konfig, minden összeállt kb. úgy ahogy terveztem. 1-2 képet rakok majd fel.
-
sb
veterán
Csatlakozom.
HTPC-nek ill. NAS-nak már többféle gépem volt. A mostani (még pár napig) kb. ugyanez: B75+G2020. A legjobb konfig teljesítmény/fogyasztásban. Alulfeszelve 1db SSD-vel 17W idle, 30W full terhelés alatt.
1SSD+2x2TB HDD-vel ugyanez 24W idle, 40W load. Torrent közben majdnem idle szinten megy, 24-28W között a HDD terheléstől függően.Most netes+alap gamer gépnek pedig már Haswell H81+G3420+7750 lett összerakva. Ez már viszont nem olyan meggyőző. 1SSD+1HDD-vel vga-val együtt 56W, ami vga nélkül kb. 46W lehet. Alulfeszelve. Ez jóval magasabb, mint a G2020.
-
sb
veterán
válasz
Mercutio_ #19742 üzenetére
A dirverhibák a legbosszantóbbak amiről talán még külön nem esett szó.
Amikor szétesik a kép... vagy a monitor nem megy le standby-ba és fél évek telnek el, mire kijavítanak egy ilyen alapvető dolgot a dirverben.HTPC szempontból pedig a full/limites range RGB a legrosszabb hiba. Fakó kép: kuka az egész gép. Ezekre is hónapokat kellett várni, mire kijavították. Most jó Ivy-n, de tele a net Sandy Bridge-es ugyanilyen hibákkal 3-4 évre visszamenően és már találtam egy új tesztet, ahol a Bay Trail Atomok driveréből is azt írják hiányzik a menüpont.
Szóval ez a része no comment... előbb-utóbb valószínűleg mind használható lesz, de az beszédes, hogy 4-5-6 éve folyamatosan ugyanazzal a problémával szarakodnak és ugyanúgy elb*sszák sokadszor is. -
sb
veterán
Bocs, ez másik gép.
E-D3. Vga nélkül, A75N-USB (FM1). Szerintem bármilyen top flow hűtő ráfér azért nem írtam részleteket. Ez az amiben 2-3x3.5" HDD lesz.
Ebbe kerestem a ferde/eltolt torony hűtőt is (B verzió), de azt elvetettem, mert nincs megfelelő. Kevés a hely is igazából, nagyon speciális lenne csak jó. Az volt a terv, hogy 3 HDD állítva lesz a házban és a cpu hűtő valamint a tetőn lévő felfelé szellőztet majd mindent.
A másik verzió (A) pedig a top-flow hűtős. HDD-k egymás felett, a ház oldallapján lévő szellőző magasságában. A cpu hűtő "húzza le" róluk a meleget az alaplap felé, a ház tetejében lévő pedig szellőztet felfelé/kifelé.
Ez lesz a megvalósítható terv. Csak egy ehhez illő hűtő kell még hozzá.Összedobtam két gyors képet a tervezett belsőről. Mindkettő keresztmetszeti kép hátulról. Alaplap+cpu foglalat körülbelüli elhelyezkedésével.
-
sb
veterán
Végignéztem a cpu cooler listát. Nagyon jó.
Viszont egyszerűen hihetetlen, hogy itthon alig kapni ezekből. Talán csak a merlinnél van 90%-ban belőlük rendelésre. Plussz az árak is szépek szinte minden hűtőnél.A torony hűtős ötletem szinte biztos, hogy kivitelezhetetlen egy viszonylag pci-ehez közel álló cpu foglalattal.
Így arra jutottam, hogy nekem is valami top-flow kellene. Szerencsére helyügyileg most jobb a helyzet az E-D3-ban, így 8-9cm magas is lehet a ventivel együtt. Lehetőleg 12-es ventivel, nagy felületű, hogy a HDD hűtést is megoldja.Ezzel a kitolt magasságkorláttal van valami egyéb alternatíva? (Jó lenne, ha 7.5-8cm-nél nem lenne alacsonyabb egy 25mm vastag ventivel) Esetleg olcsóbb is?
-
sb
veterán
válasz
Mercutio_ #19702 üzenetére
A méretet valóban lehagytam.
Most 500-as 7200-es 3.5-ös HDD van a gépben. Ez már kicsit szűkös, volt elfekvőben egy 750-esem is, amit elővettem, de bad-es lett menet közben.Ezért gondolkodtam el, hogy esetleg veszek valamit használtan bele. Occsóért, kevés ráfizetéssel.
Plussz késztetések a váltásra:
- Kicsit több hely.
- Mindkettőtől erősen rezonál a ház, a 2.5-ös talán nem olyan vészes azt gondoltam.
- Több hely maradna a a vga-nak, most közel van hozzá a 3.5-ös. Bár írtam, hogy nem fűtik fel egymást, nincs gond. De pl. nagyon kipárnázni már nem tudom, hogy ne adja át a háznak a rezgést, mert arra már nincs csak pár mm.SSD-ben azért nem gondolkodom, mert nincs sokat használva a gép, felesleges lenne bele kb.
1TB-ot is néztem, 3.5-ben, mert vannak olcsón és elég gyorsak. 1 tányérral talán kevésbé is rezonálnak.
A másik amit néztem az pont egy WD Black 2.5 750GB 7200. Kb. ugyanabban az árban.Szóval a kérdés továbbra is az, hogy ugyanolyan hangos brummogás lesz-e egy 2.5-össel is vagy nem. Ha nincs előrelépés akkor nem sokat ér a váltás.
De lehet, hogy kipróbálom és majd kiderül.
-
sb
veterán
válasz
radi8tor #19699 üzenetére
Ismerem, de nem ez a gond.
Hely van SSD-nek + 3.5 HDD-nek is, csak 2.5 HDD mellett még több lenne. Viszont lassú 5400-est nem akarok a 7200-essel meg nincs tapasztalatom mennyit bírnak ilyen kis méretben.
SSD meg az ára miatt nem lesz a gépben. Egyelőre "low cost" a gép amennyire lehet.Egyébként ilyen hibrid izét nem vennék amúgy sem. Kicsi az SSD rész és a cache-ként való működés sem a szívem csücske. Inkább SSD+HDD.
-
sb
veterán
válasz
szabi__memo #19693 üzenetére
Igazad van.
Bár igazán low cost megoldás nem sok van. Legalábbis mITX-ben. Ion, Brazos. AMD APU-k a drága mITX lapok miatt ugyanott vannak árban kb, mint a Pentiumok. Persze ha csak az árat nézzük... mert feature-ben megint ott az előny a pirosaknál.Valakinek 7200-es 2.5-ös HDD élménye?
-
sb
veterán
válasz
Mercutio_ #19690 üzenetére
Nem. A G2020-nál van. Haswellnél jó kéne, hogy legyen, de nem próbáltam.
Llano jön inkább a helyére, mert 3D is kell, azt meg egyik sem tudja.Meg a 7750 alá is jobb lesz a kisebb fogyasztású Intel. Ezért a komplett cserebere.
Az i5+7850 más történet, kell egy rendes asztali gép is... hogy minek azt nem tudom.
Ez ATX táppal megy nyilván, de ha nagyon kéne ez is beleférne a paneltáppal.Itt is van némi alulfeszelés, főleg a 7850 nagyon jó ilyen szempontból.
Egyébként most tesztként erről az ATX tápról hajtottam az új G3420-as rendszert és kiderült, hogy még így 5-6 éves, kicsit öreg ventivel is alig hallani a tápot.szabi: A 3D sajnos mostoha az Intelnél, de talán nincs is nagy igény rá. A 24p azért Haswelltől már jó. Csak az Atomnál is el kéne hagyni végre és akkor a 3D-t kivéve azért sokaknak megfelelő lenne. (Meg persze a visszatérő driver hibákat is le kéne tudni örökre.)
-
sb
veterán
válasz
Mercutio_ #19682 üzenetére
Ez "családi" gép lesz, szülők, tesóm... némi játékra is alkalmas lesz a Llano helyett.
A saját "fő"gépem maradt: i5+7850.(A Llano jön fel hozzám HTPC-nek a G2020 helyére, mert kell a 3D meg a 24p akadozásból is elegem van.)
gere: Ez a paneltápos kis belépő szintű játékra alkalmas gép is elvan 75-90W-ból, de a nagy gépem, i5+7850-el is elvan 130-160W között játékokban. Pedig az már egy jóval erősebb szint.
-
sb
veterán
válasz
szabi__memo #19684 üzenetére
Én a többiről is megvárnék egy tesztet, mert az intel adatlap szerint az azstali Atomokban (J1800/1900/2900 stb...) tényleg nincs semmi IGP-s feature, míg a mobil Atomokban Z37xx -ekben az adatlap szerint minden van a 3D-n kívül.
A 24p-ről sem tudni semmit valóban.
Elég nehéz így tervezni, hogy szinte semmi használható adat nincs. (Még a Haswell i3-ak adatai is ellentmondásosak.) -
sb
veterán
válasz
Mercutio_ #19598 üzenetére
Nem szedtem szét végül a gépet, de némi bios állítgatással sikerült lentebb vinni a fogyasztást. (Arra is rájöttem, hogy rajta hagytam lógni egy külső USB-s HDD-t, ami kb. 4W-ot rátett a fogyasztásra a referenciához képest.
)
Az alap 1.130V-ról lementem 0.875V-ra, idle ez 0.575V-ot jelent. ATX táp mellett:
Idle most 36-37W, Zero Core mellett 31W.
Prime95-tel 60-61W.
Ezek paneltáppal a korábbi hatásfokméréseim alapján kb. 25/22/46W-ot jelentenek majd. (vga nélkül 36-38W körül lehetne.) Nem rossz szvsz, így már nagyrészt (0-5W sávon belül) kijönnek az alulfeszelt G2020 eredményei.Ami fura, hogy alapból sokkal nagyobb volt a különbség. A G2020-nak -5W-ot hozott a feszcsökkentés terhelés alatt, a G3420-nak kb. 13W-ot.
Játékban, 3D benchmarkban 88-92W a fogyasztás. 850/1250 tuninggal 92-96W. Ez paneltáppal 75-80W körül lenne. Szvsz nem rossz egy kis "játékos" konfigtól. BF4 1680-ban high-on AA-val 35-40fps, mediumon 45-50fps.
szerk: És szinte hangtalan a konfig. Egyelőre gyári hűtő van, de minimumra, 1000rpm-re leszabályozva. Halkabbnak tűnik, mint a régebbi intel gyárik, nem morog. A Ninja Mini vagy a TX3 jön majd a helyére, ami kicsit a házat is szellőzteti majd hátrafelé.
A Sapphire 7750 is kellemes csalódás. 20%-ra letekert ventivel szinte hangtalan. Auto vezérlés helyett leszabályoztam azt is, kb. 30%-ig kúszik fel és a 60 fokot sem nagyon éri el.
Egyedül a 3.5-ös 7200-es HDD-t hallani, azt viszont eléggé, berezonál az egész ház, hiába áll gumibakokon. Ráadásul pár mm van csak a vga hűtőig. Bár eddig sem a HDD-vel sem a vga hűtésével nincs emiatt gond, de gondoltam lehet, hogy hosszabb távon egy 2.5"-osra cserélném.
Az 5400-esek halkak, de nem szívesen tennék bele 2.5-ösből, mert brutál lassúak. SSD egyelőre nem lesz.
Van valami tapasztalat, hogy a 7200-esek mennyire hangosak ill. hogy bírják hosszabb távon?ps:
Ezen az Asus lapon ill. Haswellen egyébként kb 20db energy saving és feszállítási lehetőség van. Ebből 95%-ban csak a cpu feszcsökkentés segített, a többi vagy nem működött (pl. sajnos az LLC-re nem reagál semmit) vagy semmit nem csinált. A mellékelt Asus sw-vel pedig kb. semmilyen állítás nem működik. Egyedül a fan control, ami jópofa. -
sb
veterán
válasz
szabi__memo #19609 üzenetére
Ez sem rossz, de azért egy 4 magos Atomot én megvárnék. Meg persze a 24p tesztet.
Kabini... :legyint: -
sb
veterán
válasz
Mercutio_ #19598 üzenetére
53W a G3420 és 55W a G2020 TDP-je.
De amúgy ez semmit nem jelent, mert csak fogyasztási osztályt jelöl. Ettől még jóval kevesebbet eszik - legalábbis a G2020. Semmiképp nem lehet 55W max TDP-je, ha csontra terhelve konnektorból 35W-ot mérek a komplett gépre.Szóval sajnos ettől még ehetne többet a Haswell-es változat.
De ebből a tesztből indultam ki, itt szinte semmi különbség nincs a modellek között.
http://pclab.pl/art54829-12.htmlUgyanilyen konfigban egy i3-2100 is megállt 55W-ban, ami SB létére (és a 65W TPD-sként) messze a legnagyobb fogyasztású cpu ebből a trióból. Az Ivy-k ugye takarékosabbak, egy Ivy i3-nál ez 45-50W közé esna szvsz. Szerintem reális, hogy az Ivy-s Pentium pedig 35-40W között marad.
A teszt is ugyanezt mutatja, mind egy rakáson vannak a Pentiumok-i3-ak fogyasztásban.Sajnos nem tudtam még ugyanazzal a konfiggal mérni pontosan, mert csak egy rövid időm volt próbálgatni, vga nélkül, vagy a G2020-as konfigot szétrobbantva még nem néztem meg. Egyébként is csak a normál táppal (ami meg a desktop gépből lett kiszedve most átmenetileg) tudnám rendesen kimérni, mert a panel vga-val együtt már nem bírná, csak 75W-os.
Azért megpróbálom majd megnézni az ATX táppal legalább vga nélkül. De Prime95 közben a vga idle-ben van és mégis jóval nagyobb a fogyasztáskülönbség a cpu idle-load között. Szóval ott lehet a gond. Cpu-val vagy a lappal ahogy eteti.
szerk: Már lassan túllövök a célon a kicsi, halk alkalmi játékos géppel, de megfordult a fejemben, hogy a G2020 alatt lévő B75 lap + egy Ivy i3 lehet, hogy takarékosabb lenne ennél... amellett, hogy gyorsabb. És persze árban is alig van különbség.
Az FM1, FM2-t szerintem nincs mire leváltani. Elvannak vele. FM1-et sem éri meg szvsz FM2-re, a Kaveri meg nincs olyan állapotban/árban, hogy rohanjanak cserélni.
-
sb
veterán
Félig összeállt az új rendszer:
Cooltek Coolcube
Asus H81I-Plus
G3420
2x2GB
Sapphire 7750 1GB GDDR5Egyelőre még csak ATX táppal tudtam kipróbálni. A fogyasztás sajnos nem olyan mint vártam.
A G2020-ra (paneltáppal, SSD-vel) alapon 35W körül mértem Prime95-ben.
Ez HDD-vel, a 7750-nel, ATX táppal 73W.
- A vga kb. +10W lehet idle, talán még annyi sem.
- HDD: +3-4W.
- ATX táp: +10-15W lehet kb.Szóval ez így is kb. +10-15W fogyasztás a procira. Persze sok az eltérő faktor, de az idle-load különbségek is ezt engedik sejtetni. G2020-nál ez +18-20W volt, itt +30-33W.
A tesztekkel ellentétben, ahol nem látszott szinte semmi különbség (2.9 vs 3.2GHz a két proci) ez elég jelentős különbség.
Ettől eltekintve a vga viszont hozza amit vártam. 100-105W körül mértem terhelve játékban. Paneltáppal ez becsúszik 80-85W-ra. A további lehetőségek viszont korlátozottak így, a prociból alulfeszeléssel 5W jöhet kb. Bár a nagyobb fogyasztás miatt talán több is. Sajnos a vga-t sehogy nem tudtam alulfeszelni, valószínűleg nem fog menni. Pedig abban is benne lenne -5-10W.
Gondoltam érdekes lehet, ha valaki hasonló konfigot tervez paneltáppal. Persze még így is belefér, de az látszik, hogy a 120W-os külső kocka csak úgy lenne elég (kényelmese), ha az alulfeszelések sikeresek lennének és nem enne a proci ennyivel többet az Ivy-s változatnál.
szerk: Ami még felmerült bennem: Lehet, hogy a lap eszik többet/eteti jobban a procit. H81 létére elég sok cpu, VRM feszállítási, stabilitási beállítás van a lapon.
-
-
sb
veterán
Én most vettem Asus H81 ITX-et, sikerült olcsón hozzájutni, de a többi H81 lap elég fapados.
Ezen is csak 2db SATA port van és másik 2-3 lapon is ugyanennyit láttam. Az Asuson szerencsére 4db van.Persze egy netezős 1db SSD vagy 1 SDD+1 HDD konfignak elég, de mondjuk NAS célokra már felejtős sajnos.
-
sb
veterán
Nagy különbség, hogy 50W vs 100W.
Amúgy nagyrészt igazad van, én sem sokat vacakolok a hűtéssel. Pl. a desktop tuningolt i5-2500-amon is egy 3k-s TX3 van 1000rpm-re letekert fix 8cm-es ventivel és röhögve elbírja. De sok múlik a házon, ITX-ben azért egy rossz kialakítás és máris küzdeni kell 30W-tal is. Nekem ITX házban sem volt soha nagy hűtésem a 30W körüli procikra (meg MX31-ben a 65W-os AMD-re sem), de pl. most belefutottal a kockaházba ahol felső nyílás híján megreked a levegő. Tehetsz rá kis procihűtőt, nagyot, stb... tök mindegy. Rossz szellőzés, idő kérdése hogy a ház teteje langyos lesz és bent a minden felmelegszik.
És ez ugyanaz a 30W-os proci ami lehet, hogy egy másik, fele méretű házban majdnem passzívan is elmegy. -
sb
veterán
válasz
Pista0001 #19306 üzenetére
Azért irodába nem nagyon kell már jó ideje paralel port, ipari környezetben meg nem hiszem, hogy cserélgetnék a gépeket. Ha fix régi eszközt kell meghajtani paralel porton akkor általában valami jó régi os-en, régi progival... oda nem nagyon szoktak cserélgetni.
Régebben egyébként volt kétféle lapjuk legalább, a másik fajta tele usb-vel (charging, stb...). De most csak ez az egy Q87 lap van.
-
sb
veterán
válasz
radi8tor #19294 üzenetére
Nem hinném, hogy szabvány, nem minden lapon van. Meg összevissza raknak rájuk minden sz*rt.
Pl. régebben amíg AMD-s lapokat kerestem alig találtam olyat, amin 2db digitális kimenet van az olcsóbbak között. De jöttek ki Intel Haswell lapok is párhuzamos portokkal, ráadásul Q-s "business" chipsetekkel.Ezen a Kabini lapon sem értem a kevés SATA-t és a 2db PS2 csatit se.
-
sb
veterán
Silverstone NT01-hez hasonló, az egyik irányba eltolt, aszimmetrikus torony hűtőt tud valaki?
Felületre lehet nagy, akár 12-es ventihez igazított is, vékony kellene, hogy legyen (és eltolt a PCI-E-hez közel elhelyezett cpu foglalat miatt). -
sb
veterán
válasz
Kornl23 #19222 üzenetére
Pista említette a TX3-at. Szerintem az elfér és elég lenne rá.
Hogy passzívan bírná-e az házfüggő (mint minden passzív hűtés), de aktívan se hangos. Nekem (feszcsökkentett, de kicsit tuningolt) i5-2500-on van fix 100rpm-re lecsavart, tehát majdnem hangtalan ventivel. Ez így kb. 100W TDP az i3 kb. 50W-jához képest.90 fokkal elforgatható, ha vízszintesen áll a borda akkor a PCI-E irányába nagyon vékony és felfelé talán passzívan is jobban szellőzik, ha a ház is megfelelő hozzá.
-
sb
veterán
válasz
#16939776 #19206 üzenetére
Pontosan nem tudom, mert még nincs meg a konfig. De ezért próbáltam előre tervezni.
A proci részét tudom, azt kimértem. Max 35W-ot kér Prime95 alatt (ez már a feszcsökkentett mérés). Ehhez tettem hozzá a több tesztben is látott 40-45W-os 7750-es fogyasztást. (a cpu is kevesebbet eszik játék alatt, mint prime95-ben, így lehet, hogy 70W-hoz lesz közelebb a fogyasztás).
A max is így jött ki, 50-55W körül láttam a 7750-et szintetikus tesztben. De volt, ahol 45W alatt írták furmarkkal is...Nincs sok kedvem tápot cserélni, de ha biztosra akarok menni akkor a kombinált terhelés miatt muszáj lesz egyébként is. Meg ha a valós terhelés csak 70W körül lesz ahhoz is jobb, ha nem a 96W-os táp jár 70% feletti terheléssel... melegedés és a hosszabb élettartam szempontjából is...
Lehet, hogy előtte azért ki fogom mérni, mert ez a 7750 még tényleg kérdéses több szempontból is:
- Ha pl. a 45W-os furmark tesztet nézem akkor a kombinált max is csak 80W lesz.
- Vagy a feszcsökkentést, ez is nyitott kérdés, mert írtam, hogy találkoztam már AMD kártyával ahol lefelé nem ment az állítás. Ha menne lehet, hogy -10W kapásból és máris 60W körül lesz a folyamatos terhelés és 80 alatt a max.
- Ha nem megy a feszcsökkentés még mindig ott van a PowerTune is, amivel épp le lehet húzni a TDP-t 11W-tal. Pont a kellő hatást érné el ez is.Szóval még így lehet tere a további fogyasztáscsökkentésnek is.
A táp ventire is kösz a választ. Igazából épp ez lett volna a kérdésem amit írtál. Hogy 1-2 percet mennyire bír ki biztonságosan. Én úgy gondoltam, hogy ez belefér, két dologra alapozva:
1. Nincs nagy terhelés indulásnál és azután sem, 550-es a táp, a cpu load max 120W, a kombinált load max 200W körül van. Tipikusan 50-160W között vesz fel a konfig, ezt az induló 3.5V után 4.5V körülire beállva, alig pár 100rpm-es venti fordulattal hűti. Tehát az látszik, hogy ilyen kis terhelésnél szinte nulla a táp hűtésigénye. Elég nagy az esélye, hogy nem fog felforrni 1-2 perc alatt.
2. A túlzottan kis hűtés is veszélyes lehet viszont, ha mondjuk hosszabb ideig nem indulna el a venti, de ezt meg megmértem, tényleg kb. 1-2 perc és eléri az induló feszt. Szóval talán ilyen veszély sincs. (Persze arra figyelve amit írsz: változhat az induló fesz is a ventinél.)
De én csak okoskodok, nincs sok közöm a tápokhoz úgyhogy jó volt egy szaki véleményét hallani megerősítésként. -
sb
veterán
Én még ezzel együtt sem vágom, mert a legtöbb tesztben, ahol külön mérik ott 40-45W körül alakul a normál fogyasztás (értsd játékok, nem stressz teszt) 7750-nél. 7770-nél pedig 70-75W körül. Szóval közel sincs a 75 ill. 100W limithez.
Hacsak a powertune limiten nem azt értik anandék, hogy ki lehet tolni +20(30)%-kal TDP limitet.
Ha a normál (0%) powertune limitként írják akkor viszont látni kellene, legalább furmark és egyéb tesztekben, hogy jóval 45/75W fölé megy a 7750/7770. Ezt viszont nem nagyon látom.7750-nél van még egy csavar, amit a múltkor kérdeztem is itt. Valami hivatalos, gyári v2 verzióról is találni infókat a neten, ami 800 helyett 900MHz és kitolták a TDP limitjét. De erről sincs sok infó. Egy cikket találtam ahol 75 vs 85W-ról írnak. Computerbase tesztben meg 55/?W-ról írnak.
Mercutio, a ph tesztben ez a komplett rendszer fogyasztása, gondolom Metro alatt a cpu is többet evett, azzal együtt +64W az idle-hez képest.
Storm4, kösz. Ez az egyik, amit néztem én is. Más 120W/150W külső kockát nem sokat látok. Egy olcsóbb van még ennél, amit ledekhez találtam. Nem tudom mennyire lehet stabil a kimenete.
HookR, kösz a Delles infókat is. Ezek szerint még jó lehet. Szimpatikus lenne, csak kicsit nehezebb beszerezni.
szerk: Egyébként ha megy akkor némi feszcsökkentéssel is megpróbálkoznék a 7750-en, mert jól bírják. Legalábbis a 7850-emnél ezt tapasztaltam. Az itteni topicja alapján sokan 1.2-1.25V körül hajtják a 7850/70-eket 1200-1250MHz-en. Az enyém is hasonló feszen bír 1250-et, de 1150-en meg pl. elég neki gyárilag elég alacsony 1.075V alapfesz is. Az már nincs 10% különbség se, a gyári 860-hoz képest viszont tetemes tuning, cserébe a közelében nincs a 130W-os TDP-kének. i5 mellett játékban kb. 160W körül fogyaszt az egész gép. A gond az, hogy valami miatt a feszcsökkentés nem megy a 7850-en, csak az emelés. Gyárilag 1.2V körüli gpu fesz meg elég sok ezeknek a kártyáknak szvsz. Bőven túl van lőve.
-
sb
veterán
Ennek még utánanézek, de fura, mert régi tesztekben és specekben egyértelműen a DDR5-ös változatra van 55W megadva. A több shaderrel és 20%-kal nagyobb órajellel rendelkező 7770 80W-os TDP-je is furcsa lenne 75W-os 7750-el.
Másrészt pedig a tesztekben szereplő fogyasztásmérésekből is inkább 40-50W közötti fogyasztás jött ki mindenhol. -
sb
veterán
válasz
#16939776 #19171 üzenetére
Ha már táp ill táphűtés a téma, akkor én is kérdeznék.
Van egy LR-1106 paneltápom, ami elvben 150W-os, tartósan 120W leadására képes. Mellette egy 96W-os Modecom külső kocka. Már írtam korábban, hogy a jelenlegi alulfeszelt A6-3620 helyett Pentium+7750 konfigot tervezek.
Az AMD idle 24W, load 60W körül van (konnektornál mérve), normál terhelésnél 30-40W. Cpu+gpu full load e felett lehet, de ez nem fordul elő teszten kívül. Ezt kényelmesen viszi, a 7750-es konfig viszont többet enne:
- A kombinált maximum valahol 85-90W környékén lehet majd (konnektornál). Bár normál esetben ez sem fordulna elő, de ez már határeset a külső kocka miatt.
- Tartós, pár órás 70-75W körüli terhelés is lenne. Ez 75-80% a tápnak.
- A esetek nagy részében idle vagy light load lenne továbbra is 25-35(40W) között.Határeset a dolog, a 75-80%-os terhelést sem érzem problémának pár órára, de azért talán erre már megnyugtatóbb lenne valami 120W körüli táp. A kombinált maximum sem fordul elő soha, de tervezni erre sem szeretnék/érdemes talán. Viszont túltervezni sem akarom feleslegesen. Vélemény?
120W-os kockát lehet emberi áron kapni itthon? A Dell-eken kívül (ami sajnos HookR tapasztalata szerint nem megy az LR-1106-os táppal) mik a megbízhatóbb típusok még?
Másik kérdés: Nem a topicba illik, de ha már szóba jött a venticsere, úgy látom ebben van tapasztalatod. Nagy gépben Antec 550-es táp. ADDA venti van benne, vettem szinte ugyanolyan karakterisztikájú Scythe ventit, de sajnos mint utóbb kiderült az induló fesz éppen nem elég. Az új kb. 4-4.5V-tól indul el, a táp viszont indulásnál kb. 3.5V-ról indít. Aztán felkúszik 4V-ra kb. 2 perc alatt, tehát ott már elindulna a Scythe is, de nem tudom ez belefér-e.
Esetleg valami ötlet ilyen extrém induló feszültségű ventire?
-
sb
veterán
Hát igen, ez szívás, de ha nincs benne, akkor nincs.
Én is néztem már másik 1155 Giga lapot és ott is foghíjas volt a lista. Ott volt benne G2x, de nem minden típus. Szerintem tipikus esete annak, hogy belesz*rnak a támogatásba. Nem hiszem, hogy ha egyik megy akkor a másikat nem tudja kezelni.szerk: Most nézem, hogy a tiédnél is szerepel a G2100T. Szerintem csont ua. a proci kb.
-
sb
veterán
válasz
Mercutio_ #19000 üzenetére
Én semmit nem éreztem sata2 vs sata3 váltással.
Se lassú, se gyors gépen (i5, G2020, mobil i3) pedig volt Agility3, 830, 840 Evo.Engem is érdekelne miben nyilvánult meg a dolog a teljesen egyértelmű szekvenciális másoláson kívül.
Még ha gyorsítja is a 4k read-et is (fura, mert az nincs a sata2 határán) akkor sem hiszem, hogy érezni lehet mondjuk 30 helyett 40-50MB/s-et. -
sb
veterán
válasz
Pista0001 #18974 üzenetére
A táp burkolata szerintem nem elég hozzá, ha megvágja az ember. (Én csak egy keretet képzeltem el a szellőzés miatt.)
A mostani házban van egy saját "plexi" HDD tartóm, de az gyakorlatilag csak 4 láb, állónak jó egyedül. Rögzítve sincs rendesen a házhoz. Vékony fémlemez is van már a köv. verzióhoz, de az is csak álló lesz 3db HDD-vel. Alapvetően a ház aljába jó a Coolcube-ba csak néztem ezt az E-D3-at és ott a viszonylag fentre rakott oldallapi szellőzés miatt gondoltam, hogy jobb helye lenne a táp helyén a HDD-knek.
iwu: Az a gond, hogy ahhoz kell egy másik ház is amit szét lehet kaszabolni. (Plussz ahhoz nem is értek.
)
A CM 590-emben van egy ilyen, ami kivehető, gumis és venti is mehet rá. Kár, hogy "elvastagították" az 5.25-ös kompatibilitás miatt az oldalát. -
sb
veterán
Hülye kérdés, de hátha...
Nem létezik olyan ATX táp helyére rakható "fémkeret", amibe 2x3.5 HDD-t lehet rögzíteni? -
sb
veterán
Asszem megvan a Coolcube utódja HTPC-nek.
Ami hiányzott belőle:
- A tetőn lévő szellőző, hogy ne kelljen viszonylag agresszív házhűtés a bemelegedő ház miatt.
- A HDD állvány több 3.5-ös HDD-nek. Bár ez utóbbit meg eszkábáltam már utólag.A Coolcube meg igazából a családi netezős gép helyére lenne jó és akkor belemehetne a tervezett 7750 is simán. A paneltáp maradna, így a procira meg felférne a Ninja Mini (vagy akár nagyobb hűtő is) hátrafelé fujó ventivel, így kiszellőztetné a házat is.
Új hozzászólás Aktív témák
- MSI Meg X399 Creation alaplap AMD Ryzen Threadripper 2920X processzorral, 32GB memóriával eladó!
- Csere-Beszámítás! Corsair Dominator Platinum 2x32GB (64GB) Kit 5200MHZ DDR5
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16GB) Kingston FURY Beast RGB 6000MHz DDR5 CL30 memória 27% 3 év garancia
- Asus ROG Strix Z790-I GAMING WIFI
- Kingston FURY Beast 64GB (2x32GB) DDR4 3200MHz KF432C16BB/32
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Kompakt, megbízható és szuperolcsó Dell Latitude 3180!
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest