- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: SATA to SAS adapter
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Argos: Szeretem az ecetfát
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rxmiss
tag
válasz
PROTRON #59907 üzenetére
egy overclock.net topik alapjan enhance es cwt beles par tapjuk, az jo jel. de igen, a konkret tipus lenne erdekes ahhoz h tutira menj.
-
válasz
PROTRON #59902 üzenetére
Nem, ennek pont az a lényege, hogy nem futó / élő partíciókat, vagy lemezeket tudsz klónozni vele.
"De akkor a jelszóval védett tartalmakat hogyan fogja áttenni?"
Hát, azt fogalmam sincs. De csak a fájl van jelszóval védve, akkor attól még átmásolhatja, vagy rossz a logikám? -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #59884 üzenetére
Nyilván spéci igányekre spéci gépek kellenek, de a 10 évet nem értem. Szerszámból, asztalvól veszünk 10 évre, székből, mikróból, kávéfőzőből 5 évre, számítógépből 3 évre, mert hogy már az elején is azért vesszük azt, amit mert az akkor és ott pont megfelel, max 10%-kal megfejelve, ami 3 év múlva már kevés lesz.
Nem vagyunk egyformák, én magamnak dolgozom, nincs és nem is lesz főnököm, és az ilyesmin, meg úgy általában véve semmin se spórolok.
Másnak is ezt ajánlanám, ha mér el tudja számolni, és az eredményes munkavégzéshez nem csak hogy kell, de még gyorsabbá is teheti, szóval ez inkább csak nálatok példa, de összességében inkább rossz példa, amit mutogatni meg felemlegetni lehet, követni viszont nem szabad!A rossz példára meg még véleményt se szabad alapozni, mert attól még nem lesz egyetemes tény a 10 évre tervezett gépásárlás, hogy nálatok így megy.
Nem irigyellek, nem lehet egyszerű.. Mostmár érte, mitől van benned ekkora tüske, mikor erről beszélünk!
-
gurabli
őstag
válasz
PROTRON #59856 üzenetére
A PCIe tényleg lehet sajna hiány. Nekem szerencsére most nem az, de egy jó RAID vezérlő mindig jól jöhet - igaz a régebbi N és J sorozat csak 2x, de igazából az sem hatalmas gond.
A 6500T teljesen jó amúgy. Lényeges különbség a GPU-ban van, a többi szinte azonos, mint a 7. gen. Pont ez a csavar, hogy a 6-7. gen mindenre jó ma is és árban egy jobb családi pizza. Az Intel nagyot alkotott vele.
Ha komolyabb kell, akkor úgyis szerver, ECC RAM, 10GB LAN, meg pl. btfs fájlrendszer, nem ext4. És dual UPS, klimatizált szoba... -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #59855 üzenetére
Péntek este van, most jöttem be, 5 hét állás után megmakkant az egyik kocsi, a kis transit connectemben cseréltem a héten 4 zsírúj gyári injektort, üzemanyagszűrőt, nem jön a gázolaj, kézi pumpával sem indul meg, műszer szerint is max 3 bar a nyomás, tekertettem, de nem nagyon tetszett, amit az akksi bírt, így kapott egy új akksit, eredményt nem hozott a tekertetés, ekkor nekifogtam kiszedni a nagynyomásúból a nyomásszabályzó szelepet, alsó csavar simán kijött alulról, de a felsőért szét kellett bontanom a szívócsonkot, pillangószelep- házat, konzolt, és még így se sikerült, mivel a felső csavart elnyalta a torx kulcs, mert csak ferdén mehetett bele, Igáig próbáltam a 25-ös helyett a 30-ast beleverni, nem ment, a peremét megütni, de túl kemény, a törtcsaavar- kiszedő szettemet 5-6 éve vettem, sose kellett, így nem tudom hol van, felforgattam érte az egész házat, mindkét kezem nyakig olajos, féktisztítós, de a készlet nincs meg.
Ha kevésbé lenne hihető:Ahogy ezt is én csinálom, úgy sokminden mást is én csinálok itt, és igyekszem jól csinálni. Ennek ellenére még mindig nem vagyok fáradt, ez nekem csak hobbi, kellemes idő volt ezzel bíbelődni.
Pont úgy, ahogy nem esik nehezemre megírni, hogy azonos képességekkel rendelkező mini pc lényegesen olcsóbbam megvehető ma a piacon, a 60%-os árral nem lőttem mellé, egy gigabyte brix és társai 47K-tól indulnak, értelemszerűen felfelé annyival több, amennyivel egy itx lapos konfig és a proci is többe fog kerülni, szóval a teljesítmény azonossága esetén a 60%-os ár teljesen reális. A fentebb írt móka, hogy van a fiókban egy tarcsiban szintén halálosan komoly, ha én megengedhetem, hogy nekem legyen itthon, egy cégnél még szoros költségvetéssel sem lehet gond.
Nézd, nem néztünk konkrét hardverigényt, árakat, tehát elméletileg megvan az 1%-os esélye, hogy nálatok borul a papírforma, de egy ideje nézegetem ezeket a cuccokat, erősen fontolgatom, hogy a nas után az itthoni gépeket is cserélem, mert ugyan szép, meg villog, de valójában felesleges, szóval nem csak hogy sok dolognak utánanéztem, de pár hónapnyi összehasonlítgatás, számolgatás is mögöttem van már.
Persze beszélgethetünk róla, én nem támadésként írtam, pusztán az elmúlt hónapok alatt kialakult nézőpontom alapján. Ha nálam működik két géppel, nálatok miért ne működne 3-5-10 géppel?
Szerintem ne a 130K-s mini gép árából indulj ki, mert ugyanaz lesz sokkal olcsóbban is. Nem tudom, ez konkrétan micsoda, de ennyiért ezekből a mini gépekből már elég komolyakat lehet kapni. Szerintem 3 gépnél kijön a negyedik ára is, aminél a tarcsi gép gyakorlatilag semmibe se kerül.
Oké, értem én, itx, nade mi értelme az itx vonalnak egyáltalán, ha matx lapokban is gondolkodsz. Akkor már az itx és a barebone vonalat se kellett volna felhozni, mert ezek szerint sem az esztétika, sem a méret nem akadály. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #59847 üzenetére
Ahol egy cég a papír két felére felírja, hogy 5 gép minipc és itx vonalon mennyi, és melyik miért jó, végül a mini pc-k 60%-os beszerárával kalkulálva nem a minipc-t választja, hanem a 100K-s itx gépet, és azzal indokolja, hogy azt lehet szerelni, ott valami nagyon nincs rendben..
Egy ilyen gép kihordási ideje még irodai környezetben is max 5 év, de 3 éven túl egyébként is értelmetlen megtartani, mert leírta nullára, használtként értékesíti, az újat megveszi, teljes mértékben elszámolja, tiszta ügy.
Egyébként is, 5 gépnél 300K helyett kifizet 500K-t, de nem engedheti meg, hogy az 5 kisgép mellé vesz egy 6.- at, amivel még mindig csak 360K-nál jár, és nem csak hogy kevesebből megoldotta, de a melósnak max 1 órája esik ki, mivel a zsírúj gépet csak kiveszi a fiókból, átteszi az ssd-t, bootol, és megy minden tovább. Ha bonyolódik, mert az ssd a kakukk, előveszi a kisgépet, kiveszi belőle az ssd-t, ráhúzza a mentett rendszert 15 perc alatt, bedugja, és a melós visszaülhet a dolgát csinálni a saját gépéhez...Ha az itx-nél lap, táp, cpu, bármi megunja, és nincs a fiókban a cseralkatrész, ugyanúgy vár a melós, és megy a levesbe a napja.
Szóval ha ez valahol így megy, ott vagy a főnök nincs képben a dolgokkal, vagy a rendszergazdára hallgat, és a rendszergazda nem látja át a dolgokat. -
gurabli
őstag
válasz
PROTRON #59847 üzenetére
Az egyik ez: Asus H110T
A másik pedig Asus Q170T
A H110T tökéletes irodai munkára (de akár komolyabb munkára is), 6. és 7. gen Intel megy mindkettőbe. Nagyon ritka az, hogy egy átlagos irodai gépnek ne lenne elég pl. egy I5-7500T, 256GB/512GB SSD (m2 vagy 2,5", sata is bőven elég), 2x4GB RAM.
A Q170T pedig 4 db SATA3 porttal + m2 SATA/PCIe van, kitűnő lap linux szerverre. Nálam 3x10TB HGST DC HC510 + 4TB WD RED megy majd benne, a rendszer pedig m2 512GB SATA SSD. Intel gigabit LAN (van dual LAN mindkettőn, a második Realtek). És egy I5-7500T, ami Plex alatt tökéletes hardveres átkódolásnál (QSync vagy VAAPI). Tápnak egy Dell vagy HP notebook táp, 19V 160W (legyen tartalék).
És ha azt nézed, már egy 7. gen i7 is 30-40e Ft körül van, ha nagyon kellene az erő. Mondjuk felesleges, ezekbe szerintem nem ilyen CPU való.
A gond, hogy nehéz ilyen lapokat szerezni. Ha találsz is, sokszor jól megkérik az árát.És mindem könnyedén szerelhető. Akár hatalmas szerver házba is teheted. Nincs megkötés szoftverben, mint NAS alatt. Egy alap linux server + Docker és/vagy Proxmox.
-
gurabli
őstag
válasz
PROTRON #59845 üzenetére
Nem, a H110T-be NVMe (PCIe) is megy, így kicsit könnyebb a helyzet. Sajna méretben 2242 és 2260 fér el benne, a 2280-as nem. De szerencsére van 512GB Samsung Pm991a NVMe teljesen korrekt áron (13e az új). Már úton felém
A Q170T-be viszont 2280-is jó, de oda tudatos választás volt a SATA SSD, mert kevésbé melegszik és linux szerver funkciókra még a WD Green m2 SATA ssd is overkill. -
gurabli
őstag
válasz
PROTRON #59824 üzenetére
Végül sikerült egy H110T-t szerezni, elfogadható áron. Illetve itt a Q170T is (az a kis szerver lesz itthon).
A H110T-be berakom az i5-6500T procit, kiváló irodai mini konfig lesz belőle. A Thin ITX projektet elengedtem, pedig egy Thermaltake Engine 17 1U hűtő is lett volna hozzá (amit most inkább eladok, meghirdettem itt a hahu-n, kár érte, hogy a fiókban porosodjon). -
válasz
PROTRON #59830 üzenetére
"Tudom "elavult csipset, de pont l..sz..om.
"
Irodai pc-nek kb. majdnem mindegy, nem kell nekik erőmű, ha csak ilyen Office, SAP meg levelezés megy. Szerintem ami érdekes lehet, hogy olyan lap menjen bele, ami a Win 11-et támogatja, gondolom Ti sem Linuxot használtok a cégnél, bár vannak ma már kivételek.
"Ami zavar hogy a a fenti mATX 560-on nincs semmilyen USB "C" port lehetőség, ami azért így 2023-ban már fura, lehet végül még is egy drágább, alig kapható, 61k-s B660mitx/ax alaplap lesz és akkor nincs méretproblem...de továbbra sem 100k.
De ez is csak 1 helyen írja árlistában, nem biztos hogy tényleg megvan... :@"
Ahhoz képest, amióta van már USB C, szerintem nem annyira általános interfész még mindig az USB A-hoz képest. -
válasz
PROTRON #59827 üzenetére
Ebbe mATX nem fér el, de igazából minek mATX? Feltételezem azért, mert olcsóbb, mint az ITX. Irodába nekünk a brand gépekben van egy SSD meg egy iGPU oszt jóvan. Minden lényeges adatot a belső szerveren tárolunk, az SSD-nek is elég egy 120-as, még sok is.
Amúgy nem lenne rossz kis ház, viszon az USB 3-at nem tudom bekötni... egyszerűen nem fér el a kábel, derékszögben meg nem akarom megtörni. Majd csinálok képet. -
rxmiss
tag
válasz
PROTRON #59713 üzenetére
tudom h osszekothetok a 250-esek, de ennel a lapnal nem mesz vele tul sokra
hiszen csak egy 12V-os agat hasznal. akkor mukodhetne, ha a masik 12V-os alaplapi csatit is lehetne egyszerre hasznalni, de ilyet meg nem talaltam. es a ket 250-es igazibol nem foglal kevesebb helyet, csak talan konnyebb elrendezgetni es nagyobb a holeado felulete. mindegy, most 180W-ra allitottam a cTDP-t es igy max 220W-ot eszik falbol.
ha igy teszem be, akkor eleg nagy feluleten erintkezhet a hazzal. cserebe a procihuto rafujna a meleget, ha nem tennek ele lamellakat h felfele menjen. de a vrm bordainak igy is kene valami. eredetileg az IO panel feloli odalra szerettem volna fektetve, de a pcie kartyatol ugy latszik eppcsak nem fer el. azert meg nezegetem.
-
-
válasz
PROTRON #59697 üzenetére
"Azért jobb 90 fok alatt tartani, mert asszem exponenciális függvény szerint csökken a hőmérséklet emelkedéssel az élettartam. "
Ezt én is így olvastam és, ha még nem láttad volna ezt, akkor most mutatom.
De nem, hogy 90 fok alatt, hanem jó az 60 fok alatt is, ami szerintem aktív hűtéssel simán megoldható. A C6 temperature egy primer kondenzátorhoz tartozik, a C23 pedig egy szekunder oldalihoz. Forrás: [link]
-
-
rxmiss
tag
válasz
PROTRON #59665 üzenetére
jo duma
ha megnezed, nem hagyomanyos atx tapot eszik:
az atalakito csak a powergood-hoz kell, hivatalos tartozek a dobozban. egyebkent a 8pines atx 12V kell neki. meg lehet direktben is kuldeni sima 12V-rol.
ubuntu felment ra, falbol ~100W kornyeken evett kozben muszer szerint. amikor teljesen idle, akkor 45-47W, a procimagok 1.5GHz-en hekiznek. (ebbol a szempontbol az uj Genoak meg ugyesebbek, azok sokkal lejjebb engedik az orajelet.) stress-ng-vel 240-250W falbol. ezert kell korlatozni a cTDP-t h ne sussem meg a hdplex gan 250W-ost, ami terv szerint etetni fogja. -
rxmiss
tag
válasz
PROTRON #59647 üzenetére
sot, az nh-u9 tr4-sp3 is felejtos, pedig igeretes
-
rxmiss
tag
válasz
PROTRON #59640 üzenetére
kb igen.
egy dynatron T17 az elso jelolt. 2U magas, epp befer ebbe a hazba. csak levegot nem kap...
ki lesz hasznalva a proci, egy epyc 7642 lesz benne, 180-200W-ra korlatozva. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #59568 üzenetére
Szerintem nem fizettem érte sokat, igaz nézhetjük úgy is, hogy van kisebb kocka olcsóbban, de ez a cpu, ennyi ram és ssd mellett nincs olcsóbban, sőt, jóval, akár 1.5x drágábban is van minisforum és beelink gyártmányokból, nekem viszont kellet a 3.5" hdd slot, merthogy ugye nas lett belőle. Asztali gépnek, a belső hálón egy meglévő nassal nyilván nem ezt vettem volna én sem, viszont a kis kockákban fele ekora hűtés lehet ugyanennek a procinak, szóval vagy hűvös, vagy zajos. Ez még itt van a fülemtől 80-90 centire, proci 40°C-on, és nincs hangja.
De a vga miatt annak, aki néha játszana, ezt a cpu-t érdemes venni, normál felhasználásra is combos kis cucc ez, az asztali gépemben a lap volt majdnem ennyi, a proci 1.5X ennyi, a két gép fogyasztását meg ne is próbáljuk összehasonlítani... -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #59506 üzenetére
Én nem lakatfogóztam, sima okos hoszabbítóval mértem, úgysem az egzakt szám lellet,t hanem az, hogy valamelyik táp elviszi-e a 15W-os fogyit 5W-tal valamerre, mert van egy alap fogyasztása, rosszab hatásfoka, bármi ami befolyásolja a dolgokat.
Ez az az érték, amit még talán érdemes számolgatni, mert egy gomb fagyi ára is kijön belőle évente, a többi már macerás, inkább dolgozok 10 másodpercet, és megkeresem az áramszámla 5x-ösét. -
válasz
PROTRON #59506 üzenetére
Meglesem a szűrőt.
Kb. évente egyszer tévedek az Ipon oldalára.
A Crypto Vesa szép ház nagyon,
azt én is néztem, egy dolog nem tetszik benne, hogy a Chieftec olcsóbb házaihoz képest szerintem nem elég perforáltak a ház oldallapjai, integrált alaplaphoz csak jobb lenne a jobb szellőzés.Mondjuk ezek az integrált lapok is 10W körül csipegetnek, az kb. semmi, nem nagyon kéne melegedniük. -
Pista0001
addikt
válasz
PROTRON #59506 üzenetére
Hát ja, sosem a képeket kell nézni, hanem a "címet" meg a leírást. De tény, hogy létezik mindkettő. Nekem úgy rémlik, a 85-ös van 25 körül, a 120-as inkább 30 vagy afelett. Mondjuk én inkább a 03-at nézem, a 01 nekem vállalhatatlan.
A 120-as 03 már 40e környéke sokszor, de minimum 35.
Rowon: Az Lc-power LC-1540mi és 1550mi ugyanez a ház, csak a magasabb tetővel (Chieftechez külön kapható kb 3500 forintért, valamint gyárilag szerelve IX-04 néven volt), a 40-es slim odd nélküli előlappal, az 50-es odd-s előlappal. 1550 van 17-18e forint körül, 1 USB (asszem 3-as) van az elején.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #58730 üzenetére
Hát igen, száraz technikai adatokkal nehéz egy gépet eladni, a fizetőképes kereslet kis %-ának elég néhány paraméter, viszont a nagy többség ilyen "adatokból" ért...
Ára 110K 16GB Ddr4 notirammal és 512-es SSD-vel, és mivel két m.2 nvme SSD foglalat van, a két hdd foglalat mellett, arra leszek kíváncsi, megy-e majd a read- write ssd cache, mert az igazán tuti lenne, de ha nem, akkor se lesz baj, a venti meg minden másban, gondolom ebben is a piacról választott, szabvány méretű darab, ami cserélhető.
Vasárnap rendelem, hogy hétfő reggel már náluk legyen a rendelés, utána majd mesélek, milyen... -
HookR
addikt
válasz
PROTRON #58675 üzenetére
"Ellenben mivel ezen is van kimeneti csati, akkor úgy kell értelmezni, hogy 2,5" SSD-ket / HDD-ket / ODD-ket innen lehetne ellátni táppal?"
Szerintem továbbra is van tápvezeték a meghajtók számára, és ez a megoldás inkább csak a vastag 24 pin-es ATX kanócot hivatott kiváltani az egyszerűbb kábelrendezés érdekében (és az ATX12VO kompatibilitást megvalósítani). De ez csak az én értelmezésem, majd kiderül. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #58544 üzenetére
Nem lehet mindig munkaórában számolni, eleget dolgoztunk a héten is, de ami nem autóalkatrész, az nekem nem munka, pláne ha nem "munkaidőben" történik.
Akkor csütörtökön, mikor délben elmentem bevásárolni, meg feltöltettem a grill gázpalackját, az is munka?
Már csütörtökön este is kerestem a megoldást, de az este 10-től hajnali 1-ig volt, az olvasgatást hozzá se adtam csak max felesben, most meg szombat volt, szóval nem munkaidő, ráadásul ez nekem hobbi, kikapcsolódás, szívesen mókolok vele, pláne, hogy kint 3 napja szakad az eső.
Cserébe apróságokkal, de minden probléma előrébb jutott, eltelt vagy 20 perc a node 304 bekapcs gombjával, újra forrasztottam és ragasztottam az előlapi usb-jét, mert ez nem erőssége, láttam már jobb megoldásokat, viszont így nem jutott idő a hét végére tervezett raid teszthez, pedig eskü, össze akartam rakni egy soklemezes próba nast itt az asztalon, hogy tudjam, mégis mi a poén benne, csak aztán másképp alakultak a dolgok... -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #58542 üzenetére
Melyik gazdasági eszköz?
Definiáld kérlek a kifejezés jelentését, mert sem tevékenységre, sem tárgyi eszközre nem tudom behelyettesíteni semmire!
Itt csak egy speedtesp script lett lefuttatva, aminek a hatására nem 3600-on pörög a proci, hanem terhelés függvényében 800-2200-3600-on, azaz nyertem évi 1500ft áramot, vagyis annak az árát. De az ilyen tevékenységet nem abban mérjük, amire te gondolsz, tanulás, sikerélmény, hogy működik, és egy ilyen frankó esős szombatot jól eltöltöttem.
Egy 100-200 ezer forintos eszköz jellemzően egyetlen délelőtt megtérül, a rá szánt idő szintén, hiszen ez egyszeri beruházás plusz beszerelés, onnantól nincs vele gondom, az ára elszámolható, azonnal levonható. -
HUN_Sector
őstag
válasz
PROTRON #58539 üzenetére
Alulról szív, megy be a házba. Na de most kiszedtem a modulárist, betettem a normál kábeles fsp-t, szégyen hogy ezzel jobb a kábelmenedzsment
Nyomatok rá egy stressztesztet (cyberpunk) hogy lássam, van e kattogás az aio ventijénél. Bár az előbb azt kicseréltem, és akkor lett egyértelmű a táepgység hiba. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #58477 üzenetére
Arra, hogy:
Csak 1db cpu fan van, vagy van másik pl sys fan header is? esetleg arra átkötni úgy, hogy a sense-t visszavezetékezni a cpuhoz hogy kapjon jelet (van olyan mobo ami lekapcsol ha nem érzékel CPU fan fordulatszámot).
Tehát ha több sysfan venti van, van megoldás. Van itt egy 5 ventis kábelem amúgy, még nem kellett semmire, de sose tudni, mikor lesz jó, egy vége egy fan aljzatra, másik vége egy sata csatira, másik 5 vége pedig akár 5 ventire, azaz ugyanaz megy arctic venti nélkül is, le tudsz egyszerre szabályozni több ventit. És a dolog kulcsa azt egyszerre szabályzás, amellett, hogy nem kell a lapon 8 venti aljzat legyen... Vagyis nem venivezérlő kell, hanem vagy ilyen kábel, vagy arctic venti, ami lepasszolja a következő ventinek a jelet.
Egyébként most nem tudom, hogy volt régebben, de biztos, hogy ilyesmi gondom sose volt, a Chieftec fi03b házat használtuk már 3 éve és vagy a 3. lap- proci kombóval rendben ment benne mindegyik, a leszabályzás 6-8-900-as fordulatra mindig, minden gond nélkül ment, márpedig az nem az alja fordulat volt... Asrock H110M-itx lapom it itt vár még szegény, de annak se emlékszem, hogy ne engedte volna 50% alá... Milyen lap ez? -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #58475 üzenetére
Az Arctic ventijei, amiket én használok, Egy plusz csatival vannak ellátva, ahol a pwm jelet tudod megosztani több venti között, tehát egyetlen alaplapi venti tüskesorra rádugod az első ventit, és a következőt már ennek a csatijára dugod, majd megint van egy üres hely, így gondolom 10-12 ventit is el tudsz vezérelni egyetlenegy alaplapi csatiról.. Ráadásul ritkán van olyan kivétel, hogy mindent külön kellene szabályozni, a sok csati, meg a külön álligatás sokszor értelmetlen, mert vagy egymás mellett lévő, vagy egymással szemben lévő ventiket kell külön álligatni, holott egy beállítás is tökéletes nekik.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #58400 üzenetére
Mert másik cég nincs ilyen, ugye? Se az apple, se a foxconn, se mások nem így csinálják..
De mint írtam, ez nem a minőségen spórolás, elektronikai termékek, pláne a pc dolgok simán tudnak 15 éveket.Tegyük ezt félre, ne redukáljuk le elektronikára, gondolkodjuk komplett cégben, és gondolkodjunk abban, hogy egy részvénytársaságnál meg kell felelni a részvényesek érdekének is, azaz a lehető legkevesebb kiadással a lehető legnagyobb bevételt kell elérni, és a lehető legkevesebb kiadásba beletartozik az alapanyag- beszerzés, a gyártási- üzemeltetési költség, és igen, a bérek, valamint az adófizetés leszorítása is a minimumra.
Gondolom az mindenki számára egyértelmű, hogy a kapitalizmusban a fejlődés, sőt, az igazi világméretű céggé váláshoz vezető út bizony nem szociális érzékenységgel, és másoknál magasabb bér kifizetésével párosul, igazán jó példák vannak pl az autóiparban, amiben én jobban otthon vagyok, érdemes utánaolvasni, mit is hogy látott, csinált a Ford tulajdonosa Henry Ford, vagy a kínai Fuyao autóüveggyártó, aki régi, bezárt Detroiti üzemeket vett meg a GM-től, hogy az ott dolgozó amerikaiakat teljesen más munkarend és munkamorál alapján, teljesen más fizetés mellett alkalmazza, utóbbiról film is készült, elég sok tanulsággal jár, a címe az ameriki gyáregység, american factory, sok szélvédő érkezik tőlük, odakint bmw mercedes, gm és sok más gyártó gyári beszállítói. Van még érdekes sztori, a Ford Pinto nevű régi autó arról volt híres, hogy az utolérős balesetek már egy kis kocc után is az autó szinte azonnali leégéssel végződtek, ami miatt még nem lenne különleges, amiatt el fel lett kapva, az az a momentum volt, hogy a Ford kiszámolta, a halálesetek miatt kifizetett kártérítések még mindig kevesebbe fognak kerülni, mint az áttervezés, szóval maradt a rossz konstrukció és a kártérítések kifizetése, volt még Ford Explorer balhé olcsó gumik beszerzése miatt, ahol szintén emiatt haltak meg egy csomóan, a gumi komplett futófelületének leválása felboruláshoz vezetett, de ott volt a takata légszák botrány, és még hosszasan lehetne sorolni.
Ismerek olyan nem publikus sztorit is, hogy a vw amarokot elkezdték gyártani Argentínában, a VW a ZF gyártól szerezte be az automata váltókat, de 3 körön keresztül fufották, hogy mit lehetne az eredeti verzióhoz gyengíteni, csak hogy olcsóbb lehessen. Miután az autó piacra került, sorra mentek tönkre a váltók, majd a vw gariban cserélte ezeket, és végül 10 ezer db váltot hoztak az egri ZF gyárba, hogy szedjék szét mindet, és azt, ami fő tönkremeneteli ok, javítsák, de nagyon szoros költségvetés mellett. 1-2 dodó? annyiért egy autógyár vezetőjét lapátra teszik, és nem kapja meg az éves bónuszt, szóval hidd el, hogy ennél kevesebbért is simán aláírnak bármit, évi 500 ezer darab autónál autónként egyetlenegy 2 dolláros tétel az már egymillió dolcsi megtakarítás!
Szóval az élet bármely más pontján lehet rossz minőséggel találkozni, és ez még csak nem is árfüggő . -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #58360 üzenetére
Ez még meg is történhetne, de egyrészt a GLs Bólyon vette fel a csomagot, azaz ez fixen náluk volt, amit erősít az is, hogy az eredeti phanteks-es ragaszószalagon már egy merlines ragszalag volt, amivel még nem is lenne baj, 2 napja még volt egy akciós ajándék venti is mellé, viszont a rendelés után a cégtől xy felhívta az asszonyt, hogy a venti nincs készleten, pár nap múlva lesz csak, hog ymi legyen? Én meg mondtam, hogy elég jól el vagyok látva ventivel (újból van kb 25 többféle méretben, alig használtból kb 50, használtból is vagy 30-40 legalább) szóval rakjon bele valamilyet, aztán majd örülünk neki. Erre jött egy Alpenhöfn wing boost 3 1200mm-es RGB venti, ami 8K alatt sehol sincs... Utána jött a következő probléma, hogy ugyan csomagautomatába kértem, de ez a méret már nem fért volna be az automatába, így akkor legyen az is, jöjjön házhoz, mehetett volna simán, de erre megérkezett egy másik ház...
De hangsúlyozom, aki nem dolgozik, nem követ el hibát, ilyesmi bárkivel előfordulhat, és én abszolút a jóhiszeműséget és a véletlent feltételezem!
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #58358 üzenetére
Az egyszerű elcserélésen túl én is gondolkodtam, hogy működhet így a dolog, felvet a sztori néhány kérdést:
Technikailag elég nehéz megoldani, hogy beérkezik hozzájuk a rendelés alapján egy BK02 végű cikkszámos termék, bevételezik, majd 1 perc múlva, 1 nap múlva kiszámlázzák ugyanazt, de egy másik dobozt fognak meg, és azt küldik el helyette, akkor hol a jó doboz? Miért nincs a jó cikkszámos termék a raktáron! Hova lett?
Ezen továbbmenve az érmének van másik oldala is:
Hogy tudta levenni a raktárról, hogy tudta kiszámlázni, ha fizikálisan nincs ott, azaz a bevett mennyiségek már ki lettek adva? Ha nem lettek kiadva, hogy stimmel a raktárkészlet? Ami nincs, azt elég nehéz eladni, nem tudom, hogy csinálják... -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #58352 üzenetére
Azt mondta, egy nap és nála van, nekem pedig ki van állítva a számla a BK02 végű, jó temrékről, szóval majd meglátjuk... Mondjuk másokhoz képest megvolt az a 25% árelőny, ezért is esett rájuk a választás, 2 nap múlva már okosabb leszek. Mondjuk nem az a + 6-8 ezer ver földhöz...
Egyébként kíváncsi leszek, mi a vége, mert én is kereskedelemmel foglalkozom, nekem ilyen esetekben néhány gáláns gesztus mindig belefér, és a nagy kalapban a nagyon sok plusszos üzlet mellett elfér pár nullás, vagy enyhén mínuszos kör...
-
Qkackca
őstag
válasz
PROTRON #58295 üzenetére
Az megy tönkre ami nem bírja.
De ha minden igaz akkor a pcie busz-on lévő dolgok (nem a nagy fogyasztók mint pl a vga), m2 nvme, talán a ram, talán a perifériákat vezérlő dolgok.
Majd jönnek az elektromos szakik, pontosítanak, remélem.
Amúgy nem 10% a tolerancia, csak 5? -
HookR
addikt
válasz
PROTRON #58283 üzenetére
A Jonsbo D31 STD Screen / Mesh Screen házakba épített kijelzőről írtam, aminek nem olvastad el a leírását.
Nem alternatívát javasoltam. -
HookR
addikt
válasz
PROTRON #58279 üzenetére
HDMI-n csatlakoztatott második kijelző 1280x800-as felbontással. Azt jelenítesz meg rajta, amit akarsz. A háttereket a képeken a Wallpaper Engine váltogatja, a monitorozó program pedig az AIDA64, amihez a Jonsbo biztosít néhány SensorPanel skin-t, de innen is tölthetsz le sok félét: forum.aida64.com
Illetve készíthetsz magad is, ha érzed az elhivatottságot.Nem tudom, hogy Windowsban lehet-e kijelzőnként állítani alvó állapotot.
Amúgy pár hozzászólással feljebb Grave_444 linkelte, hogy beköltözött egy kijelző nélküli változatba....elkéstem. -
HookR
addikt
válasz
PROTRON #58246 üzenetére
"Az 5 literes házikó nagyon bejön, már csak rtx 4xxx kártyát kéne beledarálnia valamelyik gyártónak."
Bepattintasz egy ilyet: PNY NVIDIA RTX 4000 SFF Ada Generation
Aztán öröm és bódottág...... a jelzáloghitel törlesztésének végeztével.
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
PROTRON #58246 üzenetére
Valszeg nincs, inkább arról van szó, hogy mutatja a kép, hogy lehet beépített tápos és csak picoPSU-s is. (Valszeg eredetileg taobao-s a cucc és lehet ott lenne opció táphoz bele.)
Ezek az lzmodok nagyon jól néznek ki (pl. egy másik redditről), csak hát az áruk...
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #58231 üzenetére
Hááát, abból élek 20 éve, hogy egy csomó dolgot én importálok, még olyat is, amit másoknak nem hogy lehetőségük sincs, de meg se találnak, olyan cucc is van, amit a MOL nak szállítok be, mert ők se tudják beszerezni, szóval elvileg nem lesz ez se nagy feladat, de értettem, köszönöm!
Grave_444 déli, és a nyugati csücske.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #58228 üzenetére
Ez jó, viszont ez itt nem az árról, és nem az ár- értékről szól, amikor kell valami, akkor azonnal kell, és az ár kevésbé számít, ilyesmikre általában péntektől vasárnapig van idő, közben meló van, tehát ha kell valami, annak ide kell érnie péntekig.
Pont a négy ventim példa erre, több helyen szerettem volna a 120-asból a 3 darabos szettet, meg egy 140-est mellé rendelni, mert pénteken Pesten volt dolgom, alzától bluechipig mindenki ígérte, hogy lenne, de csak az egyik, a másik bizonytalan, azaz két helyre kellett volna mennem, végül az ipon volt a befutó, mindkettőt tudták szállítani, és a 14:30-as határidőhöz képest már 11 órakor jött az sms, hogy átvehető, pont akkor indultam a Soroksári útról a Váci útra, csak beléptem, átvettem, ott se voltam, de hogy most máshol lett volna 5 forinttal olcsóbb, vagy akár 10-zel is, nem tudom.Pont ezért költöztem el Szegedről, egy marha nagy város annak minden hátrányával, ahol az 5 km-re lévő postára a legjobb időm délután 5 után a nagy forgalomban, tele lámpákkal, autókkal, 8 perc volt odaérni, reálisan parkolással 15, viszont soha semmi nem volt kapható azonnal, polcról, ami mégis volt az legalább jó drága volt, itt a Balaton mellett meg egy 450 fős kis faluban lakom, ahol ugyanúgy nincs semmi, sajnos még a 110m-re lévő posta is bezárt, viszont 3.5km-re van a következő, oda 5 perc alatt kényelmesen odaérek, rendelni meg ugyanúgy tudok bármit a világ bármely pontjáról, egyedül a ups-nél vagyunk remote area, ahol +1 nap a kiszállítás..
Szóval nekem tervezni kell az ilyesmiket is, viszont sokat nem szoktam vacakolni, inkább legyen nekem 4-5 db mindenből, ha kell hajnal 2-kor, mert eszembe jut valami, legyen ott a fiókban.
Ez szerencsére nem sürgős, a jelenlegi állapot is működőképes, ráadásul megjött az arctic vízhűtéshez a revizionált motorfedél, amivel be fog férni rendesen a cpu blokk, itt van előttem, de erre is csak hét végén, vagy ma késő este lesz idő.
Majd hét végén nekifekszek a kérdésnek, és megmérem, az a gép mit eszik max, mert már annyi gép van, hogy keverem, melyiket mértem, és az mennyi volt, ebből kiderül, melyik táp kell, bár én szeretek biztosra menni. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #58226 üzenetére
A roger smith nevű fórumtársat ismerem, pontosabba tudok róla naponta át szoktam lapozgatni az aprót...
AxBattler: csak valami lapos, és épphogy itx méret jöhet számításba, mert az asztalon fekvő monitor alatt kell odanyúlni hozzá, nekem most 20 centi hely van, szóval max 15 cm magas a jó, fekvő kivitel a szerencsésebb, se vinyó, se más nem lesz benne, eg ylap m.2 ssd-vel, a felcsatolt mappák a nason futnak..
RGB meg pláne nem hatja meg, most vettem egy csom pénzért 4 zsírúj A-RGB ventit a gépbe, (1 db 140-es, 3 db 120as) beraktam, minden frankó, kérdeztem, ugye, milyen szép?
Háát, őt abszolút nem hatja meg.
Sebaj, akkor oda mehet a fele árú sima fekete!
hegegabi80:
300w-os paneltápból van itthon kettő is, az nem gond, az adapterrel nem vagyok tisztában, mert 200W-nál már TFX-re váltottam, aztán abból lett 350w ugyanabban a házban, végül a kix itx tornyom...Gergello, egyelőre ez az évi 1 szett még valahogy nagy nehezen belefér a költsévetésbe,
De ha megunnám, lehet visszatérek vezetékesre, 20K-ért már Logitech Prodigy G213 gamer billentyűzetet veszek..
-
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #58195 üzenetére
Az, hogy én minek minősítem a termék árát, és a vásárlók többségének (nevezzük őket elegánsan célközönségnek) döntésében mennyire játszik az ár szerepet, nem mért, viszont mivel az én véleményem szerint ár nem elrugaszkodott, az biztos, hogy a billegőket nem tántorítja el a vételtől, a drága ár, mert nem drága az ár. Gondolom egy ilyen céleszközt eleve olcsóbb gyártani, valójában ha belegondolsz a mérettel egyenesen arányosan több lesz a gyártási költség, hiszen több anyag, több csomagolóanyag is kell, az egy m3-re eső termékek száma is kisebb, azaz egy termék szállítása is drágább. Na ez is az, amit nehéz mérni, pedig valójában jelentős tételről van szó.
Ha a kívánt termék bizonyos paraméterei, pl méret, fogyasztás gari hossza, csendesség, elrejthetőség, későbbi fejleszthetőség, de még akár a cukiságfaktor is) az árral egy súlyban lesznek, akkor az esetleges túlárazottság a nagy többség számára lenyelhető lesz a többi paraméter mellett. Ha meg olcsó, és nem akar fejleszteni, márpedig a célközönség többsége egy vinyót se tud kicserélni, nekik a fejleszthetőség se szempont. Sőt, még nekem se, mert mire vinyót cserélnék, addigra kijön újabb- gyorsabb- ritmusosabban villogó cucc, így az aktuális elavulttá, csereéretté válik.
Mondjuk nem láttam még olyan gépet, amiben elszált volna a forrasztás, ha meg 10000-ből 1-gyel megtörténik a gari lejárata után, hidd el, az az egy ember másnap rendel egy új kisgépet, és bedugja, majd el is felejtette a problémát.Ezek a gépek ebben az összefüggésben nem feltétlenül a céges vételben gondolkodóknak készültek, ezért se vegyük egy kalap alá a többivel..
írod, hogy: "Te ismersz pár céget, de nem mindet."
Mesélj már, mennyit ismerek?Miért kellene mindet ismernem? Az nem elég, ha van olyan barátom, aki dél- Magyarországon nagyon sok cégnél, egyetemnél, önkormányzatoknál rendszergazdai szolgáltatásokat lát el, saját nagykerjük is van, hogy saját magukat ki tudják szolgálni, tehát nem csak a javítandó- cserélendő alkatrészeket, de az alap hálózatépítéstől a közbeszerzési eljárásokig mindent bonyolítanak, az ő tapasztalata nekem elég, és az általa kezelt mennyiség van már olyan minta, mint minden közvéleménykutatásnál az az kijelölt, vagy véletlenszerűen kiválasztott mennyiség, ami töredéke ugyan a teljes mennyiségnek, de reprezentálja az egészet.
Tudom, kivételek mindig vannak, ezért felesleges belemenni, hogy annál az egynél épp mi van, amiről te tudsz nyilatkozni, mert az is kivétel ezek szerint. 50 gépnél meg elég gyorsan ki lehet számolni, egyetlen munkaállomásnál a 20-30K plusz hány nap termelhető ki, és onnantól már 2 évig csak pluszt termel, ebből már vissza lehet rá mutatni, mennyire a realitásról, vagy pedig a főnök jókedvétől függ a döntés, utóbbival megint csak nem tudunk mit kezdeni, így azt hiába taglaljuk, hogy egy ilyet hétfő reggel, vagy péntek délben kell-e a főnök orra alá tolni, üzletileg nem feltétlenül megindokolható részleteken felesleges vitát nyitni.
Vigneau: Nem kell rám hallgatni, az csak az én véleményem volt.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #58192 üzenetére
Az eméletem gyakorlati tapasztalatra épülő vélemény volt, nem elmélet!
Én nem ajánlok semmit, hiszen leírtam, akinek kisméretű gépre van igénye, az vesz egy olyat, aki itx-ben és erősben gondolkodik, az vesz egy olyat, akinek erősebb kell, és nem foglalkoztatja a méret, az vesz nagyobbat, és árban még erősebb cuccokat is tud venni ugyanannyiból.Hol szerepelt itt, hogy bármelyik másiknak árban jobbnak kell lennie, mint a másiknak, ha nem volt sehol sem a preferenciák között az ár?
Azt is érteni kellene mellé, hogy sem az emberek, sem a cégek nem olyanok már, hogy egy ilyen pc beruházás olyan tétel lenne, aminél anyagi megkötéseket kell alkalmazni, ami miatt utána a kihordási idő alatt szenvedés lesz a munka, amelyik cégnek nehézséget okoz jól megfizetni a megfelelő munkaerőt, és komoly, rendesen működő hardvert biztosítani a megfelelő sebességű munkavégzéshez, és erre nincs zsebben, azonnal bármikor egy éves bevétel 2-3%-ánál kisebb össze, annak a cégnek nincs létjogosultsága, bármiféle piaci változás, jogszabálymódosítás, konkurencia, vagy csak simán rossz üzleti döntés miatti piacvesztés elsöpri, mint az őszi szellő a gesztenyefa tövéből a száraz levelet!
Vigneau: Én is nézegettem ezt a kategóriát, most itt a Kolink Rocket Heavy az asztalon (még üresen) és erre talán le mernék cserélni a the tower 100-at, igen korrekten összerakott pici ház jó elgondolással megterveztve, ami ennél extavagánsabb, az a Phanteks Enthoo Evolv Shift 2, majdnem vettem egy olyat is a héten, bár lehet ettől jövő héten még megveszem, ez az a kategória, mai a must have érzést kiváltja, meg még van 3-4, a többi hidegen hagy. És pont erről beszéltem, aki ilyeneket vesz, az nem azért veszi, mert régi a gépe, és kellene egy új, aztán minden fitying az fps hajhászásra van tolva.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #58186 üzenetére
Én meg azt mondom, mivel a kártyaméretű pc-n, és az ilyen- olyan nagyon mini eszközök átvették az integrált procis gépek helyét az asztali gépeknél, ez a vonal minden bizonnyal néhány éven belül ki fog halni, itx lapokból vagy marad a gyenge képességűeknek az ipari felhasználás, ahol a kis integrált procik, olcsó chipsetek, paneltápok gond nélkül ellátják a feladatukat, és semmi egyéb igény nincs, mennek 10 évig, majd csere, és az itx, mint méretkategória, pont ugyanolyan külön vonal lesz, mint egy gamer, vizes, vagy bármi szempontból rétegigényt ellátó kategória.
Már most is arrafelé haladunk, szerintem mindenki látja, hogy már nincs olyan, hogy alegolcsóbb itx lap, egy asrock j4125-ös lap a boltban 45 ezer forinttól indul, konkurenciája nincs, egy jobb itx lap 50 és fölötte, határ a csillagos ég. Egy itx lapot fogadó fractal design node 202 45 ezer, kolink rocket heavy 45 ezer, thermaltake the tower ház 40 ezer, de egy jonsbo, raijintek sem az olcsóságáról híres.
Ezzel szemben ugye matx házak jó kivitelben, jó dizájnnal ennek harmada áron vannak, de itx ház konkrétan nincs olcsón.
Ha nem lenne igény a lehető legkisebb, és egyben a és lehető legerősebb gépekre, nem lennének pont azok a komponensek kaphatóak, amik a legdrágább egységet képezik egy ilyen konfigból.Ha megnézed a kínálatot, teljesen korrekt áron mennek ezek a kis mini pc-k, még egy összerakható itx konfignál is jóval olcsóbban, méretben negyede, azaz akinek htpc- sima böngészgetés, monitor hátuljára szerelés jellegű igénye van, annak már ma sincs értelme nekifogni saját gépet összerakni. Ott vannak az intel NUC-ok, beelink kisgépek, Gigabyte brix, zotac tbox, minisforum, msi cubi, és mindenféle más, itx méret negyedét kitevő darabok. Nekem már 10 éve is volt acer veriton, meg foxconn nano-pc-m, most is van még egy kis 1037u procis giada gépecském tartalékban, ezek mind árban- méretben- fogyasztásban töredéke egy jó itx konfignak, és tegyük hozzá, az emberek nagy része szívesen vesz olyan gépet, amit otthon bedug a konnektorba, és az működik.
A másik vonal az erős PC, ahol az emberek maguknak építenek nagykártyás, sokvinyós gépet, megint nincs értelme itx vonalon nézelődni, mert améretétr feláldozza a keret egy részét, miközben abból vehet plusz teljesítményt is, vagyis a többség a megadott keretből inkább kicsit nagyobb, de erősebb gépet épít. Minsig azokból van kevesebb, ahol nem igazán számít a felár, plusz azokból van kevesebb, ahol fontos a kis méret, vagyis több oldalról szorongatva van az itx gamer világ.
Épp ezért is lesz egyre inkább rétegigény mert az ár is problémás, a szerelhetőség is gond, a kompatibilitás, az alkatrészek alapos összeválogatása sok embernek nyűg.De sokszor hangoztatom, majdnem olyan elhivatottság kell az erős itx építéshez, is, mint amikor egy ember nekifog gyufákból hajót építeni egy üveg belsejébe!
Fizikálisan nincs értelme, ez csak arról szól, hogy meg akarja csinálni. Az itx-nél a sokat emletegett matx csak pár centivel nagyobb, de jóval olcsóbb, szerelhetőbb, sőt, a választék is jóval nagyobb. Az egész gépház max 6-7 centivel kell nagyobb legyen.
Egyszóval semmiféle észérv nem szól az itx mellett, bármelyik irányból nézed.Ezen a szinten az itx értelmét vesztette, marad az egyedi építés, ilyen- olyan csicsa- víz, legerősebb a legkisebb házban verseny és társai.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #58153 üzenetére
Nade hogy lehetne kapni?
Ugyanazok a gyártók csinálják az itx házakat is, és azt már csak az itx-essége miatt is drágábban el lehet adni, azaz egy olcsób kategóriás, kevesebb pénzből gazdálkodó közönségnek szóló matx házzal önmaguknak csinálnának konkurenciát!
Te se hiszed, hogy ez így jól van! -
Pista0001
addikt
válasz
PROTRON #58153 üzenetére
Nem igazán követtem az elmúlt 10 évben a házakat, főleg nem a matx-et, szóval így hirtelen nem is tudok ilyet mondani. Lehet, hogy nincs is. Sőt, fogadni mernék, hogy nincs. Tudod, hányféle igény létezhet még, amihez nincs pont passzoló ház? Gyanítom, hogy rohadt sok. Megoldja a helyzetet egy más méretosztályról szóló topikban a "kesergés", hogy lehetne nagyobb? Nem. Nyilván ha a matx topikban menne a téma, hogy egyik vagy másik ház melyik méretében lehetne kisebb, szintén nem oldaná meg a dolgot, de ott legalább nem lenne off.
AIO ház se nagyon van (Gaba monitor volt pár, aminek a burkolata alá lehetett itx konfigot építeni), szóval gyanítom, brand gépekről van szó, azokból viszont le lehet fedve az igényed, nézz körül sff és usff fronton.
-
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
PROTRON #58081 üzenetére
Csak elégséges (vagy max. közepes) voltam irtechből, sorry.
És az se most volt.
A lényeg, hogy valami szoftveres hülyeség van, mert PWM ventit PWM opcióra állítva nem kezel jól az Asrock alaplap, automatán viszont igen. A nálam megfordult/lévő asus, gigabyte alaplapokkal nincs ilyen gond.
Szerk.: Amúgy nem cserélem le emiatt az Asrock-ot, bőven jó, úgyis automata az alap opció. -
HUN_Sector
őstag
válasz
PROTRON #58074 üzenetére
Életemben mindig az msi termékeit pártoltam, aztán lett egy Fatal1ty B450 Gaming itx/ac alaplapom. Életem legstabilabb wifijét azon kaptam. Soha egy probléma nem volt, minden tökéletesen futott.
Aztán én hülye, vettem egy msi b450 Gaming plus ITX ac-t. Kínszenvedés, szar antennákkal.De hogy intelről is legyen szó. A legutóbbi gigabyte z590I vision d itx alaplapom sem túl stabil wifivel, de ezen még az ethernet is szarakszik legalább.
-
Pista0001
addikt
válasz
PROTRON #58081 üzenetére
A szabályzás és a vezérlés között a különbség a visszacsatolás. Vezérlés akkor lenne, ha minden egyes fordulatszámhoz tartozna egy-egy feszültség (DC) vagy pwm jel (PWM), és az alaplap ezt a jelet adná csak ki a fordulatszám ellenőrzése nélkül (igazábol ekkor sem, erre térjünk vissza). Ez nem így van, van fordulatszám visszajelzés, ami alapján az alaplapi (vagy egyéb) szabályzó belövi a feszültséget/pwm jelet. Gyanítom, ezért is pörgetik fel maximumra induláskor, hogy megtudják, az mekkora fordulatszám. És a visszatérés... Igazából fordulatszám visszajelzés nélkül is szabályzásról beszélhetünk, mert ilyen-olyan hőmérséklet értékek alapján működne akkor is, a hőmérséklet értékek is a visszacsatolások.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #58081 üzenetére
Sajnos nagy csodák nincsenek, nálam sok év után asus jött megint, most ez a rog strix b760i van bent, elgurul egy évet, aztán úgyis fejlesztek... Minden frankó vele, egy apróság van, a lap felismeri a dd5-6000-es kingston fury-kat, de annak ellenére, hogy ezek argb ramok csak egy csíkban képes színt változtatni, talán azért, mert az első- felső ventim sima rgb, és nem argb? penrgb-vel nem akar jó lennni, de a ram saját fury ctrl programjában megy ledenként.
Persze pont lexarom, de valahol azt mutatja, mégsem voltak alaposak, vagy kompatibilitási gond van, vagy leírták valahogy nagyon apró betűvel, hogy ne keverjük az rgb és argb dlgokat, már mindegy, pedig ettől eltekintve a szoftveres körítés teljesen rendben van.
Ja, Asus félelmem nekem is volt, össz 3 eszközzel volt életem során gond, asus WL500gP meghalt, AC65p elvesztette a fonalat, 3 hónapos korára már 8 óránként, a cseredarab szintúgy...Én a p4 vonal előtt c64-meg amiga 2000-eztem, utána indult a p4 vonal. Emlékszem, 30-35 öt kerestünk, és 170K volt a boltban az 1700-as P4-es gép dvd íróval, meg 17-es CRT monitorral.
Ja, és akkor szembejön egy ilyen cucc: [link] nem tűnik rossznak, fogalmam sincs, kitől lopták!
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #58052 üzenetére
A saját gépemben az i7-13700K-nál egy arctic liquid freezer II 120 aio van bent, ennek van ventije. Másik nzxt házban egy id cooling frostflow van egy i7-10700-on, meg ugyanolyan nzxt házban egy i5-10600-on, azokon a vízhűtéses cpu blokkokon gyárilag sincs vrm hűtés, meg itt van most egy Darkflash TRACER DT-240 is, ezen sincs, pedig ha a mérnökök is a te véleményedet osztanák, biztosan nem építenek a gépre halálos veszélyt jelentő venti nélküli blokkos vízhűtéseket, ha halnának meg a gépek, valószínű lett volna már több cikk belőle, de valójában semmi ilyen infó nincs... Segíthet a venti, nyilván segít is, de ezek szerint nélkülözhető.
Ezekben a házakban nálam van a VGA-val és a CPU blokkal szemben két lassan forgó venti, ami befelé nyomja a levegőt. Direkt néztem prime95 meg cinebench alatt is, teljesen normális hőmérsékleten marad a vrm attól a légáramlástól, elég sok meleget elvisz onnan a vízhűtés, maga a vrm pedig ezek szerint nem termel annyi hőt, hogy pici levegővel gond lenne. . -
válasz
PROTRON #58024 üzenetére
Átmenetileg inter-tech NAS 200W pico-psut nem elég?
Az a másik favorit, de 12V-on csak max. 120W-ot ad le biztonságosan, míg a HD-Plex 180W-ot, és annak a minőségében is jobban bíznék.Ha ac-dc tégla táp kell...
Köszi a tippet, ha ott tartanék... -
O_L_I
őstag
válasz
PROTRON #57997 üzenetére
Én még ezt néztem: BLACKNOISE BlackSilentFan XM2
Ebből kettő nincs annyi mint a Noctua, cserébe nem PWM-es
Ebben a méretben pláne a 10mm vastagok között nincs nagy választék.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- BESZÁMÍTÁS! Asus B350 R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB Cooler Master CM 690 III TT 500W
- Napi 700 ft tól elvihető RÉSZLETRE BANKMENTES HP 840 G11 Ultra 5
- Samsung Galaxy J6 2018 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest