Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Vigneau

félisten

válasz Rick4 #58187 üzenetére

Igen, én is már egy ideje a "small matx case" keresésre gyúrok a gugliban. Fájó tudat, hogy a talonba helyezett Cooler Master Elite 110 felett valószínűleg már igen, míg a jelenlegi Kolink Satellite felett talán még éppen nem járt el az idő.

• PROTRON

addikt

A seggszikla J4125-ös lapot sokat nézegettem, próbáltam értelmet keresni neki, akármilyent...mindenben gyengébb mint az Odroid H2+ amikor azt még kapni lehetett 110 dodó(+ vám-áfa-szállítás), vagy ma már H3+, persze ma már 165 dodó az alapár.
    Egyszerűen a pcie slot semmit sem ér azokon a területeken ahol ilyen gépet keresnek a vásárlók, simán megtévesztő a piaci jelenléte annak a lapnak, csak annak van ténylegesen értelme megvennie aki már korábban megvette és tönkrement benne az integrált proci, mert valamiért elengedett a forrasztás.

Az a gondom az elméleteddel, hogy egyszerűen a probléma a csipset és VRM körökkel van.
    Nem a több M.2 meg pcie meg sata slot miatt miatt kell tehát az alaplap terén magasabb összegűt keresni egy H610-nél, hanem mert egy rakás fontos alkatrész terén is probléma mentessé válik a hosszútávú, 10 évre szóló használat.
    Mellette azért építünk gépet, mert az üzembiztosság érdekében a legtöbb alkatrésze cserélhető. És akkor még az árról nem is beszéltünk.
    Sok esetben az egybegépek esetében a csipset és egyéb tápkörökön spórolnak az olcsóbb példányokon, amivel felhasználói élményt rontanak.
    Amire rárakódik hogy a celeron J4125 szerintem a legminimum, de inkább a 6005 procinál kezdődik a kompromisszum mentes irodai PC.
    Amikor mancika napi email kezelése és tecsőn Umbrella videóra táncolásáról van szó, 2 db monitoron. Vagy bemész egy EON ügyfélszolgálatra és látod ahogy megőrülnek az ügyintézők az akadozó PC-től, mert a gazdasági osztály által vezényelt, rendszergazdák nélkül tartott beszerzésen valami olcsóbb egybegépet sikerült beszerezni, 3x-osan túlárazva. :D

Ehhez képest mATX alaplapból már komolyabb alap kiszerelést lehet venni.

Most a játék kedvéért összeraktam a fenti említett minimálisnak számító teljesítményt:
    Windows nélkül!
    H470M - alaplap, legkisebb mATX;
    Pentium G6405 proci, 4 magos;
    2x4 GB crucial ram, olyan amiben már megbízom;
    250GB Crucial MX500 (itt lehet hogy tudnánk spórolni 500 hufot, a fele akkora teljesítménnyel);
    JX 500 házikó, beépített 120W panel táppal, lehet hogy elfér benne az alaplap, lehet hogy 1-2 centi hiányzik; :D
    120W tégla ACDC táp;

Ez így 112.329 huf, az egyik drágább boltban, tehát nem a legolcsóbb összeállításban.
    A win10 nekem nem ér meg 15k-nál többet akkor, ha a géphez van kötve.
    Tehát 130k-ért milyen egybegépet ajánlasz ami tényleg legalább ennyire kompromisszum mentes? És nem kártya PC...
    Most az új Odroid H3+ (celeron N6005 procival) alapból 165 dodó, hozzá házikó 16, tápegység 9,4, szállítás 25 erre rakódik a vám+áfa, ami kb 31,5 %-al növeli az összeget Így kb 283 dodó, azaz kb 96.000 huf, ehhez jön még a ram + SSD
    Összesen kb 119.470.
    Ezzel is versenyezhetnek az egybegépek, de itt már kínos hogy nem tudok annyi mindent szervizelni rajta. Ellenben több portja van mint az egybegépeknek és használhatóbb egy J4125-nél.

• sff-cucc

csendes tag

Ma mar nehezebb kompetens gepet osszerakni mint mondjuk 2019-2020 kornyeken amikor meg sokkal tobb ITX gpu keszult, eleve dual slot volt minden es az aranykorat eltek az olyan hazak mint az SG13, Dan A4-SFX, Ghost S1 meg ilyenek.
    Viszont az elore osszetett mini PC-k nem erik meg szerintem. Akar integralt, de foleg az olyanok mint NUC meg Zotac, meg egyeb gyartok sajat kis nevezesei, mert ezek olyanok mint egy gamer laptop. Sajat kulon alaplapjuk beleintegralt processzorral es sokszor videokartyaval, egyedi hutessel es nincs meg a modularitas azon tul, hogy millyen M.2-t vagy esetleg maptop memoriat raksz bele. Pedig az, hogy tudjam cserelni benne az alkatreszeket az nagyon fontos. Emellett ezek az osszeallitasok altalaban masfelszer dragabbak mint ha sajat magad pakolnad ossze es valositanad meg akar jobban es olcsobban ugyanazt, vagy jobban egy erossebbet ugyanannyiert. Jobb hozzaferhetoseg is van a hazon belul az alkatreszekhez es jobban konnyebben karbantarthato es cserelheto minden. A vizhutest en inkabb meghagyom a toronyepitoknek, teljesitmeny tekinteteben eddig le tudtam mondani a 4k 240fps-rol. Nyilvan ha valaki olyat akar, akkor ottvannak a toronyhazak. Ehhez mindig is hozzatartozott a kompromisszumkeszseg. Az benne a jo, hogy aki beeri egy 3060Ti vagy 6600 XT szintjevel vagy az alatt (szerintem a pc felhasznalok 90%-a), annak adott a lehetoseg, hogy piciben is osszehozzon egy jol mukodo gepet a megszokott nagy tartalyok helyett. Emellett, meg megemlitendo hogy a hamarosan erkezo 4070 is siman csak 240mm hosszu dual slotos kartya lesz.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés