Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
HUresz
tag
Sziasztok.
Valakinek van tapasztalata TMC 2100-as, lepteto vezerlokkel?
Itt fekszik mar az asztalomon egy MKS Gen. + a fent emlitett vezerlok. Most bongeszem mit kell valtoztatni a firmware-en, es hogy hogyan is vannak a modok. (jumer) -
HUresz
tag
At kell allitani a step/mm erteket ahogy a kollega irta ... erdemes ramerni, hogy valoban annyit huz be mint amennyit megadtal.
Atirhatod a gepben "manualisan" a beallitasi ertekeknel ... vagy a firmware-el egyutt feltoltod a beallitasokat.En utolag epitettem at a Tarantulamat, teljes titan csomagot kapott, extruder, motor es direct drive hotend.
Nalam 408 step/mm,
En a firmware-ben atirtam az extruder tipusat is a direct drive miatt. -
HUresz
tag
Mai napnak is volt valami ertelme
+ biztositek ... (most meg csak a HB-en)
+ Muszer szinten HB reszere ...Holnap be lesz kotve a maradek is a biztositek tablaba, es meg van a maisk muszer is ami a panel aramfelvetelet monitorozza majd.
Ma mar nem zorgok ... de lehet holnap csinalok nekik valami dobozt
[ Szerkesztve ]
-
HUresz
tag
válasz s.donat #3636 üzenetére
Szia!
En is ezert szabtam at a Tarantulat ... ezekrol is keringnek a neten kepek ... de leginkabb csak a szakszerutlen bekotes miatt.
230v oldalon vedekezel ami nagyon jo dolog, foleg az erintesvedelem miatt fontos.
De ha jol tudom ... es nyugodtan javitsatok ki .... a tuzek mar a 24/12V -os egyenaramu resz szokta okozni.
Anet gepet nem ismerem, de en a bekoteseket ellenoriznem, a nagy fogyasztokat. (betap, hotbed, hotend futese)
Panel oldalon ervegzaro huvely, es ahol lehet ott szemes kontakt. Nezd meg hogy jol le legyenek huzva a csavarok.
Ahogy a kollega irta kulso mosfet-el tudod csokkenteni a terhelest a panelon. Par dollar az Alin. Nekem csak a hotbed van kulso MOSFET-en de van aki a futobetetet is rakoti egy masodik aramkorre.Kicsit fentebb van 1 kepem ... ott latszik a "kis" hotbed is laza 10A aramot vesz fel a felfuteshez.
-
HUresz
tag
válasz s.donat #3643 üzenetére
Igen teljesen jo ... ugyanaz az elv ... mondjuk ahogy neztem a legtobben csak a hotbed-et rakjak "ki" ... ami nem is csoda ... messze a legnagyobb fogyaszto.
Mas:
Egesz sok szo esett a DD filamentrol mostanaban. Oszinten a gyari keszleten kivul meg nem igazan hasznaltam mast. Van egy arany pla tekercsem, asszem spectrum, de meg nem bontottam ki.
Szoval ... mar 2 olyan tekercsel talalkoztam ahol hibasan volt felcsevelve a filament. Ertsd a menetek egymas ala vannak valahogy hurkolodva .... meglazitom, kiegyengetem ... aztan par perc es ujra befeszul.En vagyok szerencsetlen vagy ti is jartatok mar igy? ... (egy szurke PETG es most egy NAVI kek PLA)
Megint mas :
Egy kerdes a titanos kollegakhoz:
Nalam a "pici" motor piszkosul meleg ... alig birom a kezem rarakni. Mas is tapasztalta ? vagy ez normalis
-
HUresz
tag
válasz szacsee #3669 üzenetére
Szia!
Probalj meg magadnak forditanig G-code-ot. Kozel sem biztos, hogy a letoltott beallitasok jok lesznek neked. Arra gondolok ... hogy PLA es PLA kozt is van kulonbseg ... sot elofordul, hogy gyarto azonos de mas szinu vagy mas idoben keszult keverek is elterhet. Lehet aki keszitette a letoltott kodot olyan sebesseg, kitoltes, temp, beallitasokat hasznalt ami neked es az altalad hasznalt anyagoknak nem felel meg.
Nem a leirt problemara vonatkozik ... inkabb altalanossagban. -
HUresz
tag
válasz szacsee #3669 üzenetére
Szuper geped van, mar csak neked kell kiismerni
Valasz 1 szeletelot ... par hozzaszolassal fentebb a Sracok kiveseztek parat. Van sok ingyenes ... es sok fizetos ... lehet valogatni es tesztelni. Nem kell parazni elsore elofordulnak fura "munkadarabok"
En Simplify3d -t hasznalok ... ebben tudok segiteni ha gondolod (bar ez fizetos jatek)
*bocsanat a dupla hozzaszolasert ...
[ Szerkesztve ]
-
HUresz
tag
válasz szacsee #3673 üzenetére
Baj nem lesz belole ...
Biztosra veszem, hogy nincs itt a topicban olyan nyomtatos kollega akinek legalabb 1-2 "bebukott" munkadarabja ...
Szegyen vagy nem ... nekem is van mar vagy fel vodor elbenazott vagy mar jobbra cserelt alkatreszem, munkadarabom. Sajat hibabol ... enbenazott beallitasbol, probalgatasbol stb.
Kalibralo kockak, keresztek, "kishajok", Marvin roborok ...Ezeket ajanlom neked is ...:
https://www.thingiverse.com/thing:1278865
https://www.thingiverse.com/thing:215703
https://www.thingiverse.com/thing:763622
https://www.thingiverse.com/thing:277394Fentiek a nyomtato tesztelesere es beallitasara.
Ez pedig egy filament "tisztito" , szivacsot teszel a kozepebe es az extruder elott rapattintod a filamentre. Sok sok szivast sporolsz meg ha mar az elso idokben felkerul ra.https://www.thingiverse.com/thing:190118
Sok szerencset, jo munkat
[ Módosította: Intruder2k5 ]
-
HUresz
tag
Szia!
Nalam ha megy az asztal futes, akkor nem szokott levalni. ( jol van beszintezve, meleg az asztal, hutes csak kesleltetve indul, stb) akkor minden kezeles nelkul szuperul tapad az uvegre, ha kihul magatol lepattogzik rola.
De!
Szoval hasznaltam nyaron ugy a nyomtatot, hogy total nem ment a HB ... ilyenkor tud ugrani a munkadarab ... lakk ide vagy oda. A megoldas egyszeru volt ... ragaszto stift ... naigen ... de nem mind1 melyik ... "bic eco" nalam ez volt a tuti ... ugy raragadt, hogy sokszor alig tudtam leimatkozni.PETG ... csipem a petg-t ... ha pl autoba vagy autohoz nyomtatok valamit mindig a petg-t valasztom (ABS nem megy ... meg nincs burkolata). Szoval nalam az valt be ... ha magasabb Z eltolast hasznalok mint pla eseten. (BLtouch)
PLA eseten manualis szintezesnel ha egy papir lapot hasznalsz ... petg-nel erdemes egy nevgy kartyat vagy valami hasonlo vastag dolgot. Ja es nem szereti ha gyorsan nyomtatsz.Uveg zsirtalanitas ... ha nem talalsz semmi mast ... akkor az alkoholtartalmu ablakuveg tisztito is szuper ...
Meg en is kezdo vagyok, szoljatok ha hulyeseget irok. de ezek bevaltak nalam.
-
HUresz
tag
Szia!
En a helyedben mar reg lecsereltem volna az egesz firmware-t. Tobb okbol is ... egyreszt megoldja a problemadat, mindjart 2 fele modon. Lesz utana mentesi lehetoseg es a feltoltes elott atirhatod a helyes ertekeket igy a mar pontos ertekekkel indul majd ujra.
Masreszt egesz sokmindent lehet es erdemes is megpiszkalni. Pl az arnyekossagert felelos jelenseg ... vibralas ... ehesz jol orvosolhato, acceleration es jerk beallitasok finomitasaval. (egesz sok TT tulajnal latom a FB oldalon ...).
En mindjart az osszeszereles utan lecsereltem. Az Y motor nem jo iranyba forgott. Pedig ugy raktam ossze ahogy a leirasban volt. Szoval olvastam ... atirtam feltoltottem .. oromkodtem.
Aztan jott a Bltouch, aztan a Titan, en ezeknel is modositgattam.
Sajna az uj alaplapom hibasan erkezett ... de ha minden jol megy akkor az uj lap miatt is babralni kell majd ... es persze a motorvezerlok miatt is.Nemreg lattam, van mar fent Easy config, elvileg kerdezz-felelek az egesz.
-
HUresz
tag
Szukseg lesz par dologra.:
-kell egy driver
-Arduino szoftver
-Kivalasztasz egy szimpatikus firmware-t (FB oldalon egesz sok van linkelve)
-Modositod azt a te gepednek es igenyidnek megfeleloen.
-Leforditotd ...ha van benne hiba azt kiirja a szoftver ...ha minden ok
-Akkor feltoltod.Itt van ruiraptor ide vonatkozo segito videoja:
elvileg ami neked kell ... az a videoban megvan ... szepen ki van emelve
Sok sikert. -
HUresz
tag
válasz janek69 #3938 üzenetére
Egyszeruen keszits egy mentest a "mukodo" belakott rendszeredrol. Egy image particio mentest. Ha sehogyse jo max visszaalsz ra.
"A válasz függ a díjmentes Windows 10 frissítésére jogosultságot biztosító Windows 7 rendszer licencétől. Ugyanis amennyiben az például előtelepített változatként került a számítógépre és csak a 32 bites változat használatát engedi, akkor nem telepíthető a 64 bites verzió. Ha viszont a Windows 7 "dobozos" FPP (Full Packaged Product) változatával rendelkezel, akkor jogosult vagy a 64 bites verzió telepítésére is. "
Rezslet a Microsoft support oldalrol.
-
-
HUresz
tag
Sziasztok!
Vegre be tudtam uzemlni a TMC2100-as leptetovezerloket. Irtak, hogy halk, lattam videotis ... de minden varakozason tultesz. A nyomtatomleghangosabb resze a hutoventi.(kovi projekt ...) Szuper.
Ajanlom mindenkinek -
HUresz
tag
válasz nyogo83 #3945 üzenetére
En panelt csereltem Tarantulam van amugy.
MKS Base (integralt)-> MKS GEN (foglalatos)
Az alaplap 19 dolcsi volt. A TMC2100 azthiszem 10$/db. Minden "centet" megert
Az alaplap amugy hibasan erkezett, be sem kapcsolt, kuldik a csere alkatreszt. A kollega kimerte, kiderult, hogy egy smd alkatresz hianyzik a 12v oldalon. Azota mukodik es elvileg jon a cseredarab is
-
HUresz
tag
Szia!
Nekem az elso inditastol kezdve Marlin van rajta. Base-en is az volt es ezen is az van ... ezt azt modositgattam ... mert kiprobaltam a 8825-os leptetovezerloket is.
De ez a TMC2100 ez valami baromi jo, semmi hangja nincs, a "vasember szervohang" total eltunt.Most azon agyalok, hogy oldom meg a tapegyseget, nagyon szeretnem ha ATX taprol menne, de szet kene szedjem a tapot hogy a ket kort ki tudjam bogozni. Van egy 24A es egy 21A -es kor. A HB igy is kulon fet-en van ... az kapna a 24A-es ... a maradek a 21A -es. Az 5 voltos meg mehet a belso vilagitasnak es PI-nek. (elvileg jon az is). (igy azt is megterhelem ... egyes irasok szerint jo hatassal van a 12-es agakra)
Ha ez is meglesz nem lesz hangosabb mint egy PC. -
HUresz
tag
Bocs ... a szerkesztes utani kerdeseket nem lattam ...
Azt kell mondjam ... szinte semmi hangja nincs ... a ventit lehet hallani a stock tarantula tapon ... ami baromi hangos ... meg hangtompitoval is ... Reteghuto es nalam a hotend hutoje is 5015, azt lehet hallani ha maxon van.
De a motorok nagyon csondben vannak ... nem mondhatom, hogy total hangtalan ... de a regihez kepest ... eg es fold.
Igen ... kb ilyen mint a videon ...
Nem szamitottam ra, hogy ilyen csondes lesz. Kiprobaltam egy 40mm/s nyomtatast ... tobbszor raneztem, hogy egyaltalan meg megy-e -
HUresz
tag
Nalam is ezert kellett. Itt van a szobamban
"Akkor ez szinte plug'n'play. Csere és kész? "
Igen . es nem ... (aszem en voltam a bena)Azt a marlin configot amit hasznaltam a BASE lapnal azt feltoltottem ... par beallitast megvaltoztattam amit az elado irt pl:
(#define MOTHERBOARD 33 //33 is for RAMPS which the MKS GEN is compatible with MOTHERBOARD 34 )
Ez volt amugy itt is.
Igy elbaxtam 1 napot azzal, hogy a BLTOUCH nem mukodott ... se Z -endstop se BL. Aztan miutan vegignyalaztam mindent visszairtam 13-ra, -> elindult ... feleledt.. mint mondtam en benaztam vele... 8825-os vezerlobol is rendeltem esmivel a lapot hazibarkacsolassal javitottuk ki, igy elobb a kb 1 dolcsis 8825-os vezerlovel teszteltem .... ott minden motort meg kellett forditani.
Utana beraktam a TMC-t es vissza az egesz.
Szoval ha erre adjatok a fejeteket:
Lapbol osszes jumper ki .... aztan v-ref ..... marlin .... es a csond Ha megoldom a tap dolgot azthiszem ki leszek bekulve vele. Egy lassu nyomtatas mellet siman bealszom. (be van mar pakolva egy "dobozba")
Csinalnek videot... de nem latom ertelmet ... nincs viszonyitasi alap.
-
HUresz
tag
Alirol rendeltem ANYCUBIC-ektol. Volt olcsobban is ... de ez a shop eddig egesz korrekt dolgokat kuldott, szoval probaltam biztosra menni.
Es igen, nem olcso ez sem, 10 dolcsi korul volt /db .
Nincs problema eddig ... ugy gondoltam 0.6-al inditok es lassan araszolok felfele.
X mgn12, Y mgn15. nem sokat erolkodnek .
Eddig egy 2 oras es egy 3 oras nyomtatas ment le gond nelkul. A titan valtozatlanul 60 fok korul van.
Azt irtam, hogy eloszor 8824-el probaltam ... ott Current Limit = VREF × 2.
TMC-nek is utanaolvastam ... Vref = Imax, tehat most a Imax 0,6A, de ugy gondoltam eloszor igy inditom el.
Igen feljebb kell menni valoszinuleg, foleg ha gyorsitok.
Amugy 1V eseten a Imax lesz 1A ... Irms pedig 0,7A, Szoval ha azt akarod, hogy a lepteton 1A csordogaljon akkor kell neki 1,41V . ... ha jol belegondolok ... szegeny a felet se kapjaHa jol ertelmeztem.
-
HUresz
tag
válasz blountex #3985 üzenetére
Ez piszok egyszeru ...
bowden-es megoldas eseten, ki tudod huzni az extruder vagy a hotend oldalan a teflon csovet (izlesek es pofonok, en extruder oldalon huznam ki akkor nem kell szivni hotend oldalon a tokeletes illesztessel) ...
megjelolod a kezdo pontot, a menubol kivalasztod a mozgatas menut es 10cm-ert tekertetsz az extruderen ... Keresel egy pontos vonalzot es ellenorzod.Direct drive eseten trukkosebb ... en ugy csinaltam, hogy megjeloltem az extruder belepesi pontjanal a filamentet, es 10cm-nel majd 20 cm-nel raktam 1 jelet .... majd a menubol megtekertem 10cm-re a motort. Ha kevesebb mint 10cm ment bele ... akkor az elso jelolest lehetett hasznalni ... ha tobb akkor a 20bol kellett kivonni.
Aztan korrekcio ... mivel a geped mm/step ertekkel dolgozik 10cm ... 100mm.
(Az aktualis ertek X 100) / mert ertek. = korrigalt ertek.
U.i.: Az extruder nem fog tekerni ha nem futod fel a hotendet.
Ha valami nem stimmel javitsatok ki kerlek
-
HUresz
tag
Szia!
Eddig szuper. Ma reggel 5:45 ebredtem a nyomtato akkor kb 10 oraja ment. Siman bealudtam mellette ..
A kep most keszult ... a munkadarab hibatlan ... legalabbis igy, uveg mogul nezve.
Ha a tapegyseget megoldom akkor szavam nem lehet tobbet. Ninja nyomtato nem olyan gyors ... de majdnem olyan csendes .u.i: a motorok kaptak kakaot... 1v korul uzemelnek.
Hetvegen kalandoztam ABS teruleten .... nem volt egyszeru.@izisz: Meg a heten kiprobalom a Spectrumot, ugyis lefogyott a tengeresz kek DD. (nem volt nagy szam, a feltekrcseles megint .... el nem tudom kepzelni, hogy tudjak igy osszegubancolni feltekereskor.)
-
HUresz
tag
Neztem en is ... .)
Nem xarral gurigaznak. Alaplapon 2130-as lapkak integralva ... rasberry ... optikai encoder ... pei ... meg meg sok sok finomsag
Nem lesz olcso, de ha azt veszed egy halom idot sporol a tuningolgatassal.Iszonyat idot belevertem a TT-be .... es mikor kesz vagyok valamivel vagy jon valami mas .... vagy csak egyszeruen ujragondolom ...
Szerintem az arat mar siman ujra belekoltottem csak tuningra ...
Mondjuk rengeteget tanultam menet kozben ... szoval nem banom ... de neha azert a hajamat teptem.Csak igy ami eszembejut:
-E3D, sima es volcano
-Dual Z
-MGN sinek 12 es 15
-Alaplap + TMC 2100
- Vaz megerosites 8 db 150mm-es profil es vagy 30 haromszog elem
- Titan extruder , Direct drive
- Alu bed tarto
- BLTouch
- Es a nyomtatott dolgok, meg az aprosagok, szijak gorgok,csapagyak, feszitok, csovek, biztositek, FET, fesz es arammero, stb stb stb.@blountex: nekem akkor csinalt hasonlot, mikor magas volt "extrusion multiplier" ertek ... es/vagy ellenorizni kene az extrudert, step/mm erteket ....
En ezeket neznem meg a helyeben eloszor. Azon kivul amit a tobbiek irtak, dugulas stb.
Felso reteg szep?[ Szerkesztve ]
-
HUresz
tag
Teljesen jo ... nagyon megerte. Csalad ajanlasaval
Mult heten 1-2 nap ejjel is dolgozott, fel napos nyomatokkal. Fent van a hangtompito a tapon, de igy is megorit. ATX szetszedve az asztalomon, megkerestem a 12V1 es V2 agakat, az egyik megy HB-re a tobbi a masikra ...
Gyurus kontakt ... benne annyivezetekkel amennyi belefer. Aztan tesztelunk.Nincs lepesvesztes .. vagyis meg nem kaptam rajta ..
Nyomatek hiany ... erre sem lattam semilyen jelet.Mostanaban megint szet volt szedve ... az MGN 15 ami az Y vazon csucsul nagyon-nagyon vastag ... Igy az "eredeti" felfuggesztese a szijnak tul alacsony es a fogak elerhetik (vegallasban neha el is erik) a sin veget.
Ujraterveztem a szijfeszitot, 5 milivel magasabbra raktam a felso korgot ... mostmeg kell csinaljam a motor oldalt is ...
Szoval nem teszteltem annyit, amennyit szerettem volna.
U.i.: Nemreg volt tema es paran kerdeztek.
Ma felraktam a Spectrum filamentet, most megy az elso targy, elsore baromi idegesito, egesz merev, szerencsere nem torik ... de pattog ahogy lejon a spulnirol. Mar legalabb 3x odarohantam mert azt hittem az extruder motor kattog ... 2eldugult ... elakadt ...megtort" .... neeeeeeem csak a filament tekeredik le ....
200 fokon megy ... eddig egesz jol, szepen takar. Saccco ... a csondes gep hatranya -
HUresz
tag
válasz Teasüti #4227 üzenetére
Szia!
Amikor en vasaroltam ... a Tevo Tarantulara esett a valasztas, 200 dolcsi korul mozgott, es ar/ertek + a hatalmas kozosseg, upgrade-elhetoseg stb, miatt.
Akkor meg nem volt pl: Creality3D CR -10
Lehet a mai eszemmel mar egy ilyet vennek (vagy meginkabb egy Tevo Deltat )
Azt a penzt amivel a CR 10 dragabb mar kb belekoltottem ... es a Cr-10 tenyleg jo. 400 dolcsi korul van.
Szerintem 1kis ugyeskedes a szeletelovel, es mindenfele tuning nelkul kivalo minosegben tudsz majd nyomtatni.
Amikor megvettem ... leginkabb hobbinak szantam a dolgot, de ido kozben rajottem mennyire sokmindent meg lehet vele oldani a hetkoznapokban es a meloban is. A gondolkodasmodomra is kihatott. Ha most felmerul egy problema, akkor egesz hamar vegigtancoltatom a lehetosegeket a fejemben .... hogy talan nyomtatni is lehetne valamit.
-
HUresz
tag
válasz Teasüti #4233 üzenetére
Burkolasnak vannak elonyei foleg az ABS alapanyagnal ... Pontositok ... ABS-nek szerintem felesleges addig nekifutni mig nincs bezarva a nyomtato.
DE!
Se a PLA se a PETG nem koveteli meg ... ezekkel a filamentekkel nyugodtan dolgozhatsz "nyitottan".
Valoszinuleg a gyartok is hasonloan gondolkodnak, ha valaki megis belevag akkor majd maga beburkolja.
Amugy a satras megoldas nagyon az alja a dolognak. A legtobben kis szekrenykebe pakoljak ... plexis, ajtos megoldasokkal. Itt a forumon is vannak tobben, akik pl a "LACK" asztalos IKEAS megoldast hasznaljak.Az enyem egy kiszuperalt, uveges tv szekrenykeben van ... de igy csondesebb es ABS-t is nyomtattam mar.
400 dolcsi relativ. Nalunk a cegnel volt olyan .... hogy 1 kis muanyag darab elrepedt ami egy preciz muszert tartott. Ez a kis koztes betet 320 euro + adok. (egyedi ipari cucc ... amugy semmi extra)....
A ceg meg is rendelte ... a varhato beerkezese az alkatresznek legjobb esetben 1 het ... tipikusan 2 ... addig nem dolgozik az automata ... nem kis veszteseg.
Te azt mondod holnapra kesz .... akkor hamar osszejon az ara.
Amugy ezt csak pelda ... az iparban felhaboritoan dragan merik a hasonlo akatreszeket.
Bergyartassal ugyanez a szitu ... 1-2 het .... sot meg rosszabb ... van hogy kigondolok 1 alkatreszt ... vagy epp csak megprobalok egy torott darabot modellezni ... ez a darab mar lehet kisse kopott, vagy epp serult is. Nem mindig tudom es nem mindig lehet pontosan levenni a mereteket ... ilyenkor legyartom a darabot, neha csak 1 reszet ... hogy lassam jo lesz-e. Majd modositas ha kell ... A bergyartonak magyarazhatod hogy majdnem jo ... kulodm a kovi verziot ... csinaljatok meg meg1x ... ezt rajzoltad ezt kapodNyilvan csak te tudhatod mire van szukseged. Ez a 3d dolog azert neha igenyel idegeket
-
HUresz
tag
válasz janek69 #4235 üzenetére
Semilyet... en is ezt mondom ...
lehet nem fogalmaztam erthetoen Bocsi.
ABS-hez ajanlott a burkolas ... legalabbis addig nalam nem mukodott a dolog mig nem raktam dobozba ...
PETG-t es PLA-t nyomtattam, nyomtatok most is ... ezeknek majdnem mind1 ...
ABS-t csak speci dolgokhoz szoktam hasznalni ... meg igy is korulmenyes kicsit.
Szerintem PLA -val a legkonyebb eredmenyt elerni .... de szivtam mar vele .... foleg a meleg miatt.
PETG egy egesz jo kozeput, szerintem
ABS meg tenyleg tartos ... es jol turi a hot is ... de joval korulmenyesebb -
HUresz
tag
válasz janek69 #4241 üzenetére
Ha jol tudom, az ABS nyomtatasakor a retegek kozt a tobbi anyaghoz kepest joval nagyobb a feszultseg. Ha a retegek nem egyenletesen, lassan hulnek ki, akkor azok szetvalhatnak ... elrepedhetnek.
A "doboz" abban segit, hogy kulso levegoaramlas ne erje a munkadarabot (targyhutes sincs ABS eseten), ne tudjon egyenletlenul hulni, es hogy a benti levego temperalva legyen. Jobb dobozokban van erre valami aktiv elem ... egy futotest, nalam csak a HB melegiti a levegot ... kozepes hatekonysaggal
100-110 fokos HB mar egesz jol tolja ... de sokszor ez is edes keves.
Nem hasznaltam eddig sokat ... a nyomtatohoz kapott "demo" filament repedt is rendesen ... nem lett jo meg a dobozban sem ...
DD ABS-T mar mas teszta .... szepen nyomtattam vele ... leginkabb a nyomtatom olyan alkatreszeit amiket komolyabb ho erheti. Direct drive-hoz nyomtatott tartokonzolaim a 110 fokos HB felett szepen "elfonnyadtak"
ABS-bol mar jol szuperalnak. -
HUresz
tag
válasz janek69 #4248 üzenetére
PETG szerintem kompromisszum lehet ... kell futeni azt is ... de nem annyira + nem reped
Autot szerintem kibirja, marmint ha az utaster hosegrol van szo.
Annyi, hogy erdemes lassabban nyomtatni .... es a z offsetet 0,1 majdnem feljebb lehet tolni.
En szeretem a PETG-t nagyon ... jo tartos cucc ... eros ... es nehezen torik. Nyaron nem hasznaltam sokat ... tobbnyire futes nelkul nyomtattam, a meleg miatt ... De van belole sok szinben lassan eloveszem. -
HUresz
tag
Nem vitatom ...
Amugy nalam ez kicsit olyan .... mint gyerek a cukorkaboltban ... ezt is ezt is ezt is akarom.
Aztan elveztem hogy egyedive tettem .... marmint FB-n se lattam hasonlot
Meg aztan baromi jo moka volt.
Sokan a kezdo kittel ...mindenfele tuning nelkul is szepen nyomtatnak. Tobb ut is van ...ez kicsit rogos voltUi: mar baromi szepen nyomtatunk ... De van 1 hiba ami felidegesit (Blobs-Zits-Pimples jelenseg ha minden igaz) ... biztos hogy a szeletelo beallitasok .. csak meg nem tudtam megfigyelni, hogy mikor keletkezik ... a retraction elott vagy utan
Szoval arra jutottam .... hogy nem jutottam semmire ... probalgatni fogom mig jo nem lesz ...
Ott van a Extra restart distance - + , Retraction speed, stb
Eddig nem vagy csak ritkan jelentek meg ilyen hibak ... de most van ... -
HUresz
tag
válasz spidersoft #4313 üzenetére
En a cukrosoknak szant tut hasznalom, elvileg 0,4mm .... egesz pontos ... es nem tudod vele kinyirni.
-
HUresz
tag
Szia!
Nemreg szivtam hasonlo jelenseggel... bar nem pont... de az is igaz, hogy hamar meglett.
Nalam is Y .... nalam is jo volt a szij... gorgok es minden egyeb ..Szoval nezd meg a motort is ... tengelyt ... a hernyo csavarodott ki, ami rogzitette a gorgot ...
A "D" forma a tengelyen, a hernyo a lapos oldalon "fogta", nem tudott elfordulni de picit tudott mozogni a "D" also es felso szara kozott ...es volt 1 pici holtjateka iranyvaltaskor.Egy probat meger ellenorizni a hernyokat.
-
HUresz
tag
válasz adatfalo #4398 üzenetére
Szia!
En is jartam igy. Nalam a hutes volt a problema. Pontosabban a hotend osszeszerelese. Az az arany, ahogy elosztjuk a torkot a hutoborda es a futoblokk kozott. Egyszeruen mind1 volt hogy hutottem, a torokban tul koran tudott "megpuhulni" a pla es szepen beekelte magat.
Ezen kivul megneznem a retrakciós beallitasokat is .... te is direct drive-ban hasznalod a titant, ahogy en is, igy meglepoen kozvetlenul reagal. Az a tapasztalatom hogy epp hogy csak meg kell "rantani". Elvileg 1,4mm ami nalam jol mukodik PLA-nal, ez annyira keves, hogy nem szamit a "hotend bevezeto szakasza" nem huzzuk ki annyira.
@ Saccco: Hat a 4.0-s S3D tenyleg kezd idegesiteni ezzel a sorkezdos dudor marhasaggal. Mar csinaltam vagy 5-6 probanyomatot ... negativ extra restartal es mas beallitasokkal is ... lehet ki kell probalnom a te befutodat. (bar szeretem az S3D-t)
@Dalee.:En mar panaszkodtam nehany hozzaszolassal regebben, Eddig ha jol emlexem 1 PETG es 2 vagy 3 ilyen DD filamenttel talalkoztam ... nem lehetett otthagyni a nyomtatot ... idorol idore ki kellett gubancolni,
Sajnos volt olyan nyomat amit kukaznom kellett mert mire eszrevettem, hogy total megszorult addigra 1 reteg kimaradt a targybol. -
HUresz
tag
Total szivas a gepem mostanaban .... nagyon nagyon szukosen fer el az uveges tv szekrenyben es valahogy sikerult letorni a csatlakozot a HB hatuljan .... nem lett volna nagy baj ... de megis.
1 Az alu lapon nem igazan lehet forrasztani
2 Rovidre zarta ... pontosabban a HB tapja megkinalta a homero madzagokat. Igy az alaplapon 3 kondi kidurrant es azota 88 fok az alap.1 Az alu lap jol vezeti a hot ... gondolom ezert hasznaljuk Szoval a forraszto pakko nem tud annyi hot adni hogy kepes legyek megolvasztani a forr pontokat. Pakko szetszed ... a vezerlest tulhajt ..., most mar folyamat fut ... igy tudtam valami undorito modon megforrasztani.
2. A kondikat kicsereltem ... de szerintem valami mas is kapott .... sebaj ... alaplap csere lesz Mondjuk amugyis ... mert ez mar egy javitott alaplap (hibasan kuldtek alirol anno... csak kijavitottuk).
Na es akkor a TMC .... szoval most 1v uzemelnek. Vasaroltam anno ANYCUBIC -ektol jofele Z orsot mert nem voltam elegedett az eredeti parossal. Mikor osszeraktam beszinteztem oket, hogy a ket orso ugyanabba a pozicioba legyen. Es azt vettem eszre, hogy pozicio tartasnal sokkal konyebb atforgatni mint regen. Szoval a Z motoroknak kell meg kakao. Mondjuk az is igaz, hogy 2 motor van igy az 1v keves lesz.
Megcsinaltam a tapcseret is .... egy 500 ATX tap uzemel, ket koros .... az egyik, 12v1 a HB Fet-et, a 12v2 pedig a tobbit eteti.
Igy most a leghangosabb dolog a 5015-os venti ..... szuper -
HUresz
tag
Z-ben nem vagyok biztos ... de az E-nel ajanlott szerintem ....gondolj csak bele, a gyakori retractio foleg ha a retraction speed magas .... akkor az egyik leghangosabb dolog.
De az igaz hogy a Z nem megy sokat .... max ha be van kapcsolva a lift.Vegulis van itthon masik lapka .. de eloszor emelem a vref-et ... amugyis tobbet kellett volna adni a 2 motor miatt.
Meg mindig ajanlott, foleg azota hogy nem a stock tap zajong. 2x ennyibe fajt volna akkor is megerne.
Ezzel a TT-vel lassan vegigszoptam mindent Szerintem igy volt jo .... most mar ertekelni fogom ha veszek egy "komolyabb" nyomtatot.
-
HUresz
tag
Craftware ..... rendesen vakon vagyok
nagyon megszoktam az S3D-t. Komolyan mondom .... ezek igazan osszebeszelhetnenek, hogy hasonlo kifejezeseket hasznaljanak. Sok sok minden van ... es igy hirtelen nem tudom mihez nyuljak .... kene 1 nyomat ... hogy lassam ... a HW a szar ... vegy tenyleg a szeletelo miatt vannak a huplik.
-
HUresz
tag
Szivok a Craftware szeletelovel ... Eloszor elindult futes nelkul ... mondom okejo, megnezem mi a gond .... a kis huncut nem futi fel ... pontosabban felfuti ,,,, de csak azutan hogy lefutott a starting script. Na ez annyira nem volt jo ... mert abban nekem van 1 kis tisztitas resz is ... okejo.
Aztan beleirtam meg 2 sort ... most felfutunk idoben ... de epphogy elkezdi rajzolni a skirt kinyom egy kb 3-4mm vastag pacat .... kb ugy tolja elore a filamentet mintha 1,2es nozzle lenne benne.
Pedig jol allitottam be ... agyfax. -
HUresz
tag
Szia!
Nekem "leolvadtak" a pla alkatreszek ABS nyomtatasnal. Akkor ezt most reszletezem, kb 1 ora utan eszrevettem, hogy nem normalis hangokat ad. Sajat tervezesu x kocsi, hutotarto stb. ( A hutotarto ami tartja a bltouch-ot is e3d eseten nem tetszett nekem .... nem ereztem pontosnak a merest mikor volt 1 kis kotyogas a bordara illeszkedo kek muanyagon.) Szoval a hutotarto elkezdett vetemedni ... es szepen beleert a nyomatba a BLtouch ... okejo .... STOP ...
Az eredeti alkatreszek ABS-bol ujranyomtat .... mire elkeszultek mar kb minden rendesen meggorbult.
Most ABS-bol vannak ezek az alkatreszek .... erosek ... birjak a hot ... fasza minden.@Saccco
Valami nem stimmel ... olyan mintha 3x gyorsabban tekerne az extruder mint ahogy az normalis lenne.
amugy tetszenek a beallitasok ... van 1-2 dolog ami pozitiv.
Total nem ertem ... az ertekek jok ... tuti valami nevetseges dolog miatt nem megy. -
HUresz
tag
Van ... de elvileg semmi erre vonatkozo ... azert kiprobalom ...
Van egy munkadarabom ... eleg pici de nagyon reszletese es nagyon pontosan kene kidolgozni ... sajat gyartmany ... mindjart kiprobalom vele ... S3D-vel mar kesz van ... 0,1 reteg es egesz lassan csinaltam.
Mindjart leszeletelem meg1x. -
HUresz
tag
válasz ssid3956 #4427 üzenetére
Szia!
TT-vel siman nyomtatom a Petg-t ... igaz mostanaban nem volt fent. Az a tapasztalatom ... es a tobbiek kijavitanak ha hulyeseget irok, hogy lassabban erdemes nyomtatni mint a PLA-t ... fejet erdemes majd 1 tizeddel magasabbra allitani. Illetve fokozottan igaz hogy az elso par retegnel ne legyen semilyen hutes. A tovabbi retegeknel mar megoszlanak a velemenyek ... hogy mekkora hutesre van szukseg.
@Saccco:
Koszi, jo otlet volt.
kiszedtem a scriptet, most muxik ... nyomtatunk ... szerintem a fuvoka tisztitos resz zavarta meg ... vagynemtudom ... ezt hasznalom regota, s3d-bol masoltam at. -
HUresz
tag
Kesz vannak!
Oldalnezet: Felso S3D szepen latszik a 2 oszlop a mogotte levo profil halvany arnyeka ... es a soremeleses hibak is ... igaz nem annyira (extra restart)
Also pedig a CW ... hat ... 2 sor hiba van benne ... nem tudom miert ... nem voltam a gepnel ... lehet elakadt a flla .. passz ... a visszahuzast sem talaltam el elsore ... hat ez van
Masik kep ... felulrol ... :
Bal oldal CW ...jobb oldal S3D... (elnezest a kepekert ... de leesett a telom ... azota nincs kepstabilizator ....csak csattog ahogy probalja kompenzalni a semmit .... felelmetesen nehez elfogadhato kepet csinalni)
Szoval a beallitasok mind2 esetben hasonloak ... igaz nem mindent talaltam meg ugyanugy
Falvastagsag 2 reteg ... also felso 3, kitoltes 40%, 100micron, 0,4 nozli, kb 40mm/s a sebesseg,
Ami fura ... a CW az elso reteget furan darabosan rakta le ... mintha nem folyamatosan leptette volna az extruder a filamentet ...
Ez egy egesz apro alkatresz ... kb 4cm * 1 cm ... szoval a kepek szepen fel vannak nagyitva
Hozzateszem S3D nyomat se tetszik ... ennel sokkal szebbeket szoktunk csinalni ...[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Milyen TV-t vegyek?
- Bitcoin, Tesla: az egeken a befektetők reményei, Musk a Trump-kormányba kerül
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Mini PC
- Milyen processzort vegyek?
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Házimozi belépő szinten
- Projektor topic