Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Joshi
titán
válasz #48613632 #18241 üzenetére
Gondolom akkor PLA, szerintem elég PLA-nak 200-205 fok. Az extrudered annyit nyom amennyit kell? Ezek az első lépések mielőtt nyomtat az ember.
-
Joshi
titán
válasz #48613632 #18246 üzenetére
Igen nevezhetjük hőtoronynak is. Az a lényege, hogy minden egyes szint azzal a hőfokkal van nyomtatva ami rá van írva. Amelyik a legjobb minőségű lesz azzal kell nyomtatni azt az anyagot. Persze ez anyag függő is, még akár PLA és PLA között is lehet különbség gyártótól függően.
Én is Simplify3D-t használok, de nekem már meg van az a beállítás amivel általánosan "jól" nyomtatok. Szerintem részletes igazán jó minőséget csak DLP/SLA nyomtatóval lehet nyomtatni. Persze FFF nyomtatóval se lehetetlen, de most már ki merem jelenteni hogy nem egyszerű.
Vagy még a lézeres nyomtatás, de az még nem otthonra való.
[ Szerkesztve ]
-
Joshi
titán
-
Saccco
nagyúr
válasz #48613632 #18252 üzenetére
Az esetek nagy százalékában 2 oldalról szoktam töltögetni: Thingiverse, MyMiniFactory.
Ha össze kell ütni valamit, akkor általában két program szokott szóba kerülni, Fusion360 és a FreeCAD. Én előbbit ajánlom. Korábban nem használtam ilyen programokat, viszont amióta van 3D nyomtatóm, már terveztem is egy nyomtatót magamnak F360-ban.
A Fusion előnye az egyszerű kezelhetőség. Ingyenes és rengeteg jó tutorial van hozzá. Illetve nagyon jó a büszkeség feeling, amikor valamit megtervez benne az ember, nyomtatja és használja.
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
Saccco
nagyúr
válasz #48613632 #18257 üzenetére
&& Joshi:
Ne osszatok meg képeket az S3D-ből, legalábbis címsorral!
A problémád is összefügg vele.
Egyébként a konkurencia is lekörözte őket itt-ott.[ Szerkesztve ]
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
Joshi
titán
válasz #48613632 #18260 üzenetére
Nincs más megoldás mert el kell mennie üresjáratba A pontból B-be (Travel movie).
Én ezt úgy tudnám elképzelni, hogy lenne olyan Nozzle ami ez idő alatt le tudna zárni. Az Extruder visszamenet, vagyis a filament visszahúzása szerintem csak fél megoldás.
[ Szerkesztve ]
-
Joshi
titán
válasz #48613632 #18263 üzenetére
Én is mostanában kezdtem nyomtatni, de az biztos hogy a PLA-n kívül csak szopósabb anyagok vannak mint ABS, PETG stb.
Az FFF nyomtató csak így tud nyomtatni. Ha nagyon jó minőséget szeretnél akkor SLA vagy DLP nyomtatóban kell gondolkodni. Csak ott meg drága a gyanta, azt hiszem. Meg gondolom ott is rá kell jönni mi merre.
-
Joshi
titán
válasz #48613632 #18269 üzenetére
Én iskolai stiftes ragasztót használok. De ha olyan kis felületeken van csak kontakt az asztallal mint a jelenleg nyomtatott Predátor raszta haj, akkor mindenképpen odapöttyintek ide-oda egy kis pillanat ragasztót. Megéri, mert nem megy kárba a sok-sok órás munka. Mint neked.
Pucold ki a Simplefy dolgokat Regisztriből.
-
-
Joshi
titán
válasz #48613632 #18277 üzenetére
Milyen Nozzle méreted van? Alapban 0,4mm szokott lenni. A 0.1-es Layer vastagság nagyon kevés főleg 0,4-es Nozzlehoz. Én általában 0,13-0,15 között szoktam nyomtatni ha kell a minőség. De ez is nagyban megnöveli a nyomtatási időt.
PLA-hoz 200-205 fok elég, az asztal (Bad) meg 60-65 fok.
-
Joshi
titán
válasz #48613632 #18286 üzenetére
Gondolkozz egy kicsit. Van egy 0,4mm-es Nozzled és te azon akarsz 0,1mm körüli anyag csíkot nyomtatni. Akkor inkább cseréld le 0,2-es Nozzlera.
A Simplify3D beállításait már nagyjából vágom, ha valami nem világos kérdezz. Egyedül a Retraction nem megy még.Még1x mondom, ha igazán jó minőséget akarsz akkor SLA nyomtató a barátod.
[ Szerkesztve ]
-
Joshi
titán
válasz #48613632 #18289 üzenetére
Alapértelmezetten a 0,4-es Nozzlehoz 0,1-0,2mm között lehet rétegvastagságot állítani. Vagyis ez ajánlott. A lényeg, hogy ha tényleg nagyon kicsi rétegvastagság kell, akkor célszerű a Nozzlet is hozzá igazítani. Ez igaz felfele is, vagyis ha vastagabb réteg kell akkor nagyobb Nozzle is kell.
Az hogy egy program alapértelmezett beállítása mi, az sok mindentől függ. Lehet hogy nem is a te nyomtatódhoz volt beállítva.
-
Saccco
nagyúr
válasz #48613632 #18260 üzenetére
A szálazást a kalibrálással (step, flow, retract) lehet megoldani.
A szálazásra talán a PLA a legkevésbé hajlamos. Persze kalibrálás nélkül nem fog ez se menni. Ha nedves akkor is szálaz.Egyébként a szálazás témára izisz írt egy összefoglalót.
(#18265) pitepeti71:
A Fusion360-ban a Startup vagy hobbi licenszet kell aktiválni.(#18261) Joshi:
Szerintem nem logikus az S3D. Én először a Craftware-t használtam, utána S3D és Slic3r, most legvégül a Cura-t. Minden hibája ellenére egyelőre kitartok utóbbi mellett. Bár lassan a Prusaslicer is jó választás lesz, illetve most is az, csak nekem nem fekszik annyira.(#18263) pitepeti71:
A resin nyomtató teljesen másra van. Az elérhető árcédulával rendelkező gépek nyomtatási területe igen kicsi. Nem mellesleg maga a resin nem egy barátságos anyag, sőt... kesztyű, maszk, jól szellőző tér, stb.
Olyan nincs, hogy veszel egy "resin fejet", teljesen más technológia. Ott a tálcát húzza ki az anyagból és lentről világít egy LCD kijelző.(#18264) Joshi :
Szerintem PETG-vel könnyebb nyomtatni, mint PLA-val. Egyedül a szálazás részt nehezebb megoldani.(#18266) Joshi :
Retract-ot kellene inkább kalibrálnod, mielőtt ilyesmiket nyomtatsz. Utána lenne ámulás, hogy mit tud a gép.(#18268) Joshi:
Tipikusan Brim-ért kiállt ez a modell.
Pont ma reggel találtam egy számomra új funkciót a Cura-ban:
Brim support alá...(#18270) Joshi:
Kell is a pillanatragasztó, ha haza akarod vágni az asztalt.(#18272) zsolti_20:
Rosszul raktad össze a nyomtatót vagy mindig rakosgatod ide-oda. Nem szabad eddig tartania a dolognak.
Szorítsd meg majdnem teljesen az asztal négy sarkát és onnan engedd vissza a szinteséshez, természetesen a végálláskapcsolót is állítsd hozzá. Az is jó, ha csak 3 csavart használsz. (Egy síkot 3 pont határoz meg.)(#18284) zsolti_20:
Az aluprofil tökéletesen működik. Ha valamire át akarod alakítani, akkor a rúd a rosszabb választás. Lineáris sín az upgrade, de nem a HIWIN.(#18287) zsolti_20:
Az a régi akril asztalos Tarantulá-hoz való.(#18288) Joshi:
0,4-es nozzle-val nyomtattam már 0,05-0,3 között mindent. Lehet, csak kalibrálni kell!(#18291) pitepeti71:
Print Quality Troubleshooting Guide
Nem mellesleg a Craftware-ben képpel és mozgóképpel illusztrált beállítás leírások vannak.
A Cura is minden beállításhoz ad infót, illetve van hozzá kiegészítő, ami még több infót ad.(#18296) dugesz77 :
Volt ez olcsóbb? Köllllllll!█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
Saccco
nagyúr
válasz #48613632 #18338 üzenetére
Itt egy videó, ami megmutatja mit kell csinálni.
2:33-nál nyom rá a választó részre.█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
Chal
addikt
válasz #48613632 #18356 üzenetére
Egy baromi hosszú hsz-t akartam írni, de rájöttem hogy semmi értelme, rövidítek: te nagyon el vagy tévedve. Nagyon régóta bújom az érdeklődési köreimnek megfelelő szakmai fórumokat, levlistákat, gyakorlatilag azóta, amióta itthon elérhető az internet. Leírni sem merem, hogy az mikor is volt. Nekem elhiheted, hogy van némi fogalmam róla, hogy hogyan is kell egy ilyen közösségben tudást megosztani, meg milyen elvárásokat lehet támasztani egymással szemben, és nem utolsó sorban: viselkedni. Az ilyen hozzállás miatt (ne küldjenek el infóért, nem jó az angol, biztos visszatartod a tudást direkt, stb..) jobb helyeken még manapság is konstans ban/ignore jár (sajnos itt nem), utána el lehet rajta gondolkodni, hogy ki van kiért, meg ki kinek a szabadidejével rendelkezik (mert ugye az fel sem merül benned, hogy azért nem tesznek a kis kezeid közé videókkal tarkított ékes magyar dokumentációt mindenről is, mert NEM ÉRNEK RÁ).
Az eszem megáll néha tényleg, hogy ilyen van, még akkor is, ha csak ötlet szinten, jószándékkal merült fel benned.
[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
titán
válasz #48613632 #18513 üzenetére
baj sokminden lehet, erre se tudnék neked határozott választ adni próbáld meg a preview képeken, a legtöbb feltöltőnek van annyi sütnivalója, hogy bekommenteli ha nem preview szerint kell nyomtatni. (hálistennek)
1.Both things do not require any support but due to the printing orientation they both need rafts.
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Gabesz87
veterán
válasz #48613632 #18536 üzenetére
Igen, tudom, hogy mi ez, és hogy a kettő u.a. Csak az egyik mm-ben, a másik darabszámban definiálja a falak számát. Pedig ez pont azt csinálja amit leírtál, hogy hány réteg fal legyen kívül (milyen vastag összesen). Csak azt nem értem miért nem tudom a mm-el állítani, csak a db számmal. Meg ugyanígy a top/bottom layer vastagsagot. Ezt a videót néztem egyébként.
-
Gabesz87
veterán
válasz #48613632 #18546 üzenetére
Nem tudom. Nekem 0,4-es van, úgyhogy nem valószínű.
A facebbokos Cura csoportban rákeresem a wall thickness-re, és valaki írt már stzintén emiatt, hogy inaktív némelyik opció. Baromi egyszerű a megoldás, elvileg csak a mellette lévő kis kör alakú vissza nyílra (visszaállítás) kell kattintani.
[ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
válasz #48613632 #18888 üzenetére
Minimum layer time lesz az szerintem.
szerk.:
Van ott is retract, csak a várakozás miatt tűnhet úgy, hogy nincs visszahúzás.
Vannak default értékekei a beállításoknak.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #48613632 #18892 üzenetére
Na indul egy újabb próba. Beállítottam a 10 secet 20-ra, kipipáltam a "Lift Headet", plusz vettem vissza sebességből, 80-ról 60-ra.
Az eddigi nyomtatási idő viszont jelentősen megugrott, 24 percről, 1 óra 8 percre.
Ez a szar ebben a szakmában, hogy van, hogy akár napokat vársz a végeredményre, amiből aztán következtetéseket tudsz majd levonni.[ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
válasz #48613632 #18892 üzenetére
Annyira lassít, hogy 10 sec legyen egy layer. Ha még a lassítással együtt se végez, akkor parkol. Utóbbi esetben folyik az anyag (ooze).
Tedd 0-ra, akkor nem vár. Ilyen esetben nem áll meg, viszont több hőt visz be a fej.A Lift head = Z-hop, legalábbis erre gondolok.
[ Szerkesztve ]
-
norbert1998
nagyúr
-
WunderKinder
aktív tag
-
Gabesz87
veterán
válasz #48613632 #18911 üzenetére
Azért lehet jó pl. mert látod a first layer milyenségét. Pl. tudsz babystep-et állítani, ha kell. Meg a másik, hogy ha van a nozzle-n pl. egy kis "felgyűrődés", nem teszi rá, nem keni bele a nyomtatandó tárgy első rétegébe, hanem ebben a skirt-be fogja lehúzni. Legalább is én ezekben látom az előnyét.
[ Szerkesztve ]
-
WunderKinder
aktív tag
válasz #48613632 #18910 üzenetére
Be lehet állítani, hogy Layer váltásnál csináljon-e retract-ot, mert alapból nem feltétlenül csinál. Akkor van értelme a lift head-nek ha nem csinál. Illetve a lift head értékét érdemes nagyobbra venni, hogy a fejből sugárzó hő ne melegítse feleslegesen a tárgyat. A z-hop-ra ritkán szükséges 1-2 rétegvastagságnál nagyobb érték, a lift head-re meg tárgyhűtőtől függően 5 mm körül a jó.
-
zsolt320i
senior tag
válasz #48613632 #18916 üzenetére
sztem 3 faktor a mi fontos:
1. amit te is írtál a nyomtatási hőmérséklet. én arra jöttem rá akkor a legjobb szálazás szempontjából a nyomtatás ha a nyomtatási hőmérséklet minél kisebb
2. retract lenght és retract speed
3. tárgyhűtés, állítsd be hogy 3mm nyomtatási táv alatt 100%on pörögjön a tárgyhűtő. -
Joshi
titán
válasz #48613632 #18920 üzenetére
A Skirt egyértelműen arra való, hogy mielőtt elkezdené a valós modellt nyomtatni, már megfelelő mennyiségű és minőségű anyagot nyomjon a nozzle. Persze kiváltható a Brimmel is ha éppen nagyobb tapadást is akarunk nagyobb felülettel.
A Retractra meg nem nagyon van tökéletes megoldás, legalább is én még nem jöttem rá. Szerintem az FFF nyomtatás egyik gyengéje.
ui.: lehet hogy egyszer beruházok a kisebb és részletesebb modellekhez egy SLA nyomtatóra, a nagyobb gyorsabb nyomtatáshoz meg jó lesz a jelenlegi FFF.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Mac Mini M1 8GB 512GB SSD + INGYEN KISZÁLLÍTÁS
- HP EliteBook 845 G8 Tartós Fémházas Laptop 14" -60% Ryzen 5 Pro 5650U 6mag 16/512 FHD IPS Matt LTE
- HP EliteBook 845 G7 Fémházas Laptop 14" -45%Ryzen 5 PRO 4650U 16/512 FHD IPS SURE VIEW
- HP Elitebook 840 G8 i5 1145G7 / 32GB / 512GB / hibátlan!
- Nethome Plus, klíma wifi modul
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest