Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
GÁgpstpn
tag
Üdv!
Tegnap előtt lettem kész első 3D nyomtatóm, egy Prusa i3 Hephestos összeszerelésével. Nagyon jó kis cucc, az elvárásaimat abszolút teljesíti, viszont előjött egy kis probléma. Nem tudom mi lehet, de én a fúvóka (nozzle) eldugulására gyanakszom. Az első képen egy csütörtök este nyomtatott tárgy van, a másodikon pedig egy péntek esti. Mindkettőnek az aljáról készült a kép, a fájlon kívül pedig semmit se változtattam meg. A különbség nagyon jól látható. Valaki esetleg tudja, hogy mi okozza ezt, hogy hogy tudnék megszabadulni ettől a problémától és hogy mit kéne tennem ahhoz, hogy többet ne forduljon elő?
Előre is köszönöm.
-
GÁgpstpn
tag
Egyedi, a gyártó által készített fej (witbox extruder). Az oké, hogy tisztítani kell, de ötletem sincs, hogy hol kezdjem. Meg azért remélem, hogy nem kell majd kétnaponta tisztítanom a fejet.
-
GÁgpstpn
tag
Nem nagyon szeretnék többet rákölteni, úgyhogy egyelőre maradna ez a fej. Ideiglenes megoldásnak nem jó esetleg, ha minél alacsonyabb hőmérsékleten nyomtatnék? Esetleg, ha átalakítanám a hűtést (nagyobb borda, víz), az nem segítene?
Ha majd rászánom magam egy új fej vásárlására, milyet kéne vennem (és mennyi pluszköltséget jelentene ez nekem)?
-
GÁgpstpn
tag
Nem olyan horribilis ez az ár. Kb 10x ennyire számítottam. Ezt be tudom építeni az extruderbe?
SZERK: Most láttam, hogy mondtad, hogy nem könnyű beépíteni, de mi az ami ezt okozza? Hogyan lehet megoldani?Teljesen ugyanez van az enyémen. A Witbox és a Prusa i3 Hephestos ugyanazt a fejet használja.
[ Szerkesztve ]
-
GÁgpstpn
tag
Az E3D felőli rész az ami főleg érdekelt. Az én nyomtatófejem rögzítése egy 14mm hosszú, 6mm széles csővel van megoldva, aminek a végén egy m5-ös menet van belül, ebbe megy egy 8mm hosszú fúvókaszerűség (inkább szívóka )
Az egyébként nem baj, amit (#818) ProfBako írt, vagyis, hogy bowdenes extruderhez való?
Az előbb kitakarítottam a fejet, szerintem egész tiszta lett. Megpróbálok tenni egy kis hővezető ragasztót tenni közé és az extruder közé (ott van egy venti) és meglátjuk, hogy mi lesz.
-
GÁgpstpn
tag
Ez egész jónak tűnik. Ha 0.3mm-est veszem, azzal növelhető a pontosság (és nő vele a nyomtatási idő is) ?
-
GÁgpstpn
tag
-
GÁgpstpn
tag
válasz ProfBako #836 üzenetére
(#836) ProfBako és (#837) Zsolt74
Ha majd gyakran eldugul keresek egy helyi esztergályost rákérdezek, hogy kb mennyi lenne.Most már csak egy kérdésem lenne: Mi okozza azt, hogy a nyomtatott tárgy oldalán sávok jelennek meg? Egy-két réteg beljebb, egy-kettő pedig 0.3-0.6mm-rel kijjebb. Valahogy így: (A képre kattintva nagyobb lesz)
-
GÁgpstpn
tag
Akkor ha teljesen nem is lehet megszüntetni, legalább megpróbálom minimalizálni. Találtam egy nagyon érdekes cikket, most ez alapján próbálkozok, eddig egész jó eredménnyel.
(#844) ProfBako: Nem nagyon tud mozogni, úgyhogy nem ez lesz a gond.
Úgy tervezem, hogy kb. egy évig lesz nálam a nyomtató, utána eladom, a pénzből pedig építek egy kicsit komolyabbat. (Heated bed, dual extruder, stb.)
-
GÁgpstpn
tag
Úgy tűnik, az eltömődést sikerült kiküszöbölni a hővezető ragasztóval, viszont ez magával hozott egy másik hibát, ami a recés falakért is felelőssé tehető: a nyomtatófej nem képes tartani a hőmérsékletet. 190°-ra van állítva, de a hőmérséklet állandóan változik, 184° és 196° között mozog. Ez a 12° különbség pedig már meglátszik a kinyomtatott tárgyon is. Valamit lehet állítani a firmware-ben, vagy ez egy típushiba?
-
GÁgpstpn
tag
Sziasztok!
Már elég rég írtam utoljára az i3 Hephestos-ommal kapcsolatban. Akkor (és most is) a nyomtatott tárgyak recésségével volt a gond. Azóta nagyon sokat javult a minőség (2. kép), de még mindig nem az igazi. A régi, mély és ismétlődő recéket már sikerült eltüntetni PID kalibrálással, szíjak meghúzásával stb., de még mindig hagy kívánnivalót maga után a minőség (1. kép). Pár adat: 210°C-on nyomtatok HERZ fehér PLA-val, 40mm/s print speed, 50mm/s travel speed és 30mm/s shell speed-el. Retraction: 60mm/s és 4mm. A mostani tárgyat 0.1mm, a régebbit ha jól emlékszem 0.2-es vastagsággal nyomtattam.
(kattintásra nagyobb lesz)
Itt még nagyobb felbontásban megtekinthetők a képek.A segítséget előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
GÁgpstpn
tag
válasz beis-compo #992 üzenetére
Hát láttam már ennél jobb minőséget is ([link]), de részben lehet, hogy az is közrejátszik ebben. Én emellett még arra gondoltam, hogy néha a filament nehezen jön le a dobról, és ez kicsit megemelheti a fejet. Ettől félek a leginkább, mert ehhez nagyon komoly átalakítások kellenének.
A merevítés annyira nem rossz ötlet, most találtam egy videót, ahol pont ez is része az átalakításoknak ([link]). Innen valószínűleg több dolgot is át fogok venni. Bár az átépítés helyett először inkább a filament külön helyre rögzítésén gondolkodom.
A sebesség meg azért ilyen lassú, mert ezen a legkönnyebb állítani, és ki akartan zárni az összes hibalehetőséget. -
GÁgpstpn
tag
Beszereztem egy tekercset a 3Dee-féle Standard PLA-ból. Az lenne a kérdésem, hogy aki használt már ilyen anyagot, milyen hőmérsékleten érte el a legjobb minőséget?
-
GÁgpstpn
tag
válasz sz.balazs.95 #1148 üzenetére
Köszi Egy ideig mókolgattam a rendszert, aztán pár napja támadt egy hirtelen ötletem és visszadobtam a gyárit. Egy gyors PID tuning után kipróbáltam, és be kellett látnom, hogy a bq-nál nálam okosabb emberek dolgoznak.
-
GÁgpstpn
tag
válasz layerke #1151 üzenetére
Itt van a modell. Hasonlónak kellene lennie, de még csak közeledek a jó minőséghez. A homogenitás pedig a brutális rétegvastagságnak köszönhető. A Herz PLA-nál ugyanis jól látszik a hullámos felület.
-
GÁgpstpn
tag
Üdv újra! A téli szünetben nem tétlenkedtem, elkészítettem a váz megerősítését. Így megszűnt az előre-hátra ingadozás, ami magasabb tárgyaknál már nagyon látható hibákat okozott. Most viszont egy másik problémával szembesültem: A nyomtató csak minimális műanyagot adagol pár rétegen keresztül. Aztán ez visszaáll, és újra jó a nyomtatott tárgy. (A képen látható már a 2. próbálkozás.) A nehezen letekeredő filament nem lehet az ok, mert előre, kézzel tekertem le a nyomtatónak. Valaki esetleg találkozott már ilyennel? Mi lehet az ok?
-
GÁgpstpn
tag
Kicsit papíros, de azért nem teljesen. Én a denaturált szeszt/etanolt tudom ajánlani, az nagyon sokat növel a tapadáson. Ne tocsogjon, de kaphat rendesen. Nekem utána úgy tapad rá a PLA, hogy szalaggal együtt se jön le. Extruder hőfoknál pedig 180-220 között nekem tökéletes.
Az asztal szintezését hogyan csinálod? -
GÁgpstpn
tag
PLA-t csak hővel. Kiégeted belőle az anyagot, vagy felmelegíted, és egy vékony huzalt finoman visszafele beletolsz, aztán a másik végén kihúzod.
Elvileg a replicatorg tud olyat, hogy az első réteget lassanban nyomtatja. Azt is meg kellene próbálni. Nyugodtan lehet kezdésnek a nyomtatási sebesség 50%-a. Én Cura-t használok, ott sok dolgot lehet az első réteg nyomtatásán állítani. -
GÁgpstpn
tag
válasz DrojDtroll #1316 üzenetére
Nem tudom azóta megkaptad-e a választ, de a Repetier host képes erre.
-
GÁgpstpn
tag
Hát nekem valahogy nincsen szerencsém a 3D nyomtatással. Most, hogy már minden jól kellene, hogy működjön, előjött egy újabb hiba. Elindítom a nyomtatást, 205° van beállítva. Fel is fűt a nyomatót, elindul a nyomtatás, majd a hőmérséklet elkezd zuhanni, és 195° körül mozog az egész nyomtatás alatt. Ha magasabbra állítom, akkor felfűti többre is (220° -> 205°). Egyszerűen nem értem mi lehet a gond. Valaki járt már hasonlóan?
SZERK: Az kimaradt, hogy ha nyomok egy Pause-t, akkor felfűti, és akkor képes tartani a hőmérsékletet végig.
[ Szerkesztve ]
-
GÁgpstpn
tag
válasz ProfBako #1352 üzenetére
Mod nincs. M104 1x van, a végén, illetve az elején van egy M109. De azért itt van egy gcode is, ez az egyik legfrissebb.
-
-
GÁgpstpn
tag
válasz szalámissüti #1407 üzenetére
Ha csak a motor gyenge, először megpróbálhatnád megemelni az áramát.
-
GÁgpstpn
tag
Valaki nem tudja esetleg, hogy hol találok olyan minőségű rozsdamentes acél rudat, ami jó lenne egy nyomtatóhoz, vagy nagyobb lézervágóhoz? (Egy 2W-os lézervágó építésén gondolkodik egy barátom, főleg hablapok vágásához.)
(#1409) szalámissüti: Hát ha van, akkor persze
-
GÁgpstpn
tag
válasz spidersoft #4558 üzenetére
globalfsd.com Vásároltam már tőlük, nem túl drága a szállítás, de valamikor benne lennék egy közös rendelésben is akár.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Új információk a Galaxy A36 és Galaxy A56 kameráiról
- PlayStation 5 Pro teszt
- Spórolós topik
- Androidos tablet topic
- Autós topik
- Politika
- Futás, futópályák
- Letiltotta a DLVR megkerülését az Intel új mikrokódja
- Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 Ultra 12/512GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Eladó Nintendo Switch V2 rengetek kiegészítővel + eladó játékok
- DARTH MALAK GAMING PC // Core i7 930 // 8GB DDR3 // SSD+HDD // MSI GeForce GTX770 Twin Frozr 2GB
- Eladó 23.8" MSI PRO MP243X
- Lenovo Legion 5 Pro - 16" 2K IPS 240Hz, i7-13700HX, nVidia GeForce RTX 4060, 16GB, 512GB SSD - GARI
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest