- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Kínai X99 lap + Xeon E5 V3/V4 + ECC DDR4
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
MaCS_70 #76886 üzenetére
A teljes igazságot nem lehet megtudni biztosra, de jó eséllyel így megy.
Külföldi fórumokon, Serverfault-Stackoverflow-Superuser környékén fordulnak meg "minimum érdekes" arcok, néha vállalva, hogy ők 1-1 gigacég alkalmazottai és mondják azt, amit szabad vagy mernek, néha nem vállalják és úgy mondják .. azért elég jó infók keringenek ilyen helyeken, de figyelni kell rájuk, nem annyi, hogy google és majd az elmondja Neked az első találatban, hogy mizu (még az AI sem). Engem meg érdekel a storage, valahogy lemaradtam ennél (meg a hálózatnál, tűzfalaknál). Van, aki Java-zik, van, aki infrázik.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
MaCS_70 #76875 üzenetére
Van ez is, de Exos és Ironwolf Pro esetén egyértelműen látszik, hogy a drágább Ironwolf-okat lényegében Exos gyártósoron készült diszkekre matricázzák és a végén olyan firmware-t is kap. Azért csinálták ezt, hogy diverzifikálják mégjobban a termék portfolio-t, Exos-t nem minden sarkon kapni és általában nagyvállalatok veszik irdatlan mennyiségben (épp ezért lehet bízni bennük, annak azért van visszhangja, ha egy bizonyos széria százával hullik), kiskerben is megy mint látjuk, de közel sem annyira elterjedt mainstream "bemegyek, veszek egy vállalati felhasználásra szánt Exos-t a sarki PC kuckóban", míg Ironwolf-al ezt inkább megteszi bárki.
Valszeg a "gyengébbek" lettek a sima Ironwolf-ok, a még gyengébbek a CMR-es Skyhawk-ok, végül a paletta alján a dzsunka ligában a Desktop drive-ok, némelyik CMR, egyre több SMR, jóvanazúgy.
Az Exos-t belül gyárban biztos, hogy Ironwolf Pro fölé pozicionálják, de oldalra-fölé, nem direktben, hisz más célcsoportnak és más piacra készül.... , vagy bármely mérnök inkább tenné arra az életét, mint Ironwolf Pro-ra, aztán mondom, lehet firmware és matrica van köztük, semmi egyéb.
A felmért piaci igény és a termékmenedzsment az, ami megmondja egy Ironwolf Pro árát, hát elég gáz, ha ennyi, Exoson meg nem tudnak drasztikusan emelni és kaszálni, ott be vannak zárva, mivel ebből sokat vesznek sok helyen és a százalékos mennyiségi kedvezményt megkapják, de az alap árat illetően be lehetnek szorítva - mégis, a drive-nak tudnia kell mindent, a legmostohább körülményeket is.
Semmivel nem tud többet az Ironwolf Pro, még kevesebb is azzal, hogy 512 bájt szektorméretű az adatlapja szerint, és nem állítható.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
MaCS_70 #76875 üzenetére
MaCS_70: Simán benne van ez is, sőt, biztos vagyok benne, hogy egy WD Blue és egy WD Gold-ban nem ugyan az a beszállító által gyártott alkatrészek vannak!
Viszont, akkor se kellene ennyi féle HDD egy gyártótól, a többi már csak marketing...Virag.h: Amikor ilyen HDD-ket nézegetsz, mindig ellenőrizd a gyártói gart, a kiválasztott példányokhoz 5 év gyártói gart jár! Seagate esetén: [link]
Ha ezt nem tudod megtenni, mert nem adják meg a SN-t, akkor én nem venném meg! -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
MaCS_70 #76821 üzenetére
Viszont ha a HDD gyártóknak volt kis eszük, akkor légköri nyomás alatti héliumtöltetet tettek a HDD-kbe, ergo a légkörből diffundál bele a HDD-be a hélium és nem onnan kifele.
Jól sejtem ?
Neeeem ennyire egyszerű ez, amíg csak találgatunk (és egy teljes Reddit közösség is csak találgatott)...
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
MaCS_70 #76819 üzenetére
Ördögi kör.
A hélium csak úgy távozhat, ha valami jön be a helyére, de mi más ? Semmi nem fér be..
Ergo, ha minden hélium elszökne belülről, ott vákuum keletkezne. Honnan jön az ezt fenntartó energia, az az energia, amivel leküzdi a hélium diffundálás közben ezt a vákumot ?
-
válasz
MaCS_70 #76790 üzenetére
A különböző hdd-k megbízhatóságát úgy lehet megfelelően összehasonlítani, ha egyazon üzemelési körülmények között élik a mindennapjaikat és megfelelő számú minta áll rendelkezésre, mint például a bacblaze esetében. Nyilván nem szükséges több tízezer hdd, elég néhány tucat, 50-100 db. Ennek fényében gondolom, az említett példád legfeljebb arra jó, hogy benned erősítse a héliumos hdd-kal szembeni félelmet.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
MaCS_70 #76808 üzenetére
Mmmm felszínesen igaz, amit írsz, a valóság ennél árnyaltabb.
Jó amiket mondasz, erre a felhasználásra, de azért.. hozok 1-2 adalékot, jó tudni.
1. A raid magas rendelkezésre állás sokak szerint. Ugyanakkor, ez mintha kizárná a backup-ot és vice-versa, ami emberi butaság szerintem, egy ziccert kihagy az ember nélküle. Nincs annál kellemetlenebb, mikor a mentés HDD-t előveszed, bedugod és upsz. Hát nem indul. Vagy kerreg. Vagy ki tudja. Raid-ben gyorsabban is veszel elő dolgokat, egy 4-6 lemezes mentésből azért van teperés rendesen, mikor olvasol... (~400-700 MB/s csak mondtam valamit... nálam most gyorsan lepróbálva egy fájlon épp 644)
A HDD méretek csak nőnek észnélkül, az emberek pedig két dolgot hajlamosak elfelejteni:
- két különálló HDD-nél nem nő az írási-visszaolvasási sebesség, míg a megfelelő raid szinttel igen
- a raid-ezett biztonsági másolatok rendelkezésre állása is szignifikánsan nő (értelemszerűen, ugye könnyen belátható), mert 2-lemezes tükörnél vagy raid5-nél egy upszi után hátha meglesz mindened még, raid6-nál már nincs upszi, max "hinnye, egy meghalt"..2. ZFS fájlrendszerrel és logikai kötetkezelővel raid-ezve nem csak az adatok olvashatósága garantált, hanem az is, hogy azok helyesen lesznek beolvasva. Azaz bithiba mentesen azt olvasod vissza, mint amit kiírtál. (Adat integritás). De ezt kevesen ismerik.. enterprise környezetben fontos viszont és raid kontroller szinten valósul meg többnyire, kivéve haladó amerikai kis- és nagy cégek, akik egy klassz storage admin-t is tartanak a fedélzeten, aki otthon van a ZFS mély bugyraiban is.
Szóval, lehet venni az egyszem óriás HDD-t, de két dolgot érdemes szem előtt tartani:
- egyedül van
- tetűlassú ilyen méretekben már.. 200MB/s (+/- 50) csigatempó -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
MaCS_70 #76805 üzenetére
Eltérő méretűekkel is tudsz raid-ezni, ha a raid-be tett logikai rétegek mérete azonos.
Pl. partíció, vagy linux alatt LVM, ilyesmi...Nem optimális persze, pláne ha egyik mondjuk 6T, másik 8T, a 8T-sen leválasztasz egy 6-os partíciót és ezt raid-ezed be a tényleges 6-ossal, működni fog a dolog, de necces lesz a 8-as maradék 2 terás partíciójáról átmásolni valamit a raid tömbre, mert duplán fog dolgozni ez a HDD. De kényszermegoldásnak, ha tervezetten tudod, hogy nem fogsz egyikből a másikba másolni (és más sem végez durván aktív tevékenységet a 2-teráson), megoldható simán.
Ha például archiválás a cél, akkor mehetnek a fontos adatok a 2x6T tükörre, a fennmaradt 2T-s helyre pedig a kevésbé kritikus dolgok. Aztán ki a polcra, ámen.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
MaCS_70 #76792 üzenetére
Minden pszichológiai kérdés adattárolás terén.
Backup-ot sem azért tartunk, mert nem megy a fő rendszer, hanem mert "mi van, ha", vagy "arra az esetre, ha " ... és hasonlók. Ez mind-mind pszichológia.
A héliummal nem aggódnék továbbra sem. Hiába diffundál, többet tesznek bele akkor, aztán 20 év múlva lesz ott kb. amikor a firmware jelzi, hogy o-óóó. És - remélhetőleg - csak belassítja, de véglegesen nem mond nemet az adatokra..
Csak mondtam valamit.
Ergo, túltervezik őket, aztán ami kidiffundál belőle szép lassan, az egyből inszignifikáns és nem kell drága extra alura sem költenie a gyárnak, miközben az eszközei is jók 20 évig.
Kiindulva abból, hogy az Exos-okban vannak nyomásérzékelő szenzorok a héliumtöltetre vonatkozóan, melyek állapota a Seagate FARM adatokból lekérdezhető, tehát a firmware-nek van infója arról, mizu a dobozban, továbbra sem aggódnék.
root@nas:~# smartctl -l farm /dev/disk/by-id/wwn-0x5000c500... |grep Helium
Helium Pressure Threshold Tripped: 0
Helium Pressure Threshold Tripped: 0Az a baj az egyetemekkel, hogy az elméletet megtanítják, de utána mégiscsak a statisztika lesz az úr, mert a világunk nem fekete-fehér. A gyárban addig szimulálják és kutatják a gyakorlati használatot, míg az olyan nem lesz, hogy elhanyagolható a hélium téma az eszköz többszörösen túltervezett életciklusa során is (nem csak mondjuk 5 évre nézve, de ha egy vállalat nagyonszokatlan és nagyon hanyag IT-val rendelkezik és mondjuk 10 évig nyúz egy HDD-t, már rég Seagate által vállalt garanciaidőn túl (5 év), vélhetően akkor sem lesz gond).
Azt is szinte 101%-os biztosra veszem, hogy ha a Helium Treshold elkezd bele-bele ütni eleinte a szenzor határértékébe (akár csak egyszer is, nagyon ritkán, aztán hónapról hónapra egyre többször), arra ide a rozsdás bökőt, hogy van megoldása a firmware-nek, a Smart értékekben is megjelenteti mindezt, vagy a szoftver, ami a FARM-ot rendszeresen kiolvassa, figyeli, mindegy is, mi mit figyel ... szóval...
Nem vagyunk vakon !
-
tibaimp
nagyúr
válasz
MaCS_70 #76784 üzenetére
"2x Toshiba Enterprise 20 TB (nettó 20 TB 280e Ft-ért), vagy
3x Ironwolf 12 TB (nettó 24 TB 310e Ft-ért)?"De ezek, mint írtam fentebb, mind He töltetű! Akkor nem baj, hogy He?
Ne haragudj, de most már végképp nem értem!Amúgy, Toshiba, mivel az 5 év garos, nagy írástűrésű HDD, szemben a "sima" Ironwolf-al (550TB/év vs 180TB/év)!
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
MaCS_70 #76780 üzenetére
Ez a jövő. Előbb-utóbb nem úszod meg, vagy egy raklap 10-terásod lesz polcon, gépben, ami nem praktikus annyira.
Szerintem ezekkel nem játsszák meg az avultatást, ok, hogy sok cég lecseréli őket mondjuk 4-évente, de rengetegen pedig archiválnak is ezekre, nem mernék enterprise ligában megjátszani ezt.
-
-
Dorien
veterán
válasz
MaCS_70 #76782 üzenetére
Értem, és köszönöm, hogy felvetetted a témát, nekem ez teljesen új infó volt.
Én tavaly vettem a hélium töltetű enterprise vinyóimat (használtan), szóval személyesen megcáfolni nem tudom. Úgy látom, megoszlanak a vélemények, mennyire biztonságosak.
"I have two 6TB HGST helium drives from 2013. They are still working perfectly fine today, 11 years later. They’re literally the first helium drives that hit the market, so if there were any flaws or leaks, I think those would have turned up in the ensuing 11 years." (2024) [link]
-
tibaimp
nagyúr
válasz
MaCS_70 #76776 üzenetére
12TB már minden gyártónál He töltetű, 10TB most a technológiai határ, az még levegős!
Hozzáteszem, semmi baj nincs a He töltetű HDD-kkel, nem véletlen már ebben a kategóriában, nagy százalékban, az 5 év gar minden gyártó esetében!3x12TB, azaz, ami "felé húz a szíved", időtállóbb, szerintem azt válaszd!
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
MaCS_70 #76767 üzenetére
Raid 6 minimuma 4 HDD, persze buksz tárhelyet így, akkor már legyen 5 HDD. Innentől úgy 10-12 db HDD-ig kiváló a raid 6.
Kameráknak külön 1-2 HDD-s tömb, így értettem.
Persze hogy NAS az is. Akár egy gép is lehet, csak ugyanaz a raid tömb nem ajánlott sztem, a kamerák bejövő adata nonstop ír a fejekkel, így amikor filmet, egyéb nagy fájlt teszel a NAS-ra, az ideális esetben 1 nagy szekvenciális írás helyett egy csomó seek-el megszaggatva (kamerák ugye) kerül kiírásra, magyarul rommá töredezve, és ez az adott raid tömb összes fájljára érvényes lesz. -
tibaimp
nagyúr
válasz
MaCS_70 #76765 üzenetére
Ezt neked kellene eldönteni! Igazából csak azért ajánlom a 10TB körüli HDD kapacitást keresőknek a 16-22TB-os Seagate EXOS/Toshiba MGxx-t, mert Ft/TB aránya sokkal jobb! (jellemzően pár 10e Ft pluszért dupla kapacitást kapsz)
Ebben a méret kategóriában a HDD-k mind 7200-as RPM-esek, és 90% Enterprise szintű, 5 év garos, nagy írástűrésű, He töltetű.Ha nem szeretnél ennyit rákölteni, és maradsz a 6-8TB környékén, akkor 5400-as RPM, 3 év garral jó az Ironwolf NAS és a WD Red Plus. Mivel van már benne 2 darab Ironwolf a NAS-odba, ha jól értem, én azt vennék!
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
MaCS_70 #76765 üzenetére
Évi 10-nél nem fontos Pro, viszont 4x 6T esetén én felmennék raid6-ra. Ha tudsz, így vagy úgy. Raid5 veszélye mindig az, hogy akkor makkan meg még egy diszked a nagy igénybevételtől, amikor az egyik lemezt cseréled épp. Bár én még nem jártam így, szakmabeliek ettől tartanak általában és akkor elszállt minden.
Kamerákat is levenném róla. Nem tudom, mekkora tárhely kell nekik mekkora felbontás és időablak és kameraszám mellett, de szvsz nagyon más természetű írás, mint amit egy általános NAS-ba bevinnék, szétfragmentálja a NAS-t a folyamatos írás.
Purple nekem is hibázott már kettő is, a fájlrendszer kivédte, de cserélnem kellett. 5x 6T-znék raid6-al + két külön olcsóbb kisebb valami kameráknak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- Kés topik
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Google Pixel topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Elemlámpa, zseblámpa
- VR topik
- Milyen videókártyát?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Androidos fejegységek
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- További aktív témák...
- Samsung 840 SSD 120GB újszerű, 100/100
- Seagate BarraCuda 3.5 8TB 5400rpm 256MB SATA3 (ST8000DM004) új, original, recertified 3 év gar
- Samsung 990 Pro 4TB M. 2 2280 NVMe with Heatsink!
- Western Digital Purple 4TB HA520 - WD43PURZ - Új, bontatlan - Eladó!
- Crucial P310 1TB M.2 2230 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bontatlan - 7100-6000 MBs - Eladó!
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
- Használt és ÚJ Gamer Monitor Felvásárlás Gyors és Korrekt Ügyintézés!
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gamer szék noblechairs LEGEND TX Szövet Antracit
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged