- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GAI: Poor Volta...
- GoodSpeed: Ugrás 32 GB RAM-ról 64 GB RAM-ra: Corsair Vengeance CMK64GX5M2B6000Z30
-
LOGOUT
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patice
nagyúr
válasz
BB9360 #31197 üzenetére
A Raspberry Pi és 1-2 2,5-es HDD is eszik kb. 10 W-ot használat közben. Ettől egy picivel többet eszik egy javasolt NAS egy 3,5-es HDD-vel.
Ezeket lehet időzítetten ki- és bekapcsolni, ha a fogyasztástól parázol.
Cserébe kapsz sok szolgáltatást, amiket grafikus felületen tudsz beállítani. A beállításokhoz meg a 3 legerősebb márka esetén fogsz találni fórumokat, leírásokat, videókat.
A málnára meg rakj fel egy LibreELEC-et és vezérelheted a TV-d távjával. -
Borisz76
nagyúr
válasz
BB9360 #31197 üzenetére
Mi is a célod ?
Pontosan milyen eszközeid is vannak ?
Hogyan épül fel jelenleg a hálózatod ?Ha szeretnél egy helyen , " biztonságban " tudni az adataidat....akkor egy NAS, több lemezzel és valamilyen RAID a megoldás , plusz biztonsági mentés......persze.
Eléred az adatokat othonról , több gépről egyszerre és a világ másik feléről is, akár telefonnal is ha kell.
Képeket ment a telóról , torrentezik , stb....
Tehát egy NAS nem "csak" tárolásra használható.
Nálam 3 PC van....szigorúan SSD-vel.
Operációs rendszer és pár program telepítve rá.
Minden más adat az a hálózati adattáron van....azaz a NAS-on amiben a jó öreg klasszikus HDD-k dolgoznak.
Filmek, zenék, családi képek, videók tárolására használom.
Bármelyik PC-ről elérem a tartalmat, mindenki nézhet akár teljesen mást is .....
Javasolhatom a Synology 4 fiókos modelljeit.
Drága de de időtálló megoldás és a későbbiekben nem lesz probléma a tárhely bővítése sem.
Synology összefoglaló. -
BB9360
aktív tag
válasz
Alex91 #31195 üzenetére
Az elvek fontosak, mindenkinek vannak, ha nincsenek, az nem jó!
De ha segítesz, hogy min kellene változtatnom, akkor el tudom dönteni, hogy érdemes-e számomra változtatni. De ezeket nem elveknek, hanem inkább szokásoknak nevezném. Ha lehet, a legkevesebbet ülnék gép előtt, mert a munkám miatt úgyis azt teszem, így a szabadidőben/szórakozásra nem azt használom. Viszont tanulni (hogy mit és hogyan lehet), másként nem lehet. Az igaz, hogy nem tartom sem ésszerűnek, sem kellemesnek, ha pl. a Pi folyamatosan bekapcsolva fel-fel pörgeti a HDD/SSD-ket. Persze, ha én vagyok a láma, és egy beállítással ezt ki lehet kapcsolni, akkor egy része megoldott - bár ettől még a fogyasztása és a ledek világítása megmarad, valamint az üzemben töltött ideje is, ami az élettartamára lehet hatással - de ha napokig nem használok valamit, akkor a készenléte is felesleges, nem? Mindegy. Ki fogom próbálni, hogy mit lehet a HDD/router párossal, mint próba NAS, alkotni... -
BB9360
aktív tag
válasz
Alex91 #31192 üzenetére
De hiszen az nem arra való - többek között-, hogy egy központi helyen legyen elérhető minden számodra fontos információ és tartalom, ami ráadásul folyamatosan és automatikusan menti magát (akár duplikációval), amit bárhonnan elérsz?
Ez egy kellően nagy külső HDD-vel (esetleg SSD-vel) az Asus routerrel is megoldható? Több gmail fiók levelezésének mentése/szinkronizálása/elérése (amit most thunderbirddel csinálok manuálisan, de a PC tárhelyének rovására), fotók/videók/zenék mentése és elérése, lejátszása (nem PC-n, hanem tv-n, telefonon, audió eszközön) mindez a PC bekapcsolása nélkül?
Nem akarok itt szemetelni, ezért kérdezem, ha tudjátok, hogy ilyen igénnyel hova forduljak? De az is lehet, hogy elindulok cigam által elsőre javasolt úton (- ASRock AS1102T, - QNAP TS-233, - Synology DS223J+ (A DS218play már több mint 100k)...
-
BB9360
aktív tag
"A Raspberry nálam kizárólag médialejátszó funkciót tölt be
Pedig minden másra is alkalmas amit a NAS-al szeretnél."
A "hogyan" gondolom nem ennek a topicnak a témája... Viszont nálam nincsen számítógép, Pi, HDD-k állandóan bekapcsolva, áram alatt, mert teljesen felesleges. Ehhez nyílván kellene..."vagy már megvan, de bárhogyan is, át kell másolnom a kicsikre,
Már miért kellene átmásolni? Eleve miért nincsenek mindig rádugva a Pi-re?"
A két 2,5"-os rá van dugva, de tele vannak, valamint, mint fentebb írtam, az egész áramtalanítva van. Viszont a 3,5"-osoknak kellene külön táp is, és több helyet foglalnak. Valamint, ha valamit letöltök, azt a PC-re töltöm (biztosan lehetne a Pi-n is torrentezni, de annak sem jártam utána, valamint biztosan lassabb lenne, ráadásul csak 2,4 Ghz-n megy a wifije), ezért kell hurcolni, hogy átmásoljam."Valamiért nagyon nem egy malomban örülünk."
Pedig örülhetnénk együtt!De valóban nem őrölünk egy malomban, én azért jöttem ide. Ha pedig ellenkezőleg lenne, akkor azért, csak akkor én adnám a tanácsot, nem pedig kérném. Külön köszönöm nektek a megértő és segítőkész hozzáállást, ha van ötletetek, hogy hova, melyik topikhoz forduljak tanácsokért, azt szívesen veszem!
Mielőtt a routert megvettem, alaposan körbejártam a témár, és a szaktopikban azt ajánlották, de nekem nem akar úgy működni, ahogyan terveztem, ami lehet, hogy részben az én hibám is, de akkor is ez van. Nem vagyok teljesen antitalentum, és tisztában vagyok az ismereteim hiányával, de ami érdekel, annak utánaolvasok...Köszönöm!
-
válasz
BB9360 #31186 üzenetére
A Raspberry nálam kizárólag médialejátszó funkciót tölt be
Pedig minden másra is alkalmas amit a NAS-al szeretnél.vagy már megvan, de bárhogyan is, át kell másolnom a kicsikre,
Már miért kellene átmásolni? Eleve miért nincsenek mindig rádugva a Pi-re?Valamiért nagyon nem egy malomban örülünk.
-
BB9360
aktív tag
Köszi!
Mindenek előtt: csak a 200 GB GB, a többi mind TB, természetesen...Mivel a fórum egy korlátozott kommunikációs eszköz, nem biztos, hogy egyértelmű voltam.
A Raspberry nálam kizárólag médialejátszó funkciót tölt be, Libreelec és Kodi segítségével. HDMI kimenettel csatlakozik a tv-hez, és egy DAC modul RCA kimenetével az analóg erősítőhöz. A két 2.5" HDD/SDD usb-n csatlakozik a Pi-hez (a 2TB-s HDD gyári külső, a 200GB SSD épített, de mint olyan, gondolom ezzel a kapacitással nem igazán érdekes. Ezeken a zenék állandóak, a filmek/sorozatok változnak.
Ezeken felül van még két 3,5" HDD-m, mindkettő gyári külső. Itt vannak a zenék/megtartandó filmek, sorozatok másolatai + egyebek.
Ha a 2,5"-okon tároltaktól eltérő tartalmat szeretnék fogyasztani, akkor vagy letöltöm (itt jön a torrent), vagy már megvan, de bárhogyan is, át kell másolnom a kicsikre, hogy a Pi-vel lejátszhassam. A PC-mmel (notebook) eddig még nem sikerült wifin lejátszanom a tv-n semmit igazán, ráadásul akkor is be kellene legyen kapcsolva plusz eszköz (PC mindenképp, esetenként +3,5" HDD). Érdekes, mert chromecast viszont megy...
Ami még nehezítő körülmény, hogy a PC szemben van a tv-vel (kb. 5 méter, wifivel gond nélkül látják egymást), de onnan (itt van a router is) egy ethernet kábel elhúzása már problémásabb, mert szegőléceket, burkolatváltókat kellene felszedni...
Szóval a Pi nem kezel semmit, csak az usb-s tartalmat játsza le, egyébként mostanában érdekes módon valamiért néha fényes, zöld bevillnások vannak a képbe, amit nem értek, miért van.Hát, lehet, hogy gyökeres változtatásokra lenne szükségem (a fejemben és a NAS tudásban biztosan), vagy ahogyan te is kezdted, csak veszek egy nagy kapacitású külső tárolót, és kész. Először egyébként pont a WD-nek az ilyen, hálózati HDD-jét néztem, de rosszakat olvastam róla...
-
válasz
BB9360 #31181 üzenetére
lesz egy újabb rakás tárolóm;
A régi lemezeket el lehet adni, vagy beletenni az új NAS-ba.
Nem írtad hogy pontosan milyen és mekkora lemezek. Gyárilag külső USB-s merevlemezek, vagy te építetted bele őket egy USB házba. Utóbbi esetben simán beleteheted őket a NAS-ba (nem USB-n hanem a fiókokba mint belső lemez), és ott jön a varázslat, egyetlen nagy lemezként láthatod őket, összeadódik a kapacitásuk(Vagy éppen feleződik, attól függően, hogy melyik RAID-be szervezed a lemezeket).a rendszeres manuális mentegetés továbbra is megmarad;
Az a mentési stratégiától függ. Van ráció abban is hogy
- folyamatosan rajta az USB-n az a külső lemez amire rendszeresen (automatizálva, a hét/hónap egy bizonyos napján) mentesz.
- a fiók mélyén tartod az USB-s lemezt amire mentesz, és amikor eljön a mentés ideje, rádugod a Pi-re, ekkor automatikusan elindul rá a mentés, majd ha végzett a mentéssel, lecsatolja a lemezt, és visszarakhatod a fiókba.a média tartalmak másolgatása és hurcolgatása szintúgy;
??? Milyen médiatartalmakat kell ide-oda másolgatni?
ahogyan a távoli elérés hiánya is.
Most sincs semmi akadálya, hogy távolról elérd a NAS-t. (nextcloud,owncloud,...)Melyik a jobb megoldás pl. 4 db 4 GB, vagy 2 db 8 GB lemez?
Melyik a kedvenc színed a piros vagy a kék?
Mindkét választást meg lehet ideologizálni, és nem mindegy hogy önállóan használnád őket, vagy valamilyen RAID-be szervezve.
A 4 lemezes verzió a drágább 4 (vagy több) fiókos NAS-t feltételez, de a 2 lemez kevesebbet fogyaszt(, és csendesebb is lehet).
Kicsit játsz el a NAS gyártók raid kalkulátorával [link] ill. [link]
pl. az sem mindegy hogy a Pi USB-s lemezeit át tudod-e pakolni a NAS-ba vagy nem. Arra viszont vigyázni kell, hogy mindegyik NAS azzal fogja kezdeni, hogy leradírozza teljes lemezt. Vagyis előtte mentei kell róla az adatokat (valahova ...), és miután a NAS a saját kedve szerint újrapartícionálta és formázta, visszamásolhatod az adatokat.
Alap kérdés, ha a NAS-ról játszanék tartalmat (filmet a tv-n, zenét a hifin), akkor ahhoz a PC-t be kell kapcsolni?
Attól függ. A TV/HiFi képes a hálózattal kommunikálni, és hálózati streamed lejátszani? Ha nem akkor a PC-vel kell lejátszani a médiatartalmakat, vagy olyan NAS-kell aminek van HDMI hang kimenete. Vagy venni egy médialejátszót és arra dugni a TV-t és a HFi-t.A raspberry-re továbbra is szükségem lenne, vagy valami mást kell beszerezni? A filmet még értem, azt wifin (vagy hogy másként?) átküldi, de zenét az analóg eszközre biztos nem tud...
Az attól függ. Használhatod is meg nem is. n+1 kombináció elképzelhető, és nincs ultimate megoldás, koncepció, egyéni ficam kérdése kinek hogyan esik kézre. Pl. Megint csak nem árultad el, hogy konkrétan mennyire okos a TV-d, a HiFi-den csak analóg bemenete van, vagy van HDMI input is, netán hálózati csatlakozással is rendelkezik... -
Beni2360
félisten
Bele botlottam ebbe a QNAP TR-002 NAS-ba minden szépen le van írva csak a proci nincs pontosan megnevezve, meg semmi RAM nincs feltüntetve. Vaki tud erről valami pontosabb adatot?
Megvan ez csak egy bővitő eszköz. -
Alex91
félisten
válasz
BB9360 #31181 üzenetére
Ugy kell elkepzelni, mint egy sima usb-s hattertarat, csak itt a halozaton kotod ossze az eszkozzel ami hasznalja a NAS-t.
A lenyeg, hogy az eszkoz ismerjen valami halozati protokolt (smb, ftp, dlna stb.).
NAS eseten az adat biztonsag, hasznos tarhely alapjan a minimum 3 vagy tobb lemezes eszkozok a “gazdasagosabb” megoldas. Ha 2 db 8 TB-os hdd-d van, es hdd hibasodas eseten tukor raidbe teszed oket, akkor lesz 8 TB ures helyed. Ha 4 db 4 TB-os hdd raid5-ben van, akkor 1 hdd hibasodasa ellen vedve van, es van 12 TB szabad helyed… -
BB9360
aktív tag
Valamiért ez az üzenet nem jelent meg nekem. Köszönöm szépen a részletes hozzászólást!
Évek óta húzom ezt a kérdést, és pont az általad leírtak miatt visszakoztam eddig.
Ha csak lecserélem a meglévő tárolókat, akkor:
lesz egy újabb rakás tárolóm;
a rendszeres manuális mentegetés továbbra is megmarad;
a média tartalmak másolgatása és hurcolgatása szintúgy;
ahogyan a távoli elérés hiánya is.
De a szentségeléseket leszámítva valóban ez a legcsendesebb!És a legolcsóbb.
Amit itt olvasgatva felszedtem, hogy mindig tervezz túl. Értve ez alatt a processzort (legyen Intel), a lemez helyeket (ne 1, hanem 2, vagy akár 4), stb.
Melyik a jobb megoldás pl. 4 db 4 GB, vagy 2 db 8 GB lemez?
Alap kérdés, ha a NAS-ról játszanék tartalmat (filmet a tv-n, zenét a hifin), akkor ahhoz a PC-t be kell kapcsolni? A raspberry-re továbbra is szükségem lenne, vagy valami mást kell beszerezni? A filmet még értem, azt wifin (vagy hogy másként?) átküldi, de zenét az analóg eszközre biztos nem tud... -
BB9360
aktív tag
válasz
Alex91 #31175 üzenetére
Köszi, eddig meglennénk!
Melyik NAS az, amelyik halk, és vajon mit jelent a halk?
Az USB-n csatlakoztatott HDD-ket folyamatosan pörgeti? Ráadásul azokat így folyamatosan áram alatt kellene tartani (a 3,5”-ösöket legalábbis).Szívesen veszek még javaslatokat! Akár arra is, hogy honnan érdemes ezeket beszerezni. Köszönöm.
-
válasz
BB9360 #31174 üzenetére
Sokkal olcsóbb, és ugyanilyen csendes marad, ha a jelenlegi HDD-ket cseréled le 1-2 számmal nagyobb kapacitásúra, és minden marad a régiben.
Ehhez veszel még egy hatalmas kapacitásút, amire heti egy alkalommal rádugod, lementesz minden fontosat, majd ismét visszateszed a fiókba.
Ugyanakkor fontos lenne még1 felhős, vagy fizikailag távoli helyen tartott plusz lemez a mentéseknek.
Linux-ra is rengeteg backup program/megoldás létezik. Pl. az rsync parancs az egyik legegyszerűbb praktikus megoldás.Természetesen léteznek csendes, ventilátor mentes NAS-ok is, pl. FLASHSTOR 6 (FS6706T), vagy a Qnap HS-453DX.
De a mezei NAS-ok ventillátoraitól sem kell félni, a Winyók mocorgása(fejpozícionálás) sokkal hallhatóbb/zavaróbb.
Ilyen alap dolgokra bármelyik belépő szintű nas megfelel:
- ASRock AS1102T
- QNAP TS-233
- Synology DS223J+ (A DS218play már több mint 100k)
És ezekben még nincs benne a HDD ára. Akkora kapacitású lemezt válassz mentésnek, ami a jelenlegi és az éves növekedést megsaccolva még legalább 5-8 évig elég kapacitással rendelkezik a mentések befogadására. -
BB9360
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Egy ideje olvasgatom a topikot, de mostanra talán megérett és megfogalmazódott bennem, hogy mit szeretnék.
Nem vagyok IT zseni, ezt előre kell bocsátsam.Az alábbi helyzetre keresek megoldást. Rendelkezem egy Raspberry Pi3-mal, amit médialejátszóként használok (audio és video), 2 db 2.5" külső eszközzel, az egyik HDD (Samsung M3 2 GB, a másik SSD 200 GB).
Ezeken kívül van még szintén 2 db 3.5" külső HDD-m (1,5 és 3 GB), amiken filmek, zenék, képek és egyéb dokumentumok vannak.
Egyrészről kevés a tároló kapacitásom, másrészről jó lenne automatikus mentés ezekről (meglévő és bővülő audio, video, fénykép és dokumentumok), harmadrészt bővíteném a levelezés (gmail) kapacitását és mentését (most thunderbirdre szoktam időnként lementeni), kiegészíteném a család telefonjainak mentését és lehetővé tenném azokon keresztüli hozzáférést, végül, de nem utolsó sorban a médialejátszást egyszerűsíteném.
Torrent minimális (talán havi 1 db, esetleg néha felfut egyszerre 2-3, szóval nem számottevő), full HD Sony tv, valamint analóg jel fogadására alkalmas audio eszköz (Raspberry Pi-hez Hifiberry DAC-vel átalakított), amik még szükséges információ.
Fontos, hogy az eszköz halk legyen, lehetőleg alacsony fogyasztású, szívesen felhasználnék a fenti 4 adattárolóból valamilyen formában.
Milyen irányba induljak, gondolkodjak? Köszönöm szépen. -
-
- Torrent: Nem mindegy hogy 5-10 torrentett futtatsz, vagy több százat.
- A felbontás érdektelen a NAS csaj a fájlt szolgáltatja, a többi a lejátszón múlik.
- Plex?: Pontosan mi a kérdés? Ha csak DLNA szerverre van szükséged, azt mindegyik NAS tudja, de általában a Plex-et is könnyen telepítheted.Én a Qnap TS233-at ajánlom 50-100 torrentig még vígan el van. Alapból van benne fájl/média szerver, és 2GB RAM. De ha ragaszkodsz a Plex-hez, az is egy kattintással telepíthető.
Igaz 2 lemezes, de egy lemezzel is használhatod, és ha idővel betelik, nem kell NAS-t cserélni, csak beleteszel még1 lemezt.
Szintén megfontolandó az ASUS AS1102T modellje. Ebben csak 1GB RAM van, viszont 2.5Gbites a hálózati csatlakozója. -
g@bo
nagyúr
sziasztok
alap funkciókra kellene egy nas (torrent, hálózati fim nézés (4k, full hd), mentések, plex?) 2 modellt néztem, a ds118 és a ds220+, 1 diszkkel használnám, árban 130 vs 75k... hosszabb távra lenne
jó lenne tipp.
-
-
szadam123
csendes tag
válasz
Borisz76 #31163 üzenetére
Köszönöm az összefoglalót.
Első körben 1 hdd-vel használnám, egy külső usb-s hddvel, amire biztonsági másolatot raknék.
Már csak a következők közül nem tudok választani:
1Gb ram, hasonló processzor. 2slot-os mindkettő.
[Asus AS1102T] -
[Synology DS223J+] - Ez ugye J-s de közben +-os is(?). Tudja a btfrs-t fáljrendszert, nem tudom ez mennyire plusz, az ASUShoz képest.
Köszi! -
Borisz76
nagyúr
válasz
szadam123 #31162 üzenetére
Szia szadam123 !
Egy kis olvasni való : Synology összefoglaló.
A Synology NAS-okon futó operációs rendszer neve : DSM
A blog írásakor 6-s verzió volt még.
Azóta már a 7-s verzió fut.....de nagy vonalakban változatlan.
Amit érdemes tudni : a NAS nevének képzése....
Pl.: DS118
1 lemezes ( fiókos ) modell , 2018-s kiadású.Pl.: DS423+
4 fiókos , 2023-s kiadású
Pl. : DS923+
4 fiókos + 5 fiókos bővítési lehetőség , 2023-s kiadás.
Mindez azért fontos mert a Synology NAS-okra 10 éves szoftveres támogatás jár.
Tehát ha használtan akarsz venni , akkor érdemes újabbat venni, hogy legyen még rajta szoftveres támogatás !
Mondjuk 2018-s vagy újabb modelleket érdemes nézni.
Valamint a blog-omban is írtam, hogy 3 tipus létezik :
- " J " modellek.....belépő szint , nem kell tőle csodát várni.
- " + " modellek , a legajánlottabb.
- a harmadik kategória ma már nem igazán létezik....régen voltak olyan modellek " Play " utótaggal , amik elviekben filmezésre voltak kihegyezve.Összességében elmodható, hogy talán a Synology-kon jobb a szoftver mint a konkurenciánál.
Ugyanakkor a Qnap modellek ugyanannyi pénzért erősebbek hardver szempontjából !
NAS-t általában hosszú távra vesz az ember.....
És ha már NAS, akkor az adatokat szeretném FOLYAMATOSAN elérni.
Ehhez pedig védeni kell a rendszert az esetleges HDD hibától.
Ehhez kell a RAID funkció.
Tehát legalább 1 db lemeznek a meghibásodása ellen védeni kell a rendszert !
Ez sajnos azzal jár, hogy 2 fiókos NAS-ban 2 lemez van....de mivel egymásnak TÜKÖR-képe a 2 db lemez....ezért fizikailag csak 1 HDD kapacitása lesz elérhető.
Mondjuk 2 db , 2 Tb-s lemez , tükörben ....védve vagy 1 db lemez meghibásodása ellen DE csak 1 lemeznyi kapacitásod lesz !
Tehát ha meghal 1 lemez....attól még a NAS-t és az adatokat eléred !
A hibás lemezt pedig ajánlott gyorsan cserélni.
Ha több tárhelykell, akkor inkább érdemes 4 fiókos NAS-ban gondolkodni !!!
Indulhatsz 2 db lemezzel és ha elfogyott a tárhely, akkor "csak" mellédobsz egy 3. lemezt....majd a meglévő kötetet bővíted és voála....lesz 3 lemezed , 1 db kötetben és ebből már 2 lemeznyi tárhelyed lesz ! Majd ugyanezt el lehet játszani a 4. lemezzel is.
Ehhez annyi kell , hogy a Synology saját megoldása legyen alkalmazva ami egy speciális RAID megoldás , aminek a neve Synology Hybrid RIAD, röviden : SHR.
A másik fontos kérdéskör szokott lenni a torrent .....
Írtad is, hogy 1000-s Telekom-os neted van.
1000/1000 csomagom nekem is van.....tényleg gyors.
De szeretnéd is kihasználni ezt a sebességet ?
Ha igen, akkor "+"-s modelleket érdemes keresni, amik INTEL CPU-val vannak szerelve !
A torrent a sok szál miatt erősen CPU függő és egy gyengébb processzort "kifektetnek".
De a blogomban nagyon alaposan le van írva minden a Download Station résznél.....mivel nekem szinte csak torrentezésre kell a NAS....ezért ezt a rész jártam körbe a legalaposabban !
Az, hogy a frissen lőtt fotókat mentse le az egy alap funkció bármelyik gyártmánynál.A filmezés is simán megy egy alap készülékről.
Igazából filmezésnél a "lejátszó" számít.
A NAS csak kiküldi , stream-eli az adatokat ....a lejátszó alakítja át az adatokat , hogy legyen kép és hang.
Akkor szokott gond lenni, ha az adott anyag kódolását ( kép, hang kódolása ) nem ismeri a lejátszó.
Ekkor a NAS megpróbálja "röptében"...azaz menet közben átalakítani a videó vagy a hang kódolását olyan formátumra amit már a lejátszó is ismer ! Ezt a folyamatot hívják TRANSZKÓDOLÁS-nak.
Ez az újrakódolás viszont erős CPU-t kíván.....
Egyszerűbb egy jó lejátszót beszerezni, vagy eleve olyan formátumban letölteni a filmet , sorozatot amit ....a kódolását....ismer a lejátszó.A lejátszó amúgy lehet :
- TV saját belső lejátszója ( DLNA funkció )
- TV-re telepített külső alkalmazás.
- Külső hálózati Média Player
- Home Teather PC ( HTPC , direkt filmezésre épített PC )
- PC
- stb.....Androidos BOX-ok.
Használtan sem lesz olcsó egy 4 fiókos NAS...
Ugyanakkor sok olyan hozzászólást olvastam már itt is és a Synology topikban is, hogy a 2 fiókosat eladja....mert 4 fiókosat vesz.
Az INTEL CPU-val szerelt NAS-ok pedig DOCKER-t is futtatnak....amiben sok-sok más dolgot is lehet még intézni. -
szadam123
csendes tag
válasz
Sanyi.mTs #31161 üzenetére
Bocsi, elírtam, szóval 6tb-s vinyóm van
Ár/érték arányban keresem a legjobb megoldást, amivel zökkenőmentesen tudjuk tárolni és elérni a fotókat videókat eredeti méretben. Ha lehet akkor akár automatikusan mentse wifin keresztül a képeket. Nem vagyok otthon a témában azért kérdezlek Titeket.
Amit eddig kis olvasgatással és a válaszod alapján leszűrtem, hogy a WD-k és a Zyxelek nem ajánlottak ebben az árkategóriában. Marad a Synology és a Qnap? Hardverileg mi lenne erre a felhasználásra a minimum hogy zökkenőmentes legyen? Itthon gigabites telekom net van.
Eredetileg a synologyt néztem ki. De akár 60k-ig fel tudunk menni. Ha kell ráteszek még ha leírjátok mivel jobb a drágább.
Köszönöm! -
szadam123
csendes tag
Sziasztok!
Kérlek segítsetek választani NASt. Cloudként szeretném használni, képek videók automatikus mentése wifin keresztül telefonról, és bárhonnan elérhető legyen. 1db 6gb-s hdd-m van.
Torrent/Plex nem lényeg mert az a PCm-ről megy.
Elég a synology ds120j vagy egy fokkal jobb már a Zyxel nas326, későbbi bővíthetőség miatt?
QNAP-okért megérné +20k-t rápakolni?
Előre is köszi a segítséget! -
Shokkolo
addikt
válasz
morfondőr #31153 üzenetére
A 3 lemezes se lenne rosz, csak akkor a diskekkel jön a varia.
Az a terv h 2x2 T SSD használatra, és a 2 régi 1TB wd enterprise meg kamerának.
Régiek, van bennük kb 2700 nap uzemido, de 100/100asok, ha nem vagon földhöz, örök élet meg még 1 nap
(ezért szerettem volna ha nem akad fent 2 raid tombbon) -
Shokkolo
addikt
Sziasztok,
Sajnos ma reggel a Qnap 251+ - om 3 hosszú sipolasban kimerült halalhörgése után az örök bitmezőkre távozott, így keresném az utódját, ebben kérném a segítségeteket.
- 4 lemezes NAS, ami ha lehet
- intel / AMD alapokon nyugszik
- min 4GB ram (vagy bővíthető / cserélhető)
- inkább qnap / synology vonal
- nem gond a 2 külön raid tömb
- kezel 2 kamerát (legalább ftpn szolgálja ki)
- gigabites LAN
- zökkenőmentes alapfunkciok: dlna, smb, cloud sync backup pár mapparol
- nem fekteti le néhány torrent, főleg ha közbe streamel dlna-n, és közben kiszolgal egy medialejatszot smb-n.
- el visel 1 max 2 virtuális gépet mindeközben
- hdmi-re viszont semmi szükségemTehát otthoni mindest keresek, nyilván "olcsón", amennyire lehet.
Remélem nem csak a 280e - res Ts-464 ilyen, hanem van alternatíva.Előre is köszönöm
-
Sindare
csendes tag
válasz
Alex91 #31145 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a választ! A következőkre szűkült a kör ár szerint növekvő sorrendben (alzás árak, magasabbak mint a normál árukeresős árak, de nagy mennyiségű kuponom van oda, így ott fogok vásárolni):
1. QNAP TS-133 (1bay, 2GB ram, arm) 67.490Ft
2. Asustor Drivestor 2-AS1102T (2bay, 1GB ram, arm) 78.490Ft
3. Asustor Drivestor 2 Pro-AS3302T (2bay, 2GB ram,arm) 92.990Ft
4. QNAP-TS233 (2bay, 2GB ram, arm) 95.790Ft
5. Synology DS220+ (2bay,2GB ram unofficial bővíthető, Intel) 134.790 Ft
Tisztasor, hogy a 220+ a legjobb, de valóban megéri nekem az ekkora felár?
Gondolom a plex miatt érné meg a 220+, de adott esetben nem muszáj nekem a plex-et a NAS-on futtatni. Van jó pár windows-os laptop meg egy M1 Mac is. -
Alex91
félisten
válasz
Sindare #31144 üzenetére
Min. 2 lemezes, ha igenyek nem nonek az evek alatt, akkor egy ARM alapu is megteszi, nalam is 6 eve olyan megy…
Az epitett valoszinuleg erosebbb, es olcsobb lesz. Csak valoszinukeg tobbet kell vele vacakolni, ha kedved es idod van hozza…
Synology, Qnap, Asustor ha gyari lesz. -
Sindare
csendes tag
Sziasztok,
Kb egy hónapja bújom a netet, hogy milyen NAS-t lenne érdemes venni, de teljesen elvesztem a részletekben.
Felhasználás:
Családi képek/videók tárolása; android-ról és iphone-ról képek automatikus mentése nas-ra; torrent max 5; plex
Ami fontos, hogy halk legyen, mert nem tudom elrejteni, a nappaliban lesz. 4TB-s WD red menne bele.Véleményem szerint elegendő lehet akár 1 bay-es is, mert usb-s külső hdd-re gyakran készítenék cold backup-ot (fontos, hogy ez könnyedén menjen).
Néztem Qnap-ot/Synology-t/Austort is, viszont aggódom amiatt, hogy nagyon gyengusz gépek ezek és nem is bővíthetőek. Mennyire lesznek használhatóak 5-8 év múlva? Ha már veszek, akkor nem szeretném néhány évente cserélgetni.
Ezen a ponton felmerült bennem az is, hogy építek egy sajátot egy elfekvőben lévő Lenovo M93p-t felhasználva (új házban, bequiet táppal, noctua ventikkel). Így jövőbiztos lenne és ár-érték arányban egy elég erős nas-om lenne, viszont cserébe software-esen nem lenne annyira penge. Pl truenas-nál ahogy olvastam elég macerás megoldani az usb backup-ot.
Ti mit vennétek a helyemben? -
mikasa77
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék beruházni egy Nas meghajtóba. Hosszas keresgélés után (és a saját igényeimet nézve) 2 tipust szemeltem ki. Qnap TS-462-2G és vagy Synology 423+ Szerintetek melyik lenne a jobb vétel? Elsősorban filmek,képek tárolására illetve torrentezésre szolgálna. Köszönöm előre is a válaszokat.
-
oszy
veterán
És mi a helyzet ezekkel a “támadásokkal”?
2021-ben is volt egy hasonló és most is.
Kiderült, hogy egy ismerősöm üzletében ez látja el a biztonsági mentést. Elég sok mindent mentenek rá. Többek között nyomdai dolgokat, hogy bármikor vissza is lehessen keresni, ha újra jön az a vevő. Meg még sok mindent.
Nekem még fontos, hogy halk legyen. -
Beni2360
félisten
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Beni2360 #31131 üzenetére
Synology NAS összefoglaló.
Lehet találsz benne hasznos infót. -
Beni2360
félisten
Sziasztok.
Van egy Zyxel NSA325 v2-s NAS, vagy 7 éve kérdésem, hogy egy esetleges csere egy Asustor AS202TE- re, érdemes e vele foglalkozni?
Mennyivel lenne gyorsabb letőltésben és kezelhetőségben. A Zyxel életutam, bukdácsolásom a topikjában olvasható. A beállítását is más végezte anno neten keresztül. -
Sanyi.mTs
addikt
Amikre érdemes ránézned:
Synology: DS223 (2HDD hely), DS223J (2HDD)
QNAP: TS133 (1HDD) vagy TS233 (2HDD)
Asustor: AS1102T (2HDD hely)Sajnos ezekbe még HDD-t is venni kell.
De mint ahogy írták, ha nőnek az igények, akkor ezek szűkösek lehetnek a jövőben (pl. lassabban fogja feldolgozni a parancsokat, műveleteket.)
És persze fontos adatokról külön mentés!
-
Sanyi.mTs
addikt
-
Multibit
nagyúr
Egyéb szempotot is érdemes figyelembe venni. Pl. támogatás. Az általam felsorol márkáknak más platformokról történő elérése elég kellemes. A gyártói support színvonala, a support hosszúsága sem elhanyagolható. Pl. a Synology NAS-ok tíz évig támogatottak biztonsági update tekintetében.
-
Multibit
nagyúr
Ha valóban csak annyi lenne a feladata, amit leírtál korábban, akkor a termékpaletta aljáról is elég egy típus. De a tapasztalat azt mutatja, hogy használat közben egyre inkább megjön a kedv és másra is használná a tulaj a szerverét. Ha ezt figyelembe vesszük, valami erősebb modell lenne jövőálló megoldás. Csak Synology-val van tapasztalatom, abból egy pluszos típus lenne hosszú távon jó választás. Egyéb igényekről nem írtál, így a fiókok számát, CPU típust, memória mennyiséget neked kell meghatároznod.
A másik két márkával kapcsolatban majd a fórumtársak tesznek javaslatot.,Asus talán azért is lenne jobb, mert a router is az
Ennek semmi jelentősége. -
Andras712
lelkes újonc
Sziasztok!
Synology Nas-t szeretnék vásárolni olyan 500+ torrent futtatására. Legfőképpen 1080p filmeket néznék rajta, Plex szerverrel, de azért akadna egy pár darab 4k-s tartalom is. Fontos szempont, hogy tudjon transzkódolni. Jelenleg egy Ds118-at használok, de szeretném lecserélni. (Van benne egy 2tb Wd red HDD.) Elvileg egy Ds220+ 6gb ramosat néztem ki. Szerintetek alkalmas lesz ez a Nas az alábbi felsorolt tevékenységekre?
-
oszy
veterán
Kinéztem egy nekem tetsző gépet. 115.000Ft-ért megtudom most venni. Mennyire ajánlott? A telefon adatait menteném rá és pár filmet távoli eléréshez. Bár ez utóbbi kevésbé, mert streaming szolgáltatónál úgyis elérhető a legtöbb minden.
-
morfondőr
addikt
Nálam be van állítva, hogy állítsa le 30 perc után, de még egyszer sem vettem észre, hogy megállt volna a HDD. Ez a korábbi Qnap-omnál is így volt, az ősrégi Zyxel-nél működött. Synology-nál nem tudom. De még ha néha le is áll a HDD, akkor is sokszor fogja ébreszteni a NAS, mert folyamatosan kommunikál valami. Inkább arra törekedj, hogy halk HDD legyen, vagy ha nagyon zajtalanság kell, akkor SSD. Maga a NAS nem igazán lesz zajos, max a HDD rezgéseit veszi át a burkolat, vagy akár az egész szekrény, ha úgy van elhelyezve.
-
Sziasztok!
Az összefoglalóban szereplő Zyxel NAS326 weblapján ez szerepel;
Power consumption:
Access mode: 28 watt (full loading: Internal HDD x2, External HDD x3)
Hard disk spin-down mode: 5.5 wattEzt a winyókkal együtt kell érteni, vagy az elektronika fogyaszt ennyit?
Ha winyókkal együtt, akkor vajon milyennel mérték?Kössz!
-
beteg
őstag
Sziasztok!
Van tapasztalatotok QNAP TS-128 -al? Főleg az érdekelne, hogy mennyire hangos!? Keveset lenne használva és fontos lenne, hogy ready üzemmódban ne pörgesse a vinyót és a ventit is vegye vissza.
Ha esetleg ez nem tud nagyon csöndes lenni, akkor mit ajánlotok?
Főleg csak adattárolásra lenne használva. Akár még egy 8 terrás külsővinyó is elég lehet, de néha azért jól jöhet a plusz funkció, amivel egy NAS okosabb tud lenni.
Köszi! -
jpolyak
csendes tag
Sziasztok!
Egy QNAP TS-133 NAS vásárlásán gondolkodom.
A kérdésem az lenne, hogy ez elég lehet filmek stremelésére Tv-re(1080p és 4k), valamint torrentek futtatására (nem több százról lenne szó).
Válaszokat előre is köszönöm.
-
Kicsit off. De remélem belefér a kérdés. OMV rendszernek mi a legkisebb és ajánlott vas. A legkisebbre most inkább méretre gondolok. Raspberry pl. Kicsi házi rendszerhez. Ismerkedéshez.
-
Borisz76
nagyúr
2. pont :
- Routeredben tudsz fix belső IP-t adni a NAS-nak.
- NAS-on futó operációs rendszerben ( DSM )-ben tudsz beállítani fix IP-t.....ekkor a megadott IP-t " kéri " a NAS bekapcsolás után.
Vezérlőpult / Hálózat / Hálózati Interfész / Szerkesztés :
Kézi konfigurálás használata.3. Vezérlőpult / Hardver és tápellátás / Időzített ki/be
-
Comes
tag
Végül a DS220+ mellett tettem le a voksomat, amit be is üzemeltem, jelenleg lemezellenőrzést csinál.
Kezdőként, pár kérdés felmerült:
1. Maga a NAS a routerhez csatlakozik, asztalin (LANon keresztül, majd Wifin keresztül is kipróbáltam, működik. Van jelentősége annak, hogy az asztali gép ne Wifire legyen kapcsolódva, vagy mindegy, mert Wifin keresztül is tudok rámásolni fájlokat, valamint hálózati meghajtóként is hozzáadtam (Windows és Mac)?
2. Fix-IP kérdése. Tudom, hogy érdemes, hogyan tudnám beállítani?
3. Milyen beállítást javasoltok a NAS automatikus kikapcsolásához?
Köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 11
- Milyen légkondit a lakásba?
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen processzort vegyek?
- Trollok komolyan
- Megmondták, hogy miért nem kapkodunk új okostelefon után
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Google Pixel topik
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Apple Watch 7 45MM Nike Edition + sok tartozék
- Lenovo 13"FullHD IPS,i5 8265u(8x3,9Ghz)Magyar Világító billentyűzet,nVmeSSD,jó akku
- Lenovo Legion 5 Gamer Laptop gyönyörű állapotban, dobozával. (RTX 3060)
- GOPRO Hero 12 BLACK - 5.3k akciókamera - két akku, mágneses csíptető, 64GB SD
- Asus játékra is,core i5 ,Geforce GT940M 2/4GB videokártya,8-20GB RAM,SSD+HDD,nagyon szép állapot,W11
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Asus ZenBook Pro UX7602ZM OLED notebook - i9 12900H 32GB RAM 1TB SSD RTX 3060 6GB WIN
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest