Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- sziku69: Szólánc.
- iRiver: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- localhost: Radírgumi hatás [Törölt topicok emlékhelye]
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- Algieba: Hulladéktermelés művészi szinten, mert megérdemlem
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
Ez a C&H CH-S09FTXLA2-NG Arctic mennyire lenne jo valasztas? Azt ija, A+++, es 5.1 a SCOP. Barmit is jelentsen ez. Illetve, hogy -25-tol tud futeni.
Vagy eleg lehet ez a MGP2X-12-SP Xtreme Save Pro? Ez azert olcsobb, de mondjuk ez -20-ig jo csak.
-
walter70
tag
Sziasztok,
ezek közül melyik lenne a legjobb választás? Csak hűtésre használva,fűtésre max. kiegészítésként :
Gree Comfort X GWH12ACC-K6DNA1F oldalfali mono split klíma 3,5 kW
330.000 Ft/db
- Fisher Comfort Plus FSAIF-CP-121AE3 / FSOAIF-CP-121AE3 oldalfali split klíma 3,5 kW 340.000 Ft/db
- Midea MCB-12-SP Breezeless E oldalfali split (3,5 kW) 350.000 Ft/db
- AUX Delta Series 2 oldalfali klíma szett 3,5 kW 320.000 Ft/db
Az árak tartalmazzák a klíma készüléket, a szerelési anyagot és az alapszerelés, beüzemelés díját. -
"Sógorom mondja asszonynak, h szívem büdös a klíma már mondtam. Megint érzem."
Sinclair csoda. Mondom neki mióta nem volt takarítva? Miért kell? Még soha.Mondom LoL!
3 éve van fent. -
tvamos
nagyúr
válasz
7Heads Drago #69991 üzenetére
Igaz lehet... valoszinu rosszul emlekeztem. Vegulis villamos mernok vagyok, nem epitesz.
-
Tiédetis
senior tag
üdv
Gree pulsar klímát próbálom wifivel kapcsolatba hozni, de nem megy
csináltam már vendéghálót 2.4Ghz-n is, azzal sem. (Gree+ applikáció) -
pjen
félisten
válasz
7Heads Drago #69994 üzenetére
Ablak a megoldás.+ legalább olyan meleg mint a vegyes tüzelésűvel volt.
-
-
7Heads Drago
veterán
válasz
7Heads Drago #69991 üzenetére
Ami számokban kifejezve 0,6-0,7 W/mK. Ez egy közepes tömörségű vályog értéke.
-
pjen
félisten
válasz
7Heads Drago #69989 üzenetére
Hogy mást ne mondjak, volt kémény ahol volt folyamatos szellőzés. Nem is akármekkora.
-
7Heads Drago
veterán
válasz
tvamos #69988 üzenetére
De az. Hivatalos adatok szerint a vályog annyit tud mint a vakolat vagy a kisméretű tömör tégla.
[link] Jó hőtároló tulajdonságokkal rendelkezik, amit okos építészeti megoldásokkal ki is lehet használni. Télen jelentősen csökkenthető a fűtési költség, nyáron viszont nem szükséges klímaberendezést használni ahhoz, hogy kellemesen hűvös maradjon a belső tér. -
tvamos
nagyúr
válasz
7Heads Drago #69986 üzenetére
"Maga a vályog ... rossz hőszigetelő"
Szerintem ezt igy nem lehet kijelenteni, attol is fugg, mennyi, es milyen minosegi szalma toretet (vagy barmi mast, ami legzarvanyokat csinal bele, ha kiszarad,) kevernek bele. Az a fontos, hogy szaraz legyen. Legalabbis en igy olvastam regebben.
-
pjen
félisten
válasz
7Heads Drago #69986 üzenetére
Meg nem is került ennyibe az energia+nem fűtőtték az egész házat, egész nap.
-
tvamos
nagyúr
válasz
7Heads Drago #69983 üzenetére
Mi folyamatosan hasznaljuk az ablakon a szellozes funkciot... de igy meg akar hagyhattuk volna is a regi ablakokat. Vagy nem tudom. Persze, ez eros tulzas, mert annak meg az uvegen folyt lefele a viz, de akkor is! Fura nekem ez az egesz. En komolyan azt hittem, hogy majd nem kell hasznalni a vaskalyhat, ha lesz az uj ablak, de azert megis inkabb hasznaljuk. Plane a rezsi kiigazitas ota.
-
pjen
félisten
válasz
7Heads Drago #69983 üzenetére
Azon nem gondolkodtál még, hogy honnan van annyi viz a lakásban? Én 8 télen fűtöttem csak klímával és be kellett üzemelnem egy akváriumot. Olyan száraz volt minden, hogy vérzett az orrom. Igaz 2 velux szellőző mindíg nyitva.
-
7Heads Drago
veterán
válasz
Dorian #69906 üzenetére
Zöldeket beszélsz. A legtöbb ember nem ért hozzá. Miért is értene? És néha egész pici változtatás már a penész megjelenését jelenti egy lakásban. A legtöbb ember elhiszi amit a reklámban vagy a youtuben lát.
Pl: Nálunk a vegyes tüzelésű kályhát váltotta a klíma és nagyon durván megjött a penész. Pedig mindenki azt mondta hogy a klímával nem lesz gond, mert tolja kifelé a vizet. Csak azt felejtették el hogy azt csak hűtő üzemmódban csinálja. Télen a fűtéskor nem tudja. Én meg elhittem. Aztán már októberben vennem kellet egy pára mentesítőt. Napi 4 liter vizet szed össze. Ennyi vizet te szellőztettessél sose fogsz kitolni 2xfél óra alatt. Arról nem is beszélve hogy sokan a tudatában sincsenek hogy a sarokban az ágy alatt vagy szekrény mögött mi van a fallal. De az is elég ha van egy szigeteletlen vízcső a falban. A másik meg hogy a vékony esetleg rosszul kivitelezett szigetelés többet árt mint használ. És manapság az építőipar teli van kontárokkal. És nálunk a szigetelésnél egy mérnök se javasolt fél órás szellőztetést. 5-10 perc max. naponta párszor. -
zazenke
őstag
wao !!megoldottam a sensiránál hogy hiába állítja le a ventilátort hűtés üzemmódban mégis pontos hőfokszabályzást végez mintha csak menne folyamatosan a ventilátor. Kivezetékeltem a a beltériből a szoba hőfok érzékelőt egy pici kábel segítségével . ugyanis az a baj a daikin sensiránál hogy amikor leállítja a ventit akkor a még hideg hőcserélő hőfoka sokáig hűtve tartja a klíma burkolatán belüli érzékelőket és ez baj mert nagyobb hiszterézissel dolgozik így a klíma . folyamatos ventinél ez nem baj mert mindíg kiszellőzteti a klíma belsejét . viszont én már megszoktam hogy megáll a venti így nem akartam átállítani a szerviz menüjében ezt az opciót. de nem ajánlom egy pici műszerész ismeret nélkül elvégezni a forrasztást mert mikro smd termisztor érzékelőről van szó. Az eredeti panelt nem is bántottam én sem hanem rendeltem 6000 ft ért kínából egy csere panelt és azt barmoltam szét.. Bár utólag rájöttem hogy nagyobb csere termisztort is lehet rendelni vezetékkel együtt ami egy 10kilos értékű NTC ellenállás.
-
tvamos
nagyúr
válasz
ecaddsell #69975 üzenetére
"hővezetési tényező" "hőátbocsátási tényező"
Alapjaban veve ertem ezeket a fogalmakat, villamos mernok vagyok, nem 2 hutobordat mereteztem mar, de azt, hogy egy ismeretlen falnak mennyi lehet a vesztesege, arrol fogalmam nincs. Reszben ezert jottem ide.Nagyon koszonom a rogtonzott matekot, szerintem akkor a 2.5 kW-ot megcelozhatom, es jovo tavasszal meg csinalunk egy hasznalati statisztikat, meg telen csinalunk par hokameras felvetelt, es kitalaljuk, merre kell + szigeteles.
Jovore, ha lesz keret, akkor megcsinaltatjuk a komuvessel a kemenyt. Egy uvegajtos kis kandalo/kalyha jol mutatna... es a gyerek se tiltakozik.
Masreszt viszont ezek a klimak nekem nagyon ismeretlenek, nem tudom, milyen parametereket kell figyelni, milyen markak korul kell tapogatozni. Szivesen vennek mondjuk Electroluxot, de azt hallom, nem annyira jo... Kicsit fazom a kinai (prc) markaktol is, nem tudom mennyire stabil a minoseg. A Japanokat meg nem tudom, hogy ki birom-e fizetni. Ezert probalok kerdezgetni.
"Mondjuk nekem nagyon furcsa födémre nem gyapotot rakni, meg az EPS illesztés nagyobb macera" Kaptuk, mert apaeknal kimaradt, minekunk meg a fodem volt a "leggyengebb lancszem".
Jut eszembe, a gyerek ilyen 15 fokban alszik, meg nappal sincs nala 17 fok folott. Igy az anyja nem jar a nyakara, mert fazik a szobajaban...
Megegy dolog jutott az eszembe. A gyerek majd el fogja vesziteni a tavkapcsolot. Szoval olyan kene, hogy en raprogramozom a netre, es akkor a gyerek tudja telorol vezerelni. Sot, az lenne a legjobb, ha megjegyezne, mire programozzuk, mert akkor ha bedugja megy, ha kihuzza meg nem megy.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
ecaddsell #69975 üzenetére
"2017 januárjában, ott ahol most is lakunk (nem a leghidegebb környék) minden éjszaka -20"
Ez hol van helyileg?
Nálunk szintén '17 januárban volt pár napot -15 alatt a negatív rekord, de akkor is nappal felment -5ig, egyébként 2010 óta még az éjszakai -10 is csak ritka vendég.
-
its_grandpa
tag
válasz
BigBlackDog #69919 üzenetére
Ez engem is érdekelne, főleg tetőtérileg.
Valaki ? -
ecaddsell
aktív tag
válasz
tvamos #69964 üzenetére
Ha nem tudjuk az adatokat akkor becsülni kell.
Kiindulásnak pl. legyen a külső-belső hőmérséklet eltérés maximuma 35 fok. Ez lehet 20 fok belső -15 külső, de lehet 23 fok belső -12 külső is.
Itt szoktak azzal jönni, de nálunk nem szokott ilyen hideg átlag lenni, meg mikor volt ilyen az elmúlt évtizedben? Hogy konkrét legyek: 2017 januárjában, ott ahol most is lakunk (nem a leghidegebb környék) minden éjszaka -20 volt ezt biztosan tudom, és a napi átlag sem volt -15 felett (ebben nem vagyok biztos, aki akarja kutathatja).A fal hőátbocsátási tényezője (érdemes keresni neten mi ez) legyen 0.7 W/m2K, ezt megszorozva 30m2 körüli fallal és a 35 C (K) hőmérséklet eltéréssel 700W körüli veszteséget kapunk amit fűtéssel kompenzálni kell.
A legjobb 2 rétegű ablak (és gyengébb 3 rtgű) kb. 1 W/m2K, régebbi 2.8 W/m2K, azaz 2 W/m2K-el számolva 3m2 ablakot feltételezve 200W feletti veszteséget kapunk az ablakból.Az EPS hővezetési tényezője kb. 0,04 W/mK, de mivel nem 1m vastag ezért elosztjuk a 0.1m (10cm)-el és megkapjuk a 0.4 W/m2K hőátbocsátást.
Ebből meg már sima ügy, hogy kb. 16m2 födémnél megint 200W feletti veszteséget kapunk. Mondjuk nekem nagyon furcsa födémre nem gyapotot rakni, meg az EPS illesztés nagyobb macera, de számolás szempontjából kb. mindegy.Nagyságrendileg 1200W-nál tartunk ami még nem tartalmazza az aljzat veszteségét, szellőztetést meg hőhidakat stb.
Garantált 1500W-nál nem áll meg, tartalékkal 2kW.Az meg nagyon közel van a 2.5-2.7-es gyengébb klímák ilyen hőmérsékletnél adott hőjéhez (bivalent point alatt vagyunk már, ezt is érdemes keresni mi ez).
Ami azt jelenti, hogy az ilyen klíma egy keményebb télen a nap 24 órájában maxon fog menni akár hetekig, ami azt is jelenti max. hangerőn.
Semmilyen műszaki cucc nem szereti, ha huzamosabb ideig maxon járatják, megbízhatóságnak sem tesz jót (ilyenkor érdemes elgondolkodni milyen szervizháttere van, van-e alkatrész néhány napon belül, tudják-e javítani, persze még jobb ha bírja).Azaz az adatok ellenőrzése után én magamnak elgondolkodnék a 3.5-es klímán.
Azt is nézegetném milyen hőmérsékletre adják meg a névleges teljesítményt, itt mi a COP értéke, megér-e az nekem annyit vagy hidegebb időre van biztos alternatív fűtésem, de mivel nem ismerem a klímákat meg a körülményeket konkrét típust nem szeretnék/tudok mondani. -
törölt tag
válasz
7Heads Drago #69972 üzenetére
Az tud válogatni, aki megrendeli a kínai gyárból, nagy tételben: a kiínai megkérdezi, hogy mennyit szánsz rá, 500 dollárért csinál nagyon jót, 400-ért elfogadhatót, de sajnos a legtöbben 200-ért rendelnek tőlük. Laptopokban vagyok inkább jaratos, ugyanazon a gépsoron, ugyanazok az emberek rakják össze a Macbookot, mint a leggagyibb kínai laptopot, csak nem ugyanazokból az alkatrészekből, és nem ugyanazzal a türéshatárral.
-
Az mennyire "normalis" hogy beszereleskor a belterinek egy-ket helyen sikerul elgorbiteni a lamella vegeket?
-
PROTRON
addikt
Általában a megrendelő bekamuzza a klímásnak hogy mindent leegyeztetett és megvan a papíros engedély arra amire az utasítást adja és a pénzt fizeti.
Aztán van amelyik klímás beleköt hogy akkor kéri a papírt, na ott meg elválnak az utak, aztán hív egy sokadik klímást aki már nem fog kötözködni, csak aztán megnézheti a kivitelezés minőségén hogy hányszor nyomják fel a rezonancia miatti csendrendelet sértésért... -
ecaddsell
aktív tag
klímások ezt miért nem veszik figyelembe?
Nem vagyok klímás, meg szerencsére érintett sem, de gondolom műszakilag nem egyszerű megoldani és itt nemcsak a kondenzvízre kell gondolni, hanem a kültéri leolvasztásakor keletkező vízre, azzal mi lesz, vagy az már nem is víz?
Egyébként ilyen esetekben nekem mindig az villan be (pláne amikor a füves részekről van szó, mert a járdára tényleg nem illik. és talán azt próbálják is megoldani), hogy ebből az országból ez a fajta irigység, hogy ha nekem nem lehet akkor neked se legyen évtizedek alatt sem tudott kikopni.
Nem tudom mennyire célszerű önkormányzati választások előtt ilyesmivel hergelni a tömegeket (pl. panel környéken)... -
tvamos
nagyúr
válasz
ecaddsell #69947 üzenetére
Annyit tudunk, hogy ket fal van kifele, azok 30 centis gazszilikatbol vannak, a fodemen meg van 10cm EPS. Az ablakok ket retegu uveggel szerelt muanyag nyilaszarok, de a fene tudja, mik a parametereik. Ennyit tudunk.
"megbízol ezzel egy klímás céget" mondjuk azok sem fogjak tudni ezeket a parametereket. Vagy nem tudom... Ilyen fancy klimas cegre nem nagyon lesz penz... de ha lenne, akkor se lenne.
"Azaz sanszos, hogy az a klíma ami -25, -30 fokig tud fűteni jobb hatásfokkal működik" Melyik ilyen? Mert akkor olyat veszek.
-
Jenne
őstag
Nagyon úgy néz ki, hogy eldőlt a dominó ....dominó hatás
Informátorom szerint itt Pécsett is készül a Főépítészeti Irodában a vizsgálati rendszer előkészítése. Jogszabály szerint az önkormányzat általi közhasználatú területre (füves részek is ide tartoznak) tilos a klíma kondenzvizét ereszteni. Klíma szereléskor gondoskodni kell a belső elvezetésről.
Tavaly az utcánkban voltak ellenőrizni egy feljelentés miatt az egyik társasházban, de ha már itt jártak végig nézték a többi épületet is (szinte mindegyik szabálytalan telepítés) és jöttek is a komoly büntetések. Jól jönnek majd ezek a pénzek az önkormányzati kasszába. Nem kevés egy-egy büntetés tétel, bőven hat számjegyesek .
Viszont azt nem értem, de lehet én vagyok értetlen, hogy ha jogszabály tiltja/írja elő, hogy a klíma telepítésnél mit nem lehet, mi a szabálytalan, akkor a klímások ezt miért nem veszik figyelembe? -
Z_A_P
addikt
-
DithenS
senior tag
válasz
mjani1172 #69955 üzenetére
Mindegyik hazudik, de azt mondom, érdemes 4.6 SCOP-os terméket venni, mert azèrt akkor is jobb, mint a 4-es SCOP-al rendelkező társai, mert mindegyik kínai klímára az van írva. Szal a 4.6 valamennyivel igen is jobb… Mideaból az Xtreme Save Pro is jó, euroventen fent van az adatlapja, egész jók s specifikációik. Nyílván ex dupla ennyibe kerülő japán jobb, de ár értékben meg még sem, mert nem hozza vissza az árkülönbözetet, max halkabb még egy kicsit.
-
mjani1172
addikt
válasz
#72755712 #69954 üzenetére
Hamár Mitsubishi.
Azért nem árt ha az ember tudja miről beszél, tisztában van egy két dologgal.
Valóban nem kell hinni a kínaiaknak, szinte mindig hazudnak, de a másik oldal sem csupa jóság. Pl Daikin. -
törölt tag
válasz
Lorden #69951 üzenetére
Nekem gyanús az egybeesés, hogy akkor törölték, vagy 1 éve, amikor a kültéri "összement", az újabb pedig fent sincs, gondolom van rá okuk, miért.
A 2,5 kW-os Mitsubishimben miért 1,15 kg a gáz, és miért 37 kg a kültéri vajon? Nem a Dicsőségesben készül, ahol az ötéves TERV tonnában volt meghatározva, és ha látták, hogy nem sikerül, akkor a cuccok tömegét a duplájára emelték, nem véletlenül volt minden szovjet cucc bűn nehéz. A kínai elvtársak már darabszámban terveznek mindent, gyerektől az anyahajóig, így ha a tervhez ragaszkodnak, akkor a tömegen kell spórolniuk, a papír pedig mindent kibír, lehet nem is sokat füllentenek, csak a SCOP spanyol, a SEER pedig izlandi..
A főnököm mindenből a legolcsóbbat veszi, úgyhogy a kínai ipar "remekei" sorban ott vannak, a Whirpooltól a Gree-ig; a ~30 klímából a 2 Gree ami működik, maximum hangos, a többinek max a fele hűt egyáltalán.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Stellar Blade
- Computex 2025: hálózati adattárak a Synology fémjelzésével
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Építő/felújító topik
- Politika
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Androidos tablet topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Call of Duty: Black Ops 6
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R3 3100 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500XT 4GB BitFenix Neos Thermaltake 500W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE VEGA 64 8GB HBM2 videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest