- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- bambano: Bambanő háza tája
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
mpo
veterán
Műszaki cikkeknél a gyártói oldalt nézem, mert a webshopokban (arukereson) a diáklányok, azt írnak, amit akarnak.
A múltkor hangfalkábelnél a 100 m, annyiba került, mint az 1 méter.
Sokan megrendelték, kifizették a webshopban, aztán mégse kapták meg, mert észbe kaptak.
A gyártói katalógusért illik felelősséget vállalni. -
F.N.
tag
Névleges fűtési teljesítménye 2,8 kW
Hőmérsékleti viszonyok befolyásolják nagyon a teljesítményét.
+ az energia hatékonysági címkét is pont most alakítják át.
2 éves Daikin lakossági katalógusban például erre a klímára
minimum 1,3 kW
névleges 4,0 kW
maximum 4,8 kW
fűtési teljesítmény volt megadva.
Ne keresd az okát, laikusként nehezen fogod átlátni. -
PishT
tag
Nem tudod/tudjátok, hogy akkor mi az igazság a teljesítmények tekintetében? Főleg a fűtésé..
Gyártói táblázatban pl FTXP35M9 + RXP35M hűtés: 3,5kW fűtés: 2,8kW, de klímaforgalmazók/ telepítő cégek oldalain, nagybetűkkel /ugyanere a típusra/ Hűtés: 3,5kW Fűtés: 4,0kW ..és hogy miért? Köszönöm! -
lallern
csendes tag
Sziasztok!
Véleményt szeretnék kérni, hogy a Gree-től kell-e tartani, hogy zajos vagy teljesen oké az "árelőnye"?
Hétvégi házba terveztetek légkondit és a kivetelőző az alábbiakat javasolta:
Gree GWH12QW Lomo Plus 3,5kW-os
Gree GWH12ACC Comfort X 3,5kW-os
Daikin RXC35B Sensira 3,5kW-os(kb 25nm2, viszont eléggé napos, szerintem a 2,5 teljesítmény is elég lenne, de 3,5 alatt nem javasolta, főleg hogy nincs nagy árkülönbség)
Állandóan lakott lakásban Daikin Sensirea van, viszont a +30-50% és a wifi modult pluszba nem érzem reálisnak a lomo plus 190-es árához képest.
Lomo plus, ahogy olvastam, abba alapból benne van a wifi modul, így nem kell plusz egység mint a legtöbb Daikin-nál?Előre is köszi segítséget!
-
F.N.
tag
válasz
seolwon #44745 üzenetére
Semmi.
A vezérlés nézi folyamatosan az 5db ellenállás hőmérő által érzékelt
hőmérsékleteket, + a ventilátor fordulatszámát, és ebből eldönti mekkora
hűtő/fűtő teljesítmény kell. Ezt a kompresszor fordulatszámával, illetve
a hűtőközeg megfelelő mennyiségű adagolásával biztosítja.
A csőhosznak nincs köze hozzá, a túl rövid cső zajos lehet, a túl hosszú
pedig a rendszer belső térfogatának megnövekedése miatt teljes terhelésen
hűtőközeg hiányt produkálhat, ezért kell a megadott g/m mennyiséget
pluszként hozzátölteni.Lehet mókolgatni, hogy a szobahőmérő helyére a befújt levegőhőmérsékletet
mutatni, párhuzamba kötve a szenzorral egy másik ellenállást, de az
NTC szenzor olyan karakterisztika torzulással mér ilyenkor, hogy csak
hülyeséget csinál az, aki nem tudja mit csinál.Számomra teljes hozzá nem értést sugall a kísérletező részéről, pláne
hogy a csőhoszban keresi a hibát, pedig csak marhaságot mér az ellenállással
megbolondított szenzora.
Lesz egy kis időm, akkor kiszámolgatom ennek a kombónak a karakterisztikáját,
és összevetem a gyárival, egyből kibukik miért nem szabályoz vissza melegebb
időben, és kapcsol ki.
Azért, mert úgy látja a klíma hogy fűteni kell, ezért megemeli a befújt levegő
hőmérsékletét, annyival, hogy akkor már azt látja hogy túlfűtött, ezért
nem visszaszabályoz, hanem lekapcsol. Egyszerű mint az ék.
Tartsuk szem előtt, hogy a szoba hömérséklet pár fokkal változik fűtéskor,
a befújt levegő hőmérséklete meg 10-20 fokkal. -
F.N.
tag
válasz
Tibu966 #44742 üzenetére
"Biztos figyeli a befújt hőfokot, mert oda tettem az NTC-t"
Azt értem, hogy a befújt levegő hőmérsékletet méred egy 100kNTC-vel,
+párhuzamba van vele kötve egy 20Kohm ellenállás.
De hova van kötve ? A szobahőmérséklet mérő helyére, a 3állású kapcsolón
keresztül? És hogyan mondod meg neki hogy most nem szobahőmérsékletet
mutatsz neki, hanem befújt levegő hőmérsékletet, amit ráadásul a 20Kohm
ellenállással eltorzítasz ?
Szerintem ez így ahogy van, értelmetlen.
De Te tudod. Biztos vagyok benne hogy 1 fillért nem spórolsz. -
DithenS
senior tag
válasz
Tibu966 #44742 üzenetére
Azért ez mindig egyértelmű volt, hogy a hőszivattyú az alacsony előremenő vizet szereti. A klíma is nyílván ugyan ez, csak az ugye a levegőnek adja át a hőt közvetlenül.
De szinte minden korszerű fűtőberendezés az alacsony hőfok mellett tud takarékosan üzemelni, lásd a kondenzációs kazánok maximum 55 fokos előremenőjét, de ott is van bőven 35C érték.
Tehát minél alacsonyabb a befújt levegő hőmérséklete, evidens, hogy kevesebbet is fog fogyasztani. -
Tibu966
csendes tag
Az előző hsz-ba leírtam hogyan kötöttem be, tehát elvágtam a gyári ntc vezetékét, és egy háromállású kapcsolón keresztül kötöttem be.
A grafikon tudom más gáz és más készüléké, de mindegyik gáz és mindegyik inverteres készülék minimális eltéréssel, de így működik 35-55fok kifújt levegő (vagy víz) esetén..., nem volt időm keresgélni, hirtelen ezt találtam. Egyébként az Airfel klímámat kimértem (deltaT/Watt) és ugyanilyen görbe jött ki nekem is, 33-55fok kifújt levegő és különböző külső hőfokokon is. Egyértelműen a legjobb a COP 33fokon, és a legrosszabb 55fokon....
Biztos figyeli a befújt hőfokot, mert oda tettem az NTC-t.... -
Tibu966
csendes tag
válasz
rmihaly #44737 üzenetére
Akkor valószínűleg nem véletlen, hogy előírták a minimum 3m csövet, és a gyári adatokat is 5m csővel mérték...Neked jobban leszabályoz... Nekem 2-3foknál megy le 200-250w környékére 1es ventilátoron, de ezt csak 1* próbáltam, mert nálam mindig a "high" 5-ös fokozaton megy, ha 8-10fok van akkor átteszem "turbo" 6-osra a fennt említettek miatt. Egyébként én is kivezettem az NTC-t, de én háromállású kapcsolón keresztül, az egyik NTC 80cm-re van a padlótól (47k NTC vele párhuzamosan 10k R, ezzel kb. 2*akkora hőkülönbségre szabályoz)), a másikat a kifújt levegőhöz tettem NTC100k párhuzamosan 20k R, ez kb. 3,2*deltaT, azaz ha a táv:22fok akkor a kifújt:36-41fok(ez azt jelenti, hogy 36fokra szabályoz, és amikor kinnt melegszik az idő és már nem tud eléggé visszaszabályozni, akkor emelkedik 41fokig és ott kikapcsol) , ha táv:23fok akkor a kifújt:39-44fok és így tovább... , a harmadik a gyári a gyári helyén. Amelyikre kapcsolom, aszerint megy a klíma, nekem sem tetszett a gyári, viszont ezekkel a kivezetett NTC-kel egyenletesen, nagyon jól működik folyamatos 35-40fok kifújt levegővel..
Nekem a bekötőcső csak 1,7m.., ami az esztétika miatt lett ekkora, meg mert a többi klímám (Airfel) is megy ekkora csővel, ugyanígy átalakítva, azoknál nem gond ha melegebb az idő, de ezek szerint ezt kicseréljük egy hosszabbra... -
F.N.
tag
válasz
Tibu966 #44733 üzenetére
Hova kötötted a befújt levegő hőmérséklet érzékelőjét ?
A mai modern klímákat nem egyszerű csakúgy átverni.
A grafikon, amit betettél, egy R134a hűtőközeggel működő,
valószínűleg On/Off működésű folyadék hűtő.
Ez egy kis teljesítményű, jóval alacsonyabb nyomásokon
működő, általában ipari területen felhasznált hűtőközeg,
ahol nem a hatékonyság ( minél jobb COP ) a cél.A mai modern hűtőközegek sokkal nagyobb nyomáson,
más karakterisztikájú COP-al dolgoznak.
7,5 / 40 celsiuson már 5 vagy az feletti COP-t tudnak,R134a párolgáshője klímatartományban 200-220 kJ/kg,
100 celsius feletti kritikus hőmérséklettel, míg pld az
R32 párolgáshője klímatartományban 320-360 kJ/kg
párolgási hővel rendelkezik, 78 celsius fok közelében
már eléri a kritikus hőmérsékletet 50 bar feletti nyomáson.Ha megnézed az általad betett grafikont, a cseppfolyósítás
oldalon Supply Water Temperature érték van megadva.
Bemenő víz hőmérséklet, amit kis deltaT-vel melegít fel
egy hőszivattyú, általában olyan 4-5 fokot tol rajta, pont
a minél nagyobb COP elérése miatt.
Te pedig szeretnél egy 35-40 fokos kifújt levegő hőmérsékletet
21 fokos beszívott levegő mellett, sokszor pont ez miatt lesz
rosszabb COP-od az ideálisnál, mert már 30 fok, vagy az alattit
szeretne a klíma fújni.Biztos figyeli a befújt hőmérsékletet a klímád ?
Hogy oldottad meg, az is érdekel. -
rmihaly
tag
válasz
Tibu966 #44733 üzenetére
ventilátor:”High” fokozaton és: külső +5fokban 500w-ra (belső.21/36fok), de +10fokban már csak 750w-ra (21/42fok) hajlandó visszaszabályozni?
High fokozaton is a minimum befújt hőmérséklet 35C. A kompresszor meg olyan teljesítménnyel megy hogy ezt elő tudja állítani.
Namost a kültéri ventilátora is szabályozott - ezt nem írja szervíz leírás hogy mi alapján.
Tehát ha az változik akkor a kompresszornak kell kompenzálnia. Így fordulhat elő az hogy melegebb időben nagyobb teljesítményen jár a gép. Amúgy meg ha a lakás szigetelése jó akkor ilyen teljesítménnyel (750W 21/42C) nagyon rövid ideig kell mennie.
Szerintem csak simán túlleng a szabályzója. pl 750W-on menne mert az kellene a 35C-hoz, de jó meleg van így 42C lett belőle. Majd mire visszaálna eléri a beállított hőmérsékletet és lekapcsol.
Ilyen jó időben hogy COP 4, 4.5 vagy 5.5 nem jelentős különbség. Megy 10 percet óránként - szemben egy februárral ahol 60percet megy és hideg is van :) -
rmihaly
tag
válasz
Tibu966 #44733 üzenetére
Szia!
Enyémnek 8m a csövezése és 35fokost fúj be (Low ventilátor fokozaton)
20C -ra állítva.
10- 5 fok között tartja ezt a 35C-t
12-15C- nál brutál meleget kb 45-50fokot fúj be. Persze ekkor leáll hamar és sokat is áll (ehhez minimális kompresszor teljesítmény társul /kb 220-250W/)
5C alatt alapvetően 35C a befújt levegő, de itt növekszik a kompresszor teljesítménye.
Ha nem elég a 35C a szintentartáshoz akkor emeli a hőmérsékletet is, de miután a beállított értéket eléri visszaáll 35C-ra.
-4C alatt nem tudok összehasonlítást mert akkor mikor ilyen hideg volt még rosszul működött a gép (nagy teljesítménnyel meleg levegő aztán kikapcs - ezt már javítottam /lásd előzményekben/)
Megjegyezném hogy a 35C folyamatos üzem csak akkor lehetséges ha ez a hőmérséklet fedezi a helység hőigényét és nem több, nem kevesebb annál. Mindkét esetben csak más értékek változtatásával lehet szintentartani a helység hőmérsékletét.
Továbbá az én klímám maximum légszállítása indokolatlan (680m3 -gyárilag /ezt is visszavettem hogy lehesen mellette létezni - és a klímának sincs ezzel baja.)
Minimum légszállítás kb 350m³ (430m³ helyett) így is 35C-on 13C hőlépcsővel képes a névleges teljesítményét leadni. 31dB-ről 25dB-re csökkent a zaj. Ennél kisebb ventilátorsebességet is kipróbáltam de az nem volt elég a helységben megmozgatni a szükséges légmennyiséget (kb 5m-re alig volt érezhető hogy fűt a klíma. Ezzel a 350m³-el a teljes szobában érezni, de nem zavaró /kb 1/4- a hallható zaj a gyárihoz képest!) -
Tottu
senior tag
Az előző héten találkoztam azzal az infóval, hogy a klímák beltéri egységeit a mennyezettől számítva, legalább 15cm-es távolságra kell tenni. Nálunk valószínűleg esztétikai okok miatt, de az ajtófélfával egy vonalba rakták, ahogy a képen is látszik:
A kérdésem: valakinek van tapasztalat vagy esetlegesen becslése, hogy ez mekkora teljesítmény vesztéssel jár? Gondolom, így a levegőt nem tudja annyira keringgetni a klíma. Igaz a képen nem látszik, de a légtér a klíma előtt elég nagy és folyosón van.
Nyáron hűteni nem nagyon szoktunk vele, viszont ősszel kezdődően fűtésre fogjuk használni, szóval fontos lenne az optimális műküdés. Szerintetek érdemes lehet lejjebb szereltetni?
-
Tibu966
csendes tag
Sziasztok. Csak az elérhető ideális COP miatt, esetleg akinek 3-5méter csővel lett szerelve a Gree vagy Gree klón ( C&H, Syen, stb) klímája, megnézné, hogy 10fok körüli időben, hány fokra szabályoz vissza, pl. 5-ös(high) ventilátor fokozaton? Légyszi írjátok le a szobahőmérsékletet is. Mert én picit átalakítottam, a kifújt levegőhöz is tettem egy NTC-t, így a klímám ehhez szabályoz, ha erre állítom. Egész télen szépen ment 35-40fok kifújt levegővel, csak most ebben a melegebb időben megy feljebb..., a többi klímám amik hasonlóan lettek átalakítva, maradnak ebben az időben is az ideális hőfokon, de azoknál nincs minimum előírt csőhossz. Az Ideális hőfokot ezért szeretném tartani, amit a diagramon is lehet látni: [link]
Nekem fogyasztásba nagyon jól működik ez a módszer.
Vagy esetleg Gree (C&H) inverteres klímánál mi történik, ha a gyárilag előírt minimális 3 méter (ideális 5méter) csőhossz nincs meg a beltéri és a kültéri között? csak 1,7 méter, mint nálam… Pl. fűtés üzemmódban nem tud annyira visszaszabályozni langyosabb időben? azaz pl.: ventilátor:”High” fokozaton és: külső +5fokban 500w-ra (belső.21/36fok), de +10fokban már csak 750w-ra (21/42fok) hajlandó visszaszabályozni? Ez lehet ettől? Köszönöm a válaszokat előre is. -
Sziasztok,
még mindig a klíma választáson törpülünk. A rendelkezésre álló lehetőségek közül leszűkítettük két Mitsura a lehetőségeket. Azonban nem találtam egy egyértelmű összehasonlítási lehetőséget a neten, ami alapján könnyen meg tudnánk ítélni, hogy érdemesebb lenne két 2,5kw-os, egy 3.5kw beltéri és egy kültéri esetén esetén a cca 150E Ft-al drágább AP szériát választani egy kedvezőbb árú HR-rel szemben. A Kültéri egy lapos tetőn kap helyet, minden időjárási körülménynek kitéve.
(Most is Mitsu klíma van, ami 7 év után dobta be a törölközőt, de kb 10-12 éves modell és már kérdéses, hogy megérné e megjavíttatani, mert ki tudja meddig működik még, így inkább lecseréljük)Az AP mellett szól, hogy
- vízszintes irányba is motorosan lehet állítani a levegő irányát,
- Ha jól látom 19db a minimum zaj kibocsájtása az AP-nak a HR-nek pedig 21db ez lehet a hálószobában számítana.
- Ezüstionos szűrővel is el lehet látni, ezt nem hiszem, hogy nagyon használnánk, bár még nem néztem utána milyen árban van egy ilyen betét, mennyire mókusvakítás.
- WiFi-n keresztüli vezérlés (10+ éve használok klímát, eddig még nem éreztem ennek a funkciónak a hiányát, nem hinném, hogy előre bekapcsolnám a klímát mikorra hazaérek)
- Fogyasztásban nem látok érdemi különbséget. Mind a kettő A++ hasonló energia hatékonysági mutatókkal.A kérdésem az volna, hogy milyen különbség van még a kettő között amit én nem fedeztem fel?
Van e bármilyen tapasztalat az AP szériával kapcsolatosan? Pár beszámoló HSZ van a HR-ről itt a topicban, azokat átfutottam. -
windy
tag
válasz
bundaska #44724 üzenetére
Az Airfel klímákat nem a Daikin gyártja. A Daikin csakúgy, mint a Fujitsu, Mitsubishi, Toshiba, és a többi japán gyártó nem gyárt OEM-eket. Az Airfel egy török gyártó, melyet kb. tíz éve felvásárolt a Daikin, így a 17 társult cég egyike lett. Gyártanak Daikin berendezéseket ott helyben (pl a Sensirák egy része is onnan érkezik az EU-ba), de megmaradtak a saját gyártmányok így az Airfel is.
-
UHHH
őstag
válasz
atee134 #44721 üzenetére
Fisher FPR-141DE4-R mobil klíma nagyon jó, kétcsövesítettem hivatalos kétcsövesítő kittel, így erkélyen is lehet, s befújja a hideget, s a kétcsövesség miatt ki is viszi, amit visszahűt. 4 kW-os hűtése van, persze 1500 Watt alatt vesz csak fel, mert 3.1 a COP értéke. Viszont nem áll meg 140 000 Ft-ban.
A zaj kinn marad, a hideg meg benn.
-
bundaska
aktív tag
Sziasztok!
Kis segítséget kérnék. Klímát vásárolnánk a kiadott albérletünkbe (41m2-es panellakás). A lényeg, olcsó legyen
.
Amit kinéztünk:AIRFEL LTXN35UBV1B-UB (ilyet vettünk édesanyámnak is, 3 éve használja nyáron panellakásban, meg van elégedve vele.)
Star-Light ACM-12FOWFHa nem tévedek, az Airfel-t a Daikin gyártja (ugyan az van ráírva, mint ami nekünk van a házban Daikin klímánkra). A Star-Light klímáról valaki tud valamit? Az irányítója ugyan az, mint az Airfel-nek. Ebből én arra asszociáltam, hogy azt is a Daikin gyártaná?
Kérdésem, melyiket merjem venni a kettő közül? Árban hasonlóak lennének. Ha lenne más alternatíva, azt is szívesen veszem.
Köszönöm a válaszokat!
Bundas
-
Sziasztok,
Egy budapesti, 9. emeleten levo 35nm-es, nyugati tajolasu panel lakasba szeretnek klimat.
Egy szoba a lenyeges, ami 20nm-es, de igazabol dijaznam ha az egesz lakast le tudna huteni.
Futesre nem akarom hasznalni, eleg ha hut.
Az epulet hoszigetelt, kozepso lakas, telen ugy korbe vagyok futve, hogy en magam szinte soha nem is futok, szinte mindig van bent 20-21 fok, ami nekem eleg.
Nyaron viszont 28-30 fok is van, ami eddig annyira nem zavart, de most, hogy itthonrol kell dolgozni azert minden nap mar necces lenne elviselni.Az osszefoglalot elolvastam, megneztem par marka weboldalat, de van amelyiknel semmi markabolt vagy partner nincs feltuntetve, pl. Mitsubishi(gugli alapjan mklima.hu).
Latom a szempontokat az osszefoglaloban, de gondolom azert mar nagyjabol tudjatok, hogy melyikek a megbizhato cegek, tudnatok parat ajanlani budapesten (XIII. kerben vagyok)?
Daikin markabolt pl. itt van a kozelemben, oda be fogok nezni.Lakas meret alapjan ha jol ertem egy 3,5kW kornyeki kellene nekem.
Ami meg nem tiszta, hogy mennyire szamit a klima elhelyezese a lakason belul, meg mennyire befolyasolja az arat.
Azert erdekes, mert nalam az ablak mellett van az agy, gondolom kb. az agy fole akarnak majd beszerelni, mert az van a legkozelebb, de en azert tartok tole, hogy nem lenne annyira kellemes ha ram fujna a hideget, ezert pl. jobban orulnek ha az ablakkal szemkozti falon lenne, ami olyan 4 meterre van.
Erdemes lenne szerintetek oda szereltetni vagy inkabb nem, mert tul draga lenne vagy tulzottan rombolna a szoba kinezetet hogy a teljes falon at van vezetve, hatekonysagot csokkentene, stb?Elozo kerdeshez kapcsolodoan, tenylegesen mennyire szamit, hogy merre fujja a levegot?
Ahogy nezem a legtobb mar tudja felfele is fujni, ami nekem szimpatikusabb, mert mire fejmagassagba erne mar szinte erezni sem lehet, gondolom en.
Bar ha nem az agy fole lenne rakva, akkor kb. mindegy is.Arban meg nagyon konkret elkepzelesem nincs, de ahogy nezem olyan 300-500k kornyekebol lehet kihozni, igazabol beleferhet a felso ertek is, de ertelemszerun azert minel jobb ar/ertek aranyban szeretnem megoldani.
-
atee134
csendes tag
Sziasztok,
Panel albérletbe szeretnék venni egy mobilklímát. 80-140 ezer Ft körül
Valószínű télen költözünk, szóval lehet, hogy csak 1 nyárra kell (attól függően, hogy sikerül-e kifogni majd klímás albit).1db 18nm-es szobát szeretnék vele lehűteni.
Eddig ezt a kettőt néztem:
WHIRLPOOL PACW29COL
New Breeze 9
Azt olvastam róluk (illetve az összefoglalóban is) hogy zajosak. Ilyen 80-140 ezer Ft-os kategóriában van olyan, ami nem zajos? Vagy ezt megszokom és ennyi?
Alváshoz nem tervezem amúgy használni, csak nap közben.
Ezen a kettőn kívül van más javaslatotok esetleg?
Örülnék ha nem lenne túl hangos (már amennyire ez reális elvárás)
Illetve fontos szempont, hogy valamilyen közismert \ közkedvelt modell legyen, ha esetleg fél év múlva adnám is el, könnyen elmenjen.
Előre is köszi a segítséget -
petakpa1
őstag
5 éves Panasonic beltéri okosítás
Megosztanám tapasztalataimat hátha valakinek egyszer pont ezekre az infókra lenne szüksége.
Adott egy 2016-ban gyártott Panasonic Ethera CS-XE7QKEW beltéri egység (a QKEW sorozat elméletileg 2014-es, de én kifutó modellként 2016-ban vásároltam és telepíttettem).
A QKEW sorozat már wifi képes volt, de wifi modul kifejlesztését, gyártását és forgalmazását a Panasonic átengedte egy Intesis nevű cégnek, aki a lakossági termékeit Intesis Home néven futtatta. A QKEW sorozathoz az Intesis a PA-AC-WIFI-1 vagy PA-AC-WIFI-1A típusú wifi modulokat kínálta, de áruk roppant borsos volt kb. 50-60 eFt/db, ami a nálam akkoriban kiépített 2 db beltérire már bőven 100 eFt feletti költséget jelentett volna
, Így halogattam a megvásárlásukat.
A harmadik beltérim CS-MZ16VKE 2020 nyár végén lett beszerelve és ez már beépített wifi modullal érkezett, mely a Panasonic Comfort Cloud nevű appal vezérelhető.
Ekkor kezdtem el ismét foglalkozni a témával, és jutottam el a CZ-TACG1 wifi modulhoz, mely már a Panasonic saját terméke, és 20-30 eFt/db közötti áron kapható.
Probléma csak annyi, hogy a CZ-TACG1 modul hivatalosan (órákat bújtam a netet, mire ezt sikerült kinyomoznom
) csak az SKEW sorozatot támogatja visszamenőleg, amik ugye 2016-tól kezdődően jöttek ki, az én beltériim (QKEW) viszont 2 szériával régebbiek ennél
.
Újabb hosszas netes keresgélés után arra jutottam, hogy QKEW is fizikailag ugyanolyannak kinéző CN-CNT porttal rendelkezik mint a későbbi évjáratú beltérik, ugyanakkor arra nem találtam semmilyen infót, hogy a vezetékek bekötése egyezik-e, illetve maga a beltéri és a wifi modul közötti kommunikáció protokollja egyezik-e?
Ennek ellenére rákockáztattam, és próbaképp beszereztem 1 db CZ-TACG1 (házhoz-szállítással együtt 22 eFt volt
), és ma gyomorgörcsel rádugtam a CS-XE7QKEW beltérire. (Eléggé fostam, hogy inkompatibilitás miatt akár maradandóan is károsodhat a beltéri vezérlőpanelje
).
Szerencsére nem ez történt a beltéri kompatibilis ezzel az wifi modullal is, a sikerült rácsatlakoztatnom a wifi hálózatomra, új eszközként hozzáadni a Comfort cloud app-hoz, melyen keresztül a tökéletesen működik is a beltéri vezérlése, kivéve az alábbi funkciókat
- NanoeG (mely az újabb modellekben már NanoeX néven fut)
- Econavi (mely az újabb modelleken már nem is elérhető).A wifi modult sikerült esztétikusan a burkolaton belülre elhelyezni:
(A telepítési útmutató szerint a beltérin kívülre kellene elhelyezni, de számomra ocsmány ha a falra lenne ragasztva és egy vezeték suhanna wifi modulból a beltéribe. Így belülre tettem, kényelmesen elfért, és a műanyag burkolat nem árnyékolja le a wifi jelet.)
Jövő héten rendelek még egy ugyanilyen wifi modult és a nappaliban lévő beltérimet (CS-XE12QKEW) is felokosítom. Persze előtte azért lebontom a burkolatot és ránézek, hogy abban is van-e ilyen CN-CNT port.
Szerelés menete egyébként az alábbi:
- klíma teljes áramtalanítása (legegyszerűbb annak az áramkörnek a kismegszakítóját lekapcsolni, amelyiken a klíma van)
- távirányítóval tesztelni a beltérit, hogy valóban nincs áram alatt (nem kapcsol be, nem reagál a távirányítóra)
- beltéri burkolatának eltávolítása (az enyémen bal és jobb alul kis műanyag lemezeket kellett lepattintani, az alatt lévő 2 db csavart kicsavarozni, majd úvatósan húzni a burkolatot előrefelé. Felül három műanyag patent van, amikor alul már eléggé előre jött a burkolat, akkor lehet egy kicsit felfelé húzni, és akkor felül is kipattan)
- CN-CNT port megkeresése (az én beltéreimen szerencsére a vezérlőpanelről ki volt külön vezetve a beltéri jobb oldalára (értelemszerűen burkolaton belül) így nem közvetlenül a vezérlőpanelre kellett csatlakoztatni a wifi modult
- CZ-TACG1 wifi modul csatlakoztatása a CN-CNT portba
- klímát áram alá helyezés
- követni a CZ-TACG1 modul telepítési útmutatójában foglaltakat, de méginkább a Panasonic Comfort Cloud app-ban az új légkondícionáló berendezés hozzáadása folyamatot.
- Figyelem (amikor fenti folyamatban eljutunk oda, hogy a CZ-TACG1 modulnak beadtuk wifi hálózatunk nevét és jelszavát, azaz kiengedtük a netre, akkor rögtön csekkolni fogja, hogy van-e elérhető új firmware, és azt automatikusan letölti és telepíti. Ezalatt a wifi modul status ledje vörös-narrancs-zöld cilkusban villog. Fw frissítés nekem kb 2-3 perc volt, ez türelmesen ki kell várni, és csak ennek befejezését követően lehet folytatni a Comfort Cloud app-ban a folyamatot, melynek végén az új wifi modullal vezérelt beltérünk megjelenik az app-ban, és innentől kezdve már tudjuk vele vezérelni.
- Ezt követően jöhet a wifi modul kábelének elrendezése burkolaton belül
- burkolat visszarakása, majd a burkolaton belül a wifi modul kétoldalú ragasztóval való rögzítése.Átlagos műszaki érzékkel és logikus gondolkodás segítségével simán be lehet szerelni nem kell szakembert hívni miatta. (Az én végzettségem közgazdász, nem villamosmérnök, de még csak IT-s sem és mégis sikerült
).
Remélem egyszer hasznát veszi valaki ezeknek az infóknak.
-
hunaqua
addikt
Ez van fent valakinél itt?
POLAR X SIEH0035SDX/SO1H0035SDX
-
windy
tag
válasz
chrisnagy13 #44717 üzenetére
Ezek közül egyxértelmű, hogy a Daikin Comfora a jobb megoldás, de persze árban is sokkal magasabb. Ár/érték arányban a Mitsubishi MSZ-AP50 -es gépe szerintem jobb választás.
-
chrisnagy13
senior tag
Sziasztok!
Klímát szeretnénk cserélni a lakásban. Erre a kettőre kaptam árajánlatot:
Daikin Confora FTXP50M / RXP50M
Mitsubishi MSZ/MUZ-HR50VF5kw-os teljesítmény kell, és csak hűtésre lenne használva. Melyiket választanátok?
-
icetheman
tag
válasz
alfaman512 #44663 üzenetére
Voltak a szakik, raktak alájuk rendes trapézos gumibakot. kb felére csökkent a hangjuk, meg a falon nem rezeg már. Viszont a kompresszor hangjuk megmaradt , ami azért vagy a csöveket vagy csak úgy bejön a házba továbbra is.
@alfaman512 neked hűtéskor is ilyen a hangja? mert hűtésre kapcsolva nekem elmúlt a kompresszor hang.
-
rmihaly
tag
válasz
polman #44713 üzenetére
Ha van vezérelt akkor azt át lehet tenni h tarifára és nem kell amperdíjat fizetni. Továbbá 32A-ig ingyenes. Kérhetsz nappalira 16A és H tarifára 16A. Ekkor se kell fizetni amperdíjat.
Vagy ha nappalin van 25A és kell 16A H tarifára akkor (25+16)-32=9A re kell fizetni. Persze mérőhely kérdés de azt megmondja regszerelő.
-
polman
tag
Neki fogtam h tarifa bekötésnek. De le is tettem róla. Regisztrált villanyszerelő telefonon mondja hogy április 1-től h tarifára is kell fizetni az amper bővítési árat azaz 5000 Ft / amper. Minimum 16 kell. Tehát az rögtön 80000 Ft. Ki jön megnézni hogy be fér e egy plusz óra a szekrénybe vagy nem az 25000 Ft. Nem csinált semmit csak meg nézi a szekrényt és már fizessek 25 öt. Borzalmas. Ki fizetek 105 000 Ft-ot és még nem történt semmi. Ez így nagyon nem éri meg.
-
tsrt
csendes tag
Sziasztok!
Alábbiak közül, ha fűteni is szeretnék vele (amennyit lehet, de van radiátor is), melyik ajánlott, vagy nem ajánlott? A csepptálca fűtés hiánya mennyire probléma?
Fujitsu Standard ASYG09KMTB,
Fujitsu ECO ASYG09KPCA,
GREE AMBER Gray GWH09YC,
Daikin Comfora FTXP25M,
Fisher Nordic FSAIF-NORD-91AE3,
Midea Mission II MB-09N8D6-SP,
Nyilván ár/érték szerint...Mivel 4 darabra van szükségem, azért ár sem mindegy...
köszi -
theooracy
aktív tag
Szerintem a különbség az, hogy míg amire az ajánlatot kaptad, az "professzionális" (gondolom nagyobb igénybevételre tervezve) ez meg "kompakt" jelölésű. Bár nem tudom, hogy ez miben "kompaktabb", mivel szinte ugyan azok a méreteik... Áruk is hasonló.. Azt, hogy ez beltartalomban mit jelent, majd a szakik megmondják....
-
seolwon
tag
Másnak is eltűnt a Blitzwolf appból az április előtti fogyasztás?
-
windy
tag
válasz
7Heads Drago #44702 üzenetére
A Mitsu sokkal jobban fűt....egyébként hatékonyabb is, magasabb az SCOP-ja, de inkább az számít, hogy alacsonyabb hőfokon több teljesítményt képes leadni. Csendesebb is a beltérije. Egyébként meg kb. a Daikin FTXM/RXM Perferával egyenértékű az AP Mitsu, nem a Comforával. Árban viszont sokkal jobb....
-
válasz
7Heads Drago #44702 üzenetére
nekem az FTXP35m/ rxp35m ből van 2 darab a nappalimban. Sok problémám nincs vele amúgy-,átlagos megbízhatóan működik, de pl ebből az egyiknél volt rossz beszerelésnél a lapát terelés. Megjavították helyben ,működik. plusz van egy bizonyos hőmérséklet, amikor tud rezonálnia kültéri egység plusz pár fokban.
Mitsunál amit halottam hogy pattog a beltéri hülés közben .Ezt nekem a Daikin nem csinálja.
Mindkettő jó gép szerintem, de ha kell Wifi akkor nem 50 lesz a különbség, hanem több, plusz a Mitsu A+ fűtésben csak ,a Comfora valamivel jobb hatásfokú. -
7Heads Drago
veterán
Daikin ftxp35m+ rxp35m vagy Mitsubishi ap35/muz-ap35 jobb fűtésre? (a halkság is fontos) Egy 50-esel lenne drágább a Mitsu, de nem tudom megéri-e....
Mit takar ez:
működés fűtés: -15-18 C a Daikinnál és -15-24 C a Mitsu-nál?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Futás, futópályák
- Milyen okostelefont vegyek?
- Bestbuy játékok
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Villanyszerelés
- Gitáros topic
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Eging PV 410W silver napelem verhetetlen áron
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Új Apple iPhone 16 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Lenovo ThinkStation P520 Workstation! W-2145, 64GB, 512 SSD /Quadro - Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest