Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
válasz DithenS #41794 üzenetére
ezeknél olyan a puffer tartály, hogy van benne fűtőszál, aka bojler. Elég gazdaságosan állítanak elő melegvizet, mert a fűtőszál csak rásegít ha kell a hőszivattyúnak.
A hőszivattyú szerintem akkor éri meg igazán és térül meg az ára, ha nem kell mellé egyéb kiadás költség. Tehát nem kell külön klíma és bojler.( ez így egy nagyobb házban legalább 1,2 millió már ) Csak fűtésre nagyon nehezen térülne meg.
Néztem ezt az uponor mennyezetfűtést előre gyártott elemekkel, nagyon tetszik, és az remekül hűt is nyáron, nincs meg az a kellemetlen hideg érzés ami a dadlóhűtésnél. Szóval az igazi az ha a hőszívattyú megcsinálja neked a melegvizet, télen fűt nyáron hűt.. esetleg van mellé egy vészmegoldás, mondjuk pár olcsóbb klíma átmenetinek vagy ha gond lenneakár egy vegyestüzelésű kazán.
Ha most építkeznék hővisszanyerős szellőztetést, felületfűtést/ hűtést és hőszivattyút és napelemet kombinálnék hosszú távra.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
DithenS
senior tag
Igazad van, utólag beépíteni akkor lehet nem éri meg. :/ Maximum ha sok a pénz és a csend fontosabb.
De mondjuk én a hűtést nem hőszivattyúra bíztam volna, hanem a hálóba ahol alszok oda egy olcsóbb klímát feltetetni. (nem kell drága hisz csak hűtésre lenne) a többi helységben meg mindegy. Nálam például a nappaliban volt klíma de soha sem használtam.
Sőt én a HMV-t se bíznám hőszivattyúra, hisz akkor egész évben megállás nélkül üzemelne, ami élettartam szempontjából nem jó.
ma már kapni hőszivattyús bojlert vagy a hajdú féle hőrétegzős bojlert amivel olcsón van melegvíz és egyik se nagyon drága.
De persze tényleg akkor ahogy írod, max új építés esetén éri meg, kész lakásokba meg a klíma. -
félisten
válasz DithenS #41789 üzenetére
Anno én nagyon sok tervezővel és energetikussal beszéltem erről. maga a a hőszivattyú igényli túlméretezést. Amit belinkeltél ahhoz késztenek egy fogadó elosztó központot szerelvényezést rákötést. Nekem a Mitsu pl 2,75 millit mondott a hőszivattyúra ( 14? kW) plusz puffertartály, és egy hőközpont szerelvényezéssel, munkadíjjal további 760 ( !!) ezer forint. ehhez még utána kiderült, hogy fancoil is kellene mert a radiátorba beérkező csövek nem kétrétegű szigeteléssel ellátottak,( padlófűtésnél sem nagyon sok esetben) ezért a kondenzvíz kicsapódna rajtuk tehát vegyek ha hűtést is akarok 1 millióért fancoilt, véssem szét a falat és tetessek be kettős szigetelésű csövezést és az mellett még ott volt hogy - 20 fok volt ráírva elméletben ,de - 12 fokban már csak 38-40 fokos előremenő vizet tudott vagy pedig a fűtőbetétnek folyamatosan mennie kellett volna ami egy hidegebb nap kb 25-30 kW fogyasztás pluszban HMV készítésnél. Szóval jól szigetelt házban, mefelelő csövezéssel ellátott padlófűtéshez jó,de padlóhűtés szerintem pocsék érzetet ad., fancoil vagy mennyezet fűtéssel szuper lehet.
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
DithenS
senior tag
levegő víz hőszivattyúban például a panának vannak nagyon jó monoblokkos rendszerei, amit kb olyan könnyű telepíteni mint egy klímát.
https://www.ppklima.hu/panasonic-aquarea-t-cap-wh-mxc09h3e5-1-fazisu-monoblokk-levego-viz-hoszivattyu-9-kw
A SCOP-ja is nagyon jó. Új építés esetén tuti ilyent építtetnék be.
Szerintem a klímát meg sem éri több szoba esetén.
Például vidéken ismerek akinek 2 millióba került a klímás fűtés, mert több szobás lakásról van szó. A ház falán meg mindenhol egységek lógnak, egyáltalán nem szép.
Ennyi pénzből kapott volna egy normális hőszivattyús rendszert.... főleg hogy padlófűtés csövei be voltak építve, csak ugye vegyestűzeléssel üzemelt előtte...De ahol 1-2 helyet kell fűteni ott mindenképp a klíma a nyerő az tuti legalább is árban.
A több előny alatt mit értesz? -
TeeJay
félisten
Windy télen járassam meg a klímát havonta 1-2x hogy az olaj keringjen vagy csak autónál szükséges ez? Hűteni most már nem kell fűteni meg nem szoktam vele így is elég meleg van aztán április májusig párszor beindítanám.
Hűtés vagy fűtés járatja meg az olajat jobban?
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
windy
tag
válasz DithenS #41782 üzenetére
Igen, nagyon sok budapesti belvárosi társasházra kerül ráépítés, ezekben nehéz megoldani a gázfűtést. Ezért az elektromos megoldások jönnek szóba, leginkább valamely levegős hőszivattyú. A levegő-levegő hőszivattyú általában alacsonyabb beruházással jár, és bár a komfortja elmarad a levegő-vizes rendszertől, van több előnye is azzal szemben. Meg hátránya is....
-
DithenS
senior tag
Mostanában észre vettem, hogy ráépítéses lakásoknál már nem a gázt vezetik be, hanem klímákkal oldják meg a fűtést.
De a fürdőt és a WC-t mivel fűtik ilyen esetben? Gondolom valami más megoldással?
Nem lenne jobb akkor a levegő-víz hőszivattyú? Vagy esetleg légcsatornás klímával megoldani?
illetve mi az oka annak, hogy Önmagában a hőszivattyú drágább, mint a klíma? Alapvetően ugyan az a kettő, csak a hőszivattyú átadja a hőt egy másik közegnek is! -
sanzi89
addikt
Azt esetleg tudja valaki, hogy a Perfera is ezt a gumis/csapágyas megoldást alkalmazza? Vagy ez egy bevett technológia más klíma gyátóknál is?
[ Szerkesztve ]
"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."
-
félisten
nekem a Comfora csinálta, de csak az egyik. A szerelő azt mondta a zsírzás ok, megnyomkodta oldalról a csapágynál a gumi tömítést, azóta ok.Ha ez segítség lehet ott a szakembereknek.
[ Szerkesztve ]
-
Orlin
addikt
Én úgy gondoltam ilyenkor van valami jegyzőkönyv és továbbítják a gyártó,forgalmazó felé.
Mert tényleg eléggé marketing romboló.Ugyanezt játszottuk a kültérivel is.Ott is megmondta a "szaki" a Daikin kültéri alapból hangos.Itt a fórumon meg több éve azt olvastam hogy egyik leghalkabb.Ott is kiderült a szerelésnél lett lehet elbaszva valami vagy magából a klíma kültériből jön a hang.
Persze én voltam a hülye a szerelőknél mert amikor kint voltak nem csinálta...LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
Orlin
addikt
válasz elfelejtette #41775 üzenetére
Itt árnyékban van egésznap szinte...
Mondjuk azt már írtam itt mennyire megszoptam a szerelőkkel és mennyit fizettem...LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
elfelejtette
veterán
Nálunk 2 év volt, de déli oldalon van, szóval a nap is direktbe nyomta neki...
"Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
Orlin
addikt
válasz elfelejtette #41773 üzenetére
Nálunk 6-7 hónap alatt vetemedett meg a pogácsa.
Alig tudták leszedni csavarhúzóval ütötték a pogácsa meg inkább kettétörött.
Több darabban jött le.LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
elfelejtette
veterán
Nekünk a laposabb volt alatta, aztán 2 év alatt annyira megvetemedett, hogy traktor hangja volt a klímának. Akkor vettem én is ezt a vastagabbat, 20 perc alatt kicseréltem, és ismét családi béke volt. Előtte az asszony már panaszkodott, hogy este nem tudott aludni tőle.
"Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
windy
tag
válasz #73959936 #41767 üzenetére
Egy jó minőségű, normális klíma alá általában semmi szükség rá. Évekig telepítettük a Daikinokat és a Mitsukat rezgéscsillapító nélkül, és semmi gond nem volt, csendesek voltak. Aztán kezdett elterjedni a neten, hogy mennyire fontos ez a gumibak, és hogy nem is klímaszerelő az, aki nem tesz ilyet a kültéri alá, úgyhogy a blamázst elkerülendő, most már mi is teszünk mindenhová. Egy-két ezer forintba kerül, tehát igazából nem számottevő költség. Vannak ennél jobb konstrukciójú rezgéscsillapító gumibakok, de ez is tökéletesen megfelel.
-
törölt tag
Van értelme a kültéri egység és a tartóegység közé gumibakot tenni ? Halkabb lesz ?
-
windy
tag
Volt most egy érdekes beszélgetésem a Daikin Magyarország Kft. egyik vezetőjével. Hozzájuk még nem jutott el a némely Daikin Sensira beltéri egységnél tapasztalható kattogás, zaj. Ebben valószínű, hogy mi, dealerek vagyunk a hibásak, mert elakadt az információ nálunk, nem jutott el a Daikinhoz. Egészen biztosan nagyon kevés számú ilyen zörgős Sensira van, mert különben már azért több csatornán keresztül is értesültek volna a problémáról. Én most készítek egy átiratot és elküldöm nekik közvetlenül a szervízvezetőnek, és megvárom, hogy mit lépnek az ügyben. Valószínű, hogy ki fognak találni valami megoldást.
-
DUB Inc.
aktív tag
Ezekre az esetekre írtam korábban, hogy van egy csomó klíma felszerelő, de nagyon kevés a szakember...
-
sanzi89
addikt
Ma erre már nem vállakozom, de holnap leírom elejétől a végéig a dolgot. Előre is köszönöm, hogy ismeretlenül is próbálsz segíteni!
@b.
Igazad van, eddig nem próbáltam más szerelőt keresni, csak azzal küzdöttem aki telepítette, elvileg hozzá szólna a garncia, tekintve, hogy másfél éves talán a gép összesen.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz sanzi89 #41756 üzenetére
de látod másnál meg mégis jó lett utána: [link] lehet érdemes lenne beszélned más szerelővel, hátha megoldja jobban.
Hidd el nem normális , hiába mondja. Nekem is csinálta az egyik, megoldódott .
[ Szerkesztve ]
-
sanzi89
addikt
Ezeket a köröket már lefutottam, a fórumba le is írtam, szerintem nem is egyszer, de leírom még egyszer. Sőt, valószínűleg a következő alkalommal is, amikor majd megemlítem a problémát, akkor is le kell majd írnom.
Aki telepítette először kijött, adott a tengelynek egy kis zsírt, jobb lett, de nem szűnt meg. Második alkalommal amikor kijött, akkor azt mondta, hogy ez ilyen, normális ha van egy kis hangja. Utána én húztam meg a fenti két csavart, ekkor megszűnt a hang, de 1 hónapig tartott az öröm. Most a gumi "megnyomkodása" tüntette el a kattogást.
@windy
Fent a válaszom.De legyen nektek igazatok, holnap felhívom újra azzal a konkrét kéréssel, hogy ezt a gumi bigyót cserélje ki.
Sőt, az általad ajánlott helyi CoolKlíma céget is felkeresem, hogy fizetős javítás keretében mit tudnak mondani a problémára.@feco7
Sajna nekem csak rövid időre javított a problémán, de meg nem oldotta.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz sanzi89 #41753 üzenetére
"Örülnék ha esetleg lenne valakinek ötlete erre a típushibára, főleg akik fűnek-fának ezt ajánlják."
szerintem ilyen stílussal keress magadnak Mondjuk egy szerelőt mint hogy itt hibáztatsz bárkit is felnőtt emberként.
Valószínűleg nem a műanyaggal van gond hanem kíván egy kis zsírt. Ingyenes jó tanács.[ Szerkesztve ]
-
sanzi89
addikt
válasz sanzi89 #41316 üzenetére
Úgy tűnik, hogy esetemben 1 hónapot bírt a "meghúzom a laza csavart" kontár szerelés, ma újra elkezdte a kattogást a Daikin Sensira FTXF35A beltérije. Gondoltam biztos kilazult a csavart, leszedtem a burkolatot megint, de nem volt laza egyik sem. A mutató ujjammal megnyomkodtam kívülről ezt a csoda gumi csapágynak csúfolt mérnöki szégyent, és elhallgatott. Valahogy úgy, ahogy a képen van a nyíl.
Örülnék ha esetleg lenne valakinek ötlete erre a típushibára, főleg akik fűnek-fának ezt ajánlják.
Esetleg arra tipp, hogy magánszemélyként hogyan tudnék venni egy új ilyen gumi/műanyag bigyót? Gondolom ha bekopogok egy random klímás céghez, akkor kiröhögnek és elmennek egy 2 órás szerelésre 100k-ért.
[ Szerkesztve ]
-
tibibi
őstag
válasz elder troll #41751 üzenetére
Nagy munkát nem fektettem bele,de [link] ezt 1 másodperc alatt találtam ,szerintem nagyon mélyen ők se foglakoztak vele. Egy próbát megér nem hiszem ,hogy app nélkül menne...
-
elder troll
őstag
Az irodai midea klímába raktak wifi modult utólagosan, és nem tudtak a routerre csatlakozni.
Pontosan mi a menete ennek?
Tegnap szerelték be a wifi modult, és a szerelők küzdöttek az elemekkel, de home office-ból nehéz bármit is alkotni, főleg ha nem is szólnak. Vpn-en csatlakoztam a benti gépemre, amikor éppen a router beállításait babrálták, és utólag annyi infót kaptam, hogy nem tudtak a routerről csatlakozni a klímáraNem is tudtam értelmezni a felvázolt probémát, mert szerintem egy köztes applikációra volna szükség, amin keresztül lehetne wifire csatlakozni. Csak annyit láttam, hogy a router beállításaiban turkáltak, aminek amúgy kifejezetten nem örültem, és nem is értettem az okát.
Az lenne a cél, hogy munkaidő előtt fél órával kezdjen el fűteni, és ezt otthonról is lehessen vezérelni.[ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
Télen havonta 1x meg kell járatni a kültériben a kompresszort vagy nem fontos?
Fűtésre vagy hűtésre nyomjam be és 5-10perc alatt átjárja rendesen az olaj benne?Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
tom570
aktív tag
Sziasztok. Családi házba szeretnénk klímát. Kaposvár környékén van ajánlott cég klíma telepítésre, tanácsadásra? Még a lehetőségen gondolkodunk, de mindenképp szakember véleményét szeretnénk kérni, hova, mekkora stb. Felteszem célszerű lenne adott távolságon belül szakembert találni.
/Give them nothing! But take from them everything!/
-
mouzrr
őstag
Ha 22 fokra beállítom fűtéssel a légkondit, el is éri, sőt meghaladja (22.3 C°), akkor miért pörög tovább automata módban a ventilátor (medium sebességnek megfelelően)? Elég kellemetlen hogy a szoba levegőjét keringeti, ami hideg érzetet ad. Nem kellene leszabályoznia minimum sebességre?
-
félisten
válasz Miklósbácsi #41742 üzenetére
nekem is volt régebben ilye problémám, a Düfa Premium parketta lakk pisztollyal fújva segített dolgon. Nagyon nagyon jó már 10 éve. ha esetleg rászánjátok nem fogjátok megbánni, igaz elég drága. Azon nem jön át semmi és baromi jól bírja a kisebb mozgásokat is, nem reped ki.
[ Szerkesztve ]
-
Miklósbácsi
tag
Szia, nálunk ugyanez a gép a csendes - fenyőfa jelölésű - üzemmódban nem a halkabb működése miatt van így üzemeltetve. A régebbi épület salakfeltöltéses födémű a parketta alatt. A parketta résein emiatt felszivárog némi por, amit a beltéri aztán szétfúj a maga körzetében. Én ezt persze észre sem vettem, de például a feleségem szeme rögtön piros lesz a felszálló portól.
A kisebb huzathatás elég jó megoldás lett erre a problémára. Ezen túl a szűrők gyakori tisztítása is fontos.
Az egy külön kérdés lehetne, hogy az alacsony beltéri ventilátorfokozat és a gazdaságosság milyen összefüggésben van egymással. De erről itt már több hasznos véleményt is olvashattunk.
-
Orlin
addikt
Sziasztok!
Daikinnál a fenyőfa módnak van valami más értelme azon kívül,hogy halkabb?
Vagy annak van hátránya?
Nem fújja úgy azért a levegőt gondolom...
Köszi.LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
laca1052
tag
Egy kérdésem lenne. Ha a készülék szerelési le írásában az áll hogy 5 méter hosz után méterenként x mennyiségű gázt rá kell tölteni akkor a szerelő miért nem töltött rá ? Nekem 10 méter van. Igaz 5 éves most vettem észre a hűtés és fűtés gyengülésén,mindig karban volt tartva .
-
feco70
senior tag
Egy kis érdekesség, kicsit elhanyagoltam a klímák takarítását, már a feleségem szólt, hogy nincs az a meleg amit megszokott, én is éreztem nem tolja úgy a meleget.
Na a beltéri burkolatot lekaptam, kimostam az egészet, plusz a szűrőket, kereket ki mostam gőztisztítóval. Na most olyan mint új korába, nagyon érezni ha nincs rendesen kitakarítva -
F.N.
tag
De feltételezem, hogy nem a legnagyobb ventilátor fokozaton
használtad - 5 fokban.
Legközelebb ha lesz - 5 fok, akkor told fel a legmagasabb
ventilátor fokozatra, és tedd fel 28-30 fokra.Nálam 1100 wattot kért, és több mint 15 fokot emelt a beltéri
a megforgatott levegő hőmérsékletén.
3 kW felett leadott, az biztos. De nem így használtam,
mert kívül esik a komfortzónámon.Az a táblázat amit belinkeltél, az egyazon kompresszor motor fordulatra
van megadva, minden hőmérsékleti adatnál, ami nem a legmagasabb
fordulata a kompresszornak.
A táblázat 50 Hz körüli érték lehet szerintem, de az inverter 70-80 Hz-ig elengedi.[ Szerkesztve ]
-
wonderx
újonc
Belülről NEEEEM hőszigetelünk!
Csak végszükségben, jobb híján és akkor is kellő HOZZÁÉRTÉSSEL!
Mert nagy a kockázata >> nedvesedés, penész, rothadás és akár leszakadás/szétfagyás is lehet.
Pláne nem gyapottal... a plafon alatt.Vannak esetek és anyagok/módszerek amikor meglehet oldani.
De ettől az alapvetés az, hogy: belülről nem hőszigetelünk.
Különösen akkor nem, ha kívülről is lehetséges.Itt érdemes sokat olvasgatni és leszűrni a lényeget... Hőszigetelés fórum.
https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9084059[ Szerkesztve ]
-
félisten
nekem sajnos nem ez jött le érzetre , hogy tolja a meleg levegőt ugyan úgy csak többet eszik, hanem kb az amit látok a táblázatban, hogy elfogy a teljesítményük - 5 fokban ekkora területen-.[ Szerkesztve ]
-
Miklósbácsi
tag
válasz Miklósbácsi #41721 üzenetére
Válasz Orlin 41710 sz. kérdésére.
-
Miklósbácsi
tag
A kisebb vastagságú külső hőszigetelést lehet korrigálni, azaz vastagítani. Nem is bonyolult. Engem is érdekelt ez a kérdés, lehet is találni olvasnivalót erről a témáról. Például ezt találtam :
https://www.epitesimegoldasok.hu/homlokzati-hoszigeteles-meglevo-hoszigetelo-rendszerre.html
-
tibibi
őstag
-
tibibi
őstag
válasz baloghgabor #41683 üzenetére
Én gondolkodtam egy perfera felszerelésén,de józan ésszel átgondolva nem láttam értelmét. Amennyibe évente került a tüzifa és a kínlódás vele abból 2-2 évenként letudom cserélni a klímákat.Nem vagyok jós és majd tavasszal visszatérünk rá,de ha ilyen telek lesznek....
-
baloghgabor
aktív tag
válasz seolwon #41712 üzenetére
Amennyire a helyszínen lehetett, annyi takarítást kapott. De ez az évek alatt lerakódott koszt, amit ez elmaradt karbantartások miatt gyűlt, csak teljes szétszereléssel, takarítással lehet orvosolni. Már most sokkal jobb lenne, de én kértem, ha ez megoldható, akkor legyen ez az opció. 😊
bégé
-
F.N.
tag
"A táblázatban szereplő 11,5 m3/perc megforgatásakor már 10 fokos hőmérséklet
megemelésekor 2,49 kW a leadott teljesítmény.
(11,5x60x1,3x1)/3600 ( térfogatáram x idő x tömeg x fajhő ) / egységnyi idő
Kisebb ventilátor fokozaton is fog nagyobb teljesítményt, akár 3,5 kW-nyit leadni,
-5 foknál. Persze nem is 730 Wattot fog kérni. "Kimaradt a képletből a deltaT.
Így csak 1 foknyi hőmérséklet növekményre volt érvényes.
Az egyenlet helyesen.
(11,5x60x1,3x10x1)/3600 ( térfogatáram x idő x tömeg x deltaT x fajhő ) / egységnyi idő -
Orlin
addikt
Azon a felén tégla csak mint említettem anno raktunk rá 10 cm szigetelést egy-két részen csak 5 cm van.
Tudom az 5 az kb semmi de akkoriban még nem voltam ennyire rajta ezen a témán.A padló az csempe.LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
seolwon
tag
válasz baloghgabor #41708 üzenetére
Akkor aki megnézte nem takarította ki? Kíváncsi leszek a végeredményre.
-
F.N.
tag
Ha kívülről szigetelsz, akkor
1. nyersz belül egy nagy hőtehetetlen tömeget,
2. kisebb az esélye a vizesedésnek, mert harmatpont felett marad
a fal hőmérséklete. ( vert fal, vályog ) esetén fontos ez.Nem árt persze azt sem tudni, hogy hol nagy a hőveszteséged.
Padló, fal, mennyezet. -
Orlin
addikt
Köszi,akkor így csinálom majd.
Utólag a kinti minimális szigetelést lehet korrigálni?
Vagy belülről egy álmennyezet alacsonyabb belmagasság alászigetelve üveggyapottal tudna javítani még?LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
F.N.
tag
válasz wonderx #41701 üzenetére
Tökéletes a diagnózis.
Túl nagy a lakás hővesztesége, a klímák fűtési ideje alatt bevitt hőenergiához.
Programozott hőntartás ( Sensira tudja az applikációval ) a megoldás.
Kár kísérletezgetni. Nem szabad 18-20 fok alá engedni kihűlni.
És nem lesz hideg lakás, és nagy fogyasztás. -
baloghgabor
aktív tag
Nos, akkor röviden : megjött a segítség és a vizsgálatok után kiderült, hogy sokminden rendben van a klímákkal (nyilván nem tegnap gyártották őket, de még sok kilométer lesz majd bennük remélhetőleg). A gáz mintha valóban kissé kevés lenne, de ettől még akár jó is lehetne. Viszont a szűrőkön belül bármi is lehet, csak tisztaság nem. Hetente tisztítom a kivehető szűrőket, ennél többet nem tudok tenni magamtól. Viszont a karbantartás, amit az egykori telepítő végzett igazán vicc kategória lenne, ha kedvem lenne röhögni rajta. Igaz már tavaly sem jött, hiába csalogattam. Akkor valaki gyorsan ráolvasott és után mintha jobb lett volna. Hát nem, azóta csak romlott, mert a levegőt nem igazán képes lefújni a 60°C-os hőcserélőről mert az már a beltériben elakad (képzeljünk el egy embert, aki nem kap levegőt). Szóval egy 'kis' takarítás után remélhetőleg jobban fog teljesíteni majd és nem csak fél méterre érezni a meleg levegőt (így most még ne várjak csodát semmitől se).
Szóval még nem temetném a Fujitsukat, amikor végre kezdene spórolni is nekem. De csak szólok, hogy az igazi karbantartás lehet nemcsak a klíma élettartamot nőveli, de a felhasználóét is. 😊bégé
-
Orlin
addikt
válasz wonderx #41701 üzenetére
Most kipróbálom hogy nem hagyom lehűlni.
19 fokkal.
Pici tégla hozzáépített folyosó 10 és 5 cm szigetelés.
Az 5 az kb semmi.
Belülről majd még akarok álmemyezetet oda is...
A lakás többi pontja nem hűl csak az említett 1-2 fokotLENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
wonderx
újonc
Mondom,
Csak a visszatérő számít!!!
Annak kell úgy 55 fok alatt lennie...
Azaz a 70/55 fok OKÉ-s >> kondenzál:-)De nem is kell általában 70 fokkal fűteni csere után.
Mivel a 65-70 fok ÉPPEN azért volt, hogy a sima vas kazánt ne lyukassza ki a kondenzáció savas leve.A ház kifűtésére elég szokott lenni a 60/40 fok is, sőt ilyen időben még az 55/40 fok is.
Ami már remekül kondenzál.
(lásd a korábban linkelt ábrákat)[ Szerkesztve ]
-
windy
tag
Én azt gondolom, hogy így kijelenteni, hogy van gyártó, vagy modell, ami kivétel az alól, hogy a komfort klímákat szakaszos üzemre és lényegesen kisebb igénybevételre tervezték, mint a teljes, önálló téli fűtés, nem lehet. Viszont a gyakorlat azt mutatja - és ezt már elég sokszor leírtam, mint saját és mások tapasztalatát összegezve - hogy az esetek jelentős többségében mégis működik a dolog. Számtalan példát - mára már több százat - tudok, ahol a sima komfortklímás fűtés 6-8-10-12 éve működik teljesen meghibásodás nélkül. A vesszőparipám, amit mindig fel szoktam hozni pozitív példának, az egyik gyerekkori barátom könnyűszerkezetes háza a Gödöllői-dombságban, külterületen, erdőszélen. 15 éve fűti egy 5 kW-os Fujitsu - már a tipusát sem tudom - a nappali-étkező-közös területek kombót, míg a kis hálószobákat kis két kW-os Daikinok kb 10-11 éve. Se fűtőszál, semmi egyéb kiegészítő. Egyikkel sem volt soha semmilyen probléma, pedig ez alatt az egy-másfél évtized alatt belekerült mindegyikbe párezer kilométer, hogy egy kis képzavarral éljek. De az utóbbi években rengeteg alap Daikin és Mitsubishi felkerült a belvárosi lakásokba is fűteni. Számtalan felújított lakásba ahol eddig mondjuk konvektoros fűtés volt, egyszerűen szinte lehetetlen megoldani (vagy ésszerűtlenül magas költség) a modern cirkós-radiátoros-padlófűtéses rendszer kiépítését a kémények hiánya vagy állapota miatt, vagy egyszerűen, mert egy nagy lakásből kialakítanak 2-3 kisebbet, és így a gázbevezetés nem opció. Fűteni pedig kell, és a levegő-vizes hőszivattyús megoldás 3-4-5 milliós tétele mellett a levegő-levegő hőszivattyú (klíma) kiépítése harmada-negyede, és még hűteni is lehet vele nyáron. Ha hat-hét év múlve le kell cserélni, akkor majd lecserélik, még mindig jó lesz az egyenleg. Jelenleg a Belgrád rakparton, ahol 2 millió forint a négyzetméterára a lakásoknak, folyik néhány felújítás, és mindenhol Mitsubishi Luxury modell kerül fel fűtésre, mert nincs más lehetőség. Ugyanez vonatkozik a belvárosi tetőtérbeépítésekre, ráépítésekre. Ott sem opció a 15-20 új lakás gázzal való ellátása, már csak a fővezetékek kapacitása miatt sem. Ezekben is hőszivattyús fűtés szinte az egyetlen lehetőség. Itt jelentősen nagy számoról beszélünk, több ezer ilyen lakás épült vagy került felújításra az utóbbi években. Ha nem működne a klímás fűtés, akkor lenne baj szépen bőven.
-
wonderx
újonc
Ha ennyire gyorsan hűl le, akkor nagy hővesztesége :-(
(normális hőszigetelés esetén 1-2 fokot hűl a lakótér ilyen időben naponta)Kihül a jó néhány tonna fal/padló/stb és azt újra fel kell melegíteni.
Szenved a fűtés... és sok energiát is kér.
Az a néhány kW teljesítmény kevés a gyors felmelegytéshez amit klíma tud.Kipróbálnám, hogy mi történik, ha nem hagyom ennyire kihűlni.
Kikapcsolás helyett mondjuk 19 fokot tartva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Okos Otthon / Smart Home
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Anime filmek és sorozatok
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Töltőtoll kedvelők/használók topicja
- AMD FX
- OTP Bank topic
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest