Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Algieba: Algieba mint kreatív tornádó
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Mentett Pentium 1 alaplapok
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hínár929
tag
Sziasztok,
Nikon D7000 cserélném le a méretek miatt milc-re, néhány hónapja már kérdezgettem itt a fórumon, a válaszokból arra jutottam bármelyik rendszerben gondolkodom nem fog romlani a képminőség.
Azóta is folyamatosan olvasom a kommenteket és próbálok a másik lényeges kérdésre válasz kapni, mozgás fotózása (hobbi szinten), sport vagy ugrabugráló gyerek.
Kell-e kompromisszumot kötni?
Tudom a Sony ilyen szempontból a legjobb, remélem nem generálok ebből vitát.A Canon M50 és Pana modelleknél találtam még gyors fókuszt, biztos bővebb ez a lista de én ezeket találtam.
Ha más gépben gondolkodom a D7000-hez képest a fent említett témáknál lesz-e lényeges különbség, a mai milc gépekkel előre lépés lesz? Nincs összehasonlítási alapom ezért kérdezek esetleg hülyeséget.
Ami lényeges szempont, kb. 300-350 ezer Ft.-ig kategóriáról lenne szó.Pesten melyik üzlet lenne ahol megnézhetőek, esetleg kipróbálható a gépek és szakértő válaszokat kapok a kérdéseimre?
-
törölt tag
Nem azért veszünk cserélhető objektíves gépet, hogy aztán ne cseréjünk objektívet.
Nem tudom, kinek milyen obiparkja van itt, de már egyetlen olcsó fix (Sony 50/1.8, Oly 45/1.8, Canon 50/1.8) teljesen más világot nyit meg a fotózás terén...
"Hobbi és családi fotós vagyok, ezért nincs 1,4-es drága fixem"
Azért 1 milliója (vagy sokkal többje) elég sok embernek van a hobbijára. Nálunk pedig még csak nem is drága a Sigma f1.4 objektív sora, miközben egytől egyig professzionális szintet képviselnek. Én például nagyon sokat portrézom, a Sony FE 85-tel lövöm mostanában a legtöbbet, azt például 140-ért vettem. Beltérben meg vagy a Sony 50/1.8-at, vagy a Sigma 30/1.4-et használom, az előbbit 55-60 ezerért, az utóbbit 90 ezer körül megkaphatod.
-
Neck
veterán
válasz
Muerte68 #54891 üzenetére
Én is hobbi és családi fotós vagyok, nekem meg van rá, lehet kövezni. Szerintem ez nem attól függ, milyen céllal fotózol, hanem attól, mennyit szánsz rá. Nyilván pénztárvafüggő is, de szerintem nem drágák a Sigma fixek, ezért a képminőségért meg pláne - elég sokan írják, hogy Best Buy. Emellett, vannak itt, és más közösségekben is sokan, akinek sokkal több lé áll benne, mint nekem, és nem keresnek pénzt a fotózással - én mindenesetre örülök, hogy ami benne áll, nem hiányzik máshonnan.
Megértem, hogy értékeled az f2.8-at az f3.5 helyett (ennyi a különbség a Sony kitobi és a Fuji kitobi induló fényereje között), de én továbbra se hiszem, hogy zárt helyen ez fogja megmenteni a szitut - de ha neked ez, akkor nagyon örülök neki. Én inkább eldöntöm, mit és hogyan fogok meglőni, felteszem a fixet, és végigfotózom vele a rendezvényt / családi eseményt, stb. Többségben családi eseményről van szó, így nem lökjük fel egymást.
Így van helyem - ha cserélni kell, akkor meg cserélek obit. A nagymamáknak meg szépen elmondom, hogy hány nyugdíjba kerül, ha meglöknek. Idegenek között meg fellépés kérdése, de nekem ilyen élethelyzet nem nagyon adódik. Ha meg tényleg 1 obival kell megoldani, akkor meg felteszem a 18-200-at, és emelem az ISO-t, a mai szenzorokkal már rég meghaladtuk azt, hogy meg kell ijedni 1 FÉ-el magasabb ISO-tól. De ahol lehet, maradok a fixeknél, ami tényleg nagyságrendekkel ad jobb eredményt egy kitobinál - legyen bármilyen jó is az.
Ha valaha eljön, hogy mégis egy obival kell megoldanom a dolgot, akkor meg cserélem a 3 Sigmát a Sony 16-55 f2.8-ra - az tényleg olyan, amivel a legtöbb dolog egy obival megoldható.Emiatt én semmiképpen nem kitobival akartam leélni az életem, tovább akartam lépni képminőségben, DOF-ban, ezért nem igazán érdekel, hogy van rendszer, aminek jobb a kitobija. Cserélhető obis rendszerekről beszélünk... Viszont használtam A7-et, Panát (igaz rövid időre), de elegem lett abból, hogy 10-ből 2-4 fénykép kuka (és mivel Murphy dolgozik, gyakran a legjobb momentum) az AF miatt. Az is lehet, hogy türelemmel, gyakorlással ez az arány javul, de sokszor egy jó momentum azon múlik, hogy a gép harapva fókuszál, szinte mindegy melyik fókusz módban és területben.
Fuji mondjuk nem volt nálam, majd kipróbálom, ígérem - bár látatlanban is azt mondom, én nem adnám a Sony AF rendszerét (jelenleg) semmiért. Az meg a pláne, hogy ennyiért ilyen szenzor + ilyen fókusz + IBIS + ezek a fixek nem volt egyik rendszerben sem - se Fuji, se Canon, se MFT.
Nagyon örülök neki, hogy elégedett vagy a rendszereddel - én is elégedett vagyok az enyémmel, örüljünk együtt!
-
kovsol
titán
válasz
SkyLine3000 #54892 üzenetére
Én 18-105 F4-el kezdtem. Általános felhasználásra napközben nagyon bevált, de azért jól jön ez mellé valami f1.8-f2 fix normál látószöggel, mert lehet nyerni 2-3 fényértéket is egy sötétebb zoomhoz képest. Aztán nem mindegy, hogy mondjuk ISO800 vagy 3200 esetleg 6400-on kell meglőni valamit ha kevesebb a fény.
Egyébként hamar rájön az ember mire van szüksége a fotózási szokásait figyelembe véve, aztán vagy egy szélesebb látó jön, vagy rájön neki a nagyobb zoom kell, nagyobb fényérték stb. Aztán azt veszed észre már 1 helyett már 3-4 objektíved van. -
SkyLine3000
addikt
válasz
Muerte68 #54891 üzenetére
Én ha végre tudok venni vmi motyót, biztos nem alap 18-55-el, hanem 18-105 (Nikon), vagy 18-135 (Canon) obival. Amire nekem is kell (amatőr vagyok) város, épület, rendezvények (suli, művház, család), arra megfelelne. Viszont egy 10-18as körüli szélest, amit biztos fogok venni, ha dslr-vonalon maradok. Néha épület fotózásnál jól jönne.
-
Muerte68
addikt
Hobbi és családi fotós vagyok, ezért nincs 1,4-es drága fixem , viszont mikor gyengébb megvilágítású helyen iskolai rendezvényeken kell képeket csinálni jól jön az a fényérték amivel még meg tudom csinálni bemozdulás nélkül a képet.
Ráadásul ha kimegyek a jobb megvilágítású helyre akkor ott a zoom lehetőség anélkül hogy obit kellene cserélni.
Nem igazán kényelmes tömegben fotóstáskával közlekedni meg obi cserével bajlódni.
Nem hivatásos fotós vagyok ezért simán letaposnak az izgatott nagymamák
Egyébként elég sok ember használja a gépet úgy hogy soha nem vesz mellé másik obit akkor az miért ne lehetne jó?
Meg ha vesznek akkor is általában telét nem fixet.
Ezért nem kellene általánosítani, mindenkinek más a privilégiuma mások az igények, valakinek fontosabb a méret valakinek a gyors fókusz, valakinek a videó, és van aki csak egyszerűen könnyen és lehet hogy utómunka nélkül szeret fotózni. -
Neck
veterán
válasz
Mr.Csizmás #54877 üzenetére
Nem értek egyet, sorozatfelvételnél követő fókusz esetén sokkal többet mellé lehet lőni, ha a váz AF nincs a helyzet magaslatán. Szem helyett is többször lő orrhegyre egy gyengébb képességű váz, ott se a user a hibás feltétlenül. Ami persze addig nem gáz, amíg kitobi van a gépen, de f1.8 környékén már igen.
-
Neck
veterán
válasz
#31733248 #54872 üzenetére
Egyetértek. Ha valakinek jó, elég a kitobi, meg csak jpg-be akar fotózni, tényleg a Fujival jár jobban, de a fotózás - szerintem - nem a kitobiról és a jpg-ről szól. Ha amúgyis RAW-ba fotózol, amúgyis "dobod" a kitobit valami fényerős fixért, akkor máris oda két gyakran hangoztatott Fuji előny - ami nem azt jelenti, hogy Fuji rawból nem lehet sokat kihozni, vagy hogy a Fuji fixek rosszak lennének, természetesen.
Félreértés ne essék: egy pillanatig sem akarok a Fujiba beleállni, mert nagyon tetszik, amit csinálnak, csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy nem biztos, hogy egy kitobi miatt kell rendszer mellett döntést hozni, bármennyire is jó az amúgy. (egyébként ne hívjuk már fényerős kitobinak, olyan az én világomban nem is létezik)Freak: megértem, de én pl mindig viszem a 3 Sigma fixem, sose tudhatom, mi jön szembe :) egy kisebb fotós táskába így is beférek.
Muerte: ahol pont az az egy fényérték kell, oda felteszem az f1.4-es obit, esetleg rekeszelve egy kicsit, nem hiszem, hogy azokra a helyzetekre, ahol egy FÉ annyit számít, oda a kitobi való.
-
zolem
aktív tag
benézek néha.... minek...
sokszor még igazat is adok magamban Econnak....
De a mai kiba@szta a biztit...
Econ ez nagyon sz@r volt. -
Sordoran
addikt
válasz
cenzor #54849 üzenetére
Erről lemaradtam (szerencsére), viszont belőttem árukeresőre egy értesítést, ha újra 400k-ra csúszik lehet beruházok rá. Azért szerencsére, mert így még meggondolhatom magam.
Néztem egy összehasonlító videót a 16-50 és 18-135 kit obikról, és eléggé meggyőző a 18-135 előnye számomra. Valamint nekem fontos a zoom, így ezzel letudom ezt is.
Valamint segített az elmúlt pár nap írásai itt, a Sony "techno" része nekem imponál és jobban kihasználnám ezeket. Azokra amikre használnám jobban megfelel úgy érzem, aztán lehet még meggondolom magam párszor. -
válasz
Mr.Csizmás #54882 üzenetére
Ehh le kellett volna csapni egy E3-ra amikor a végén 150-ért akciózták.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
#31733248 #54881 üzenetére
Classic Chrome
Dynamic Range: DR-Auto
Highlight: -2
Shadow: +1
Color: +3
Noise Reduction: -4
Sharpening: -2
Grain Effect: Strong
Color Chrome Effect: Off
White Balance: Daylight, +4 Red & -5 Blue
ISO: Auto, up to ISO 6400
Exposure Compensation: +2/3 to +1 1/3 (typically)2gen és feletti vázakon így lesz 1in1 kodak gold 200. de ez már offtopic példa, egy csomó analógot vissza lehet hozni ilyen receptekkel.
-
törölt tag
válasz
Mr.Csizmás #54877 üzenetére
"Econ még LR presetekkel se tudsz előállítani velvia/provia/astia/cc-t, max több nyomon"
Látod, ennyiből nekünk, sonysoknak például jobb, mert mint a 13 kreatív stílus elérhető rawban. Nemrég írtam:
"Egyébként a Sony képi világa rommá tuningolható a vázon belüli jpg-k esetén is. Érdekességképpen elkészítettem az Olympus gyári színeivel kb. megegyező Sony színeket is, ebből is látható, mennyire."
Számomra az hogy tudjam utánozni más gyártok színeit, csak érdekesség és ahogy a példa is mutatja, a gép megfelelő szintű ismeretével nagyon jó hatékonysággal teljesíthető is. Itt már csak az a kérdés el tudok elképzelni szebb feldolgozású fotót mint mondjuk a Fuji/Sony bármelyik film szimulációjával, kreatív stílusával elérhető. Igen bármelyiknél.
Ezért fotózom rawban és gyakran egyik gyártónál sem lenne elég, amit a ház kiköp.
Új hozzászólás Aktív témák
- Plágiumvádak a Bungie ellen, ezúttal a Marathon érintett
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Ujjal lehet mutogatni a Huawei csúcsórájára
- Villanyszerelés
- Kingdom Come: Deliverance II teszt
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Politika
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkStation P520 Workstation! W-2145, 64GB, 512 SSD /Quadro - Számla, garancia
- Apple iPhone 15 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- AKCIÓ! ASUS ROG Strix G513IE 15 Gamer notebook - R7 4800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050Ti 4GB WIN
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest