-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pictigjis
senior tag
-
favagoJoska
tag
válasz boti19871125 #70996 üzenetére
Köszi, ez nagyon jónak tűnik!
-
robag93
aktív tag
Megosztanátok ki hogy vezeti a portfólióját? Excelben? Esetleg valamilyen megosztásra váró template?
-
Brandynew
őstag
válasz PredatorZoli #70983 üzenetére
Köszönöm a részletes választ!
Akkor végül is mondhatjuk, hogy a DKJ vásárlásakor úgy kell számolni, hogy "nem lehet" visszaváltani idő előtt, hanem mindenképp futamidő végéig tervezzek?
-
favagoJoska
tag
sorry, rossz helyre. töröljétek pls
[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
válasz Methox91 #70991 üzenetére
Nekem a Correct Gold vált be.
-
Methox91
junior tag
aki esetleg jártas arany vásárlás témában aranypiac oldal megbízható?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Ixion77 #70989 üzenetére
Csak az a baj, hogy év végére megvalósul a beolvasztás, és a két végből már jogilag is 1 lesz (random, mint cég megszűnik, és az erste investment része lesz). Amint ez megtörténik, szerintem már nem lesz külön-külön beva. Én is érintett vagyok ebben, van mindkettőnél számlám, de én ezzel számolok.
-
Ixion77
addikt
válasz Cartman023 #70988 üzenetére
Szerintem külön. A KBC és a KBC Equitas is két külön cég, hiába ugyanaz az anyabankjuk.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Cartman023
aktív tag
Üdv,
A Randomot úgye megvette az Erste. A kérdésem az lenne, hogy így a BEVA határát most egybe kell nézni vagy külön-külön?
-
törölt tag
válasz stingy2 #70856 üzenetére
" Robert Habeck újságíróknak azt mondta: az orosz lépés hátterében inkább politikai, mint műszaki ok húzódik meg, ugyanis a Bloomberg beszámolója szerint azt mondta: az említett turbinák felújítása csak ősszel kezdődött volna meg és egyébként sem szabadott volna 40%-os szállítási kiesést okoznia. Jelezte, hogy személyes garanciát adott arra a Siemens Energy cégnek arra, hogy a turbinákkal kapcsolatos karbantartási munkálatok miatti szállítás biztos, hogy nem esik szankciók hatálya alá, igaz elismerte, hogy a kanadai kormánnyal még tisztázzák, hogy ők pontosan mit is szankcionálnak."
politika...
(portfolio)
Azóta tovább csökkentették újabb 30%-al... megy a gáz háború, és a németek húzzák a rövidebbet ebben... - rajtuk keresztül pedig Európa...
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Brandynew #70981 üzenetére
A kamat ismeretében kb kiszámítható, de a kamatot nem tudod előre. Az adott kamat mértékével diszkontálod vissza a lejárati dátumról az adott napi dátumra. Csak a kamat az ismeretlen benne (meg a visszaváltási marzs, de az mondjuk legyen annyi mint most)).
Ha például te veszel egy 1 éves dkj-t, aminek a kamata 10%, akkor világos hogy a 10000-es névértéket 10000/1,1=9090-ért kapod meg.
Ha eltelik mondjuk 36 nap (a furamidő 10%-a), a kamat meg felmegy 20%-ra (most csak mondtam valamit a példa kedvéért), akkor a furamidő 90%-a van vissza amire 0,9*20%=18% kamat kell járjon, így az árfolyama lecuppan (10000/1,18)=8500 Ft-ra (körülbelül), így hiába telt le a futamidő 10%-a amíg te tartottad, ha kiszállsz, buksz 600 Ft-ot (Ca. 7% bukó+eladási marzs!). Így lehet játszani. A sima állampapírok is így működnek. Minél hosszabb a hátralevő futamidő és minél nagyobb a kamatemelkedés, annál nagyobbat tud zakózni az árfolyam. Így működnek a fix kamatos kötvények kamatkörnyezet változáskor. Ha csökken a kamat, nyerni is lehet vele.[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
válasz Brandynew #70981 üzenetére
A PMÁP-nál abból indul ki a tipped, hogy korábbi inflációval számol, ami részben vagy egészben már ismert a fordulónap előtt.
A jövőbeli kamatkörnyezetet viszont nem tudod előre. Az kiszámolható/megbecsülhető, hogy ha X%-ot növekszik a kamatkörnyezet, akkor adott kötvényed mennyit fog érni.
-
Brandynew
őstag
válasz PredatorZoli #70977 üzenetére
Köszi mindenkinek, kezdem kapisgalni, már csak azt nem értem, hogy pontosan miként befolyásolja az árfolyamot a kamatkörnyezet. Tényleg nem lehet előre megtippelni, mint pl. a PMÁP-nál a következő évi inflációt? Nem használ semmilyen képletet az ÁKK, amiben benne van mondjuk az alapkamat, bármi? Csak van valaki, aki mond egy számot, hogy melyik DKJ-t épp mennyiért adják/vegyék?
-
-
Stanlee
őstag
válasz PredatorZoli #70977 üzenetére
En most azt neztem ki belole, hogy a spread a jovo aprilisin kb. 0,5%, minden mason ami kb. 2-3 honap mulva jar le, meg kisebb, kb. 0,05 korul van. De ez ilyen nepi megfigyeles, amit magamnak szurtem le. Azt hogy most ebben a pillanatban mi van, nem tudom, mert nem bujom naponta az arfolyamokat.
Es amit irtal, hogy ha valtozik a kamatkornyezet, akkor hozzaigazitjak az arfolyamot, szerintem sokan nem vagjak, es 1-1,5 eves idotavra is a DKJ-t preferaljak.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Brandynew #70973 üzenetére
Itt nincs fix ár, a 4 hónap múlva esedékes piaci körülményektől függ! Ez nem olyan, mint a pmáp meg máp+, hogy kamatkörnyezettől független az árfolyama...
4 hónap múlva akár lehet, hogy csak bukóval tudod eladni a vételi árhoz képest, hisz még mindig van belőle 8 hónap és változhat a kamatkörnyezet, ami leviheti az árat.[ Szerkesztve ]
-
-
Ra3
őstag
válasz Brandynew #70973 üzenetére
Hát őszintén ennyire nem mélyedtem bele a témába, nem vagyok benne biztos, mert most pl variáltak az évesített hozamokon, minden rövid papír is 6.2%-ot fizet, 2 hete még nem így volt, ha vannak ilyen előre nem látható belenyúlások akkor nem lehet szerintem pontosan számolni.
De PMÁP-al is hasonló a helyzet, lehet hogy többet nem bántják az idő előtti visszaváltás 1%-át, de lehet hogy igen.''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''
-
Nordik
őstag
Egyre többen veszitek a DKJt, komolyan nem tudom eldönteni tegyek e egyáltalán PMAPba. Elég rugalmas, annyi hogy foglalkozni kell vele. Bár annyit nem hoz mint most a PMAP ugynezki hozni fog.
-
Ra3
őstag
válasz Brandynew #70971 üzenetére
Nem lesz mindnenképpen veszteséged mert ahogy egyre közelebb kerül a lejárat ideje, a vételi árfolyam át fogja lépni azt az eladásit amin vetted.
Az évesített hozam lehet hogy nem változik azóta hogy megvetted, de az árfolyam folyamatosan halad a 100% felé.
Veszteséged akkor lesz ha olyan hamar adod el hogy nincs ideje a két árfolyam közti különbséget ledolgozni.[ Szerkesztve ]
''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''
-
Brandynew
őstag
Sziasztok,
Még egy kérdés a DKJ-ról: az világos, hogy eladási nettó árfolyamon veszem meg, és ha idő előtt adom el, akkor a vételi nettó árfolyamon veszi vissza tőlem az ÁKK.
De az létezik, hogy így idő előtt eladva mindenképpen veszteségem lesz? Hiszen a DKJ oldalon a vételi árfolyam mindig kisebb az eladási árfolyamnál.
-
aAron_
őstag
Ajánlom ezt a beszélgetést, 30. perctől inflációs pályáról is bőven esik szó: InfoRádió - Aréna - Madár István és Szabó László - 2022.06.13.
Ez alapján már könnyen kiszámolható, hogy PMÁP vagy MÁK[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
x220i7
tag
Sziasztok!
Tisztaban vagyok, hogy a tema osszefoglalo elso kerdesehez nagyon hasonlo lesz az enyem, de muszajnak erzem feltenni, hogy megnyugodjak... Tegnap vasaroltam az Erste George feluleterol PMAP-t. A George-os Portfoliom meg mindig Magyar Forint instrumentkent mutatja, ahogyan a Netbroker is. A Netbroker Esemenynaplojaban annyi legalabb latszodik, hogy sikeresen jegyzesre kerult a tranzakcio. Olvastam, hogy 1 het mulva kell megjelenjen a portfolioban, de szeretnek megnyugodni, hogy 'minden rendben van-e', mert a vasarlas folyaman 2x is kifagyott az alkalmazas, es harmadjara sikerult(?) csak megvasarolnom az allampapirt. Ez volt az elso allampapir vasarlasom, bocsi a lame kerdesert. -
bandus
veterán
válasz bigdady #70963 üzenetére
en gondolkodok rajta, hogy 1000 alatt belevegyek megint a vaneck-be, de azert nem tul nagy osszeggel vwce-be is kellene tenni egy keveset.
a map+omnak most volt a kamatforduloja, azt kinullaztam es megy majd helyette a dkj kethetente, amig megeri ez a biznisz.melle meg itt van a bizonytalansag, hogy koltozunk-e becsbe vagy sem, ami majd kicsit kesobb derul ki, de ha igy lesz akkor a likvid penzemre szuksegem lesz ~3.5 millio ez most.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
törölt tag
válasz pictigjis #70926 üzenetére
Legfeljebb neked van problémád... gazdasági témáról volt szó. Az hogy neki saját lelki és egyéb gondjai vannak, nem ránk tartozik. Ahogy a tiéd sem.
#70927) tonyrulez
Én már pár hónapja becseréltem a map+-ot pedig az MNB minimális számaival kalkuláltam csak. Tehát vmi 7,5% körüli inflával + kamat prémium. Nekem is 24-es évjárat... bár őszi inkább nem nyári. De nyárinál is hasonló lehet a helyzet.A folyamatok nem arra mutatnak, hogy itt infla csökkenés lesz, hacsak nem szűnik meg pl a háború... de már kezdik újra a covid mizzériát is. + az energia történet is ősszel robbanhat be jobban...
"El tudom képzelni, hogy 1-2 éven belül egy olyan magas bázis épül ki, ahonnan már nem fog jelentősen emelkedni az árindex. (Feltételezem a jegybankárok is ebben bíznak )"
Ebben az esetben a jelenlegi p€map 0,25 % körül hozna pl 0% infláció esetén... ami elég durva... a régebbiek még 1 vagy 1,25%-ot hoznának akkor is...[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #70933 üzenetére
Talán mert sokan emlékszünk még a 90-es évekre. Tudott az infláció még ennél is sokkal magasabb lenni, sok éven keresztül.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
bigdady
nagyúr
válasz Oppenheimer #70959 üzenetére
Hát eladni már nem most fogom a 4200-on vett eth-t De rávenni sincs kedvem
[ Szerkesztve ]
-
Stanlee
őstag
válasz concret_hp #70958 üzenetére
Nem vettem meg a heten, mert tegnap delutan felidegesitett a kraken weboldalan a kiutalas, valamiert a bongeszo megakadalyozta hogy az USDT-t a vasarlas helyere atutaljam. Igy megtakaritott nekem kb. 50 eurot a gep, szoval meghivom asszonypajtast kajalni belole
Buszken viselem a portfolio ertekenek a folyamatos es biztos csokkeneset.
Egyik masik forumon megjelentek mar a kriptogyulolok, akik shortolni akarjak a BTC-t (minek mist kezdi el? ) de nem talalnak ra jo certiket, de ahhoz mar tul budos nekik a kripto, hogy valami kriptotozsden 100x-os attettel vegyenek short poziciot... Nem ertem en ezeket, ha kell nekik a penz, de a kriptotozsde mar budos
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
vnorbi
aktív tag
válasz Brandynew #70960 üzenetére
Nincs ilyen összefüggés, ugyanannak a papírnak egyik napról a másikra változhat bármelyik irányba az EHM-je. Ez persze csak az új vásárlásra értendő, ha te megvetted 6,2%-os EHM-mel, és megtartod lejáratig, akkor megkapod a 6,2% EHM-nek megfelelő tényleges hozamot, de ha idő közben az EHM felmegy mondjuk 6,5%-ra, és akkor is veszel ugyanabból a papírból (feltehetően olcsóbban, mint amikor 6,2% volt), akkor a két vásárlásod ugyanabból a papírból eltérő százalékos mértékű hozammal fog lejárni.
Jó előretekintő támpont a https://akk.hu/ oldalon a Referencia hozamok táblázat. Ez naponta frissül, és a Kincstári hozamok körülbelül ezzel együtt mozognak 1-2 nap késleltetéssel (kicsit alatta maradnak).
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz concret_hp #70958 üzenetére
Most kell venni
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
concret_hp
addikt
kriptók terén mi a dörgés a have fun staying poor témával
vagy fullba vagy sehogy :D
-
Hi!King
őstag
válasz PredatorZoli #70950 üzenetére
Közgazdaságtani értelemben a természetes ráta alatti növekedést is recessziónak tekintjük, nem csak a negatív növekedést.
A stagflációnak része a gyenge gazdasági teljesítmény is, nem csak a tartós infláció, persze nem mindegy mit nevezünk mérsékeltnek. A 90-es évek magyar inflációja nem volt stagfláció, hanem infláció + válság 95-96-ig, onnan pedig kilábalás az infláció esésével, a gazdaság beindulásával.
-
vnorbi
aktív tag
válasz Brandynew #70951 üzenetére
Az EHM az egységesített értékpapír hozam mutató, ami arra szolgál, hogy egy évre arányosítja az elérhető hozamot, hogy különböző értékpapírok különböző lejárati idővel könnyen összehasonlíthatóak legyenek. Kiszámítását a 82/2010. (III. 25.) Korm. rendelet rögzíti, és a Kincstár is kiemeli, hogy a kormányrendeletnek megfelelően számolják, úgyhogy bizonyára úgy is van.
Nekünk az eladási EHM az érdekes.
-
avl
senior tag
válasz Lex Icon #70952 üzenetére
köszi !
tényleg a korábbit nem néztem ennyire, vagy elfelejtettemez nem kicsit bonyolítja a helyzetet, az optimális állampapír kiválasztását
jo kis kalkulator gondolom nem létezik ilyenre
(a "jelenérték" kiszámolása különbözö infla pályák esetén; marmint a korabban kibocsatott, - igy - kisebb éves kamatu, de a lejaratkor 100%-on lejaro es most olcsobban megvehetö allampapirok jelenértékü hozamára) -
Bugarov
aktív tag
válasz PredatorZoli #70950 üzenetére
nem a stagflacio fogalmaba a recesszio is belefer
nagyon sokaig az inflaciot es a recessziot egymast kizaro dolognak tartották
aztan bebizonyosodott h nem azok
en a rendszervaltas idejen tanultam kozgazdasagtant a tanar azt mondta a "stagflacio az amit most tapasztalunk" (visszaesés, magas munkanelkuliseg magas inflacio egyutt) -
Lex Icon
senior tag
Írtam már korábban, hogy ez a 8% nem olyan 8%, mint a PMÁP esetén.
[ Szerkesztve ]
-
Brandynew
őstag
Sziasztok,
Egy kis segítséget szeretnék kérni a DKJ-k kapcsán.
Jól írom ezeket?
Eladási nettó árfolyam: ennyiért vehetem meg, pl. 99,76 esetében 10 ezer Ft-ért csak 9976 Ft-ot kell fizetnem.
Vételi nettó árfolyam: ha idő előtt akarom eladni, akkor ennyiért veszi vissza az állam. Ha ez 99,73, akkor 9973 Ft-ot ad érte, tehát ez esetben még bukok is 3 Ft-ot.
Ezeket viszont nem értem, mik:
Vételi hozam (ÁKK-ISMA)
Vételi Hozam (EHM)
Eladási hozam (ÁKK-ISMA)
Eladási hozam (EHM)Ha pl. 6,20 az Eladási hozam (ÁKK-ISMA), az mit jelent a fenti példánál maradva?
Köszönöm!
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Hi!King #70940 üzenetére
A recesszió az negatív növekedés (egymás után 2 negyedévben gdp le) vagyis csökkenés, nem kis növekedés.
Alapvetően a stagfláció akkor alakul ki ha a gazdaság-a körülmélnyekhez képest úgy ahogy, mérsékelten- pörög tovább, és mellette az inflát még se nagyon sikerül lefojtani.
Ezzel szemben jelenleg kilátásban van ,hogy az egész gazdaságot pofáraejtik. Ott nem 0-t alig meghaladó, hanem 0-t alulmúló növekedés van, na ott nem nőnek az árak, hanem csökkenni is tudnak.
Bő 1 hónap múlva jön ki a 2. negyedéves gdp adat, ha az negatív lesz, akkor hivatalosan is recesszióba lépünk (merthogy az 1. negyedév megvolt és az -).A stagfláció az a "nincs itt semmi látnivaló, nincs semmi gond", és recesszió közi köztes helyzet, ami még lehet, hogy rosszabb mint a recesszió.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Moleman #70937 üzenetére
Nem mindig lesz annyi a kamatszint, mint az infláció, (így most se az), és ez jövőre meg is mutatkozik, ugyanis a pmáp az aktuális kamatok felett fizet majd, mert erősen kétséges hogy felemelik-e az alapkamatot 10% fölé. Szóval ha magas az infláció, magasabb mint a kamatkörnyezet, akkor a pmáp jobb tud lenni, így jobb lesz a köv 2 évben mint a dkj. (a dkj kamatának semmi köze az inflációhoz, az mindig a piaci kamatokkal/kötvényhozamokkal van relációban)
Rövid táv: DKJ (0-1 év)
Közép táv: PMÁP (1-5 év)
Hosszú táv: Részvény ETF (5+ év)A hozam is ebben a sorrendben nő.
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
Ez szamomra is furcsa.
Nehany hettel ezelott egy MNB elorejelzest is belinkelt valaki, ahol kb. 2024-re mar 3% koruli/alatti inflaval szamolnak.
Persze ez nem jelent semmi biztosat, de en se erzem egyertelmunek, hogy magas marad evekig az infla.
Van az a szint, amikor mar inkabb visszafogja a fogyasztasat a nep.
Nemreg olvastam, hogy pl. piaci uzemanyagar mellett a megkerdezett autosok talan 30%-a ugy nyilatkozott, hogy inkabb letenne az autot. -
CsodaPOK
senior tag
válasz PredatorZoli #70656 üzenetére
Köszi szépen!
-
Ra3
őstag
válasz Nordik #70935 üzenetére
Idén év elején még vettem PMÁP-ot, kábé a fele a bent lévő összegnek fixen abban van, most annyi hogy új pénzt meg MÁP+-ból kijövőt egyelőre nem rakok bele.
Moleman: itt már azért számolgatni kell hogy mi éri meg, figyelebe véve a PMÁP idő előtti feltöréssel járó büntijét is. Félreértés ne legyen én sem rohantam a PMÁP-ot átrakni, ha lejjebb megy pl a DKJ akkor a PMÁP még lehet hogy sokáig jobban fizet, nálam vannak infla+1.7-es papírok is, azoknál szinte biztos hogy kivárom a végét.
Amúgy kicsit én is hajlok arra hogy átrakom a szabad/új pénz egy részét hard assetbe, vagy elköltöm valami olyasmire ami életszínvonal növekedést okoz, esetleg befektetésnek is jó.
De aztán mindig kiszámolom hogy kamatos kamattal 8-10% mennyit hoz pár év alatt és általában felülkerekedik a józan ész.''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''
-
Hi!King
őstag
Lehet tartós stagflációs időszak is, amikor a magas infláció mellett 0 közeli a gazdasági növekedés, amit közgazdaságtanilag recessziónak nevezünk, mégsem veri le az inflációt.
-
tonyrulez
őstag
válasz aAron_ #70931 üzenetére
Még ~fél éve merült fel itt a MÁP+ vs PMÁP, akkor még az volt a közvélekedés hogy megéri diverzifikálni, és ebben is abban is tartani. Most már tényleg nincs értelme a MÁ+-nak, max ha utolsó éves.
Drizzt: Direkt ezzel is számoltam. MÁP+ ki 99,5%-on ami 3-4 év múlva járna le, PMÁP vétel, most 6,6%, jövőre 10% kamattal, következő évben kivétel 99%-on. 3 év múlva akkor járok csak rosszabbul a PMÁP-al, ha 2024-re 3,1%-ot számolnak, azaz 2023-ban 1,6%-ra leesik az infláció. Ezt meg erősen kétlem. Emellett persze nem tervezem kivenni 3 év múlva sem.
[ Szerkesztve ]
4 8 15 16 23 42
-
Moleman
addikt
Ha rövid távon gondolkodom PMÁP-ban, akkor 6.6% vagy 5.5%-kal kéne számolnom?
Minimális, likvidnek szánt tartalékom van 2027/I-ben, érdemes lehet már most átrakni a 6.2%-os DKJ-kbe? Ha esetleg hosszabb távon is bent tartanám, akkor a leendő 10+%-os PMÁP-pal is versenyképes maradna az akkori DKJ, nem?
Abban sem vagyok biztos, hogy akarok bármit is forintban tartani, sokszor gondolkodom, hogy inkább el kéne költeni.[ Szerkesztve ]
-
mzso
veterán
Helló!
Ha most kötném le pénzem akkor mibe érdemes Prémium magyar állam papír, vagy prémium euró magyar állam papír?
-
PredatorZoli
Topikgazda
Furcsa hogy mindenki defaultnak veszi hogy az infláció magas marad hosszú ideig, míg senki nem számol azzal az esetleges lehetőséggel, hogy beköszönt a recesszió ami letöri az árakat a keresleten keresztül és hirtelen nem is az infla lesz a legnagyobb gond.
Egyelőre úgy néz ki a dolog, hogy gond ígyis-úgyis lesz, csak még nem biztos hogy mi lesz a legnagyobb gond. -
avl
senior tag
webkincstaron latszik is a 2028/B 8%-kal, kb. mint sweet spot a lehetösegek között most (ki tudja 1-2-3-... nap/hét múlva mennyire és milyenebbek lesznek ;-):
gondolom/emlekeim szerint volt mar tema, de rövid google keresessel nem lattam: hol lehet ennek adomentessegeröl (TBSZ nélkül webkincstarnal) biztosat, hivatalosat látni ? -
aAron_
őstag
MÁP+ már nem alternatívája a PMÁP-nak, nehezen tudok elképzelni olyan szituációt, amikor megéri megtartani.
Számomra a fő kérdés, hogy a jelenleg 8%-os hozamú ~6 éves durációval rendelkező, fix kamatozású állampapírokat (pl. 2028/B) felül teljesíti-e a PMÁP (2028/J), mindkettőt lejáratig tartva. Kisebb hozamszinteknél én még azt mondtam volna, hogy igen, de már egyre kevésbé vagyok benne biztos. 3-4-5 év múlva ki tudja mi lesz. El tudom képzelni, hogy 1-2 éven belül egy olyan magas bázis épül ki, ahonnan már nem fog jelentősen emelkedni az árindex. (Feltételezem a jegybankárok is ebben bíznak )
#70930LanyUs:
"A Bank az állampapírok másodpiaci forgalmazását sajátszámlás ügylet keretében kezeli."
Szerintem saját számláról adnak el, és arra is vesznek. OTC piac, és ebben az esetben csak K&H árjegyzése érhető el.[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
LanyUs
senior tag
válasz Lex Icon #70922 üzenetére
Én éppen ezt számolgattam a múltkor. K&H-nál ha újra aktiválom az értékapapír számlámat, akkor a fórumos 5 millió példa esetében:
Negyedévente szlavezetési díj: 0,025%, de min. 500 Ft és maximum 10.000 Ft, azaz 1.250,- Ft
A DKJ vásárlásakor aukciós jutalék 0,15% min. 2.000 Ft, azaz 7.500,- Ft. Lejáratra feltételezem nincs további jutalék."A Bank az állampapírok másodpiaci forgalmazását sajátszámlás ügylet keretében kezeli." - ez a DKJ estében mit jelent pontosan lejárat/visszaváltás tekintetében?
Érdekesség, hogy itt még az Államadósság Kezelő Központ is fizet a Banknak jutalékot 2 év alatt 0,05%-ot.
[ Szerkesztve ]
-
ArGab
őstag
válasz tonyrulez #70927 üzenetére
Szerintem továbbra sem fogunk elkezdeni lefelé lépkedni inflációban. Most kezdik csak áthárítani a különadókat a cégek ami megint lök egyet rajta a következő hónapokban, meg gondolom a 400+ euró sem fog segíteni a helyzeten. Szerintem szinte biztosra vehető a 10+% PMÁP-ra jövő évre, és utána évben is elég valószínű hogy verni fogja a MÁP+-ot. A most elérhető 2028/J is már most 6,6%-ot ad, tehát már most többet hoz mint a 4,5%, jövőre sokkal többet fog mint 5% és utána évben is elég jó eséllyel verheti még az 5,5%-ot.
-
Ra3
őstag
válasz tonyrulez #70927 üzenetére
Kábé valami csoda kéne ahhoz hogy most elkezdjen lefelé menni az infla, az emelkedett energiaárak plusz egyéb növekvő költségek még ezután fognak jobban megjelenni pl. a mezőgazdasági temékek árában.
Én biztosra veszem a 10% feletti PMÁP-ot jövőre, MÁP+-ból folyamatosan rámolom ki és rakom át DKJ-be, így nem kell olyan hosszú időre lekötni, és már most elég jó kamatokat fizet.
Igaz hogy több odefigyelést igényel, de legalább megvan az az illúzióm hogy csinálok valamit nem csak nézem ahogy folyamatosan értéktelenedik a pénzem.''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''
-
tonyrulez
őstag
Sziasztok!
Most már biztosra vehető jövőre a PMÁP 10%+ kamata? 50-50 MÁP+ és PMÁP-om van, de ahogy megy fel az infla, lehet tolnék át mindent PMÁP-ba... Legrégebbi MÁP+ most lesz csak 2 éves.
PMÁP ugye inflációkövető, előző éves infláció+1,5% kamatprémiumot ad. Idén pedig már 10% felett van az infla. A már kiadott papír kondícióját nem változtathatják meg, csak a visszaváltáson tudnak kibaszni az emberrel, ami most 99%.
Most kezdünk félidőnél lenni. Eddigi 5 hónap átlag KSH inflációja 8,98%. Ha ehónaptól elkezdünk úgy lefelé lépkedni mint ahogy eddig fel, akkor marad az átlag, és jövőre 10,5% lesz a kamat. Infla csökkenésnek pedig nem látom nagy valószínűségét, ez csak nőni fog.Akárhogy számolom, a most 4,5%-on pörgő MÁP+-ot nem éri meg megtartani szemben a PMÁP-al
[ Szerkesztve ]
4 8 15 16 23 42
-
törölt tag
#70918) sunavlys
Leszámolási hullám zajlik az Egyesült Államok nyugati parti településein: miután kedden a legliberálisabb amerikai nagyváros, San Francisco választópolgárai több mint 60 százalékos arányban leszavazták pozíciójából a körzeti főügyészt, most egy másik kaliforniai metropolisz, Los Angeles szavazópolgárai is véleményt nyilvánítottak a Black Lives Matter és az LMBTQ, illetve a woke mozgalmak csapásirányát képviselő progresszív városvezetés tevékenységéről – számolt be róla a Daily Mail.
no komment... "addig olvastam" - így jártál...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Mai egyik legjobb befestetés, ha a magyar csapat győzelmére fogadtál. Még inkább ha nagy arányú vagy 0-4-es győzelemre....
96 éve nem kapott így ki Anglia otthon.
[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
válasz Nordik #70921 üzenetére
Értékpapírszámlát tudsz a bankoknál is nyitni és arra, többek között, állampapírt venni pont ahogy a Kincstárnál. Mivel a bankok esetében általában magasabbak a számlavezetési díjtételek, ezért a Kincstárt szoktuk javasolni ÁP vásárlásra, mert ott ingyenes. Lásd Összefoglaló!
A forgalmazók (MÁK, bankok, brókercégek) között lehet papírt átvinni másik értékpapír számlánkra. Ennek van díja. Ha visszakeresel az ép transzferre, többen is leírták, hogyan működött egy adott esetben. Arról nem tudunk, hogy működik, ha a MÁK nem vált vissza, mert olyan még nem volt tudtommal.[ Szerkesztve ]
-
Nordik
őstag
válasz julius666 #70913 üzenetére
Köszi a segítséget!
Akkor szerintem ezt fogom csinálni, PMAPba a nagy része, majd a tartalék rövid lejáratú DKJ. Ez így elég likvid.
Nem tartom valószínűnek egyébként, hogy PMAPot se lehet majd esetleg kivenni, vagy csak nagy bukoval de a jelenlegi helyzetbe tartok azért ettol. Jobb szeretnek hozzáférhető pénzt is magamnal tudni mert bármi történhet.
-
David89
tag
válasz vnorbi #70908 üzenetére
Az igen, ha kitart ez a hozamemelkedés, akkor igen csak cash is king lesz, legalábbis forintban. Kíváncsi vagyok mikor kezdi el mindenki minden papírját fix kamatozásúra cserélni.
Persze ezek a magas kamatok nagyon megdrágítják az adósság finanszírozását, amit megpróbálhatnak majd elinflálni, tehát rip forint.
-
julius666
addikt
válasz Nordik #70912 üzenetére
Jól értem a dkj működését[...]
Majd ha lejár mondjuk 2 hét múlva megkapom a névértéket?Jól.
Addig hozza se lehet nyúlni? Tehát ezért érdemes rövid lejáratút venni mert nem tudod eladni idő előtt?
Eladhatod, az államkincstár jegyez rá vételi árfolyamot. Csak van rá spread (mint a visszaváltási bünti MÁP+nál kb) meg piaci az árjegyzés, kamatkörnyezettől függően változhat.
Rövid lejárat azért jó mert tuti hamar a pénzedhez juthatsz (ha nem kell meg max újra lekötöd) meg mert jelenleg kb uaannyi a 2 hetestől az évesig bezárólag az évesített hozam. Mivel emelkedő hozamkörnyezet van meg jobban jársz ha folyton egyre jobb kamat mellett lekötöd (míg hosszabb lejáratnál idő előtt eladva bukhatsz is az árfolyamon).
[ Szerkesztve ]
-
Nordik
őstag
válasz stingy2 #70906 üzenetére
Jól értem a dkj működését, hogy veszek mondjuk névértéken 1milliot, ezért fizetek tegyük fel 995ezret.
Majd ha lejár mondjuk 2 hét múlva megkapom a névértéket? Addig hozza se lehet nyúlni? Tehát ezért érdemes rövid lejáratút venni mert nem tudod eladni idő előtt?
[ Szerkesztve ]
-
stingy2
senior tag
-
julius666
addikt
válasz Nordik #70904 üzenetére
Én úgy csinálom, hogy kicsit több, mint 1 havi megélhetési költség van a számlámon, ezen felül a biztonsági tartalék rövid lejáratú DKJ-ben forog. Ez nem "azonnali" hozzáférés mint a MÁP+ (ahol szintén nincs semmi garanciád a forduló utáni 5 napon kívül, szóval ott se feltétlen igaz ez), hanem pár héten belüli.
PMÁP előnye, hogy egyszerű és várhatóan jövőre korrekt (~10%) hozamot fog hozni, de utána már kétesélyes. Simán elnézhetnek a forint hozamok 8% környékére is idén, lehet lesz jobb befektetési lehetőség, mint a jelenlegi PMÁP
[ Szerkesztve ]
-
Nordik
őstag
Van 6 millió forintom ami úgymond mozgósítható.
Ebbol szeretnek PMAPot vásárolni, viszont szeretném ha maradna mondjuk 1 millió biztonsági tartalekom ami bármikor mozgósítható, persze nem szeretnek rajta ülni csak legyen likvid. Nyilván ezek mellett hónapról hónapra gyűjtenek valamennyit.Ti hogyan csinalnatok? Tudom, hogy a PMAP is likvid de ebben a helyzetben bármikor előfordulhat, hogy bezárják az eladási kapukat.
Tegyek 5 milliót PMAPba 1 milliót mondjuk MAP+ba? Vagy hagyjak meg magamnak 1 milliót csak úgy a számlán?
Ti hogyan csinalnatok? Egyszerű megoldást keresek.
-
j0k3r!
senior tag
OFF [link]
some men just wanna watch the world burn...
-
törölt tag
válasz Oppenheimer #70901 üzenetére
Már mint rám gondolsz? Mert akkor nem a "ne védekezzen a megoldás" hanem sokkal korábbra kellene vissza menni... pl közel 10 évet.... vagy még tovább....
Megnézem én azt pl mikor lesznek az ukránok teljes jogú eu-s tagok... szerencsétlen ukránok csak elszenvedői egy világméretű sakk játszmának... nincs beleszólásuk a valóságban...
de hagyjuk... engedjük el a témát....
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Tőzsde és gazdaság
- Fotók, videók mobillal
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Milyen légkondit a lakásba?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Gyúrósok ide!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- CNC Fémmegmunkálás és AWI, MIG hegesztés
- Akció! Dell Latitude E6320 laptop (14/i5-G2/8GB/320HDD) - 1 év garancia, 27 % számla
- CNC Forgácsolás / 3D tervezés / Műszaki rajzolás / CNC program készítése, modernizálást
- 256GB 2400T (8x32GB) SAMSUNG DDR4 RDIMM ECC memória - 10e Ft / modul!
- 3D Nyomtatás, 3D tervezést - PETG, PLA, TPU, ABS, PC,