Új hozzászólás Aktív témák

• hoffman_

nagyúr

sziasztok,

nem biztos, hogy a legjobb helyen járok, de végülis lehet, hogy tápváltás lesz a vége, így itt szeretnék egy kis segítséget kérni.

adott a konfigom:
    MSI B550-I Gaming Edge lap
    EVGA 1070Ti FTW2 (220W tdp)
    Ryzen 3600
    2x8GB 3200Mhz CL14
    1x 1TB nvme
    1x 2TB 5400rpm 2.5"
    Corsair SF600 Platinum

fenti konfiggal szenvedek 6 hónapja: random idle reboot-okat hoz. van hogy napi kétszer, van hogy kétheti egy. CPU alulfesz volt beállítva, de friss alap BIOS-al, Auto beállításokon is a max felvétele 100W körül megáll (hwinfo szerint csak, de azt elég pontosnak ítélem az AMD in-die mérése miatt). már cseréltem RAM-ot, kipróbáltam másik CPU-val (3800X), hónapok óta próbálom megoldani. volt az első táp próba (Hexa + 400W) pár hete, azzal is dobta. ezért elkönyveltem, hogy nem a tápok a rosszak. fontos: terhelve nem jelentkezett a hiba, pontosabban összesen egyszer történt meg félév alatt Borderlands 2-nél, míg az idle reboot száma lassan a 100-at közelíti.

ezen a héten még utolsó próbának beraktam egy FSP Hydro G 750W-ot (pontosabban az asztalra a 8 literes ház mellé) és azóta nincs reboot. se alap BIOS-sal, se húzva, se alulfeszelve. olvastam másnál ilyen SF600 hibát (egy személy, reddit-en, neki tápcsere megoldotta), így tegnap visszavittem és várom az újat.

két érdekesség:

1) egy Seasonic Focus SGX-450W is volt eleinte két hónapig talán, azzal úgy emlékszem, nem volt ilyen gond.
    2) ami még furcsább, az a mostani FSP viselkedése. elvileg 30% terheléstől kapcsol be a ventilátor, de nekem az asztalon idle vagy fórumozva (igaz, 20+ Chrome tabbal) is rendszeresen felpörög a venti. lehetetlen 220W körüli light-threaded fogyasztás véleményem szerint.

van esetleg ötletetek, hogy lenti jelenségeknek mi lehet az oka?

- egyrészt az idle reboot
    - másrészt a Hydro G ventilátor felpörgése

köszönöm előre is, ha akad tipp, már kezdek elkeseredni. nem szeretnék 750W-os SFX tápot venni, szerintem ezt a konfigot lazán kihajtja egy jó minségű 450-es táp...

ui.: az SF600 esetében annyi megjegyzés, hogy biztosan nem ment a ventije idle és kis terhelésnél a házban, szemben az FSP-vel az asztalon. cserébe a házban elég meleg volt, mert nagyon pici. meglepődnék, ha ez okozná a gondot, de fontos lehet az infó. a Hexa 400 a házon kívül produkálta a hibát.

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

Új hozzászólás Aktív témák