- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Flashback: Építsünk PC-t akciós alkatrészekből, lassan. upd: 05.28
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mega Bass
tag
válasz
szazbolha #13908 üzenetére
Nekem volt egy régi 90-es évek elejéről származó Tokina 20-35 AF-es na annál megbolondult a Sigma MC11. Azóta már nincs meg egyik sem.😁 Sokáig csak manuális objektíveket használtam a Sonyhoz most már van nativ 55mm f1.8 ill 85mm f1.8 de manuális gyűjtemény megmarad!
-
robi1979
aktív tag
válasz
szazbolha #13902 üzenetére
Egy ilyen EF 85/1,8 USM + MC11 működő képes lehet az a6300-on is megfelelő AF-el? Nézegetem már egy ideje ebayen, 250 körül mennek jelenleg. Az bizonytalanított el hogy a Sony topikban meg azt írják hogy ne adapterezzek (MC-11) és ne Cannonba gondolodjak. Pedig a 70-200/4 is tetszik és az áruk is elérhető tartományban mozog egy Tamron 28-75 2.8-hoz képest. Most akkor mi az igazság a Sony Milc+mc-11el kapcsolatban?
Illetve ez a speedbooster hogyan működik? Nem ront az objektív képminőségén?
Bár a manuális objektívek már régóta tetszenek, ennek a Vivitarnak a képe is, bár portéhoz keresek inkább.
Nálam is fullframe a cél, ezért nem nagyon rendezkednék be egy objektív parkkal APSC-re a mostani E bajonettes kínálatból.
-
-
Alabástrom
senior tag
válasz
szazbolha #13709 üzenetére
Nem profi tesztek, inkább felhasználói vélemények. De rengetegen megemlítik hátrányként a hordótorzítást, illetve hogy a 24mm Nikkorok ilyen téren jobbak (pedig arról konkrét tesztképet is láttam, és az is torzít).
A Flektogon ilyen téren sokkal jobbnak tűnik. De javíts ki, ha tévedek... Egyiket sem ismerem. És az sem derült még ki, hogy Neked melyik verzió van. -
tvamos
nagyúr
válasz
szazbolha #13642 üzenetére
Ha tudsz jo es olcso makro elotetet, akkor en is kivancsi vagyok ra, mert DCR-250-et nem latok 20 ezer alatt.
En most kozgyurut hasznalok, de sajnos a legvekonyabb is nagyon vastag, es wide-on nem mukodik egyalatalan. 30mm-tol viszont franko, ezert nem is eroltettem eddig a DCR-250 beszerzeset.
-
csatacsita
tag
válasz
szazbolha #13637 üzenetére
Megfogadom! Ez az előtét lencse ötlet nagyon tetszik!
Igazából azt érzem, hogy nem nagy jövője van a nikon d3300 és vintage obizásnak.
Eddig egy 18-55ösöm van, egy helios 44em és nikon 50AI-m.
Talán a következő, amivel érdem es lenne bőviteni a szettem fontossági sorrendben:
1:vaku
2:fix 50es vagy 35ös nikon obi
3: 70-300as nikon
4: és ezután venni egy életképes milcet és újra elkezdeni a vintagezést hobbiból
Na de mindezek előtt kipróbálom, amit Te irtál előtétlencsét. -
csatacsita
tag
válasz
szazbolha #13635 üzenetére
Köszönöm!
Akkor annyira nem feszülök rá erre a típusra kifejezetten. Azért aggódtam érte jobban, mert tudjuk, hogy a nikonok és a vintage obik nem túl jó barátok és erre azt írta, hogy kompatibilis.
(mondjuk 2-3 centire jó lehet mind, annyi fókusz szokott lenni)
Akkor beszerzek egy jó közgyűrűt és kísérletezgetek. -
MrChris
nagyúr
válasz
szazbolha #13589 üzenetére
Nem én keresek ilyet, hanem Mega Bass. Nem feltételeztem, hogy van ilyen, mert tény hogy van, 80hun és én is linkeltem párat ebayről.
Magam is szívesebben vennék rendesebb nikkelezett adaptert, 4/3-OM-hez van egy ilyenem, igényesebb, talán pontosabbra is készítik, olyan mint egy rendes natív obi csatlakozója. Sajnos a milcekhez gyártott váz felőli rész szinte minden esetben festett alu, ami azért csak-csak kopik bele a vázba. -
MrChris
nagyúr
válasz
szazbolha #12258 üzenetére
Ezt régen úgy küszöbölték ki, hogy kb csak 10x13-as nagyítások készültek. Ezek képpontra kb 1,5mp-es felbontást jelentenek. Az meg sokat elbír. Focirajongó kollégámnál előkerült egy magyar újság a nyolcvanas évekből, focis fotó is volt benne, kb az említett méretben. Az élességet erősen nem sikerült belőni, mégis a kor igényeinek megfelelt, leközölték. Ennek tükrében érdemes megítélni ezeket az obikat és a velük való fotózást. Így szemlélve döbbenetesen nagy a felbontóképességük és nagyobbak az elvárásaink fókusz pontosság terén.
-
Rapid136
őstag
válasz
szazbolha #12008 üzenetére
Szinte mindig RAW-ból dolgozom, belövöm a közelítő fehéregyensúlyt és aztán rámegyek a feketére és a fehérre meg a bőrszinre (kalibrált monitoron).
Szóval nem tudom ki milyen monitort használ, de biztos hogy ami az egyik monitoron sárgás az a másikon zöldes is lehet épp. Nem nagyon van mihez viszonyítani.
Esetleg érdemes lenne egy teszt RAW-ot lőni és megnézni hogy utána abból ki mit hoz ki belőle szinben, hamar kiderülne az eltérés a monitorok szinvilága közt. -
Rapid136
őstag
válasz
szazbolha #11913 üzenetére
Hehe... a Práter utcai szakmunkásképző után tényleg
Megint magadból indulsz ki, de nézz át az azonnali kérdések fórumába és rájössz hogy az emberek fikarcnyit sem konyítanak a technikához. Viszont miután mindenhol ezt olvasgatják, fél napokat kérdezgetnek róla miközben azt se tudják miről van szó.
Amúgy te a nagyfilmes gépek használata közben is számolgattál ekvivalens gyujtótávolságot? Ha nem, akkor most miért? Mert nekem eszembe se jutott, te is, én is pontosan tudjuk hogy egy adott gyujtótávolság egy RB67-es vázon mit fed le.
Viszont akik sose láttak se nagyfilmes, se kisfilmes gépet, azok mégis minek számolgassanak át bármit bármire?
És miért az 50mm-hez viszonyitson? Az APS-C vázon kb. 35mm az alapobjektiv, vagy ott az 55-200 telezoom. Na ahhoz kell viszonyítani, nem pedig egy általuk ismeretlen rendszerhez... Ha használt manuális obit, akkor tuti megvolt a 135mm, abból is ki lehet indulni.
Arról nem beszélve hogy a mi időnkben nem volt még túl sok zoom objektiv, könnyen behatárolható volt a nagylátószög és a tele tartomány. A XXI század fényképezőgép használóit ez már nem érdekli, felrakja a zoomot és huzigálja.
Igen ez általánosítás. de a nagy többségre igaz. -
csatacsita
tag
válasz
szazbolha #11845 üzenetére
Sajnos nem lakok a közelben, de köszönöm szépen a felajánlást!
Tetszik ez az átalakító, kipróbálom!Úgyis fizetés lesz lassacskán.
Hogy megéri-e? Kicsit kifejtem a problémámat. Hobbi szinten számomra egy értelmes nikon fix 50-es helyett átmenetileg 4,5 ezer forint határozottan, a 20 ezer forinthoz még gyűjtök egy kicsit és akkor már inkább egy használt nikon obi. Egyébként ismerősöm esküvői fotózáshoz előszeretettel használja simán is.
Azt nem tudom, hogy ha megcsinálnék egy fotós tanfolyamot, elég-e oda egy helios gyakorolni egy D3300as vázon. Gyanítom oda is egy fix 50essel, egy jó vakuval és netán egy softboxxal kellene odaállítani. -
MrChris
nagyúr
válasz
szazbolha #11760 üzenetére
"...nyitott rekesszel élesíts. Nem véletlen hogy így működik a "modern" DSLR-ek mindegyike."
A világ első slr-jét 1943-ban Dulovics Jenő szabadalmaztatta együtt az automata blendebeugrasztással! Meg még sok egyébbel amiket utána világszerte lemásoltak és milliószámra gyártanak. -
Rapid136
őstag
-
catroot
veterán
válasz
szazbolha #11670 üzenetére
Köszi, de korai az öröm.
Most tapasztalom, hogy elkezdett lötyögni az FD csatis gyűrű, amivel kioldom magát a csatlakozást.
Ja, meg erre az objektívre feltenni egy FD adaptert a rémálom és a vicc kategória elegye.
Nem sikerült rájönni, hogy mi benne a logika. Van másik FD-s obim, arra simán rámegy. Erre meg szenvedés.
-
szazbolha
addikt
válasz
szazbolha #11629 üzenetére
Ja... már sok mindent nem adok el. Mert a következő beszerzésem egy A7 II lesz, szenzor stabival.
A régi fillenggel, de sokkal nagyobb szabadsággal fogom használni ezeket a régi manuális objektíveket.
És az APS-C-n nem túl jó 28-asok meg 24-esek is megelevenednek talán.
.
Szerintem már 1 évet sem kell várnom.... -
törölt tag
válasz
szazbolha #11595 üzenetére
Találtam egyébként lencsés konvertert 5 ezer Ft-ért, talán annyit megér a dolog. Az obi egyelőre egy 35-135-ös Exacta makro lenne, majd később néhány fix. Gondolom nyitott rekesznél jelentkezik legjobban a korrekciós lencse hatása. Egyébként M42vel nem lenne gond ahogy néztem...
-
dzz
aktív tag
válasz
szazbolha #11581 üzenetére
Én személy szerint sajnálom az itt heverő lencséket és ezért gondoltam rá, hogy esetleg valamire használhatók lehetnek. A Camdiox elegendő amire akarom, széleken nem szép, de portrénál ez nem annyira számít. A Cyclop-on viszont sokat ront és mivel rekesze sincs szegénynek, várakozik arra, hogy mikor veszek egy FF kamerát alá (Pana G7-em van)
A baj az, hogy szeretek ezekkel játszadozni ahelyett, hogy fotózni mennék valamerre
-
dzz
aktív tag
válasz
szazbolha #11577 üzenetére
Fúúú
Köszönöm a sok infót, eltároltam, lementettemKorábban volt itt téma, hogy az asztrós FR-ek nem használhatók a fényképészetben, de ezek szerint mégis vannak pontok, ahol elegendő kompetencia van ebben az irányban és az általad készített FR-ek még túl is mutatnak ezen
Már csak valami nagylátószög kell DIY vonalon, ami fényerős is és kész a barkácsszakkör hangulatú digitális fotográfia
-
szazbolha
addikt
válasz
szazbolha #11573 üzenetére
Hozzávetőleges gyújtótávolság (focal length) értékek:
Turbo Lens II -> 90mm
55/1.7 frontlencse -> 70mm
DCR 250 -> 125mm
8x35 távcső frontlencse -> 140mmAzért kezdtem bele a barkácsolásba, mert a Turbo nem érkezett meg az ígért 4-5 napon belül (bő 2 hét volt)
A neten kutakodtam "DIY reducer" ügyben. A legérdekesebb egy binocularból való lencsebányászat volt, amely a barkácsoló kis CCD-jével remekül működött, de volt aki egyszerű dioptriás lencséből csinált teleszkóphoz reduktort.
Egy 10x50-es távcső frontlencséjével kezdtem ami épp otthon volt, de annak túl nagy volt a fókusztávja, nem volt végtelen és a minősége is elég gagyi volt.
Pedig a feladat egyszerű: optikai eszközből kibányászott lencsetagot egy adapterbe kell bele barkácsolni.
Az eredeti NEX adapterek nem jók erre a célra, mert a vastagságot kb. 5mm-vel csökkenteni kell.
Nex oldalra kell egy slimm M42/NEX adapter vagy NEX/Szűrő fordító, vagy NEX közgyűrű. Objektív oldalra M42 vagy EOS közgyűrű vagy M42 szűrős adapter. Ebayról fillerekért mind beszerezhető.
A lencsetag távolságot klingerit vagy gumi gyűrűkel állítottam be. A körméretük nem stimmel, de egy kis darab kivágása után olyan mint egy zeger gyűrű. Ahol nem lehetett menetes csatlakozás ott ragszallaggal megoldottam a rögzítést a teszt idejére.A sikertelen 50-es távcső objektív után kipróbáltam közép- és nagy-formátumú objektívek első lencsetagjait (ezek általában könnyen szétszedhetőek) - több kevesebb siker. 105-135mm vált be, de gyenge fényerő miatt kicsik a lencse átmérők.
Majd vettem egy 35-ös távcsövet meg az 55/1.7-et amiket szétbontottam.
A 35mm átmérőjű (140mm fókusztáv) távcső objektív adja a legjobb eredményt, de lehet veszek még 32-est vagy 40-est is. (játszogatni jó) vagy a meglévő 35-öst kell még "reszelgetni", hogy még 5mm-el elávolítható legyen a képsíktől.F/5.6-nál jól láthatóak a különbségek, ez egy 60%-os képnagyítás
-
tvamos
nagyúr
-
dzz
aktív tag
válasz
szazbolha #11568 üzenetére
Szia!
Ezekről írnál még? Esetleg valami link, ahol kiművelheti magát az érdeklődő műkedvelő? Nekem egy Camdiox-om van, de a képe elmegy kategóriás a nyitott obikkal. Viszont van egy szakajtó bontott (hulladék) objektívem, hátha valami érdekeset lehetne belőlük összerakni
-
szazbolha
addikt
válasz
szazbolha #11567 üzenetére
Egyébként a Lens Turbóval a legnagyobb bajom, hogy vigyázni kell rá, mert a hátulján kilóg a hátsó lencsetag, azonnal sapkát kell tenni rá. Amúgy elégedett vagyok vele. Szerintem a sarkok minősége megéri a duplaárat, ha valaki nem csak portrézni használja.
Egyébként a házi Boosterek is jók portrézásra, bár széleik elég gyengék. Szerettem volna 0,5x-eset is csinálni, de az nem sikerült. Távcsövekhez létezik, sőt 0,33-as reduktor is.
Képek a Boosterek váz felőli oldaláról (van amelyiken nincs rajta a slim/vékony Nex/M42 adapter) -
Matska
senior tag
válasz
szazbolha #11483 üzenetére
Számomra ami az EU-n kívül az szinte nem is létezik. Tavaj ősszel rendeltem objektívet Japánból, Budapestre ért 2 nap alatt(!!!), onnan meg hozzám még bő két hét, és rárakták az Áfát meg a vámkezelés díját. Cakk-pakk +30-35%. Ezzel számoltam is, amit nehezen emésztettem meg az a 2 hét volt, amit BP-en töltött.
-
tvamos
nagyúr
válasz
szazbolha #11447 üzenetére
Ha jól értem neked 2x a szorzód. Nem, nekem 2.7 a crop, de van 2x tele konverterem.
Ezek a felsorolt obik már megvannak, de eléggé ca-zik mind. Még a 300-as Tokina talán a legjobb. Csak md-re (még) nincs tele konverterem. Nem tudom van-e értelme beszerezni, vagy egyre 500-nál hosszabb obit után kell nézni. (Esetleg az asztro teleszkópok között.)
Van állványom, több is. -
MrChris
nagyúr
válasz
szazbolha #11422 üzenetére
Megnéztem, a Sonnar úgy látom mindenkinél jól hasít. Még nem találkoztam rossz példánnyal készült képpel.
Elvileg az IS-t lincenszelte vagy mit csinált a Sony az Olyval. Azóta van pár vázukban. Nagyon vártam, hogy a Panában is megjelenjen.Econ: Persze, tőled nem is vártam mást. Még nem mentem rá, hogy mit is bírnék vele kitartani. Ez a stabi minden objektívvel jelen van, szódásüvegtől a Heliosokon, Sonnarokon át a natív üvegekig. Ez elég nagy előny aki manuálozik. Kíváncsi lennék, hány képenként sikerül megfognia az OSS-nek egy ekv. 360mm-es Sony üveget 1/8s-nál? De majd kipróbálom, hogy az ekv. 360, 270 és 200mm-os manuálokkal hogy muzsikál az IS, mikor lesz használhatatlan.
-
MrChris
nagyúr
válasz
szazbolha #11419 üzenetére
Ezek kézből készültek
a szenzorstabi nagyon odabax
a 180-as (ekv 360mm) állattal is kézből 1/50 de még néha az 1/25s is összejön. Tehát a bemozdulás miatti lágyulás nagyjából kizárva. Az élesség állítás stabilizálva az evf-en könnyebb. Apám párhuzamosan egy dslr-el készítette a saját próbálkozását, hát mikor rápróbáltam menekültem vissza. Viszont a szenzor 4/3-os így nemtom milyen körülötte.
Egy Sonnar135 vs 'haxanon 135/2,5 és egy noname Unitor 135' összelövésre kíváncsi lennék nyitott és 4f-re rekeszelve. -
Matska
senior tag
-
jjeahh
nagyúr
válasz
szazbolha #11401 üzenetére
Igen, bár nem Sonnarral (a képek alatt írja, hogy melyik 135mm). Amúgy milyen reducered van, camdiox? Nekem eddig az a tapasztalatom, hogy a camdiox a hosszabb obikat jobban szereti, nálam 50-55-58mm üvegekkel csak picit javított az élességen (képközépen
), a 135mm és 200mm üvegekkel viszont csodát művelt. Hogy Sonnarral milyen lenne azt nem tudom, de ha a képszélek nem érdekelnek, valszeg nem kell majd csalódnod.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Canon 600D + Canon AF 50mm f/1.8 II + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Tele-Macro objektívek + LP-E8 akksi
- GOPRO Hero 12 BLACK akciókamera sok tartozékkal
- Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art (Nikon) + Sigma USB dokkoló
- Sigma 18-200mm F3.5-6.3 II DC OS Canon objektív
- Sigma 12-24mm f/4 DG HSM Art ( Canon ) -Újszerű-
- MacBook Air 15 M3 8 / 256GB dobozos 12 hónap garancia
- Samsung Galaxy J6 2018 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest