Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• szazbolha

addikt

válasz dzz #11569 üzenetére

Nem vagyok nagy szakértője ennek, bár fénytant tanultam.
    Távcsövekhez régóta gyártanak fókuszcsökkentőket, amelyek gyakran az adott objektív típus leképezési hibáit is javítja.Az olcsó és könnyen elérhető reduktorok (értsd 20.000 Ft alatt) 1-2 lencsetagból állnak.
    A legtöbbel az a probléma, hogy kis méretű CCD-hez méretezték, nem rajzolja ki az APS-C-t. A drágábbak némelyike igen, de ezekre jellemző a nagy fokusztáv és az ebből fakadó nagy CCD távolság, ezért alkalmatlanok egy kisfilmes objektív milcre adaptálásához.

Szóval nem a metabones találta fel a spanyolviaszt, ők csak alkalmazták a Milc-ek adta lehetőséghez.
    A milcekhez gyártott reducerek 4-5 lencsatagból állnak és szerintem a nehezen megvalósítható tulajdonságuk az, hogy megtartják a síkra leképezést (miközben más leképezési hibákat csekély mértékben visznek be a rendszerbe).

A fő probléma az egyszerűsítő képletből is látható.
    R_tényező = 1-R_fokusztáv/ R_képtávolság

A 0,7-es fókuszcsökkentéshez (1 fényértéknyi nyereség) a képsíktól mért távolság és a reduktor gyújtótávolság 3:10 aránya szükséges. Durván számolva 3,33-szor nagyobb fókusztáv kell mint képtáv.
    Sony E bajonett 18mm-es filmtávval rendelkezik az EOS meg 44mm-vel. Az natív adapter 26mm. Értelmes keretek között a reducer lencsetagok optikai középpontja valahol 25-32mm között helyezhető el (kb 5mm-el vékonyabb adapter kell, a lencse 5-20mm vastag) . Ebből számítva a használható fókusztáv kb. 80-120mm.
    Tehát ilyen gyújtótávolságú lencsetagokkal érdemes próbálkozni. Valamilyen módon azt egy 20-22mm vastag adapterben kell rögzíteni, vagyis az adapterben 5-12mm-nél lesz a fókuszsík.
    Ha nem ebbe a tartományba helyezzük el az egyszerű lencsetagot, akkor vagy nem lesz végtelen, vagy épp az ellenkezője, még a legnagyobb kihuzatnál sem lesz éles kép (végtelenen "túlra" fókuszál)

Valószínűleg a booster gyártok az optimális gyútávval dolgoznak ami ??? mm... majd megmérem.

Kalkulátor (Focal ratio of scope értékét állítsd 1-re)
    http://www.wilmslowastro.com/software/formulae.htm#FR

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés